Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hogy építsek ilyen érzékelőt?
Lapozás: OK   1 / 1
(#) cserei1209 hozzászólása Dec 13, 2014 /
 
Röviden arról van szó, hogy van egy parkolóhely, ahol egy érzékelő rendszert szeretnék elhelyezni.

Azt szeretném, hogy a rendszer jelezzen, ha foglalt a parkolóhely és lehetőleg ezt egy bináris jel formában tegye, tehát pl 0-t jelez, ha szabad és 1-est ha foglalt. Lehetőleg ezt úgy hogy ne kelljen a kocsikat megjelölni.

Egy másik fórumon ajánlották az ultrahangos érzékelőt, de ekkor ezt átlehet alakítani bináris jelekké? Vagy ahhoz egy másik rendszer is kellene?
Illetve az is fontos, hogy pl egy kóbor macskánál ne jelezzen.

Ti mit ajánlotok? Olvastam már mindenféléről. Kapacitív és induktív érzékelőkről, közelítéskapcsolókról stb, de csak nem találok a megoldásra. Alapvetően nem az elektronika a szakterületem és így nagyon nehéz még a kutatás is.

Azért is regisztráltam erre a fórumra hátha...
Kösz
(#) S.Roland válasza cserei1209 hozzászólására (») Dec 13, 2014 / 1
 
Egy mikrovezérlővel "bármelyik" érzékelő alkalmas lenne. De kompromisszumuk megkötésével egyszerűen is kivitelezhető. Itt arra gondolok , hogy a macska átmegy akkor jelezni fog de mihelyt kimegy az érzékelő zónájából visszaáll üres állapotra. Mondjuk ahhoz , hogy tudjunk ajánlani érdemes lenne konkrétat írni pl fedett a parkoló hely vagy szabad téren van. Előtte fal van vagy nincs semmi.Esetleg egy kép. Mivel akarod figyelni a szabad helyet és mivel akarod kijelezni ?
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
(#) Macsek71 hozzászólása Dec 13, 2014 / 1
 
Picit több információt kérünk !

-egy, vagy több hely figyelése a cél ?
-kábelezhetsz, fúrhatsz-faraghatsz, vagy ablakból optikai megoldás kéne ...
-csak a foglaltság jelzése a cél, vagy egy adott jármű ott tartózkodásának detektálása ...
(#) zoszka hozzászólása Dec 13, 2014 / 1
 
Infra sorompó? Jó lenne tudni pl., hogy hogy és hol helyezkedik el a parkoló, azon belül a parkolóhely. Hova lehet esetleg szerelni érzékelőt.... meg ilyenek... Egy helyszínrajz nem ártana kiinduló pontnak.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
(#) Gafly válasza cserei1209 hozzászólására (») Dec 13, 2014 / 1
 
Autó azonosítás nélküli érzékelésére induktív hurkot célszerű alkalmazni. Egyszerű mint a faék, de be kell marni az aszfaltba, vagy már eleve úgy kiépíteni a parkolót. Annó a parkoló óránál is volt ilyen opció, hogyha elhagytad
(#) cserei1209 hozzászólása Dec 13, 2014 / 1
 
Üdv!
Megpróbálok szép sorban válaszolni.
Csak egyetlen egy hely van és az szabadtéri hely. Nincs előtte fal hanem egy járda van ott mellette jobbra balra parkolóhelyek.

Nem egy konkrét autóról van szó, tehát csak a foglaltság jelzése a cél. Akár lehetne vezetékeket is vezetni, de talán jobb lenne egy vezeték nélküli megoldás.
(#) Sebi válasza cserei1209 hozzászólására (») Dec 13, 2014 / 1
 
Ha a talajba szabad vágni, akkor a legbiztosabb az induktív hurok lefektetése: élőlények, műanyagtárgyak (kuka) nem okoznak foglaltságot - még a jármű méretéhez is igazítható a jelzés.
Ha van mód a talajban kábelt elvezetni a jelfeldolgozás helyére, akkor ennyi a feladat (meg az elektronika). Ha talajban nem lehet/szabad kábelezni, de a hurok lefektethető, akkor vezeték nélküli átvitelre van szükség, de ekkor is felmerül a hurkot tápláló-érzékelő áramkör és az átvitelhez szükséges energia biztosításának kérdése. Ha felállítható egy kis oszlop napelemmel, az megoldja a gondot.
Ha semmit nem tehetsz a külterületre, akkor 100%-ig biztos jelzésed nem lesz.
Távolból (10..20m) lehet ultrahanggal próbálkozni, de annak útjába bármi kerülhet, ami jelzést generál.
Megoldás lehet egy kamerás rendszer, ami a videotartalmat elemzi egy adott képterületen és adott %-os videojeltartalom változásánál jelez. Ugyanezt bonyolítva egy jármű alakját is fel lehet ismertetni.

Mint látható, szinte minden mondat kezdete: HA (több infó, rajz kell)
(#) vilmosd válasza cserei1209 hozzászólására (») Dec 14, 2014 / 1
 
Van ultrahangos szenzor modul keszen a DX-en. HC-SR04 a neve, es 2.71$ az ara ingyenes szallitassal. Elektromosan ugy mukodik, hogy kuldesz neki egy trigger impulzust, es a valasz egy impulzus, ami 100 uS es 25 mS szelessegu a meresi tartomanyban. Ez megfelel 2- 450 cm tavolsagnak. Amennyiben a valasz (Echo) impulzus hosszabb mint 30 mS nincs elotte objektum. Valami egyszeru elektronikaval, pl egy par NE555 alkalmazasaval lehet olyan kezdo szamara is megepitheto kapcsolast kolteni, hogy adott idon beluli impulzusnal adjon H szintet, ezen kivul pedig L szintet. Kell hozza 5 volt, es 3 szal drot. Olcso es nem kivan komuvesmunkat. Persze a tobbiek altal javasolt hurok is jo megoldas, de sokkal tobb a melo vele, valamint ahhoz is kell gyartani elektronikat. Ja persze ennek az UH-s erzekelonek lehetne a jelet feldolgozni egy kis 8 labas PIC segitsegevel is, de mivel Te mint irtad nem vagy jartas az elektronikaban, ezert inkabb javasoltam ezt a 555 alkalmazasat.
(#) KBal76 válasza cserei1209 hozzászólására (») Dec 14, 2014 / 1
 
Időjárás álló megoldás kéne ide, ez az ultrahang szenzor picit sem az.
Legegyszerűbb, mivel kültér, egy aktív infra szenzor lehet. Azaz egy (vagy néhány) IR LED, ami meg van modulálva (NE555 timer + végfok FET) 36KHz-vel fixen, és vele egy-síkban egy modulált-IR szenzor, (pl. TSOP1736) ami egy PVC csőre-csőbe (itt: oszlopra) fixen rögzítve van. Az autó amikor odaáll, visszaverődik róla a modulált IR jel (valamennyi biztosan), ekkor a IR szenzor középső lábát nullára húzza (OC kimenetes, tehát egy 2.2K fel kell húzni a lábát U+ -ra).
Ezt a jelet kell továbbvinni, pl. rádiós úton. Nincs drótozás, bár a fogyasztása nem kevés, de erre is van megoldás: ha 10 másodpercenként 1x ellenőrzi le hogy van-e autó ott, akkor a fogyasztás alacsonyan maradhat (azaz akkuról/elemről is üzemelhet). Vagy ha alkalomszerűen kell ellenőrizni (gondolom távolról kéne tudni, hogy érdemes-e behajtani a parkolóba) akkor: akár két drótnélküli csengőt felhasználva is megoldható. Amikor kocsiban megnyomja a "lekérdez" gombot, az oszlopban az elektronika feléled, megvizsgálja hogy szabad-e a hely (csak ekkor fogyaszt számottevően) majd visszaküldi az eredményt szintén egy drótnélküli csengővel.
(Azért így írom, mivel nem ért hozzá ennél mélyebben.)
(#) KBal76 válasza bundibacsi hozzászólására (») Dec 14, 2014 / 1
 
Jaa, hogy nem hobbi építés, hanem ipari elektronika kéne? Azt is írd le neki, hogy 50-60-ezer egy ilyen szenzor, amit még ki kell drótozni...
(#) bundibacsi válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 15, 2014 / 1
 
Szerintem nem éri meg akkor sem barkácsolni,elég sok "gyárakból kimenekített" ipari alkatrész kapható az apróhirdetési oldalakon. 2490ft 3000ft
(#) KBal76 válasza bundibacsi hozzászólására (») Dec 15, 2014 / 1
 
Te minek vagy itt a HOBBI fórumon, ha nem akarsz barkácsolni, hanem csak gyárit, gyárakból kimentettet ipari alkatrészeket használni? Hol marad az építés öröme?
De szerintem kidrótozása egy ilyen érzékelőnek egy nyilvános, vagy akár céges parkolóban is a nehezen megvalósítható kategória. Egy leszúrom a földbe, nem feltûnô, nem tart semeddig telepíteni berendezés a jó választás.
(#) Gafly hozzászólása Dec 15, 2014 / 1
 
Ugye cserei1209 kérdéséhez már nincs köze ahogy így egymásnak estetek

Azt pedig végképp nem tudjuk, hogy pontosan miért és mire lenne szüksége. Talán csak annyit, hogy 500 kg-os vasmacskát ne érzékeljen, de autót igen
(#) Sebi hozzászólása Dec 30, 2014 /
 
Bár a kérdező eltűnt egy ideje, azért álljon itt egy újabb (lehet,kifacsart) megoldásom:
Aa parkolóhelyre festeni kell egy alakzatot (betűt, számot), amit akár messziről egy megfelelően kis látószögű lencsével szerelt kamera néz. A videojelből sorszelektorral viszonylag könnyen kinyerhető az információ (talán a foglalt jelzés késleltetve, hogy az esetleg előtte elhaladók ne aktiválják).
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem