Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   179 / 262
(#) Baxxa hozzászólása Aug 31, 2011
Segítséget szeretnék kérni, van egy XENTA COMPAKT 1100+BOKSZ inverter készülékem 2005 ben lett vásárolva, és mostanában való hegesztés során megállt, és a hő kioldó Led világított.
A munkát abbahagyva pihentettem a készüléket és ennek ellenére, későbbi bekapcsolást követően is csak a led ég és nem megy a készülék.
Kérdésem a készülék javítható-e, ésszerű költségek között,
vagy nem érdemes megjavítatni?
Ha lehet javítani veszprém, vagy környékén ki vállalna ilyet? Hivatalos boltokban már elküldtek, hogy nem érdemes megjavítani inkább nézzem meg milyet ajánlanak helyette.... szerintem ez kicsit átverés... köszi előre is
(#) gaspa válasza erbe hozzászólására (») Aug 29, 2011
Ez a leszabályozás dolog mindig foglalkoztatott,a Savonius különösen alkalmas a vizsgálatára.A Savoniusról sokan olvasnak és írnak mindenfélét,én viszont mérni is tudok rajta,azaz mivel még pillanatnyi szélerősséget nem tudok mérni és adatot gyűjteni,így csak megfigyelésnek lehet nevezni.Az biztos,hogy üresjárásban bekorlátozza a fordulatot,az enyém 10m/s-nál 60f/p körül forog és ezután már csak igen lassan növekszik.Terhelés hatására már másképpen viselkedik,a rákötött MPPT-s inverter képes a fordulatot stabilizálni,kivesz 20W-ot és a kerék forog 20-at,növekszik a szél egyre jobban ráterhel,kivesz 200W-ot és a kerék alig forog többet.Mióta mérek nem fújt 6-8m/s-nál nagyobb szél,szerintem a fordulat terheléssel visszaszorítása nagyobb szélnél is hasonló lesz és nem fogják takarni egymást a lapátok,méréssel meg lehet találni az optimumot.A szélgépek adatlapjairól nem derül ki,mi szabályozza le a teljesítményt.
(#) hamel válasza ludus hozzászólására (») Aug 29, 2011
Az US 12 -ben két 230 voltos relé van, alapban az inverter jelü bemeneten van fesz és a relék ejtve vannak. Ha a hálózat bemeneten megjelenik a 230 V az első relé meghúz a második kb 0,5 sec késleltetéssel húz. Az első relé bontja az inverter bemenetet a második felkapcsolja a hálózat bemenetet. A panelen levő alkatrészek a relé késleltetést és azt hiszem a nullátmenetes kapcsolást csinálják. Nem valódi szünetmentes a készülék, átkapcsoláskor van egy kis kiesés. Én sziget üzemű szolár rendszer átkapcsolására használom, csak a két bemenet fordítva van, az inverter járásakor húznak a relék, alapállásban a hálózati feszt adja ki.
(#) Helifun válasza Barret hozzászólására (») Aug 29, 2011
Szia Barret,

Köszi a kapcsolási tervet !!!.
Van azonban egy gondom, mégpedig az, hogy nekem a generátor 3-fázisú és a jelenlegi töltésvezérlőm is 3-fázist fogad.

A kapcsolási terv átalakítás nélkül azonban csak 1-fázisra jó illetve csak a háromfázisú átalakítás után lenne használható. Ekkor azonban nem tudom a meglévő töltésvezérlőre kötni.

Van valamilyen ötleted, hogy miképpen lehetne mégis a generátor és a töltésvezérlő közé kötni ? Vagy hagyjam el a töltésvezérlőt és a kimenetet kb. 13-13,5 V-ra állítva egyszerűen kössem rá az akkura (az akku egyébként 160 Ah-ás) ? Az akku nem tudna túltöltődni, mert rajta van egy hálózatra termelő inverter, ami miatt nem tudna az akku feszültség károsan magasra emelkedni.

Vagy nem jól okoskodom ?
Minden 5-letet szívesen várok.
(#) Phile80 válasza kovacs.zotya hozzászólására (») Aug 29, 2011
Sztem is, főleg ahhoz képest hogy egy sima mma inverter a tápegység
(#) greenpower válasza levaitamas hozzászólására (») Aug 29, 2011
Nálam egyszerű a dolog, az egyik fázison van 3 fagyasztóláda ami napi 5kWh-t fogyaszt, ugyan erre a fázisra van kötve az inverter is, szóval a megtermelt áram ki sem megy a házból. Az órát biztosan lelassítja (vagyis kevesebb fogyasztást mutat és lassabban adja az impulzusokat mert digitális ), de hogy megállítja a -e azt még nem láttam.

Igen hármat sorba és bővítés képen párhuzamosan, a diódákra nem szabad elfeledkezni.
(#) levaitamas hozzászólása Aug 29, 2011
Üdv!
Olvasgatva a fórumot, felkeltette a figyelmemet a hálózatra visszatápláló inverter és vásárlás előtt felmerült bennem egy pár kérdés: - ha van két napelemem 18V-os névleges feszültséggel azt sorba kötve 36V. Ehhez már nem jó a 14-28V-os inverter vagy a 36V le fog csökkenni 24V-ra? Az inverter önmagában ugye nem használható mivel kell neki a hálózati feszültség amihez "alkalmazkodik"? Ha 300W-os az inverter és pl 200W az összes fogyasztás, akkor az órát meg fogja állítani? Bocsánat, ha valakinek egyértelműek a kérdéseim, de szeretnék ezekkel tisztában lenni.
(#) Ge Lee válasza Pety_ hozzászólására (») Aug 29, 2011
Kondit nem kell többet rakni elég a 2 is csak nagyobb legyen. Ha már inverter, ne növeljük a méretét feleslegesen. Ha nincs más jó a 2db E55 is, annak idején 1db E55-el próbáltam ki de abba nagyon kevés huzal fért. Légrés nem kell sehova csak az alu hűtő bordái közé . A body dióda az a visszirányú dióda ami a fetben és némelyik IGBT-ben is van. A BD-n nincs, ezért kell rá kívülről. A trafókhoz szükséges adatok ott vannak a rajzon, abból ki lehet számolni (egyébként 5x13m volt az EF25-ön és 20m primer az E65-ön). Azért csináltam annak idején SMD-ből a söntöt mert valami okos kitalálta hogy indukciószegény ellenállás kell, ezért a sima nem lesz jó (ezért kell mindent kipróbálni és nem másra hallgatni még ha okosabbnak is tűnik elsőre).
Az esetleges módosításokat már leírtam egy hsz-el ezelőtt, de magától is rájön az ember ha nem lusta gondolkodni.
(#) Ricsi89 válasza Pety_ hozzászólására (») Aug 28, 2011
Ha megnézed, ebben semmi védelem, letapadásgátló, hot-start, semmi nincs. Ez csak egy egyszerű inverter. Aki jól tud hegeszteni, az elboldogul ezzel is, de nem árt pár járulékos kiegészítőt belerakni, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. lehet, hogy megépítenéd és neked tökéletes lenne, más meg átkozná azt a napot is, amikor meglátta a rajzot, mert nem tudna vele rendesen hegeszteni.
(#) lehar válasza pudding1 hozzászólására (») Aug 28, 2011
Napelemforgató mechanikán már gondolkodtam én is,de amit mutattál,valahogy nagyon elvette a kedvemet.Végeredményben a direkt e célra épitett fészeren dekkolnak az enyémeim,fél tetö helyett,már 4 éve,de azért jol müködnek igy is,igaz,nálam mindenegyben megoldás,szgenerátor,napelemek,akkutelep inverter.csak a kész áramot vezettem le a dombrol.
(#) Suncorgo hozzászólása Aug 27, 2011
Sziasztok!

Valami problémába ütköztem. Készülőben van egy inverter kocsiba, erősítőhöz. Az érdekes része a szekunder oldali egyenirányító rész. A szekunderen egy középcsapolásos tekercs található. Adatok: 35V-0-35V és mindez 50Khz-en.

Az érdekes jelenség hogy mikor rákötöm a szekundert az egyenirányítóra akkor olyan mint ha zárlat lenne. A primer áram megnő a diódák melegednek pedig a kimenet szakadt, vagyis nincs rá kötve semmi. A puffereket is kivettem. Mi lehet a baj?

Külön külön jók, vagyis bekötve csak 1-2,2-3 jó de ha már az 1-3 kötöm be akkor ugyan ez van. :help:
(#) Gettobike válasza koczka hozzászólására (») Aug 27, 2011
Online szünetmentes tápegységbe vagy inverterbe lehetne belekötni (feszültségillesztés után) a napelemet, így valamelyest tudnád csökkenteni a hálózatból felvett energiát. Amíg az inverteres klíma nem hűtötte le a helységet ugyanúgy sokat eszik a hálózatból mint a klasszikus on-off megoldás. Ha a hűtés megtörtént akkor van rá esély hogy a napelemről tudná fedezni a hőmérséklet tartásához az elektromos energiát. Egy online szünetmentes/inverter nem kis pénz, érdemes lenne kiszámolni mennyi idő alatt térülne meg az indulási költség.
(#) Cavalier válasza Temela hozzászólására (») Aug 26, 2011
Ez végülis így még nem komplett MIG, csak az áramforrás, de aki egy ilyen szintű gépet össze tud rakni, annak már csak nem lehet gond egy gázszelep, előtoló motor vezérlése.
Én összedobnék egy kis áramkört két monostabillal, gombnyomás -> gáz indítás, inverter indítás -> előtoló indítás.
Végülis a ruszki oldalon is a Maci-féle kapcsolásból indultak, abból lett végül a MIG/MAG, MMA, AC/DC TIG mikrokontrolleres cucc.

Ha nekiállok építeni, majd publikálom, nekem mondjuk csak MIG kell. Az is remek lenne, ha válaszolna a Talibété a levelemre.

Juteszembe, trafó tekercseléshez tipp: ebayről vettem KAPTON ragasztószalagot, kb. 2000Ft-ra jött ki egy 45mmx30m-es tekercs 25mikronos, tehát olyan 5-6kV az átütési szilárdsága. Szerintem remek szigetelés lesz a primer-szekunder közé olyan 3 rétegben.
(#) Gyozo92 hozzászólása Aug 25, 2011
Sziasztok!

Autóhifiben annyira nem vagyok otthon, inkább PA cuccosokat építgetek. De elgondolkoztam egy kicsit ezen az egészen. Van bennük egy kis cupka inverter, ami éppen elbírja a végfokot. Ezek után kondit meg pótakksit tegyek elé? Meg se tudja rántani rendesen az invertert. Sajnos az átlagos erősítők így néznek ki. 30 kondi helyett általában jó, ha 4 van benne. Ja, és ezzel hajtunk valami szórót 2 ohmon, ergo alacsony feszültségen hatalmas csúcsáramok jelentkeznek, sok-sok amper, ami a tranyókat/feteket sem kíméli. Na ezen szerintem nem segít egy kondi. Biztosan használ valamit, mert csökkenti a hirtelen fellépő csúcsokat (igaz a bennük lévő inverter már lecsonkítja a csúcsokat ha ki van hajtva mert gyenge) De legalább elmondhatjuk, hogy nézzétek! Nekem 500 wattos erősítőm van a kocsiban, rá van írva a tetejére Meg még kondim meg akksim is van előtte
(#) gunner19 hozzászólása Aug 22, 2011
Üdvözletem mindenkinek!
A problémám a következő lenne, van 1 Acer aspire 3100-as laptopom nem ad képet csak a monitor kimenetén. A szalagkábel lenne a gond gondolom én vagy az inverter de mind a 2 mocskos drága. Tehát a kérdésem az lenne hogy a monitor kimenetre valahogy rá tudnám-e kötni a a lapi lcd kijelzőjét? Előre is köszönök minden választ!

U.I. Én feltúrtam a netet 1 normális bekötési rajzért az lcd-hez de nem leltem.
(#) majorkk hozzászólása Aug 22, 2011
Sziasztok! Köszönöm az eszmecserétek az akksikról, én is gondolkodtam már rajta, hogy két aksit töltsek inkább ~24V-ra mert az áramgenerátorként működő panelem úgy gazdaságosabb kihasználhatóságú lenne. Viszont mivel az inverterem 12V-os akkor egy átkapcsoló automatika is kell ami az egyik aksi lemerülése esetén átkapcsol a másikra. Vagy kell egy másik inverter.... Hát igen gyári cuccok nélkül ez nem is olyan egyszerű. De azért nem adom fel. Csak végre a szolár lenne a kezembe, már egy hónapja a szállításra várok. Arról is hallottam már, hogy ezek az auto akksik starterek, tehát nem tartós üzemre vannak tervezve, de először ezzel összeállítom a rendszert, aztán ha már működik akkor beszerzek egy solár akksit. Üdv: Én
(#) pucuka válasza ludus hozzászólására (») Aug 22, 2011
Luki megadta a választ. Egy 220 V -os relé, ami ha van hálózat meghúz, és rákapcsol, ha nincs, akkor elenged, és inverter. Ennél egyszerűbb nincs, az a pár W amit a relé fogyaszt az hálózati táplálásnál nem érdekes. Persze lehetne bonyolítani, de minek. És hol látsz azon két relét, mert én csak egyet látok, és az elegendő is.
(#) pudding1 válasza westhorses hozzászólására (») Aug 20, 2011
Sok marhaságot lehet olvasni a hálózatra táplálással kapcsolatban, ezért íme a tények:
1:Be kell jelentened hogy mekkora teljesítménnyel akarsz visszatáplálni.
2:Amikor visszaigazolták hogy elvileg az adott helyen ez lehetséges akkor meg kell terveztetned a rendszert egy a szolgáltatónál is elfogadott tervezővel . (Ebben szerepel az inverter és a napelem típusa és száma is)
3:Ha visszaküldted az iratokat (Műszaki terv, térkép másolat, tulajdoni lap másolat, termelői nyilatkozat, stb) engedélyezik a kivitelezést.
4:Ha felszerelted a rendszert, akkor ezt jelzed a szolgáltatónak és kijönnek órát cserélni. Az óracserekor ellenőrzik az invertert, amit elvileg ekkor kapcsolhatsz először rá a hálózatra, de a napelemből nem muszáj a maximumnak fenn lennie, csak amennyi az inverter alap működéséhez szükséges! (Vagyis ha pl 2500W-os az invertered és csak pl 1200w-nyi napelemet teszel fel, akkor a későbbi bővítés lehetőségét meghagytad magadnak a nélkül hogy bármit kellene később papiroznod, ennek csak az az ára hogy alapból egy nagyobb inverterrel kell indtanod, mint amire feltétlenül szükséged lenne)
Innentől a rendszer üzemel, nincs semmiféle próbaüzem meg ellenőrizgetés meg egyéb marhaság.
1 éves elszámolásra kell áttérni így a nyári túltermelést télen le lehet csúsztatni.
A későbbi bővítésnél (ha még többet akarsz mint amiről eredetileg szó volt) akkor ugyanaz a papírmunka lesz mint először, de akkor már nem kell várnod az óracserére, hanem amikor a terveket leadtad, és visszaigazolták hogy megkapták, már telepítheted is a rendszert és simán bekapcsolhatod, nem kell várnod senkire sem.
Most fejeztem be egy 15KW-os rendszer engedélyezését, ha van kérdésed, keress meg.
(#) greenpower válasza westhorses hozzászólására (») Aug 19, 2011
A rendszer az inverter max. teljesítményére van engedélyeztetve. Tehát ha van 3kW-os invertered, erre teljesítményre kapsz engedélyt. Ha csak 1kW napelemed van fent akkor is használhatod, a projektben viszont benne vannak a panelek is, úgyhogy nem tudom hogy ha bővíted akkor szó nélkül lehet -e, vagy pedig frissíteni kell a projektet a szolgáltatónál.
(#) westhorses válasza greenpower hozzászólására (») Aug 19, 2011
És hogyha bővíteni szeretném a rendszert akkor is be kell jelentenem , még ha az inverter el is bírná, vagy csak akkora invertert tehetek fel amennyi a jelenlegi napelemhez szükséges?
Ehez tudnál valamit hozzászólni?
Válaszodat előre is kösz!
(#) majorkk válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Aug 19, 2011
Bővebben: Link

Nem tudom jól csatoltam e be ezt a linket, gyanítom nem. Mindenesetre az itt található töltésvezérlő leírás azt írja, hogy a kimeneten max 10A lehetséges. Ezért gondoltam a másik megoldást, az akkumulátorra való direkt kötést. Erre a kimenetére azt írja, hogy max. 12A. A kérdés már csak az, hogy ennél nagyobb áram felvétel esetén, (mivel az 500W inverter nagyobb áramot vesz fel ) mi történik. Remélem az, hogy az aksi bír amennyit bír, a töltő áramkör pedig töltöget 12A-rel szabályozva áramgenerátoros üzemmódban. Aztán mikor az aksi mint puffer már nem ad 10,5 V-ot, (mert ennyinél kapcsol le az inverter a gyári papírok szerint), az inverterem lekapcsol. Az aksi töltődhet tovább. Remélem azért az inverterem nem fog prellezni, hát ez majd kiderül.
(#) majorkk hozzászólása Aug 19, 2011
Sziasztok!

"végyé" azt írta nemrég, hogy egy intelligens invertert nem kell a kimenetre kötni, hanem lehet direktben az akksira. Nemkem ilyen inverterem van, és a belinkelt töltésvezérlőkből az egyes számút várom postán . De vajon ha direktben az akkuról veszem le az energiát, az nem olyan, mintha a töltésvezérlő akkutöltő kimenetét terhelném direktben? Nekem 1 db 255W-os panelem lesz, (azt is várom postán), meg az említett töltés vezérlőm, meg egy 60AH-ás 12V aksim, meg ezen egy intelligens (Praktiker gazdaságos) 500W-os inverter. Az ötszáz wattos inverter az aksit terhelheti eddig tiszta, és mit szól majd ehhez az akku töltő? Ki tud erre nekem valami választ adni? Persze ha a rendszerem összeállt, akkor minden teszt eredményét és a gyakorlati tapasztalatokat írom itt napi szinten. Várom a válaszokat.
(#) erbe hozzászólása Aug 18, 2011
Egyelőre egy ötlet, talán télen, ha nagyon sok az időm, meg is valósítom:
Trafós 3f CO2 hegesztők készítésénél a 2 problémás pont a rengeteg megcsapolás kihozása és a fokozatkapcsoló (megvásárlása, legyártása? ). Harmadikként említhetném a nagyáramú diódacsoportot, ami szintén nem olcsó.
Az ötlet. Van egy akármilyen nagyobb fix feszültségű trafónk. 70-100 V között. Nem kell fokozatkapcsoló, de 100-200 A-es diódák se. 6 db 50 A-essel már komoly gép építhető. A pufferkondi után beteszünk egy feszültséggenerátoros üzemben (feszültségstabilizátor) vezérelt step-down konvertert. Nem igényel túl drága, elérhetetlen alkatrészeket és bonyolult vezérlést, mint pl. a hálózati feszültségről hídkapcsolású inverter. Télen javítottam bikázásra is alkalmas akkutöltőt, 2 db egyenként 200 A-es FET volt benne. Ilyenből 4 db párhuzamosan... Mellé 1 fojtó, néhány gyors nagyáramú dióda. Összességében a nagyobb feszültségen dolgozó egyenirányítók miatt talán még a hatásfoka is javulna.
(#) jofy hozzászólása Aug 18, 2011
Sziasztok!

Van egy napelemes rendszerem,amit most kibővítettem a lakásomra. A 12V-os akkupackból 220v-ot egy 1000w-os inverter szolgáltatja. Az inverter módosított szinuszhullámot állít elő. (megnéztem oszcilloszkóppal is)
Megy róla minden, csak annyit venni észre, hogy pl. számítógép táp, tv, monitor "zizeg". Szerintetek ez okozhat valami gondoz hosszútávon ezekben a cuccokban?
Előre is köszi a válaszokat!
(#) mpisti válasza kralikandras hozzászólására (») Aug 18, 2011
ismerős a kapcsolás. A meghajtó áramkörét már korábban tárgyalták itt a fórumon,emlékszem valamilyen hibára hívta fel a figyelmet egyik fórumtársunk.(Azt hiszem valamilyen félvezető van fordítva rajzolva. Rég volt már, csak rémlik valami) Nem vagyok benne biztos,de azt hiszem valami Merkle inverter kapcsán került terítékre,mintha annak a koppintása lenne.
(#) ludus válasza erbe hozzászólására (») Aug 16, 2011
Belátom nem nyert az ötlet, marad a szinuszos inverter. vagy valami fűtőbetétes hűtő bár azok nagyon kicsik sajnos...
(#) erbe válasza ludus hozzászólására (») Aug 14, 2011
Nem érdemes (-célszerű) aggregátor-inverter átkapcsolással szórakozni hűtőnél. A hűtő, működési elve alapján már lehűtött állapotban megy 5-7 percet, megáll, majd 5-7 perc után kezdi elölről. 14 percenként beindítod az aggregátort, elindult, leállítod. Éjszaka elmész aludni, 14 perc... ???
100 W-os hűtőmotor üzembiztos működtetéséhez legalább 700 VA teljesítményű szinuszos inverter kell. Ez induláskor rövid időre képes 1000 W-os is szolgáltatni.
(#) Peter65 válasza ludus hozzászólására (») Aug 14, 2011
Szia!
Az olcsó szünetmentesekben relével váltanak, a komolyabbakban tirisztorokkal oldják meg.
Az átkapcsolás problémás lehet a hűtő esetében.
Ha gyors eszközzel, tirisztorral vagy triakkal kapcsolsz át, biztosítanod kell, hogy az inverter és az aggregátor szinkronba menjen, vagy az átkapcsolás oppozíció esetén még nagyobb csúcsértékű áram tranzienssel járhat mint az álló helyzetből való indítás.
Ha lassú az átkapcsolás (kb. 100ms, pl.: relé, mágneskapcsoló), azalatt részben legerjedhet az aszinkron motor, és már nem annyira érdekes a fázishelyzet, viszont a motor lehet hogy nagyon lelassul, és ezért lesz megint áramtranziens.
A második, a lassú átkapcsolás az egyszerűbb, talán azt kellene először kipróbálni.
(#) Ideiglenes válasza ludus hozzászólására (») Aug 14, 2011
Ez az inverter + hűtőszekrény kérdés eléggé megfog mindenkit, ahogy látom. Nem sikerült még kísérleteznem a 400VA-es toroid trafóval, pedig nagyon kíváncsi lennék, hogy az elindítja-e.
Én az ilyen átkapcsolós megoldáshoz valami impulzusrelét használnék energetikai megfontolásból, ugyanis a normál relénél vagy egyik vagy másik állásban de kell valami energia. Az impulzusrelénél meg csak a váltásokhoz kell. A másik elképzelésem az valami motoros váltó eszköz, de a lényegét tekintve a dolognak ugyanaz.
(#) ludus hozzászólása Aug 14, 2011
Sziasztok!
Nem pont ide való de inverterrel kapcsolatos kérdés lenne. Adott egy hűtő amelyet inverterről szeretnék üzemeltetni. A gond az hogy az inverterem nem tudja elindítani azt az induláskor fellépő nagy áramfelvétel miatt. Arra gondoltam hogy az indítást egy agregátorról oldanám meg de kéne valamilyen átkapcsoló automatika ami az indítás után pl. egy perc elteltével átkapcsolná a hűtőt az inverter kimenetére. Megoldható ez vajon? Végülis valami olyanról lenne szó mint amikor egy szünetmentes átkapcsol hálózati betápról inverteresre.
Remélem érthető voltam
Következő: »»   179 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem