Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   165 / 262
(#) kutató válasza durkonorbi hozzászólására (») Márc 8, 2012
Nálam egyelőre ez az összetételű rendszer működik. Az inverter volt a legdrágább, amit szerintem itthon is potom pénzből is ellehetne készíteni jó minőségben. Csak nincs rá vállalkozó? Vagy csak összekellene dugni a fejünket és megcsinálni a tutit. Sok ügyes ember van itthon vagy maradt itthon, jobbat és olcsóbbat lehetne elkészíteni mint Kínában. Ráadásul garanciában. Az alaptípus összerakása sem lenne horribilis összeg.
(#) durkonorbi válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 8, 2012
Én javasolnék még egy dolgot... ha kisebb házi méretekben gondolkodunk, akkor megfontolandó lenne egy 1200W körül, természetesen egyfázisú is... erre már több modul is ráköthető, még nem a pénzkeresés, "csupán" befektetés jelleggel már elmegy... rátehető egy induló és egy közepes modulszámú rendszer is... aki ezt kinövi, majd lép tovább... szerintem... Viszont egyre nagyobb rendszereknél egyre kevésbé irritáló a drága inverter, de amikor valaki néhány modullal indítana, és annyiba kerül az inverter mint a komplett rendszer többi eleme, az sokszor azonnal visszaveti a lelkesedést...
(#) fredee4444 válasza Papp Ferike hozzászólására (») Márc 7, 2012
Bocs, ha rosszul fogalmaztam. Igen, úgy van ahogy írtad, ha lehúzom az LCD szalagkábeljét, elindul a háttérvilágítás. Miután bekapcsolt a háttérvilágítás, visszaszúrom a szalagkábelt és gond nélkul megy a TV. Az inverter panelra megy a táp, az engedélyezo vonal és a fényero szabályozó vonal, ahogy azt te is írtad. Az a fura, hogy mikor bekapcsolom a tv-t, felvillan a háttérvilágítás de az engedélyezo vonal magas szinten marad (5V) és a hang is mukodik ilyenkor. Az inverter panelen a fényero szabályozó vonalon ilyenkor nem mérek semmi feszultséget.
(#) Beachway hozzászólása Márc 6, 2012
Üdv mindenkinek!!Ismeri e valaki jobban azt a BD9766 inverter oszcillátor áramkört??Bővebben: Link Letöltöttem az adatlapját, de nem derült ki belőle számomra az hogy mikor tápfeszt kap, és készenléti állapotban van (STB 0 volt) kell e az OSZC kimenetén lenni jelnek??És ha az STB-t aktivizálom el kell e indulnia egy pillanatra a FET-ek meghajtásának??Nem tudom egyértelműen behatárolni, hogy rossz, vagy még más is lehet hibás .Nekem azt produkálja ,hogy tápot kap, de semelyik lábon nem produkál egyetlen egy felfutó impulzust sem.Kőkemény vízszintes vonal a szkópon.És még úgy is ha egy külső 3voltot adok az STB lábára.Szerintetek működhet úgy, hogy mikor megkapja a tápot, elindul az oszcillátora.Az OSZC kimenetén megjelenik a jelalak, és egy külső figyelő áramkör ennek meglétekor az STB lábat aktivizálja, és elindulhat a FET-ek meghajtása??Na és ez után ha a nagyfesz megfelelő, továbbra is működik??Minden segítséget előre is köszönök!!
(#) poci261 válasza albinolynx hozzászólására (») Márc 6, 2012
nekem ezek voltak zárlatossak ,közvetlenül a inverter előtt ezért zizegett mert nem tudott normálisan kapcsolni,azért zárlatra ezeket is kimérhetnéd,amatőr vagyok hozzá én is csak tippelek vagy kérdezek
(#) btoti válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 6, 2012
Szia!

Végső elkeseredésed előtt némi ötletet azért adnék.
Mivel forintális hasznot éves szinten kb. a 3 kW feletti teljesítmények jelenthetnek én célszerűnek tartanám a 3,5 kW (16A-s mérőhöz) és az 5 kW (25 A-s mérőhöz) betáplálási teljesítmény értékeket megcélozni. A házi betáplálásoknál talán az 5 kW a felső szóba jöhető határ, mert 1 fázison ez a legnagyobb megengedett betáplálási teljesítmény. E felet csak 3 fázisú betáplálásról lehet szó. Ez szerintem már egy másik, nem házi kategória.
Ekkora teljesítményekhez viszont már a 2-300 V-s meghajtó fesz. érték illik a minél kisebb vezeték veszteség miatt.

Ha megjelenne a magyar piacon szinkrongenerátor közvetlen hálózatba táplálását lehetővé tevő szinkronizáló automatika (mikro szél, víz erőművek) - az már külön csoda lenne. És persze nem inverter árkategóriában, hanem annak kb. tizedéért, huszadáért.
(Minimális elvárás az előírt hibahatárokkal: A hálózati fesz. függvényében szabályozza a gerjesztést, figyelje a frekvenciát és adjon arányos hibajelet az elektromos visszafékezéshez, majd fázisszög azonosság pillanatában adjon parancsot a hálózatra kapcsoló mágneskapcsolónak.)
(#) mpisti válasza ozon hozzászólására (») Márc 6, 2012
Bocsi, nem olvastam a korábbi kérdésedet, csak a mai napon feltett kérdést. A normál MMA inverter is átalakítható, de előtte érdemes lenne tanulmányozni,hogy a gépben a lehetőség adott-e az átalakításra. A digitális áramszabályozású gépek átalakítása nagyon körülményes.
(#) hinar83 válasza albinolynx hozzászólására (») Márc 4, 2012
A primer köri puffer nélkül ne nagyon járasd mert kinyírhatod a tápot.
Próbáld elkülöníteni teljesena tápot az invertertől mégpedig úgy hogy kiforrasztod a biztijét, ha nincs akkor valamelyik átkötést amin a 20v körüli feszültséget kapja az inverter.
A hiba amit leírtál teljesen arra utal hogy tilt a táp a szekunder köri zárlat miatt.
(#) DJanosi hozzászólása Márc 4, 2012
A tegnap este és ma reggel sikerült tervezni egy villanypásztort amit ma meg is valósítottam ! Teljesen nem teszteltem le csak az inverter részét de valószínűleg sikerülni fog az életre keltése !
Üdv:Levente
(#) sargarigo válasza egonka92 hozzászólására (») Márc 4, 2012
Ha már végig akarod járni az utat (nagyon helyes! ), akkor inkább nézd meg ezt a kapcsolást! Az invertert ugyanúgy belerakhatod mint a sajátodba.
Maradva a te verziódnál, ne az inverter kimenetét húzd fel, hanem a pnp tranyók bázisát egy-egy 1k-val, és ami most bent van 1k, azt cseréld ki 150 ohmra! Ugyanígy az npn-eket meg akár le is húzhatod testre. De ez csak opció.
Így a pnp alapból megkapja a tápot, vagyis kikapcsolt állapotban van, az npn pedig testre van húzva, az is kikapcsolt. A kimenet tehát lebeg, a bement pedig ha jól gondolom, akkor beáll fél tápra.
Ha most a vezérlő lábat lehúzod testre, akkor a felső (pnp) tranzisztor bázisát lehúzod a tápról, ezért az kinyit, megindulhat rajta az áram. Ha nem le, hanem felhúzod, akkor pedig az alsó (npn) kezd el vezetni, tehát nyelőként viselkedik.
Nagyjából ugyanígy működik az a kapcsolás is, amit linkeltem, csak nekem szimpatikusabb.

Ha valamit benéztem, akkor bocs, már kezdek fáradni
(#) egonka92 válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 4, 2012
Íme az egyik motor H hídjának kapcsolási rajza, legalábbis átrajzoltam azokat a külömbségeket, amelyek az eredeti kapcsolási rajzhoz képest nálam más. Az L293D ellen szól nálam, hogy szeretek sok mindent magam összerakni, és egy H híd nem tünt legyűrhetetlen akadálynak. Lehet, hogy a második robotnál, vagy később, ha ezt továbbfejlesztem, áttállok rá, de az elsőhöz még szerettem volna egy sajátot összedobni.

Tehát próbáljam meg az inverter kivezetéseit a tápra húzni pl egy 10 kOhmos ellenállásal? Ha igen, amint feltöltenek a ceruzaakuk, kipróbálom.
(#) egonka92 hozzászólása Márc 4, 2012
Helló mindenkinek!

Egy hónappal ezelőtt egy egyszerű robot építésébe kezdtem (nekimegy a falnak, visszafordul), mindezt úgy, hogy a robotba épített alkatrészek beleférjenek egy 4000 Ft-s keretbe. Hétvégenként dolgozva rajta szépen elkészült a mechanika, az érzékelők, a PIC körüli részek és a H-híd. Az utolsóval vannak gondjaim. Az itt megtalálható H-híd az alapja, amit építettem: H-híd. A különbség elsőre annyi volt, hogy a motor ki-be kapcsoló jelet is invertáltam (persze így a tranzisztor PNP lett), valamint a tranzisztorok bc 182-212 páros volt. Ez hamar kiderült, hogy nem működőképes, mivel gyengék voltak, kicseréltem hát őket bc 368-369 párosra. Ezzel már működött, viszont csak az egyik irányban forogtak a motorok, amikor ellenkező jelet kapott, nem mozdult meg. Amikor az NPN tranzisztorok előtti bázisellenállást 150 Ohm-ra csökkentettem az 1kOhmról, akkor elindult az ellenkező irányba is, viszont nagyon gyengén, kézzel le lehet fogni. Ráadásul nem is minig indul meg, totál véletlenszerű (a teszt amivel vizsgáltam abból áll, hogy a PIC 5 s -onként váltja az irányjelet, miközben a motor bekapcsolójelen van). Ezen felül a ki-be kapcsolást végző tranzisztorok is eléggé melegednek.
Az inverter használt bemenetei a PIC lábaira kapcsolódik, valamint egy 10 kOhm-os ellenállással a földre vannak húzva, a nem használtak bemenetek pedig egy vezetékkel vannak földelve. Ami gyanus, hogy az inverter magas kimenete nem akarja elérni a 4 V-ot, de nem értem, hogy miért.
További tudnivalók: a motorok lábai közt egy-egy 100nF-os kondenzátor van, az inverter és a PIC stabil 5 voltot kap egy 9 V-os elemről, a motorok pedig 4 újratölthető ceruzaelemel működnek. A melegedés ellen próbáltam kicserélni a motor ki-be kapcsolóját BD 140 re is, de az meg nem kapcsolt, így visszacseréltem.
A kérdésem, kérésem, hogy tudtok-e tanácsot adni, hol keressem a hibát? L293D-t nem szeretnnék használni, mert azt 3 bittel birom rendesen irányítani, én viszont csak 2 vel szeretném, a többi lába a PIC-nek másra kell (PIC 16F628A - val dolgozok). Esetleg valamit félreméreteztem?

A segítséget előre is köszönöm!

Üdv: Egon
(#) poci261 válasza albinolynx hozzászólására (») Márc 4, 2012
minden esetre cseréld le az elkót és úgy próbáld ki de csatlakozz rá a PC-re és meglátod mi fog történni.nekem az elkó feletti inverter is gyanus mert rá van olvadva ,látszik a huzalozása a másikon meg nem,meg a panel is ellégé megbarnult.
(#) Papp Ferike válasza fredee4444 hozzászólására (») Márc 3, 2012
Üdv! Nem igazán értettem a dolgot. Most van olyan csöved ami nem egyezik a többivel? Paraméterei? Ugyanis egyformának kell lenniük egy körben. Mi tilt ? Mert szerintem az inverter ic-je. Kösd le a védelmet.
(#) Beachway hozzászólása Márc 3, 2012
Nos az inverter oszcillátorom totálisan le van halva.Tápot kap, de az összes lábán semmilyen jelalak, vagy feszültség nincsen.Kőkemény lebetonozott vízszintes vonal a szkópon mindenhol.És a bekapcsolás pillanatában sem fut fel egy pillanatra sem. Az egyik oldala fix magas szinten van, ami a fet-eket vezérli (23. 27 lábak), de ez a felhúzó ellenállások miatt lehet. A másik kimenete a hídnak állandó nullán van. Itt az IC adatlapja Bővebben: Link
Szerintem ennek úgy kellene működnie, hogy miután az oszcillátor áramköt feszültség alá kerül, elindul az oszcillátora.Ez az oszc kimeneten átkerül egy külső ellenőrző áramkörbe, és ha megjelennek a megfelelő háromszög jelek, akkor kerül magas (aktív) szintre az STB (stanby) láb, ami a FET-eket vezérlő kimeneteire is kiküldi a vezérlést.Így elindulhat a nagyfesz is.Még azt is megbpóbáltam, hogy az STB bemenetre 2,7 voltos feszültséget tettem.Így sem történt semmilyen változás.Ez kolléga azt mondta, hogy ez az áramkör nem szokott tönkre menni.Szerintem meg nagyon úgy néz ki!!Mit gondolsz??
(#) Erick hozzászólása Márc 3, 2012
Hellóztok!

Már írtam itt a fórumban, hogy megépítettem a nyemi által közzétett pices dc cdi-t. Olyan gondom volt vele eleinte, hogy az a 330uH-is tekercs, ami az inverter részben van, folyton leégett, vagy a hozzá vezető vezetősáv égett el.... Semmi más alkatrész nem sérült, azt újra tekertem, és ment tovább. Ez a hiba kb. 5-8perc menet közbeni használat után jött elő. Majd köbzoli tanácsára, a hall tápágába tettem egy 2uF, és egy 22nF-os fólia kondenzátort szűrési céllal, ezután már használható lett a cdi, nem égett le a tekercs, mentem is vele szépen. Ma megint előjött a hiba, de már csak 20-25 perc után. Fogalmam sincsen mi okozza ezt, esetleg valami gerjedés? De a két kis fólia kondi tuti javított valamit, mert a hiba már nem rendszeres, csak alkalmanként jön elő. Van valakinek ötlete, hogy hogyan tudnám véglegesen megszüntetni?

A leégett tekercsről is teszek fel képet, a huzal rajta 0,5mm-es. És még a felső lábánál lévő forrasztás is elenged, úgyhogy nem kis hőmérséklet lehet ott...

Köszönöm a választ!
(#) prukyt hozzászólása Márc 3, 2012
Sziasztok!

Lenne egy kezdő kérdésem, ha segítenétek megköszönném.
Egy 230/24 AC traforól üzemelő öntözővezérlést, hogy lehetne elemről működtetni? Mondjuk egy 9V elemről vagy hasonló.
Illetve van olyan inverter ami 9V DC-ből csinál 24V AC-t?
Kisteljesítményű mágnesszelepeket vezérel az elektronika. 200-400 mA kell a záráshoz.
Köszönöm.
(#) ColT hozzászólása Márc 2, 2012
Arra gondoltam. Plusz besuvasztani értelmesen, plusz olyan (egyenletes) fényerőt adjon, amilyet a cső adott... :S Lehet olcsóbb, mint egy új inverter, de meló is lehet vele.

Hinar83 : Gettertükör. A gyártás során keletkezik, ha csak kicsit szürke, az normális, de ha nagyon, az általában döglött csövet jelez.
(#) demcar hozzászólása Márc 2, 2012
Üdv, mindenkinek.

Ma sikerült életre keltenem a (viszonylag) saját tervezésű inverter, egy kép izelitőnek. A panelból még hiányoznak a csatlakozók, mert az nem volt nekem itthon. A többi majd ha meg lesz hozzá a rendes trafó és a doboz is.

DSC00122.JPG

(#) Beachway válasza hinar83 hozzászólására (») Márc 1, 2012
Igen így akartam mondani. Futottam még pár kört a témában. Ez a fajta inverter van benne. Bővebben: Link Sajna kapcsolást nem találtam róla, csak valami hasonlót. Ezt itt Bővebben: Link Van egy STB nevű kivezetése.Az oszcillátor IC adatlapján ez a készenléti állapot.Bekapcsolás után ide kerül az inverter.És az a fura, hogy egy pillanatra sem indul be a ketyere.Ezt oszcilloszkóppal is megnéztem.Ahoz, hogy egy hibát tudjon detektálni az áramkör, legalább egy pillanatra be kellene indulnia szerintem.A vezérlést egy ATmega16 mikrovezérlő csinálja.A kimenetei egy egy félvezetővel van kapcsolva.Ezt kellene még átnéznem.Sajna még idő hiányában nem sikerült.És ezt a hiba gyüjtő áramkört sem látom át, mivel a kapcsolás amit feltettem nem a teljes.Csak az oszcillátor áramkör adatlapjára tudtam hagyatkozni.És a csövek másik végei még egy panelre mennek aminek szintén nincsen meg a kapcsolási rajzuk.Itt is detektálhat hibákat.Az a nagy kérdés, hogy tud e úgy hibát érzékelni, hogy be sem indul??
(#) fredee4444 hozzászólása Márc 1, 2012
Sziasztok.

A segítségeteket kérném egy Grundig Amira 20 LCD tv javításában. Kezdetben csak egy pillanatra nyitódott fel a háttérvilágítás, ezért szétkaptam, és láttam, hogy 2 CCFL cso alig világít (meg is voltak égve picit). megfordítottam az inverter modult (6 csonek állítja elo a nagyfeszt) és ugyanazt produkálta - 1 világít, 2 nem. Kicseréltem a 2 rossz csovet (természetesen pont akkorát nem kaptam, csak 1 cm-vel hosszabbat), utána beindítottam, de a 2 új cso halványabban világít, mint a tobbi 4. A lényeg, így már bekapcsolva maradt a háttérvilágítás, nem tiltotta a védelem. Osszeraktam a gépet, kiprobáltam, és megint kikapcsolt 1-2 másodperc után. Észrevettem, hogy ha lehúzom az LCD modult a fopanelrol, gond nélkul elindul,sot ha bekapcsolom a készuléket, hagyom, hogy bekapcsolódjon a háttérvilágítás és csak utána szúrom vissza a fopanelra az LCD-t, simán elindul és mukodik bármeddig. Az inverter tápja rendben, át is kondiztam, újraforrasztottam holéggel az egészet. Az inverter megkapja az ENABLE jelet is, ahogy kell. Megnéztem az inverter modulon található IC adatlapját és az abban szereplo probabekotés alapján bekotottem az 1-es lábat (hosszú kísérletezés ), úgy is elindul, csak éppen nem 47 KHz-el kapcsolja a tekercsekre a feszt, hanem 70 Khz-el. Az meg ugyebár nem jó. Nincs otletem már, miért nem mukodik rendesen. Légyszi segítsetek, akár csak egy aprósággal is. Koszi. (az inverter bekotését feltettem)
(#) zolika60 válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 29, 2012
Csak a megadott teljesítmény igénnyel számoltam. Természetesen ha nem használja ki elég lehet, ha mindig van napsütés, de akkor is csak tavaszól őszig. Egyébként nem süt eleget a Nap. A veszteségeket nem is vettem figyelembe. (inverter hatásfoka) A töltés oldali teljesítményeket nem is ismerjük. :yes:
(#) dcsabi válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 29, 2012
Szerintem is fölösleges ezzel foglalkozni, ha "belső"használatra van kit érdekel milyen berendezést építek be egy rendszerbe, hacsak nem közbeszerzési pályázaton akarok indulni...Az áramszolgáltató le fogja védeni a renszerét egy erre alkalmas kombinált "eszközzel", kb 150e.
Amit Kinából hozunk annak túlnyomó része messze túlhaladja az igényeinket. Pl. alibaba, kinézzük a cuccot, árajánlat kérés, $ elutal, áru megjön, (VPID számot kérni) levámolva megkapjuk, 10napon belül címre. (25kg száll, 15-40e) Ha a "késztermék" villamos szabványossági és érintésvédelmi szempontból megfelel, más dologgal foglalkozni Sz@...vérontás. Több mindent hozattam már, mert meguntam, hogy a tisztelt magyar kereskedelem 250-800% árréssel dolgozik. inverter Példa:
Inv_Pl
(#) nrg válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 29, 2012
Mit jelent hogy "honosíttatod"?
Bevizsgáltatod az áramszolgáltatók által elismert laborral, hogy hálózatra köthető legyen? Ha igen, akkor az nem lesz olcsó mulatság, de ha mégis vállalod akkor valami kedvező árú inverter legyen szerintem (de nem teljesen gagyi). Nekem 96V-os a napelemek feszkója és 1 kW körüli a teljesítménye, szóval ilyenre szavazok.
(#) kutató válasza soskajoska hozzászólására (») Feb 29, 2012
Én 4mm2 oldottam, meg 85w/modul -4 van- ezeket sorkapoccsal kapcsoltam össze mind a- mind a+. inverter power jack 1200w tehát van mit bővítenem. A szélgenerátort is ráköthető
(#) hinar83 válasza Beachway hozzászólására (») Feb 29, 2012
Hello.
Nincs minden csőnek külön vezérlése, csak külön trafója, gondolom így akartad írni. Először is az inverter trafók ellenállását kéne megmérned hogy mindnél egyezik-e.

Engem multhéten viccelt meg egy samu tv aminek összes inverter trafóját átmérve egynél sem mutatott szakadást a műszer. Ezek a trafók két szekunder és egy primer körből állnak, és érdekes mód a trafó egyik fele működött a másik nem, pedig az ellenállása teljesen megeggyezett. A hibára úgy jöttem rá hogy szétbontottam az lcd panelt hogy a csövek láthatóvá váljanak (uhyanis forrasztási hibára gyanakodtam) és így beindítva az invertert vált láthatóvá a hibás trafóhoz tartozó cső. Hogy biztosra menjek felcseréltem a hibás és egy működő trafót, természetesen akkor is a hibás trafóhoz tartozó cső nem világított.
(#) kameleon2 hozzászólása Feb 29, 2012
Sziasztok!
Vissza nem térő egyedi alkalom: Kinek mekkora inverter lenne a standard méret? Azt hozatom be és honosíttatom elsőként ami a legtöbb szavazatot kapja. 1 vagy 3 fázis ?kW a standard amit használnátok? Mennyi pénzt ér meg maximum ami kifizethető? Mekkora napelem stringről kell járjon ( mekkora az összekötött táblák összfeszültsége, árama )? Ez hálózatra visszatápláló inverter lesz.
(#) kutató válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 28, 2012
340W jelenleg (85x4) power jack inverter 1200w. Belső hálózatra táplálok vissza vele+szélgenerátort is ráköthető de az nem aktuális nálam.
(#) Sigmoid válasza mindenes hozzászólására (») Feb 28, 2012
Hm nem rossz ötlet az optocsatoló, kisebb is mint a trafó, viszont ezzel meg az a baj hogy 5 volt egyenfeszültséget kellene földfüggetleníteni a túloldal meghajtására...

Szóval inverter - trafó - egyenirányító... Uh... Legalább elegendő egy trafó az összes csatornának.
(#) Beachway hozzászólása Feb 27, 2012
Üdvözlök mindenkit az oldalon!! Kellene egy kis segítség LCD tv javításhoz. Bekapcsolás után kikapcsol. A háttérvilágítás el sem indul.Tápok rendben vannak.inverter error kivezetés tiltva van.És ez egy pillanatra sem aktív ( 3Volt). Így viszont honnan tudja ,hogy valami nem okés???Ahoz egy pillanatra is el kellene indulnia, hogy érzékelje az asszimetrikus nagyfeszt, vagy túl nagy áramot ,stb.De szkóppal néztem, és marad folyamatosan 0V-on. Az inverter stan by kivezetés is 0 volton van. Tehát készenlétbe helyezi az invertert. Valaki esetleg meg tudná mondani, hogy az indulási folyamat hogyan zajlik le az inverterben?? Rajzot sajnos nem találtam róla. Az oszci IC egy BD9766. És találtam egy rajzot, ami nem pont ez, de hasonló valami. Ez lenne az!
És erről az invertrről lenen szó!! és ez!
Előre is köszönöm a segítséget!!
Következő: »»   165 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem