Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » HP photosmart 7550 hiba
Sziasztok !
Olyan bajom van eme nyomtatóval : Bekapcsoláskor elkezdi ide oda tologatni a print kazetta szánkót mint szokta . Egyszer csak a kazettatisztító bölcső mintha probálkozna megmozdulni előrejönni de nem sikerül neki és a szánkót utána ezerrel nekivágja az oldalfalnak a bölcső fölé. A tisztítóbölcsőt néztem elvileg nem szorul mert a kézileg a fogaskerékkel kitolom akkor bekapcsoláskor visszahúzza szépen de aztán csak amint mondtam próbálkouik kitolni de csak egyszer. Hibaüzenet az LCD-n Print cardidge cradle is stuck clear jam then press OK. Itt okét nyomok megint próbálkozik és ugyan ezt kiírja. Szétszedtem valahogy most ritkábban vágja oda a fejet inkább teszteli és középre beáll de nem parkol le a bölcsöre. Amint mondtam a tisztító kazetta szépen mozog. semmi érzékelő nincs körülötte. Valószínű hogy a motor áramfelvételét figyeli és úgy kapcsol végálláskor. Ja és amikor a szöveget meg az okét kiírja és leáll akkor a print gomb pereme elkezd villogni sárgán.
Valamire még rájöttem:
Arra hogy amint mondtam a tisztítószánt kihúzom kézzel akkor szépen visszahúzza de elektronikailag soha nem is próbálja kitolni. Lehet hogy valami a tisztítószán motorja IC-ének a polaritásváltója meghalt ?
Azt nézted e hogy a szalag nincsen elválva vagy szennyeződve az optoelektronika azzal azonosítja magát a fej hogy hol van.
kapd szét a nyomtatódat és egy képet arról a mechanikáról külgyél ami a fejegységet tisztítja és azt a részt ahol a végállás kapcsoló kar beleér az optoelektronikába valószínüleg valami ott lessz. A motor elektronikájában a polaritás váltó nem hibásodott meg 1 mert füstölt volna 2 mert a másik irányba elsem idult volna, mert ert ez teljesítmény kapcsoló IC vezérli és ez egyben a központi kontroller (a motoroknál optok nál valószínű).
A helyes müködéshez a motrornak el kell indulnia azeyik irányba akkor vontatja be a pairt és ha ki van tolva a fejtisztító akkor vissza huzza. Ha a másik irányba indul kitol egy kart és nem engedi papirt egyáltalán és utána ki kéne tonia a papirt én azt néztem hogy a kis tengely ami forog és a fejtisztítót tologatja előre hátra meg kéne nézni hogy szabad e az utja a képen láthatod hogy mire gondoltam. esetleg kenőszírral kend végig a mehanikát. amugy énis javítom a nyomtatót amit aképeken lehetett látni de már jó épp az összerakási stádiumba hagytam félbe. aztán fenn voltam az oldalon akkor találtam rá a kérdésedre!
oké köszi.
mindjárt szétkapom csak még nem találtam rá hogyan lehet a szerkezetet leszedni az alaplemezről. Küldök fényképeket is meg megpróbálom felvenni videóra mit csinál,és felteszem a weboldalamra.
ok mindent bele a tisztító fejet előre tolod tejesen egy pöcköt kiemelve és akkor szabaddá válik a forgató tengely de előtte kb 3 csavar fogja a szerkezetet. Baloldalt egy lent a vákum szippantónál jobb oldalt a forgotengelynél ami a fejtisztítót mozgatja felül a felegységet mozgató bordáségszijfeszítő felett. és utána meg kell próbáli kibillenteni. az összes HP nek az a baja hogy szeret spórolni a vezetékekkel és ezeket is ki kell huzni mielőtt kivennéd én a vákum szippantót is kivettem mert úgy könnyebben hozzá lehet férni a vezetékekhez. Ja és ahátuljn van ez a hátulról rácsosnak tűnő szürke müanyag azt is el kell távolítani igy mégkönnyebb kivenni.
Lehet gogy nem egy nyomtatóra gondolunk mert ebben nincs tisztító szivattyú csak a tisztrító kazettán elhelyezett vákum tappancsokkal szippant mert egy cső sem megy a kazettára. kiszedtem a tisztítórészt és van benne a motor tengelye végén optokapu.
Az egyik vége még nem tudom hogy az érzékelő e vagy az infradióda de tény hogy nem mutat a műszer semmit csak 20 megás mérésen 10 megát oda vissza is.
a videót az oldalamra tettem fel.
A turkáló menűn jobb gomb és hivatkozás mentése másként ( hp.wmv ) Bővebben: Link
röh9ögtem is egyet amikor a videót vettem mert éppen ekkor sikerült nem visszahúznia a tisztító kazettát kihúzás után és pont akkor csapta rá a fejet
![]() Eddig mindíg előtte visszahúzta meg nem mindíg ment ki a fej a parkolóba hanem középen mint a videó elején a baloldalt és középen játszott kb 10 indításból 2-3 szor csapta ki jobbra az igazi nyugalmi helyére.
Néztem a videót valószínűleg egy végállás kapcsoló el van szállva, mert eléggé "recsegett" a mehanika az opto elektronika biztosan jó, mert ha nem lenne az akkor el sem indulna, és a nyomtató felegységet is parkoló állásba hagyta volna. Mondom nézd át teljesen mert valószínűleg valameik végálláskapcsoló szállt el. Az biztos hogy nem egy nyómtatóról beszéltünk, hiszen a tipusa kapásból nem egyezett, de amit mutattam az is HP gyártmány volt. Sokmindenben hasonlítanak a HP nyomtatók nyomtató egysége, csak van olcsó és drága kategória.
Szét kéne kapni teljesen, ez azt jelenti hogy le kellenne pucolni az elektronikát és átnézni a tejes mehanikát. Végállás kapcsolóra kell gyanakodni mert hallásból is lehet hallani hogy a fogaskerékáttétel és az ahhoz kapcsolódó motornak is fiom hangja volt, és ha kitoja a papirt akkor meg főleg mert ez azon a tengelyen fut. Az hogy megáll néha középen a fej az azért van mert amikor felnyitod a fedelet akkor az elektronika ézékeli egy mikrokapcsoló által hogy a patron tartófedél fel van nyitva és oda állítja középre a fejet, illetve ott állítja meg amikor nyugalmi helyzete felé tart a nyomtatófej. (balra "közekedik és megáll középen"). Ilyenkor a mikrokapcsolót lekell ragasztani hogy zárva maradjon. Nem tudom hogy tudtad e csak közöltem.
Amit a videón láttam:
1középen a fej 2power gomb megnyom vissza megy ahelyére hogy tudja az elektronika, érzékelje hogy a fej vissza tért a kezdő pozicióba. Oka annak hogy a fej középen állt meg: fedél felvan nyitva a mikrokapcsoló nyitottállásban van. 3power gomb ismét 4 megkezdődne a fej tisztítása de előtte ellenőrzi az elektronika hogy a fej holvan és parkol. valamiért hiba. 5megkezdődik a fej tisztítása nekicsapódik a fej a pálya másik végén hiba. nem történik meg a takarítás mert a nyomtatófej valószínüleg nem jelezte vissza a végállását és csak az áramlökés/túlterhelés védelem megállította a nymtatófej további beavatkozását. (én amikor kézzel beleértem a nyomtatófej mozgása közben, már akkor leált) 6power gomb 7darálás,... ekkor történt volna meg normális esetben a fej tisztítása (az elektronika el is hitte mert ezt semmi nem jelzi vissza), 8 ezt megint ismételni akarta közben ugyan az a hiba ismétlődik mert megint darált az elektronika. 9a fej középre vándorol mert a nyomtató fedél mikro kapcsolója nyitott állásban van. 10 power gomb 11 valmiért megint darál. 12 és vissza tér a helyére és megáll. végállás kapcsolás az optoval megtörténik az átlátszó szalagon egy fekete pont van ami ép tudja szakítani a az opto infra fényét, ez jelzés az elektronikának hogy a fej visszatért a parkoló állásba. 13 hiba mert utána középre kellene visszaugrania. Eredmény: valószínű a darálás miatt hogy a mehanikában is van gond. kikéne kapni nyomtató egységet, az elektronika lepucoláával és tesztelni hogy müködik e hogy egy tápról adsz neki feszültséget a motorra. Ha jól megy akkor nincsen probléma valószínűleg az elektronika akozza a hibát. Ha ugyan az a hiba akkor egyértelmű a mehanika hibásodott meg. (saját véleményem szerintem a mehanikában és az elektronikában is van hiba ez tuti biztos,... a nyomtatófej viselkedéséből itélve.) A rutint inkább nem irom le hogy mit kéne csinálnia nomális esetben. Az a baj hogy látom mien hibákat követ el sorra, de ez nem azzal egyenlő hogy a hiba forrását is fel tudjam tárni. Ehhez elég sokat kéne mérni legalább 40 okot tudnék sorolni hogy mi okkoza a hibát. Remélem azért sikerül ügyködni valamit! Sok sikert!
Hát igen amikor kihuztad a vakum tisztítót akkor az elektronika ekkor még azt hitte hogy a helyén van. (nem is kellet volna visszahuznia mert az alapállása nem az az állapot amire te beállítottad ezért rohant neki, ugyan is akkor kell előre hátra mennie amikor már a fej ott van. A fej ekkor is csak azért állt meg mert az áramlökés/túlterhelés védelem megakadályozta a fej további beavatkozását. (Ez volt a tisztítási fázis bekapcsoláskor ekkor benn kell lennie a vákumtiszítónak és a fej odaparkolásakor kell tisztítani és utána pozicióba állnia.)
Ha már egyszer ilyen rövid voltam akkor hosszan csak annyit tudok ajánlani ha nem lehet a hiba okát feltárni , elhárítani akkor keress fel egy szakit a közeledben.
Köszi átnézem az egészet, mert mostmár sikerült szétszedni.
A fejnek nem középen van a parkolóállása meg ahol a patronokat kell cserélni hanem a jobb szélén ugyanis csak ott van rajta ajtó . Középen zárt ez a tipus.
ja értem,... ok! Kössz a kijavítást. Remélhetőleg lessz vmi eredmény.
amit pillanatnyilag használok az egy HP 5550 ,és van ithon ebből egy tartalék aminek az volt a baja hogy beszáradtak a patronjai egyébként meg minden oké az öntesztkor meg nyomtatáskor.
Éppenezért azt szétszedtem mert úgyis tartalék volt alkatrésznek ,és nolám az összes érzékelő motorostól teljesen megegyezik eme gépével. Annyi hogy az nem volt LCD-s ,és csak két patronos volt a feje plusz az elektronika kissebb és oldalt volt . remélem ha az összes érzékelőt kicserélem működni fog.
remélhetőleg sikerülni fog! Jó építgetést!
Sajnos nem sikerült helyrehozni .
Az összes optokaput kicseréltem a fóliákon levő takarórétegekkel nincs gond mert nem kopottak. Gyanakszom hardver problémára
Látod én már az elején mondtam hogy az elektronikával is van probléma, a fejegység mozgása alapján! Mert neki vágja magát a fej, a helyett hogy megállt volna. sry. (Az opto szennyeződni szokott és nem tönkremenni)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |