Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Sziasztok! Van egy Samsung 943NW típusú monitorom. Egy laza éve nem kapcsoltam be, akkor a következő miatt nyugdíjaztam: nem stabil a fényerő és cicereg a táp. Nem kínoztam, eltettem, gondolom tápegység és/vagy inverter baja lehet. Ti hol kezdenétek a hibakeresést? Szeretem ezt a kis monitort még ha öregecske is, ha meg lehetne javítani pár ezer forintból, megtenném. Esetleg ha itt Zalában lenne rá vállalkozó személy (ha csak újrakondizni kell, stb), az is írhatna. Köszi!
Nézd át, a táp és az inverter panel forrasztásait.
Ha az inverter csinálná lehet , de akkor a háttér világításon is látszana , illetve ugyancsak hatással lenne a tápra is .
Az van, hogy elmész a boltba és veszel hűtő sprét. Az inverter panelt nem cserélted, csak a nagy képvezérlő panelt?
A két bordát hűttöm egy rögtönzött cpu bordás cooler-al de semmi hatása :-\
inverter nem okozhatja esetleg?
Szia!
Szépen szedegesd ki az összes fetet, utána indítás után mérd meg az erősítő belső tápfeszültségét hogy az inverter túlélte-e a dolgot. Ha ez rendben van és ragaszkodsz a FET-ek cseréjéhez akkor inkább IRFZ34-et tegyél be helyettük. Teljesítményileg ugyan az, de ha a hűtés megfelelő akkor ezzel jobban jársz. Azt viszont tudnod kell hogy akármire cseréled a FET-eket, a kimenő teljesítmény mindig pontosan ugyan annyi marad, így költséghatékony okokból én inkább a kipurcant FET-ek cseréjét javasolnám, az egész kicserélése helyett.
Sziasztok! Egy Ccfl invertert két csővel készülök beszerelni a kocsim csomagtartójába világításnak. Mennyire szabad hosszabbítani a szilikonos kábelt a csövek és az inverter között? Illetve mivel biztonságos a toldás? Köszönöm!
Szia!
Nemvalószínű, hogy a gyújtótrafóval van gond. Valahol az inverteres részben lesz gond. Általában az elektrolit kondenzátorok szoktak így szívatni, de a képen a tápfesz szűrőn kívül mást nem látok. Érdemes lehet megnézni az inverter tranzisztorát, de lehet időszakos zárlat a töltőkondiban is. Vagy valamiért az inverter rész gerjed be. Akkor ott kell valami ellenállás értéket variálni.. főleg ha törött a vasmag akkor megváltozhatnak a paraméterek...
Az lehet az inverter trafója. Vasmagot kell szerezni, a tekercset benne nem kell bántani.
Sziasztok. Van egy Samsung syncmaster 920n lcd monitor, aminek az inverter reszeben elrobbant mindket 8labu smd ic. Sjnos a szervizkonyben nincs rajz a tap-inverter panelrol. Tudja valaki, hogy mi lehet ez a 2 ic? Esetleg mi szallhatott meg el? Vagy tett bele valaki mas tipusbol (901 vagy 940) szarmazo tapot?
Sziasztok!
Egy HP monitorba kellene nekem inverter trafó, viszont nem találok sehol. Tudtok segíteni, hogy hol keressem, vagy mivel helyettesítsem? Kerestem neten, de sehol nem találtam ilyet. Ez van ráírva: 5301-0626-0 LSE M13F S Előre is köszönöm a segítséget: spgabor
Sziasztok! inverterről szeretném járatni a gépem, ami a fogyasztásmérő szerint 200 W-ot eszik. Két inverter közt vacillálok. Az egyik 350/700 wattos, a másik 500/1000 wattos. Melyiket érdemesebb megvennem, tekintve a gépem induláskori 600 wattos peakjét? Ezen kívül lámpákat és tévét is járatnék róla egy időben.
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy a fénycsövek vezérlőpanelére megy egy kábelköteg, és ott van olyan felirat, hogy on/off, meg olyan is, hogy error. Az mennyire ,,egészséges" ha az error lábon a testhez képest 3,3V dc-t mérek? Mert azt már sikerült kiderítenem, hogy szinte biztos hogy nem az inverter panel rakoncátlankodik, hanem vélhetően a vezérlő valami okból letiltja a világítást(ha lehúzom a panelről a kábelköteget, akkor egy pillanatra felvillan a világítás)
Igen. A beérkező Hall jel, majd a időzítés letelte után jön egy szikra a tényleges időbe , majd követi még kettő a szikrák közt egy meghatározott idővel. A jelen esetben 1600uS (ez az idő inverter teljesítmény függő is).A lila egyenesek a szikrákat jelölik. Ez azért jó mert a CDI gyújtás szikra ideje nagyon kicsi (300uS vagy még kevesebb)és ezért bőven van idő még 3 ( vagy 2-re) szikrára is a felső holtpont ellőt , ami indításnál, és alacsony fordulatnál fellépő karburátor túldúsításánál, nagy előny.
Sziasztok! 74HC163 négybites, szinkron számláló (szinkron clear, szinkron load) használatával akadt gondom.
Az IC egy egy 5V-os, stabilizált tápegységről kapja a tápáramot. Az engedélyező bemenetek (ENP, ENT), illetve a töltő és törlő bemenetek (/Clear, /Load) magas szintre vannak kapcsolva. A magas szintet egy földelt bemenetű inverter kimenetéről veszem le, de próbáltam úgy is, hogy ezeket a bemeneteket közvetlenül a +5V-ra kapcsoltam. Az órajelet egy inverterekből álló astabil hálózat állítja elő (olyan, mint ez). A kimenetekre egy-egy 220 ohm-os ellenálláson keresztül LED-ek vannak kötve. Amikor az áramkört bekapcsolom (tápáramot kap), akkor a LED-ek véletlenszerűen villognak az órajel ütemében (nem binárisan számolnak). Ezt kb. 20-30 mp-ig teszik, majd minden LED kialszik. Az órajel helyességét külön ellenőriztem. Minden összeköttetést gondosan átnéztem. A LED-eknek a bináris számlálás szerint kellene villogniuk, de ehelyett véletlenszerűen villognak, illetve egy idő után kialszanak. Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a probléma? Tudom, hogy látatlanban ezt nagyon nehéz megmondani, de lehet, hogy van valami triviális, amit nem tudok a számláló IC használatával kapcsolatban. Előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2013
Az inverter a táppanelen szokott lenni, és biztosan nem jön felőle indítójel, de abban teljesen igaza van a kollégának, hogy a főpanel kapcsolhatja a tápot. Én még nem láttam ilyet, szerintem erre akkor lehet gyanakodni, ha csak egy standby feszültség van meg, a többi nem.
Az inverter nélkül se indul, már próbálta.
Ezzel én csak azt akartam mondani, hogy nem szabad mindjárt lemondani egy készülékről mert lehet hogy meg lehet csinálni. Sokszor jártam már így. Amúgy logikus amit írsz, valóban a DIM ről is kinyírhatja a scalert az inverter akkor, ha a soklábú vezérlőic is meghal. (bár ez ritka, inkább a dualfetek mennek zárlatba)
Szia!
Első körben szerinte kösd ki az inverter részét, hogy nehogy az kavarjon be. (12V-os részről megy hozzá vezeték, és általában átkötés kiszedésével leválasztható)
A te ested teljesen más, it valószínűleg túlfesz volt és amiatt haltak meg a feszstabok. Akár az inverter is kinyírhatta a scaler IC-t a bekapcson és a fényerőszabáűlyzáson keresztül lehet, hogy minden feszstab jó, csak az IC egy az egyben rövidzárba ment.
Vagy úgy, akkor biztos, hogy az inverter döglött. A tápon ellenőrizd a szekunder diádákat, illetve próbáld ki úgy, hogy a scaler nincs rádugva. Ezek offline tápok, mindíg van rajtuk fesz, ha hálózatra kerülnek. Ha lehúzott scalerrel is alacsony a fesz, akkor a táp hibás, ha úgy jó, akkor a scaler hibás. Amikor megterhelte a döglött inverter a tápot (12V), akkor az 5V jelentősen megemelkedhetett ami kinyírja ilyenkor a scaler-t.
Főleg, hogy írja is Buvarruha kolléga, hogy ebből neki rengeteg van otthon. Én sem tartom lehetelennek, hogy ez az inverter valaha jó legyen. Mondom sokadjára, hogy azzal kellene foglalkozni, hogy a procis panel mitől terheli túl a nagy tápot? Ha a procis panel nem javítható, akkor minek pörögjünk az inverteren.
Rá sincs dugva az inverter és terheli a tápot, ráadásul a primer fet is tönkrement, ez a monitor teljesen halott, kár is kínlódni vele.
Anyim van ebből, mint égen csillag, mindnek döglött valamelyik fele! Tipikus haldokló inverter és pont ettől terhelődik túl a szekunder. Mérd meg a meghajtótranzisztorait, valószínű, hogy mind rövidzáras. Ezekben a kapcsolásokban a cső is, mint alkatrész részt vesz a rezgőkörben, ha a cső elöregszik ezek az inverterek tönkremennek és kizárt, hogy annyira rossz lett volna a forrasztás, hogy mind a kettő leesen és főleg ennyi idősen, ilyen nincs! Az is ezt bizonyítja, hogy a biztosítéka megszakadt, mit gondolsz miért? Ha a folytók csak leesnek, egyszerűen nem kap tápfeszt az inverter, azok a folytók addig melegedtek amíg kiestek a helyükről.
Megmértem most egyet aminek az egyik felén OK felirat van a trafókon és a tranzisztorok is jók, mindkettő 570ohm, a másik felén, ahol nincs ok felirat és a tranyók is le vanna bontva, az egyik 580 a másik 585... A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2013
Ok akkor megmérem valamikor a trafók induktivitását és szigetelését.
Vissza térve a lényeghez. A főtápot még mindig terheli valami. Pedig ez az inverter még be sincs dugva. Ezt keressük, hogy hol lehet a bibi.
Attól, hogy nem égett még hibás, az inverter biztosítéka is tönkrement, tehát onnan indult a probléma. Mutass róla egy fényképet alul felül, ha van ilyenem, tudok mérni neked párat.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2013
Az inverterben 100%, hogy rosszak a trafók, nem fogsz tudni bele szerezni alkatrészt, nem tudsz vele mit kezdeni.
De szedd kia biztosítékot ami tönkrement, ha az inverter abszolút nicns rajta és mégis terheli valami a tápot, akkor az a scaler lesz amit kinyírt a táp, miközben meghalt, esélytelen, többet költenél rá, mint a monitor használt piaci ára és eredménye nem lenne. Ha nem a táp van agyon terhelve, akkor a vezérlő IC-től kezdve az optokapuig bármi lehet hibás, vagy mind. A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2013
A fénycsőtáp, az inverter és, ha a folytók kiestek belőlük, akkor ott nagy áram volt, ami az inverter meghajtóinak rövidzára miatt lett. Elég valószínű, hogy a trafók is tönkrementek, emiatt ment szét az egész. A sikeres javítás esélye kb. 0, ne foglalkozz ezzel. Az sem kizárt ezek után, hogy a scaler panel is halott..
Köszönöm a linkeket, utánanézek a dolgoknak. Az Amerikából való kicsit sokkolt, annyi a postaköltség mint az inverter ára.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |