Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyméretű LCD monitor építése
 
Témaindító: Buvarruha, idő: Nov 8, 2014
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 4
(#) Buvarruha hozzászólása Nov 8, 2014 / 1
 
Üdvözlök minden kedves látogatót! Mivel egyre több kérdés merül fel az általam épített TV kijelzős monitorokkal kapcsolatban, úgy döntöttem megérdemel egy topikot a téma. Mostantól ide jöjjenek a témával kapcsolatos kérdések, észrevételek.
(#) Andr3wJ hozzászólása Nov 8, 2014 /
 
Remek! Legalább nem OFFoljuk szét a másik topicot.

Nekem 32" LG FHD dual lvds képernyőm van, jelenleg vestel mb36-os alaplappal üzemel és már rég gondolkozom az átalakításon.
Kérdés milyen scaler lesz hozzá jó, ami nem is drága vagy találok bontásból.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014
(#) Buvarruha válasza Andr3wJ hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Add meg a kijelző pontos típusát! Elméletben bármelyik scalerrel megy, ami 8biten dolgozik, kipróbáltam egy 6bit+dither-es scalert az enyémen (LC470WU4-SLA2) és durva színparádé volt a képen, tehát azt valószínűleg nem eszik meg ezek a kijelzők.

Amit edig tapasztaltam, hogy gyári időzítések mellett, egy fél óra után elkezd derengeni, villogni a kép, az időzítéseket visszavéve NVIDIA driverrel, CVT reduced blank üzemódban már nincs ilyen probléma, így is használom (ennek annyi a lényege, hogy alacsonyabb az órajel, kevesebb a nem aktív pixel). Ekkor gondoltam, hogy a kijelzőre kábelezett megoldás nem tetszik neki, de egy LG scalerrel, amiben LG kijelző is volt, normáls módban sincs ilyen gond és ugyanolyan scalerral, mint ami az LG is volt, ugyanazzal az IC-vel is van szerelve, de iiyama monitorban volt és nem LG kijelző volt benne szintén ugyanúgy meghűlyült egy idő után, ha nem vettem lejjebb az időzítéseket. Most realtek IC-s ASUS monitornak a scalerját használom, mert ez nem bántja a képet. Az LG és iiyama scaleren novatek IC van, az egés panel 5V 500mA-t eszik és fűt is rendesen, tehát valószínű, hogy azokban valamiféle képfeldolgozás működik, érdekes, hogy a realtek IC-s scaler 5V 130mA-t eszik és nem melegszik az IC, talán egy picivel alacsonyabb az input lag is ami nekem nagyon fontos mert FPS játékot játszok (BF3-BF4).

Ha úgy alakul az időm, akkor hamarosan a nagy kijelzőnek a T-conjára ráépítem az átalkító nyákot, a lehető legrövidebb kábelekkel és meglátjuk, hogy mi lesz. Először egy 32" FHD Samsung (LTA320HA02-S06) kijelzőt hajtottam meg mindenféle scalerral és az gond nélkül üzemelt az összessel, de a 6bit+dither-t azzal nem teszteltem, de kellett volna, átha megeszi a Samsung kijelző még azt is, doksi sajnos nincs ahoz a kijelzőhöz.
(#) Andr3wJ válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Elvileg ez az, majd szét kell szednem akkor biztosat írok, csak használatban van folyamatosan.
LC320WUN-SAB1

Nekem is az FPS játékok miatt kéne, hátha javít valamit.
(#) Buvarruha hozzászólása Nov 8, 2014 / 1
 
Néhány szó a mostani projektről, konkrétan a tápról. Ez a táp az univerzálisság jegyében született. Mindíg érdekes kérdés volt monitor építéskor, hogy mi módon legyen kapcsolva az inverter nagyteljesítményű tápegysége. Végülis amellett döntöttem, hogy a kijelző tápja vezérelje az inverterek tápjának bekapcsolását, mivel az minden scaleren ottvan. Ez a scaler amit épp használok rendelkezik egy power kontrol kimnettel, ami kikapcsolt állapotban földre húz, de sajnos tranzisztorral, ezért nem képes 0.6 alá húzni, vagyis nyitva maradnak a reléket vezérlő tranzisztorok, még szerencse, hogy jumperrel át lehet álítani a relék kapsolását, ami úgy lett megoldva, hogy az eredeti kijelzőt tápláló 5V vissza van vezetve a táppanelra és egy soros diódán keresztül tölt egy kondenzátort. Erre azért van szükség, mert nem szerencsés dolog, ha összevissza van kapcsolgatva az inverter tápegysége, így a kondenzátor a felbontásváltás erejéig bekapcsolva tartja az inverter tápját, a kondenzátor értéke 470 és 2200uf között variálható, attól függően, hogy mennyire gyors a scaler, a kondit a bázisáram és egy 10k-s ellenállás süti. Látható még egy poti a nyákon amivel a fényerőszabályzás oldhtó meg, ha a scaler megoldása nem kompatibilis az inverterünkkel, az én most használt scalerem analóg módon szabályozza a fényerőt, így a potit nem használom, ez is jumperrel szabályozható. Helyet kapott még egy 3.3V-os feszültségstabilizátor is a nyákon, ami a fényerőszabályzáshoz hivatott előálítani a 3.3V-ot, de jumperrel a poti is 5V-ra köthető, ha esetleg 5V-ot igényelne az inverter, de ez általában 3.3 és 0V között állítható. A scaler táplálását egy 5V-os kapcsolóüzemű DC-DC átalakító biztosítja, a scalerek 99.9%-ának elég 5V, más feszültség nem kell nekik, olykor külön DC-DC konvrterrel oldják meg a kijelzők táplálását, ami 12V-ból álítja elő az 5V-ot a kijelzőnk, de, ha erről is van szó, akkor ezt nem kell bekőtni.

Amit változtatni fogok, a relék 24V-osak lesznek stabilizálás nélkül és az inverter tápjával együt egy P csatornás fet fogja kapcsolni a 12V-os DC-DC konvertert, mert jelen állapotában készenlétben, üresen is megy, ami nem szerencsés állapot egy kapcsolóüzemű áramkörnek, de rákerült egy 1.2K-s ellenállás a 12V-ra, hogy mégse terheletlenül menjen. amint elkészült a táp újabb, javított verziója közkinccsé teszem, illetve lesz egy külső tápos verziója is, jelenleg is így van megoldva a 47" kijlzős monitorom, de lehet, hogy később lesz egy ráépített 12V-os kapcsolóüzemű tápos verzió is.

A kijelző tápellátáse érdekes még, mert a monitorokban lévő kijelzők 99%-a 5V-ról üzemel, viszont a nagyméretű kijelzők LCD vezérlő elektronikája már 12V-ról jár. Mivel LG-ék szeretik megvariálni az LVDS csatlakozók lábkiosztását, konkrétan a tápot vezetik a megszokottól eltérően a csatlakozók másik végén, szükség volt egy LVDS konverter panel készítésére, szerencsére az adatbuszok sorrendjét nem variálják, így azt csak át kellett kötni. Erre a kis panelre épült a kijelző tápjának kapcsolója is, ami egy P csatornás fet, amit egy npn tranyó nyit, ezt a tranyót pedig az eredeti kijelzőt tápláló 5V nyitja.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014
(#) HeZ válasza Andr3wJ hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Az LG fullHD plazma tv-met HDMI-n keresztül mindig natív felbontással meghajtva monitorként használom akkora laggal (nem mértem), hogy nem gond az FPS (Call of Duty 4 ).

Keresztkérdés: miért kell a tv-nek skálázni? Analóg (pl. VGA) bemenet használatakor? Vagy amikor csak csupasz kijelzőpanel adott? Ezesetben nem egyszerűbb-olcsóbb egy tv meghajtópanel vétele?
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014
(#) Buvarruha válasza Andr3wJ hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Mázlid van, mert ez a kijelző már 10bites, tehát erre nem lehetne már akármit rádugni, de átálítható 8 bitesre, szóval, így már lesz gond. Én el sem tudom képzelni, hogy, hogy tudsz te vestellel játszani, azoknak olyan input lagjuk van, hogye gy cigit el lehet szívni, mire megmozdul rajta az egér, igazi időutazás a múltba.

Ha meg vestel tápokat javítasz, akkor nem kell magyarázzam szerintem. Hogy néznek azok már ki? Alul vannak hűtve, meg aztán az ilyen tápok 12V-ján mértél te már 12V-ot? Mert én eddig csak 10.5 és 11.5V közöttit mértem terheléstűl függően, egyszerűen borzalmas tákolmányok, minden összefügg mindennel meg a feszültségeket is figyeli a mainboard, de inkább foglalkoztak volna azzal, hogy a táp normálisan legyen szabályozva... A 32-es monitorban a vestel tápot hagytam, de abban is a 24V-os tápot valami csőmeghajtó IC hajtja, mégcsak nem is táp IC, a doksijában meg sem említik, hogy alkalmas lenne bármi ilyesmire, borzalom...
(#) Buvarruha válasza HeZ hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Épp az a lényeg, hogy nem kell azt skálázni, feldolgozni, meg mindenféle effektel agyonverni, amit a TV-k szoktak. Ha nem TV-nek akarja használni, hanem monitornak, akkor csak kínlódás van a Tv panelekkel, már, ha be lehet szerezni.

Hogy téged nem zavar az input lag, az egy dolog, én megőrülök a minimális késéstől is, az egerem is 1KHz-en megy, hogy az se késsen.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014
(#) Andr3wJ válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Tutira ezerszer jobb lenne a scalerrel ez a kijelző, csak a lusta vagyok még itthon is elektronikával foglalkozni.

A típus amit írtam az jó, gyorsan szétszedtem.

Na majd most nekifekszem és keresek ismerősnél valami jó scalert. Az LVDS kábel lesz majd vicces nekem.
(#) HeZ válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Erre találták ki a natív HDMI-bemenetet, ahol semmit sem lehet állítani, mert a HDMI-ről a tv-s hókuszpókuszoló áramköröket kikerülve direktben lehet meghajtani a kijelzőt, ezért vettem a compúterhez tv-t kijelző helyett (a tv-n egy dolgot kapcsolok: power on-off, minden mást a meghajtó compúter állít-intéz).
Egyébként mennyivel olcsóbb a kijelző a tv-nél?
Összehasonlításul mennyibe lenne ennek a tv-nek a kijelzője (42"-os UHD, se 3D, se webOS, semmi sallang - 42UB820V, bruttó 198ezer forint vagy 55UB820V-320ezer forint)?
Tényleg: lag-ot hogy célszerű megmérni?
(#) Buvarruha válasza HeZ hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Nem tudom mennyibe kerül egy új kijelző, de nézd meg ebay-en. A 47" zsír új kijelzőmet 15000+3500Ft futár-ért vettem. Ezt a 32-es kijelzőt, amit most üzemeltem be 10-ét vettem komplett hibás készüléket, aminek 5k-ért tervezem eladni a tápját, szóval érdemes matekozni. És a Tv-k natív bemenete még mindíg fényévekre van egy monitor scaler-hez képest, ráadásul az nem is azt jelenti, hogy mindent kikerül, hanem azt, hogy natív képet tud megjeleníteni overscan nélkül. Amúgy egy Samsung TV gamer módban is elég sokat késik, anélkül meg ugyanaz, mint a Vestel, időutazás.
(#) Andr3wJ hozzászólása Nov 8, 2014 /
 
Csináltam egy kis "tesztet". számláló: Bővebben: Link

Vestel 32" TV HDMI-n,
HP TFT1501 LCD analóg jel, (11éves)

1024*768, és kb 50-100msec a külömbség ami elég durva már így is.
(#) HeZ válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Csak reméltem ilyen kevés számjegyű árakat, rögvest értelmet nyert a barkácsolás . De ugye full HD vagy UHD natív felbontásról beszélünk?
5 ms lag-ot hazudnak direkt módban, ami nekem elég, de ezt hogy mérhetem meg pontosan?
(#) Buvarruha válasza HeZ hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
A nagy kijelzőm FHD, ez a 32-es HDReady,de direkt ilyet is akartam, hogy messzebről is lássam. Az első amit csináltam az 32-es FHD volt., de még az is túl apró volt nekem. Előtte 37-es HDready kijelzőm volt, vettem hozzá kb 5db TV main-t de midnegyiknek volt valami hülyesége, ekkor rágtam be és dötöttem el, hogy monitort építek inkább belőlük, de nem tudtam szerezni 1 csatornás monitor scalert.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014
(#) Buvarruha válasza Andr3wJ hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Rövid záridővel kell fényképezni és érdemes CRT monitort mellérakni, akkor konkrét számot fogsz kapni. Most raktam rendes ragasztót a kábeltartókhoz és minden kábelt szépen megcsináltam és még LVDS-t is találtam, amik már majdnem jók, de most már tényleg így marad. Persze az inverteren döglött a fényerőszabályzás, nehogy valami simán menjen.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014
(#) Andr3wJ válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Lenne CRT-m lehet már azt használnám inkább

Telefonnal vettem fel és így is durva a különbség, főleg ha azt vesszük hogy amivel összehasonlítom az 11 éves...

Nézegetem az adatlapot akkor nekem olyan scaler kell ami két csatornás LVDS-t tud, és minimum 8bits de gondolom ez az alap.
(#) Sebi válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 

Gyönyörű munka!
(#) Buvarruha válasza Sebi hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Ó köszönöm a dícséretet, dagad a mellem.
(#) Buvarruha válasza Andr3wJ hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Igen, a monitorok nayg része ilyen, viszont van ami 6bit+dither-el dolgozik, az nem jó! Én így tudtam megoldani az 51pines kivezetését, büszke nem vagyok rá, de most majd ez a monitor fog következni, kap fémburkot is a hátára.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014
(#) Andr3wJ válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Valószínűleg nekem is hasonló megoldásom lesz, bár én nyákot még sose csináltam.
Így kicsit macerásabb lesz, vagy végre meg kéne tanulnom nyákot gyártani.

Néztem Ebay-en mindenféle scalert kb 6-10 ezer forint, és nem teljesen felelnek meg nekem.
(#) Buvarruha válasza Andr3wJ hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Ha gondolod keresek neked valami scalert, 6K-ba odaadom psotával, és adok hozzá nyákot is még a táp kapcsoló fetje is rajta lesz, csak rá kell kötnöd. Az én kijelzőmmel tudom tesztelni őket, egy biztos, hogy van az LG amivel rendesen ment visszavenni sem kellett az órajelet, csak az idegesített benne, hogy ledes ugye és full feketeségnél kikapcsolta a háttérvilágítást és nem lehetett ezt a baromságot kikapcsolni. Ez is csak azért volt zavaró, meg végigért egy film, leállította, de hamar kihültek a csövek és kell vagy 15 perc, mire bemelgednek és rendesen világítanak, kivéve persze max fényerőn, de az kisüti a szememet, 50%-on használom, PIC-el csinálom neki a PWM jelet. A ledesek scalerjének PWM kimenetét nem lehet használni, mert nem fix impulzuszélességgel dolgoznak, hogy ne vibráljanak a ledek ugye és ezt a csövekre nem szerencsés ráengedni. A te kijlződön sem fesszel lehet szabályozni a belső PWM-et, hanem csak külső PWM-el lehet szabályozni, tehát ahhoz kellene valami 150-250Hz közötti PWM jel, amit PIC-el tudtam a legegyszerűbben szoftveresen megoldani. Ha maximális fényerőn használod, akkor mindegy.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014
(#) Andr3wJ válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Jól hangzik, csak most ne hirtelen ugorjunk neki, mert még két szivatós projekt viszi a pénzem
De kelleni fog, és te legalább tudod nekem mi kell. Köszi előre is.
(#) Buvarruha válasza Andr3wJ hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Jó, úgyis még meg kell tervezzem a panelt, majd privátban jelentkezz, ha aktuális lesz.
(#) HeZ válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 9, 2014 /
 
A 32"-os és nagyobb FHD kijelzőket és meghajtókat honnan szerzed be ha nem titok?
(#) Buvarruha válasza HeZ hozzászólására (») Nov 9, 2014 /
 
Nem titok, a kijelzőket innen onnan, hírdetést adok fel, hogy ilyesmit keresek, de mostanában például nem nagyon találok. Ez a most épített 32" kijelző, egy hibás Tv-ben volt, amit megvettem, miután kiderült, hogy döglött a TV mainboard-ja és nem is lehet beszerezni. Ami a scaler paneleket illeti, hasonló módon, általában törött kijelzős monitorokból. törött kijelzős monitort lehet találni aprókon, szeretik felburítani a monitorokat.
(#) Doncso hozzászólása Nov 14, 2014 /
 
Olvasgatom a témát és érdekesnek találom, de nem ismerem az LCD tv felépitését meghajtás ügyileg. Lehet erről találni valami magyar nyelvü dokumentációt? Pl hogy müködik a scaler, mire való, milyen fokozatok vannak magában az LCD tv-ben?
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2014
(#) Buvarruha válasza Doncso hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
NEem nagyon, semmiféle információt nem adnak ki a gyártók, csakis, ha nagytételben gondolkodsz és aláírod a titoktartási szerződést. Ha nem így lenne, már gyártanám a scalereket. De most ezt a HD ready scalert amit használok, elvileg le lehet másolni. Külön flash-ben van a FW, és minden más is, tehát csak ki kell olvasni, megépíteni, felprogramozni az IC-ket és menni fog (elvileg). Az rajta lévő TSUM1PFR-LF IC beszerezhető kínából, de van néhány működő, csak más felbontású scalerem, amiről tudok bontani és kísérletezgetni. Ha ez sikerül, akkor a HDready kijelzőkkel sínen leszünk és még a menüje is dizájnos sasmung megoldás, ha DVI bemenet is lenne rajta, az lenne maga a tökéj.
(#) Doncso válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
Nem titkos infókra gondoltam, hanem igazából az LCD felépitése nem világos nekem. A müködési elve. Efelől érdeklődtem, hogy van e esetleg magyar dokumentáció. Gonolok itt ilyenre, mondjuk biciklinél : ez a kerék, ezt hajtja pedál, ez a fék stb stb. Erre lennék kiváncsi, hogy müködik.
(#) Buvarruha válasza Doncso hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
Ha maga a kijelző működési elve érdekel, akkor azt hiszem vikin is van cikk a TFT-ről.
(#) Doncso válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
Közeledünk, de egy kicsit részletesebben érdekelne a felépitése. Szerkezeti elemei, és ezeknek a müködése nagyvonalakban. Tegyük fel szeretnék épiteni egy ilyen monitort.
Kell egyszer a táp, és az inverter, ha ccfl a háttér világitás, eddig megvagyok. De pl mi fogadja a VGA jelet, vagy DVI jelet, és hogyan dolgozza fel? Vagy ezt mind egybe tudja a scaler? Egyszerüen ráköthető mondjuk egy megfelelő scalerre a vga jel ez pedig megküldi az LCD-t? Olyan leirás kellene, mint egy szkópnál, ami részletesebben taglalja a szkóp fokozatait, mondjuk X eltéritő, Y eltérités, fürész generátor miért kell, tehát hogy némi fogalmam legyen hogy áll fel egy LCD monitor, mik az alapegységei, alap áramkörei.
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem