Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Sziasztok!Találtam a mellékelt linken egy nekem nagyon tetszö kapcsolást...Ez egy inverter lenne cdi-hez.Megszeretném épiteni mert a tapasztalataim elég jók az SG3525-el és ezért tetszik a kapcsolás.A gondom viszont az hogy nemtudom hogy kellene átalakitani induktiv jeladós mocihoz?Ez ugynézem hogy platinás és ez nekem nemjó.Valamint még az is kérdés lenne hogy mennyire fontos leállitani az invertert a gyujtás pillanatában?Mert is azsincs megcsinálva báris ugylátom...Gondolom azért kellene mert a tirisztor nemfog birni lezárni mikor kisült a kondi...De ha egy ellenáláson keresztül tölteném a kondit akkor kibirna sülni a tirisztor nem?Valaki aki ért hozzá kérem adjon tanácsot az átalakitásra vonatkozóan hogy mit hogy kellene meg hogy egyáltalán van e rá mód.
Sziasztok a következő dolgokat szeretném megtudni az inverterekről:
Milyen berendezéseknél okozhat problémát a kvázi szinuszos jel? A szinuszos vagy a kvázi szinuszos inverterek közül melyik a hatékonyabb? A hagyományos transzformátoros megoldás mindkettőnél alkalmazható-e vagy ajánlatosabb valamilyen impulzus üzemű inverter megépítésében gondolkodni? A transzformátoros és impulzus üzeműek közül melyik a hatékonyabb/jobb a szinuszos vagy a kvázi szinuszos? (Egy esetleges szélturbina megépítésén gondolkodom, egyenáramú generátorral, akkumulátorokkal..., és főleg számítógépeket, hűtőt, mobiltöltőt, TV-t üzemeltetnék róla, olyan 1-3kW közötti tartományban. A hatékonyság ezért nagyon fontos, ne melegedjen, és ha lehet viszonylag olcsón be lehessen szerezni vagy megépíteni.)
Sziasztok az lenne a kérdésem, hogy az ok 55.00/7018-1-es elektródát milyen hegesztővel lehet megolvasztani mert olvastam olyat,hogy váltó és egyen áram is jó neki csak nem tudom hogy inverter kel hozzá vagy jó a sima trafó is segítségeteket előre is köszönöm
javasolnám párban cserélni, az inverter is ált. párban hajtja
Érdekes hogy a vas trafón simán átmegy a 24kHz az L1 tekercs nélkül, a szekunder oldalt is lehetne az induktivitás de így mintha jobb lenne.
A következő project olyan lesz hogy rossz trapéz tápból van ferrit trafóm ebból megcsinálom a 300V dc-t és azután a híd fogja előállítani a szinuszjelet. Nemsoká lerajzolom az elképzelésem. Igazán nagy teljesítményű átalakító készíthető a multilevel nevű inverter típussal, ez vas trafós és több szekundere van pl 12, 24, 48, 96, 192V és ezek vannak kapcsolgatva fet-ekkel és lépcsőzetesen közelíti a szinusz jelet.
Ez inverter motoros?
Egy kis tanács kellene . HP hstnd- 2b01 monitorral küszködöm. A gond az inverterben volt . A C5707 tranyó és bizti volt kiégve . Cseréjük megvolt , most a gondom hogy az egyik oldali inverter folyamatosan világit standby-ban is . A hibát azt hiszem meg is leltem 8 lábu kis ic-nél zárlat van .
Egy kapcsolási rajz nagy segítség lenne , és pár tanács mi okozza a hibát . A neten turkálva BenQ T705 Tápja kinézetre megegyezik. Köszönöm
Ha sokat nyaggattok lerajzolom és felrakom a rajzott de az egész lelke az attiny2313 meg a benne levő bascom-ban írt program.
A trapéz inverterből is lehet szinuszos kimenetet csinálni bár veszteséges: kell egy soros azután egy párhuzamos rezgőkör az inverter kimenetére 50Hz-re hangolva, esetleg a párhuzamos el is hagyható. Az LC elemek lehetnek fénycsőfojtókból meg fázisjavító kondikból összerakva, az LC alkatrészek VAr-ban kifejezett típusteljesítménye legyen minimum az inverter teljesítménye de ha pl csak a szivattyúnak kell szinuszjel akkor elég a szivattyú teljesítményével megegyező és csak azt táplálni így kisebb a veszteség, a többi fogyasztó mehet trapézról is, ekkor a szinuszjel torzítása 5% alatt marad. Nemsoká felteszek elvi rajzokat a szinuszos inverterekről.
Valószinüleg neked sok negatív élményed lehet ezekkel a félvezetőkkel, ha normális kapcsolásban használod őket hibátlanul üzemelnek és igenis alkalmasak inverter készítésére. Nyilván egyszerűbbek és nagyobb tudásúak a mai tranyók és IC-k,de ezek akkor is jók voltak és ma is használhatóak, csak tudni kell őket kezelni.
Senkit nem akarok kiábrándítani, de 555-ből meg 2n3055-tel nem lehet használható invertert készíteni, ezek már múlt évezredi alkatrészek.
Nekem most sikerült 80% készre egy trafós szinuszos invertert készítenem és ami az egészben a legjobb hogy semmivel nem drágább vagy bonyolultabb mint egy trapéz inverter. Még a feszültség szabályozása hátra van.
Hacsak nem nagyfrekis (inverter, ferrites) trafó, akkor átvertek. (Amúgy Quad-nál nem dívik kapcsitáp.) Ha jó lenne a kis trafó, tán 100VA. Vissza az eladónak!
Technikai érdekesség képpen felteszek néhány képet és adatot egy hegesztőinverterről, ami az IC-k feliratai szerint 1990 tavaszán készülhetett.
Kemppi PS3500, 350 A tirisztoros inverter. Univerzális, tud CO2-t, AWI-t és MMA-t (pálca). Üresjárati feszültsége MMA-AWI módban 80 V (mérve 80,2), amit segédtáppal állít elő. 10 me 2-es huzalból a főtrafón, fojtó, kis hídon át a kimenetre. Ennek a fojtója volt menetzárlatos, ami eldurrantotta a kis Graetz hidat (KBPC3508-cal helyettesítés). A karakterisztika MMA és AWI módban szabályozható. A főtrafó ferriten van, méretek ~93*43*155. A két legérdekesebb dolog, ami miatt megemlítem: Az inverter változó frekvenciájú. Induló 500 Hz, max. ~10000 Hz. A gép fedelébe bele van ragasztva az évtizedek ellenére még mindig tökéletesen olvasható teljes rajz (vezérlőpanel nélkül, de ne legyünk telhetetlenek!). Jelalakokkal, feszültségekkel... A rajzot persze a javítás végén az összeszereléskor vettem észre, bár évekkel korábban már volt kezemben. Felteszem, hátha valaki hasznát veszi.
Sziasztok! Van egy csomó kacatom. PC tápegység böl van 4db, Ellenállások, kondik, És szeretnék csinálni egy 12Volt DC böl 240Volt AC-t. Hogy tudjak vele egy laptopot, egy hi-fi-t meg egy routert üzemeltetni amíg áramszünet van! Vagy ha úton vagyok autóval! Kellene egy rém egyszerű inverter rajz. Meg hogy miből áll. Ha lehetséges ilyet kérni. Meg egy tipp, hogy mivel tudom fel transzformálni az áramot az inverter után!
Egyelőre nem tudok sokat ezekről, de azért meg szeretném próbálni meg csinálni. Ha sikerül még nagyobb az öröm! Előre is köszi!
Ha megoldást keresel UPS, igaz a 230V kimenet 170-185V de erről működnek az általad leírt eszközök. Irány ups ből inverter autóba című topic.
Sziasztok!
Meg csináltam ezt a kapcsolást:Bővebben: Link Csak 280Hz üzemel nem 50 Hz Úgy néz ki hogy működik Vagyis csak félig működik a tranzisztor által vezérelt FET gate-re nem érkezik feszültség, a másikon van feszültség. Azért kipróbáltam hogy egy FET-el mit csinál, rá kötöttem a trafót, A multimétert a secundere. Indulásál kis szikra multiméter elment a más világra, 750V mérési tartományon ki sütöte, most mindenre végtelen értéket mutat, nem nagyon értem mi történhetett. Egyébkén sima hálózati trafó, fordítva bekötve, primer 220V sec 2*20V. Szóval most már félek a rendszertől....
Üdv. Mindenkinek!
Szeretnék építeni egy elektromos kerékpárt. Van hozzá 400W-os whirlpool kefés motor, aminek a szabályzását és kordában tartását kellene megoldani aksi és inverter táppal. Tudnátok ebben segíteni? Előre is köszönöm!
Sziasztok,
egy egyedi Simson gyújtáson gondolkozunk, aminek a lelke egy egyszerű astabil multivibrátor lenne. Mielőtt bármit is csinálnánk, megszeretnénk kérdezni, hogy működőképes -e egyáltalán amit kitaláltunk. (kép mellékelve) Tervezzük egy továbbfejlesztett változatát is, amiben csupán 1 gyújtótrafó lenne. A kapcsolás eredetileg, egy 120V-os inverter rajza. A hozzá tartozó leírás a C1, C2-es kondenzátorokhoz 47µF-ot ír, mert akkor a frekvencia ~ 50Hz. Gyors power tranzisztorokat használnák. Milyen frekvencia lenne az optimális?
Sziasztok.
A kérdésem az lenne hogy az NE555 ic 3as lábára(kimenő jel) rá lehet-e minden gond nélkül kapcsolni egy IRFZ44N MOSFET Gate-re vagy kell ellenálás közéjük? Bővebben: Link A kapcsolásról lenne szó csak IRFZ44 FEtekel
Jelenleg sok más dolgom van, de amit a texastól rendeltem kis dc-dc konverter ic működik, 1V-ból is 5,5V-ot tud csinálni 80% körüli hatásfokkal, ez a vezérlésnek jól fog jönni. Lomexbe egyébként lehet kapni nagyon apró vakutrafót (körmön elfér) és 1:312 az áttétele, gyakorlatilag 1V-ról is képes megfelelő feszültséget létrehozni. Legutóbb ezzel szereltem fel a rajzot, de tovább még nem haladtam, maradt benne a relaxációs oszcillátor és a schmitt triggeres inverter, mint komparátor egyben.
Sziasztok!
Át terveztem a nyákot meg néznétek hogy jó-e? Azért ide írok mert a többi nyákos topik ki van halva... Bővebben: Link
Mint már többször kifejtettem itt a fórumon is, alapvetően az inverter és a szervohajtás hardverben alig különbözik, csak szoftverben más. Általában igaz az, hogy egy szervohajtás szinte bármilyen motort kezel, a paramétermegadáskor kell a motor típusát megadni. A szervohajtások többsége azonban jeladó nélkül nem szokta az aszinkron motort kezelni.
Ebből kifolyólag az inverter is kezelhet más típusú motorokat, ha programozták. Én eddig nem láttam ilyet, bár nem is mostanában olvasgattam inverter gépkönyvet. Lehet, hogy félreértetted, a háromfázisú hálózati betáplálásról beszéltem, nem motorról. Vagy én értettelek félre...
Én ezen már túl vagyok, az engedélyeztetés nem kerül semmibe, a költség egy tulajdoni lap beszerzése, ás a postázások. A mérőt ingyen cserélik. Nézd a az illetékes áramszolgáltató oldalán, ahova tartozol. Ott le vannak írva az általuk elfogadott inverter típusok, és le van írva a követelmény. Mindenféleképpen egy előzetes engedély kell, mert előfordulhat, hogy arra a hálózatra nem engedik, akkor kár az egész beruházás.
Na ez egy nagyon jó hír. Akkor kamuztak nekem. És az inverter árát leszámítva mennyibe van kb egy engedélyeztetéses macera? nem tudja nekem megmondani valaki?
Az áramszolgáltató csatlakozási pontja az inverter. Mindegy, hogy hol. és hogyan készült a napelem. Például nálam a napelemet meg sem nézték.
A kiválasztást érted, bár a megközelítésed fordított, tehát a marketing célt ért
![]() A diódát gondolom úgy érted, hogy nem teljes hidat (4 negyedes hajtást) akarsz csinálni. Mi mindíg teljes hidat csinálunk, és a FET-el, IGBT-el párhuzamos diódákat hajtásos (inverter) alkalmazás esetén ennek megfelelően tokozzák. Azaz, ha a FET-et, IGBT-t kiválasztottad, azt is beteheted dióda helyett, de ha az adatlapjából kimazsolázod a diódára vonatkozó adatokat, akkor ezek alapján tudsz csak diódát választani. Egyébként nagyon hasonlít a dióda méretezésének menete a FET, illetve IGBT kiválasztásához. FONTOS: csak azok a FET-ek, IGBT-k jók amelyeknél a javasolt alkalmazásnál UPS, inverter, Servo Drive szerepel. Egyéb esetben a dióda nem azonos áramú, illetve nem bírja a kapcsolási veszteséget! A DC villanymotor megfogalmazás mit takar? Egy DC motor lehet külső, soros, párhuzamos, vegyes gerjesztésű. Mi a szervo elektronikában az állandómágneses DC motort alkalmazzuk, amelynek hardvere és vezérlése jelentősen eltér a fentiektől.
Szia.
Ha autó trafóval készíted akkor a kondi minimum 8mikrós legyen és a karámot érdemes visszavezetni és több helyen összekötni a szálakat nem csak a kezdésnél,ugyanis soros párhuzamos kötésben csökken az ellenállás. Az inverter részben a trafó minimum 3,5 wattos legyen.
Van egy ötletem. A házi napelemes ellátást úgy oldanám meg hogy bár akkumulátort töltenék de nem sütném ki teljesen ha lehet, hogy olcsó autós akkumulátor is jó legyen; tehát úgy menne mint az autóban: a generátor látja el árammal a fogyasztókat, az akku csak puffer. Készítek egy DC-DC konvertert ami a 24V akku feszt 320V DC-re alakítja, a hálózat is egyenirányítva lesz egy közös pufferkondira. Így ha hálózatra akarok kapcsolni akkor a graetz előtt egy triakot kapcsolok be optotriakkal, ha invertert akkor pedig az inverter vez. IC shutdown lábát kapcsolom. Így kihagyás mentesek az átkapcsolások.
Az egyenáram nem gond mert ide csak kapcsolóüzemű tápú fogyasztók mennének, hiszen már szinte minden az. Meg a kihalt egyenáramú hálózat újra reneszánszát élheti az ezen alkalmazások előnyei miatt.
Sziasztok. Probálok NYÁK-ott tervezni de az utolsó lépések nem jönnek össze valaki segíteni, esetleg valaki be fejezné? Ezt a kapcsolást kellene el készítenem:
Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Felteszem, hátha valaki hasznát veszi.