Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 848
(#) david87 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 9, 2026
A műszereket a sőntel párhuzamosan bekötöttem és a műszer elé 22+27 Ohm ős ellenállást tettem.
(#) Alkotó válasza david87 hozzászólására (») Márc 8, 2026
Ha jól figyeltem, akkor a tápot már korábban megcsináltad, most a méréssel volt gubanc. Végül most mit csináltál vele? Az árammérést hogyan oldottad meg?
Ha a két tápegység galvanikusan független egymástól, akkor azok kimeneteit sorba kötheted, amivel kialakul a közös ponthoz képest a pozitív és negatív tápfeszültség.
(#) david87 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 8, 2026
Sikeresen meg csináltam a tápot 3A be tudtam állítani.
Egy kérdés ha én + Gnd - feszültséges erősítőt akarnék tesztelni használhatom ilyenre a tápot?
mind a 2 panel külön tápról jár.
(#) Alkotó válasza Joe_001 hozzászólására (») Márc 7, 2026
Azt írja az építő, hogy kivette a söntöt, és így mérte meg az alapműszer sajátosságait.
Idézet:
„De meg mértem az egyiket ki vettem a söntöt belőle.”

Ezért látszik ideális megoldásnak az egyébként is a labortápban lévő söntöt használni, leosztva az azon eső feszültséget az alapműszer számára.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2026
(#) Joe_001 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 7, 2026
Szia.
Megint köztözködnék, bocs. Van sönt, és van előtét ellenállás a nomenklatúra, és pozíciója szerint. szerint.
(#) Joe_001 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 7, 2026
Szia.
Bocs ha kötözködésnek tűnik, de egy jó sönt kialakítása legtöbbször egy darab drótnak látszik, ami fél menet induktivitás. Ez nem tudom hogy változhat meg? A pár centis drót ellenállása persze nagyobb áram hő hatására változhat...
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2026
(#) Alkotó válasza david87 hozzászólására (») Márc 6, 2026
A labortápnak van saját söntje. Ha a műszereddel (amiben már nincs benne a sönt) sorba kötsz egy ellenállást (vagy inkább trimmert az elején), és ezt párhuzamosan rákötöd a labortápban lévő söntre (3 db 0,68 R ha jól emlékszem), akkor máris áramot fog neked mérni a műszer.
Azt is eldöntheted, hogy marad az 5 A-es végkitérés, és csak így mérsz 3 A-ig, vagy rajzolsz másik skálát aminek 3 A a végkitérése.
Kb. 34R-os soros ellenállással fogsz végkitérést kapni. Ezért 47-100 R közötti trimert érdemes a teszteléshez használni.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2026
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Márc 6, 2026
Vagy melegszik, és megváltozik az ellenállása, vagy nagy az induktivitása, és hasonlók.
De egy ilyen tápnál, ha a négypontos kivezetés jól van megcsinálva, és nem füstöl el, nagyjából tök mindegy...
(#) proli007 válasza david87 hozzászólására (») Márc 6, 2026
Hello!
Ha a műszer jó, akkor a söntöt el lehet készíteni hozzá. 7,03 milliOhm-os sönt kell hozzá.
De mitől nem jó egy sönt? Maximum megnyúlik, vagy megszakad.
(#) david87 hozzászólása Márc 6, 2026

Labor táp

Sziasztok!
Kész a labor tápom végleges Feszültség mérő be állitva.
Áram mérők azok nem jók azok cserések sajnos.
De meg mértem az egyiket ki vettem a söntöt belőle.
35mV kell az 5A mutasson belső ellenállása 1.85 Ohm.
Ez így marad be állitotam a fix 3A határt annál nem megy fentébb.
Köszönöm.
(#) dr_Golyó válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 5, 2026
Annyira precíz azért nem volt a válasz, lehet ezt még ragozni !
A parallaxis hiba csak egy része a leolvasási hibáknak. Inkább oldalnézeti hibának hívhatnánk.
A leolvasási hibába még több dolog is beletartozik, pl: ha vonal jelöli az egész és a fél Voltokat,
ha a kettő közé áll a mutató, akkor nem nagyon dönthető el hogy az most 3/5-öd, 5/8-ad
vagy pontosan mennyi.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2026
(#) KU202M válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 4, 2026
Egy kis nyelvtani/helyesírási nácizmus: parallaxis
(#) kaqkk válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 4, 2026
Leovasási hiba magyarul . Viccnek szántam a kértdést de precíz pontos választ kaptam ...
(#) Alkotó válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 3, 2026
Nekem olyan emlékem van, hogy ez mást jelent. A mutató és a mögötte lévő skála között van egy kis távolság, ezért ha nem szemből történik a leolvasás, akkor a látószög miatt változik a leolvasott érték. Ezért kitalálták, hogy tükröt tesznek a skálába, és ha abban takarja a saját képét a mutató, akkor pontosan szemből történik a leolvasás.
Proli megelőzött, most vettem csak észre.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2026
(#) proli007 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 3, 2026
Nemegészen. Az ellen a tükörskálával lehet védekezni..
(#) kaqkk válasza david87 hozzászólására (») Márc 3, 2026
Idézet:
„Egy mutató vastagság van benne”
Ezt hívják paralaxis hibának ?
(#) david87 válasza david87 hozzászólására (») Márc 3, 2026
Ennyire pontosan tudtam beállítani.
Egy mutató vastagság van benne.
Még a kiegèszités.
(#) david87 válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 2, 2026
Ez jó ötlet most megcsináltam 100k portugál hibátlanul működik.
Már be is lett állítva már csak ellenállást kell keresnem
(#) Kera_Will válasza david87 hozzászólására (») Márc 2, 2026
Deprez tekercsevel sorba kell kotni a mereshatar kiterjeszto elotet ellenallast.
(Par mV erzekenysegu alapesetben , elotet nelkul mereshatart fordulatszammal kene szorozni )
Erdemes kivenni a benne levo fixet es egy 100k trimmert sorba kotni.
Ezzel a 100k vegallast beallitani .
Utana lemerve a potit hasonlo fixet bekotni vagy kisebb poti es kisebb ellenallas sorbakotve es azokkal beallitani a vegallast.
(#) david87 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 2, 2026
Lehet ezt így megpróbálom meg csinálni mert nagyon ötletes.
Most a panel műszerrel kínlódok mert nem azt mutatja amit szeretnék.
Volt mérő rettentően pontatlan 30V mutat 27V a műszeren belül van egy 27k ellenállás.
Nem tudom hogy az gyári benne egyáltalán.
Megmértem a műszer ellenállását 26,2kohm kívül a csavaros felületen.
(#) Alkotó válasza david87 hozzászólására (») Feb 23, 2026
Megpróbáltam kitalálni milyen a bordád, mert a fotón alig látszik (SK08-ra tippeltem), és ezzel is lerajzoltam egy lehetőséget. Minden olyan kialakítás ígéretes lehet, ahol megvalósul egyfajta cső, mert ebben a ventilált levegő hatékonyan tud mozogni.
Egy pontosan szemből nézetet is feltettem, amin jól látszik a keresztmetszet.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2026
(#) david87 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 23, 2026
Ez nagyon jól néz ki mivel csinálod az ilyen rajzokat.
Meg lehet az én bordámal is csinálni csak a sima részére kell a panelt tennem. Vagy csak egyszerüen össze forditom őket.
(#) Alkotó válasza david87 hozzászólására (») Feb 23, 2026
Lusta voltam a tiédhez hasonló bordát rögtönözni, ezért egy már meglévőt használva próbáltam egy más típusú beépítési ötletet is adni. A borda mássága ellenére, talán érzékelhető, hogy középen egy jól átszellőztethető bordasáv alakul ki (ebből a szempontból a Te bordád kedvezőbb mint ami a rajzon van). Ennek a belső résznek a hőáramlását lehet fokozni ha ventilátort is alkalmazunk.
(#) Ge Lee válasza Helios hozzászólására (») Feb 23, 2026
Ha arra gondolsz ahogy az ELPS is van, úgy szerintem nem lehet.
(#) Helios válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 23, 2026
Szia!

2db LM723-as labortápból is lehetne szimmetrikus tápot késziteni?
(#) dr_Golyó válasza dr_Golyó hozzászólására (») Feb 22, 2026
Életre kelt egy újabb LPSU !
Összeraktam egy Alkotó paneles LPSU tápot és egy lágyindítót szintén tőle.
A lágyindítót beforrasztgattam, bedugtam és működik. Semmi cicó, teszi a dolgát.
Ide lenne egy kérdésem is !
Eredetileg azért akartam magát a lágyindítót a trafó elé rakni, mert bekapcsoláskor erősen felzúgott, aztán ez lecsengett. Most lágyindítóval már lényegesen csillapodott az indulási búgás, de nem szűnt meg.
Ha a két NTC-vel sorba kötnék egy harmadikat, akkor szerintetek ez csökkenhetne még, vagy egyéb problémákat okozna ?
Az LPSU élesztésénél két hibába futottam bele, egyik hogy az a LED aminek az egyik lába nincs beforrasztva, az nem fog világítani, a másik meg hogy ha a szabályzó kőr magasabb feszt kap mint a fetek, akkor elég furán viselkedik az áramkőr.
Ez sajna kihat a felhasználásra, mert amennyivel csökkenti az előválasztási lehetőségeket, annyival növeli a hűtőbordát.
Az Alkotó féle panelekkel eddig teljesen elégedett vagyok, szájbarágósan rajta van minden,
a nyák minősége jó, látszik a beletett munka, a forrasztással szemben nagyon jóindulatú.
Az eddig előjött hibákat mind én hoztam össze.
És ide is egy kérdés: Ti milyen mérések után nyilvánítjátok késznek a tápokat ?
(#) Alkotó válasza xxxyyy hozzászólására (») Feb 22, 2026
Bölcs tanács.
Talán a borda bekerülhetett volna a dobozba, ott egymásnak fordíthatóak lennének a bordák (van elég nagy hely ehhez) és egy átszellőztető irányból (vízszintes csatornát kialakítva) ventilátorral lehetne fokozni a légáramlást.
(#) xxxyyy válasza david87 hozzászólására (») Feb 22, 2026
Így, hogy már alapszintem működik a labortápod érdemes lenne foglalkoznod a hűtés kérdésével is. A 3A-es maximális áramnál akár 100W-ot meghaladó teljesítményt kéne disszipálni azon a hűtőbordán, ami normál körülmények között nem fog menni.

Számos, a témát egyszerűen tárgyaló cikk található a neten, pl.:

HE

DigiKey
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2026
(#) david87 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 22, 2026
Kész a tápom be lett állítva.
most már csak felirat kel valami normális rá.
Köszönöm mindenkinek aki segített benne nekem.
(#) proli007 válasza david87 hozzászólására (») Feb 22, 2026
Igen, elrontottam. Alkotó barátom felhívta rá a figyelmet, köszi érte.
Mert mikor folyik a 3A áram, akkor a sönt alsó fele -068V-al lejjebb van mint a GND.
És ilyenkor a poti tetején 0V feszültségnek kell lenni. Vagy is az R10+P3-on a teljes referencia van meg, nem kell a poti feszültségét levonni.
Tehát 10V/0,068mA=147k. és ebből jönne le a trimmer fele, a 25k. Tehár a jó eredmény a 122k.
(Anno ezt kiszámoltam, csak akkor még nem voltam slampos. Bocsi!)
Következő: »»   1 / 848
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem