Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Annak tudatában írok,hogy 1-2 hét múltán a feledés homályába vész.
Két napja komoly vihar volt nálunk,a hosszú távú adatrögzítőmnek van egy új funkciója,4 órára visszamenőleg megjeleníti az 1 perces átlagokat is,alaphelyzetben 10 percenként átlagol.A vihar olyan gyors és rövid volt,hogy mire 10sec alatt felértem a tetőtérbe már vége is volt a széllökésnek.Csak annyit hallottam,hogy a fogasszíjhajtás átugrik a fogakon(kb 5Kw-ra van tervezve,vihar esetén át szoktam kapcsolni deltába,ilyenkor az inverter nagyobb fordulatnál terhel be és így a hajtás is nagyobb teljesítményt képes átvinni.Az első képen látható a vihar kezdete,nagyon szépen látszik a "vihar előtti csend".Az 1 perces átlag 15m/s-ot mutat,de a lökés 10-20sec-nál nem volt hosszabb,ebből kifolyólag biztos 20m/s felett volt.Bizony ez a mi tragédiánk,hogy szinte semmi hasznosítás mellett iszonyú mechanikai és elektromos igénybevételre kell tervezni. A második kép a szeptember hó szélsebességét mutatja,a harmadik a szeptemberi betáplálást,a negyedik egy tavaszi betáplálást mutat.Hosszabb idő átlagában havi 500-1000Wh-képes hasznosítani,a rendszer adatai ismertek voltak,csak emlékeztetőül,3m/s felett kezd betáplálni,kb 20% hatásfoka van a teljes rendszernek,4,5m2 savonius,nálam közepes szelek fújnak(3-5 m/s).Ezekből bárki megállapíthatja mire számíthat kis hazánkban szélgenerátor területén.
Valószínüleg menetzárlatos az inverter transzformátora. Mérd meg a szekunderek ellenállását, egyezniük kell.
de az összes egyszerre?uttána néztem és lehet,hogy inverter trafó a hunyó a dologban de szeretnék biztosra menni .8db van belöle a tv-ben ,de hogy tudom kipróbálni melyik a hibás müszer nélkül ?
Sziasztok!
HOKKAIDO HCNN351X kültérihez keresek inverter egységet. Az egység oldalán "35AC01", a benne lévő NYÁK-on "VC571015" jelzés található. Tud valaki segíteni? Előre is köszönöm!
Hello!
Hülye kérdés. Samsung 710N-ben az inverter részen elhalt (elfüstölt) egy SP8M3 FET. Ezt oké, hogy kicserélem, de mi okozhatta a füstölést? Mert gyanús, hogy nem magától füstöl el egy FET. Itt a fórumon láttam pár hozzászólást SP8M3 témában, de egyikben sem volt róla szó, hogy mitől megy tönkre... Azért meg nem cserélném, hogy még egyszer elfüstöljön ![]() Ezen kívül amúgy megy a monitor, csak a háttérvilágítás vibrál, miközben füstöl a FET ![]() Tudok a táp+inverterről képet küldeni, meg a pontos típusát is megírhatom, csak jelenleg ágyhoz vagyok kötve ![]() Ha valaki tud segíteni, köszi! A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
Na kb. ez lenne!
Követve az érthető instrukcióid, erre jutottam. Az 555 tápja 5v. A CV lábon beállítom azt a feszültséget aminél szeretném korlátozni az áramot. PL 15A->15A*0,133V=1,995V Amint ezt eléri az ACS713 kimenete aminden úgy történik ahogy leírtad a működést. Minimális alkatrésszel kivitelezhető így. A szimulációs idális modell szerint a kapcsolási idő 50mikrosec. Az összes eddigi próbálkozás között ez eddig a leggyorsabb. Ha a valós modellen végzett szimulációdban ezek az alacsony komparálási feszültségek kevésnek bizonyulnának, akkor létezik egy 610mV/A es alapkapcsolás is bár ehhez kell még egy műveleti erősítő is, s ezt nagyon nem szeretném. Az ivertert egy tranyóval helyettesítettem, mert találtam ugyan a logikai kapuk között inverter kaput csak azt nem tudom miért nem működött. 3 pin-je van és gőzöm sincs mit kell kötni a 3.ra? Úgy érzem egyre jobban alakul. Felteszek egy pdf-et is a kapcsolásról. A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2012
Ez a mikrovezérlő dolog a hétköznapi szükségletek kielégítéséhez tényleg teljesen felesleges. Ha azt vesszük, hogy a maci olcsóbb üzembiztosabb és javíthatóbb, semmi nem indokolja a vezérlés mikrovezérlővel való kiváltását. Abban az esetben ha komolyabb igények merülnek fel, pl.: egy awi inverter készítése aminél mondjuk ac kimenet is van, akkor olcsóbb és könnyebben járható út lehet a pic-ek alkalmazása. Az ilyen komoly tudású gépek megépítéséhez előbb egy egyszerű maci-t kell megépíteni mikrovezérlős kivitelben, hogy kivitelezhető legyen a bonyolult vezérlésű komoly kombigép is. Egyébként itt a nagy többség hobbi célú készülékeket épít, sokszor nem az eszköz szükségessége, hanem az építés öröme és a kihívás a célja a dolognak.
Sziasztok!
Nem régiben szereztem egy APC Back-UPS 900VA-s szünetmentes tápegységet. A műhelyben összeraktam, majd miután 2 óra kínlódás után rájöttem, hogy egy biztosíték kiment (csak ennyi baja volt) a nyákon, már üzemelt szépen kettő darab 75Ah-s mozgáskorlátozott kocsi akkumulátoráról. Hazahoztam beraktam a kettő 7Ah-s 12V-os akksikat, majd hidegen indítva sípolt ütemesen. A csengőgomb megnyomása után el kéne indulnia az inverternek és üzemelnie kéne, de itthon már elég érdekes hangon sípol folyamatosan az UPS, míg bent a műhelyben hidegen elindítva és a csengőgomb megnyomása után nem sípolt, hanem hallani lehetett, hogy elindult az inverter, dolgozik a trafó és a 150W-os izzót is hajtja szépen, a 2db 75Ah-s akksiról. Esélyes, hogy csak az akksik nem bírják, amiket itthon beraktam? 7Ah-s 12V. Eredetileg 6V 12Ah-s akksik kellenek bele 4db, mivel 24V-os. Rákötöttem a gépem is, de a Teszt gomb megnyomása után leállt a gép és eléggé erőlködött. Nagyon olyan jelenséget produkál, mintha túl lenne terhelve a kimenet, pedig átnézem és zárlat nincs és hálózatról üzemel is szépen a gép. Köszi előre is!
Szia
Köszönöm a szakszerű válaszod, és ezzel teljesen egyet értek, bár én nem tudtam volna ilyen pontosan megfogalmazni. Amiket leírtál, teljesen igazak, és ismertek. Viszont nem vagyok vele kisegítve, mert a két óra teljesen azonos körülmények között működik ,azaz az inverter is megy a nixie órában.A kettő egymás előtt van,mert a trimmert szeretném beállítani.A vevő kb.1,5m távolságra.A ledes szinkronizál, a nixie nem. Olyan érzésem van, mint amikor az egyik rádiónak kisebb az érzékenysége.... De a DCF vevő ugyanaz.
sziasztok! nekem egy 500w-os furot kellene meghajtanom akkurol (nagy terhelessel). üzemelni 5*5 percet kell neki ket feltöltes közt az inverterem 700w-os mekkora minimalis akku kellene ala, ill. kell-e ha igen mekkora biztit erdemes betenni ? akku inverter köze vagy inverter es furo köze?
köszi elöre
Na most felmerült egy olyan alternatíva, hogy van itthon egy amcsi 115V-os kis motor, és az van ráírva, hogy a fordulatszám 85. Ok, de van rajta egy derékszöghajtás, nevezetesebben egy csiga hajtás. Na már most úgy néz ki a belseje, hogy egy kis tengely hajt egy nagy kereket, magyarul lassító áttétel, az arányhoz 20:1-hez van írva, magyarul a motor 1700-at pörög, a kimenő hajtás pedig 85, ami sztem teljesen ideális lenne nekünk. A gond, hogy valahogy össze kéne hozni a 115V/60Hz-et a 230V/50Hz-cel. Na ezt hogyan lehetne megoldani? inverter? vagy ilyesmi?
Nem tudom, hogy hol laksz, és felétek milyenek a szélviszonyok. Magyarországon nem jellemző a folyamatos, és minden pillanatban azonos erősséggel fújó szél. A fogyasztók típustól függően igen rosszul tolerálják a hálózati paraméterek, feszültség, terhelhetőség, frekvencia folyamatos változását. Ez mindennek az okozója, ami miatt nem kerülhető meg az átmeneti energia tárolás problémája.
Tehát az alapvető rendszer felépítését nem tudod megúszni: szélkerék -> generátor - > akumlátor -> inverter - hálózati átkapcsoló -> fogyasztó. Elvileg lehetne eleve hálózati feszültséget szolgáltató generátor a szélkeréken, de a szélkerék által hasznosított energia meglehetősen széles határok között változik, és ezzel együtt a hálózatot ellátó generátor minden jellemzője is, (teljesítmény, feszültség, frekvencia) és ezt egyszerű módon nem lehet a hálózati táplálás szintjére hozni, hogy egy egyszerű átkapcsolás elegendő legyen. A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2012
Ma eddig jutottam.
Nem egyszerű javítani, de mivel használt feteket építettem be, ezért volt aminek letört a lába. Azaz le kellett bontanom a felette lévő réteget. Pofon egyszerű volt. Pákával olvasztás és szikével láb alá nyúlás. kicsit megemel ennyi volt az egész. Tinky melyik vezérlésre gondolsz? A táv->pic-> híd-> áramfigyelés->vissza pic Vagy a hídvezérlésre? A hídvezérlést megoldja az IR2111 és egy inverter. Én most ezt csinálom mert ha már ennyit rajzoltam és küszködtem szeretném látni működni ezt is. függetlenül bármilyen más kialakítási koncepciótól amiről értekeztünk. Ma mennem kell!
Azért mindjárt az elején van megoldandó probléma a közös kimenetű áramváltó miatt. Bár lehet natúr is életképes a dolog, de ez esetben az egyik áramszabályozás (a nagyobb jelű) határozza meg a többit is. Valahogy a szinkront kellene létrehozni. Na, ilyenkor kiváltképp szükséges a jóval tapasztaltabbak tudása, hogy ez csak elméleti síkon nagy probléma vagy a gyakorlatban el hanyagolható lévén, hogy a három végfok szinte 100%-ban egyforma is lehet akár.
![]() ![]() Egy gyári 3 fázisú inverter rajza talán adhatna választ a problémára és a megvalósíthatóságra is.
Sziasztok!
Van nálam ismerőstől egy Xerox XA3-17, 700P, (2005 Novemberi gyártmány) monitor, hogy hátha meg tudom szerelni. (eddig 2 monitorral volt sikerélményem hála nektek, de azoknak csak kondi problémájuk volt.) Ebben van 2 db púpos kondi, viszont láthatóan meg van benne halva egy dual fet is, smd. Ezen a 4511GM, alatta pedig 532132, jelzések vannak, (ilyenből összesen 4 db van az inverter lapon, ha jól sejtem tekercsenként 2-2 db). Ha ezt kicserélem mire ügyeljek? 1.) Jelent e valamit a második számsor (532132), tehát ennek is egyeznie kell-e ha cserélem, vagy simán jó bele az is aminek a második sora 925039 és csak a 4511GM a lényeg? 2.) Ha cserélem párban kell-e cserélni? (esetleg mind a 4-et kell-e?) 3.) Jellemzően mi okozhatja az elfüstölését, keressek-e valami hibás alkatrészt még, vagy van rá esély hogy csak ennyi (+a púpos elkók) baja van? Köszi.
Vicsysnek akartam címezni:
Nem fogod elhinni, de egy hasonló egérfogón gondolkozok épp. Csinálok egy egyszerű inverter, töltök vele egy pár kV-os kondit. Elötte kialakítok egy üres NYÁK lemezen mondjuk 4 barázdát. A kondi feszültségét rávezetem, majd az egér ahogy rálép megcsapja -> rádől és büdösödik miközben ég Még átgondolom, de közben tekerem a trafóját... A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2012
Sziasztok,
Kezdő PIC-esként készülök megépíteni a watt-féle egyszerű égetőáramkört. Ezt. Sajnos a hozzá szükséges 7407-es IC-t nem tudtam beszerezni, de volt itthon 7405-ös, ami hat inverter, szintén open-collector kimenettel. Két kérdésem lenne: ha ezt az IC-t használom, akkor az égetőprogram beállításokban be kell kapcsolnom az inverz módot, hogy jól működjön? Alternatíva: egy 7407-es kapu helyett két 7405-ös inverter kaput sorba kötök és visszafordul a jel. Elvileg. Gyakorlatilag a futásidő nem okoz majd gondot? Kösz: kisté
Szevasztok,
hozzám került egy SELCO heggesztőinverter, 3fázisú,240 Ampers.Első nekifutáskor kiderült hogy leégett az egyenirányítóhíd,a primerköri IGBTk - 4 darab IRGPF50W,és a gattemeghajtó - jelformáló diszkrét smd alkatrészek....Sajnos semilyen doksit nem sikeült találni hozzá,ezért segítségeteket kérem,ha valakinek volna rajza és megosztaná velem...Jól jönne az élesztéskor, Péter A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012
Idézet: Ezzel azért vitatkoznék. „Az akkumulátoros tárolás + az inverter annyira megdobja a költségeket, hogy sose termeli ki az árát.” 1.) Tárolni nemcsak akkumulátorral lehet, hanem pl. hidrosztatikusan is. A szélgenerátor tornyában lehetne egy 5...10 köbméteres tartály, a szélgenerátor pedig közvetlenül egy szivattyút működtet ami vízzel tölti a tartályt. A tartály alján lévő nyíláson kifolyik a víz és egy vízturbinát hajt meg, az pedig az elektromos generátort. Mechanikus tárolási elvek is léteznek pl. a szélkerék fogaskerék áttételt hajt meg az áttétel egy csőrlővel nagy tömegű ballasztsúlyt emel fel a súly visszaengedve megforgatja csőrlőt ami egy generátort hajt meg stb. Ezen tárolási módok élettartama30 években mérhető , fillérekért javíthatóak. Ráadásul házilag ( na jó kell egy jobban felszerelt garázsműhely hozzá) kivitelezhető és anyagköltségbe kerül. 2.) ha valaki képes napi 5...10 kilowattórát előállítani akkor az elektromos energiát fűtésre és vízmelegítésre is használhatja, nyáron ehhez még kevesebb termelés is kell. De ha a szél vagy a napelem beruházás már a fűtést és melegvízszükségletet is kiváltja akkor már tuti, hogy egyszer, 10 éven belül megtérül Idézet: „gondolom a hatásfok azért rosz” A hatásfok azért rossz, mert jó hatásfokhoz nagy szélsebesség kell (sokszor), ez pedig kis magasságban csak ritkán van. Földközelben a föld lelassítja a szelet. Ahol épületek, fák, domborulatok is vannak, az csak tovább ront a helyzeten. Házi módszerekkel (30-50m alatt) szélenergiát hasznosítani ott éri csak meg, ahol egyáltalán nincs vezetékes szolgáltatás (magyarul nincs vezetékes alternatíva), vagy nem szükséges a tárolás: jó úgy, ha akkor és annyit lehet csak felhasználni, amikor és amennyi termelődik - pl. öntözőrendszer a puszta közepén. Az akkumulátoros tárolás + az inverter annyira megdobja a költségeket, hogy sose termeli ki az árát.
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem abban a problémában, hogy: LG L1510S típusú monitornak olyan problémája van, hogy bekapcsoláskor bejön a kép kb 1másodpercig és utána a fénycső lekapcsol. Minden más megy tovább, mert megvilágítva az lcd.-t más fényforrással, akkor minden ok a képpel. A fénycső kapcsai mérhető a bekapcsoláskor a nagyfesz (5-700V), de ez ahogy elmegy a kép le is esik 1-5V-ra. Az inverter részben kondenzátorok, tranzisztorok ki lettek cserélve, sőt még a csövek is. Diódákat végigmértem mindent amit lehet de semmi. Mi lehet a probléma? Válaszokat előre is köszönöm. Minden jót Palkó!
Helló! Egy kapcsolásban találtam egy 4583 nevű IC-t. próbáltam mindenféle előjelekkel (CV, CM, DL, stb.), de nem jött értelmes válasz, csak valami "100 lábú" mikrokontroller, pedig szerintem hex inverter, mint a 4584. Tudnátok róla valamit?
Sziasztok. Az alábbi monitorokban előforduló inverter ( tipusa:4H.L2E02.A35 kép: http://www.iccfl.com/images/4H.L2E02.A35.jpg ) kapcsolási rajzára lenne szükségem. Köszönöm
Ha mondjuk 600Wattos teljesítményt akarnak fogyasztani 4 órán keresztül mindennap(ebbe beleférne este 4 órás TV-zés LCD-s TV-vel) LED izzós világítás plussz az inverter és az akkumulátorok veszteségei akkor a napelemek teljesítménye 3 kiloWatt körül kell legyen. Természetesen ezt a becslést még lehet finomítani, mert számít az, hogy a napelem rögzített vagy a Nap irányát képes-e követni (a kettő között 10szeres különbség van megtermelt energiában) de egy délre néző, 35 fokban döntött, rögzített napelemnél az 5szörös beépített teljesítmény reális becslés.
Találtam egy árat: 277 Eurós 235 wattos napelemre itt: http://www.napelem-szereles.hu/webaruhaz/product.php?id_product=86 Ebből 12 darab kellene. Ez 3312 Euró, 280 forint/Euró árfolyamnál ez 927360 forint. Itt egy másik linken: http://www.fonetsolar.hu/arak/napelem-ar-jellemzok Ez is 230 Wattos bruttó 68000 forintért. 12 darab pedig 816000 forint. Ezenfelül kell töltésvezérlő, egy darab 250 Ah-s akkumulátor bőven elegendő és inverter. Az akkumulátorok élettartamával nem hiszem hogy problémák lennének.
Üdv.Segitséget kérnék a hozáértőktől.Énis régóta szemezek a napenergiával de nemigen értek az elektronikához.Az elképzelés azlenne hogy 2db akku,24v és kb 250Ah ,a világitást,a tv-ket meg a beltériket kéne elleátni.Én kb 10órán át 500w-ot számoltam napi szinten(óránkénti 500w).A kérdésem az hogy ez az akkupakk elbirja e és hogy mijen napelemmel kellene ezt tölteni?Azt gondoltam hogy a napelemet magam raknám ösze.Ojan celákat találtam a neten például hogy:
p max:2-3.8w U max:0.5V I max:4-7A Ebből menyit kellene sorba kötni egy napelem táblához és hány tábla kéne?Mikor nincs nap töltöm fagázos generátorral,de van agymotorom is(biciklié)ezt szélkerékhez szánom egyszer majd.És azis érdekelne hogy a trapézjeles inverter a tv(LCD) kárositja e?A szinuszos nagyon drága.És mégegy fontos kérdés az akku amortizáció nekem ez a legriasztóbb,azt gondoltam inkább tulkellene méretezni ezt a részét.Hát enyi.Elnézést a rosz megfogalmazásért de kicsit félve kérdezek már fórumon.Köszönöm a választ.
A kapcsolás ez.
De a meghatjásnál a tranzisztoros inverter helyett egy CD4069 es inverter v an, mert a tranzisztoros meghajtás képtelen volt az IR2111 számára a logikai magas szintet produkálni ez 15V tápnál min 9,5V A rajzot úgy kaptam egy fórumtárstól. Én kiigazodom rajta annak ellenére hogy néhány ellentmondó alkatrészfelirat van benne ezért nem akartam feltenni. még nem volt időm kitistázni a rajzot. A vezérlés pedig az IR2111 adatlapjából egyenesen következik. A PIC pedig mást nem csinál, mint a modell vevőjének 50Hz es PWM jelét(ez a szabványos kimenet) 20Khz-s jellé konvertálja. Szerintem ebből a rajzból a hiba oka nem derül ki. Nem több mint 1 Pic 2 db táp 1 db iverter és az IR2111 kapcsolásának összeillesztése. A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2012
Szia
24V sdb egyenként 65Ah-s munkaakkumulátor az áramforás. Egyedül képtelen vagyok az áramkorlát megtervezésére. Eddig a fórumtársak segítettek. Az Ő érdemük. hogy eljutottam odáig, hogy már működött a rendszer. De eddig kb 50 Fet-et sikerült kivégezni. A próbajáratáskor minden simán működik, aztán amikor a terep próbára kerül sor, néhány óra próbálgatás után a nyák elfüstöl. Volt néhány teszt aminek alapján okom van feltételezni, hogy a nyák elpárolog és ennek a következménye a fet-ek elfüstölése, s nem fordítva. Azaz nem a Híd hibásodik meg és ezután a zárlat végez a fóliiával, hanem fordítva. Tapasztalat, hogy a hűtőborda alig meleg a teljes elfüstöléskor, viszont a motorral párhuzamosan kapcsolt 100nF/600v os kondi tűzforró Most ez 47nF ra csökkentettük, de még nem volt idő kipróbálni talán vasárnap. De itt nem az egyszerű áramterhelésről van szó. Az irányváltások és fékezések okozta indukciós "tüskék" itt a gond. A modell egy kerekesszékből kitermelt 2 db eredeti hajtóműves motor gumikerékkel.A kormányzás/vezérlés a két motor relatív sebességkülönbségével valósul meg. Az összenyitást kizárja az IR2111. Egy PIC állítja elő a 20kHz-es vezérlőjelet az IR2111 számára a rádióvevő 50Hz-s jelét mixelve konvertálva. ami a H-hidat egy inverter segítségével vezérli. A Rajz jelenleg kísérleti stádiumban van. Nem kívánom addig feltenni amíg nem stabilizálódik a helyzet. Mivel a szerkezetben a kerék ki tud pörögni tehát a blokkolásból eredő túláramnak nem sok az esélye,( bár ezt csak sejtem) úgy gondolom, hogy a nyák itt a ludas. Sprint layout szerint a 8mm széles 35mikronos nyáknak 24A az áramterhelhetősége ez a fólia van vastagon ónozva. Ez ennek a 2db akksinak annyi volt mint a hajszál. Az eredeti motorok saját hőkioldói 70A.osak egyenként. Emiatt vélem úgy hogy egy a korábbiakban felvázolt mechanika elegendő áramterhelhetőséggel bírhat. A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2012
Hello!
Érdekes rajz, de szerintem vannak benne hibák. Mintha valaki kirajzolta volna valamiből. - Az 555 7-es lába nyitott kollektor, vagy is felhúzó ellenállás nélkül nemigazán működik. A CD4081-re menő 1kohm, szerintem nem sorba van a bemenettel mert ott nincs értelme, hanem a 7-es láb, és a 8-as láb között. A 7-es közvetlenül megy a kapura. - Az is érdekes, hogy két logikai IC van használva, egy ÉS kapu,valamint egy inverter. Bár az inverter típusa nincs megadva, de gyanítom, hogy hiszterézises CD40106. De az inverter tokban 6db. van, a kaputokban meg 4db. Egy 4093 Schmitt-es NAND ICből mind kettő kialakítható. - A "Hk" a hőfokvédelem, az "Abe" az akkumulátor feszültség védelme, a "K" gyanítom a gázpedál alatt van, hogy a gázt levéve megálljon a motor. (P1 pedig a gázpedál.) De úgy vélem, hogy a 741 bemenetei szerintem fordítva van bekötve. Mert nem az aksi feszültség csökkenésénél kapcsolná ki a motort, hanem a feszültség növekedésekor.. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |