Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hogyan kössem a mágneskapcsolót?
Lapozás: OK   2 / 7
(#) kadam válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
24V - 50 Hz
(#) (Felhasználó 5823) válasza kadam hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Akkor az váltoáramú az csak előtét ellenállással tudod bekötni egyenáramú körbe! Deigen nagy teljesítményű kell ami igen csak fog fűteni! Az hogy ugrál 24V váltóval az két dologtól lehet kicsi a trafó amiről próbálod legalabb 63VA-os legyen, vagy el van törve a vasmagon a rövidrezáró gyűrű (ez egy menet a vasmag mindkét oldalán, ennek a szakadása okoz még ilyen hibát!
(#) kadam válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Ha jól értem, akkor: Baromi erős ellenállás kell, és akkor megy egyenáramról. Ha az ellenállás fűt az nem baj, szabadtérben lesz, fémdobozbna, aminek az oldala szolgálhat hűtőbordaként. A gyűrűtörést kizárhatom, mert van több ilyenem, és mind egyformán viselkedik. Úgy tűnik gyenge volt a trafóm. (Egy fénymásolóból szedtem)
Holnap utánajárok az ellenállásos megoldásnak. Köszönöm a segítséget és B.Ú.É.K.!
(#) aflmor válasza kadam hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Idézet:
„lehet, hogy túl erős neki az áram? Lehet, hogy kevesebb Ampert kellene kapnia?”

Az áram, annyi, amennyit felvesz. Azt nem te állítod.
Idézet:
„24 V egyenáramról megy, eddig semmi gond”
Tényleg, ha a tekercs :
Idézet:
„24V - 50 Hz”
50Hz-es egyenfesz?
(#) (Felhasználó 5823) válasza kadam hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Itt a ganz KK katalógus, ez a típus már nincs benne 10 éve kifutó. De benne van hasonló típusokhoz milyen ellenállás kell egyenáramhoz!

dil.pdf
    
(#) bgsf hozzászólása Jan 2, 2010 /
 
Csak halkan megjegyzem hogy váltóáramú mágneskapcsolót azért nem üzemeltetünk egyenáramról, mert a vasmag felmágneseződik és a szétkapcsolás egy idő után bizonytalan lesz (beragadhat..). Ezért gyártanak külön egyen- és váltóáramú mágneskapcsolókat. Ha nem így lenne akkor teljesen mindegy lenne hová melyiket raknánk be..... Mivel nem így van, ezért vagy a vezérlést kell a mágneskapcsolóhoz igazítani, vagy a kapcsolót a vezérléshez. Sajna mindkettő anyagi áldozatokkal jár, de sz@rból nem lehet várat (sem) építeni.
(#) (Felhasználó 5823) válasza bgsf hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Én meg 25 évi irányítástechnikai tapasztalattal mondom, hogy ez nem így van, lehet használni, csak kicsit macerás! Mert meghúzatni teljes árammal kell, és utána már egy soros ellenálláson kap áramot! Tehát egy nyitó érintkezőt fel kell használni! Rengeteg magyar gyártású gépben találkozni olyan DIL-el amin egy nagy piros ellenálás van a tetején, ő az egyenáramű táplálás eszköze! Ajánlom olvasgasd a feltett pdf állományt! Ja az lenne még vicc ha a vasmagot sima vasból gyártanák!
(#) (Felhasználó 5823) válasza bgsf hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Ja erre a hozzászólásra "sz@rból nem lehet várat (sem) építeni" szintén az a válaszom, hogy nem igaz, ezt hívják Kínai iparnak!
(#) kadam válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Készítettem egy kis rajzocskát. Szerintem ha magam kínlódom ki a megoldást akkot örökre megjegyzem. Ezért próbálkoztam, a mellékelt kép mutatja mire jutottam. Ez egy öntartó üzem, a pdf-ből néztem ki, a KI gomb értelemszerűen zárt, csak elhibáztam a rajzot. Azt hiszem így működik: Megnyomom a Be gombot, a kapcsoló teljes áramot kap, behúzza a fő és a segédérintkezőket, én ekkor már elengedhetem a BE gombot, mert az áram a segédérintkezőn folyik, amivel sorba kötve ott az ellenállás. Ha le akarom lőni a cuccot akkor pedig benyomom a KI gombot és kész.
Remélem nem írtam össze túlnagy marhaságokat. Erősítsetek meg ebben a kapcsolásban, vagy ha nem jó akkor sürgősen állítsatok le

kapcs.gif
    
(#) aflmor válasza kadam hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Igen, ezt hívják öntartásnak. És igen, a KI gomb, NC legyen! (Normal Close, tehát alapesetben zárt!)
(#) (Felhasználó 5823) válasza kadam hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Kár, hogy nem jó az ellenállásnak egy nyitó érinkező páron kell lennie, hogy amikor az meghúz az ellenálláson folyon az áram! Bocsi, de műhelypakolás, majd később lerajzolom!

Ja és használj érthető rajzjeleket a ki gomb és a be gomb rajzjele nem azonos! A segédérinkezőt jelőlni szoktuk, hogy mihez tartozik!
(#) VIM válasza kadam hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Szia!

Ihanzi, bizonyára erre gondolt, mikor a rajzjelekről és azok hovatartozásáról beszélt. A 19.old. 8.2 pontban egy takarékkapcsolás van, de szerintem így jó lesz.
Üdv.:VIM B.U.É.K!

k1-1.JPG
    
(#) (Felhasználó 5823) válasza VIM hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Ez már öntartásnak jó és vannak rajta értelmezhető rajzjelek! Mit írtam az a lényeg, hogy induláskor direktbe kell kapja az áramot, mert az ellenálláson keresztül nem tud meghúzni! Mivel a tartáshoz sokkal kisebb áram is elegendő meghúzott állapotban azon keresztül folyik az áram!
(#) (Felhasználó 5823) válasza VIM hozzászólására (») Jan 2, 2010 / 1
 
Igen, ebben az esetben jó, de nem így oldják meg, hanem nevezzük a behuzó alsó kivezetését A2-nek a felsőt A1-nek. Az A2-ör felvezetik egy darab vezetékkel egy nyitó segédérinkező párra, amivel párhuzamosan van az ellenállás így bekötve bármilyen kapcsolásba használható nemcsak pl öntartás!

Na valami ilyesmi, aztán felülről, hogy öntartás vagy csillag delta vagy akarmi van.
(#) kadam válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Mindenkinek köszönöm a segítséget!
Amint sikerül beszereznem az ellenállást összehozom lhanzi kapcsolását.
u.i.: Köszönöm, hogy szántatok rám egy keveset a drága időtökből.
(#) káll hozzászólása Ápr 27, 2010 /
 
Sziasztok
Nekem is van egy ilyen mágneskapcsolóm tokozatba építve motorvédelemmel nyomógombokkal.Békebeli 1988-as modell.Kérdésem az lenne hogy mit hova kössek.
Én szereltem le ezt a csodát de már nem emlékszem hogy is volt összekötve.Valami ilyesmi rémlik 1,3,5 fázis? 13,kapcsolóra, 5-13esetleg összekötve?Valami volt patkolva az biztos.De sajna nem működik.
Köszi előre is.
üdv:káll
(#) dorgan hozzászólása Ápr 30, 2010 /
 
Sziasztok!
Van egy mágneskapcsolóm. A kérdés szimplán annyi, hogy ez úgy tud kapcsolni 25A-t, hogy az 1esen jön be a fázis és a 2esen a nulla, vagy 2x25A-t tud kapcsolni pl úgy, hogy egyszerre két ágat kapcsol, mondjuk mindkét bementre fázist kötök?
A válaszokat előre is köszönöm!

üdv
Dorgan
(#) zolika60 válasza dorgan hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /
 
A 25A az 25A így is úgy is.
(#) dorgan válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /
 
Ezt most úgy érted, hogy 25A-s terhelést bír el bemenetenként, vagy bemenetenként csak 12,5-t?
(#) zolika60 válasza dorgan hozzászólására (») Ápr 30, 2010 / 1
 
Igen 25A-t bír el bemenetenként.
(#) dorgan válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /
 
Köszönöm!
(#) Buhalla hozzászólása Jún 16, 2010 /
 
Sziasztok!

Zsebtelepről szeretnék egy zárat üzemeltetni. Van 5-6 vezeték, ha a 2 megfelelő kettőt vágom el, akkor a zár nyit.
Ha bármelyiket elvágom a maradék 4 közül, akkor már nem nyit. Hiába vágom már el a másik két jó vezetéket.
Megoldható szerintetek mágneskapcsolóval?

Egy csapatépítő tréninghez kellene nekem, ami a hétvégén lenne!
Ezért nagyon szorít az idő...
A zár egy dobozt nyitna ki.

Légyszi segítsetek!

Előre is köszi, Buhi
(#) proli007 válasza Buhalla hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
Hello!
Remélem valami ilyesmire gondoltál.
Ha L1 és L2-őt elvágod, nyit a zár, de ha L3..L5 közül valamelyiket elvágtad, akkor már nem fog kinyitni.. (persze lehetne ezt még ragozni kapukkal, időzítővel, meg akármivel..)
A tranyót, meg a bázis ellenállást ki kell próbálni, hogy a tranyó elbírja a zár áramát, és a bázisáram is ehhez képest megfelelő legyen. Ha megadtad volna a zár paramétereit, akkor ki lehetett volna számolni. Esetleg egy kapcsoló a teleppel sorban nem árthat, mert zárt állapotban 4,5mA az áramfelvétel, de nyitva a zár már állandó áramot kap..
üdv! proli007

Kódzár.png
    
(#) Buhalla válasza proli007 hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
Köszönöm!!! Gyorsan ki is próbálom.
(#) proli007 válasza Buhalla hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
Remélem nem bom ba van a dobozban mert akkor csak egyszer tudod kipróbálni..
(#) poros válasza proli007 hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
És ha 1millió van benne akkor feleztek ? :eeknoes:
(#) vica hozzászólása Júl 13, 2010 /
 
Sziasztok Van egy mágnesszelepem 380V-os hidrofór tartály útán akarom bekötni de csak két vezeték jön ki a tekercsből azt mondják az okosok hogy mind a kettöt fázisra kell kötni ha igy van akkor ha megszakitom az egyiket elejti a tekercs a szelepet mert 230 as idökapcsoloval szeretnem megoldani képet küldöm hátha mond valamit előre is kösz ja tipus Danfoss 120
(#) vica hozzászólása Júl 13, 2010 /
 
probaltam az olyan mint ha 220at kötnek a tekercs arajta lévö iras szerint 380V-50HZ 430/ 480V 60HZ 8w
(#) vica válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 13, 2010 /
 
Kösz megnézem de ÉN úgy képzeltem hogy hogy a tkercs fáz-ként ellenkezöleg van tekerve ha megszakitom az egyiket elenged a másik is mert kioltják egymast mnitha lekapcsolom a lámpát a rajz hasznos lesz jelenkezem ha jutottam valamire
(#) proli007 válasza vica hozzászólására (») Júl 13, 2010 / 1
 
Hello!
Hűha! Ez nem egy varázsdoboz, ez csak egy tekercs két véggel. Gyártanak 230V-ra és 400V-ra.
A villamos hálózaton egy fázis és egy nulla között, 230V (régen 220V) van, de bármely két fázis között 400V (régen 380V). Így ha egy tekercset két fázis közé kötöd, akkor a tekercs 400V-ot kap és nyit a szelep. Ha bármely lábát (fázist) megszakítod, (tekintve hogy akkor nem folyik áram) elejt a tekercs, tehát zár a szelep.

Az időrelé egyetlen kapcsolójával is lehet bontani valamelyik fázist, csak így kikapcsolt állapotban "ott lóg a fázis feszültség a tekercs lábain. Ezért szabályosabb megoldás Szimpi rajza, ahol mind két fázis bontva van. (230V-nál ez azért nem gond, mert a tekercs egyik fele a nullát kapja, és mi csak a fázist kapcsoljuk. Így kikapcsolt szelep esetén, csak a nulla potenciálja van a szelep két végén, ami gyakorlatilag nem rázhat.

De megjegyezném, amennyiben a berendezés nem fixen van a hálózatra kötve (ahol előre tudható melyik a fázis), hanem csatlakozóval, akkor kötelező két érintkezővel bontani abban az esetben is, ha 230V-os a szelep..
üdv! proli007
Következő: »»   2 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem