Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   192 / 262
(#) watt válasza sucuka hozzászólására (») Márc 7, 2011
Ja... A frekinek ebben az esetben nincs jelentősége. A fontos, hogy a két Flash egyszerre ne lehessen bekapcsolva(pl inverter a két CS között és egy vezérlő vezeték egy számlálóról, amit prellmentesített nyomógombbal léptetsz.)
Ha véletlenül a kontrollert is tudod módosítani, akkor plusz egy láb kell csak a CS-nek.
(#) patexati válasza cracky86 hozzászólására (») Márc 7, 2011
Ezt így nem lehet megmondani.. Lehet csak egy félvezető rossz lehet az egész inverter.. Nem olcsó az invertertrafó az biztos..a CFL csőhiba sem zárható ki..
(#) granpa hozzászólása Márc 7, 2011
Szevasztok!
Kaptam 4db. eredeti csomagolású(ESD!!) TPS51200DRCTG4 SMD IC-t (end equipment:power inverter), én nem tudom felhasználni/nem látom+lámaság/, ingyen felajánlom hozzáértőknek. Szombaton viszem a Börzére, lehet előbb is jelentkezni.
Üdv:Kálmán
(#) granpa hozzászólása Márc 7, 2011
Szervusztok Hozzáértők!
Kaptam 4 db. eredeti csomagolású (ESD!!) TPS51200DRCTG4, mini /SMD/IC-t (REG SINK/SOUCRE DDR).Én nem tudom felhasználni, ezért ingyen felajánlom; annak aki tudja használni(End equipment:power inverter). Szombaton viszem a Börzére! Előbb is lehet jelentkezni!
Üdv:Kálmán :lama:
(#) cracky86 válasza patexati hozzászólására (») Márc 7, 2011
És az inverter pótolható, ill. javítható? A srác megnézette szerelővel, állítólag valami ic kell bele, mert az füstölt el. Mennyire megbízhatóak ezek a tv-k, mert saját részre szeretném, és lehetőleg nem 2-3 havonta szerelőhöz vinni.
(#) patexati válasza cracky86 hozzászólására (») Márc 7, 2011
Szia! Valószínű inverter probléma.. Nem lehetetlen a javítása valószínű a trafó zárlatos bent és a túláram miatt tilt a védelem.. Ezek az inverteren nagyon spéci cuccok teljesen szimertikusan kell működni a trafóknak mivel ha nem így van azonnal megáll..
(#) Lac364 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 7, 2011
(#) marksman válasza bihari laci hozzászólására (») Márc 6, 2011
Ahhoz hogy 230V -ból 12V -ot csinálj ahhoz nem kell inverter, csak egy trafó.
:gumicsirke:
(#) snail válasza Zsooti79 hozzászólására (») Márc 6, 2011
Nekem az a tippem, hogy a két cső vége azért van csak összekötve, hogy megspóroljanak egy kábelt. A bekötés meg annyi lehet hogy az inverter kimeneti oldalán van egy közös pont, az megy az összekötött végére. A két szélső meg a csövek másik vége. Remélem segítettem...
(#) bihari laci válasza marksman hozzászólására (») Márc 6, 2011
inverter 12v-220vac .
(#) marksman válasza marksman hozzászólására (») Márc 5, 2011
A rajzonBővebben: Link a két kondi felett ez van (0.33 +0.047) uF
Ez most azt akarja jelenteni hogy a bal oldali 330 nF -os a jobb pedig 47 nF -os ?
(#) marksman hozzászólása Márc 5, 2011
Elkészítettem ennek Bővebben: Link az inverternek a nyáktervét

Megnéznétek hogy jó-e a bekötés ?

Inverter.lay

(#) Ge Lee válasza kadarist hozzászólására (») Márc 5, 2011
Nekem még az eredetiekkel megy, egyedül az inverter pufferét kellett cserélnem mert az már annyira rossz volt hogy beleszórt a mérendő jelbe.
(#) pucuka válasza oleg53 hozzászólására (») Márc 5, 2011
Feszültség szintet komparátorral szokás figyelni, aminek a pontossága akár mV nagyságrendű is lehet. A komparátor kimenetén, ha úgy állítod be logikai szintek is lehetnek, amit aztán bárhogy feldolgozhatsz. A logikai áramkörök Schmitt triggeres bemenete csak arra való, hogy pl. az inverter fel tudjon dolgozni lassú és esetleg ingadozó szintű jeleket. Ez csak abban segít, hogy határozottan eldöntse, hogy a bemenetén logikai 0, vagy 1 állapot van. Ez csak ilyen értelemben komparátor.
(#) marksman válasza cimopata hozzászólására (») Márc 4, 2011
Erre gondolsz ?
Bővebben: Link
(#) abcdabcd válasza tukko hozzászólására (») Márc 4, 2011
Viszont amit a kolléga javasolt, az csak a tápra vonatkozik, hogy hogy lehetne táplálni...

A vezérlését mondjuk egy TTL inverter ic egyik bemenetét használhatnád, a led vezérlésére: SN74HC04N, ez a lomexben 28Ft..., kell neki táp a kimenetére meg tennéd az ellenállással a ledet...
Az ic adatlapja azt írja, hogy 4mA áramot tud a kimenetén, ez azt jelenti , hogy(az Ohm tv R=U/I alapján) legalább 1,25kOhm os ellenállás kell hozzá, hogy bírja az ic és ne kelljen külön mondjuk tranzisztor is a led táplálására, szóval a biztonság kedvéért tegyél be egy legalább 1,5kOhm os ellenállást a TTL ic megfelelő kimenetére, és azzal sorban a ledet és a végét meg a földre!

Ha nagyon nem tudod elképzelni amire gondoltam, akkor csinálhatok egy rajzot esetleg...

Persze ehez hogy ennyi árammal jól világítson nagyfényű ledet vegyél mindenképp az is szinte tuti, hogy 100Ft alatt bőven megvan, a Lomexben szintén pl 34-04-88 rakt számon 23,6Ft egy jónak tűnő piros LED...
(#) kadarist válasza marksman hozzászólására (») Márc 4, 2011
Szia!
Egy módosított rajz a biztonságos működés érdekében:Bővebben: Link
(#) erbe válasza Dzsos hozzászólására (») Márc 3, 2011
Erre is van válasz a szakmában:
"-Egy mérés nem mérés."
A készenlétben felvett fogyasztás meg az inverter gyári hibája. Ez a fajta fogyasztásmérő nem tudja megkülönböztetni, merről merre megy át rajta a teljesítmény, tehát a hibás naplózás jogos.
(#) erbe válasza Dzsos hozzászólására (») Márc 3, 2011
Idézet:
„nem fogok semmi szüröt tenni mivel mindegyik 50Hz es”

A rátápláló inverter nagyobb frekvenciával, PWM-mel teszi rá a teljesítményét a hálózati feszültségre. Ha ezt a nagyobb frekvenciás "zajt" kiszűröd, a gyengébb minőségű mérő is jobban közelíteni fog a pontos értékhez. A jobb minőségű (drágább) betápláló inverterek akár jobb szűrőt is tartalmazhatnak. A rajzukon szerepel, de hogy mit tud, azt a maximális teljesítményen produkált jelalak dönthetné el.
Idézet:
„nem pontos a mérérs most te is ezt mondod”

Azt írtam, hogy az olcsó mérők között is akadhat olyan, amelyik az egyik inverternél jól, a másik inverternél hibásan mér. Ahány, annyiféle program, mérési ciklushossz, ...
(#) btoti hozzászólása Márc 3, 2011
Elmélkedés a PMG-s házi szélerőműről
az inercia rendszeren belüli energia megmaradás törvénye alapján:

Adott (készen van, összehegesztve, szegecselve, ragasztva – utólag nem módosíthatóan, nincs aerodinamikai szabályzási lehetőség) a szélkerék.
- A tengelyén levehető legnagyobb mechanikai teljesítmény a fordulattól (szélsebességgel egyenes arányban, köbös függvény menettel) és a tsr függő hatásfoktól (közel szimmetrikus „kalapgörbe” csúcsértékkel) függ.
Adott a PMG (kiválasztott, vagy sk. épített – utólag nem változtatható)
- A kivehető villamos teljesítmény az üzemi fordulatszám tartományban CSAK a fordulattól függ, mert a hatásfok menet szigorúan a fordulathoz rendelt fix görbe. Minden PMG-nél van egy kritikus, max. üzemi fordulat, ahol az addigi függvénymenettől függetlenül a ford./telj. görbe hirtelen, drasztikusan ellaposodik, közel vízszintessé válik az indukciós telítődés, a magas fordulaton megnövekvő légellenállás, súrlódási ellenállás miatt, feltéve, ha a PMG mechanikai szilárdsága lehetővé teszi ennek a fordulatnak az elérését. Ez jól jöhet viharállóság szempontjából, más haszna nem igen van.
A szélkerék és generátor tengelye „összehegesztve”.
A generátorból a terhelésen kivehető (számunkra hasznos) teljesítmény CSAK a generátor fordulatától függ. A sorba kötött disszipatív szabályzó (akár folyamatos, akár szaggatott) a hasznos kivehető teljesítményt csak csökkenteni, megosztani és nem növelni tudja – nem energiaforrás. A terhelésen átalakuló villamos teljesítmény (másodpercenkénti energia) a terhelésen mért pillanatnyi fesz. és áram vektorális szorzata (A fesz., vagy áram megváltozása Ohm törvénye szerint változtatja az áram., vagy fesz. értékét – ilyen viszonyokban (inercia rendszer) még érvényes az energia-megmaradás törvénye függetlenül attól, hogy ez a változás folyamatos, vagy szaggatott).
- Tehát nagyobb generátor fordulat (mindegy, hogy mitől) = nagyobb kivehető teljesítmény, kisebb fordulat (mindegy, hogy mitől) = kisebb kivehető teljesítmény, és fordítva is. Nem lineáris, de egyenes arányosság szerint. Ld.: mellékelt, tipikusnak tekinthető vasmagos PMG ford. függő karakterisztikáit (PMG600_karakt.gif).

Vagyis a generátor fordulatát egy szélsebességnél CSAK a terhelésen kivett teljesítménnyel tudom szabályozni.
1. Fordulatot akarok növelni (mert a tsr-t növelve érném el a maximális szélkerék hatásfokot) = csökkentenem kell a terhelésen kivett (hasznos) teljesítményt. Ezt miért tenném?
2. Fordulatot akarok csökkenteni (mert a tsr-t csökkentve érném el a maximális szélkerék hatásfokot) = növelnem kell a terhelésen kivett (hasznos) teljesítményt. Növekszik, végre valami jó jel. A szélkerék tsr függő hatásfok csúcsához szabályozhatnám a fordulatot miközben a terhelésen kivett teljesítmény is növekszik. Csak az a baj, ha csökkentem a PMG fordulatát, akkor elkerülhetetlenül csökken (mindegy, hogy milyen görbe szerint, de a fordulattal egyenes arányban változva) a kivehető villamos teljesítmény (NINCS gerjesztés szabályzási lehetőség, milyen jól jönne a Jedlik Ányos elv használata, de akkor meg nem PMG). Igaz, hogy a következő pillanatban jobb össz. hatásfokkal nyerhetem ki az előzővel azonos sebességű szél energiáját, de az előzőnél kisebb generátor fordulaton = az előzőnél kisebb teljesítménnyel. Magamat nyomom a víz alá. És ezt is miért tenném?
E két játszadozás közben telik az idő – amelyik „szél már elment”, annak az energiáját már nem tudom kinyerni, magával vitte az energiáját is. Igaz, hogy az előzővel azonos sebességű „következő szél” energiáját jobb össz. hatásfokkal tudnám kivenni, de ehhez le kellene csökkentenem a kivehető villamos energiát (1.), vagy lecsökken a generátor fordulat- csökkenése miatt (2.). Semmiképp nem növekszik a terhelésen kivehető hasznos energia.
Egy időtartam (perc, óra, nap, stb.) alatt a terhelésen kivehető összes hasznos energia [Wó] az időtartam alatti másodpercenkénti energiák (pillanatnyi teljesítmények) [W] összege (idő szerinti integrálja). Teljesen közömbös, hogy ezek a pillanatnyi teljesítmények folyamatosan, vagy tetszőleges frekvenciával szaggatva változnak.

Vagyis a PMG-s szélerőműnél aerodinamikailag nem szabályozott szélkerék és nem szabályozott áttétel esetén a terhelésen kivehető maximális teljesítményt CSAK a szélsebesség határozza meg! A KIVEHETŐ (HASZNOS) TELJESÍTMÉNY TERHELÉSSZABÁLYZÁSSAL NEM NÖVELHETŐ! Csökkenteni pedig minek?

Optimizmust keltő lehetőség, hogy a szélkerék – áttétel – generátor (pólusszám) – terhelés, mint komplett rendszer üzemi fordulatszám tartománya a várható üzemi szélsebesség tartományban (pl. 3-15 m/s) a szélkerék legjobb hatásfok=f(tsr) tartományában legyen.
Vagyis a PMG-s szélerőmű össz. hatásfok optimalizálása, hogy minden szélsebességnél a lehető legnagyobb teljesítményt vehessük ki, a munkapont-tartomány egyszeri beállításának kérdése, és nem a terhelés-szabályzásé.
Ennek elvi leírása a fentinél is hosszabb, most mellőzném.
A nagy (1-2 MW) PMG-vel szerelt erőműveknél alkalmazott szabályzásnak merőben más a célja. Ott az aerodinamikai, akár áttétel, 50(60) Hz-hez, az inverter működési tartományához illesztés, U,I fázisszög, feszültség és teljesítmény villódzás, stb. szabályzása a feladat.

Nem tekintem a fentieket axiómának, de szerény tudásom szerint igaznak vélem.
(#) erbe válasza Dzsos hozzászólására (») Márc 2, 2011
Erre csak azt tudom mondani, az eszközeid nem pont azt tudják, amit kellene. Az inverter pl. nem vehetne fel semmit a hálózatról, ha a betápja 0. Az olcsó fogyasztásmérők felépítéséből következik, hogy a feszültséget és áramot nem egyidejűleg, hanem a mérési ciklus szerint időben kissé eltolva méri. Kis teljesítményeken emiatt irreális CosFi értékeket jelez némelyik. Mivel nem ismerjük a mérési ciklusidejüket, előfordulhat, hogy a túl hosszú vagy éppen az inverter szaggatási frekvencájához közeli ciklusidő miatt rossz helyeken vett mintákat vet össze. Ennek függvényében egyik gyártó készüléke jól méri az invertert, a másik nem.
Próbálj meg az inverter és a mérő közé az inverter frekijére méretezett szűrőt kötni!
(#) Dzsos válasza westhorses hozzászólására (») Márc 2, 2011
szerintem kár bonyolítani relével jó az az inverter ahogy van,csak a fogyasztásmérő nem fogja a valósat mutatni.Relékre amugy ha szélkerékhez használod ezt az invertert szükséged lesz.Hogy oldod meg hogy max 350W és 14 és 28V között legyen a fesz?
(#) westhorses válasza Dzsos hozzászólására (») Márc 2, 2011
Azt meglehet csinálni hogy amikor a szélgép termel akkor egy relé behúz és a fogyasztásmérő és a hálózati dugaj közti részt zárja!! Szerintem ez egy egyszerű megoldás! Ezért nem fog akkor fogyasztani az inverter mikor számomra nem "dolgozik hasznos" üzemben, magyarul mikor nem termel a szélgép!
Napelemnél pedig egy 230 as időkapcsoló is célravezető lehet( nekem pl 3 is van kapásból otthon....) Hogy csak akkor zárja az áramkört mikor világos van....
(#) didyman válasza Frankye hozzászólására (») Márc 2, 2011
100W az nem kismiska. Hely mennyire probléma? LGA775 nem rossz ötlet (lehet hozzá egyszerűen faragni mechanikát is), abból is valami hőcsöves, "tuning" verziót keress, nagyon lényeges, hogy a keletkező hőt a talppontról minél gyorsabban lehessen elvonni, kicsi legyen a hőellenállás. A hűtőfelülete attól függ, hogy mekkora maximális hőterhelés engedhető meg a választott LED-eken, illetve mekkora hőellenállás van a LED és a hordozója között. Ha ezt olyan 70 fokra állítjuk be hasra, egy jobb hűtő simán elviszi állandó 12V-os üzemben. Célszerű hőbztosítót is beiktatni.
...Bár az is megfordul a fejemben, hogy egy 70W-os jó fémhalogén partiban van a 100W-os LED-del, de pláne a 150W-os, aktívan nem kell hűteni, egy egyszerű inverter meghajtja jól az elektronikus előtétjét, relatív olcsó is. Csak van neki felfutási ideje.
(#) erbe válasza andras1 hozzászólására (») Márc 1, 2011
Akkor se tudjuk, sok függ az inverter által kiadott jelalaktól. Négyszög, "kváziszinusz" esetén 8-9 V várható (2x), valódi szinusz esetén 6-7 V körül.
Ennyi idő alatt már mérhettél volna.
(#) erbe válasza Dzsos hozzászólására (») Márc 1, 2011
Az inverter belső vesztesége az akku-generátor és a mérő között jelentkezik, így ezt nem veheti figyelembe. Az inverter a hálózat felől nem vehet fel teljesítményt, annak feszültségét csak méri és rádolgozik. Ebből eredően a teljesítménymérő csak az inverter felől a hálózat felé menő teljesítményt méri. Ennek a torzítása a hasonló inverterek gyári adatai szerint 2% körül van, a CosFi meg közel 0, emiatt a mérő elfogadható pontosságú adatot fog szolgáltatni.
(#) westhorses válasza Dzsos hozzászólására (») Márc 1, 2011
Az inverter saját fogyasztása mennyi lehet csak egypár watt nem vagy??
(#) sziriusz válasza erbe hozzászólására (») Márc 1, 2011
Ha jól emlékszem, Te magyaráztad el nekem az inverter szerepét, beleértve a biztonságtechnikát is.
(#) erbe válasza westhorses hozzászólására (») Márc 1, 2011
A konnektorba dugható fogyasztásmérővel tudod mérni a Grid-Tie inverter termelését. Elég pontosan, mert ez az inverter azt a jelformát adja vissza, amit a hálózat felől lát, tehát a szinuszhoz nagyon közelit. A lényeg, hogy az inverter felé legyen a dugó és a hálózat felé az aljzat oldala.
Ha valaki barkácsolni akar, nem szabad drága eszközt venni, akkor nem sajnálja annyira.
Az enyém 2990.-be került az egykori Plusz-ban. Eddig elég pontos. Van amit nem lehet megmérni vele, de azt a tízezressel sem.
(#) (Felhasználó 46585) válasza cimopata hozzászólására (») Márc 1, 2011
És még utánna jön egy teljes hidas inverter?
Következő: »»   192 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem