Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   129 / 262
(#) Polly válasza proli007 hozzászólására (») Szept 23, 2013
Szia proli007 !

A töltési idő lehet akármilyen hosszú mert csak szerintem 300 W-os az inverter ,tehát hincs nagy fogyasztása .Én olyan 15 A körűl gondoltam a töltést , ráadásúl nem is mindig lesz rajta csak télen ha áramszünet lesz.Ezért nemtudom,hogy 300 W-os vagy az 1500 W-osat tekercseljem meg ? A diódahidam meg bírni fogja mert 600 V-os és 35 A -os . Az áramot meg ahogy írod prímér megcsapolással fogom megoldani.Akkor a 12 V-ba nem teszek megszakítást ,mert azt csak azért írtam mert abban nem voltam biztos ,hogy visszafolyó áram nem lesz e és nem e meríti az akksikat !Viszont ha csak a 230 V-ot szakítom meg akkor egy izmosabb relé is megteszi ha a 300 W-os trafót tekerem meg ?

Üdvözlettel : N. Józsi
(#) Gibi89 válasza icserny hozzászólására (») Szept 22, 2013
Köszönöm a segítséget Működik!

Másik kérdés: Egy inverter híd meghajtásánál hogy egy szinuszt kapjak ahhoz a picre írom a programot és ez vezérelné a jelenesetben a teljes hidat? magyarul a Pic kimenetére csatlakoztatom a 4 Fetet? és így vezérlem őket? Mert láttam itt a honlapon hogy hogyan kell vezérelni egy fetet-akkor ezen az úton tovább haladva működni fog ez egy inverterre is?? egy blokk vázlatot tud Nekem valaki mutatni? hogy hogyan kellen egy ilyen rendszernek kinéznie? (szigetüzemű lenne) mert Neten találtam párat mielőtt valaki leszólna h google a barátom-de ezekből 1-2 nekem gyanús volt hogy az a megoldás nem teljesen jó.

Előre is Köszönöm a segítségeteket! További szép vasárnap estét!
(#) bbalazs_ válasza doni82 hozzászólására (») Szept 22, 2013
OK, akkor indulni visszafele, keresni a 12-15 voltot. Ha nincs egyaltalan, akkor a tapja rossz, de ezt azert nem hinnem.
Kuldj egy reszletes fotot a taprol elulrol-hatulrol. Ugye, itt egyben van a tap es az inverter?

Az SMD fetek kozul ketfele szokott lenni, az egyiknel a jobb also sarok a gate, a 3 also es a 4 felso ossze vannak kotve. De ha mondjuk dual vagy komplementer, akkor 2x3 polus, igy a 8 kozul 2-2 ossze van cinezve.
Sokkal egyszerubb, ha a tipusa alapjan neten beazonositod.
Ha nincs sehol rajtuk 12-15V, akkor visszafele kell keresni. Ugye, a femreszekhez kepest keresed?
(#) emanuelhedrich hozzászólása Szept 21, 2013
Helló mindenkinek!
Egy sziget üzemű napelemes rendszert szeretnék megvalósítani. Abban reménykedek, hogy viszonylag nagy akku kapacitással pl:200 Ah, nagyobb fogyasztókat is tudnék kicsit hosszabb ideig működtetni (tv, pár órán keresztül, mosógép 30 perc, mosogatógép 30 perc). Kérdésem a következő lenne, mekkora kollektor felületre lenne szükségem, hogy egy ilyen nagy akku feltöltődjön, ill., milyen kiegészítő, plusz mekkora felszerelésekre lenne még szükségem. (inverter, töltésszabályzó, stb. ?
Köszönöm szépen a segítséget!
(#) bbalazs_ válasza doni82 hozzászólására (») Szept 21, 2013
Az elsonel igen egyszeru, szepen vegigkoveted a 230 utjat, egeszen a biztositektol kezdve a diodahidon at a nagy kondiig. Ott mar egyeniranyitottan kell lennie, joval magasabb, olyan 310V koruli erteknek.
Ha az megvan, akkor csaknem teljesen bizonyosan a felvezeto kapcsoloelem durrant el.
Lehetnek egyeb hibak, akkor viszont mar szivos a dolog.

A masodiknal elsokent ellenorizd a 12-15V biztositekat, tehat hogy ez az egyenfesz megjelenik-e az inverter kapcsoloeleminek labain (legtobbszor 8 labu smd FET-ek, kulonbozo kapcsolasban, lehetnek koztuk dual kivitelezesuek vagy komplementerek is).
Ezeket merd ki, altalaban itt a hiba. Egyeb zurok szivosak.

Mindenkeppen nezz ra a szekunder tap pufferkondijaira, pupos nem lehet, alul kifolyt nem lehet kozottuk.
(#) doni82 hozzászólása Szept 21, 2013
üdv mindenkinek.Volna kető lcd monitorom az egyik egy HNC márkáju lcd monitor,a másik egy Fujitsu Siemens.és a probléma a HNC-vel,hogy eggyáltalán nem kap áramot.Szoval bedugom a 220v-os kábelt és semmi.Hol lehet a probléma?Eggyáltalán hol keresgéljek?

A Fujitsu bekapcsol vankészenlét is csak fény nincs,tök sötét a képernyő.De lámpával meg világitottam a kijelzőt és mutat képet.Szoval szerintem az inverter lessz a ludas,rá kötöttem a másik csövet is és azzal sem produkál semmit.
Előre is köszönöm a válaszokat.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2013
(#) anuka válasza efraim hozzászólására (») Szept 17, 2013
Azért nem ugyanaz, mert nekem 2 tápom (szekunderem) van.

Oké, hogy fantomföld, de hol állítod elő? Biztos az én ismereteim hiányosak, vagy nem teljesek de ez így nem jó egyféle tápból kétféle előállításához. Ha nincs földed mihez méred az ICk kimenetén a feszültséget? A semmihez kb?

Nekem kétféle megoldásom volt a +- tápra, mikor akksiról hajtottam műveleti erősítőt. Az egyik, amikor nagyon kicsi az erősítők fogyasztása (LPC660): http://i.imgur.com/55p3WyR.png (nem az én rajzom). HC74C14 IC-vel csináltam, abban 6 ilyen inverter van. Az U5/U6 szerepe lényegében csak annyi, hogy így dupla annyira terhelhető, ha már 6 van egy IC-ben... Gondolom FETel növelhető lenne a terhelhetőség.
A másik, amikor nagy volt a fogyasztás (TL074) simán egy TL497A kapcsolótáp IC-t használtam, ami tud invertálni, jól terhelhető, nyilván az utóbbi drágább.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 16, 2013
Én meg az Intusoft Spice-szal, vagy 20 éve. Hogy az mekkora egy hulladék volt... Aztán EWB 5.0c. Ezt fél óra alatt megtanultam kezelni. Erre építették a Multisimet. Aztán Multisim 10.1, ez szerintem a legjobb. A 12-esben lehet, hogy van egykét kényelmi funkció ( hol? ) de lassbbra sikeredett. Azt szoktam csinálni, hogy megcsinálom 10.1-ben, aztán átviszem 12-be és úgy teszem ide ki. Ezt véletlenül tudja. Azt sem értem, hogy miért nem kompatibilis lefelé is? Miért kell minden egyes alkalommal megváltoztatni valami formátumot? És a gyermekbetegségeit sem nőtte ki, a 8-as verziótól látom, hogy ugyanazok vannak benne. ( Fekete hátérre rajzol sötétkékkel... meg ilyenek. ) Az lehet, hogy a nyáktervezője egyre jobb lesz ( kettőre meg tökéletes... ) de én azt egyáltalán nem használom. Nem is azzal van bajom, hogy nem jól, vagy lassan analizál, hanem mire oda eljutok! Pedig nagyon jól tudok gépelni... Megcsinál ez minden szimulációt, többhurkos szabályozórendszereket, tápegység komplett szabályozókörrel, inverter 50 Hz-re követős, stb. Amit nem tudok kitalálni, hogy a kevert szimulációhoz hogyan kell használni a PGND és AGND-t. Még mintapéldát sem láttam róla...

Circuit Maker? Meg kellene néznem. Van benne ilyen szép nagy szkóp ( Display Graph ) amin akárhány sugarat meg tud jeleníteni? Én nem használom a hagyományos műszereket, szkópot tekergethetem éppen eleget a laborban. Van ennek valami demója, ahol bemutatják, hogy mit tud?
(#) rostiron válasza Andr3wJ hozzászólására (») Szept 16, 2013
Az összeset cserélni kell ? inverter hibát hogy lehet kideríteni ?
(#) petya0 hozzászólása Szept 15, 2013
Üdv
Hozzám került egy KVFR 455 tipusú inverter a segédtápegysége megadta magát a kapcsolóüzemű tranyó zárlatos lett és hazavágta a trafót is benne.Nincs valakinek véletlen donor hozzá?
(#) nyemi válasza frob hozzászólására (») Szept 14, 2013
Én meg úgy látom. hogy inkább egy kondenzátor, a transzformátor primerjével párhuzamosan.
Ebben a kapcsolásban nincs inverter rész, a hálózatról kapja a nagyfeszültséget.
Így elnézve kész életveszély lenne ha a kimeneti transzformátor nem lenne olyan tökéletesen beöntve. Ezért nehogy kicseréld!

hodir@
Amúgy mibe fájt ez? Mert szerintem, ez nagyon gagyi.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2013
(#) bbalazs_ válasza bratyus hozzászólására (») Szept 10, 2013
Mast nem tudok tanacsolni, mint az elozoekben.
Probald ki, hogy inverter nelkul is leesnek-e a feszertekek a csatlakozon.
(#) ntivi hozzászólása Szept 10, 2013
Sziasztok! Egy lg 17 colos lcd monitor tápegységével van gondom.

Az összes kondit kicseréltem, FAN7601-et kicseréltem. Másik tápból cseréltem már k1a431-et és 2sc945-öt. Szemre elváltozás nincs egyetlen alkatrészen sem. (kondik nem voltak púposak)

A probléma az, hogy a 12V terhelve (kb 1-2A) leesik és az 5V is esik olyankor 1V-ra. Ha az 5V-ot terhelem az stabil marad, de a 12V helyett 16-20V lesz.

Hogyan lehetne stabillá tenni ezt a tápegységet? Köszi!

mellékletként két linket adok a nyákról: kapcsolási rajz panel
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2013
(#) bbalazs_ válasza bratyus hozzászólására (») Szept 8, 2013
Hat, pedig nagyon ugy nez ki, hogy ez mind jo.
A barna es piros kozott kikapcsolt allapotban (tapbol kihuzva, akksi kiveve) merj egy ellenallast. Szerintem 0 lesz, mert a foldet ket szalon szoktak vinni a biztonsag kedveert.
Az a 3.28 a kapcsolojel, ami utasitja, hogy kapcsoljon be. Teljesen normalis ertek.
Igy a kerdes visszakerul a 'jo-e az inverter' c. mantrara...

Azutan, hogy a 11.2 V belep az inverterbe, szokott lenni rogton egy biztositek (F1-el jelolve a panelon). Annak az elejere es a vegere merj ra MUKODES KOZBEN. a 11.2V mindket vegen ott legyen.

Az invertert egy ugyanilyen tipusu gepben probaltad ki? Ott is meg kellene merned a feszertekeket. Gyanitom, hogy a 11.2 inkabb 15 korul lenne, ha valoban mukodik.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2013
(#) bratyus válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 8, 2013
Az inverter és a cső jók. A kábeleket néztem nem szakadt. Úgy tűnik, hogy az indításhoz nem kap jelet.

A következő feszültségeket mértem.

Kikapcsolt állapot:
Rózsaszín kábel: 11,4V
Zöld: 11,3V
Fehér: 0V
Szürke: 0V
Barna: 0 V
Piros: 0V

Bekapcsolva:
Rózsaszín: 11,2
Zöld: 11V
Fehér: 3,28V
Szürke: 2,1V (háttérfény szabályzás, ez változik)
Barna: 0V
Piros: 0V

A fedél kapcsolót ellenőriztem az is jó.
Esetleg rajz nincs róla, hogy hol milyen feszültségeknek kell lenni?

Köszönöm.
(#) bbalazs_ válasza bratyus hozzászólására (») Szept 8, 2013
Akkor az inverter masik gepben jo?

Nos,akkor elsokent ellenorizd, hogy a te gepedben kap-e feszultseget. Olyan 12-18V korul kell lennie. Ritkan 5V. De masik gepben latod, miket kell kapnia es melyik labon.
Ha ezek nem jok, a kepernyo alaplapi biztositeka az elso.
Ha jok, akkor nezd meg a vezerlofeszultsegeket, hogy a gep egyaltalan kapcsolni akarja-e.
Nayjabol 3V koruliek, de a fenyero alacsonyabb is lehet, de ezt valtoztatva valtozik a fesz is.

Kozben eszembe jutott, hogy a kepernyo lezarast erzekelo kis pocok nem hibas? Mert akkor pont igy viselkedik.
(#) bratyus válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 7, 2013
Az inverter és kábel rendben és a cső is, másik gépben teszteltem .
A monitoron és külső monitoron van kép, csak nincs háttérvilágítás.

Sajnos ettől tartottam, hogy nem fér el. Az alaplapot is ellenőriztem, nem találtam hibát, de még egyszer neki futok.
(#) bbalazs_ válasza bratyus hozzászólására (») Szept 7, 2013
Ez nem ilyen egyszeru. Elsokent nezd meg az inverter biztositekat.
Masodszor vesd mar ossze a monitorok LCD vastagsagat es egy notebook LCD vastagsagat...
Szerintem sokkal olcsobban kijossz, ha veszel egy masik, hasznalt invertert.

Egeszen biztos, hogy csak ez a baj? Kulso monitoron ad kepet?
Oldalrol ravilagitva kontrasztos abranal latsz valamit a sotet LCD-n?
Ha valtogatod a megjelenitoket, akkor fel-felvillan sotetben?
(#) Tomi111 válasza wpetya hozzászólására (») Szept 4, 2013
Üdv!

Itt van:
inverter 24V
Csak elég drága!
(#) vargaf válasza spgabor hozzászólására (») Szept 4, 2013
Szia!
A monitor tápegység és inverter paneljének kapcsolási rajzát mellékelem.
Üdv.: Feri
(#) pucuka válasza wpetya hozzászólására (») Szept 3, 2013
Gyanítom, ilyet nem fogsz találni. Lehet azonban kapni 12, 24 V -os fénycsöveket, (azt is elég ritkán, és nehezen) de építhetsz megfelelő teljesítményű invertert a fénycsövedhez.
Bővebben: Link
(#) eyess válasza szamfpj hozzászólására (») Aug 30, 2013
Igen egy próbát megér .De nem valószínű , hogy cső baja lesz , de ezt sem lehet teljes mértékben kizárni.
De viszont ha a kontroll ic lesz hibás , akkor már az inverter sem működik , és a másik csővel sem lesz jó.De azért próbáld ki. Egyébként lehet kapni 300 - 400 FT körül van az ára.

OZ9938.PNG

(#) kérdező hozzászólása Aug 30, 2013
Találtam 4db, szerintem nem rossz áron kapható katonai invertert. Bővebben: Link
A kérdés, miből mit állíthat elő? Mekkora teljesítményig? Ha katonai rádiókhoz volt, akkor elvileg több száz, vagy 1000W-ra is képes lehet? Gondolom négyszögjelet állít elő, de végül is az is jó nekem, mert csak porszívóhoz, és számítógéphez kell. Vagy 230 egyenből csinál váltót, vagy 12-ből váltót, és azt transzformáljuk fel. Minden esetre a tápfeszültségét kapcsolóüzemű megoldással is elő lehetne állítani. A képről nem tudom megállapítani a méretüket. A lényeg, mekkora teljesítményre számítsak?
(#) Hegejoe1974 válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 29, 2013
Időközben kiderült, hogy 2 db ment tönkre, 4 jó.
Tehát csak kettő kellene. Sikerült megcsinálni az invertert.
Egy inverterben vannak. Most működik, csak kisebb a teljesítménye. Ha jól tudom, akkor egy ilyen tranzisztor teljesítménye 60W. Ebből 2*3 db van párhuzamosan kötve. Ez azt jelenti, hogy 180W az inverter teljesítménye. Jól értelmezem?
(#) Hegejoe1974 hozzászólása Aug 29, 2013
Hello!

Tudom-e helyettesíteni a P210A orosz tranzisztort? Esetleg be lehet-e szerezni valahol?

http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0889.jpg

Köszönettel: HJ
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2013
(#) Hegejoe1974 hozzászólása Aug 28, 2013
Kedves Fórumlakók!

Kölcsönkaptam egy házi készítésű invertert. Sajnos nálam elromlott! Fogalmam sincs hogy lehetne megjavítani. Ha van ötlet szívesen fogadom.
Kaposvári vagyok, a környékre el is viszem, ha vállalja valaki a javítását. Távolabbra, esetleg postán, vagy valahogy. Mindegy csak meg kellene javítani, mert így nem tudom visszaadni a gazdájának.

Feltöltöttem néhány képet:
http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0882.jpg
http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0883.jpg
http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0884.jpg
http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0885.jpg
http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0886.jpg
http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0887.jpg
http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0889.jpg
http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0890.jpg
http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0891.jpg
http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0892.jpg

Minden segítséget köszönök!

Üdv HJ
(#) vargaf válasza zetyere hozzászólására (») Aug 28, 2013
Szia!

A csöveket a Q817-818-819-820 tranzisztorok figyelik. A Q804 az inverter tápfeszültségét kapcsoló Q805 tranzisztort vezérli. Ha a Q803 nem hibás akkor nem kell cserélni.

(#) vargaf válasza zetyere hozzászólására (») Aug 28, 2013
Szia!

Azok a tranzisztorok 2SC5707 típusúak. A csövek megfigyelő áramkörében 2N3904 tranzisztorok vannak. A tápegység és inverter panel rajzát mellékelem.

A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013

power bd.pdf

(#) eyess válasza szamfpj hozzászólására (») Aug 28, 2013
Talán ez egy kicsivel jobb rajz.Ez a rajz egy alapkapcsolás , így ebből kifolyólag lehetnek eltérések a te monitorodban lévő kapcsolástól , de hellyel közzel valószínű , hogy valamelyest megegyező
Ez az ic egy inverter kontroll ic , és valószínű , hogy körülötte lévő alkatrészek közül valamelyik nem fedi a valóságot .Mérni kellene tápfeszültséget nála az alkatrészeket , ellenállásokat kondenzátorokat .De az is lehet , hogy ha minden rendben lesz , akkor az ic fáradt el, de egyenlőre ne menjünk ennyire előre , hanem tüzetesen mérni kellene .

OZ9938.pdf

Következő: »»   129 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem