Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   118 / 262
(#) kovax1 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Ápr 16, 2014
Szia Mike és sziasztok mindenkinek! Kissé szomorú vagyok! Összeraktam a masinát és gyönyörűen dolgozott nagyobb áramokkal, olyan 80A-ig, de amint alámentem, azonnal vége lett! Most is vékony (1,5-ös lemezt) anyagot kellett volna hegesztenem 1,5-ös pálcával és ugyan úgy jártam, mint az előző alkalommal,,,,,, letekertem a potit olyan 70A-ig és amint odakoccintottam a pálcát, azonnal lecsapta a kismegszakítót! A gépet már nem is kapcsoltam vissza, egyből a műtőasztalra került! Az eredmény ugyan az, mint az előző alkalommal is,,,,, a szemben levő oldalakon átlósan 1-1 IGBT tönkrement! Az egyiknek mindhárom lába mereven zárlatosra, a másik a C-E lábai között lett folyamatos vezető! Teszek még egy kísérletet, kicserélem meghajtókörben és az IGBT-k környezetében található összes diódát és kondit, meg persze az IGBT-ket is! Ha az IGBT-k meghajtó panelján minden rendben van, akkor honnan szedhet még össze valami gyilkos jelet? Találtam egy fotót, amin szinte minden, tökéletesen megegyezik az én gépemmel. http://www.aliexpress.com/item-img/IGBT-ZX7-200-PCB-for-jasic-ZX7-2...6.html Esetleg ehhez a készülékhez tudna valaki egy rajzot küldeni? Csak műkedvelő műszerész vagyok, erősáramú végzettségem van, de a hiányosságaimat kitartással és türelemmel próbálom pótolni,,,,,, több kevesebb sikerrel! Most éppen kevesebbel, de sebaj,,,, lesz ez még jobb is!
(#) LaciSupreme válasza Kela hozzászólására (») Ápr 16, 2014
Nocsak, öröm látni
Meghajtás jól dolgozik? Mert ugye ki kellett valahogy ütni a védelmet.
A trafó szekunderét viszont ki kéne gyantázni, úgy látom, gyári állapotban van még. (De tehetsz nyugodtan rendesebb inverter trafót is gyantázva, nálam annál 10 kV-ig átütésmentes volt, tovább nem is néztem.)

Idézet:
„Azt nem tudom hogy lebomlik e az ózon mert kis fürdőnkben 2 óra alatt telítődik a levegő ezzel a szaggal amit közvetlen közelről is érezni.”

Igen, sajnos itt jön a bajos rész, tényleg nem bomlik le fél óra alatt. (Főleg, hogy az "felezési" idő lesz.)

Idézet:
„Ezt az alu tetőt nem értem.”

Persze hogy nem kell alu tető, annál nehezebb elszigetelni.

Közelebb sem ajánlom, hogy tedd a tüskéket, mert csak ózont termel úgy. (Az Ionizátor II-ben erre kitértem.)

Idézet:
„Amennyiben más nagy felületű fém lemezt helyezek oda azt milyen potenciálra kapcsoljam? a 0V-ra vagy a -10KVra?”

Földelni nem ártana, tehát nulla, mert gondolom a kialakításodban a nulla és a föld közös potenciál. Viszont így valóban földelni javasolt, míg a műanyag dobozos megoldás kettős földelésnek minősül, ide ez elég jó megoldás.

Idézet:
„Ez egy prototípus a munkahelyen dobtam össze amikor volt egy-egy szabad órám.”

Jó kis munkahely, nem vesznek fel embert?

És hát akkor a végére hagytam a fekete levest, ide vonatkozó cikk: Veszélyes az ionizátor?
(#) NYCBoy hozzászólása Ápr 12, 2014
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni egy Gorenje WA 65205 tipusú mosógép inverter javításában. A gép F4 hibakóddal megált, ami a gépkönyv szerint inverter hiba, és tényleg nem hajtja meg a motort. Tudtok ajánlani olyan szakembert Budapesten vagy környékén aki foglalkozik panel javításával?

Köszönöm, üdv
Tamás
(#) Bártfai Ferenc válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 11, 2014
30v-ról megy az inverter. egyébként megoldódott, de elég érdekes volt. az egyik cső vezetékén volt megégve a szigetelés. De érdekes a dolog mert az inverter teszterrel miért világított? meg ha volt még mellette másik 2 cső akkor miért csak a 4. csővel küldte le a tápot?
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Ápr 11, 2014
Egyébként a táp is elég stabil. 5,2V és 28V mérhető, nem ingadozik. Ha 3 fénycső fel vannak dugva akkor is tartja stabilan. De ha mind a 4 fenn van akkor újraindulgat a táp. Mindig akkor indul újra amikor indulna az inverter.
(#) -Thomson- hozzászólása Ápr 11, 2014
Üdvözlök mindenkit!
Az lenne a kérdésem, hogy ebben a kapcsolásban, ha kicserélem a kondit (1n/1600V) Egy valamivel nagyobbra, a hatótávját meg tudnám növelni valamivel? Úgy nagyjából 1Km-es a kerítéshossz, vagy inkább építsem meg ezt a fajta inverter trafósat?
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Ápr 11, 2014
Sziasztok! Egy Samsung SyncMaster 943-as monitorral háborúzok. A tápban összes elko cserélve. Hibajelenség az, hogy ha mind a 4 fénycső fel van dugva az inverterre akkor indulásnál az egész tápot lelövi kis idő után Újra indul, de ugyan ez a szitu. Most jön az érdekes rész: ha csak 3 cső van feldugva (Mind1, hogy melyik 3) akkor elindul csak az inverter kör tilt le pár másodperc múlva. inverter trafókat mértem, ugyan az a 2 trafó értéke, egyik sem szakadt. Feteket mértem elvileg jók. A csöveket ha meghajtom egy sima nem "figyelő áramkörös" inverterrel azok világítanak mind a 4. Valahogy nem lehetne átverni ezt a "figyelő áramkört", hogy ha még 3 csővel is csak kibírna 1 hónapot és veszek utána másikat.
(#) gaspa válasza lacza89 hozzászólására (») Ápr 10, 2014
Tényleg csak egy ugrásra vagy,ha gondolod emilben megbeszélhetünk időpontot jövő hétre.
A méréseid nagyon jók,csak gratulálni tudok,különösen örülök a rövid idejű,nagy felbontású mérésednek,amely jól mutatja a szélsebesség igen gyors változását,ami pont úgy néz ki mint nálam és amit nemigen akartak elhinni nekem.Érdekes,hogy ez a nagyméretű rotor is simán követi ezeket a gyors változásokat.A tiéd jobb alacsonyabb sebességeknél,az enyém 10m/s-nál 4-500W-ot ad le attól függően,hogy az MPPT-nek mennyi ideje van,viszont valóban jóval nagyobb generátor van rajta,tehát a növelése segíteni fog.Én is beteszem a márciusi hónapot,nálam mintha kisebb szél fújt volna,1,5kWh lett betáplálva(ehhez még hozzáadható az inverter 20% körüli vesztesége,hogy arányos legyen a tieddel).Örülök,hogy egy picit túlléptünk a kiégett autóizzókon.
(#) spgabor válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 8, 2014
Igazából engem a monitor eprom programozás csak mellékesen foglalkoztat. Most Arduino-t olvasgatok és szeretnék kicsit ezen a területen elmélyedni, csak ezért kérdeztem. Kezdő lévén viszont a programozók tekintetében nem sok tapasztalatom van. A piacon elég sok megtalálható különböző áron és tudással.

De van egy konkrét felmerülő kérdésem is, ami már kapcsolódik a topichoz. Adott egy Samsung 940N tápja. A hibája a pár másodperc után háttérvilágítás kikapcsolás. Volt már javítva, látszott a kondik forrasztásán. Kicseréltem ezeket, mert sima kondik voltak és a forrasztásuk is kontaktos volt. Ez után sem kapcsolt be. inverter trafót is kicseréltem, mert az egyik fele szakadt volt. Ez után sem lett jó. Csöveket egyesével leellenőriztem, mindegyik rendben van, azonos az áramfelvételük. Kicsatoló kondikat is kivettem, egyik sem bizonyult hibásnak. A monitor táppal is egyesével kipróbáltam a csöveket és itt jött elő, hogy az egyik oldal nem megy. Vagyis csak akkor egy nagyon kicsi fényt látni, ha mindkettő cső rá van dugva. Ha csak az egyik, akkor nulla fény. Végig mértem az smd ellenállásokat és a diódákat a két oldal között, de nem találtam különbséget. A fet tűnt gyanúsnak, ezért kivettem, de külön mérve jónak tűnik. Igazából kifogytam az ötletekből ezért tanácsot szeretnék kérni, hogy mit nézzek még esetleg.
Képen a pirossal jelölt csatlakozós oldal a hibás.
Tudtok segíteni?
(#) palko0125 hozzászólása Ápr 7, 2014
Üdv Mindenkinek!
Elkaptam egy érdekes hibát. Ariston AQXF109 típusú gép. Centrifuga programon teszteltem eddig csak és az a jelenség, hogy minden menne rendesen, de egyszer csak kikapcsol, majd villog az összes kijelző és csinálja tovább, de ismét kezdi elölről, hogy kikapcsol, villogás, és visszakapcsol és próbál menni tovább. Hát én rögtön gondoltam, hogy a tápegység omlik össze, (és valószínű, hogy ez is a hiba) ezért az összes kondenzátort kicseréltem, beleértve az inverter pufferkondiját is.
Nem néztem meg tüzetesebben, de ha valakinek van más ötlete kérem ossza meg velem.
Üdv, Palkó.
(#) zosza18 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 7, 2014
Sziasztok!
Nem tudom esedékes-e még, de ez az inverter ami itt szóban forog melyikről lehet a koppintás? az szerintem a velder vagy veld zx7-200II koppintása, mivel most ez van nálam boncasztalon. Így képről első ránézésre 2 kis eltérést láttam, de azt leszámítva ugyanaz szerintem. Remélem érdekes vagy hasznos valamelyest ez az infó, ha nem akkor bocs, hogy fogja a helyet a fórumon a szöveg.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2014
(#) NyariG válasza tomipap hozzászólására (») Ápr 7, 2014
Ok köszi az infokat este szétszedem hogy milyen inverter kell bele azt proba szerencse...
ezt nem tudtam hogy 5-15€ de ebben a szellemben még a gondolattal sem játszadozom
(#) tomipap válasza NyariG hozzászólására (») Ápr 7, 2014
En sima LED szalaggal nem jatszottam meg soha notebook eseteben Szerintem nagy kuzdelem lenne... Masik torott LCD-bol mar epitettem at LED vilagitast halott CCFL helyere de ne felejtsd el, hogy kell a LED meghajto elektronika is amit en bevezetekeztem szepen es igy mukodott a fenyero szabalyozas is.

Viszont kerdes, hogy megeri e. Mert ha nem sikerul 100% beepiteni es rogziteni akkor mar 1mm is eredmenyezhet inhomogen hatterfenyt. Borzaszto jatek szerintem ahhoz kepest, hogy a CCFL cso maga 5-15€ korul mozog.

Kiszurni lehet ugy, hogyha van inverter tesztered (gondolom nincs), vagy olyan feszultseg merod ami kepes az inverter frekvenciajan ilyen magas feszulzseget merni.
En mondjuk altalaban annyit csinalok, hogy egy jo csovet (amit egy rossz monitorbol szedtem ki anno) radugok az inverterre. Ha nem vilagit, akkor meg is van az inverter hiba.
Ha nincs csoved sem akkor nehezkes biztosra menni. A cso kiepitese egyertelmuen megmutatja, hogy a cso hibas e, de ennel szemetebb munka nem sok van... Ha a vegei korom feketek, a kotesei ategettek a szigetelest stb. akkor majdnem biztos, hogy a cso a ludas.

Ahogy leirtad a hibat, nekem az mondjuk inkabb inverter hibara utal.
Azt hogy lehet megállapitani hogy inverter vagy csö a hiba?
Csövet is lehet venni? led szallag nem világitja be? csak mert az van otthon
(#) tomipap válasza NyariG hozzászólására (») Ápr 7, 2014
Igy mar ertem. Ha CCFL csoves akkor szinte biztos, hogy inverter vagy CCFL cso hiba lesz.
Azzal biztos nincs baj mert ha lecsukom akkor elalszik, ha kinyitom akkor felkel.

Most még olvasgattam és inverter gyanús, este megnézem hogy elemlámpával megvilágitva látok e valamit.
(#) Iszkakof István válasza kallaci hozzászólására (») Ápr 6, 2014
Szia kallaci. Az elején tényleg gépkocsi indító akkuval lenne, mert nekem van kettő, ami még jó. Kapok kölcsön még kettőt, vagy hármat. A próba idejére már meg is van a 60 voltos feszültség. Miután túljutottunk a próbautakon és jónak bizonyult a jármű, ha nem túlságosan drága a munkaakku, kaphat egy rendbelit, de csak ha nagyon meg fogja érdemelni.
Az engedélyezési lehetőségekről még nem tudok semmit, csak hallottam foszlányokat, hogy 5 km/h alatti sebesség és 50 köbcenti henger űrtartalom alatt minden könnyebb. Mindezek elektromos áramra fordítva mit jelenthet, nem is sejtem.
Az 50-60 töltés és még mindig megmaradt fele, nem is olyan rossz, ha használt, de még jó akkukról van szó.
Mifelénk a robikapa se egy olcsó mulatság. A másik uborkás vásárolt egy robikapát, alapfelszereléssel, ahogyan tud a kertbe dolgozni vele. 2 ezer lejért (három hónapi fizetésem). Úgy értesültem, hogy ha szállítani akarok vele, még ennyit rá kell költeni. Ez az elmélet is ejtve.
Öt akkut ha össze tudnák szerezni, lenne a legjobb, és van is rá remény, de nem egyformák csak a 12 voltos kimenetben. Ebben az esetben mindegyik akkura kellene tegyek egy feszültségmérőt, hogy nehogy nagyon lemerítsem a leggyengébbiket? Azután kell egy gázpedál. A fent említettek miatt inverter nem lesz jó, hát kelleni fog valami feszültségszabályzó, de ezt még át kell gondolni.
A 30 km hatótávhoz mindenképpen ragaszkodnék, különben kellene hordjak magammal egy benzines áramfejlesztőt, hogy haza tudjak jönni, amennyiben lemerül valamelyik akku.
(#) kistee hozzászólása Ápr 5, 2014
Sziasztok,

Nekem is végre összeállt a "szegény ember függvénygenerátora" 4049-cel. Nehezen indult, mert a kondikat a 2-es inverter kimenetére kötöttem (és persze a paneltervben is volt egy-két hiba, de ez most nem lényeg..). Sehogy sem akart kialakulni a háromszög-, és a szinuszjel sem..

Végül az itt olvasottak hatására átkötöttem az eredeti kapcsolásnak megfelelően az 1-es inverterre a kondikat, és láss csodát: engedelmesen beindult a cucc. Pár kép a működéséről.

Motorola MC14049UBCP van benne, mert az volt itthon.

t
(#) Iszkakof István hozzászólása Ápr 4, 2014
Lassan készül az én elektromos szekerem is. A motor fordulatának szabályozására a mellékleten található inverter szolgál. Szinte kész az inverter, de az egyenirányítóban lévő diódákkal van gond. Van néhány PC tápból kinyert diódám, de nem egyforma a reakcióidejük. Nem tudom, mekkora különbség a megengedett. Rendelni akartam az üzletben négy egyforma gyors diódát, de nem tudom jó lenne 80 kilohertzes inverterhez 35 nanoszekundum válaszidejű dióda.
Szükségem lenne egy kis segítségre.
Ez az első inverter, amit építek és nem 50 Hz-en működik, hanem kilohertzeken. Az élesztés során nem tudom, mennyire térhet el a frekvencia a megadottól, és milyen károkat okozhat. A kereskedő ajánlott FES16BT jelzésű diódát, a reakcióideje 35 nanoszekundum. Nem tudom, ez a reakcióidejű dióda megfelel-e az inverterhez? Egy rendbelit, vagy kettőt rendeljek? Ez az inverter kibírná az indulást, kuplungozás nélkül? A BUZ11 mosfetek helyett IRF630-at tettem, kettőt-kettőt párhuzamosan.
A segítséget előre is köszönöm.
(#) hzoli2 válasza didyman hozzászólására (») Ápr 3, 2014
Üdv!
Köszi a válaszokat, az inverter a táppal van egybe építve egy panelen és a tv- t beadtam már a szervizbe ingyenes hibafelmérésre , elég nagy összeget mondtak a javítására , ezért elhoztam. Azt mondták , hogy az inverter részét kell rendbe hozni és a tápnál is van probléma. Amit én általában megszoktam nézni azok jók voltak, a kondikat , a biztosítékokat , stb...
A fet -eknél és a tranyóknál csak a zárlatokat tudom nézni , (sajnos nem vagyok jártas a témában)
Csak azért próbálnák más invertert beletenni, mert a tv más részeinek csak 12V-kell és működik , így csak a háttérfény meghajtása van hátra és menne az egész. Van pár olyan monitorom , ami hibás , de az invertere jó, ezért gondoltam az inverter helyettesítésére.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Ápr 2, 2014
Picit off, én azt nem értem egy inverter hibánál miért olyan bonyolult kicserélni a zárlatos smd mos-fet-et és a biztoítákát (500ft)?
Tényleg nem akarok megbántani senkit, de látok itt az oldalon inverter hibás monitor ledesítés, 1 napi munka, ledek stb,(egyébként le a kalappal) egy olyan monitorért ami 10 ezret nem ér, ha jó!
Ha egy monitor javítás nem fér bele 1 órába, akkor szerintem kuka.
Bocs, ha hülyén gondolkozom
(#) didyman válasza hzoli2 hozzászólására (») Ápr 2, 2014
Ismét azt tudom írni, hogy ez ennyire nem egyszerű dolog. A fénycső nem izzólámpa, hanem egy negatív ellenállású, a hőmérsékletétől, életkorától függő értéket produkáló gázkisülésű eszköz, ami nagyon precíz meghajtást kíván, különben hamar tönkremegy. Nagyon hamar, ha nem a megfelelő módon van kezelve-aztán egy ilyen LCD TV-hez hajtogatott csövet szerezni és azt kicserélni, na az az igazán cumida meló. Nem véletlenül bonyolult egy inverter annyira, amennyire. Mit gondolsz, ilyen polcról leemelt, összevissza hebrákolt-tákolt párosítás megfelelő lehet ilyen körülmények között? Szinte biztosan nem. Azért is nem értem a próbálkozást, mert azért egy inverter nem olyan világvége dolog, hogy ne lehessen javítani, nagyon ritkán kell eldobni hiba miatt. Mi a baja az eredetinek?
(#) eyess válasza hzoli2 hozzászólására (») Ápr 2, 2014
Miért kellene összekötni?
Ha nem tilt le az inverter , akkor valamelyik kimenetet használhatod az 1 csöves háttérfényhez.Ha pedig letilt még akkor is van esélyed csak akkor a többi kimenetet be kell terhelni , hogy azt higgye az inverter , hogy cső van rajta , és nem fog letiltani.
(#) hzoli2 hozzászólása Ápr 2, 2014
Sziasztok !

Látom, hogy az LCD háttérvilágítást sajnos csak egy másik inverterrel vagy az inverter javításával lehet orvosolni . Másik monitorból én is tettem már át invertert , egy 15" -osból egy 20"-osba és már fél éve tökéletesen megy . Ebben az esetben a vezetékek csatlakozói megegyeztek, vagyis ugyanannyi cső van a 20"-os monitorban is , általában 4 x 2 -es csatlakozó van.

Mi van abban az esetben , ha a csak 2 vezetékes az lcd háttérvilágítása, amihez csak 4x 2 csatlakozós inverter van a rossz helyettesítésére?
Tehát van egy 26"-os lcd tv és a háttérfény csatlakozójában csak 2db vezeték van , ez alapján ez 1 csöves háttérfényt jelent. A 4 csőre elosztott invertert lehet 1 csövesre megoldani?

Megoldható a 4 részre osztott inverter párhozamos kötése? Gondolom a teljesítmény is 4 fele van osztva , ha 1 csöves háttérfényhez szeretném használni a 4 csöves invertert , valahogy össze kell kötnöm a vezetékeket, hogy összeadódjanak a teljesítmények, gondolom én.

Van esetleg valakinek tapasztalata vagy ötlete ebben a dologban?
(#) didyman válasza horazio25 hozzászólására (») Ápr 1, 2014
Ki kell forrasztani lemezzel együtt, ha hibás van köztük, lefúrni a szegecset. Nem nagy meló. Nem tudom, miért forszírozod a CPU-t, nélküle persze, hogy máshogy viselkedik a hiba is, de ha ott lenne baj, akkor CPU nélkül nem melegedhetne például az inverter. Nem mondom azt, hogy sose mehet tönkre, de a legkisebb esély erre van, hagyjuk azt egyelőre, a ki tudja, honnan megszerzett, és milyen revízióhoz való programot bele sem tudod egyszerűen sütni, ha egyáltalán süthető és nem maszkprogramozott..
A mellékelt ábrán ott virít egy SDO (serial data out) vezeték. Az, hogy van basic signaling, még nem zárja ki a soros kommunikációt.
(#) horazio25 válasza didyman hozzászólására (») Ápr 1, 2014
az inverter IRF230 szilícium tokos egységből van összesen 12 darab(6-6), amit nem lehet csak úgy kicserélni mert szegecselve van a hűtőlemezhez
(#) horazio25 válasza didyman hozzászólására (») Ápr 1, 2014
nos a hiba úgy indult hogy üzemi készenlétben egyszerűen megállt,én dolgoztam,az állapotos feleségem meg itthon nézte a gépen a netes filmet és egyszer csak kikapcsolt a gép,elmondása szerint a ledek is kialudtak,se kép,se hang.hazamentem melóból,szédszetdtem,bekapcsoltam, bekapcsolás pillanatában egy halkuló sípolás hallatszódik halkan,meg az inverter részén a bordák melegednek,nos mivel csak a cpu kivehető,így kivettem hogy arra mit ragál,bekapcsoltam cpu nélkül, csak hangosan sípol,meg az inverter is melegszik ugyan úgy.valahonnan jó lenne megszerezni a cpu programját,most vettem bele januárban 4 új 6v/4Ah-s akksikat...elég kemény pénzért!
(#) deczkig hozzászólása Márc 31, 2014
Sziasztok!
1.1 kw-os villanymotor elindításához szeretnék segítséget kérni. Szalagfűrészen van rajta, 1 fázisú.
Sajnos az áram lehetőségem (aggregátor, inverter) nem alkalmas rá hogy elinduljon, de lágy indítással biztosan menne. Akinek van működő tapasztalata kérem segítsen.

Előre is köszönöm.
(#) pont válasza BEMcorp hozzászólására (») Márc 31, 2014
Idézet:
„Ez csak 6db inverter-meghajtó kapu”
250ma tud, azért akármi nem jó helyette. A 7 szegmensesek közös katódosak NPN tranyóval kéne egy rajz hogy gondoltad. Szerintem talán ezzel kéne kitalálni valamit Bővebben: Link
(#) BEMcorp válasza Pettylex hozzászólására (») Márc 31, 2014
Ez csak 6db inverter-meghajtó kapu.
Szerintem ezt kiválthatod valamilyen NPN tranzisztormezővel, vagy 6db NPN tranzisztorral.
Következő: »»   118 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem