Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   123 / 262
(#) Buvarruha válasza Atka15 hozzászólására (») Dec 28, 2013
A sípolás nem hiba, öregek a tekercsek, trafók és jók a kondik, így alacsony terhelés mellett hallható frekin kapcsolgat, teljesen normális.

Mint ahogy azt írtam, multiméterrel nem fogsz mérni több tíz, vagy száz KHz-es feszültséget.mérni. Azt mérd meg, hogy az inverter nem induló részének a kacpsoló fetje, bekapcsol-e, vagyis a DC feszt +ráadja" az inverter áramkörre.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2013
(#) Iszkakof István válasza zenetom hozzászólására (») Dec 28, 2013
Nem butuska az ilyen, aki tudja, hogy az inverter teljesítményét wattban mérik, meg sok egyéb, ami még elhangzott. Az volt butuska, aki azt mondta, hogy 90 amper a vérnyomása. Én is végignéztem a videót, a gyerek nem tévesztett el egyetlen mértékegységet sem, ezért hát nem buta, esetleg gonosz, de nagyon. Volt nekem is egy ilyen esetem.
Ezelőtt vagy 25 évvel, egy jóképűnek mondható traktorista anyámnak és keresztanyámnak elmagyarázta, hogy áramszünet esetén nekünk is lehetne áramunk. Motor fogat generátort, a generátor adja az áramot a motornak és a kezdő lökést adja az akku. Nem akarom a félépítést tovább firtatni, mert még kedve támad valakinek megépíteni. Természetes, hogy eszem ágában sem volt a megépítése, de anyám annyit azért mondott, hogy tehetnék egy próbát. Amikor azt mondtam, hogy egy ilyen szerkentyű nem működik, még csúnyán néztek rám.
Az emberen ha látják, hogy amit mond, hiszi is és magabiztosan adja elő, bizony sokat becsaphat, aztán majd röhöghet. Esélyem se volt a szépfiúval szemben, hiába nekem volt igazam.
(#) Tomi111 válasza zaza99 hozzászólására (») Dec 27, 2013
Üdv!
Legegyszerűbben műszer nélkül az izzó fényerejéhez viszonyíthatsz. Tegyél mellé egy ugyanolyan izzót a hálózatról táplálva. Ha ugyanolyan fényerővel világít, akkor jó az inverter.
(#) Hp41C válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 27, 2013
Innen való? A kapcsolás mindent elárul. Mivel a 6 kijelző szegmens vezérlése közös (RB0..6), a digitek közös elektródáit is vezérelni kell (RD0..5). A közös anódos kijelző szegmenseit lehet egy-egy NPN tranzisztorral / N-MOS FET -tel vezérelni, de ekkor a vezérlés invertálódik: magas kimenet kell a kivilágosításhoz. Egy további inverter beiktatásával vagy a program átírásával lehet kompenzálni. A digitek anódjait a +5V -nál magasabb feszültségekre csak digitenként két tranzisztorral lehet megoldani. A PIC kimenetése egy NPN tranzisztor bázisellenálláson keresztül kapcsolódik, emittere a földre van kötve, a kollektora ellenállással kapcsolódik egy PNP tranzisztor básisára. Ez utóbbi emittere a tápfeszültségre megy, a kollektora egy digit anódjára. A bizos lezárás érdekének a PNP tranzisztor bázisa és emittere közé is kell tenni egy ellenállást.
(#) Andr3wJ válasza Atka15 hozzászólására (») Dec 27, 2013
Bármelyik csatlakozót lehúzod vagy bármelyik cső rossz vagy áthúz valahol ,automatikusan tilt az inverter, ha rossz a trafó vagy meghajtó fet szintén leáll.
(#) paprikascs hozzászólása Dec 27, 2013
Sziasztok. Már voltam itt a kérdésemmel jóval ezelőtt... Adott egy Relisys rlt2000 es tv,monitor amit úgy kaptam,hogy nem kapcsol be. Szétszedtem 2 panel van benne az egyikre érkezik a táp a másik meg az inverter. inverter oldalon kellett kondizni amit meg is tettem. Utána a tv bekapcsolt nem fagyott meg bekapcsolás után viszont azonos időközönként elmegy a világítás. Kikapcs majd bekapcs és újra van fényerő. Kép és hang marad a háttérben. A kérdésem az lenne,hogy javíthatóak gazdaságosan az ilyen inverterek vagy létezik univerzális ami használható helyettesítőnek. ha létezik akkor ebben tudnátok segíteni? Árban esetleg linkben,hogy itthon hol lehet ilyesmihez hozzájutni!? Előre is köszönöm
(#) Atka15 hozzászólása Dec 27, 2013
Sziasztok. A napokban problémáim merültek fel egy Benq T2200HD monitorral. A probléma: Bekapcsolom, bejön a benq logó, majy megjelenik a kép, és 3 másodperc a háttérvilágítás kikapcsol, de ha a menü gombot nyomkodom arra reagál, szóval a hátérvilágítás megy el, de a kép az LCD-n ott van. Csak akkor jön vissza szintén 3 másodpercre ha ki/be kapcsolom a monitort megint, vagy a VGA/DVI kábelt kihúzom visszadugom. Szétszedtem: A tápon púpos kondenzátorok voltak, amiket kicseréltem. A hiba maradt. Tesztelgettem, és a fénycsövek(4 db van benne) kábeleit megcseréltem a felső kettőt az alsó kettőével.(képen a fehér csatlakozók) most is világitott 3 másodpercig, szóval ezzel leszűrtem, hogy a fénycsövek jók benne a tápban van a gond, de sajnos nem találom. Valakinek valami ötlet? (A nagy kondin kívül a többit kicseréltem már.)
Csak hogy tiszta legyen: az "alkatrész" képen a bal oldali inverter alatti 2 csatlakozó az egyiken "x" van az a MŰKÖDŐ oldal. A másikra kötött fénycső nem világít.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) GPeti1977 válasza Armageddon89 hozzászólására (») Dec 26, 2013
Működhet, de a 325V DC előállítására inkább ellenütemű inverter lenne jó, nem egy flyback konverter.
(#) Armageddon89 hozzászólása Dec 26, 2013
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy a hozzászólásomba csatolt inverter működhet e?

Ha igen akkor esetleg növelhető a teljesítménye a kimeneti FET ek cseréjével (vagy mást is cserélni kell hozzá)?
És milyen hullámforma jöhet ki a kimenetén?

Válaszaitokat előre is köszönöm.
(#) mokuli hozzászólása Dec 24, 2013
Szép napot mindenkinek

Elindult az engedélyeztetési folyamat nálam.Első lépésben teljesitmény növelést kell kérnem(3x10A-rem van ez kevés a 3Kw-hoz).
Egy fázisú az inverter ezért és anyagi okból csak egy fázisra vennék 6A-t ehhez kapok-e három fázisú ad-vesz órát ilyen "öszvér"rendszerhez (eon területen esetleg valakinek van ilyen)?

Kellemes karácsonyt kívánok mindenkinek!
(#) Buvarruha válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 24, 2013
A tápfeszek, mint irtad megvannak és be sem kapcsol, tehát el sem jut addig, hogy az inverter leáljon, de még akkor is bekapcsolva maradna. Az invertert nem a scaler IC vezérli, csak bekapcsolja és fényerőt ad neki, az inverter maga végzi az áram ellenőrzését és a védelem is az inverter dolga.

Amúgy a matricák fehérek szoktak lenni, kiéve a közepüket, ahol a z IC magjának formájában meg vannak barnulva...
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2013
(#) zsoltee0001 válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 24, 2013
Sajnos már nincs rajta, de mintha fehér színű lett volna.
Azért kérdeztem vissza, hogy mi baja tud lenni, mert laposmonitorokon kívül más, szintén zenész, tervezett elavuláson alapuló elektronikus eszközöknél a processzor azért nem pusztul el, ha nem éri a max megengedhető feszültségnél nagyobb érték.
Én ebből indultam ki.
Kérdés:
Ha az inverter, ill. a csöveknél van valami gubanc, akkor csak 1-2 másodperc után tilt le, vagy azonnal?
Üdv
(#) mészi84 hozzászólása Dec 21, 2013
Üdv az lenne a kérdésem hogy van egy 14" lcd kijelzőm azt hogy tudnám meg csinálni hogy mondjuk esetleg a gépet rá kössem mintegy plusz monitor. Tudom kellene inverter meg az lenne a kérdés hogy az mindegy milyen?
(#) Buvarruha válasza G1xx3r hozzászólására (») Dec 20, 2013
inverter/csőhiba.
(#) Buvarruha válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 20, 2013
Mérd meg az inverter trafók szekunderének ellenállását. Ha nem egyeznek kár is bele fetet rakni.
(#) kocsgab002 válasza vicsys hozzászólására (») Dec 18, 2013
Ott van bizony, de ahogy a kolléga is, én is belefutottam abba, hogy nagyobb feszültségű kijelzők meghajtása esetén nem tud rendesen lezárni az anód PNP tranzisztor bázisa.
Ezért kellett bele egy inverter, és egy NPN-PNP páros..
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2013
(#) szamóca válasza Oliii hozzászólására (») Dec 18, 2013
Pl. Választhatsz.Dobozolva. Több.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2013
(#) Chipmunk1960 válasza Wegg hozzászólására (») Dec 17, 2013
Szia, Úgy írja Telwin-Technika, erről az oldalról tudod letölteni a "get manual" alatt:Technika. Habár jó lenne belekukkantani, /valamire biztasan hasonlít!/ mert ez már az IGBT-s rajza.
(#) HeZ válasza Apec hozzászólására (») Dec 16, 2013
Igazad van! Másképp fogalmazok: a 3,2 KW-os névleges teljesítményű napelemes rendszerem 1-2 KWh (500-2500 Wh) körüli teljesítményt ad le leggyakrabban, mert: nem merőleges a besugárzás sem vízszintesen (napszak függés), sem függőlegesen (tető dőlésszög), változik a hőmérséklet (nyáron akár 80 fokot is egy napon belül), változó a hatásfok görbe, nem egyformák az elemi napelem modulok (szórnak a gyártási-szerelési paramétereik), stb...
Tapasztalat szerint 3500 KWh éves termelést várhatok, ami átlag 365 napon, napi 10 KWh-át jelent. Nyáron 14-18 KWh, télen 0-6 KWh. Ez a haranggörbe formájú termelési diagram éves átlaga. Amennyiben kétszer nagyobb invertert használok (vagy fele annyi napelemet), feleslegesen adtam több pénzt a nagyobb inverterre, nagyobb védelmi eszközökre, bár valóban kevesebbet fizetek a kevesebb napelemért és rögzítéséért... Minél nagyobb teljesítményű az inverter, annál olcsóbb 1 KWh-nyi hardver, minél nagyobb teljesítményű a napelem, annál olcsóbb a W-onkénti az ára).
Ez a fórum pont azért is jó, hogy az ilyen összetett témákban is megoszthatjuk tapasztalatainkat és gondolatainkat.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013
(#) primo válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 16, 2013
Jobban szétszedtem, kiszedtem az lcd panelt.
A forrasztások mindenhol rendben vannak.
Alapjáraton vibrálnak a csövek + zajos az inverter.
Gondolom tényleg csőhiba lehet.
(#) HeZ válasza mokuli hozzászólására (») Dec 16, 2013
Bár szemérmesen elhallgatják a gyártók, az inverter hatásfoka függ a bemenő feszültségtől-áramtól-teljesítménytől. A 3 KW-os Growatt inverter maximum hatásfoka (papíron 97%) a 3 KW-nyi napelem betáplálás körül igaz, kisebbnél lényegesen kevesebb (bár nem mértem). A napelemek leadott teljesítménye meg ugye erősen napsugárzás-hőmérséklet függő, ezért kell a maximumnyi napelemmel meghajtani az invertert, a valóságban ez 99%-ban úgyis kevesebb. Érdekes módon a téli, verőfényes napsütésben maximális a termelt energia, nyáron az akár 60-100 fokos napelem hőmérséklet miatt jelentősen, kb 30-40%-kal kevesebb, hiába legerősebb a besugárzás.
Van olyan irányzat is, hogy nyári, hosszú idejű, nagyenergiájú napsütésnél a vízhűtéssel nyert többletenergia (az említett 30-40%) még a napelem forgatásnál is többet hoz(hat) persze a folyadékhűtés okozta nyűgökkel.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013
(#) primo hozzászólása Dec 16, 2013
Sziasztok!

Van egy 24-es SyncM.245T Samsung monitorom. (4éves)
Utóbbi időkben elég zajos lett. Szétszedés után egyértelmű lett, hogy a zaj az inverter tekercs panel felől jön.. Megnézegettem a tápot, nem találtam púpos kondit. Ha a monitoron bekapcsolom a Motion Picture Accelerator módot elkezd vibrálni a kép és csökken a zaj. A melegedés nagyobb a régebbi csendes időkhöz képest. Kis ózon szag is van. Kérdésem az lenne, hogy megoldódik-e a zaj/szag problémám az inverter panel cseréjével vagy csöveket is cserélni kellene?

Köszi a segítséget.
Primo
(#) Buvarruha válasza Andr3wJ hozzászólására (») Dec 16, 2013
Nem indulna el az inverter magától, ha pedig elindulna, akkor második körre már lenne kép, de nincs. Újraindul a processzor, de a kikapcsolást nem jelez.
(#) uniman válasza Sendi hozzászólására (») Dec 16, 2013
Hello!
OK! ...azaz azt akarom írni, hogy a ZX7-200 típus rajzait hasonlítsd össze a gépeddel...
(#) Buvarruha válasza Andr3wJ hozzászólására (») Dec 16, 2013
Kizárt. A működő dolog nem lehet rossz. Ha szimpla inverter hiba lenne, nem indulna újra magától, csak ki-bekapcsoláskor. Ez a Tv agyhalott.
(#) Marty McFly hozzászólása Dec 15, 2013
Csináltam egy 555 ös áramkört és hajtok vele egy BUY69A tranzisztort! Gyújtótrafóval nagyon szépen működik, viszont nekem nem villanypásztor kell, tettem rá egy 12V\230V trafót a frekvencia 53 Hz és a 12V négyszögjelemből több kV feszültségem lesz így is. Gyanítom hogy a trafó elkezd úgy működni mint a gyújtótrafó, hogy az összeomló mágneses mező feszültségcsúcsokat hoz létre! Hogyan tudnám megoldani hogy ez a kapcsolás egy `buta inverter` legyen? Azt szeretném elérni hogy 230V váltakozó feszültségem legyen a kimeneten, a jelalak nem anyira számít!
(#) Andr3wJ válasza Zsollo1985 hozzászólására (») Dec 15, 2013
Dugj rá antennát és kapcsold be ha be volt hangolva jó esetben kellene hallanod az adást valamelyik csatornán, max lépkedj fel le a távval.
Én még mindig azt mondom hogy vagy az inverter a rossz vagy a háttérvilágítás.
(#) Andr3wJ válasza Zsollo1985 hozzászólására (») Dec 15, 2013
Nem lehet véletlenül hogy az inverter nem jó vagy a hattérvilágítás.
(#) Buvarruha válasza Zsollo1985 hozzászólására (») Dec 15, 2013
Mivel a tápot már cserélted is, igen. Lehete az is, hogy az inverter nagyon meghúzza a tápot, de írtad, hogy az bekapcsol, szóval elég valúszínű, hogy döglött a main.
(#) HeZ válasza mokuli hozzászólására (») Dec 14, 2013
Nekem is Growatt 3000TL inverter üzemel, ami egy DC körös (sztringes). DC feszültség maximum 500 V, DC áram maximum 15 A. Nem tudom mennyi az induló DC feszültség. Nem is fontos, mert MPPT (maximális teljesítmény szabályzás) szabályzást használ, pár 10 W-ot is már betáplál. Nálam 8 darab 200W-os napelem van sorbakötve és két ilyen sztring van párhuzamosan rákötve az inverter bemenetére. A nagyobb típusok már több, független mezőt (sztringet ) is tudnak külön MPPT vezérléssel fogadni.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2013
Következő: »»   123 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem