Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
A magok 5 milis textilbakelittel vannak összefogatva.15 évig ez volt a cirkulám munkalapja
![]() ![]()
A végfokba jó a 47 ohm/20W ellenállás,mert miért ne lenne jó.Valóban méretesek,de ha neked nem zavaró akkor nincs akadálya. A mikro ventilátort is berakhatod,nincs azzal semmi gond,kicsit nagyobb lesz majd a dobozod,de akkor sem lesz 50kg mint a régi trafók.
Nekem is egy mikróventi van benn,teljesen jól kotorja a levegőt.
Kb. ehhez hasonló megoldást ajánlottam anno "berobbantam"-nak is vagy van olyan is amikor "enyhén" sodorják össze a szálakat és úgy talán könnyebb tekercselni (lásd a mellékelt kép).
Igen nekem is valami hasonló a tapasztalatom.Ha túl szorosra csináltam a sodratot akkor tekercselés közben mindíg fellazult 1-2 szál.Én ugye toroid formában tekercseltem,dugdostam a sodratot a magon keresztül.Nekem a legtutibb úgy lett,hogy kb fél métert sodortam csak össze a szálakból.Evvel a véggel megkezdtem a tekercselést.Amikor kezdett fogyni az összetekert szakasz akkor megint összesodortam 20-30 centit.Így minden szál szép feszesen áll a magon.Lenne mégegy kérdésem.Ma nekiáltam a főpanel elkészítésének.A kapcs rajzon az IGBT-ken van 1-1 0.5 ohmos ellenállás ez megy egy 4.7 ohmosra .A kettő közt van a 13 voltos zéner.A nyákterven amit használtam a 0.5 ohmosak helyén is 4.7 ohm van és megvan az eredeti 4.7 ohmos is.A fórumban viszont azt olvastam,hogy csak az igbtk-re kell a 3 db 4.7 ohmos és az eredetit ki lehet dobni és átkötni a helyét.Most melyik a legjobb megoldás?Az eredeti gondolom kilőve.Azt olvastam így túl szoros az igbt-k illesztése ami a halálukhoz vezethet.
Helló
A mikró venti lett a befutó ![]() ![]()
Nem nekem címezted,de megmutatom az én főpanelomat,nem kell neked ezt követned,ha nem akarod,csak az ellenállásokat nézd,amikre rákérdeztél.
Az IGBT-kel sorban legyen egy-egy 4,7 ohm, ahogy erdgab paneljén van. Az első 4,7 ohm viszont nem kell, oda mehet rövidzár. Zenerekből 3 db kellene, mindegyik gate-emmitter közé egy, a lehető legközelebb ültetve a tranyókhoz. A zenerek lehetnek nyugodtan 15 V-osak, csak annyi a feladatuk, hogyha túlfesz akarna lenni a gate-eken, akkor azt levágja. Normál üzemben a gatemeghajtó trafóról nem jöhet akkora fesz, hogy nyissanak a zenerek, tehát maguktól nem fognak melegedni.
Helló
A lenti panel felső részét átrajzoltam.A zénereket meg ráforrasztom az igbt 2 lábára.Ez így megfelelő lesz?Az alsó részt nem rajzoltam át hogy legyen összehasonlítási alap
Kicsit kesze kusza!
Itt is egy IGBT modul + vezérlés
Mentettem köszi
![]()
Csak az IGBT-kre kell zener, máshova nem kell. Ezzel a rajzzal az a baj, hogy a gatemeghajtás emmitterekre menő fóliája nagyon hosszú! A gatemeghajtást úgy kell megtervezni, hogy a gatemeghajtó trafótól a gate-emmitterekig a lehető legrövidebb fóliák legyenek. ( És akkor jön még az, hogy az erősáramú fóliáknak is nagyon rövideknek kell lenniük. Ilyenkor szoktam azt csinálni, hogy a gatemeghajtást inkább egy kis panelra építem fel és azt állítva teszem be a nagypanelba. )
Sosem szoktam érteni, hogy sokan terveznek teljesítmény elektronikai paneleket, de nagyon kevesen használják pl a sprint layout-ban a "Zone" funkciót.
Pedig itt is milyen hasznos lenne, sok helyen kibővíteni a vezetősávokat szélesre. Megjegyzem nem ónnal kell befuttatni a sávokat, hanem első körben kiszélesíteni amennyire lehet, majd jöhet rá a 1,5-2,5mm-es tömör rézhuzal.
Helló
Nem is tudtam,hogy ez is a Te munkád.Ezt a panelt készítettem el.Mikor a bordára furkáltam az igbtk felfogatóját csodálkoztam is,hogy szinte milire stimmelnek a rajta lévő pontozások.Akkor azért már kicsit gyanakodtam ![]()
Hát,igen,az is az én szüleményem s a furatok is azért stimmeltek mert gondolkodtam egy újabb gép építésén azokkal a bordákkal melyeket végül is Néked adtam.
![]()
Helló
Nekem a panelom épp fejjel lefelé van a Te elrendezésedhez képest,mert így estek jó helyre a főtrefó kivezetései.A 47 ohmosom nekem a régi fajta.agy porcelán csőre van feltekerve az ellenálláshuzal,a lábai pedig laposak egy furattal.Ezen átdugtam egy kettes rézdrótot megforrasztottam és ez van a panelba forrasztva.Így az ellenállás a borda fölé fog esni és át tudja fújni a venti is.A kondit én a fólia oldalra tettem és meghalytottam annak a lábát is.Egy szűk centi helyet terveztem a panel és a borda közé mivel az irfd-nek is tettem foglalatot.Így minden fér kényelmesen
Nekem innentől működik.Ha nem akarod az egész fórumot végigolvasni innentől szerintem Te is kapsz infót bőven, csak pár oldalt
![]() katt fórumtárs nekem fogalmazott szólásából: "Igen, ezt már néhány hónapja javasoltam, de nem lett kijavítva a rajz... szerintem most sem lesz. És aki elkezd egy Macit építeni, az a töredékét sem olvassa el ennek a topicnak..."
Idézet: „Nekem a panelom épp fejjel lefelé van a Te elrendezésedhez képest,mert így estek jó helyre a főtrefó kivezetései.” Igen,ez azért van mert én pont fordítva terveztem a bordákat beépíteni,mint ahogy Te tetted,de nincs ezzel semmi gond.
Sziasztok! A Maci kapcsolást szeretném megépíteni, és az lenne a kérdésem, hogy a GT60J323 IGBT jó e az IRG4PC50U helyett? Nem írtak frekit az adatlapjára, a többi adata alapján jónak tűnik helyette.
Én olvasom.Épp tegnap hagytam el ismét a linkelt oldalt
![]() ![]() üdv
Sziasztok!
Volna egy gyári Hegesztőm CEVIK SKI 114 kicsit szétéget van benne egy két alkatrész amit nem tudok beazonosítani így kellene egy kapcsolás hozzá nincs valakinek ehez a típushoz?
Képet tegyél fel a belsejéről, akkor talán tudunk segíteni.
Tiszteletem Mindenkinek.
A nagy csöndben végeztem némi szellemi munkát.Erdgab kolléga nyákterveit átalakítottam a dobozolásomnak és az alkatrészeimnek megfelelően.Aki ért hozzá vessen már rá egy pillantást nem e valamit nagyon benéztem.A 300 voltos és nagyáramú csíkokat kiszélesítem még annyira,hogy 3 mili rés legyen melette csak.A nagyáramúak kapnak még egy rézhuzalt is pluszba.A graetz helyét pedig kivágom a panelból és vezetékkel meg sarukkal csatlakoztatom a nyákhoz.Így függőlegesen nyerek 3-4 centi helyet .A ráfordított időt előre is köszönöm
Úgy látom, hogy az eredeti témától nagyon eltávolodtunk.
Melyik hozzászólás alapján tételezed fel???
Csak egy apró észrevétel,a felső oldalon a HFA diódáknál nekem nem tetszik az az átkötés,ahogy odarajzoltad,túl kicsi lesz a távolság a fólia sávok között a diódák lábánál.Attól most eltekintek,hogy oda a diódák helyett triakot rajzoltál,ami kissé zavaró.
Nem tudom mire gondolsz,de ha a topik címére,hát azt jó lenne megváltoztatni inverteres hegesztő készítésre.Mert olyan,hogy inverteres hegesztőtrafó kissé érdekes kifejezés,bár nekem semmi gondom vele.
Kedves Gábor Barátom!
Semmi gond azzal a trafó kifejezéssel,hiszen a hegesztőinverter ugyanúgy tartalmaz teljesítmény átvitelére alkalmas trafót, még ha nem is 40 kilósat. Pont emiatt lett létjogosultsága,no meg a kiváló szabályozhatósága és technológiai sokoldalúsága miatt.
Köszönöm,hogy ismét időt szántál rám.A három láb engem is zavart kissé,de így volt a rajzon amit találtam.A miliméterpapíron viszont már csak két láb van.A vezetősávok távolságára figyelni fogok,köszönöm az észrevételt.A nyákon egyenlőre csak a furatok helye van jelölve.Először ezeket rajzolom ki és utána a vezetősávokat ezek közé szoktam berajzolni.Közben rájöttem,hogy a vezérlőpanelról lemaradt a két ellenállás a kondenzátor bank mellől.Lenne evvel kapcsolatban is egy kérdésem.Nekem most úgy van rajzolva,hogy a bank egyik végére jön a graetz a másikra pedig a 300 volt csatlakozik.Viszont olvastam a fórumon,hogy jobb átlósan kötni.Vagyis a bank egyik végére a graetz+ és 300v-,a másikra a 300+ és graetz -.Szerinted melyik a jobb megoldás?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |