Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Hello!
Imádom,mikor össze vissza beszéltek. Nagy regény trafóról stabilizátorról, bekötött Led-ekről, miegymásról. Aztán valami mást szeretnél. Nem lehetne elsőre egyszerűen megfogalmazni az igényt? Minden dolog belekeverés nélkül? De ha már áramköröket szeretnél létrehozni meg kellene ismerni a tranzisztorok alapkapcsolását, jellemzőit. Valamint nem lehagyni a rajz felét. De lemondom az eredeti hogy működik. - Amikor a kapcsoló ki van kapcsolva, vagy is nincs táp csak a Standby-nál, akkor a ledeken átfolyó áram nem ejt feszültséget az R1 ellenálláson. - Így a T1 tranyónak nincs bázisárama, tehát a T1 tranyó zárva van. - R4 ellenálláson átfolyó áram befolyik T2 bázisában, és a T2 így ki van nyitva, égnek a piros Led-ek. - Amikor bekapcsolod a kapcsolót (bekapcsol a "főtáp" ) akkor a fehér Led-eken áram folyik. A Led-eken átfolyó áram összegződik az R1 ellenálláson. Ha az ellenálláson eső feszültség meghaladja T1 bázis-emitter nyitófeszültségét (600..700mV), akkor a T1 bázisába áram folyik, a T1 kinyit. - T1 kollektora elnyeli az R4-en folyó áramot, így a T2-nek nem marad bázisáram. Vagy is T2 lezár, és így a piros Led-ek elalszanak. (T1 invertál, mer közös emitteres kapcsolásban működik.) - A Led-ek áramát a velük soros ellenállás korlátozza, kb 20mA-re. Az R1-en a négy fehér Led árama folyik át, ami a 10ohm-on 4*20mA*10ohm=800mV feszültség fog esni. (Ha csak egy Led árama folyik át, akkor az csak 200mV lesz, ami a T1 nyitófeszültsége alatt van. Így nem is működhet a kapcsolás. Vagy működhet, ha R1 értékét növeljük.) A T1 bázisáramát R2 ellenállás korlátozza, hogy abba ne folyjon be a 80mA, mert hasmenése lesz. A fehér Led-ek előtét ellenállását(R6..R9) a következő képen számoljuk ki. Azt kell tudnunk, hogy az ellenállásra mekkora feszültség jut, és mekkora áramot szeretnénk látni rajta. A Led nyitófeszültsége 3,2V, áram 20mA-t szeretnénk. - Tudjuk, hogy a kapcsolás működéséhez, 5V áll rendelkezésre, és az R1 ellenálláson minimum 800mV feszültséget szeretnénk. Mivel az R1-en mind a négy Led árama átfolyik, az áram itt 80mA. 800mV/80mA=10 ohm. Tehát R1 értéke 10ohm lesz. - Az R6-ra jutó feszültség a következő. Utáp-Uled-UR1=5V-3,2V-0,8V=1V. A Led-en átfolyó áram, 20mA. Így az R6 értéke UR6/Iled=1V/20mA=50ohm. Vagy is 47 vagy 51ohm-ot tehetünk pld oda. Piros Led-nél, kettő sorba van, így a két Led feszültségét kell figyelembe venni, miközben a tranyó kollektor-emitter feszültség vesztesége a 40mA esetén, kb. 100mV lesz. Vagy is UR3=Utáp-(2*Uled)-UCE=5V-(2*2,2V)-0,1V=0,5V. R3=UR3/Iled=0,5V/20mA=25ohm, vagy is 27ohm megfelelő. (Persze nem biztos, hogy a piros Led nyitófeszültsége ennyi lesz, mert akár 1,5..2,2V-ig terjedhet. Meg kell mérni. Meg lehet nem is 20mA-t szeretnél beállítani.) Ha tranyóval szeretnéd kapcsolni a fehér Led-eket, akkor tudjuk, hogy amikor a mikrovezérlő portja magas szintű (+5V) akkor kell a fehér Led-nek is égni. vagy is oda is magas szint kell. A tranzisztoros kapcsolásoknál, az emitterkövető (közös kollektoros) kapcsolás nem fordít fázist. Az NPN tranyó kollektorának kell pozitív feszültség. Tehát a kollektort a +5V-ra, bázisát a portra, emitterére a terhelést kell kötni, ami jelenleg a Led-ek testesítenek meg. Sajnos a kapcsolásban az emitterkövető kimeneti feszültsége a bázis-emitter feszültséggel alacsonyabb, mint a port feszültsége. Ez ugye 600..700mV, miközben az előző példánál, az R6 ellenállására csak 1V maradt. Most még ez is csökkenni fog kb. 600mV-al. Így az R6-ra már csak 400mV jut. Az meg elég kevés már. De R6=UR6/20mA=0,4V/20mA=20ohm. Éppen hogy.. Jobb a helyzet, ha a portnak nem a magas szintjénél kel bekapcsolni a Led-et, mert akkor egy PNP tranyót használhatunk, azt jól kinyithatjuk a port-al, és kisebb így a veszteség. (100mV). ekkor a tranyó közös emitteres kapcsolásban működik, vagy is a bázisába korlátozó ellenállás kell a portról. De alkalmazhatunk a PNP tranyó előtt inverter fokozatot mint a T1, vagy az egész kapcsolást a fejére állítva is megoldhatjuk a problémát. Na rajzolok mindegyik megoldásra egy példát mindjárt.. üdv! A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2013
Olyan szinuszos inverter is van ahol azért kell a sárga torroid fojtó mert a DC feszültség (is) van szabályozva. ( Fő trafó pwm, graetz puffer között a fojtótekercs.)
Én is pont így állok most szinte, lehetséges a zajosodás rossz táphidegítés és paneltervezés miatt is, ha belegondolunk a 300V amplitúdójú négyszögjel csúnya zavarokat tud produkálni. A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2013
Én is kísérletezgetek szinuszos inverterekkel, jelenleg van egy működő kapcsolásom is.
Egy FET es H hidat vezérlek egy meghajtó IC vel, L9903 eredetileg motor meghajtásra tervezték, a dir lábon váltom a polaritást, a pwm lábon pedig adok neki egy közel szinusz arányban változó pwm jelet a félperiódus idejére egy attiny2313 kontrollerrel, a transzformátor (250VA) egy szünetmentes vas transzformátora, a primert LC szűrőn keresztül hajtom meg a tekercs E55 légréssel. Most egy autós tápot alakítok át, itt az eredeti kontroller adja az 50Hz ütemjelet, ami a szintén attiny2313 INT0, INT1 lábára megy, négy kimenete van, az alsó FET-eket a táp eredeti optoja kapcsolgatja 50Hz ütemben, a felső FET-eket a kontroller pwm kimenetei hajtják egy-egy TLP350 optocsatolón keresztül. Az optok segédtápját az eredeti transzformátor segédtekercsére forrasztott 1:1 egy-egy darab kis transzformátor látja el, jelenleg nekem is ez a gondom hogy a kimeneti jel még nem valami szép ennél a megoldásnál. A kimeneti szűrő tervezése: az LC kör rezonancia frekvenciájának min 10x50Hz (500Hz) és max. 20kHz/2 (10kHz) között kell lennie. A kondenzátor típusteljesítménye az inverter max. teljesítményének 5%-a, azaz 250W táp esetén kb 750nF (nem részletezem a számítást) tehát választhatunk 1µF szabványos értéket. Az induktivitás értéke a Thomson képlet alapján számolható. 1µF és pl. 10mH esetén rezonancia frekvencia 1600Hz ami megfelel. Tehát kell 2db 5mH induktivitás 1µF kondenzátorhoz a Te tápodnak megfelelően. Gyári szinuszos inverterben ferritrúdra csévélt tekercset láttam. A sárga gyűrűmag biztos nem jó ide. A szűrő után még kell tenni egy normál zavarszűrő gyűrűt (mint PC táp a 230V oldalon) meg hozzá n*100nF körüli kondenzátort.
Szia Mihály!
A kínai termékek semmivel nem lennének rosszabbak mint hasonló más országból származó társaik, ha hasonló igényességgel készülnének. Az ár valahogy a munka minőségét is tükrözi. Ha egy európai gyártású hegesztőinvertert hasonlítok össze egy azonos tudású kínai géppel, azt kell mondjam hogy az ár/érték aránya a kínainak jobb. Arról nem is beszélve hogy javíthatóság szempontjából a kínai gagyi vezet. A franciák és olaszok olyan modulrendszerű invertereket készítenek, hogy a javításához komoly tárgybeli és szakmai felkészültség szükséges a forrasztás terén. A kínai szkópok terén nem rendelkezem tapasztalattal, Philips-et és Tektronix-ot használok. Ötlet terén nem igazán várhatsz tanácsokat, mivel ahány gép, annyiféle megoldás. Ebből következik, hogy ami egyik gépnél tuti megoldás a másiknál már ugyanarra a problémára az ok másutt keresendő. Igen sokféle inverter fordult meg a műhelyemben,de eddig egy adott hibára csak egy adott gyártmányon belül lehetett azonosságot felfedezni,más gyártóktól származó gépek esetében már egészen máshol volt a hiba forrása. Mérni csak ott lehet és érdemes, ahol van már tapasztalati, vagy a gyártótól származó referencia. A mérési értékek mégy egy gyártmánycsaládon belül is szórnak, nem hogy különféle gyártmányok esetében. Lényeg inkább az elv ismerete, és kiigazodás az adott gép kapcsolási logikáján. A legkönnyebb dolgod akkor van,ha rendelkezel az adott gép pontos dokumentációjával, de erre van a legkevésbé esély.
Sziasztok!
Régóta olvasom ezeket a hozzászólásokat, én magam is építettem már különböző invertereket, különböző teljesítményeken. Jelenleg több szinuszos invertert is tervezek, érdekes tapasztalataim vannak. Otthon egy gázkazán és egy keringtető szivattyú menne róla, ha nem lenne áram. A választás egy 300W körüli teljesítmény leadására képes típus. Meg is építettem, első körben egy kibuherált PC trafóját használtam, áttekercseltem, és egy Push-Pull kapcsolással 350-400V-os egyenfeszültséget készítettem a 12V-ból. Ebből az egyenfeszültségből 4db mosfettel PWM módon alternatív vezérléssel kivagdostam a szinuszt és próbáltam mindezt megszűrni. Az első probléma a leválasztás volt, ezt néhány optoval megoldottam, viszont a kimeneti szűrés nem a legjobb lett. Előző hozzászólásokban olvastam, hogy a kimenő fojtótekercs légréses legyen, próbálkoztam ezzel is. az a baj, hogy csak kibuherált PC trafók állnak rendelkezésemre, és semmit nem tudok róluk, viszont az Interneten talált szinuszos inverter fényképek toroid szűrőket tartalmaznak eléggé nagyok az inverter többi alkatrészeihez képest, és elég nagy menetszámúak. Tud ebben valaki segíteni, hogy hogyan induljak el a szűrő méretezésében? Persze arról nem is beszélve hogy több fojtót kipróbáltam már, össze-vissza begerjedt, hullámos lett a szinuszjel teteje, persze a multimétert rátéve mindent mért csak 230-at nem mutatott. egy TV-n és egy DVD-n is kipróbáltam, és a TV-n zajpöttyök jelentek meg. A szinusz vivőfrekije 20Khz, de ez sem számított, gerjed össze-vissza. Ha akkuról pörgetem és a szkóp rajta van, akkor ráz minden alkatrésze… segítsen valaki…
Olyan kérdésem lenne, hogy van a képen látható inverter. Ez egy scannerből lett kiszerelve, és a hozzá tartozó cső 253mm hosszú volt. Használhatom én ezt nagyobb csőhöz is gond nélkül? Amihez kellene 385mm hosszú LCD monitor csöve.
Bazi nagy tekercsből és bazi nagy kondenzátorból aluláteresztő szűrő. De kb. akkora méretű lenne, mint az inverter. És melegedne is...
hello nekem csak inverter kellene amúgy a monitor tökéletes pixelhiba mentes csak csúnyán néz ki hogy lógnak ki a fénycső zsinórjai mert most másik inverterrel hajtom hogy legyen fénye
Gondolom javítani akarja, nem egy egészet venni helyette....
peter810 Az inverter transzformátorának mérd meg a szekundereit, ha menetzárlat van, akkor nincs értleme cserélgetni az alkatrészeket.
Sziasztok nekem olyan problémám van hogy van egy: Mirai DML:419w210 monitorom ami bekapcsol meg a háttérvilágítás felvillan,de ha megvilágítom akkor látszik hogy üzemel a fénycsövek jók mert egy másik monitoréval kipróbáltam.az inverter típusa ami benne van Dac-19M008 ezen van 3 púpos kondi mást nem látok rajta.
Meg ezek a típusú mosfet ic-k 2db p605 bd6249,ha véletlen ezek is rosszak ezeket hol lehet beszerezni vagy másikkal helyettesíteni.üdv:peti
Igen, lehet az is.
Ha eros fennyel megvilagitod, akkor sem latszik rajta semmi? Kulso monitorral ad-e kepet? Elsokent nezd meg az inverter biztositekat, altalaban azonnal a bemenet mogott lesz a gepbol jovo kisfesz csatlakozo utan.
Sziasztok!
Hátha tud valaki segíteni mi lehet a galiba. Van egy noti, nincs egyáltalán háttérvilágítása. Fuji PA1510. Fel se villan. Most ez inverter hiba lenne??
Ha létezne olyan inverter ami 230V/10A bemenőből csinálna 230V/100A-rt akkor nem kellene HHO cella, hanem egy 12V akkuról max 10A-rel meghajtanál egy villanymotort 100A-ig az autódban
Talán nem volt egyértelmű, de továbbra sem a brutál áramerősség a cél nagyobb feszültségeken, és még csak véletlenül sem az akku és az inverterek zárlati árammal való terhelése sem.
Hello!
- Ha megnézted volna az IC adatlapját, láttad volna. A 9-10-11 lábak között, a tokban két inverter áramkör van. Az ellenállás gondoskodik egy negatív visszacsatolásról, amitől az inverter erősítő fokozattá válik. Így a frekvencia függő visszacsatolással a kvarcon keresztül oszcillátorrá válik az erősítő fokozat. - A 12-es láb az oszcillátort követő bináris számlálók törlő bemenete. Ha az "H" szintű, akkor minden számláló kimenete "L" szintre kerül. Hogy működjenek a számlálók, ez a láb "L" szintű, vagy is a GND-n van. üdv!
Azt mondja, hogy a hibás kondikon kívül érdemes rossz forrasztásokat is keresni. Fenn az oldal tetején hoz is egy példát az inverter panelen, egy tekercs kiszakadt lábbal.
A Bob Boyce-féle toroid teljesítményáramkörét szerintem érdemesebb lenne eleve magasabb feszről táplálni, inverter nélkül. A plusz energia valszeg nem is a vízbontásból, hanem a toroidból származik(áram formája és toroid mag kölcsönhatása). Akkor még vízre sincs szükség, csak felhasználni a plusz áramot.
Idézet: „Érdekelne, hogy jól gondolom-e elméletben azt, hogy ha valakinek sok lemezes cellája van, akkor ha nem kapcsol párhuzamosan két egyforma cellát, hanem csak egymás után "sorba köti" akkor az adott cella 12V helyett, már 24V-ot igényel és 1/2-re csökken az áramerősség, a korábbival azonos gáztermelés mellett? -Mert ebben az esetben erősen el lehetne gondolkodni inverter építésben!” Jól gondolod. Vagy inverter helyett nagyfesz akkupakk, és nagyfesz generátor az inverter vesztesége nélkül. Idézet: „Egyenirányítás és megfelelő szűrés és pufferelés után, lehetne ezt is kapcsolgatni” Igen. Sok cellás soros bontó kell, az autóban elférő tömeggel és mérettel. Idézet: „az inverter pedig ha jól van méretezve akkor tutira nem fog kérni 83A-rt!” Ha van jól méretezett invertered, amely 1000W kimenetet tud 1000-nél kevesebb W bemenettel, érdekel.
Sziasztok!
Benq q9u3 típusú monitor. Hiba szokásosnak indult az inverter nem működött a rossz kondik miatt. A kondi csere után az inverter működik, a csövek világítanak, bekapcsoláskor kiírja benq majd három alapszín felváltva betölti a képernyőt. Csatlakoztatom, a számítógéphez a képernyő elsötétül semmit nem látni a képen. Olyan mintha a fényerő kontraszt teljesen le lenne véve. A menü halványan látszik, minden maxon van. Rajzot nem találtam hozzá, mi okozhatja a hibát? Üdv:Feco
Te valahol nagyon rossz helyen keresgélsz szerintem.
Nem tudom mennyire volt már dolgod 12/230V inverterrel, de az Ohm törvény sajnos ezekre is igaz. Itt egy gyári inverter, 90% hatásfokkal 12V-ról 128A áramot vesz fel 1200W kivett teljesítményhez. A szekunder oldalon legfeljebb 5A-t tud kivenni 230V-on, de akkor már szét szívatja az akksit percek alatt. Vagy a generátort. Vízbontó ügyben inkább a rezonáns megoldások irányában érdemes kutakodni , ott állítólag 2-3A 12V-on liter nagyságrendű HHO-t generál. Legalábbis tecsőn mutatnak ilyen felvételeket.
Az egy dolog, hogy te többszáz Voltot akarsz ráengedni egy kibővített cellára többszáz Amper helyett.
De ezt a többszáz Voltot te inverterrel csinálnád 12V-ból. A dolog ott bukik, hogy az inverter viszont 12V-ot kér és a teljesítmény-azonosság (bemenő-kimenő teljesítmény, a veszteség csak hab a tortán) miatt ő fogja felvenni a többszáz Ampert... Neked olyan gépkocsi generátorra lenne szükséged, ami eleve nagyfeszültséget ad le, erre a célra. A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
Szia!
A manapság kapható félvezetők segítségével olcsón megépíthető egy PWM-es inverter, tehát ez reális dolog.
Hello.
A gyártó oldalán utánanézhetsz: Bővebben: Link Van 1000 wattos gyártmányuk. A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
Sziasztok!
Szerintetek létezik, hogy ez tényleg tiszta szinuszos inverter? Mert a magyar árakhoz képest, igen csak alacsonyabb. (1000W-os 144€) Vagy nem érdemes bedölni az ilyennek? Köszi ha válaszoltok. http://www.ebay.de/itm/Sinus-Spannungswandler-inverter-12V-auf-230V...t_1188
Sziasztok!
Rég jártam itt fent, nem érkezett válasz azóta sem egy korábbi kérdésemre. Így feldobnám megint a korábbi kérdésem kicsit teljesen másképpen és egyszerűsítve. Lehet hülyeség lesz, de nem feltétlen. Alap probléma, az az, hogy nagy áramra lenne szükség, hogy 12V-ról például egy alapjáratnyi, vagy akár teljes terhelésnek megfelelő gázt elő lehessen állítani.. Érdekelne, hogy jól gondolom-e elméletben azt, hogy ha valakinek sok lemezes cellája van, akkor ha nem kapcsol párhuzamosan két egyforma cellát, hanem csak egymás után "sorba köti" akkor az adott cella 12V helyett, már 24V-ot igényel és 1/2-re csökken az áramerősség, a korábbival azonos gáztermelés mellett? -Mert ebben az esetben erősen el lehetne gondolkodni inverter építésben! Ugyanis ha ez így van akkor, "ha" 12V-nál kellene mondjuk 4950A, akkor 120V-on 495A.. ez esetben akkor 480V-on például 123,75A. -Na már most mielőtt rögtön érkezne egy belekötés.. -Egyenirányítás és megfelelő szűrés és pufferelés után, lehetne ezt is kapcsolgatni.. -Nem lenne állandó zárlati árammal terhelve, illetve ehhez is lehetne PWM-et készíteni..(Nem az a célom, hogy ezzel hajtsam meg a járművem tisztán, mert ennek erős korlátai vannak, viszont véleményem szerint részben átléphető a 12V nyújtotta korlátok (és nem csak elvben léphető át, ha ezt jól gondolom.) ) Ezt a 4950A-rt egy korábbi hozzászólásban olvastam, nem számoltam utána, elvileg ez egy 1500cm3 -es 55KW-os motorhoz kellene, de szemléltetésként vettem alapul.. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot ismét egy példa.. Adott egy darab 1KW-os fogyasztó (legyen ez most egy fűtőbetét ellenállás.) 12V-on ha az 1KW-ot használni szeretnénk, akkor 1000W/12V=83,333A-re lenne szükség, amibe egy 12V-os akku simán belerokkanna, de ha van egy komolyabb inverter akkor ha az tud 500V-ot akkor csak 2A kell a fogyasztónak és az inverter pedig ha jól van méretezve akkor tutira nem fog kérni 83A-rt! ![]() Várom az ötleteket, illetve az építő jellegű kritikát is! Illetve érdekelne az is hogy, valaki gondolt már ilyen lehetőségre? Üdv!
A 40A bemeneti áram a tápláló eszköz terhelhetőségét határozza meg; ha teljesen ki akarod használni az inverter teljesítményét ennyit kell tudnia. A bemeneti(táp) feszültség a lényeges: ha 12V, akkor egy 24V-os betáp kinyírja! (Fordítva meg nem működik.) Ha ráteszed a 44Ah-ás aksira, akkor nem illik teljesen kihasználni, mert az akkuk nem szeretnek csúcsterhelésen járni huzamosan. Nem kell hozzá semmilyen illesztő áramkör.
Sziasztok ez nem tudom ide tartozik-e de keresek egy Lg flatron 1710s monitorba tft-lcd kijelzőt.a kijelző típusa LM107E01
ár:megegyezés szerint.Akinek van vagy tudja hogy ebbe a monitorba még melyik fajta jó az írjon .köszi. Meg ebbe a monitorba keresek invertert:Mirai DML:419w210 az inverter típusa Dac-19M008
Mivel méred a teljesítményfelvételt? Bóvliáruházban vett 1999.-Ft-ossal? Fázishasítás, nagy cosFi, kis teljesítmény esetén még a 16000.-Ft-ossal is komolytalan a mérés. A trafók működéséről meg leírásod szerint nem sok fogalmad van.
![]() Tudod egyáltalán, mi van egy szünetmentesben? Az nem CSAK egy inverter. Egyébként gyártó, évjárat, kivitel szerint ég-és föld a külömbség közöttük.
"vagy csináljak egy áramlopot amivel le tudom szedni a felsövezetékröl a 3 fázist? Az is megoldhato még mindig ampervadász vagyok meg azért a famos vizsgát se vettem."
Te ezt komolyan gondoltad?! Ha te -a te kifejezéseddel élve- ampervadász vagy, akkor tudnod kellene hogy olyan pályára tévedtél ezen megjegyzéseddel, amiért a szolgáltató nem egy, hanem 15 db 1 fázisú inverter árára büntetne. Mint már leírtam, a kísérletezés felesleges, és káros is -az inverterre vonatkoztatva. Ha édesapád ilyen munkákból keresi a kenyerét, bizonyára nem hagyná hogy a munkaeszközét tönkretedd efféle kísérletezéssel. Egy kínai 200A-es 1 fázisú inverter, amelyik tartalmazza a nagyfesz gyújtót is, már 100 ezer Ft környékén megvásárolható. Szerintem ennek beszerzésében segédkezz, vagy építs egyet az édesapádnak.
Köszönöm válaszod.
A bolti inverter jó, de mint írtad, kis teljesítménynél 12V 1A, ki 6W. Ezen lehetne javtani. Toroid és 555(most tűimpulzus, majd próbálom hosszabb impulzussal is): 12V-ról trafó nélkül 10mA, tarfóval 40ma, 230V 25W izzóval 150mA(közel lehet a 100%-hoz hatásfok.) Az alkotás élménye és a sikerélmény endorfin termelését eredményezi. ![]() Kapcsolóüzemű töltő: 2W teljesítményfelvétel üresjáratban, 14,4V 0,78A-nél 15W a 11,23W helyett. 74,86% hatásfok. Lehetne jobb. "Rádióadó" (50HZ-)200kHz-ig: RF generátor kísérletezéshez a trafókkal, vízbontással. Műterhelés, izzó mellett minimális a sugárzás.(Kis rádiókhoz 24V 10W szofitaizzó elfogadgató SWR-t ad) Egy 1000VA vagy 4db 250VA trafó: 1000VA üresjárat 10W, 250VA 2,5W. Kis terhelésnél jobb a kicsi, nagyobbnál párhuzamosan kötni a fullra egyforma építésű tarfókat. A másik ok: 250VA-t valszeg tudok kedvező áron, 1000-es drága pénz a boltocskában. 1000VA 230/230V-os leválasztó ideális kísérleti alany lenne. Pluszban rátekercselhetnék 1:4-4,5 nyi menetszámű tekercset 48V-ra. Érdekes effektus: tegnap toroid kis menetszámú tekercsének egyik vége antennaszerűen fel, másik vége akku pozitívon. A másik kis menetszámú tekercs két vége majdnem összeér, közte egy sorkapocs oldala(kondiként felfogható). Akku plusz és minusz hálózati kapcsiüzemű töltőn(nem töltött). Az áramkör nem zárt. IRF540-nel sorba kötött hangszóró,és 12V 10W izzó. A kezemmel megérintve a vezérlő lábat vezetni kezd, negatívhoz nyúlva kikapcsol. Különféle gerjedések, frekik a hangszóróból 50HZ-től több kHz-ig. Egyszer a mellette lévő NYITOTT áramkörű tarfó akku pluszra menő vezetéke elkezd füstölni az akkunál. Lekaptam, és azóta sem sikerült megismételni. Talán belenyúltam a tarfó-vezeték vége alkotta kondi rezonanciába, és mégsem kitaláció Tesla ötlete, az áram a légkörből. Próbálom ismét előidézni az effektust. Idézet: „Egyébként 1 fázisról 300A-t sehogy sem fogsz tudni kicsikarni a hálózatból.” inverteres AWI-hoz 230V 32 A-es csatlakozás elég lenne 300 A-re. AWI-val én se "kanalaznék". Meg lehetne oldani az egy fázisról táplálást, ha autotrafóval felnyomná 400 V-ra és ezt kötné be 2 fázis közé. Persze nem ártana azon az ágakon növelni a diódákat és a puffert. Mindez csak akkor használható, ha nem figyeli a 3f meglétét. Kerítéshegesztéshez kicsit nehéz lenne a két egységet húzgálni. Egy kis vállrakasztható inverter 1,5-4 kg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

-Egyenirányítás és megfelelő szűrés és pufferelés után, lehetne ezt is kapcsolgatni.. -Nem lenne állandó zárlati árammal terhelve, illetve ehhez is lehetne PWM-et készíteni..