Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   118 / 262
(#) NyariG válasza tomipap hozzászólására (») Ápr 7, 2014
Azt hogy lehet megállapitani hogy inverter vagy csö a hiba?
Csövet is lehet venni? led szallag nem világitja be? csak mert az van otthon
(#) tomipap válasza NyariG hozzászólására (») Ápr 7, 2014
Igy mar ertem. Ha CCFL csoves akkor szinte biztos, hogy inverter vagy CCFL cso hiba lesz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2014
(#) NyariG válasza tomipap hozzászólására (») Ápr 7, 2014
Azzal biztos nincs baj mert ha lecsukom akkor elalszik, ha kinyitom akkor felkel.

Most még olvasgattam és inverter gyanús, este megnézem hogy elemlámpával megvilágitva látok e valamit.
(#) Iszkakof István válasza kallaci hozzászólására (») Ápr 6, 2014
Szia kallaci. Az elején tényleg gépkocsi indító akkuval lenne, mert nekem van kettő, ami még jó. Kapok kölcsön még kettőt, vagy hármat. A próba idejére már meg is van a 60 voltos feszültség. Miután túljutottunk a próbautakon és jónak bizonyult a jármű, ha nem túlságosan drága a munkaakku, kaphat egy rendbelit, de csak ha nagyon meg fogja érdemelni.
Az engedélyezési lehetőségekről még nem tudok semmit, csak hallottam foszlányokat, hogy 5 km/h alatti sebesség és 50 köbcenti henger űrtartalom alatt minden könnyebb. Mindezek elektromos áramra fordítva mit jelenthet, nem is sejtem.
Az 50-60 töltés és még mindig megmaradt fele, nem is olyan rossz, ha használt, de még jó akkukról van szó.
Mifelénk a robikapa se egy olcsó mulatság. A másik uborkás vásárolt egy robikapát, alapfelszereléssel, ahogyan tud a kertbe dolgozni vele. 2 ezer lejért (három hónapi fizetésem). Úgy értesültem, hogy ha szállítani akarok vele, még ennyit rá kell költeni. Ez az elmélet is ejtve.
Öt akkut ha össze tudnák szerezni, lenne a legjobb, és van is rá remény, de nem egyformák csak a 12 voltos kimenetben. Ebben az esetben mindegyik akkura kellene tegyek egy feszültségmérőt, hogy nehogy nagyon lemerítsem a leggyengébbiket? Azután kell egy gázpedál. A fent említettek miatt inverter nem lesz jó, hát kelleni fog valami feszültségszabályzó, de ezt még át kell gondolni.
A 30 km hatótávhoz mindenképpen ragaszkodnék, különben kellene hordjak magammal egy benzines áramfejlesztőt, hogy haza tudjak jönni, amennyiben lemerül valamelyik akku.
(#) kistee hozzászólása Ápr 5, 2014
Sziasztok,

Nekem is végre összeállt a "szegény ember függvénygenerátora" 4049-cel. Nehezen indult, mert a kondikat a 2-es inverter kimenetére kötöttem (és persze a paneltervben is volt egy-két hiba, de ez most nem lényeg..). Sehogy sem akart kialakulni a háromszög-, és a szinuszjel sem..

Végül az itt olvasottak hatására átkötöttem az eredeti kapcsolásnak megfelelően az 1-es inverterre a kondikat, és láss csodát: engedelmesen beindult a cucc. Pár kép a működéséről.

Motorola MC14049UBCP van benne, mert az volt itthon.

t
(#) Iszkakof István hozzászólása Ápr 4, 2014
Lassan készül az én elektromos szekerem is. A motor fordulatának szabályozására a mellékleten található inverter szolgál. Szinte kész az inverter, de az egyenirányítóban lévő diódákkal van gond. Van néhány PC tápból kinyert diódám, de nem egyforma a reakcióidejük. Nem tudom, mekkora különbség a megengedett. Rendelni akartam az üzletben négy egyforma gyors diódát, de nem tudom jó lenne 80 kilohertzes inverterhez 35 nanoszekundum válaszidejű dióda.
Szükségem lenne egy kis segítségre.
Ez az első inverter, amit építek és nem 50 Hz-en működik, hanem kilohertzeken. Az élesztés során nem tudom, mennyire térhet el a frekvencia a megadottól, és milyen károkat okozhat. A kereskedő ajánlott FES16BT jelzésű diódát, a reakcióideje 35 nanoszekundum. Nem tudom, ez a reakcióidejű dióda megfelel-e az inverterhez? Egy rendbelit, vagy kettőt rendeljek? Ez az inverter kibírná az indulást, kuplungozás nélkül? A BUZ11 mosfetek helyett IRF630-at tettem, kettőt-kettőt párhuzamosan.
A segítséget előre is köszönöm.
(#) hzoli2 válasza didyman hozzászólására (») Ápr 3, 2014
Üdv!
Köszi a válaszokat, az inverter a táppal van egybe építve egy panelen és a tv- t beadtam már a szervizbe ingyenes hibafelmérésre , elég nagy összeget mondtak a javítására , ezért elhoztam. Azt mondták , hogy az inverter részét kell rendbe hozni és a tápnál is van probléma. Amit én általában megszoktam nézni azok jók voltak, a kondikat , a biztosítékokat , stb...
A fet -eknél és a tranyóknál csak a zárlatokat tudom nézni , (sajnos nem vagyok jártas a témában)
Csak azért próbálnák más invertert beletenni, mert a tv más részeinek csak 12V-kell és működik , így csak a háttérfény meghajtása van hátra és menne az egész. Van pár olyan monitorom , ami hibás , de az invertere jó, ezért gondoltam az inverter helyettesítésére.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Ápr 2, 2014
Picit off, én azt nem értem egy inverter hibánál miért olyan bonyolult kicserélni a zárlatos smd mos-fet-et és a biztoítákát (500ft)?
Tényleg nem akarok megbántani senkit, de látok itt az oldalon inverter hibás monitor ledesítés, 1 napi munka, ledek stb,(egyébként le a kalappal) egy olyan monitorért ami 10 ezret nem ér, ha jó!
Ha egy monitor javítás nem fér bele 1 órába, akkor szerintem kuka.
Bocs, ha hülyén gondolkozom
(#) didyman válasza hzoli2 hozzászólására (») Ápr 2, 2014
Ismét azt tudom írni, hogy ez ennyire nem egyszerű dolog. A fénycső nem izzólámpa, hanem egy negatív ellenállású, a hőmérsékletétől, életkorától függő értéket produkáló gázkisülésű eszköz, ami nagyon precíz meghajtást kíván, különben hamar tönkremegy. Nagyon hamar, ha nem a megfelelő módon van kezelve-aztán egy ilyen LCD TV-hez hajtogatott csövet szerezni és azt kicserélni, na az az igazán cumida meló. Nem véletlenül bonyolult egy inverter annyira, amennyire. Mit gondolsz, ilyen polcról leemelt, összevissza hebrákolt-tákolt párosítás megfelelő lehet ilyen körülmények között? Szinte biztosan nem. Azért is nem értem a próbálkozást, mert azért egy inverter nem olyan világvége dolog, hogy ne lehessen javítani, nagyon ritkán kell eldobni hiba miatt. Mi a baja az eredetinek?
(#) eyess válasza hzoli2 hozzászólására (») Ápr 2, 2014
Miért kellene összekötni?
Ha nem tilt le az inverter , akkor valamelyik kimenetet használhatod az 1 csöves háttérfényhez.Ha pedig letilt még akkor is van esélyed csak akkor a többi kimenetet be kell terhelni , hogy azt higgye az inverter , hogy cső van rajta , és nem fog letiltani.
(#) hzoli2 hozzászólása Ápr 2, 2014
Sziasztok !

Látom, hogy az LCD háttérvilágítást sajnos csak egy másik inverterrel vagy az inverter javításával lehet orvosolni . Másik monitorból én is tettem már át invertert , egy 15" -osból egy 20"-osba és már fél éve tökéletesen megy . Ebben az esetben a vezetékek csatlakozói megegyeztek, vagyis ugyanannyi cső van a 20"-os monitorban is , általában 4 x 2 -es csatlakozó van.

Mi van abban az esetben , ha a csak 2 vezetékes az lcd háttérvilágítása, amihez csak 4x 2 csatlakozós inverter van a rossz helyettesítésére?
Tehát van egy 26"-os lcd tv és a háttérfény csatlakozójában csak 2db vezeték van , ez alapján ez 1 csöves háttérfényt jelent. A 4 csőre elosztott invertert lehet 1 csövesre megoldani?

Megoldható a 4 részre osztott inverter párhozamos kötése? Gondolom a teljesítmény is 4 fele van osztva , ha 1 csöves háttérfényhez szeretném használni a 4 csöves invertert , valahogy össze kell kötnöm a vezetékeket, hogy összeadódjanak a teljesítmények, gondolom én.

Van esetleg valakinek tapasztalata vagy ötlete ebben a dologban?
(#) didyman válasza horazio25 hozzászólására (») Ápr 1, 2014
Ki kell forrasztani lemezzel együtt, ha hibás van köztük, lefúrni a szegecset. Nem nagy meló. Nem tudom, miért forszírozod a CPU-t, nélküle persze, hogy máshogy viselkedik a hiba is, de ha ott lenne baj, akkor CPU nélkül nem melegedhetne például az inverter. Nem mondom azt, hogy sose mehet tönkre, de a legkisebb esély erre van, hagyjuk azt egyelőre, a ki tudja, honnan megszerzett, és milyen revízióhoz való programot bele sem tudod egyszerűen sütni, ha egyáltalán süthető és nem maszkprogramozott..
A mellékelt ábrán ott virít egy SDO (serial data out) vezeték. Az, hogy van basic signaling, még nem zárja ki a soros kommunikációt.
(#) horazio25 válasza didyman hozzászólására (») Ápr 1, 2014
az inverter IRF230 szilícium tokos egységből van összesen 12 darab(6-6), amit nem lehet csak úgy kicserélni mert szegecselve van a hűtőlemezhez
(#) horazio25 válasza didyman hozzászólására (») Ápr 1, 2014
nos a hiba úgy indult hogy üzemi készenlétben egyszerűen megállt,én dolgoztam,az állapotos feleségem meg itthon nézte a gépen a netes filmet és egyszer csak kikapcsolt a gép,elmondása szerint a ledek is kialudtak,se kép,se hang.hazamentem melóból,szédszetdtem,bekapcsoltam, bekapcsolás pillanatában egy halkuló sípolás hallatszódik halkan,meg az inverter részén a bordák melegednek,nos mivel csak a cpu kivehető,így kivettem hogy arra mit ragál,bekapcsoltam cpu nélkül, csak hangosan sípol,meg az inverter is melegszik ugyan úgy.valahonnan jó lenne megszerezni a cpu programját,most vettem bele januárban 4 új 6v/4Ah-s akksikat...elég kemény pénzért!
(#) deczkig hozzászólása Márc 31, 2014
Sziasztok!
1.1 kw-os villanymotor elindításához szeretnék segítséget kérni. Szalagfűrészen van rajta, 1 fázisú.
Sajnos az áram lehetőségem (aggregátor, inverter) nem alkalmas rá hogy elinduljon, de lágy indítással biztosan menne. Akinek van működő tapasztalata kérem segítsen.

Előre is köszönöm.
(#) pont válasza BEMcorp hozzászólására (») Márc 31, 2014
Idézet:
„Ez csak 6db inverter-meghajtó kapu”
250ma tud, azért akármi nem jó helyette. A 7 szegmensesek közös katódosak NPN tranyóval kéne egy rajz hogy gondoltad. Szerintem talán ezzel kéne kitalálni valamit Bővebben: Link
(#) BEMcorp válasza Pettylex hozzászólására (») Márc 31, 2014
Ez csak 6db inverter-meghajtó kapu.
Szerintem ezt kiválthatod valamilyen NPN tranzisztormezővel, vagy 6db NPN tranzisztorral.
(#) horazio25 hozzászólása Márc 31, 2014
Üdv! kérnék egy kis segítséget, van egy apc smart-ups 400i-m, kb egy hónapja kutatgatok, valszeg a cpu állt meg(22 éves) a procira annyi van írva hogy APC932GEN 3560001RT 233A407 9401KA Intel 1980 SIGNETICS, ha benne van se kép se hang, az inverter forrósodik, ha kiveszem akkor folyamatosan sípol és ilyenkor is melegszik az inverter, alatta van egy 93C46LN(infóim szerint ez egy eprom, a feltételezett beégett programot megszereztem egy ruszki oldalról kemény 128bájt méretű), a kapcsolási rajzon a proci tipusához 80C51 van beírva(bár a soros port rajza nem stimmel, mert nekem nem az van benne ami a rajzon!), a kérdés az lenne hogy ha a cpu-t kicserélem megjavulhat-e a ups, vagy abba is van beégetve valami progi, nekem itthonra tökéletes arra amire használom mellékeltem a 2 képet és a ups kapcsolási rajzát!
(#) kellarlaci hozzászólása Márc 30, 2014
Üdv.
Lenne egy összetett többrétű kérdésem.
Tervezgetek egy szélkereket.. magával a pörgetyűvel nincs is gond.
De olyan mint akkumlátor, töltésvezérlő, generátor, inverter annál több.
Elsődleges problémám ezekkel a holmikkal az, hogy valójába nem térül meg. Mire visszahozná az árát (vezetékes áram tarifájával számolva ) addigra tönkre is megy, ezért döntöttem úgy, hogy házilag készítem el az egészet.
A kivitelezés lényege az egyszerűség, időtállóság, javíthatóság, karbantarthatóság. Ez természetesen a hatásfok rovására fog menni, ennek a megoldására pedig a méret növelése a legegyszerűbb megoldás.
Az anyagok kiválasztásánál is az egyszerűségre törekszem, könnyen beszerezhető vagy helyben előállítható. Nagyon unom már hogy mindent holdkőzetből meg csillagfényből építenek aminek az ára teljesen irreális, ezeket meghagyom az űrhajósoknak
A generátornál a fő kérdés hogy állandó vagy elektromágnes legyen, meg a tekercselés méretezése is igen fontos.
Az akkumlátornál kicsit jobban eltévedtem. Túl sok az ismeretlen tényező és mégkevesebb az ehez fellelhető infó a neten.
Van pár igen érdekes és egyszerű megoldás, de ezekről alig van infó.
Pl. a fahamuból és alumíniumból készült elem vagy a sóoldatos elemek.
De mivel nekem aksi kellene és nincs meg a szükséges tudás ( nem találom ) a neten, találomra nem állhatok neki, hogy hátha működik.. pláne hogy elég komoly baleset is lehet belőle.
És ha működni is kezd és még biztonságos is, jönnek a kérdések...
áramerősség, tartósság, túltöltés, kisütés, túlnagy feszültséget kap, hány ciklust bír, fel lehet-e újítani... pl: a lemezek mechanikus tisztítása, folyadék cseréje. Szóval elkelne valami komolyan hozzáértő ember segítsége
A töltésvezérlő meg az inverterre már kisse térek. Kegyetlen hogy egy 2KW-os inverter 150ezer körül van és még nem is elég sokmindenhez. Ráadásul 5-10 év és mehetsz a következőért.
Ha valakinek van ötlete akkor figyelek
A méretről annyit hogy egy gépesített tanyát teljesen elláson, akksi meg a szüneteket kibírja.
(#) hzoli2 hozzászólása Márc 30, 2014
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem , hogy ha döglött az LCD háttérfény áramköre és a csövek jók benne , akkor megoldható lenne a csövek meghajtása valamelyik kompakt fénycső áramkörével?

A feszültségnek és a teljesítménynek kell stimmelnie. Egy 26" -os lcd tv -ről lenne szó, egy fénycső csatlakozása van csak, két vezetékes.

A fényerőt nem is kell változtatni, mert amiről használom azon is lehet fényerőt állítani.

Ahogy néztem az inverter leírásokat a 12V-ot transformálja fel 600-1000Vkörülire , azt hiszem az energia takarékos fénycsövek is így működnek.

Érdekelne a véleményetek , nem kellene matatni az inverteren, hanem csak rákötnék egy 8W-os vagy 10w-os energiatakarékos fénycső áramkörét.
(#) Buvarruha válasza ColT hozzászólására (») Márc 30, 2014
A hibás csövön is folyhat pont annyi áram, mint amennyinek kellene, és az inverter is relatíve elég tág határok között engedi.
(#) ColT válasza Buvarruha hozzászólására (») Márc 29, 2014
Bármelyiket kihúzom, megáll az inverter, észreveszi, hogy nincs ott a cső :S ... Ebből gondolom, hogy jók a csövek, mert ha a cső rossz, az inverter lekapcsol... :S
Illetve bdugtm egy másik monitorra a LCD csöveit, és azzal is ugyanilyen volt, az sem állt le tőle.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014
(#) kadarist válasza Szirty hozzászólására (») Márc 28, 2014
Talán ez a forrás már jó lesz.
(#) lukacsp válasza kérdező hozzászólására (») Márc 27, 2014
A váltakozóáramú villanymotorok úgy vannak kitalálva, hogy szinuszos táplálásról működnek, így alakul ki bennük a szép egyenletes forgó mágneses mező. A kvázi színuszos inverter által előállított jel kb. 30-40% jelalak torzítású színusz. A motorban a mágneses forgómező nem lesz olyan szép egyenletes, mintha tiszta színusszal lenne táplálva, így kevesebb energiát tud mechanikai energiává alakítani. Ha az egyszerűság kedvéért feltesszük, hogy a betáplált elektromos energia ugyanannyi a két esetben, akkor a nagy jelalak torzítású jellel táplált esetben a veszteség nagyobb lesz, ez a különbség pl. tekercs melegedés formájában jelenik meg. A tekercs rendszer túlmelegedése leégeti a tekercset, a motor tönkremegy.

Várjál, akkor most 12/230V, vagy 24/230V ez az inverter?
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) kérdező válasza lukacsp hozzászólására (») Márc 27, 2014
Holnap lekötöm.
De közben meg kiderült, hogy miért is dobták ki. Nem tölt. Az invertere tökéletes, de tölteni nem akar. Bár nekem konkrétan nem is kell szünetmentes, hanem csak mint inverter. Az akkuknak csinálok egy töltőt. Az invertere bírja a folyamatos üzemet, vagy inkább nagyobbítsam meg a hűtőbordákat, +ventilátor? Át akarom dobozolni, és hordozhatóvá tenni. Egyébként mikor kipróbáltam, vitte a hűtőt is, annak ellenére, hogy négyszögjelet ad.
Még egy kérdés: a zselés akkumulátort fel lehet tölteni egy 15V körüli trafó + 12V 5W izzó segítségével? A trafó természetesen kap graetz-et. Puffer kell akkumulátortöltéshez?
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) vargalaszlo0405 válasza nyemi hozzászólására (») Márc 24, 2014
Köszönöm! Sokat segítettél. Nagyon valószínű, hogy az volt a gond, hogy ez az inverter "tisztességes kakaót" ad le és nem volt szegénynek védelme. Meg a kondi is nagy, ez nekem is feltűnt, nem értettem minek akkora, de nem mertem variálni mert azt hittem az impulzus idő miatt fontos lehet...
(#) vargalaszlo0405 válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Márc 23, 2014
Ja és ha már ide értem elnézést mindenkitől, a probléma az hogy az inverter rwemekül működik de az elsütő szerkezet nem megy, az ER900 as diak 20-30 impulzus után feladja sajnos. Hátha mást is érdekel illetve esetleg tudja mit is ronthattam el már megint
(#) vargalaszlo0405 válasza nyemi hozzászólására (») Márc 23, 2014
Szia! Itt tudok küldeni képet. A helyzet az, hogy amit csináltam az egy keverék: az inverter az első, IR2153 as kapcsolás a másik fele pedig a második linkben lévő itt rengetegszer felmerült kapcsolás.
(#) theamp válasza theamp hozzászólására (») Márc 23, 2014
Gond nélkül mehet a TM1017 inverter trafó helyére a TM0917.Már 10 napja működik vele a monitor.
(#) LaciSupreme válasza gaben62 hozzászólására (») Márc 22, 2014
Idézet:
„Az inverter trafó pedig gyenge ehhez, max.1-2kV-ot tud leadni, az ebay-ról belinkeltek, mind monitorba valóak,”

Miután megfelelően ki van öntve műgyantával, 10 kV-ot átütés nélkül leadott, tovább nem néztem. Olcsó és profi megoldás, igaz, az alacsony impedanciás bemenet miatt kb. eleve kizárt, hogy tranzisztorral lehessen meghajtani. De ez nem is baj, valamire való tápban FET van.
Következő: »»   118 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem