Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hiraga erősitő
 
Témaindító: pcmaster90, idő: Máj 27, 2013
Lapozás: OK   2 / 33
(#) pcmaster90 hozzászólása Máj 29, 2013 /
 
Szép darabok kerültek megépitésre ,még annyit szeretnék tudni hogy hűtőfelületet illetően mi az ajánlott ehhez a 8w-os le monstre-hoz valamint a nagyobb testvéreihez és milyen mértékben változtat a hangon ha mondjuk picit kisebb vagy esetleg nagyobb hűtőbordát alkalmaznák.Nyugalmi áram beállitásait is irjátok le légyszives ,mekkora mértékben lehet feljebb húzni s történik tőle esetleg számottevő változás?
(#) Aldure válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 29, 2013 /
 
Üdv! Mivel én a 30W-os változatot építettem meg ezér avval akcsolatban tudok írni tapasztalatokat. A képen bekarikáztam azokat az ellenálásokat amivel a nyugalmi áramot be tudod állítani mivel én BC639 és BC640 tranzisztorokat használtam ezért a 180 és a 240ohm kevés volt ezeket 442 ohm-ra cseréltem. A 2 db 1K ellenálást pedig többmenetű rétegtrimmert használtam 10KA majd ezekkel tudod a nyugalmi áramot beállítani úgy hogy +/- ágban méred az áramot és a kimeneten meg a feszültséget mV ban. ennek ugya 0V nak kell lenni az a 500ohm-os poti a kimeneti 0V fesz finomszabályozására szolgál azt minden esetben középállásban kell hagyni és ha feltétlen szükséges akkor kell tekergetni finoman.A nyugalmi áramról annyit hogy nekem az 1.6Amper a megfelelő próbálkoztam kevesebbel is de azt vettem észre hogy nagy dinamikájú mély hangoknál hallható torzítás jön létre bizonyos hangerőnél ezen a hangerőn 1.6Amper nyugalmi áramnál már nem volt érzékelhető ez a jelenség. A hűtésről annyit hogy elég nagy borda szügségeltetik hozzá mivel én +/- 33 Voltal hajtom 1.6Amperen ezért az eldisszipált teljesítményem 105.5 Watt ez azért elég tetemes és ugye 2x kell venni mivel sztereóban halgatom.A két meghajtó tranzisztort is érdemes közös bordára tenni hogy a kettő hőfoka ne térjen el nagyon mert ezáltal a kimeneti 0 fesz elmászkálhat de vannak olyanok is akik a végtranyókkal közös bordára teszik őket és így bisztos hogy nem lesz hőfokbeli eltérésből származó kimeneti offset eltolodás(ezeket az infókat Az A-osztályú erősítők topikban kedves reloop úrral már kiveséztük sok segítséget kaptam tőle ez ügyben. köszönet neki

hiraga.JPG
    
(#) Aldure válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 1, 2013 /
 
Gratula a kistestvérhez.Szép munka. Tetszik az a megoldás hogy közvetlen a táp panelről kapnak a végfokok villanyt és nem külön hosszú vezetékeket alkalmaztál körültekintő és átgondolt munka.
(#) zimi1991 válasza Aldure hozzászólására (») Jún 5, 2013 /
 
Sziasztok!
Múltkor már írtam azzal a problémámmal, hogy a megépített 30 wattos hiragám B osztályba üzemel...
Ma kicseréltem az 1k ohmos ellenállásokat trimmere egyenlőre kivezetékelve.
Az egyik oldala hiba nélkül be tudtam állítani a másikat viszont nem.
Az történik, hogy amikor emelem az ellenállás értékét (mind2 tápágban) akkor hirtelen felkúszik a nyugalmi áram és félre billen de szól.
A nyugalmi áram olykor 7-8 amper ami kicsit sok.
mi lehet szerintetek a gond?
(#) Aldure válasza zimi1991 hozzászólására (») Jún 6, 2013 /
 
Üdv! Ha az egyik oldal hiba nélkül működik és ha mind két oldalt szimetrikusan ugyan azokkal az alkatrészekkel szerelted annak is működni kéne.De mivel mint írtad nem működik akkor ott valami hiba lehet.Nézd át hogy minden jól van-e beforraztva minden ellenállás a megadott helyen van-e esetleg nem cseréltél fel benne értékeket sajnos ilyen is előfordulhat akár milyen tapasztalt is valaki meg esik az ilyen dolog.Ahogy írtad ha mind 2 táp ágban emeled az ellenállás értékét akkor hirtelen felkúszik az áram 7-8 amperre. ez elég fura a tranzisztorok lettek válogatva? én az összeset válogattam ami az erősítőben található mert ugyanis lehet hogy annál az oldalnál más a béta mint ennél és ezért reagál ilyen hirtelen nagy árammal a tekergetésre ezért jó a többmenetes réteg trimmer mert annál 10-20 tekerés kell a teljes kitéréshez és így nagyon finoman be lehet állítani a nyugalmi áramot.Fentebb le írtam hogy kell ezzel kapcsolatban eljárni.
(#) zimi1991 válasza Aldure hozzászólására (») Jún 8, 2013 /
 
Köszönöm a segítséget!
A több rétegű trimmer nagyon jó ötlet volt mert nagyon precízen tudok vele beállítani.
A problémát az egyik 2sc1775a jelű tranzisztor cseréje oldotta meg és így szépen beálltak a munka pontok.
Az utolsó kérdésem az lene, hogy mekkora nyugalmi áramot állítsak be?
Eddig + ágba sorba kötve a műszert úgy mértem...
(#) Aldure válasza zimi1991 hozzászólására (») Jún 8, 2013 /
 
Nincs mit megköszönni hisz ez a téma arról szól hogy a Hiragával kapcsolatosan mindent amit lehet megosszunk másokkal akiket érdekel vagy úgy dönt hogy megépíti valamelyik változatot.
A nyugalmi árammal kapcsolatosan én először kipróbáltam 1A-rel de nem voltam megelégedve mivel ez a teljesítmény nekem kevés volt. Ezért a fentebb linkelt kapcsolási rajzon megadott 1.6-1.7 A nyugalmival használom de természetesen ehhez megfelelő hűtőborda is kell.Bővebben: Link
(#) zimi1991 válasza Aldure hozzászólására (») Jún 8, 2013 /
 
A hűtő bordával nincs baj van itthon csak rá kell barkácsolgatni.
És azt az 1.6 -1.7A egy ágba mérted vagy +- ágba?
Mert ha mondjuk egy ágba mérünk 1.6A akkor az már 3.2 lessz...
Vagy hogy kell azt érteni mert ugye itt kettős táp van.
(#) zimi1991 válasza zimi1991 hozzászólására (») Jún 8, 2013 /
 
A nyugalmi áram beállításra megkaptam a választ.
Viszont észre vettem még egy nagyon érdekes anomáliát...
Az egyik panelon ami ugye poti behelyezéssel egyből betudtam állítani a nyugalmit ott ahogy áram alá helyezem kb 2 másodperc alatt eléri a beállított áramot míg a másik panel hosszú időre folyamatosan növekedve éri el a kívánt áram felvételt.Ez mitől lehet?Kezdek berágni arra a panelre
(#) Aldure válasza zimi1991 hozzászólására (») Jún 8, 2013 /
 
A nyugalmi áramot úgy kell be állítani hogy elöbb kb 1.6A re beállítod és figyeled addig amíg a hűtőborda el nem érte a változatlan hőmérsékletet és utána finomítasz még a beállításon.Ugyan is a nyugalmi áramot nem hideg bordával kell beállítani mert amíg nem éri el azt a hőmérsékletet amit ez az áram hoz létre addig a nyugalmi folyamatosan változni fog és így a kimeneti 0 fesz is változhat +/- irányban. Tehát a Nyugalmit üzemi hőmérsékleten kell beállítani ezért is kell az A osztályú erősítőkkel várni míg eléri az üzemi hőfokot.A két oldalad szimmetrikusan van elkészítve?A hűtőbordákkal együtt?Mert ha igen akkor ott még valami hiba lehet. Ha egyik oldal szépen működik a másikkal ellentétben.Várj üzemi hőfokot és utána finomítsál az árambeállításon és akkor nem lehet probléma vele. Még annyi hogy a meghajtó tranyok hogy vannak szerelve? Bordán vannak vagy csak simán borda nélkül használod őket? És ha bordán vannak akkor az is lényeges hogy mekkorán és hogy különálló bordákat alkalmazol vagy közös bordát és a tranyókat elszigetelve egymástól? Jó lenne 1 kép látni hogy hogy is néz ki a dolog.
(#) zimi1991 válasza Aldure hozzászólására (») Jún 8, 2013 /
 
Egyenlőre a meghajtók borda nélkül vannak de holnap tervezem őket valami kisebb bordára feltenni és közösen szerelve...
Egyenlőre kis hűtő bordán van és így kisebb nyugalmit beállítva ma este meg is hallgatózom.
(#) Aldure hozzászólása Jún 24, 2013 /
 
Elkészültem A Hiraga 30 Wattos változatával az előlap még nem végleges.Majd polírozva lesz és szitázva a feliratok.Rakok fel pár képet. Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: LinkBővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link
(#) CIROKL válasza Aldure hozzászólására (») Jún 24, 2013 / 1
 
Miért nem ide töltöd fel a képeket , a külső képfeltöltést el kéne felejteni , már holnap nem is fogja ott senki látni !
(#) Aldure válasza Aldure hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Képek
(#) Aldure válasza Aldure hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Képek
(#) Aldure válasza Aldure hozzászólására (») Jún 24, 2013 1 /
 
Képek
(#) Aldure válasza Aldure hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Képek
(#) Aldure válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Köszi a figyelmeztetést! Azért gondoltam úgy hogy nem ide töltöm fel mert így meg marad az eredeti mérete a képnek.
(#) Aldure válasza Aldure hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Egy kép lemaradt

DSC_0691.jpg
    
(#) pcmaster90 hozzászólása Jún 26, 2013 /
 
Szépen ,precízen kidolgozott az egész ,igazi remekmű! Gratula hozzá
(#) Aldure válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
Köszönöm!Igyekeztem a legjobbat kihozni belőle nem kevés időm ment rá,de megérte.
(#) Izeg. válasza Aldure hozzászólására (») Jún 28, 2013 /
 
Egy apróbb észrevétel, ez persze nem hiba csak észrevétel:
Az előlap úgy néz ki, hogy 19"-os Rack szabvány szerint készült, a hűtőbordák meg ugye kilógnak. Ha be akarnád rakni egy rackbe akkor két probléma lesz:a hűtőbordák miatt nem tudod betolni, ha valahogy sikerül is beügyeskedni, akokr meg a hőtűbordák által leadott hő nem nagyon lesz hova távozzon, mert a rack nem arról híres, hogy oldalt olyan jó lenne a hőáramlás(többek között se hely, se lehetőség, ezért is csinálják a pa erősítőket úgy hogy legtöbbjének hátulról előre fele irányú a légáramlás, mivel a meleg levegőt ki tudja előre fújni, ahol semmi nem akadályozza.)
Na ettől persze szép, és igényes, nekem nagyon tetszik a TO3-on az az érdekesebb hűtőzászló vagy nem is tudom minek nevezzem
Egyébként kérlek majd írd már le ide, hogy szeretnéd-e rackbe rakni, ha meg nem akkor miért olyan szabvány szerinti a felépítmény?
(#) Aldure válasza Izeg. hozzászólására (») Jún 28, 2013 /
 
Hát a válasz egyszerű Ilyen dobozt tudtam szerezni. Nem rackbe akarom tenni sima állványon van. Amúgy igen nekem is tetszik az a hűtőzászló pont szerencsém volt mert tudtam ilyet bontani 4db-ot először csak 2 volt de szerencsére még hozzá jutottam 2 höz így rá tettem ezzel is növelve a hőleadást. Régebben építettem 1 Quad 405 végfokot az viszon rackbe építhetőként szereltem hátulról előre távozott a hő.Bár nem ebbe a topikba tartozik teszek fel pár képet róla remélem nem haragszanak meg érte.
(#) Aldure válasza Aldure hozzászólására (») Jún 28, 2013 /
 
Egy KISO végfok doboza volt a Trafó 500VA és a tranzisztorok MJ15003G és MJE15031G műveleti erősítő LME49710HA
(#) Izeg. válasza Aldure hozzászólására (») Jún 28, 2013 /
 
Értem, nah akkor jó, ez így korrekt!
Az LME49710 pedig szerintem a legjobb opamp a piacon(meg is van az ára)
Úgylátom a puffereket sem spórolod el.Helyes!
Szépek a munkáid gratula!
Egyébként úgy irigylem azokat,akik toroidot tudnak rakni egy végfokba, annyival könnyebb szerelni, méretezni,stb...Én sajnálom rá a pénzt újonnan, inkább magamnak tekercselek trafót,de toroid magot sosem sikerül kifognom
(#) Aldure válasza Izeg. hozzászólására (») Jún 28, 2013 /
 
Igen ezért is válaszottam ezt a műveleti erősítőt de természetesen próbálgattam másokat is.Valóban itt Magyarországon nem valami olcsóság ezért nem is itt vásároltam őket.Volt olyan ami pénzembe sem került.
(#) Aldure válasza Aldure hozzászólására (») Jún 28, 2013 /
 
Fejhallgató erősítőkbe is ezt használtam.Bővebben: Link
(#) zimi1991 hozzászólása Jún 29, 2013 /
 
Üdv.
Kérdésem az lenne, hogy a 30 wattos hiragát lehet-e hidalni?
(#) reloop válasza zimi1991 hozzászólására (») Jún 29, 2013 /
 
Szia! Nincs technikai akadálya. Az A-osztályban előállított ekkora teljesítmény létjogosultsága azért kérdéses.
(#) dk1 válasza Aldure hozzászólására (») Jún 29, 2013 /
 
Szia, először is gratula a gyönyörű, igényes munkához! Le a kalappal, tiszta, szép építés! Én is ezt tervezem megépíteni, az alkatrész beszerzésen már túl vagyok. Lenne pár kérdésem amin szerintem Te már túl vagy, sokat segítenél, ha meg tudnád válaszolni őket

Táp: Mindenképpen szükséges ez az elvetemült mennyiségű puffer elkó? Olvastam a leírásodat az MKP-k és kisebb kondik beépítéséről, teljesen egyetértek vele, de tényleg szükséges ekkora kapacitás? Jelenleg én táp-áganként 80.000µF-al tervezek (4 táp-ág/sztereo erősítő), Te próbáltad kevesebbel? Nagyon befolyásolja a hangzást? Nem az ára, hanem helyszűke miatt gondolkodom a csökkentésen. Abban szinte biztos vagyok, hogy bizonyos mennyiség feltétlenül szükséges, de mi ez a mennyiség, ami még nem megy a hangzás rovására...

Félvezetők: Olvastam, hogy a végeket bétára válogattad. Mekkora árammal mértél bétát? Elég volt csak a multiméteres béta-mérő, vagy vagy építettél/szereztél nagyáramú mérőt? Én a 2SC5200/2SA1953 párost vettem, próbáltad esetleg ezeket? Ha igen, hallottál különbséget az MJ-khez képest? Én is a 639/640 párost terveztem kisjelű meghajtásnak. Miért kellett módosítanod az ellenállás értékeket? Bétája alacsonyabb? Kimeneten a DC-t sikerült levinned 0-ra, ez hidegen is tartható?

Hűtés: én két monoblokkot tervezek, kb. én is az általad beállított nyugalmi áramban gondolkodom. Ezt az értéket próbáltad növelni? Javult a hangzás? Gondolom a mostani érték egy jó kompromisszum a hangzás és disszipáció között... Kb. mi az üzemi hőmérsékleted ezzel a mennyiségű bordával?

Bocsánat a sok kérdésért, remélem nem haragszol meg érte

Előre is köszönöm a válaszaid és még egyszer gratulálok a munkádhoz!

üdv,
dezső
Következő: »»   2 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem