Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   173 / 262
(#) hkarcsi hozzászólása Dec 8, 2011
Sziasztok! Elejetol fogva olvasom a temat, eddig meg nem szoltam hozza. Segitsegul azoknak akik
nagyobb teljesitmenyt akarnak es kevesebb kiserletezest (az inverter beallitassal), leirom az
altalam keszitett tipust, az elso 2 eve mukodik hibatlanul. Nem azert irom hogy valaki
kritizaljon vagy a szabvanyokat ismertesse velem Az inverter reszen a kepen lathato keszen
kaphato (kb. 2 euro) univerzalis LCD fenycso invertert hasznalom. Nagyon egyszeru, stabil, max
8W-ot kepes leadni. A bemeneten egy nagyobb teljesitmenyu tekercselt potival lehet allitani a
felvett aramot, ami valtoztatja a kimeno teljesitmenyt is. Ha nagyobb teljesitmenyre van
szuksegem, az autotrafo helyett a kepen lathato gazolajego gyujtotrafojat hasznalom (12euro
bontottan) Itt a teljesitmenynek a C6 kondi merete es az inverter teljesitmenye szab hatart,
azert ezzel vigyazni kell (szamitasok szerint el lehet erni 7joule-t).Az Ri-Ci parost es C6
kondit ugy kell beloni, hogy ket impulzus kozt a C6 ne toltodjon tul a max feszultsegen, ami alt.
450, mivel az inverter 1800V-ig kepes tolteni. Ha nem tiszta valami, nyugodtan lehet kerdezni.

Udv., Karcsi
(#) Akashi válasza szecskaa hozzászólására (») Dec 7, 2011
Szia.
Az első kérdésed kissé pontatlan, jó lenne tudni mit is csináltál, és milyen motort hogy kötöttél rá. De nem állok távol a valóságtól ha az mondom, nem bírja a másik motort mert nagy.
Az igazi kérdésedre pedig a válasz. Egyenáramból csak diódákkal SEHOGY nem tudsz váltóáramot csinálni. Keress rá az inverter szóra.
Ja és figyelj oda a külalakra és helyesírásra, fogalmazásra mert akkor talán többen is segítenek majd.
mókás ez a topik
(#) proli007 válasza Peticilin hozzászólására (») Dec 7, 2011
Hello!
Elkészítettem egy kapcsolást számodra, ha jól értelmeztem a dolgot, ere van szükséged.
De itt időzíteni kell, mert amikor rövidre zárod a bemenetet, vagy bontod, a jel "átfut azon a szakaszon", mint amikor 1kohm-al zárod. Az öntartást egy RS tároló végzi. (A hat inverter, egy DIP14-es tokban van)
üdv! proli007
(#) buburobi hozzászólása Dec 7, 2011
Üdv!
Segítségre lenne szükségem egy Esab caddy tig2200i hegesztőinverter javításában. Hibajelenség: bekapcsolás után a főkapcsoló világít, a ventilátor nem forog, a kijelző sötét. Eddig egy hibát találtam benne, ami az, hogy a szekunder oldali egyenirányító (dióda modul) egyik diódája zárlatos. Mellékelem a rajzát.
(#) kameleon2 válasza Steven84278 hozzászólására (») Dec 5, 2011
Sziasztok!
Csak egy kis kiegészítés: A monokristályos hatásfoka valóban jobb - de a Szaharában, ahol mindig egyenletesen éri a nap (persze ott meg a sok hő a rossz). A polikristályos azonban a rossz (jelenlegi) időben is szépen teljesít - igaz nem teljes teljesítményen, de legalább nem áll be mint a szög - vagy mint a mono.. Ha gyári kell keress meg - adom olyan olcsón, hogy ne kelljen megépíteni a 280W-osat - most hozunk be belőle. Mi 185W-os monokristályost szereltünk sokat, mert abból lett egy nagyobb tétel - konténer behozva, nem rossz, de a szürke idő és a köd rendesen visszafogja. Sokat számít a hőmérséklet is, legalább 20% ban termelhet többet, ha nem nyáron megy de süt a nap (kb.15-18fok között) Egyébként ha nincs kb 1MFt-od neki se állj, mert maximum bohóckodni lesz jó - a háztartást nem húzza ki a bajból. Most csináltam a nyáron önköltségi áron egy szigetüzemű rendszert 1,5kW ~ 1,5MFt. Ha hálózatra akarsz visszatáplálni, akkor az advesz mérő és az előírt inverter is már kezdi rugdosni ezt az árat. Más invertert pedig nem fogok javasolni, mert mint korábban írtam a hálózatra nem köthetsz akármit. Hibrid üzem= 2 inverter. No komment.
(#) VIM válasza Milcsi-bé hozzászólására (») Dec 4, 2011
Szia! Ez valami inverter lehetett? A három kivezetés úgy van, hogy a közöshöz van 2X6volt és ezt "szaggatta" egy félvezető páros valamilyen frekvencián. A szekunderről nincs adat feltüntetve?
(#) Cavalier válasza libertitas hozzászólására (») Dec 2, 2011
Hány voltos a tirisztor? Mert, ha nincs meg 800V, akkor az invertertől jövő tüskék begyújthatják, és ha elég izmos az inverter, akkor nem is zár le. Berakhatsz egy ellenállást az egyenirányítás után, párszáz ohmot pl. Illetve kipróbálhatod diac nélkül is, ha bent van a tirisztor ugyanez-e a jelenség.

Az 1n4148 mint már egyébként írtam itt is meg talán a bss-nél is, van, hogy kell, van, hogy nem. Ha elég jó a trafó, akkor felesleges 50% körüli kitöltéssel pumpálni az invertert, 10%-ossal is simán feltölti a kondit 1 másodperc alatt..
(#) oleg53 válasza gyogyeger hozzászólására (») Dec 2, 2011
Szia!
Ha jól sejtem, valamilyen játékban akarod használni turbósításra. Nos, terveztem hozzá egy áramkört, és működik is, de a kimenet csak egy logikai jel, a billentyűzethez illesztés nincs benne.
Az működése:
A CD40106 6db schmitt triggeres invertert tartalmaz, ebből mi 3-at használunk láncba kötve, és lényegében az R1-C1 által meghatározott időalappal generál impulzusokat. Ezek az impulzusok a CD4017-es dekád számlálót léptetik. Amikor a számláló az ötödik állapotba ér, akkor az 1-es lábán H szint jelenik meg. Ez a D1-en keresztül felhúzva tartja az inverterlánc megfelelő elemét, ami által az impulzusok megszűnnek. (A számláló bemenete H, a kimenet L marad.)
A gomb megnyomásával a CD4017-est reseteljük, és újabb 5 impulzust kapunk. Mivel a C2 hamar feltöltődik, a RESET jel megszűnik kb 5ms alatt, hiába tartjuk nyomva a gombot. A gomb elengedése után C2 kb 100-200ms alatt sül ki R2-n keresztül, vagyis ennyi pihenőidő kell a gomb újranyomása előtt, hogy hatásos legyen. (Ha ez sok lenne, akkor tizedére csökkenthető azzal, hogy C2-t 100nF-nak választjuk.)

R1=56k és C1=1µF esetén valahol 300ms és 900ms közt zavarja le az 5 impulzust, finomhangolásra ajánlott R1-gyel sorba kötni egy 50-100k-s potmétert is, amivel a folyamat lassítható. (De R1 ne legyen kisebb 43k-nál.)

Ezen kívül C1 kisebbre, vagy nagyobbra cserélésével nagyon gyors, vagy nagyon lassú impulzusok is elérhetőek.

Ami még fontos lehet:
Az áramkör lehet, hogy bekapcsoláskor lead pár impulzust.

Amelyik lábhoz nem fut vezeték, azt szabadon kell hagyni.

A CD4017-es adatlapja alapján másik kimeneti lábat is választhatunk a dióda anódjának, így változtathatjuk, hogy hány impulzus kell.

Az első impulzus durván kétszer olyan hosszú, mint a többi, ez ellen nem tehetünk semmit.

Ha a gombot gyorsan nyomkodjuk, az impulzusok folyamatosan jönnek majd, bár lehet, hogy néha egy rövidebbet is kapunk.

A kimenet nem jól terhelhető, max 0.3 mA-re kell számítani.

Az illesztéshez akár felhasználható a három kimaradt inverter is, de valószínűleg kelleni fog pár tranzisztor, és egy (vagy kettő) optocsatoló, vagy esetleg analóg kapcsoló.

Sok sikert hozzá.
Üdv!
(#) kokozo válasza DRAWS hozzászólására (») Dec 1, 2011
(#) poros válasza libertitas hozzászólására (») Dec 1, 2011
Az inverter túl van terhelve. Milyen kondenzátort használsz,az inverter trafója milyen? Esetleg egy fotó? Addig nem fog jól működni míg így bekötve a feszültség nem éri el legalább a 200 voltot.
(#) brazdas válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 1, 2011
igen, miután elküldtem, rájöttem.. a digit multi csak 400Hzig mér AC-t...
Akkor milyen módszerrel szokás megmérni hogy megfelelöő e az inverter kimenő feszültsége? esetleg a visszacsatoláson? az egyik rajon azt láttam, hogy a csövekröl egy 1k-s ellenálláson eső feszültséget méri a szabályozáshoz, igaz ez is csak a csöveken folyó áerammal lessz arányos...
(#) Soós Antal válasza blais hozzászólására (») Nov 30, 2011
Helló!

Ezt szeretném 230 V 50 Hz ből 230 V 30 - 100 Hz

Én erre gondoltam ezt egy inverter kapcsolásból alakítottam=! Ha valaki mondana róla véleményt azt meg köszönném!
(#) ZSozsóó válasza skylooker hozzászólására (») Nov 30, 2011
Így van és ami a pláne, hogy egy ilyen elektroncsöves gitár vég torzításának döntőbb részéért épp a fázisfordító a felelős. Gondoljon utána akinek van kedve, persze a kimenő szaturációja is közbeszól a határoknál...meg persze a végcsövek. Sokan csinálnak pl PPIMV-t (ami szvsz nagyon praktikus dolog), ez a post phase inverter master volume, egy sztereó poti a fázisfordító után, hogy "kis hangerőn kihajtott hang legyen". Magyarán leosztom a fázisfordító jelszintjét és azt erősítik a végcsövek. De kihajtott hang csak úgy lehet, ha valami torzít...az pedig a fázisfordító. Érdemes ezen elelmélkedni, meghallgatni úgy milyen, vcs-t érdemes olyankor kikötni, izgalmas dolog. Jó ha van egy hangszín utáni master meg egy ilyen ppimv is, mert ha maxon a ppimv poti, olyan, mintha ott sem lenne. A "vég" túlvezérlését az eredeti masterrel meg lehet oldani, a ppimv meg egy amolyan "hangerő" poti...Ezt főként mark.budai-nak, mint ötlet, meglévő fejeknél láttam olyat, hogy valaki nem használt hangszóró kimenet helyére építette be, vagy pl egy marshall plexinél megszüntették az egyik gaint, sorba kötötték a "párhuzamos" első fokozatot így a felszabadult furatba betették a ppimv potit. Nagyobb gain, lett egy hangerő poti = nagyon komoly rokk :yes: :integet2:
(#) teodor válasza teodor hozzászólására (») Nov 28, 2011
Modositanom kell a hozzaszolast a jelenlegi inverter tipusa GYSMI165, Egyebbkent az ara most nem veszelyes. Ezt talaltam.
(#) teodor válasza mpisti hozzászólására (») Nov 28, 2011
Szia, tegnap beraktuk az IGBT-ket, valahogy jobban tetszett a szimetria megtartasa. Kicsit gyengenek tartom a trafo ivtartasat, de ez konstrukcio fuggo. Szepen viszi az EB-s palcat is.
Meloba van valami olasz gyartmanyu 160A-es inverter, annal is szakadozik az iv, a masik trafo GYSMI 161-es, no ez az utobi olyan mint a kezesbarany csodalatosan dolgozik, csak ajanlani tudom mindenkinek akinek van ra penze. A feszultseg ertekek nem valtoztak a korabbi mereshez kepest.
(#) btoti válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 28, 2011
Hát ez az. egy lakást se!
Egy átlagos lakás évi vill. energia igénye fűtés nélkül ~5000 kWó. Ehhez ~50m2-s rotor, ~15-20 kW-s generátor és hálózatba tápláló inverter kell. (Saccoláshoz)
(#) karaszbandi válasza edison14 hozzászólására (») Nov 20, 2011
Nagy valószínűséggel csőhiba lesz ott!
Egyébként az inverter kimenő villanyát kell szkópolni a megfelelő módon és megállapítható a hiba jellege. Cső vagy inverter.
(#) bbalazs_ válasza Matatka hozzászólására (») Nov 20, 2011
Hattervilagitasi problema. Cso vagy inverter (tap is lehet elvileg).
Errol szol a tobbi TFT/LCD topic kb haromnegyede. Keressetek azokat, olvassatok vissza kicsit.
(#) btoti válasza zölcsi hozzászólására (») Nov 18, 2011
Ha hálózatba tápláló inverter van pl. szélerőműről meghajtva, akkor nem kell aku, mert a tárolás, a puffer szerepét az országos hálózat biztosítja. Amikor fúj a szél betáplálsz, amikor és amennyi villany kell, akkor és annyit vételezel. A szaldónál, célszerűen évenkéntinél egyenleget vonnak. Ha többet fogyasztottál, mint betápláltál Te fizeted csak a különbséget, fordítva neked fizetik a különbség mindenkori eladási árának (ez most ~50 Ft/kWó) 85%-át.

Ebben az esetben nincs átkapcsolás, Te mindig a hálózatból fogyasztasz. Amikor van betáplálni való, azt az inverter a beépített szinkronizáló automatikájával észrevétlenül elintézi, nincs pillanatnyi kiesés se. Ahol mégis van, ott rosszul kivitelezték! Megvásárlás előtt az Áramszolgáltatóval egyeztetendő, hogy a kinézett invertert elfogadják-e? Nem a boltos, vagy a haverok szava számít, bármit is állítanak róla!
Aku persze lehet áramszünet esetére, de az "átkapcsolódás" (ami a párhuzamos (szinkron) üzem miatt nem is igazán átkapcsolódás, inkább csak kiesik az egyik párhuzamos energiaforrás, a hálózat) ekkor se vehető észre csak amikor lemerült az aku telep is, ha közben nem jött vissza a hálózat.
Az aku telepes üzemet kis elektronikával meg lehet fűszerezni, hogy csak bizonyos kiemelt fogyasztók mehessenek az akuról. Ehhez villanyszerelési szempontból ezeknek külön áramkörön (biztosítékon) kell lenniük.
(#) pucuka válasza aakyboy hozzászólására (») Nov 17, 2011
Ha két generátort összekötsz, akkor azt csak akkor teheted, ha a feszültségeik pontosan megegyeznek. Ha nem, akkor a kialakuló kiegyenlítő áramot csak a belső ellenállásuk korlátozza, ami pedig köztudottan elég pici. (feszültség generátorok) A váltakozó áramú hálózatnál pedig az állapot folyamatosan változik, ezért a rákapcsolás előtt szinkronizálni kell frekvenciában, és feszültségben is. Abban a pillanatban lehet összekapcsolni, ha ezek megegyeznek, és fázisban is vannak. Ezek után lehet emelni a visszatápláló generátor (inverter) feszültségét, de kis feszültség növekedésre nagy áramnövekedés következik be.
(#) sanykaraj hozzászólása Nov 17, 2011
üdv az alábbi kapcsolásba jó e a fény képen látható "közepes sárga inverter trafó " egy pc távol lett bontva. ÉS, hogyan kell bekötni mert több kivezetést is találtam a segítséget kösz
(#) btoti válasza zölcsi hozzászólására (») Nov 17, 2011
Szinkronizálás itt ("Nincs hálózati betáplálás, szinkronizálás, csak vagy-vagy választás."): A hálózat betáplálás nélkül is használható az inverter, szinkron generátor gerjesztő áramköre referenciájaként a feszültség, frekvencia, fázisszög tükrözésével. Durva analógiával, mint egy stabilizátorban a zener dióda. A hálózatba táplálásnak egy előírt tűréshatáron belül ez alapfeltétele minimum a rákapcsolás pillanatában. A hálózatba tápláló inverterek ezt elvégzik (már amelyiket az Áramszolgáltató is elfogad), közvetlen generátoros (inverter nélküli) betápláláskor pedig a szinkronizáló automatikának a feladata ez is.
Hány W-s inverter kell? - Ahány W 230V, 50Hz-re szükséged van. Betápláláskor célszerű a szélerőmű beépített max. teljesítményével megegyezőt, kettős ellátásnál el kell dönteni, hogy miket akarsz inverterről is működtetni (Ezek várható egyidejű max. teljesítménye). Ha az egész háztartásét, akkor nézd meg a villanyóránál hány A-s főbiztosíték (3fázisnál összesen) van. Pl. ez 20A-s, akkor 230V x 20A = 4 600W = 4,6kW. Ebben némi ráhagyás mindig van, tehát valamivel kevesebb inverter teljesítmény is elég, legfeljebb a mosógép nem mehet inverterről.
(#) zölcsi válasza btoti hozzászólására (») Nov 16, 2011
köszönöm a választ a szinkronizálás mit jelent? egy átlagos családi házhoz hány wattos inverter kell?
(#) btoti válasza zölcsi hozzászólására (») Nov 16, 2011
Ilyen is lehet, de ez sziget üzem. Nincs hálózati betáplálás, szinkronizálás, csak vagy-vagy választás.
Egyszerű fesz. figyelő áramkör kell (1-2 IC, tranzisztor, relé) ami vezérel két nagyobb relét (ezt már inkább mágneskapcsolónak hívjuk). Ezek vagy az akut, vagy a hálózatot kapcsolják a fogyasztókra. A fesz. figyelő áramkör az akuőr szerepét is betölti túlsütés ellen.
Ebben a legegyszerűbb esetben a fogyasztók csak 230 V EGYENÁRAMÚAK lehetnek, vagy 230/pl.12 V-s trafóval 12 V-osok. Gyakorlatilag csak hagyományos ízzók, LED-lámpák, fűtőtestek.
HA pl. TV-t is, mikrót is, Kompakt fénycsövet, stb. akarsz működtetni, akkor könyörtelenül a fesz. figyelőn túl inverter is kell, ami az aku telepből 230 V, 50 Hz-s váltóáramot csinál, amikor az akuról mennek.
Árban a fesz. figyelő mágneskapcsolókkal együtt ~20-30000, az inverter néhány 10ezertől a csillagos ég a teljesítményétől (hány Wattos) függően.
(#) agressiv válasza hose78 hozzászólására (») Nov 16, 2011
A háttérvilágítás lekapcsol, mert nem megfelelő áram folyik az inverteren. Ez lehet csőhiba, de inverter hiba is. Amikor bekapcsol a monitor figyeld azt, hogy nem e sötétebb alul, vagy felül a kép mint kellene és ezzel is lehet szűkiteni a kört. Mérrd meg a trafók szekunderének ellenállását, naggyából egyfomáknak kell lenniük.

bbalazs_
Azért nincs kedve senkinek visszaolvasni, mert tele van a te kommentedhez hasonló bunkó hozzászólásokkal.
(#) btoti válasza zölcsi hozzászólására (») Nov 16, 2011
Minimális segítség:
A hálózatba táplálásról
Általában a szélenergiáról
Az inverter árakról már tudsz. Ennek beszerzése "csak" pénz kérdés. A sarkalatos probléma az épp sokadszor, és még ki tudja hányszor napirenden levő megfelelő generátor kérdése.
Maga a mérő csere díjtalan, ha nem szükséges egyéb villanyszerelő munka, teljesítmény növelés összesen (az összes fázison) 35 Amper fölé. Ha kell, azokat a mérőcserét megelőzően el kell végeztetni. inverternél az 1 fázis elég 5 kW (20 A Áramszolgáltatói biztosíték)-ig.
(#) papppista hozzászólása Nov 16, 2011
Sziasztok!

Azért ide írok, mert ami nekem kellene az gyakorlatilag egy inverter. (egyébként vízbontásra épül). A lényeg az hogy a lemezeknél nem lenne fix o potenciálú lemez, hanem a polaritást cserélgetni kellene kellene a két lemez között (100Hz). Négyszögjel tökéletesen megfelel, én egy 555-el astabil kapcsolásban képzeltem el a dolgot egy pnp és npn felhasználásával kapcsolóüzemben, csak valahogy ki kellene kerülni, hogy amikor az egyik tranyó nyit az ne eshessen bele a másik zárásába, mivel itt a két tranyón egy fogyasztó van, a másik pedig az áram, szeretném ha biztonsági okokból tranyónként 10A -t tudna, vagy inkább mosfet kellene, na de az meg hogy....???
az építőjellegű kritikákat, ötleteket ezerrel várom!
Üdv:István
(#) Cavalier válasza philips111 hozzászólására (») Nov 15, 2011
Nem egészen, nézd át az alkatrészek méreteit, a 10u kondi böszme nagy, a motorkondi meg a 47n-k meg kicsik. A motorkondi, a triak legyen egymáshoz közel, és a gyújtótrafóhoz menő csatlakozó is, és minél rövidebb, és vastagabb fóliával. Az inverter trafó bekötése összevissza van, és válaszd el rendesen a primert a szekundertől, legyenek a fóliasávok távolabb egymástól. El is forgathatod a trafót..
De ha gondolod áttervezem hogy jó legyen.
(#) erbe válasza Zsola_1 hozzászólására (») Nov 15, 2011
Hiszen én is azt írtam!
Rendes inverter érzékeli a kimerült akkut és lekapcsol.
(#) Zsola_1 válasza erbe hozzászólására (») Nov 15, 2011
Igen de nekem akkor kellene mutasson mikor lekapcsolom a töltöt s megy az inverter rolla azt akarnám kontrolálni!!!!!s akkor mennyen 1 led a 3-vagy 5 böl!!
Következő: »»   173 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem