Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
A műszereket a sőntel párhuzamosan bekötöttem és a műszer elé 22+27 Ohm ős ellenállást tettem.
Ha jól figyeltem, akkor a tápot már korábban megcsináltad, most a méréssel volt gubanc. Végül most mit csináltál vele? Az árammérést hogyan oldottad meg?
Ha a két tápegység galvanikusan független egymástól, akkor azok kimeneteit sorba kötheted, amivel kialakul a közös ponthoz képest a pozitív és negatív tápfeszültség.
Sikeresen meg csináltam a tápot 3A be tudtam állítani.
Egy kérdés ha én + Gnd - feszültséges erősítőt akarnék tesztelni használhatom ilyenre a tápot? mind a 2 panel külön tápról jár.
Azt írja az építő, hogy kivette a söntöt, és így mérte meg az alapműszer sajátosságait.
Idézet: „De meg mértem az egyiket ki vettem a söntöt belőle.” Ezért látszik ideális megoldásnak az egyébként is a labortápban lévő söntöt használni, leosztva az azon eső feszültséget az alapműszer számára. A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2026
Szia.
Megint köztözködnék, bocs. Van sönt, és van előtét ellenállás a nomenklatúra, és pozíciója szerint. szerint.
Szia.
Bocs ha kötözködésnek tűnik, de egy jó sönt kialakítása legtöbbször egy darab drótnak látszik, ami fél menet induktivitás. Ez nem tudom hogy változhat meg? A pár centis drót ellenállása persze nagyobb áram hő hatására változhat... A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2026
A labortápnak van saját söntje. Ha a műszereddel (amiben már nincs benne a sönt) sorba kötsz egy ellenállást (vagy inkább trimmert az elején), és ezt párhuzamosan rákötöd a labortápban lévő söntre (3 db 0,68 R ha jól emlékszem), akkor máris áramot fog neked mérni a műszer.
Azt is eldöntheted, hogy marad az 5 A-es végkitérés, és csak így mérsz 3 A-ig, vagy rajzolsz másik skálát aminek 3 A a végkitérése. Kb. 34R-os soros ellenállással fogsz végkitérést kapni. Ezért 47-100 R közötti trimert érdemes a teszteléshez használni. A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2026
Vagy melegszik, és megváltozik az ellenállása, vagy nagy az induktivitása, és hasonlók.
De egy ilyen tápnál, ha a négypontos kivezetés jól van megcsinálva, és nem füstöl el, nagyjából tök mindegy...
Hello!
Ha a műszer jó, akkor a söntöt el lehet készíteni hozzá. 7,03 milliOhm-os sönt kell hozzá. De mitől nem jó egy sönt? Maximum megnyúlik, vagy megszakad. Labor tápSziasztok!Kész a labor tápom végleges Feszültség mérő be állitva. Áram mérők azok nem jók azok cserések sajnos. De meg mértem az egyiket ki vettem a söntöt belőle. 35mV kell az 5A mutasson belső ellenállása 1.85 Ohm. Ez így marad be állitotam a fix 3A határt annál nem megy fentébb. Köszönöm.
Annyira precíz azért nem volt a válasz, lehet ezt még ragozni !
A parallaxis hiba csak egy része a leolvasási hibáknak. Inkább oldalnézeti hibának hívhatnánk. A leolvasási hibába még több dolog is beletartozik, pl: ha vonal jelöli az egész és a fél Voltokat, ha a kettő közé áll a mutató, akkor nem nagyon dönthető el hogy az most 3/5-öd, 5/8-ad vagy pontosan mennyi. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2026
Egy kis nyelvtani/helyesírási nácizmus: parallaxis
Leovasási hiba magyarul . Viccnek szántam a kértdést de precíz pontos választ kaptam ...
Nekem olyan emlékem van, hogy ez mást jelent. A mutató és a mögötte lévő skála között van egy kis távolság, ezért ha nem szemből történik a leolvasás, akkor a látószög miatt változik a leolvasott érték. Ezért kitalálták, hogy tükröt tesznek a skálába, és ha abban takarja a saját képét a mutató, akkor pontosan szemből történik a leolvasás.
Proli megelőzött, most vettem csak észre. A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2026
Nemegészen. Az ellen a tükörskálával lehet védekezni..
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2026
Idézet: Ezt hívják paralaxis hibának ?„Egy mutató vastagság van benne” A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2026
Ennyire pontosan tudtam beállítani.
Egy mutató vastagság van benne. Még a kiegèszités. A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2026
Ez jó ötlet most megcsináltam 100k portugál hibátlanul működik.
Már be is lett állítva már csak ellenállást kell keresnem
Deprez tekercsevel sorba kell kotni a mereshatar kiterjeszto elotet ellenallast.
(Par mV erzekenysegu alapesetben , elotet nelkul mereshatart fordulatszammal kene szorozni ) Erdemes kivenni a benne levo fixet es egy 100k trimmert sorba kotni. Ezzel a 100k vegallast beallitani . Utana lemerve a potit hasonlo fixet bekotni vagy kisebb poti es kisebb ellenallas sorbakotve es azokkal beallitani a vegallast.
Lehet ezt így megpróbálom meg csinálni mert nagyon ötletes.
Most a panel műszerrel kínlódok mert nem azt mutatja amit szeretnék. Volt mérő rettentően pontatlan 30V mutat 27V a műszeren belül van egy 27k ellenállás. Nem tudom hogy az gyári benne egyáltalán. Megmértem a műszer ellenállását 26,2kohm kívül a csavaros felületen.
Megpróbáltam kitalálni milyen a bordád, mert a fotón alig látszik (SK08-ra tippeltem), és ezzel is lerajzoltam egy lehetőséget. Minden olyan kialakítás ígéretes lehet, ahol megvalósul egyfajta cső, mert ebben a ventilált levegő hatékonyan tud mozogni.
Egy pontosan szemből nézetet is feltettem, amin jól látszik a keresztmetszet. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2026
Ez nagyon jól néz ki mivel csinálod az ilyen rajzokat.
Meg lehet az én bordámal is csinálni csak a sima részére kell a panelt tennem. Vagy csak egyszerüen össze forditom őket.
Lusta voltam a tiédhez hasonló bordát rögtönözni, ezért egy már meglévőt használva próbáltam egy más típusú beépítési ötletet is adni. A borda mássága ellenére, talán érzékelhető, hogy középen egy jól átszellőztethető bordasáv alakul ki (ebből a szempontból a Te bordád kedvezőbb mint ami a rajzon van). Ennek a belső résznek a hőáramlását lehet fokozni ha ventilátort is alkalmazunk.
Ha arra gondolsz ahogy az ELPS is van, úgy szerintem nem lehet.
Életre kelt egy újabb LPSU !
Összeraktam egy Alkotó paneles LPSU tápot és egy lágyindítót szintén tőle. A lágyindítót beforrasztgattam, bedugtam és működik. Semmi cicó, teszi a dolgát. Ide lenne egy kérdésem is ! Eredetileg azért akartam magát a lágyindítót a trafó elé rakni, mert bekapcsoláskor erősen felzúgott, aztán ez lecsengett. Most lágyindítóval már lényegesen csillapodott az indulási búgás, de nem szűnt meg. Ha a két NTC-vel sorba kötnék egy harmadikat, akkor szerintetek ez csökkenhetne még, vagy egyéb problémákat okozna ? Az LPSU élesztésénél két hibába futottam bele, egyik hogy az a LED aminek az egyik lába nincs beforrasztva, az nem fog világítani, a másik meg hogy ha a szabályzó kőr magasabb feszt kap mint a fetek, akkor elég furán viselkedik az áramkőr. ![]() Ez sajna kihat a felhasználásra, mert amennyivel csökkenti az előválasztási lehetőségeket, annyival növeli a hűtőbordát. Az Alkotó féle panelekkel eddig teljesen elégedett vagyok, szájbarágósan rajta van minden, a nyák minősége jó, látszik a beletett munka, a forrasztással szemben nagyon jóindulatú. Az eddig előjött hibákat mind én hoztam össze. És ide is egy kérdés: Ti milyen mérések után nyilvánítjátok késznek a tápokat ?
Bölcs tanács.
Talán a borda bekerülhetett volna a dobozba, ott egymásnak fordíthatóak lennének a bordák (van elég nagy hely ehhez) és egy átszellőztető irányból (vízszintes csatornát kialakítva) ventilátorral lehetne fokozni a légáramlást.
Így, hogy már alapszintem működik a labortápod érdemes lenne foglalkoznod a hűtés kérdésével is. A 3A-es maximális áramnál akár 100W-ot meghaladó teljesítményt kéne disszipálni azon a hűtőbordán, ami normál körülmények között nem fog menni.
Számos, a témát egyszerűen tárgyaló cikk található a neten, pl.: HE DigiKey A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2026
Kész a tápom be lett állítva.
most már csak felirat kel valami normális rá. Köszönöm mindenkinek aki segített benne nekem.
Igen, elrontottam. Alkotó barátom felhívta rá a figyelmet, köszi érte.
Mert mikor folyik a 3A áram, akkor a sönt alsó fele -068V-al lejjebb van mint a GND. És ilyenkor a poti tetején 0V feszültségnek kell lenni. Vagy is az R10+P3-on a teljes referencia van meg, nem kell a poti feszültségét levonni. Tehát 10V/0,068mA=147k. és ebből jönne le a trimmer fele, a 25k. Tehár a jó eredmény a 122k. (Anno ezt kiszámoltam, csak akkor még nem voltam slampos. Bocsi!) |
Bejelentkezés
Hirdetés |

)