Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ide merevlemez c64-re illetve USB-portra
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Sipy hozzászólása Jún 7, 2009 /
 
SZiasztok! Nagy c64 rajongó vagyok, és régen láttam a neten egy kis panelt, ami képes volt a c64-hez csatlakoztatni IDE merevlemezt. Ha jól emlékszem a panelon nem volt semmi alkatrész, csak a csatlakozók átvariálása miatt kellett. Ugyanez a dolog érdekelne egy laptop miatt usb1.0 portra.
(#) san398 válasza Sipy hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
Kicsit zavaros számomra a kérdésed! Mit szeretnél az USB portra kötni?És mit a C64-re? Mert ugye a C64-en nincs USB!
(#) idlob válasza Sipy hozzászólására (») Jún 7, 2009 / 1
 
Hű, ez nem kicsit konfúz. Most mit szeretnél? USB portra IDE lemezt? C64-hez akarod, vagy PC-hez? Előbbi esetben hogy jön a C64-hez az USB utóbbi esetben a C64 hogy jön ide? Mindenesetre az USB soros és az IDE párhuzamos jellege miatt ezt passzívan nem tudod megoldani. Egyébként 5000Ft alatt lehet kapni USB/IDE+SATA átalakítót, sajnos házi utánépítése szinte lehetetlen, mert speciális, kis tételben tkp. beszerezhetetlen IC kell hozzá.
(#) Hp41C válasza Sipy hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
Szia!

Az ide felület egy 8 / 16 bites párhuzamos (ne a nyomtató portjára gondolj) felület. A C64 tud 8 bites, a buszára egy kis áramkörrel meg lehet oldani az IDE merevlemez és CD-ROM olvasó illesztését.

Régebben - az USB korszak előtt a kétirányú PC nyomtató portjára illesztettem 8/ 16 bites merev lemezt (5-6 ttl ic kellett hozzá). A DOS / Window 3.x szabályosan lemezmeghajtóknak látta (D: E: stb.).

Az, hogy egy meghajtó 8 vagy 16 bites, esetleg tud-e mindkét módon működni, a korától függ. Az XT korszak végén jelent meg az IDE/ATA első verziója még 8 bites kezeléssel - nagyon hasonlított az ős SCSI-re. A késöbbiekben még meg volt a lehetőség 8 bites adatkezelésre, csak a mostani verziókból hagyták ki.

A C64 -re láttam már USB illesztőt is, de ott a program elkészítése nehezebb. A Google batárunk számtalam PC bővítő kártyába tervezett USB host áramkör adatlapját kihozza. Kérdés, melyiket lehet beszerezni.

Egy másik ötlet: Hálózati (Net) illesztőt is láttam már működni úgy, hogy egy PC kártyát kezeltek PIC-kel.
(#) Sipy válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
Sziasztok! Látom összezavartam a népet. a c64 és az usb sehogy nem illik össze. Egy laptophoz kellene csatlakoztatni egy ide merevlemezt ha lehetne mert kevés ami benne van, illetve a c64-hez is jó volna egyet hozzákötni a saját floppy lemez meghajtója helyett, mivel az meg folyton vacakol.
(#) Sipy válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
Egyébként van a c64-hez régi 40 MB-os merevlemezem, és újabb 20 GB-os is. Kapcsolást tudnál feltenni a c64-IDE váltóhoz?
(#) ciw válasza Sipy hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
Üdv!
nem akarlak semmiről lebeszélni, de ha jól tudom legutóbb 6000Ft-ért vettem külső USB házat.

Ha a házat meg nem akarod használni, akkor könnyen kivehető belőle a kis méretű vezérlőpanel és azt is használhatod belátásod szerint.
(#) Sipy válasza ciw hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
Szia! Köszi az infót. Ez még a jövő zenéje. Mármint az usb-merevlemez. Engem inkább a c64-merevlemez érdekelne jobban. A másikat csak felvetettem.
(#) cnjani válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 22, 2009 /
 
Sziasztok!
Hp41c esetleg nem ilyesmi volt amit csináltál régebben?
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Itt ha jól olvastam ki, akkor valami problémája akadt az illetőnek. Különben meg én is össze akarok hozni valami csatolót a c64-hez. Láttam komplett megoldásokat (IDE64 vagy hasonló néven) csak nem találtam arról sok infót.
(#) Sipy válasza cnjani hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Ha jól emlékszem, amit én láttam abban nem volt semmi ic.
(#) Hp41C válasza cnjani hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Sziasztok!

Bocsánat, hogy csak most olvasom a topikot...
Mint írtam, PC nyomtató portjára készítettem IDE merev lemez illesztőt.
Maximum két egységet és rajtuk maxumum 4 - 4 partíciót tudott kezelni. Volt hozzá device driver is, csak dos és win31 alatt ment. A mostani verziókkal már nem működik - helyette ott van a usb pendrive.
(#) cnjani hozzászólása Jún 26, 2009 /
 
Találtam egy oldalt, lehet ti is megtaláltátok már, de ki tudja. Tessék csak: Bővebben: Link
Ezt talán érdemes megcsinálni. Szoftvert is mellékel hozzá. Bár annyira nem mélyültem el ebben a témában, de ez jónak tűnik.
(#) Sipy válasza cnjani hozzászólására (») Júl 5, 2009 /
 
Én úgy emlékszem, hogy nem volt benne még busz ic sem. Persze lehet h rosszul emlékszem...
(#) Kece hozzászólása Feb 21, 2011 /
 
Van nekem egy 1TB-os merevlemezem. (sima PC vinyó, nem asztali/hordozható) A dolgok úgy alakultak, hogy az egyetlen jelenleg működő SATA-kompatibilis számítógépem egy Toshiba Laptop, egy ESATA aljzattal. Mivel a merevlemeznek nincs saját tápja egy kissé problémás üzemeltetnem, mivel az egyetlen módja, hogy a PC-ből kilógó egyik SATA tápkábelről hajtom. A mozgásterem így kb. adatkábel + tápkábel, miközben a vinyó félúton "lóg a levegőben", ami eléggé egészségtelen. (rám és a merevlemezre nézve egyaránt)

Ha a lemezről jól olvastam le, 0,5A-t vesz fel a 12V-os ágon, és 0,7A-t az 5V-os ágon. (Vagy fordítva, már nem is emlékszem, majd később megnézem :S)

Arra gondoltam hogy ha kivitelezhető, akkor magam hoznék össze egy kapcsolást. Mondjuk több USB portról próbálnám meghajtani, (2 lenne a legjobb, de max 3) a 12V feszt egy trafóval előállítva.

Ez ilyenformán megoldható? Vagy még a 3-nál is több kellene? (ha jól tudom egy USB-ről max 500mA vehető le) Lehet trafót kapni hozzá, vagy jobban járok ha tekerek magamnak? Tud valaki mutatni valamilyen primitív kapcsolást? (primitív értsd.: gyökerek által is megépíthető)
(#) tothricsi válasza Kece hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Igaz, hogy ez kész dolog, de hirtelen ez jutott az eszembe:
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=410105&pid=974903...7lo8dw
(#) dpeti válasza Kece hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
na leírom mégegyszer, mert közben áthelyezték...
(igazán kezelhetné ezeket az eseteket is a fórum, mert ha pl kicsit többet írtam volna, akkor lehet, hogy most ezt nem tenném meg, hanem hagynám a fenébe az egészet)

Trafót felejtsd el, itt egyenáramról van szó.
DC-DC konverter kell neked, abból is step-up, hogy 5V-->12V DC!!! konverziót el tudd végezni.

USB default 100mA-t ad, mikrovezérlővel kell kérni tőle az 500mA-t...
(#) dpeti válasza tothricsi hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Az energiaellátási gondjait ez sem oldja meg...
(#) tothricsi válasza dpeti hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
De igen, külön táp van hozzá . Itt jobban látszik:
http://rendelnet.hu/index.php?pid=CCNV-101-25
(#) Inhouse válasza Kece hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Vegyél, vagy csinálj hozzá táptoldót. Egy szűk méter még biztos belefér, normális vastagságú vezetéken (1,5mm2) ilyen viszonylag kis áramfelvétel mellett.

Üdv
Inhouse
(#) Kece válasza dpeti hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Idézet:
„USB default 100mA-t ad, mikrovezérlővel kell kérni tőle az 500mA-t...”


Szoftveresen nem lehet engedélyezni?

Idézet:
„Vegyél, vagy csinálj hozzá táptoldót.”

Nem megoldás, mert általában olyan helyeken vagyok (többnyire koleszban) ahol nincs PC a közelemben. Vagy ha van is azt nem szedhetem szét.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem