Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy a fénycsövek vezérlőpanelére megy egy kábelköteg, és ott van olyan felirat, hogy on/off, meg olyan is, hogy error. Az mennyire ,,egészséges" ha az error lábon a testhez képest 3,3V dc-t mérek? Mert azt már sikerült kiderítenem, hogy szinte biztos hogy nem az inverter panel rakoncátlankodik, hanem vélhetően a vezérlő valami okból letiltja a világítást(ha lehúzom a panelről a kábelköteget, akkor egy pillanatra felvillan a világítás)
Igen. A beérkező Hall jel, majd a időzítés letelte után jön egy szikra a tényleges időbe , majd követi még kettő a szikrák közt egy meghatározott idővel. A jelen esetben 1600uS (ez az idő inverter teljesítmény függő is).A lila egyenesek a szikrákat jelölik. Ez azért jó mert a CDI gyújtás szikra ideje nagyon kicsi (300uS vagy még kevesebb)és ezért bőven van idő még 3 ( vagy 2-re) szikrára is a felső holtpont ellőt , ami indításnál, és alacsony fordulatnál fellépő karburátor túldúsításánál, nagy előny.
Sziasztok! 74HC163 négybites, szinkron számláló (szinkron clear, szinkron load) használatával akadt gondom.
Az IC egy egy 5V-os, stabilizált tápegységről kapja a tápáramot. Az engedélyező bemenetek (ENP, ENT), illetve a töltő és törlő bemenetek (/Clear, /Load) magas szintre vannak kapcsolva. A magas szintet egy földelt bemenetű inverter kimenetéről veszem le, de próbáltam úgy is, hogy ezeket a bemeneteket közvetlenül a +5V-ra kapcsoltam. Az órajelet egy inverterekből álló astabil hálózat állítja elő (olyan, mint ez). A kimenetekre egy-egy 220 ohm-os ellenálláson keresztül LED-ek vannak kötve. Amikor az áramkört bekapcsolom (tápáramot kap), akkor a LED-ek véletlenszerűen villognak az órajel ütemében (nem binárisan számolnak). Ezt kb. 20-30 mp-ig teszik, majd minden LED kialszik. Az órajel helyességét külön ellenőriztem. Minden összeköttetést gondosan átnéztem. A LED-eknek a bináris számlálás szerint kellene villogniuk, de ehelyett véletlenszerűen villognak, illetve egy idő után kialszanak. Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a probléma? Tudom, hogy látatlanban ezt nagyon nehéz megmondani, de lehet, hogy van valami triviális, amit nem tudok a számláló IC használatával kapcsolatban. Előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2013
Az inverter a táppanelen szokott lenni, és biztosan nem jön felőle indítójel, de abban teljesen igaza van a kollégának, hogy a főpanel kapcsolhatja a tápot. Én még nem láttam ilyet, szerintem erre akkor lehet gyanakodni, ha csak egy standby feszültség van meg, a többi nem.
Az inverter nélkül se indul, már próbálta.
Ezzel én csak azt akartam mondani, hogy nem szabad mindjárt lemondani egy készülékről mert lehet hogy meg lehet csinálni. Sokszor jártam már így. Amúgy logikus amit írsz, valóban a DIM ről is kinyírhatja a scalert az inverter akkor, ha a soklábú vezérlőic is meghal. (bár ez ritka, inkább a dualfetek mennek zárlatba)
Szia!
Első körben szerinte kösd ki az inverter részét, hogy nehogy az kavarjon be. (12V-os részről megy hozzá vezeték, és általában átkötés kiszedésével leválasztható)
A te ested teljesen más, it valószínűleg túlfesz volt és amiatt haltak meg a feszstabok. Akár az inverter is kinyírhatta a scaler IC-t a bekapcson és a fényerőszabáűlyzáson keresztül lehet, hogy minden feszstab jó, csak az IC egy az egyben rövidzárba ment.
Vagy úgy, akkor biztos, hogy az inverter döglött. A tápon ellenőrizd a szekunder diádákat, illetve próbáld ki úgy, hogy a scaler nincs rádugva. Ezek offline tápok, mindíg van rajtuk fesz, ha hálózatra kerülnek. Ha lehúzott scalerrel is alacsony a fesz, akkor a táp hibás, ha úgy jó, akkor a scaler hibás. Amikor megterhelte a döglött inverter a tápot (12V), akkor az 5V jelentősen megemelkedhetett ami kinyírja ilyenkor a scaler-t.
Főleg, hogy írja is Buvarruha kolléga, hogy ebből neki rengeteg van otthon. Én sem tartom lehetelennek, hogy ez az inverter valaha jó legyen. Mondom sokadjára, hogy azzal kellene foglalkozni, hogy a procis panel mitől terheli túl a nagy tápot? Ha a procis panel nem javítható, akkor minek pörögjünk az inverteren.
Rá sincs dugva az inverter és terheli a tápot, ráadásul a primer fet is tönkrement, ez a monitor teljesen halott, kár is kínlódni vele.
Anyim van ebből, mint égen csillag, mindnek döglött valamelyik fele! Tipikus haldokló inverter és pont ettől terhelődik túl a szekunder. Mérd meg a meghajtótranzisztorait, valószínű, hogy mind rövidzáras. Ezekben a kapcsolásokban a cső is, mint alkatrész részt vesz a rezgőkörben, ha a cső elöregszik ezek az inverterek tönkremennek és kizárt, hogy annyira rossz lett volna a forrasztás, hogy mind a kettő leesen és főleg ennyi idősen, ilyen nincs! Az is ezt bizonyítja, hogy a biztosítéka megszakadt, mit gondolsz miért? Ha a folytók csak leesnek, egyszerűen nem kap tápfeszt az inverter, azok a folytók addig melegedtek amíg kiestek a helyükről.
Megmértem most egyet aminek az egyik felén OK felirat van a trafókon és a tranzisztorok is jók, mindkettő 570ohm, a másik felén, ahol nincs ok felirat és a tranyók is le vanna bontva, az egyik 580 a másik 585... A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2013
Ok akkor megmérem valamikor a trafók induktivitását és szigetelését.
Vissza térve a lényeghez. A főtápot még mindig terheli valami. Pedig ez az inverter még be sincs dugva. Ezt keressük, hogy hol lehet a bibi.
Attól, hogy nem égett még hibás, az inverter biztosítéka is tönkrement, tehát onnan indult a probléma. Mutass róla egy fényképet alul felül, ha van ilyenem, tudok mérni neked párat.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2013
Az inverterben 100%, hogy rosszak a trafók, nem fogsz tudni bele szerezni alkatrészt, nem tudsz vele mit kezdeni.
De szedd kia biztosítékot ami tönkrement, ha az inverter abszolút nicns rajta és mégis terheli valami a tápot, akkor az a scaler lesz amit kinyírt a táp, miközben meghalt, esélytelen, többet költenél rá, mint a monitor használt piaci ára és eredménye nem lenne. Ha nem a táp van agyon terhelve, akkor a vezérlő IC-től kezdve az optokapuig bármi lehet hibás, vagy mind. A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2013
A fénycsőtáp, az inverter és, ha a folytók kiestek belőlük, akkor ott nagy áram volt, ami az inverter meghajtóinak rövidzára miatt lett. Elég valószínű, hogy a trafók is tönkrementek, emiatt ment szét az egész. A sikeres javítás esélye kb. 0, ne foglalkozz ezzel. Az sem kizárt ezek után, hogy a scaler panel is halott..
Köszönöm a linkeket, utánanézek a dolgoknak. Az Amerikából való kicsit sokkolt, annyi a postaköltség mint az inverter ára.
Szia
Láttam többet is ha be ugrik felrakom.Most ezeket találtam csak a másik az komolyabb volt. http://www.alibaba.com/product-gs/624170857/Grid_tie_solar_micro_in...W.html a másik http://www.megujuloenergiak.eu/mikro-inverteres-mini-naperomu csak meg lett http://www.ebay.com/itm/Brand-New-Enphase-M215-Solar-Micro-inverter...2e78dd A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2013
Ha nem kell a negatív feszültségnek nagy áramot leadnia, akkor készíthetsz egy CD4049 ből , amiben 6 inverter van egy RC oszcillátort, (2 inverter) egy elválasztót (1 inverter) és egy teljesítmény erősítőt (3 inverter párhuzamosan) és ennek kimeneti jelét egyutasan egyenirányítva pufferelve rendelkezésedre áll a -5 V.
De ugyanezt megteheted egy NE555 -el, vagy a direkt erre a célra gyártott ICL (MC) 7660 -al.
Szereztem ma két db 1000µF 25V elkot(bár picit necces, mert 24V a táp-pufferelve) de arra remélem jó lesz, hogy kiderüljön, hogy az inverter panel elkoi rosszalkodnak, vagy más okozza a galibát... Mindenesetre szinte biztos hogy az inverter lesz a ludas, mert rákötöttem a gépre HDMI-DVI kábellel, és felismerte a gép mint ,,monitort", és a menüben lépkedésre is reagált hangjelzéssel. Szóval majd kiderül holnap(vagy maximum hétfő délelőtt) hogy sejtésem igaz, vagy nem...
Üdv.
Lenne egy kínai zx7-250a típusú hegesztő, aminek a vasmagja fel fórosodik. Porbaltám más vasmagokkal de mindegyik fórosodik. Ha valaki tudna tippet adni hogy mi okozza ezt a hibát? A gép teljes hidas 4-db rjh60f5 IGBT hajtja, a frekvencia 62khz , az emitter gate a jelek jók, az IGBT multiméterrel mérve jó nem zárlatos a diódák jók. A panelje erre hasonlit Idézet: „Nem mindegy, hogy az IC-hez honnan vezeted a tápot, földet, ezzel lenne érdemes kísérletezgetni.” Ahonnan kapja a scaler is. Azon festabok vannak és ott az összes funkció tökéletes. Közben megoldottam végre a gondot egy KA78R12-vel. Az inverter on/off jelével vezérlem a festabot és így még a zaj is eltűnt!. Igaz csak 12V 1A áll a rendelkezésre, de méréseim szerint több nem is kell a 16ohm/3W hangszórónak. A hálóban bőven elég ez a hangerő, ha később több kell, akkor a beltérire köthetek erősítőt és hangfalakat. Amúgy nem hiszem, hogy az eredeti yamaha ic-vel is hangosabb lett volna a tv, annyira biztosan szól, ha nem hangosabban mint eredetileg. (hibásként kaptam így ezt nem tudom pontosan) Köszönöm a tippeket!
Akkor nézd meg a következőt: Az inverter vezérlő ic-je össze van kötve vagy két darab smd dual fet-el vagy "normál" fet/tranzisztorral. Ha ezen a vonalon van valamilyen csatolókondi, akkor azt is szükséges cserélni. Esetleg még az említett vezérlő ic órajeléért felelős kondi is lehet hibás.
Sziasztok!
Volna itt egy monitorba való inverter IC, a bekötése és a blokkvázlat a mellékelt képeken. (A kínai adatlapot innét lehet letölteni.) Azt szeretném megtudni, hogyan lehet átverni, hogy folyamatosan működjön, függetlenül attól, mi van a 9 – 10-es (FB és CMP) lábon? – Vagyis mit kellene odavarázsolnom. Értelemszerűen pár pillanat múlva kikapcsol, ha nincs a kimeneten működő fénycső. A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
Nos, újabb gond van. Az inverter trafója megszórja a tápot (17V) és ha megy az inverter, sajnos nagyon nagy alapzaj van az erősítőn.
Ezt hogyan oldanád meg?
Sziasztok!
Szeretnék tanácsot kérni. Mivel tanultam elektronikát régen így valami fogalmam van a dolgokról, de nem nevezném szakmabelinek magam. Viszont a téma érdekel, ezért hobbiként szoktam foglalkozni ilyen dolgokkal. Adott egy Samsung BN44-00123D inverterrel, amivel több problémám is van. Első az volt, hogy nem ment a háttér világítás. Ezt bizonyos szintig orvosolta, hogy úgy kezdtem a dolgot, hogy lecseréltem az összes elkót. Így lett világítás, de csak pár másodpercig. Ezt orvosoltam a csőcserével egy másik bontott monitorból ideiglenesen. A Samsung egyik csöve alapból is kicsit sötétebb volt, valamint világítás közben is. Így már a megvilágítás folyamatos. A problémám, amiért írtam az a következő lenne: Az inverter trafó erősen zizeg, ami nagyon zavaró. Először arra gondoltam, hogy kezd menetzárlatos lenni. Ezért kipróbáltam egy másikkal, ami biztos jó. Ez is zizegett. Volt, aki javasolta, hogy cseréljem le a kék szűrőkondikat a cső csatlakozónál. Ez bizonyos mértékig megoldotta a problémámat, mivel a zizegés oly mértékben csökkent, hogy csak kicsit hallható, ha összeraknám a monitort, akkor valószínűleg minimálisra csökkenne a zaja. Viszont nem akarom összerakni addig, amíg teljesen nem javul meg. Utoljára azt az ötletet kaptam, hogy lehet valamelyik dióda ment tönkre, de ezeket kimérve nem találtam hibát. Van esetleg ötletetek, hogy mi okozhatja ezt a jelenséget? Előre is köszönöm a segítséget! Üdv: spgabor
Sziasztok
Kaptam ajándékba egy öreg Gericom Blockbuster2 (P4) laptopot. Érdekes hibája van erősítsétek meg a gyanúmat. Jelenség: Minden indításnál bekapcsol de képet nem mindig ad. Külső monitorn teszteltem hogy az inverter és képernyő hibákat kizárjam, sőt ki is kötöttem. Ha elsőre ad képet akkor semmi gond, megy tökéletesen. Ha újrainditom, indul megy szépen. Ha kikapcsolom DE MARAD ÁRAM ALATT, akku vagy táp, megy indul rendesen. Ha elveszem a villanyt és várok kb negyed órát, akkor indul, de kép vagy van, vagy nincs. Ha nincs, akkor ki-be kapcs, villany le fel és kb 10-15 próbálkozás után indul normálisan, kép is van, aztán ha már megy akkor minden ok. Az én tippem az alaplapi 6db hagyományos elektrolit kondi. Szerintem tönkrementek. 820µF 4V. Esetleg találkozott valaki ilyen hibával? A videovezérlőt kizárom mert ha megy a gép akkor tökéletesen megy 3 óra után is.
Én gondoltam egy LCD invertert átalakitani, valami ilyesmit:
kép Ez indulásnak 1000V-ot ad, üzem közben kb 700-at, teljesitményben 10-20W, az szerintem használható lenne, nem? Meg van rajta dimmer funkció, az lehet a feszültséggel játszik, akkor lehetne még csökkenteni. Vélemény?
Vagy inverteres, vagy tápos. Szedd szét, ha van benne pupos kondi, akkor azokat cseréled és kész is vagy, ha nicns akkor jóeséllyel döglött az inverter transzfomrátora, HQ elektronikán valószínűleg van hozzá trafó, 1700-1800Ft környékén.
Szia!
Írod, hogy vertikális szélgenerátort szeretnél építeni. Ezekkel én is elég sokat foglalkoztam, foglalkozom. Csupán néhány szempont, amit feltétlenül gondolj át a beszerzések előtt: 1 kW körüli beépített (max.) teljesítmény 1-2 m átmérővel (3-5 m2) valósítható meg. Ennek a max. terhelt fordulata nem fogja meghaladni a 80-100 1/min-t. 4-5 m/s-s, nálunk még viszonylag gyakran előforduló talajközeli szélben a kb. 50-t. Terheletlenül, szélforgóként a 150-200 1/min-t! Ez generátor választásnál nagyon lényeges szempont, különösen, ha nem akarsz áttételezni. (A generátorok feszültsége durván a fordulattal egyenesen arányos, a teljesítménye négyzetesen. A szélkerék teljesítménye pedig a szélsebességgel (durván a fordulattal) köbösen.) Ekkora méreteknél inkább a 200, max. 300 1/min névleges (rated) fordulatú generátorok jöhetnek szóba direkt hajtásnál. Minden generátor váltóáramot állít elő, csak az egyenáramúnak nevezettek házában, vagy házára építve található meg az egyenirányító (kommutátoros, vagy félvezetős). Vagyis kb. ugyanakkora egyenirányítási veszteség jelentkezik, ami az 5 %-t nem igen haladja meg. A további szabályzók (töltésvezérlő, inverter, bármi) egyenként 10-20 %-nyi többlet veszteséget jelent, de elkerülhetetlenek - viszont a lehető legkevesebbet és legkisebb veszteségűeket (kapcsoló üzeműek) célszerű használni. Nem EU-s beszerzésnél lehet, hogy vámköltség is lesz. A Kínából származó alternatív energiatermeléshez kapcsolódó termékekre néhány hónapja igen magas védővámot vezettek be szegény, kis hazánkban is. Pontosan milyen és mekkora értékű termékekre, azt nem tudom. Bocs, ha ezeken az átgondolásokon már túl vagy. |
Bejelentkezés
Hirdetés |