Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HP 54501a oszcilloszkóp hiba
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Csizi Miron hozzászólása Jan 2, 2021 /
 
Sziasztok!

Láttam egy HP 54501A típusú oszcilloszkópot a neten! Hibája az, hogy ezt írja: cal RAM check sum error! Utána néztem a dolognak. A lényeg az, hogy ki kell cserélni az NVRAM-ot, aminek a típusa: DS1230Y-120+ (Maxim Integrated).

Szerintetek megoldja a problémát?

Köszönöm előre is!

Üdv.: Miron!
(#) Udvari Zsombor válasza Csizi Miron hozzászólására (») Jan 2, 2021 3 /
 
Neten láttad? Esetleg eladó lenne és meg akarnád venni? Amúgy pedig miért kérdezel olyannal kapcsolatban, ami nincsen nálad vagy (még) nem a tied?
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2021
(#) moltam válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 2, 2021 /
 
Gondolom hogy érdemes e megvenni...
(#) Cinema válasza moltam hozzászólására (») Jan 2, 2021 /
 
Nem.

Üdv!
(#) nagym6 válasza Csizi Miron hozzászólására (») Jan 2, 2021 / 1
 
Miért nem cseréli az eladó? Akkor sokkal jobb esélye van eladni jobb áron.
(#) Ge Lee válasza Csizi Miron hozzászólására (») Jan 2, 2021 / 1
 
Nem tudni mennyit kérnek érte, de ami hasonló hirdetéseket láttam ahhoz teszel még egy picit és veszel egy jóval korszerűbb használt DSO-t. A gazdája is azért nem cseréli, mert gondolom nem ér annyit az egész.
(#) Csizi Miron válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 2, 2021 /
 
Az ár 40,000 forint körül mozog! Nem hinném, hogy találok DSO-t 100.000 alatt...
(#) Csizi Miron válasza Cinema hozzászólására (») Jan 2, 2021 /
 
Köszönöm!
Miért?
Üdv.:M
(#) Kékróka hozzászólása Jan 2, 2021 /
 
Miért ne ? Ha kedved leled benne. A sikerélményt nem kell forintosítani. Azt nem értem miért volt jó nekik a gombelemet hozzáférhetetlenné tenni, de így legalább egészben cserélhető.
A kondik cseréje meg ugye 20-30 év után, ESR mérés, vagy ki mit szeret.

J.
(#) Ge Lee válasza Csizi Miron hozzászólására (») Jan 2, 2021 /
 
Ez itt teljesen új a boltból, 3 év garival, bruttó 99-ért. Nekem volt ilyenem, leszámítva a kevés memóriáját nagyon jó kis szkóp, valahol 120MHz-nél van vége, és 3db olyan HP-ért se adtam volna oda. De használtan már 50 körül van, mondjuk ez nem valami nagy szám, viszont van benne akku. Lesni kell a hirdetéseket mert ami jó azt azonnal meg is veszik, 50-60 körül szoktak lenni normális használt DSO-k. Olyan HP-t (lehet hogy azt?) láttam már az évek alatt többször hirdetésben ilyen 50-60 körül. Eljárt felettük az idő, de ha neked megfelel akkor vedd meg.
(#) Csizi Miron válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 3, 2021 /
 
Köszönöm a választ!

Igazából frekit mutasson, tudjon egy pár matek számolást, azonnal mutassa a változást a jelben.

Nincs szükségem tömegcuccokra! Szerintem egy ilyen HP tovább fogja bírni, mint egy garanciális Voltkraft...

Neked mi a véleményed?

DPO a ketyere, legalább nem teljesen analóg!

Üdv.: M

Ui.: Van-e módja merevlemezt, vagy utólag gyártott nagyobb memóriával ellátott csippeket beletenni a szkópba?
(#) Ge Lee válasza Csizi Miron hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
A véleményem már többször leírtam a szkópos topikba. Én már csövest semmilyent nem vennék, el sem férne az asztalomon. Ezt a típust nem ismerem, nekem nem volt, így semmi konkrétat nem tudok mondani róla. Ha arra vágysz vedd meg, aztán majd az idő eldönti hogy megérte-e vagy sem.
Viszont tapasztalatból annyit azért hozzátennék, hogy a nagyfesz részét nézd meg. Nem tudom milyen trafó van benne, és hogy az kapható-e vagy sem, de ha azzal netán gondod lesz, és nem kapsz bele másikat (vagy csak aranyárban), vagy nem tudod újratekerni ha átüt, akkor vagy donort kell keresned, vagy árulhatod alkatrésznek mert nem fogod tudni feléleszteni.
(#) merlingerin hozzászólása Jan 4, 2021 /
 
Szia!

Nem feltétlen kell újat venni. Belül sima 3V litium elem van az NVRAM táplálására.. Amiben van RTC, ott ahhoz is..

Ki kell faragni, és tenni rá egy gombelemet... Én a saját HP spektrum analizátorom így oldottam meg évekkel ezelőtt. Köszöni, jól van.
Bővebben: Link

Típus függő helyen van. Ha felülről lassan csiszolod lefele, megtalálod az elemet.
(#) Csizi Miron válasza merlingerin hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
Helló! Ezt konkrétan úgy értsem, hogy szétszedem a burkolatot az ic-nek?

Köszi!

Üdv.: M
(#) nagym6 válasza Csizi Miron hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
Igen, mert benne van az elem az ic. tetején. Azért olyan magas ic.
(#) Csizi Miron válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
Rendes 3v litium gomb elem?

Gondolom újratölthető! Van olyan konkrét típus amit ajánlasz?

Köszi!

Üdv.: M
(#) nagym6 válasza Csizi Miron hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
Nem tudom, ezt meg kell nézni az ic adatlapján, hátha rajta van.
(#) Csizi Miron válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
Nem igazán látom!
(#) rectamas válasza Csizi Miron hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
Elem van benne, nem akkumulátor, az nem tölthető.
Bármilyet betehetsz, mundjuk célszerű egy gyakori típust, pl. CR2032.
(#) Csizi Miron válasza rectamas hozzászólására (») Jan 6, 2021 /
 
Köszi!
(#) nagym6 válasza Csizi Miron hozzászólására (») Jan 6, 2021 /
 
Szerintem a régi elemet le kell kötni, ne legyen párhuzamosan a régivel kötve.
(#) kalaci hozzászólása Jan 7, 2021 /
 
Tévedek, ha azt hiszem, hogy a HP 54501A szkóp javításánal ezek a videók nem adnak sokat? Az szentigaz, hogy az adatvesztés elleni Li elem bele van építve, teljesen hasonlóan, de az RTC különbözik egy 32 kB-os SRAM-tól, nem ott vannak a táp lábak.
Nekem egy HP 54502A-m van, arra már nehéz csúfakat mondani, az analóg sávszélessége 100 MHz, és pl. még jóval 1 GHz fölött is precízen szinkronozható, és a jelalak is látszik. (Igaz, a jel is színuszos volt, egy szignálból, 50 Ohmon.)
Az én szkópom is ugyanattól a Li elem kimerüléstől "szenved", 70 ns-os SRAm kell bele, és bár különösebben nem gondoltam utána, de azt képzelem, hogy a bejövő 5 voltot egy schottky diódával a 28-as lábra kötném (anód = +5 V, katód = 28-as láb), egy Lítium elemet pedig negatívjával a 14-es lábra forrasztanám, a pozitívját pedig egy másik schottky dióda anódjára, annak a katódját pedig szintén a 28-as lábra. Elvileg közönséges Si dióda is jó lehetne, de én spórolós vagyok, és egy kiforrasztott, SOT-23 tokozású, közös katódos diódát használnék (nagyító alatt forrasztva, mert már alig látom). A schottky diódák visszárama nagyobb, mint a Si diódáké, de a katalógus szerint 3 V zárófeszültségnél, szobahőmérsékleten az enyémnek kisebb, mint 25 nA; én elfogadom.
(#) kalaci hozzászólása Jan 7, 2021 /
 
Bocsánat, helyesen: forrasztanék. (negatívjával a 14-es lábra...)
(#) c27 válasza (») Jan 7, 2021 /
 
Helló!

Bőven belefért volna az előző folytatásába, de megkockáztatom egy másik topicba is elfért volna.
Majd a kedves moderátorok átteszik a korábban nyitott topicba és annyi. Nem szeretik ha összeszemeteled feleslegesen az egész fórumot és akik használjuk mi sem.

A kérdésedre a válasz, elvileg van benne cal protection kapcsoló, nem ismerem a pontos típust de volt már egy HP-m abban külön elem volt nem nVRAM.
A lényeg, ha default-ba van állítva elvileg működik hiba nélkül. Most meg nem mondom, hogy ennek van self calibration funkciója vagy sem és kedvem sincs megnézni, de ha úgy gondolod, hogy megér neked ennyit és úgy is, hogy lehet mégsem lesz 100%-os akkor vedd meg. Kiszeded az NVRAM-ot és ahogy írták a másik topicba el kell kezdeni egyik oldalról általában felülről lemarni az anyagot az ic-ről óvatosan és figyelni az elemet.
Hogy lásd milyen segítőkész vagyok ilyen vagy ilyen lenne.
Ha rendes lesz a moderátor akkor átteszi a régi topicba, hogy lásd, hogy is néz ki.
Szóval lehetséges, hogy az elem hibája miatt van, de amíg nincs kalibrálva és nem fut le a kalibráció helyesen addig nem tudod jó e igazán a műszer. Elvileg lefuthatna az önkalibráció ha van rajta és a kikapcsolásig megőrizné, ha akkor jól mér akkor jó, ha nem akkor más hiba is van. Átkondizás biztos nem fog ártani majd neki, ha veszel egy ilyen ősrégi gépet, legalább a tápegység kondikat érdemes miniőségire cserélni, mielőtt tönkremegy és visz magával mást is, de csak ha értesz hozzá, különben nem biztos, hogy használ neki.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2021
(#) c27 válasza kalaci hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
Szerencsére ide került a hozzászólásom köszönet a moderátornak , lényegében az NVRAM-ot meg lehet menteni, egy kis boncolással, lásd. a képeken. Nekem Tektronixom van hasonló nVRAM-al, ha lehet megmentem én is, elem esetén ha elfér CR123, vagy CR2032, de utóbbi esetén Panasonic vagy Maxell ami tartós és nem tapasztaltam eddig szivárgást ezeknél, se PC-ben, se karóránál.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2021
(#) kisgeri válasza Csizi Miron hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Pont a napokban mentettem egy ugyanilyen szkópban az eredeti NVRAM-ot. Ki kellett forrasztani az IC-t a helyéről, mert alul vannak benne az elemek. Elég macerás, de óvatos bányászással mindkettőt kiszedtem belőle és kivezetékezve kapott egy foglalatot CR2032 elemhez. Foglalattal együtt tettem vissza. Egy elemmel is elmegy, az eredeti kettőből is csak azt használta, amelyik aktuálisan épp az erősebb volt. A nem használt elem pozitív kivezetését földre kell húzni adatlap szerint. Lemerült elem esetén is jól működik a szkóp kalibrálás esetén (kb. fél óra, ha az összes csatornát kalibrálod), de kikapcsolás esetén elfelejti.
(A piros vezeték ment pozitívra, a fekete és barna negatívra. Utóbbi kettőt, akár ott helyben is összeköthettem volna persze... így megmaradt a két elemes opció, amit persze sosem fogok használni.)
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem