Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   124 / 262
(#) Chipmunk1960 válasza Wegg hozzászólására (») Dec 17, 2013
Szia, Úgy írja Telwin-Technika, erről az oldalról tudod letölteni a "get manual" alatt:Technika. Habár jó lenne belekukkantani, /valamire biztasan hasonlít!/ mert ez már az IGBT-s rajza.
(#) HeZ válasza Apec hozzászólására (») Dec 16, 2013
Igazad van! Másképp fogalmazok: a 3,2 KW-os névleges teljesítményű napelemes rendszerem 1-2 KWh (500-2500 Wh) körüli teljesítményt ad le leggyakrabban, mert: nem merőleges a besugárzás sem vízszintesen (napszak függés), sem függőlegesen (tető dőlésszög), változik a hőmérséklet (nyáron akár 80 fokot is egy napon belül), változó a hatásfok görbe, nem egyformák az elemi napelem modulok (szórnak a gyártási-szerelési paramétereik), stb...
Tapasztalat szerint 3500 KWh éves termelést várhatok, ami átlag 365 napon, napi 10 KWh-át jelent. Nyáron 14-18 KWh, télen 0-6 KWh. Ez a haranggörbe formájú termelési diagram éves átlaga. Amennyiben kétszer nagyobb invertert használok (vagy fele annyi napelemet), feleslegesen adtam több pénzt a nagyobb inverterre, nagyobb védelmi eszközökre, bár valóban kevesebbet fizetek a kevesebb napelemért és rögzítéséért... Minél nagyobb teljesítményű az inverter, annál olcsóbb 1 KWh-nyi hardver, minél nagyobb teljesítményű a napelem, annál olcsóbb a W-onkénti az ára).
Ez a fórum pont azért is jó, hogy az ilyen összetett témákban is megoszthatjuk tapasztalatainkat és gondolatainkat.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013
(#) primo válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 16, 2013
Jobban szétszedtem, kiszedtem az lcd panelt.
A forrasztások mindenhol rendben vannak.
Alapjáraton vibrálnak a csövek + zajos az inverter.
Gondolom tényleg csőhiba lehet.
(#) HeZ válasza mokuli hozzászólására (») Dec 16, 2013
Bár szemérmesen elhallgatják a gyártók, az inverter hatásfoka függ a bemenő feszültségtől-áramtól-teljesítménytől. A 3 KW-os Growatt inverter maximum hatásfoka (papíron 97%) a 3 KW-nyi napelem betáplálás körül igaz, kisebbnél lényegesen kevesebb (bár nem mértem). A napelemek leadott teljesítménye meg ugye erősen napsugárzás-hőmérséklet függő, ezért kell a maximumnyi napelemmel meghajtani az invertert, a valóságban ez 99%-ban úgyis kevesebb. Érdekes módon a téli, verőfényes napsütésben maximális a termelt energia, nyáron az akár 60-100 fokos napelem hőmérséklet miatt jelentősen, kb 30-40%-kal kevesebb, hiába legerősebb a besugárzás.
Van olyan irányzat is, hogy nyári, hosszú idejű, nagyenergiájú napsütésnél a vízhűtéssel nyert többletenergia (az említett 30-40%) még a napelem forgatásnál is többet hoz(hat) persze a folyadékhűtés okozta nyűgökkel.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013
(#) primo hozzászólása Dec 16, 2013
Sziasztok!

Van egy 24-es SyncM.245T Samsung monitorom. (4éves)
Utóbbi időkben elég zajos lett. Szétszedés után egyértelmű lett, hogy a zaj az inverter tekercs panel felől jön.. Megnézegettem a tápot, nem találtam púpos kondit. Ha a monitoron bekapcsolom a Motion Picture Accelerator módot elkezd vibrálni a kép és csökken a zaj. A melegedés nagyobb a régebbi csendes időkhöz képest. Kis ózon szag is van. Kérdésem az lenne, hogy megoldódik-e a zaj/szag problémám az inverter panel cseréjével vagy csöveket is cserélni kellene?

Köszi a segítséget.
Primo
(#) Buvarruha válasza Andr3wJ hozzászólására (») Dec 16, 2013
Nem indulna el az inverter magától, ha pedig elindulna, akkor második körre már lenne kép, de nincs. Újraindul a processzor, de a kikapcsolást nem jelez.
(#) uniman válasza Sendi hozzászólására (») Dec 16, 2013
Hello!
OK! ...azaz azt akarom írni, hogy a ZX7-200 típus rajzait hasonlítsd össze a gépeddel...
(#) Buvarruha válasza Andr3wJ hozzászólására (») Dec 16, 2013
Kizárt. A működő dolog nem lehet rossz. Ha szimpla inverter hiba lenne, nem indulna újra magától, csak ki-bekapcsoláskor. Ez a Tv agyhalott.
(#) Marty McFly hozzászólása Dec 15, 2013
Csináltam egy 555 ös áramkört és hajtok vele egy BUY69A tranzisztort! Gyújtótrafóval nagyon szépen működik, viszont nekem nem villanypásztor kell, tettem rá egy 12V\230V trafót a frekvencia 53 Hz és a 12V négyszögjelemből több kV feszültségem lesz így is. Gyanítom hogy a trafó elkezd úgy működni mint a gyújtótrafó, hogy az összeomló mágneses mező feszültségcsúcsokat hoz létre! Hogyan tudnám megoldani hogy ez a kapcsolás egy `buta inverter` legyen? Azt szeretném elérni hogy 230V váltakozó feszültségem legyen a kimeneten, a jelalak nem anyira számít!
(#) Andr3wJ válasza Zsollo1985 hozzászólására (») Dec 15, 2013
Dugj rá antennát és kapcsold be ha be volt hangolva jó esetben kellene hallanod az adást valamelyik csatornán, max lépkedj fel le a távval.
Én még mindig azt mondom hogy vagy az inverter a rossz vagy a háttérvilágítás.
(#) Andr3wJ válasza Zsollo1985 hozzászólására (») Dec 15, 2013
Nem lehet véletlenül hogy az inverter nem jó vagy a hattérvilágítás.
(#) Buvarruha válasza Zsollo1985 hozzászólására (») Dec 15, 2013
Mivel a tápot már cserélted is, igen. Lehete az is, hogy az inverter nagyon meghúzza a tápot, de írtad, hogy az bekapcsol, szóval elég valúszínű, hogy döglött a main.
(#) HeZ válasza mokuli hozzászólására (») Dec 14, 2013
Nekem is Growatt 3000TL inverter üzemel, ami egy DC körös (sztringes). DC feszültség maximum 500 V, DC áram maximum 15 A. Nem tudom mennyi az induló DC feszültség. Nem is fontos, mert MPPT (maximális teljesítmény szabályzás) szabályzást használ, pár 10 W-ot is már betáplál. Nálam 8 darab 200W-os napelem van sorbakötve és két ilyen sztring van párhuzamosan rákötve az inverter bemenetére. A nagyobb típusok már több, független mezőt (sztringet ) is tudnak külön MPPT vezérléssel fogadni.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2013
(#) hardtechno89 hozzászólása Dec 14, 2013
Sziasztok! A tv(Panasonic tx-32le7pa) a képen látható jelenséget produkálja. Szerintetek mi a probléma? cső, inverter vagy valami más?
Kép
(#) pont válasza proli007 hozzászólására (») Dec 13, 2013
Tényleg Igazán nagyon köszönöm! Próbálom meg is érteni a működését. Ha sikerül összehoznom a szinuszosítóval (+- 0,9V kell neki) akkor szeretném még egy teljesítmény fokozattal kiegészíteni. (Vannak egy békebeli szétbuherált inverter maradványaim, ebben voltak 741-esek és Tesla KUY12-es 5db párhuzamosan kötött teljesítmény tranzisztorok.)
(#) Tatrai J válasza mpisti hozzászólására (») Dec 12, 2013
A téma áthelyezése miatt nem szerepel a gép tipusa: DEDRA inverter 145A. Ennek a hibájáról van szó.
(#) Tatrai J hozzászólása Dec 12, 2013
Sziasztok!
A nevezett inverter kellemetlen sípoló hangot ad. Ha valaki tudja mi lehet az oka, esetleg kapcsolási rajzot is tudna valaki küldeni, nagyon megköszönném.
Üdvözlettel: Tatrai J
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2013
(#) baloglali hozzászólása Dec 10, 2013
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni:
Építés alatt áll egy tl494-gyel meghajtott pc táp trafós szinuszos inverter (PWM-mel). Ez a kapcsolás eredetileg fénycső inverter, ezért elég volt csak rákötni a fogyasztót. A probléma az, hogy kb. 150-200Khz-en működik. Arra gondoltam, hogy a 230-at egyenirányítom, majd 555-össel és mosfettel 50hz-en megszaggatom.

A kérdés: Mennyi legyen a kimeneti 50Hz-nek a kitöltési tényezője? 51% megfelel??? Ehhez a részéhez nem nagyon konyítok.
Ja, és még egy: A megszaggatott 12V kitöltési tényezője mennyi legyen? (Az eredeti kapcsolás alapján 90% felett volt.)

A segítséget előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2013
(#) jonyibandi válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 10, 2013
Olvastam erről az elektroncso.hu oldalon, a negatív előfeszültségről. Ott egy zener diódával és egy kondival hozzák létre ezt a katód feszültségnövelést. Az meg, hogy bírná e a trafó... hát jó kérdés Régebben nézegettem inverter kapcsolásokat, de sokat hallottam, hogy terhelésre nagyon változik a frekvencia pl. ezért gondoltam, hogy ezzel lenne a legegyenletesebb a kijelző fénye.
(#) bbalazs_ válasza firedancer885 hozzászólására (») Dec 6, 2013
Tehat VGA-ban megy a kulso. Ok, Tedd at oda. vagy eppen tavolitsd el a videokartya drivert. Inditsd el normal modban. Innen tudod majd allitani ha a drivert ujbol telepited.
Masfelol a gepeden ugye van valami Fn+blabla gomb (altalaban kis monitort abrazol) amivel kapcsolgathatsz a kulso/belso kimenet kozott.
Masreszt ha csak az inverter a hibas, azt hozzadvagnak par ezresert gyak. barhol.
(#) Factis válasza tomipap hozzászólására (») Dec 6, 2013
Az elemet már kiszedtem , többek között énis az inverter hibájára gondoltam , de LED kijelzős így ugyebár abban nincs, de megnéztem fényben semmi. A chipset viszont érdekes történet semmi hűtést nem kap gyárilag sem , se egy passzív hűtőborda , csak árválkodik egymagában
(#) pekzsolo hozzászólása Nov 29, 2013
sziasztok!
járatlan vagyok a témában és ismeretlen a fórumon

következő témában szeretném hozzáértők segítségét kérni:
- a villamos inverter DC/AC környezeti hőmérséklet hatására mennyire emelkedik az inverter hűtő felülete, és
- az áramfelhőben milyen hatással van, és hogyan változnak a működési paraméterei.

tudnátok segíteni egy kis olvasnivaló eljuttatásával vagy irodalom ajánlásával?

mailto.pekzsolo'kukac'gmail.com

nagy segítség lenne, előre is köszönöm,
Zsolt

Szerk: A verselés helyett, a shift gombot kellett volna nyomkodni, a mondatok elején!
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2013
(#) fifadani hozzászólása Nov 28, 2013
Az inverter SN74LS04.
(#) killbill válasza fifadani hozzászólására (») Nov 28, 2013
Ez elmeletben jo kellene legyen. Gyakorlatban viszont a BC237 az 100mA-es tranzisztor, es ha jol szamolok, akkor a LED-enkenti ~20mA az 8 LED eseten mar 160mA. Az sok a 100mA-s tranzisztornak. Oda valami jobb kellene, mondjuk BC338 vagy P csatornas MOSFET. Es milyen inverter van benne? Birja a 20mA-t?
(#) tomipap válasza Feri hozzászólására (») Nov 28, 2013
Bluetooth Class1 van benne alapbol. RS485 modult kulon kell venni ha szukseges. A Sunny Explorer nevu programmal Bluetooth-on keresztul hibatlanul stabilan kuld minden adatot. Viszont a notebook-okban gyarilag beepitett blueetooth az Class2-es. Az csak olyan 10m hatotavolsagu. Az keves tobbnyire ha az inverter mondjuk masik epuletben van.
(#) Feri hozzászólása Nov 28, 2013
Kezdő vagyok ebben a témában.
Szeretné kikérni a véleményeteket a következő inverterről.
SMA Tripower 6000TL-20 inverter.
Van e lehetőség összekötni PC-vel az adatok rögzítésére és elemzésére.
Köszönettel.
(#) fifadani hozzászólása Nov 27, 2013
Hm ezt, hogy hozzam össze?
Hogy 1 sor 1 led-je olyan fényerővel mint egy másik sor összed led-je egyszerre?

Illetve, ha tranyó és inverter nélkül dolgozok, akkor az a 10-12 mA-es áramerősség nem terheli le a portot?

up1.: Aprópó. Ha a soroknál hagyom a tranyót, a ledek katódjait meg csak simán a portokra kötöm... Csak így ugye, a kódban 0-val kell majd dolgozni.. Ugyi?
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2013
(#) zombee válasza fifadani hozzászólására (») Nov 27, 2013
Szia!

Amíg úgy működik ahogy Neked jó addig jól csinálod. Ha rosszul csinálsz valamit vagy túlbonyolítod, azzal csak magaddal szúrsz ki. Meg néha velünk is.
A cuccnak a háttérben kell futnia(igen, sorváltások!), időzítő megszakítás használatával.
Értelmes animációról ne is álmodj amíg ez nincs meg!

Meghajtás: az ellenállásokat a "gyengébb" oldalra tenném, de igazából mindegy, a lényeg hogy egy egyetlen világító LED-et tartalmazó sor LED-je ugyanakkora fényerővel világítson, mint egy másik sor összes LED-jei ahol az összes világít. invertert bátran tehetsz oszlop és sormeghajtónak is. Illetve az oszlopokat én az AVR-re szoktam kötni inverter és tranyó nélkül(spórolás!), természetesen az ellenállások is ide kerülnek mivel ez a "gyengébb" oldal. Az inverter egy jó tehermentesítő a portlábaknak.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2013
(#) Buvarruha válasza kirally hozzászólására (») Nov 26, 2013
pjg kolégának nagyon igaza van, ha kinyírja az inverter transzformátorait, ami hamar meglesz, akkor semmit sem fogsz tudni vele kezdeni.
(#) kirally hozzászólása Nov 25, 2013
Sziasztok!

Kaptam egy Acer 19"-os monitort. Kb. 3 éves.
Helyzet vele az, hogy bekapcsolom, bejön kb 5-7 másodpercre, majd kikapcsol a háttérvilágítás.
Kikapcs-Bekapcs után ugyanezt produkálja.
Van mikor megy csomó ideig gond nélkül.
Mi lehet a gond?
Tápját megnéztem, púpos kondit nem láttam.
Viszont zizeg az inverter. És olyan fura szag van mikor megy, vagy a cső sarkából jön, vagy ahol csatlakozik a táppanelhez.
Ha kikapcsolom ilyen szag nincs. Nem az a büdös műanyag szag, hanem mintha valami gáz keletkezne.
Ez csak a felső két CCFL-nél van.
Viszont ha a gyári bekötést megfordítom a felső csöveknél (ezalatt azt értem, hogy az 1-es cső helyére a 2-es csövet, a 2-es cső helyére az 1-es csövet kötöm), akkor semmi baja, nem kapcsol ki.
Attól félek, hogy ez csak ideiglenes megoldás.
Mi lehet a probléma?
Cső, inverter? Vagy hogy deríthetném ki?

Előre is köszönöm a segítséget.
Bence
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
Következő: »»   124 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem