Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Szevasztok! Én kb fél éve kevesebb mint 4500-ft-ból megoldottam hogy bárhol, akár több órahosszán át tudjam használni a laptopom (bármienhez működik a dolog de külső aksis történet kompromiszumokkal) ,soha többé nemkell aksira költenem a laptophoz. Fujitsu siemens Esprimo v-5535-öm van bár ez lényegtelen. Én általában elektromos bicajal közlekedem. Mivelcsak kb 30-percet bírt a laptop gyári aksija egyszercsak egy akciós 4000-forintos sencor 12/220-voltos 75w-fojamatos 150w-maximális teljesítményt bíró invertert látva egy kirakatba fogalamzódott meg az ötletem. Másnap megis vettem az invertert. Van ithon 3 db Elektromos bicajból kiöregedett 12-volt 12-14-amperos aksim kb 3-kg/darab 15-centi hosszú 10-10-centi széles-magas (gyakorlatba már csak kb 4-5 ampert tudnak) 2 tartotta a 13-voltot terheletlenül őket választottam melóba. A jelenlegi kifejletig vezető utat kihagyom. Levágtam a szivargyújtócsatit az inverteről, Nemtudom mi a szakneve a csatinak. 3-pólusú az asztali számítógép és monitor 220-as nőstény-kan csati, ojanokat vettem rá és kötöttem a 2 kiválasztott aksira és az invertere. Ez a csati a bicaj gyári áram csatlakozója is azért ezt a tipust választottam. A bicajomon 3-db sorbakötöt akisiról megy 36-voltot adva de az egyik aksi bevan kötve a csatlakozó üres pontjára így egy aksi 12-voltot is ad, ami eddig csak a bicaj hátsó nagy dobozzába épített autós kompreszort és 80w-os magasnyomó sony fadobozos hangfalra kötött digitális kis rádióra használtam. A 12-voltból az inverter csinál 220-at abba bedugva egy túlfeszültségvédődugalj és abba a laptop saját töltője. 1-aksiról kb 1-2-órát bír ez az aksi töltötségétől és állapota miatt változékony,1-óra tutti(plusz 25-30-perc a laptop gyári aksija ha elfogy a külső muníció). De általában ha bicajal vagyok és szabadtéren használom a laptopot (vagy végülis bárhol de a bicaj akupakk többmint 10-kiló), nemkell vinnem aksit, mert az előbb leírt csatlakozás miatt egyszerüen rádugom az invertert a bicaj aksijára és arról minimum 110-percet megy a laptop, ha előre láthatólag ez kevés lenne vagy szükségem volna a bicaj hatótávjára akkor persze cipelek egy vagy 2 aksit is a hátizsákba gyakorlatilag 4-órát símán működhet fojamatos használatban max fényerőn a gép ha minden aksit bevetek. Az inverternek köszönhetően egyszer jó ufó szomszédhoz méltóan a lakótelepi játszótér placc közepén este 9-órakkor 40-wattos 220-as hajólámpa fényében rádiót halgatva szedtem szét a bicaj lámpafejét és forrasztottam vissza forrasztópisztolyal a bicaj irányjelzőjéből kiszakadt vezetéket, tehát van plusz előnye is a dolognak. Mivel a bicajba úgyis vennem kell aksikat az elhasználódás miatt de az elhasználódott aksikkal még tudom nyúzni a laptopot vagy forrasztani a sivatag közepén is, laptop aksi 0-ft forever. Amúgy 9000-ft egy 14-amperos új aksi a bicajba és kb 2,5-évente cserélem a 3-at de napi minimum 10-km-ert megyek vele melóba ideoda, és legalább nem a kukába megy a lestrapált aksija hanem tizenezerforintos laptop aksit hejetesít. Talán túl nagy az áramveszteség a sok invertálás miatt, talán sokkaltöbb időt bírna egy szivargyújtós laptoptöltővel amit közvetlen bele lehetne dugin a laptopba nemkell a 220-as töltője. De nekem ez így alakult mostmár így oldottam meg, én nemakarok még egy inverterre költeni,jelenleg ez így elfogadható nekem. Ha valakinek van elektromos bicaja vagy tud aprópénzért szerezni nem cellazárlatos, strapált aksit belőle, annak szívből ajállom csinálja meg amit én, tökjól szuperál. Bár inkább közvetlen laptop töltő invertert ajállanék, biztos többideig bírná azzal. Nekem nincs autóm de természetesen akinek előny volna ha az autóban is tudná tölteni-használni a laptopot annak is ajánlom az invertert, én már régen vettem vaterán biztos kilehet egerészni olcsót, aki autóba használja még bűvészkednie sem kell a csatlakozásokkal csak bedugja a szivargyújtóba. Senkinek nincs kedve 3-kilós aksit cipelni magával, tudom a töbségnek ez nem megoldás, de remélem pár magamfajta pihentagyu embernek megoldást jelenthet a sikerem, a többieknek sok sikert a legmegfelelőbb megoldás megtalálásához.
Az eddig építettekhez több tranzisztor típust kipróbáltam.
A tranzisztor típusa az elérni kívánt feszültség és az inverter "trafója" közt szoros összefüggés van. Nem használtam még a C-E közé diódát.
Zárlatosak a fetek, vagy tranzisztorok, amik hajtják az inverter trafóit.
Sziasztok!
van egy samsung monitorom, hibásan került hozzám. Kondik elfáradtak a tápban, megpróbálták kicserélni őket, de 25V, 1000µF helyett 16V, 2200µF kondikat tettek bele 3db-ot a hatból. Ezeket cseréltem, így most ugyanolyanok vannak benne, mint a gyári, csak újak. A hibajelenség : Nem kapcsol be. Valami cicereg benne, mintha letiltana. inverter panelt ha lehúzom, akkor bekapcsol, csak nincs megvilágítás értelem szerűen. Mi lehet a gond az inverternél? Nem látok semmi égést rajta, kondikat is kicseréltem már.
Üdv, mindenkinek! Egy alkatrész be azonosításában szeretnék segítséget kérni.Az alkatrész egy Prestigio monitor tápjában van az egyik inverter trafó előtt. A szám ami rá van írva: 4606 BB 731 U . Egy kis 8 lábú alkatrész a nyákoldalon .Jelenleg el van durranva és emiatt nem uzemel a monitor.A neten nem találtam semmit sem róla.Három alkatrészboltban is kérdeztem ,de csak vakarták a fejüket.Valhogy ki lehetne deríteni ,hogy mi ez és mivel lehetne helyettesíteni? Megpróbálok képet feltenni róla.Előre is köszönöm a segítséget.
Sziasztok!
Nekem is hasonló problémám van egy 226BW monitorral. Az az ügyfél által megadott hibajelenség, hogy néha van kép néha nincs. Én nem próbáltam 10 percet várni, hogy elindul-e, ehelyett az összes puffer kondit kicseréltem, mert mind ki volt nyílva, át is forrasztottam az inverter trafókat, cső csatlakozókat. Ezek után kb 3-5mp-enként villan egyet a készenléti LED, de képet nem ad, se fényt. A tápja alaplap nélkül szépen jár 13,5V-on, primer kondi 0,25 Ohm ESR, inverter bizti jó. Én arra tippeltem, hogy a négyszögjel szöget ütött a proci fejébe, de ez a pár hozzászólás elbizonytalanított. Nagyon szívesen veszek bármilyen építő vagy leépítő hozzászólás.
Legalább 2 órát tartott mire lecsavaroztam a 11 fetet,8 diódát és 4 IGBT-t,valami iszonyú gumival voltak a csavarok lekenve,muszáj volt levakarni.Sajnos az említett áramkörhöz nem csatlakozik semmi,csak annyi amit lerajzoltam.Ha nem jutunk semmire,kihagyom és beteszek helyette egy 120V-os supresszort meg egy gyors olvadó biztit.Az inverter működőképes,pedig biztosan 200V-nál többet kapott,az összes fet 500V körüli,az IGBT-k 1000V 65A-esek,alaposan meg van méretezve.Ez az áramkör valami védelmi funkciót látott el,azt nem tartom valószínűnek,hogy 100V fölött korlátozott volna be 2db 40W körüli fettel,inkább 50V fölött kapcsolt be,csak nem értem hogyan.
Ok értem!
Szerinted miért kapcsol ki 5másodperc múlva ezekkel az új fetekkel? A régiek azért durrantak el, mert az egyik fet source része véletlen akkuról földet kapott, akku csere közben és a nagy áram szétvágta mind a 4 fetet. Más alkatrész nem sérült meg a panelon. A 4 fet cserélve és sajnos ezt csinálja. inverter üzemben 5 másodpercig működik majd kikapcsol. Hálózatról van töltés is működik is, de 220 nélkül 5 másodperc teljes töltöttségű akkuval. (Az akku más tápban jó). Még annyi van hogy volt a panelon egy u163j kondi ami mechanikusan serült , kiszakadt a lába és kicseréltem egy 15nf/100v ra. A 163j az 16n szerintem de olyat nem kaptam a hestore-on. Ez lehet gond? Az sg töltö ic mellett van ez a kondi. Köszi előre is!
Sziasztok!
Egy kérdésem volna ha lehet. Van egy APC Bk650mi szünetmentes tápom. Eldurrantak benne a Fet-ek. Típusai: 4db 40n03p Nfet. Úgy ment tönkre a táp hogy rövidre zárták az egyik fet source részét a földel és az akkuból a nagy amper szétvágta a feteket. Kimértem mindent, de csak egy panelbizti és a 4db 40n03p fet szállt el. Kicseréltem más típusú fet re mert ezt nálunk nem lehet kapni. irfz48 ra esett a válsztás. A táp most az új fetekkel azt csinálja hogy inverter üzemben, amikor nincs 230 5sec ig megy, majd letilt és kikapcsol a táp. Ha van 230 akkor tölti az akut rendesen és nem kapcsol ki. Szerintetek mi lehet a gond? Nem jó a irfz48n a 40n03p helyett?? Köszönöm a válaszaitokat előre is. Üdv!
Üdvözletem
Egy pswgt-1200 invertert hajtott meg egy szélgenerátor,a múlt heti viharban a külső védőáramkör nem tudta 100V alatt tartani a bejövő feszt és kiégett a biztosíték,R61 ellenállás és a ZD2 zener.Az inverter így is működik,a két FET teljesen kinyit már néhány volton is,annak ellenére hogy ohm mérővel nem zárlatos semmilyen irányban.A zener feltehetően a Ugs feszt korlátozza, a 18N50-es katalógus szerint N-csatornás növekményes Mosfet.Ha P-csatornás lenne, el tudnám képzelni,hogy bizonyos fesz elérése után kapcsolja az inverterre a DC-t,de így nem értem a működését.Hátha valaki tud segíteni.
Kijelződ nem meleg a széleken,illete az inverter?
Éppen ma javítottam egy Gysmi inverter 125-öset. Nevével ellentétben pontosan 80 A-es. A bele majdnem pontosan egyezik az Einhell ISG 1000-rel, amit szintén nemrég javítottam. Ebben a védőellenállás köszönt el. Finom kis óncseppek gyöngyöztek ki a burkolatán.
Szia!
Nekem már lassan 1,5 éve megy egy ilyen rendszerem, és a saját tapasztalatom azt mutatja, hogy a 12V-os rendszerű világítás működőképes (az autó aksik miatt gondolkoztam anno ezen, illetve így nem kell inverter ami plusz költség és veszteség) Az egész lakás (54nm) világítási rendszere (90W-os napelem, aksik, égők, kábel stb.) kb.:170eFt-ba jön ki (sok dolgot házilag készítettem el). Nekem kb.20%-al csökkent így a fogyasztásom. Télen csak a világításra elég, tavasztól-őszig meg egyéb dolgokat is üzemeltetek róla (laptop, kis TV stb). Ha kellenek tanácsok, beszerzési források szólj nyugodtan! Képeket is tudok küldeni ha kell. Üdv.:kaszu
Most had ne kelljen már ezt lerajzolni, van egy logikai feted mondjuk IRL540, a gatet rákötöd az inverter kimenetére, a drainre rákötöd a tápot, a sourceal meg sorbakötöd a hangszóródat, a hangszóró meg megy a földre. Itt már lehet 8ohmos hangszórót is használni, mivel kapcsolóüzemben megy, ezért nem gond a kis impedancia. Tehát ide rátehetsz egy nagy teljesítményű hangszórót is, jó hangos pattogás lesz az eredménye
Idézet: „Mindenesetre leírtam, milyen igényeket támasztanék vele szemben, az interneten nem találtam olyan megoldást ezen kívül, ami ezeket tudná és könnyen utánépíthető.” Az oszcillátort és a tápfeszrészt nyugodtan lecserélheted benne, nem kell feltétlen 100%-ban ugyan úgy megépíteni.
Technika 114 inverter
Ahhoz képest, hogy 80 A-es, nehéz is meg drága is. Biztos az az egy FET meg az 1 dióda...
Sziasztok!
Van nekem egy techsolo tp-380w -os atx tápegységem. Na már most valószínű, hogy a hálózati diódák kihaltak benne, mert a 200v-os 680uf-os kondi púpos egy csöppet. ezt nem tudom ellenőrizni sajnos mert a multiméterem is elhalálozott időnek előtte. Ez a része nem is érdekel, mert szeretném átalakítani egy kicsit. 12V egyenfeszültségből kellene csinálnom 2x100 vagy 2x120v környéki feszültséget - ez egy erősítőt hajtana meg. eljátszható az vele, hogy az alkatrészeket felhasználva - ha nem lett bajuk - inverter készüljön belőle? A válaszokat és az ötleteket előre is köszönöm. Üdv McDeath
A rajz alapvetően nem tetszik, túl van bonyolítva feleslegesen az egész. Ha már ott a hiszterézises inverter, miért nem azzal készít astabilt? Az 555 jó sokat fogyaszt. Ehhez 9V-os elem kell, vagy egy jó pár sorbakötött AA akksi, ami nem szimpatikus. Egy kis DC-DC konverter IC-vel 1AA akksiról 5V-ot lehet csinálni, így már megvan a tápfesz, kisebb helyen, és szerintem az AA vagy AAA akksik sokkal kezelhetőbbek.
Idézet: „1) Segítségeteket kérném abban, tudtok-e rá megoldást, hogyan lehetne a kapcsolási rajz jobb szélén található piezzo csipogót tekercses hangszóróra cserélni úgy, hogy meg bírja hajtani árammal és a "hagyományos", pattogós hangja legyen a készüléknek?” Hát emberünk nem szórakozott, és rátette közvetlenül egy inverter kapu kimenetére. Egy ilyen inverter nem biztos, hogy tud 10-20mA-nál többet, ezért vagy egy nagyon nagy impedanciájú, nagyon kis teljesítményű hangszórót (vagy inkább fülhallgatót) használsz, vagy beteszel egy FET-et az inverter kimenetére (jó logikával) és a source vagy a drainkörbe teszed a hangszórót. A pattogós hangot én is sokkal jobban szeretem, mint az idegesítő BÍÍÍÍP-et. Idézet: „Ha nektek kellene mostanában beszerezni ilyesmit, mit és hol próbálnátok?” Ebay. De csak gázharisnyát, mert a végén rádfogják, hogy terrorista vagy, ha rendelsz 1 grammos uránércet. Volt egy hely Bp-n ahol én a füstérzékelőt találtam, igaz 5 éve volt, de lehet még mindig van ott pár.
Mondom, megnezed, hogy a procinak milyen feszek kellenek es azokat megkeresed mind.
De proci nelkul is ugyanezt csinalja? Tehat ha kiveszed, akkor is porget, akkor is megvan az inverter 2.laban a vezerlojel, stb? Egyebkent ha mindent kiveszel belole, ami nem kell, akkor mit csinal? (CD, memoria, HDD, egyeb kiszedheto dolgok, pl akkuk). Csak akkurol mit csinal? Megprobalhatod az insertet nyomva tartani bekapcsolaskor. Te lattad mar mukodni vagy hozzad mar hibasan kerult?
Ha utananezel a procinak a neten, ott latszik majd, hogy milyen feszultsegek kellenek neki.
Elkepzelheto pl. hogy a proci maga elindul, de nem tud az eeprommal kommunikalni, mert ahhoz mas fesz kell es az nincs meg. A 3.3V mindenkeppen kell, hogy legyen, azt sokminden igenyli. Altalaban NEM a proci mellett allitjak elo, hanem meg a fo tapban valahol, az 5V kozeleben. Jo nagy tekercs es FET tartozik hozza. Az 5V ertelemszeru, de ezt lattuk, hogy van, meg az inverter eseteben.
Sziasztok!
Nos rámértem bekapcsolás elött,és után! 5 lábas az inverter! Be kapcs. elött: Az 1. lábon van 19v (Fekete) A 4. lábon van 1,63v (narancssárga) a többi lábon nincs semmi! Bekapcs. után: 1. lábon 19V (Fekete) 2. 5v (barna) 3. 0v (piros) 4. 1,65v (narancssárga) 5. 0v (Vastag fekete) Ennek így kell lenie? Biztosíték jó! Semmi nincs a képen még külső kijelzőre is azt írja ki,hogy nincs signal!
Rolandnak igaza van, elsokent ra kellene merni a maradek labakra. Bekapcsolas elott alacsony, aztan magas lesz a jel. Ha ez fennmarad, akkor az inverter a hibas, ha nem ad fenyt (vagy a fenycso, de az inverter altalaban ezt is lekezeli).
Az esetek tobbsegeben egyebkent az inverter a rossz. Ha megsem kapna magas jelet, akkor az alaplap fele kell keresni a hibat. Az invertereknel elso lepesben a biztositekot nezd meg, utana a felvezetot.
Sziasztok!
Lehet hogy ez a téma nem ide illik,de én mégis felteszek egy kérdést és egyben segítséget is szeretnék kérni! Egy inverterről lenne szó. Ha a bemenő lábain van feszűltség az az értékeket tudok mérni. De nem jön ki a fesz a végén! Azaz nem világyítja meg a fénycsövet. Ekkor az inverter hibás? Ha egy kicsit visszaolvastok az elöző oldalon írtam egy problémát a Maxdata pro 6000i tip. laptopnál! Szerintetek is rossz az inverter?
Én nagyon egyetértek veled .deeee .rokkant nyugdijas lettem ,időmilliomos. a másik az anyag adott még mindig van,el nem adom mert kár.A másik csak kihívásból csináltam meg.és ha már meg van lehet használni.Én már az életbe nem tudok inverter hegesztőt venni.És az vesse rám az első követ aki nem próbál néha hülyeséget is kihívásból .Kellemes napot Oszkár
Szerettem Trabantot volt egyszerre egy audi 100-as gls-el egy időbe,de az aranyos kis trabi volt a bicigli.
Na, lassan kész leszek a mini gm számlálóval. Egyelőre ezt úgy terveztem, hogy 2 ceruzaakksival megy (2,4-3V) az egész SMD, és egy boost konverter adja a csőnek a szükséges feszültséget, van benne visszacsatolás is, hogy állítani lehessen a csőfeszültséget. Még csak a terv van kész, de remélem a jövő héten össze tudok rakni egy teszt verziót. Az a legnagyobb előnye, hogy egyetlen CMOS schmitt triggeres hex inverter IC-vel sikerült megoldani minden funkciót benne. Az egész egy zsebben simán elfér majd. Elöljáróban egy nyákterv. Ehhez csak hangszóró és LED jelzés lesz, azt ezt követő verzióhoz viszont LCD-s dózismérőt is tervezek.
Hát igen ez meg lehet oldani. De minek?
Több erőt nem fog leadni a kereket hajtó villanymotor, mint amennyit Te a pedálra szerelt "motorral" termelsz. Lényegében ez olyan mintha tekernél egy dinamót vagy generátort, ennek az áramát egyenirányítod, és rákötöd egy villanymotorra ami hajtja a kereket. Végülis a biciklilánc ugyanezt csinálja, átadja az erőt a pedálról a hátsókeréknek. Én nem vagyok nagy elektronikai zseni, úgyhogy nem tudom érdemben elmagyarázni az inverter részletes működését, de azért van három vezeték rajta mert ezt felfoghatod két trafónak is amit összekötöttek. Ez egy középkivezetéses változat, a 3 kivezetés 2 tekercsre osztja a trafót.
ja télleg igazad van, de viszont ugy meglehetne oldani sztem hogy a hajtókarral vagyis a saját energiámmal hajtok egy motort ami nem ér hozzá a kerékhez és annak a motornak az energiáját megnövelem és azt rákötöm egy másik motorra ami hajtja a kereket.
ha viszont igy sem müködne elvben akkor nem nagyon értem azt viszont még ird le lécci vagy küldj egy linket ami elmagyarázza h az inverter kapcsolásirajzába a primer tekercsbe mér megy 3 vezeték
és ha mongyuk vennnék egy invertert és a transzformátorba a szekunder tekercset lekicsinyiteném azt meg lehetne oldani?
amugy azt tudtam h mi az a kondenzátor csak a jelét nem ismertem azért köszi a linket Arra akarom használni hogy egy egyenáramú motort kiszedtem egy távirányitós autóból(ugy hogy még a tengejjel egyben van és a fogaskerekes áttételekke tekerem már ugy termel 5-6 v-ot szal ha a biciklikerék hajaná akor sztem egy 8-10 v-ot termelne ) akkor azt átváltanám váltóáramba feltranszformálnám és egy váltóáramu motort ugy rászerelnék a biciklre hogy a kereket hatsa. (a szerelési részét meg tudom csinálni meg már minden meg van csak nem tom átváltani az áramot ) még azt akartam kérdezni hogy az inverter kapcsolási rajzán a primer tekercsbe mér 3 vezeték megy
Már azon gondolkodtam be kellene vezetni a dm/sec mértékegységet,mert kb 1,5 hónapja ebben a tartományban "fúj" a szél.Miután komoly szelet ígértek kellően felkészültem és rátettem a szélkereket a kb 2 hónapja működő internetes adatrögzítésemre.Ezen egyenlőre a saját készítésű napelem paneljaim vannak,de rajta lesz a szélmérő és a szélkerekek is,a szélmérő nemsokára fent lesz és bárki elérheti az adatokat.A kép bal oldalán a tegnapi árnyékos napelem termelés,a jobb oldalon a Savonius.Ebből a rövidre sikerült mérésből is jól látható a nálunk fújó alattomos szél.Végül is Max Planck azt is megállapíthatta,hogy nemcsak a fény,hanem a szél is kvantumokban terjed,legalább is nálunk biztosan.Az adatrögzítő 1 percenként mér,10 percenkénti átlagot rögzít,ez a hosszú idejű rögzítéshez teljesen jó lesz.Ahol a 100W körüli értéket mutatja ott kb 10m/s szél fújt és 5-600W ment a hálózatba,de csak 1-2 sec ideig és néhány perces időközönként ismétlődve.Ezekből lett a kb 130Wh betáplálás!Tíz óra tájban jött egy röpke 20m/s-nál nagyobb szélroham ami véget vetett a mérésnek,az inverter megadta magát,a védőáramkör nem tudta 100v alatt tartani a bemenőjét,pedig 500W-al beterheli a generátort.Az invertert sajnos meg kell csinálnom és a védelmet is növelni kell.Ha minden jól ment volna,azért ma több kwh -t betermelt volna,de aki egy háztartást akar szélenergiával ellátni,az vegye figyelembe,hogy 1,5 hónapot kellet rá várni.
Akkor lehet hogy nem DC motor. (vagy rossz
)Olvasd át ezt szerintem. Bővebben: Link De egy inverter nagyon bonyolult dolog ám. (legalábbis szerintem) Miért szeretnél egyenáramból váltót csinálni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |