Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Valoszinuleg taphiba, a sipolas arra utal.
Az, hogy latsz valamit a kijelzon, az a kezed altal odavitt ellenallas miatt van (valamivel osszeerinted), de azt mindenesetre mutatja, hogy a tap masik aga, ami a kepernyot latja el, nem karosodott. Probald meg az invertert lehuzni es ugy vizsgalni. (az inverter NEM a fenycso!) A masik lehetoseg, hogy LEDes a cucc, szoval kellene par kep a csupasz hatuljarol, jo minosegben es nagy nagyitasban. Tobb szogbol es oldalrol is lehet.
És persze a feszváltozás a jel amplitúdójától is függ. 12V-os jelnél négyszeres a 3V-os amplitúdójú háromszög (avagy szinusz) jelhez képest. Anno kaptam egy katonai fémkeresőt. Abban 10db góliát elemről egy fesznövelő inverter adta a tápot, két jó nagy teljesítmény tranzisztorral.
Szia! Nagy az esély arra, hogy az inverter panelen valamelyik FET pár vagy több is elszállt. A sok kis elkót, főleg ha púposak, feltétlen ki kell cserélni. ESR típusra. Általában azok gyengesége okozza a FET-ek halálát is, én mindet kicserélném a helyedben Ezek a kis elkók nagyon olcsók. A FET párokat (SMD) egyforma típusra kell cserélni, ha nem kapni megfelelőt.
Rosszul írtam az előbb!
Bekapcsoláskor azonnal kikapcsol, de ha lehúzom az inverter panelt, vagy a fénycsöveket akkor megy a kép és a hang is!
Remelem nem kell cserelnem. Mindenesetre megnezetem valakivel, aki szet meri szedni es ertelme is van, mert latja mi lehet a baj. Orulnek egy inverter hibanak, mert azt olcsonak tunik cserelni... Amugy az elozo napokban elofordulo sotetebb indulas ma nem jelentkezett, de nekem ez a valtozas is hibara utal :/
Egyebkent nagyon koszonom a hozzaszolasokat, lekoteleztetek.
Előbb nézz bele, utána lehet valamit mondani, de esélyes, hogy a tápja rosz, viszont az inverter és csőhiba is. Próbának jó bele a sima kondi is, hosszabb távra érdemes a LowESR kondi.
Én sikeresen használtam átalakított autós invertert csöves anódfesz előállítására, Az inverter "szögletesített szinusz" AC részét kiiktattam és egy zavrszűrőt beépítettem. A bemenő feszültség az inverteren lehet 12,6V DC, ez megoldja a fűtőfeszültség ellátást is ha úgy kötöm be, és ha a terhelhetőség engedi a hideg fűtőszál ellenállást is számítva. Dc-Dc jó hatásfokú áramkorlátos konverterrel lehet 6,3V-os lágyindításos fűtés is, ekkor a konverterre mehet a max. bemenőfesz (12, 15, 24V tipusfüggő). Autós inverterből használtam csöves előfokhoz 5W-ost, végfokhoz van 75W-os amiben nincs ventilátor (hangtalan) vagy zenekari végfok (gitár) esetén a 150W-os ventilátorral.
Vagy építesz utána 555-el egy konvertert az smps labortáp mintájára, vagy az eredeti táp vezérlését alakítod át úgy, hogy szabályozható legyen. Ötletadónak ott a hegesztő inverter, ami tulajdonképpen egy áramgenerátor de nem szabályozható a feszültsége (nincs visszacsatolása) és a PC tápból fabrikált labortáp, ami önmagában is megállja a helyét (szabályozható feszültség és áram), csak annak pedig nincs korrekt áramgenerátoros üzemmódja, mert nem árammódú a vezérlője. Ez azt jelenti, hogy ugyan van áramszabályozás, de az olyan módon valósul meg, ami nem garancia a primer kapcsolóelemek életben maradására.
Tetszik!Remélem beváltja a hozzá fűzött reményeket,mert miért is ne tenné.Tegyél szikraközt a kimenetre védelmi célból.
Most képzeld el az enyémet,az inverter 460V-ra tölti a 16µF kondit és ezt süti rá a tirisztor a zsiguli trafóra.
Szia! Csak egy tapasztalat a sok közül. A héten egy D... projektet hozunk rendbe. Ott is volt generátor és napelem egy szép nagy tornyon. A torony tetején a szélkerék. A 80 éves tulaj -de még mi sem szaladgálunk fel csapágyat cserélni szívesen 30m magasba. Kis szélnél is már úgy rázkódott a torony - pedig profi építésű volt milliókért! A napelemeket tetőn, vagy akár talajon is elhelyezheted. Persze saját magától senkit nem lehet megóvni - ha a szélkerék a mániád. Nagyban megéri, de az más lépték. Én inkább több napelemet javaslok - sokkal egyszerűbb kezelni és méretezni is. Javítani - no azt meg nem kell. A sörkollektor jó megoldás - de leginkább sörös dobozból. inverter nélküli napelemes rendszer - nem sokat ér. A sziget üzemnek azért van némi hátránya: az akkumulátorok ára és élettartama. Gondolom az mond valamit, ha a B...er nevű nem kis akkugyártó 1/2 év garanciát ad csak a solar akkumulátoraira. Ennek ellenére építünk ilyet - szerintem nem sokan vannak az országban akiknek profi szigetüzemű - és saját gyártású invertereik vannak erre a célra. De általános háztartásba - inkább a hálózatra visszatáplálós rendszerek rentábilisek. Persze más egy horgásztanya, vagy hétvégi ház projekt.
Szia
Ez az inverter egy egyszerű inverternek tűnik, 99% hogy nem tudnak párhuzamosan (a teljesítményüket összeadva) működni. Azok az inverterek párhuzamosíthatók amelyek erre fel vannak készítve. Rászinkronizálnak egy közös szinkronjelre hasonlóan mint a hálózatra visszatápláló inverterek a hálózatra, csak ezek működnek sziget üzemben is hálózat nélkül. A te esetedben megoldható lenne egy 500-600 literes puffertartály fűtése 3 darab 800-1000W-os AC fűtőpatronnal inverterenként, de ez gazdaságtalan. Gazdaságosabb egy hibrid bojler amit ha nincs nap fel tudsz fűteni hálózatról is. Nem írtad hogy mekkora a napelemes rendszer teljesítménye, ahhoz kell méretezni a bojlert. A 2,5kW-os konvektort szerintem felejtsd el, maximum csak a nagyon felesleges energiát fűtsd el vele ha nem tudod hova tenni. A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2014
Igen, valóban kezdő vagyok ezen témaköröket illetően.
A fogyasztást leginkább a nappali napos ill. szórt fényes időszakra korlátoznám, nincs pénzem teljes sziget üzemmódra, az aksik ára véget.... Egyenlőre a rezsi csökkentés a célom (céltudatos zöld felhasználóként eljárva akkor zuhanyozna a család amíg süt a nap )Az akkumulátorok egyszerű Zsiguli aksik... Ha egy fűtés szezont kibírnak, az nekem már jó! Az inverter neve Luxeon IPS 1000M Szabad megkérdeznem miért nem párhuzamosíthatóak? A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2014
Szia
Kicsit kezdőnek tűnnek a kérdéseid ahhoz képest hogy kilowattokat akarsz használni több fázison. Akkor kérdezek konkrétumokat. -Nem írod hogy hány kWh (kAh) az aksi kapacitásod. -Hány kWp a napelem teljesítményed. -Hány órát akarod működtetni az említett fogyasztókat. A legtöbb inverter nem párhuzamosítható, de ha pl. ilyesmi VICTRON invertereid vannak egy UTP kábel segítségével 10 darab is párhuzamosítható, vagy akár 3 fázisú rendszer is létrehozható. FONTOS: Autóaksi csak pár 10 ciklust fog kibírni 80% lemerítésnél, 50%-nál talán 100-at
Jó napot kívánok!
Én valójában tanácsot szeretnék kérni. Nekem van egy 1 fázisos 2000Watt-os vízmelegitőm és 2drb. 1000W os inverterem + 2drb kocsi aksim. Felhasználhatom e a 2drb inverteremet 2 fázis "forrás" ként, hogy eme 2drb. inverter kiszolgálhassa a 2000W igényt. Továbbá van még nekem egy 2500W os 1 fázisos villany konvektorom is. Ebben az estben elég ha csak vásárolok egy 3. drb 1000W invertert + még egy 3. kocsi aksit és a fűtéshez HASZNÁLHATOM őket 3 fázis "forrás pont" ként??? Tehát a kérdésem az hogy használhatom a 2drb., avagy 3drb., avagy 4 drb., ..., közepes teljesítményű invertereket, nagy teljesítményű fogyasztó kiszolgálásához? Avagy a Hz-ek összekuszálódnak (erősödnek, interferálnak)és kivágják a fogyasztómat????? Az aksikat napelemről + kis házi szélerőműről tölteném... Nagyon számítok a szakmai segítségre, előre is köszönöm!
Egyenlőre ne foglalkozz a cösvekkel, nagyon ritka a TVkben a csövek hibája, azt a legvégén, ha minden más jónak bizonyul. Kezdetnek mérd meg az inverter trafók szekunderének ellenállását. Egyezniük kell, ha valamelyik nagyobb, kissebb, akkor az a hibás.
Leáll az inverter, vagy gyenge a tápja, vagy hibás az inverteren egy trafó, vagy hibás valameiyl cső.
Igen, ellenprizd az IC-k tápfeszültségét, ilyenkor rövidzárba szoktak menni a zener-ek, amikkel stabilizálnak. A 393 egy komparátor ami figyeli, hogy elindult-e az inverter, vagy van-e rajta cső (visszacsatolást elvileg), ha nem és nem billen át, akkor leáll az IC annak is ellenőrizd a tápfeszültségét.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2014
Tapasztalatból mondom, ez is a "miért ne" kategória - de úgysem fogadja meg senki... Fűtés rásegítés napkollektorral, vagy napelemmel - ekkora teljesítmény mellett pénzkidobás. A nap nappal süt és leginkább nyáron. Télen, amikor kellene - nem. Van egy két értelmes és gazdaságos megoldás - de ez a legkevésbé az. Egy épület hőigényét, ha összeveted pld egy puffertartály hőmennyiség tartalékával megérted miért mondom. Sokkal ésszerűbb például egy hálózatra visszatápláló napelemes rendszer, vagy egy - akár levegős - hőszivattyú, de még a sörkollektor is. A 3000l-es puffer túlméretezett - nem fogod felfűteni. Ennek ellenére egy 500m2-es házhoz nagyon karcsú az a hőmennyiség amit ki tudnál venni belőle.4kW levegős hőszivattyú leadhat 18-19kW teljesítményt. Kezdj el számolgatni. Árban, költségekben, bonyolultságban, keringetőszivattyúk áramszámla stb. Aztán keressetek meg valakit privátban, aki képes a tulaj pénztárcájának és adottságainak legmegfelelőbb megoldást megtalálni. Ez - már az ára miatt sem hobbi kategória. Amúgy egy inverter - kevesebbe kerül, mint amit itt felvázoltál - és korántsem biztos, hogy az egyetlen nyerő megoldás. A villamos energia - primer, azonnal 100%-ban felhasználható energia. Én elgondolkodnék egy napelem+ inverter+ hőszivattyú megoldáson is. A hőszivattyúnak is vannak hátrányai - például : zaj. Ezért kell optimális megoldásokat keresni. Az ívoltás azért bonyolultabb DC körök esetében mert nagyobb energia kell a kioltásra, mint ami fenntartja az ívet. Nem kis fejtörést okoz ez a gyártóknak is. Ezért egyszerűbb az AC feszültség alkalmazása és kezelése. Én életeket - kísérleti megoldásokra nem alapoznék, még ha a neves, izmos celeb öntudatával rendelkeznék sem.
Egyébként ennek a kijelzőnek PIC-el kellene hajtani az inverter és a kontraszt lábait is?
Mert azokat én fixre kötöttem. Bár a kontrasztnál gondolom egy állítható értékű ellenállás kell, de az Invert lábra mivel, ha jól látom 2álású vagy is vagy magas vagy alacsony szinten van akkor azt ki kellene PIC-re hoznom nem? Hogy állítható legyen programból. Elég sok lábat lefoglal ez az LCD, gyakorlatilag ha jól számolom: 8bit az adat, WR, RD, CD, RESET ezek az alapok ez már most 12láb, és ehhez hozzá jönne még minimum az Invert láb amivel együtt már 15lábra van szükség. Ti mivel szoktátok megoldani az ilyen kijelzők meghajtását? Amúgy haladtam kicsit és írtam egy saját kis kirajzoló rutint.. Az eredménye az, hogy amit a fentebb linkelt weboldal generál hex kódot rajzolja ki a képernyőre. Csatoltam az eredményt...
Szia
Szokott lenni az inverter bemenetén egy biztosíték (ne hagyományos üvegbiztit keress) az szokott ilyenkor kimenni, ha nincs, nézd át a táp és ez közötti szakaszt esetleges szakadás miatt. Üdv
A legnagyobb méretűt és teljesítményűt, ami elfér a műhelyautón.
A szerszámok motorjait DC-ről táplálnám, inverter hatásfokromlás, plusz fogyasztó, plusz költség.
Szia
Nem akarlak megijeszteni, de (sajnos) fénycső is lehet, hiába működik, mikor a végét járja, szeret nagyobb áramot felvenni és ez már nem tetszik az inverter áram figyelésének. Most pont belefutottam egy ilyenbe. Üdv
Egy kósza gondolatom van.
1. A szünetmentest beindítod, eddig ok. 2. Az inverter is beindul, mivel van áram, tud mihez szinkronizálni, eddig megint ok. A kérdésem, a szünetmentes leáll, mert érzékeli, hogy van áram, és ilyenkor a szünetmentesek leállnak, akkor az invertered menni fog tovább? Mert akkor megint nem lesz mihez szinkronizálnia. - Vagy ki be kapcsolósat fognak játszani? - Vagy a szünetmentest átalakítottad? Rosszul gondolkodom?
Magával a szünetmentessel csak becsapni akarnám az invertert. Azt szertném vele elhitetni, hogy minden rendben, ilyen sziuszú, fázisú feszültséget kell előállitania. Ha ezek teljesülnek akkor kezd el dolgozni az inverter.
Szia! Egy buta kérdés: Miért nem használsz online szünetmentest? Azaz az első invertered a napelemes rendszeré, ami össze van kötve a hálózattal - ez üzemszerű. Majd a kettő közös pontja és a fogyasztó közé teszel online szünetmentes áramforrást. Így gyakorlatilag a szünetmentesed töltőköre - a két inverter kimenete, az online szünetmentesed pedig folyamatosan adja a túlfeszvédett és áthidalt színuszt. Így a hálózatszerelő is biztonságban van és a házad sem marad áramellátás nélkül - az akkumulátorok maximális áthidalási idejéig.
AZ EHE inverter nem tud OFF grid uzemmodot?
Üdv Gábor
A 2 KW-al semmi baj , a szerelő rövidre zárja a vezetékeket az utca elején/végén , amúgy a hálózaton több száz KW fogyasztás van . A szünetmentes táp leválasztó reléjének érintkezője / tekercsével megoldható a leválasztás és csak a házra termel az inverter + a hamis 50 Hz-et adó PC szünetmentes 650 Watt . Én még nem csináltam ilyent csak horgászbódét . Üdv
Sziasztok!
Van egy 2KW-os hálózatra visszatápáló napelemes rendszerem. Az inverter a hálózat Fázisát használja szinkronjelként a rendszer működtetéséhez..... Áramszünet esetére szeretnék egy szünetmentes tápegységet használni az inverter elindításához. Természetesen előtte a házat leválasztanám a hálózatról, nehogy agyonüsse az áram a hálózatszerelő munkásokat.... Az a kérdésem, hogy a két inverter nem-e fogja egymást megterhelni, vagy kinyírni? Esetleg leválasztó tranzformátor szükséges-e a biztonságos üzemhez? A hálózatra visszatápáló inverter típusa: EHE N2KTL Szünetmentes: MGE ellipse Premium 650
Sziasztok!
Megépítettem az első kapcsoló üzemű tápomat. Terhelés alatt viszont, fortyog a trafó, a forrásban lévő víz hangjához hasonló. Amúgy működik, a kimenő feszültség stabilizált és terhelhető is. A Bu508 kollektorán egy lecsengő jel van. Gondolom nem ilyennek kellene lennie?-vagy igen? Nagyon zavaró. Mit tudnék tenni, azon kívül, hogy szétbontom? Egy hegesztő inverter segédtápja lenne, bemeneti szűrőkkel és 1500µF pufferral. A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

)