Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Ez csak egy elvi kapcsolási séma.
Minden inverternek van késleltetési ideje, ezeket felhasználva lehet különböző időzítéseket előállítani. Az áramkör alapjában egy analóg kapcsoló, ami meghatározott feltételek szerint van be, ill. kikapcsolva, Az egyik két inverternyi késleltetés egy NAND és, a másik egy inverternyi késleltetés után szintén két inverternyi késleltetéssel egy NOR kapura megy, ahol előáll két, egymástól egy inverternyi késleltetéssel eltolt, két inverter késleltetésnyi széles impulzus. Ezzel van vezérelve az analóg kapcsoló, ami még függ a felső kapcsolandó határolt feszültség meglététől. Rajzolj kockás papírra idődiagrammot, de úgy, hogy az áramkörök késleltetési ideje is látsszon. Mint egy oszcilloszkópnál. A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2013
Az sok. A kábelkapacitás megnövekedése miatt tilt le az inverter.
Szia!
Vissza lapozol 11-12 oldalt itt a fórumban, és találsz egy jól bevált projektet. Ha van 230V hálózat akkor az NE555-tel készült inverter részt kihagyva 2db egyforma hálózati kis trafót szekunder oldallal egymással szembe kapcsolva nyersz egy leválasztó trafót (kis veszteséggel kb. 215 Voltot kapsz) és azzal táplálod a gyújtó részt persze egyenirányítással. Jó szerelést!
Ha inverter vezérelt a géped nem lesz gond. Ha ON-OFF gép akkor számolni kell az indítási áramfelvétellel.
Üdvözlet a fórum és a téma közösségének!
![]() Alapszintű kérdésem a következő volna: csatlakozót szeretnék cserélni egy AC/DC tápegységen (bemenet 100-240V AC 50/60Hz, kimenet 5V DC 1A, modell SF-689, kínai gyártmány, egyenesen Hong-Kongból) mivel az nem olyan, mint amire nekem szükségem van. Vettem tehát ehhez egy megfelelő csatlakozót de nem találtam a forrasztópákámat: se tápegység, se páka... Régóta nem találom, ezért vettem egy autós pákát 1200Ft-ért (SMA/Somogyi FP1230) gondolván, hogy már meglevő hálózati (220V) szivargyújtó adapteremre kötöm ámde időközben rájöttem, hogy az csak 7W-ot bír, a pákának pedig 30W-ra volna szüksége (A szivargyújtó csatlakozóban van egy 3A-es biztosíték is) Pillanatnyilag nem szeretnék egy újabb adaptert vásárolni, mint ezt itt pl, hiszen ennyiből már táppal együtt is vehetek pákát, így arra gondoltam, azt használom, ami rendelkezésre áll: PC-tápot; van itt pár bontott ATX tápegységem, amelyek bekapcsolhatók a gemkapcsos trükkel és 12V-ot adnak - terhelhetőségük pedig 200-450W-ig terjed. Jól gondolom, hogyha az egyik molex tápcsatlakozó sárga vezetékes 1-es érintkezőjét a szivargyújtó csatlakozó "orrára", a molex fekete vez. 2-es vagy 3-as érintkezőjét pedig a szgy. csatl. egyik fülére kötöm, akkor működhet a dolog és mehet a forrasztás? (Mellékletben a csatlakozók bekötése) Egyszerű kérdés bonyolultan és körülményesen megfogalmazva, de így talán egyértelmű és minden infó adott.Köszönet!
Ma levettem a hátulját a készüléknek, és olyasmi hangot ad ki valami a tápegységben, mint amikor cd olvasóban az olvasó fej lencséje fel-le mozog. 2-3x kiadja ezt a hangot, két különböző panelen két kék led egy rövid időre felvillan, majd elalszik(egyszerre) és egyre inkább az a gyanúm, hogy valami miatt az inverter nem akar működni, ugyanis a tápot megkapja, csak vélhetően valami miatt letiltásra kerül, mert a menü gombokat nyomkodva pittyegés hallatszik, kép viszont nincs sajnos. Kondikat mértem, és igazából nem tudtam eldönteni mennyire jók, mert a műszer amivel mértem lemerült sajnos, és sokszor le sem tudtam olvasni a kijelzőről az értékeket...
Sziasztok!
Segítséget kérnék - akár privát üzenetben is - légcsatornázható klíma beszereléséhez. Van aki már csinált ilyet? A legtöbben csak hümmögnek, és még csak nem is szigetelnék a csöveket, ráadásul olyan inverter, kültéri árat adtak meg, hogy a székről leestem. Szóval keresek olyat, aki látott már olyat, aki szerelt már... Ha valaki máris ajánlaton töri a fejét, hát íme néhány adat: Helyiségek: 11m2, 6,5m2, 6m2, 15m2, C alakban elhelyezkedve egymás mellett, felette padlástér-vasbetonfödém, ajtók folyosóra nyílnak, ahol álmennyezet lehet, csövek hossza max 4m. Előre is kösz!
Pl. lehet az inverter is, mert az max kváziszínuszt állít elő, a rendes színusz előállítása inverterrel nagyon drága lenne, és a hatásfok is gyenge. A jelalaknak egyébként sincs túl nagy jelentősége, sokkal fontosabb a hatásfok, és az ár.
Sziasztok.
Van nekem is egy ugyanevvel a problémával levő tv-ém (32pfl3605H/12) Én lassan egy éve úgy indítom be hogy tetem egy külön kapcsolót a hátulján amivel megszakítom a kapcsoló jelet és az ujjammal hozzáérek a bemenő fehér zsinórhoz és akkor serceg egy kicsit az inverter része és akkor mindig beindul,egy kb.. 20 percig. Utána meg kell ismételni sajna.ha ujra akarom indítani .De ha egyszer bekapcsolom napokig is megy . Ez a jelzsinór (715g3816-p01-h20-002u)panelon ENA-jelzéssel van ellátva,és fehér,azt vágtam el középen. Éppen mostanában próbálkozom kideríteni a tényleges hibáját . Első próba ,kicseréltem az EL817 optót(IC803) de sajna ugyan az. Azon a fehér zsinóron 2,24 V -van. aszi szem régebben próbáltam nagyobb feszültséggel is ,de semmi. Van még egy tranyó abban a körben megpróbálom aszt kicserélni. Ha sikerül akkor megirom ,LÉGYSZI HA TE MEGTALÁLNÁD A PROBLÉMÁT ÍRJ IDE. KÖSSZ ! Idézet: „Miért égetné szét? Annyi áramot vesz fel, amennyi a megfelelő szekunder feszültség és áram kialakulásához szükséges.” Mert valami hiba van, azért. És attól, hogy kikapcsolt állapotban felmegy a fesz akár 17V-ig is, még nem 19V-os üzemre van kitalálva, tehát a hiba mellett még csak nem is megfelelő feszültségről lenne járatva. Elég nehéz korrekten hibát keresni úgy, hogy közben magad is hibát viszel a rendszerbe Idézet: „Az, hogy a saját biztosítékát nem csapja ki, az mutatja, hogy itt nem zárlatról van szó.” Vagy azt, hogy a táp előbb leáll és újraindul, nagyon ritkán ég el a biztosíték. kerisanyi Az inverter kimeneti áramát figyelő áramkörnél lehet a probléma, vagy áthúz a nagyfesz valahol a csöveknél. Másik kijelző/csövekkel, nincslehetőséged kipróbálni? A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2013
Szia!
Feltételezem a tápot már megnézted (elkó csere megvolt) és jó a táp 12v része. Ha csőcsere stb-n is túl vagy akkor nézd meg másik inverterrel a csöveket vagy ha ezt nem tudod akkor cseréld a "soklábú" inverter vezérlőic-jét. Más már nem nagyon lehet. Esetleg rakj bele univerzális invertert ha nincs más megoldás!
Határozott , teljes fényerejű, kb fél másodperces üzem a CCFL-ek részéről. Biztosíték nélkül (2 db van a táp-inverter panelon) életjelet sem mutatna.Viszont jobban odafülelve egy halk kattanás is hallatszik a háttérvilágítás kikapcsolódásakor a táp részről....
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2013
Csőcsere megvolt, inverter trafó tökéletes, kondik cserélve ESR, FDS4935 FET csere 4935A-ra megvolt (1-8 láb között zárlat) , ezek után jött ez a probléma. Az eredeti hibajelenség: bekapcsoláskor zöld kontroll-LED másodpercenként felvillan, a CCFL-ek alig látható időre bevillannak, képtartalom bevilágítással látható. Erre próbáltam gombot varrni, ez már a végeredmény
Ha beinduláskor nincs elszíneződve a fény legfeljebb sötét, akkor az inverter transzformátora menetzárlatos. Mérd meg az inverter trafók szekundereit, egyezniük kell és kb 1.2Kohm körül kell lenniük. Ha el van színeződve a fényük, illetve a transzoformátor jónak bizonyul, akkor jöhet a csőcsere, addig nem!
Rájöttem a dolgokra , egyenként kipróbálta, az egyik nem működik. Annál kattog az inverter , valahol zár ? Arra gondoltam lehet az a baja, hogy 50 V 100 µF kondit tettem rá / mint ahogy a leíráson van/ de amelyik működik arra 63 V 100 µF kondit tudtam tenni. Valami ötlet ?
Nem is a hangszóró kopog, hanem az inverter kattog , lehet zár valahol ?
Sziasztok!Hozzászólóként új,olvasóként régi tag vagyok.Minden tiszteletem az itt szorgoskodó embereknek.Nagy tudást, és sok gyakorlatot halmoztatok fel mindannyiunk megelégedésére.Segít-sget kérnék töletek,egy elképzelésemhez,laikusként.Persze energia a kérdés-
.Napelem ,és szél generátor az alap./-esetleg 1db önindítós áramfejlesztö 3.5kw-os/.Van apc szünetmentes táp 2700w, kevés akkutelep 12v-os,1000w-os valószínü módosított szin.hullámú inverter12dc/220 ac,1db 700 w-os szénkefés ,állando mágnesü,220v-os vill .motor,kb 65v-t elérö ,allandó mágnesü ,12v-os vill motor.Az APC -ben 4db akkumulátor.A terv,hogy 1vagy 2db napelemtábla,és, vagy épített generátor/szélnek/,vagy a meglévök hasznosítása,illetve ,elöször csak a meglévökböl készített aramforrás.A kérdéseim /ez majd jó hosszú lesz/ .A napelem ,a fezsültség szabályzo,és az akkupakk közé hova milyen védelem kell ?Az apc ben lévö akkuk helyettesíthetök-e külsö akkukal.? A függöleges tengelyüre tervezett generátor és a napelemek adta feszültség/áram, és a generátor/benzines/árama kogyan hozhato szinkronba.Vagyis ha a szél,vagy nap,vagy mindkettö,vagy egyik sem, csak a benzines agregát müködne,ezek hogyan hozhatók ,ugymond fedésbe egymással?Bocsánat az akkumulátorokat kihagytam.Melik napelem fajta az ideális ?Mono vagy polykristályos ,12vagy 24 v-os?Kell-e mppt,a megfelelö relék hova kerüljenek?Hova tegyek biztsítékot,és "visszafolyás" elleni védelmet? -és még amit nem tudok.Elöre is köszönöm a segítségeteket.!
Helló Győző!
Ez igen!! Nagyon akkurátus a dokumentum és a kapcsolás is. Olyan szépen elkészítetted mint egy diploma munkát. A közelmúltban nekem is a PC tápegység kis inverter trafója ugrott be, hogy ide pont jó lenne. Próba képen építettem is vele egy hasonló blocking oszcillátort és szépen cirippelt. Üdv. Gábor
Márkára már nem emlékszek ,de egy hifiből lett kiszedve az inverter , van rajta 2* +-gnd. +50V és -50V-ot ad le. Azért mondtam a forrásoldalt, mert ott van leírva minden.
Hibrid fűnyíró? Az sem piskóta. Végülis...... 4 elektromotor és egy belsőégésű erőforrás, akksi, inverter, elektronika
Ha már ennyi tudós agy fogaskerekei csikorognak itt... Talán meg tudjátok mondani mi hajtja TYTAN-t? Mert veszettül gyors. Minél többször látom, annál inkább azt gyanítom, hogy távirányítós, de .....
Annyi a különbség, hogy az inverter körben a 100 mikrós kondi nincs bent, helyette egy 1N4004 dióda van, ezen kívül teljesen azonos. A potit is kivettem belőle.
Attól még, hogy kívülről jól néz ki lehet rossz. Nem egy 30eFtos beruházás... cirka megvan 300ftból. Egy próbát megér. Ha nem ez a baja, akkor lehet beljebb menni és keresni az inverter körbe, vagy pedig a csöveket megnézni, hogy milyen állapotba vannak.
A magas fesz. okozta elektro mágneses tér miatt lehet némi megemelkedett ellenállás. Talán ettől tilt az inverter.
Sziasztok!
Nem tudjátok az SPW-150 inverter trafót mivel lehetne helyettesíteni? Két csöves 23 colos monitorban volt. 2 kör van a primer egy a secunderen. 9VA
Sziasztok!
HP gép monitorja lett csatlakoztatva az alaplaphoz úgy, hogy az akkumulátor a gépben volt. Akkor és azóta sincs képem, bár kiderült az alaplap is rossz. A monitor amit csatlakoztattam előzőleg jó volt. Jelenleg nincs lehetőségem megnézni, hogy világítás nélkül, de ad-e képet. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek mit érdemes először átnéznem, hogy rábukkanjak a hibára? inverter? Ha maga a panel ment tönkre, azt hogyan deríthetem ki, ha úgy van mi a teendő? Esetleg Budapesten tudtok olyan szervízt/szervízest, akinél nem kerül 5000e Ft-ba az, hogy belépjek az ajtaján? A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
Igen, sokan építenek pl sima 12/230V trafóból és néhány fetből egyszerű 12V-os inverter. Hiába pakolják tele a primer oldat fettel, félvezetőket zárlati áramra nagyon nehéz méretezni.
Éppen ezért aki ilyesmit szeretne csinálni tervezzen bele olyan túláramvédelmet ami 1-2mp-ig elbírja a névleges terhelés mondjuk 2x-esét a fölé pedig egyáltalán nem enged a kimenő teljesítményt tehát 2x terhelés felett már áramgenerátoros üzemben dolgozik. A hálózati feszültség ilyen esetben kicsit bezuhan addig amíg pl a motor felpörög, de legalább nem ég le az inverter.
Szerintem koncepcionálisan kéne a dolgokat tisztába tenni...
A szigetüzemű rendszer minden pillanatban akkora teljesítményt kell beletoljon a helyi kis hálózatba, mint amennyit a fogyasztók éppen el akarnak fogyasztani. Ha nincs tárolóalkatrész (akksi) benne, akkor ugye ez azt jelenti, hogy az energiaforrásnak kell ezt fedeznie tudni. Ha van tárolóalkatrész, akkor meg annak kell tudnia fedezni az energiaforrás és a fogyasztók igénye közti szakadékot. Alapvető kérdés, hogy milyen fogyasztóid vannak, azok pillanatnyi fogyasztása mennyire tervezhető előre, és mit tudsz tenni, ha az energiaforrás garantált termelési minimuma (ez ugye napelemnél 0W) és az akksiból kinyerhető teljesítménymaximum (kb. az inverter maximális teljesítménye) együtt nem elegendő a fogyasztóknak - valakit le kell kapcsolni, vagy leáll az egész rendszered.
Mind világít, jelalakok egyformák az összes csövön. Ha felcseréltem az inverter két oldalán a csöveket, úgy működött órákig, de a jelalakok úgyis ugyanolyanok voltak. Azért köszi a tippet, megnézem a csövek végén a forrasztást.
Üdv.
Most akkor ez LCD vagy képcsöves? Ha nem old le a tápja valószínű, hogy kiment az inverter előtti bizti és ennek az lehet az oka, hogy a meghajtó fet vagy tranyó valamelyike zárlatos. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

(Mellékletben a csatlakozók bekötése) Egyszerű kérdés bonyolultan és körülményesen megfogalmazva, de így talán egyértelmű és minden infó adott.

.Napelem ,és szél generátor az alap./-esetleg 1db önindítós áramfejlesztö 3.5kw-os/.Van apc szünetmentes táp 2700w, kevés akkutelep 12v-os,1000w-os valószínü módosított szin.hullámú