Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   129 / 262
(#) bbalazs_ válasza bratyus hozzászólására (») Szept 8, 2013
Hat, pedig nagyon ugy nez ki, hogy ez mind jo.
A barna es piros kozott kikapcsolt allapotban (tapbol kihuzva, akksi kiveve) merj egy ellenallast. Szerintem 0 lesz, mert a foldet ket szalon szoktak vinni a biztonsag kedveert.
Az a 3.28 a kapcsolojel, ami utasitja, hogy kapcsoljon be. Teljesen normalis ertek.
Igy a kerdes visszakerul a 'jo-e az inverter' c. mantrara...

Azutan, hogy a 11.2 V belep az inverterbe, szokott lenni rogton egy biztositek (F1-el jelolve a panelon). Annak az elejere es a vegere merj ra MUKODES KOZBEN. a 11.2V mindket vegen ott legyen.

Az invertert egy ugyanilyen tipusu gepben probaltad ki? Ott is meg kellene merned a feszertekeket. Gyanitom, hogy a 11.2 inkabb 15 korul lenne, ha valoban mukodik.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2013
(#) bratyus válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 8, 2013
Az inverter és a cső jók. A kábeleket néztem nem szakadt. Úgy tűnik, hogy az indításhoz nem kap jelet.

A következő feszültségeket mértem.

Kikapcsolt állapot:
Rózsaszín kábel: 11,4V
Zöld: 11,3V
Fehér: 0V
Szürke: 0V
Barna: 0 V
Piros: 0V

Bekapcsolva:
Rózsaszín: 11,2
Zöld: 11V
Fehér: 3,28V
Szürke: 2,1V (háttérfény szabályzás, ez változik)
Barna: 0V
Piros: 0V

A fedél kapcsolót ellenőriztem az is jó.
Esetleg rajz nincs róla, hogy hol milyen feszültségeknek kell lenni?

Köszönöm.
(#) bbalazs_ válasza bratyus hozzászólására (») Szept 8, 2013
Akkor az inverter masik gepben jo?

Nos,akkor elsokent ellenorizd, hogy a te gepedben kap-e feszultseget. Olyan 12-18V korul kell lennie. Ritkan 5V. De masik gepben latod, miket kell kapnia es melyik labon.
Ha ezek nem jok, a kepernyo alaplapi biztositeka az elso.
Ha jok, akkor nezd meg a vezerlofeszultsegeket, hogy a gep egyaltalan kapcsolni akarja-e.
Nayjabol 3V koruliek, de a fenyero alacsonyabb is lehet, de ezt valtoztatva valtozik a fesz is.

Kozben eszembe jutott, hogy a kepernyo lezarast erzekelo kis pocok nem hibas? Mert akkor pont igy viselkedik.
(#) bratyus válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 7, 2013
Az inverter és kábel rendben és a cső is, másik gépben teszteltem .
A monitoron és külső monitoron van kép, csak nincs háttérvilágítás.

Sajnos ettől tartottam, hogy nem fér el. Az alaplapot is ellenőriztem, nem találtam hibát, de még egyszer neki futok.
(#) bbalazs_ válasza bratyus hozzászólására (») Szept 7, 2013
Ez nem ilyen egyszeru. Elsokent nezd meg az inverter biztositekat.
Masodszor vesd mar ossze a monitorok LCD vastagsagat es egy notebook LCD vastagsagat...
Szerintem sokkal olcsobban kijossz, ha veszel egy masik, hasznalt invertert.

Egeszen biztos, hogy csak ez a baj? Kulso monitoron ad kepet?
Oldalrol ravilagitva kontrasztos abranal latsz valamit a sotet LCD-n?
Ha valtogatod a megjelenitoket, akkor fel-felvillan sotetben?
(#) Tomi111 válasza wpetya hozzászólására (») Szept 4, 2013
Üdv!

Itt van:
inverter 24V
Csak elég drága!
(#) vargaf válasza spgabor hozzászólására (») Szept 4, 2013
Szia!
A monitor tápegység és inverter paneljének kapcsolási rajzát mellékelem.
Üdv.: Feri
(#) pucuka válasza wpetya hozzászólására (») Szept 3, 2013
Gyanítom, ilyet nem fogsz találni. Lehet azonban kapni 12, 24 V -os fénycsöveket, (azt is elég ritkán, és nehezen) de építhetsz megfelelő teljesítményű invertert a fénycsövedhez.
Bővebben: Link
(#) eyess válasza szamfpj hozzászólására (») Aug 30, 2013
Igen egy próbát megér .De nem valószínű , hogy cső baja lesz , de ezt sem lehet teljes mértékben kizárni.
De viszont ha a kontroll ic lesz hibás , akkor már az inverter sem működik , és a másik csővel sem lesz jó.De azért próbáld ki. Egyébként lehet kapni 300 - 400 FT körül van az ára.

OZ9938.PNG

(#) kérdező hozzászólása Aug 30, 2013
Találtam 4db, szerintem nem rossz áron kapható katonai invertert. Bővebben: Link
A kérdés, miből mit állíthat elő? Mekkora teljesítményig? Ha katonai rádiókhoz volt, akkor elvileg több száz, vagy 1000W-ra is képes lehet? Gondolom négyszögjelet állít elő, de végül is az is jó nekem, mert csak porszívóhoz, és számítógéphez kell. Vagy 230 egyenből csinál váltót, vagy 12-ből váltót, és azt transzformáljuk fel. Minden esetre a tápfeszültségét kapcsolóüzemű megoldással is elő lehetne állítani. A képről nem tudom megállapítani a méretüket. A lényeg, mekkora teljesítményre számítsak?
(#) Hegejoe1974 válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 29, 2013
Időközben kiderült, hogy 2 db ment tönkre, 4 jó.
Tehát csak kettő kellene. Sikerült megcsinálni az invertert.
Egy inverterben vannak. Most működik, csak kisebb a teljesítménye. Ha jól tudom, akkor egy ilyen tranzisztor teljesítménye 60W. Ebből 2*3 db van párhuzamosan kötve. Ez azt jelenti, hogy 180W az inverter teljesítménye. Jól értelmezem?
(#) Hegejoe1974 hozzászólása Aug 29, 2013
Hello!

Tudom-e helyettesíteni a P210A orosz tranzisztort? Esetleg be lehet-e szerezni valahol?

http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0889.jpg

Köszönettel: HJ
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2013
(#) Hegejoe1974 hozzászólása Aug 28, 2013
Kedves Fórumlakók!

Kölcsönkaptam egy házi készítésű invertert. Sajnos nálam elromlott! Fogalmam sincs hogy lehetne megjavítani. Ha van ötlet szívesen fogadom.
Kaposvári vagyok, a környékre el is viszem, ha vállalja valaki a javítását. Távolabbra, esetleg postán, vagy valahogy. Mindegy csak meg kellene javítani, mert így nem tudom visszaadni a gazdájának.

Feltöltöttem néhány képet:
http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0882.jpg
http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0883.jpg
http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0884.jpg
http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0885.jpg
http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0886.jpg
http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0887.jpg
http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0889.jpg
http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0890.jpg
http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0891.jpg
http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0892.jpg

Minden segítséget köszönök!

Üdv HJ
(#) vargaf válasza zetyere hozzászólására (») Aug 28, 2013
Szia!

A csöveket a Q817-818-819-820 tranzisztorok figyelik. A Q804 az inverter tápfeszültségét kapcsoló Q805 tranzisztort vezérli. Ha a Q803 nem hibás akkor nem kell cserélni.

(#) vargaf válasza zetyere hozzászólására (») Aug 28, 2013
Szia!

Azok a tranzisztorok 2SC5707 típusúak. A csövek megfigyelő áramkörében 2N3904 tranzisztorok vannak. A tápegység és inverter panel rajzát mellékelem.

A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013

power bd.pdf

(#) eyess válasza szamfpj hozzászólására (») Aug 28, 2013
Talán ez egy kicsivel jobb rajz.Ez a rajz egy alapkapcsolás , így ebből kifolyólag lehetnek eltérések a te monitorodban lévő kapcsolástól , de hellyel közzel valószínű , hogy valamelyest megegyező
Ez az ic egy inverter kontroll ic , és valószínű , hogy körülötte lévő alkatrészek közül valamelyik nem fedi a valóságot .Mérni kellene tápfeszültséget nála az alkatrészeket , ellenállásokat kondenzátorokat .De az is lehet , hogy ha minden rendben lesz , akkor az ic fáradt el, de egyenlőre ne menjünk ennyire előre , hanem tüzetesen mérni kellene .

OZ9938.pdf

(#) eyess válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 27, 2013
Az rendben van , de nem az LG felirat miatt , és a kép miatt kapcsol le az inverter .Hanem az az idő amíg kialakulnak az értékek , és esetleg a táp nem bírja aztán persze lekapcsol.
(#) Buvarruha válasza eyess hozzászólására (») Aug 27, 2013
Azért villan kétszer, mert először az LG feliratot mutatja, majd a képet, és ekkor lekapcsol az inverter.
(#) eyess válasza szamfpj hozzászólására (») Aug 27, 2013
Ebből a tesztből , amit leírtál nekem az jön le , hogy a csövek jónak tűnnek , illetve ezt csak te láttad , hogy milyen fénnyel működtek.De tételezzük fel , hogy jók , és a kétszeri bekapcsolás után sötét lesz ez esetben mérni kellene , hogy a táp tilt e le , illetve nem esik e olyan mértékben a feszültség , hogy arról már az inverter nem tud működni.
Szóval meg kellene úgy nézni ezt a dolgot , hogy ismét bekapcsolod lesz fény , ahogy írtad is , de viszont a műszert rá kellene tenni a tápra , és mérni , hogy s miként változik a kimenete.
Biztos vagyok benne , hogy ott lesz a következű hiba.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2013
(#) zetyere hozzászólása Aug 27, 2013
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítségre lenne szükségem!Adott egy benq lcd monitor amiben az inverter részén zárlatosak lettek a tranyók.Kicserélgettem őket és el is indult a háttérvilágítás egy pár másodpercig majd leállt.Tovább keresgéltem és találtam egy elfüstölt smd tranzisztort amit sikerült beazonosítani a párja alapján.Szerintem ez a terhelés figyelés részét képzi.De az a gondom hogy hogyan keressek ilyet a boltokban vagy a neten ha csak egy szám van rajta!? A párján keresztbe van egyszer írva egy 40 szám és hosszára 907 nagy méretben.Ennek a panelnak a száma 48.l0g02.a20.Válaszokat előre is köszönöm!
(#) kmegyd13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 26, 2013
üdv! iggen rezonáns tápot csinálltam, és ennél azt értem, hogy a primer áram hatására szabályoz, de magába a trafóba mi korlátozza az áramot, hogy ne gerjesztődjön túl? Pl beállítom 80A-ra a potit, ahoz mondjuk tartozik 10A-os primer áram, az elektronika ott fog majd terhelésen korlátozni, de mondjuk üres járásban mi korlátozza a trafó áramát? Mert mondjuk az általam épített félhidas rezonáns tápból kivenném a két kondit, akkor ugyan ezt a felépítést kapnám, csak áramkorlát nélkül. De ennek a következménye sok alkatrészem halálát okozná, mivel a rezonanciához kell az a két kondi, hogy a trafó árama ne futhasson a végtelenbe. Szóval építés szempontjából miben különbözik a félhidas és ez a "kemény vezérlésű" táp? Hogyan tudnék én ilyet csinálni a félhidasból? a trafóba légrés kell? az korlátozna? a tekerés lazacsatolású, hogy nagy legyen a szórt induktivitás? Bocsi hogy ilyen hevesen érdeklődök, de erre még nem találtam olyan leírást ami erre is kitérne és valós lenne. Esetleg, ha van ilyen oldalad, akkor nem kell írogatnod, végig olvasom én. Csak mert van egy 350A-os inverter maradványom, úgy kukáztam, és a vezérlő panel nincs benne, és szeretnék majd csinálni bele. Gyárilag az félhidas megoldású volt a kondipanel, a főtrafó és a folytó, ill a bemeneti szűrő van meg hozzá. Ezért építettem meg CIMPOTA által kivesézett félhidas tápot, hogy kisérletezzek kicsibe. És erre a kukázottra gyűjteném az infót, hogy milyen kapcsolási módot alkalmazzak, mert a főtrafót újrakell tekernem, mert meglett bontva. Szóval ezért vagyok ilyen érdeklődő e-téma után, és olvasom folyamatosan ezt a fórumot, csak lehet átsiklodhattam pár részen.... üdv! még1x köszi az infókat!!!
(#) Buvarruha válasza szamfpj hozzászólására (») Aug 26, 2013
Ha a cső hibás, működhet, de ne ezzel kezd. Mérd meg az inverter trafók szekunderének ellenállását.
(#) szamfpj hozzászólása Aug 26, 2013
Sziasztok,

a beteg, amit kolléganőm hozott hozzám egy LG Flatron W1934S...

A szokásos tüneteket produkálja, a tápegység jónak tűnik, bekapcsolás után 3-4 másodperccel eltűnik a kép, gondolom az inverter játszik, mert erős lámpával megvilágítva a kép ott van a kijelzőn, csak a háttérvilágítás kapcsol le.

A lapon az elkók egyike sincs felpuffadva, bár a forrasztási oldalon itt-ott némi salétrom-szerű nyomokat fedeztem fel. Néhány helyen egyértelműen a termikus kifáradás is elkezdődött, ezeket átforrasztottam, de a hiba továbbra is fennáll...

Abban kérném segítségeteket, hogy a fórumon olvasott időleges trükköt lehet-e szerintetek alkalmazni (párszáz kilós ellenállás beforrasztása), ha igen, akkor pontosan hová kellene mindezt megtenni? Igyekeztem két jó minőségű képet feltenni, remélem eléggé láthatóak.

Köszönöm szépen előre is a segítséget!
(#) sprofan válasza xfirgax hozzászólására (») Aug 26, 2013
Egyébként jól tetted hogy külön kábellel kötötted be a földet is. Sokan csak a kocsi vázára kötik az erősítőt mondván hogy jó lesz az úgy... persze jónak jó csak azzal nem számolnak hogy ahol ők a kocsi vázához csatlakoznak idővel korrodálhat és jelentősen romolhat a kontaktus... Tehát a teendőd: ellenőrizd a biztosítékokat. Első körben ennyi, ha azok jók akkor szét kell szedni az erősítőt és szemrevételezni hogy látható-e bármiféle külső sérülés (elsősorban az inverter részben, vagyis a kis trafó környékén az erősítőben)
(#) sprofan válasza xfirgax hozzászólására (») Aug 26, 2013
Hát ez így elég ködös. Jól értem hogy be volt kötve az erősítő pozitív kábele az aksira, és ekkor hozzáért a negatív kábel is az akku pozitív sarujához? Ettől elvileg semmi baja nem lehet, épen ezért biztos hogy rosszul értelmezem amit írtál. Kérlek írd le még egyszer érthetőbben.
Helyesbítek: De mégis lehet, hiszen az erősítő fém váza negatív potenciálon van abban az esetben ha az érintkezik a kocsi fém vázával. Továbbá az inverter előtti rész az erősítőben kapcsolatban áll a fém vázzal. Szóval ha jól írtam fentebb mi történt, első körben ellenőrizd a biztosítékot vagy biztosítékokat ha több is van. (magán az erősítőn illetve az akkutól az erősítőig vezető kábelre is szokás tenni, azt is ellenőrizd)
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2013
(#) elektrocad hozzászólása Aug 26, 2013
Üdv mindenkinek!
Van egy kb. 7 éves Candy CTG 1156-os felültöltős inverteres mosógépünk. Eddig nagyon jól szolgált. Egy-két hete az a gond lett vele, hogy a centrifuga csak a 400-as fordulatszámon hajlandó működni. (400, 600, 800 és 1100 között lehetne választani.) Ha nagyobb fordulatszám van választva, csak lassan forog, a szivattyú szív, mintha fel akarná pörgetni - hallani, hogy a frekvenciaváltó növelni kezdi a frekvenciáját, de meggondolja magát és visszaáll alapforgásba. (Az alapforgás alatt azt kell érteni, hogy a víz kiszivattyúzása alatt lassan forog.) Ha csak 400 -as csavarást választunk, minden megy simán, ahogy kell, hallani az inverteren is, ahogy szépen felpörgeti a dobot.
Van valakinek ötlete, mi lehet a gond? Mivel a legalacsonyabb fordulaton működik, nehéz valahol is mérni, hol lehet a gond. Miért nem forgatja az inverter nagyobb fordulatszámra? Nincs benne sok ruha (az a leírás szerint okozhat ilyet), régebben sokkal több ruhával is vidáman centrifugált.
A tapasztalt véleményeket előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2013
(#) kérdező válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 25, 2013
Az egyenáramtól elvileg túlpöröghet az univerzális motor, a trafós dolgok meg nem mennének.
Végül is jó a trapézjel is, ha nem akarok hűtőt hajtani.
Persze jó ötlet az egyenáram, akár 200V körüli, de arról csak a laptop tudna menni, esetleg a mobiltöltő, ha kapcsolóüzemű. (Nekünk minden mobilé kapcsolóüzemű.) Valószínüleg trapézjeles megoldást választok, igaz, attól zavarok keletkezhetnek. Egy közel szinuszos inverter ami 1000W körüli, mennyire bonyolult? A háromszögjelhez mit szólna a hűtőgépmotor, és a segédtrafós TV, aminek üzem közben kapcsolóüzemű a táplálása, csak a készenlétet, és a kezelőegységet látja el kis trafó, a csöves rádió? (Ez nem azt jelenti, hogy autóban akarom őket használni, csak érdekel.)
Igaz, inkább autós kérdés, de a Renault Twingo, és a LADA elektromos rendszere mekkora többletfogyasztást visel el?
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2013
(#) lorylaci válasza Davidd hozzászólására (») Aug 25, 2013
Ránézsére úgy tűnik. Az NE555 előállítja a az 50 Hz-et, amit egy pushullpakötött transzformátor feltranszfromál.
Egyszerű négyszöges inverter. Fontos, hogy nem szinuszos, így sok 230V-os ezsköz nem fog róla működni.
Teljesítmény a választott FETek és trafó nagyságától függ. A FETek vesztesége szintén a FEt típusától (Rdson) és az átfolyó áramtól.
(#) mpisti válasza mraulajos hozzászólására (») Aug 24, 2013
Lehet használni aggregátorról is, de az aggregátor teljesítményének legalább 2,5-3x akkorának kell lenni, mint az inverter névleges teljesítménye. És természetesen nem aszinkron generátornak, hanem a terheléstől független feszültségszintet biztosítani tudó stabil fordulatszámú szinkrongenerátoros áramfejlesztő jó csak ilyen célra. Akkor nem száll el az inverter.
Következő: »»   129 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem