Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD-TFT tápegység probléma
Lapozás: OK   6 / 12
(#) yas hozzászólása Dec 21, 2009 /
 
Sziasztok újra itt!

Úgy néz ki ez a BITEK gyártmányú BIT3193G vezérlő nem beszerezhető kis hazánkban. Szerintetek be lehet valahogy építeni helyette egy TL494-est?
(#) yas válasza kadarist hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Meg van a bűnös!

Vettem új kondikat, de ezek már frekvencia tűrők. Teljesen tökéletes a monitor! Most is azon "írok".
Nem kell vezérlő ic.

Tanulság: nem elég a kondikat cserélni, minőségit kell beforrasztani!

Köszi mindenkinek a segítséget!
(#) Balla Levente hozzászólása Jan 19, 2010 /
 
Sziasztok nekem van egy Videoseven Lcd monitorom Model: LC53
Bekapcsolaskor egy pillanatra felvillan a monitor kep majd elsotetul.Ez ismetlodik,ha ki-be kapcsolom. Azt mondjak az inverter van meghibasodva ! en nem vagyok olyan nagy szaki azert kerem a segitcsegeteket hol lalalhato ez az lcd monitorba a tapegyseg a monitor lababa van be epitve! ehez a markahoz es ilyen modelhez Lcd3 hoz nem tud valaki kapcsolasi rajzot vagy barmilyen rajzot?elore is koszonom az e-mail cimem marc_logen@yahoo.com
(#) kadarist válasza Balla Levente hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Szia!
Ezt nézd meg:Bővebben: Link
(#) marcusletric hozzászólása Feb 2, 2010 /
 
Sziasztok
Nekem is TFT-LCD Táp problémám lenne, olvasgattam a topicot és neigazán láttam az én problémámhoz hasonlót, az 1-2 mp-es képvillanás nálam is volt csak kb 0,5 mp-ig se tartott.
Nekem egy IISonic 19" Wide mónika tápja halt meg (PCA052FB -021-P-R számú panel) következő módon:
Egyszer eljátszotta velem ezt a van kép 1 mp-ig majd eltűnik, az állapotjelző led elhalványodva villogot.
Ezt 1 ki-be kapcsolással akkor sikerült orvosolnom.
Kb 3 hónappal később egyik reggel nem akart bekapcsolni (előtte este tökéletesen működött) a z állapot led alig láthatóan villogot, majd orosz technológiával oldalba b***tam erre megjavult, egész nap működött, de másnap reggel ismét nem akart bekapcsolni, immáron végleg, azóta is csak halvány pislogás van a z állapotleden.
Szétkaptam, felfedeztem 3 púpos kondit, meg egy elég finom barna elszíneződést a nyákon, valamint füstszerű nyomokat a monitor borításának belsején. A kondikat kicseréltem, de még mindíg ugyanaz a halvány ledpislogás az összes jele annak, hogy áram alatt van a szerkezet (a nyákon nem látom jelét komolyabb sérülésnek a szálakon).

Őszintén szólva eléggé kezdő vagyok, úgyhogy nemigazán tudom mi lehetne a gond, 1 multimeter-t tudok intézni, csak kezelni nem tudom és azt sem h mit kéne bemérni, milyen beállításokkal. Mellékelek 2 képet, ha tudnátok segíteni, hogy mit keressek, hogy mérjem, az nagyon jó lenne. Előre is kösz,
Marcus
(#) yas válasza marcusletric hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Szia

Én sem értek hozzá, de szerintem az "Orosz módszer" kontakt hibára utal.
Nézzz végig minden csatlakozást, betáptól a bekapcsológombig mindent. Esetleg a forrasztásokon "szaladj" végig pákával.

Lehet a 2db 8 nyolclábú ic rendetlenkedik. Keress rajtuk szemmel látható elváltozást. Ha nem drága akkor lehet egy cserét megér, mert ahogy nézem eléggé megbarnult ott a nyák.

Ez egy olcsó és jólfelszerelt bolt. Itt lehet kapsz is olcsón.

Kondiból frekvenciatűrőt tegyél bele. Érdemes az összeset cserélni (a nagy kivételével), mert lehet a többi is már összeszáradt.

Ha ez nem segít, akkor biztos van a többieknek még ötlete.
(#) lanti válasza marcusletric hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Szia, kellene picit méregetni valszeg a main board fesszel nincs rendben valami ! Vagy az egyenirányítás nyekkent meg 2 db dióda egy tokban keress 3,3 és 5 voltokat! A csatin javaslom ami a másik panellel összeköti zárlatra év-re vigyázni !
(#) marcusletric válasza yas hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Először is köszi a gyors válaszokat
yas : A kontakthibára én is gondoltam már, mindent átnéztem tüzetesen, megmozgattam a vezérlő tápellátását, a csövek vezetékeit, mindent ami mozgó alkatrész. A cserélt kondik forrasztásával nemhinném hogy gond lenne, mert a kondicsere előtt és után is ugyanaz maradt a probléma. Az IC-k cseréje elég hard-nak tűnik számomra, viszont a kondikat simán kicserélem (nem tudom hogy a YAGEO márkájú 12/8 valamint C2 feliratot tartalmazó kondi frekv. tűrő-e, erre cseréltem a régit) Érdekesség, hogy a 2 ic között U alakban van a nyák-on barnulás, és egy kicsit jobbra a tirisztorok és a kondik alatt. (mellékeltem illusztrációt).
Lanti: kicsit részleteznéd a mérést? Esetleg a képen ha megtudnád jelölni, hogy melyik alkatrésznél mérjek az nagy segítség lenne. (nem tudom az egyenirányítás hol megy végbe, láma vagyok mint említettem ) az év az mit jelentene? a zárlatot még tudom..
Egyébként a vezérlőhöz 12 és 5 voltot szolgáltató csatlakozókon próbáltam feszültséget mérni, gyakorlatilag 0 volt a 12 és az 5 voltos ágon is (lehet mert nem volt bekapcsolva a táp, gondolom az adj on/off pinek zárásával lehetne beizzítani a tápot, csak nem volt megfelelő célszerszámom, inkább nem kisérleteztem félvén a zárlattól)
(#) yas válasza marcusletric hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Amikor vettem a kondikat akkor kérdeztek rá, hogy frekvenciatűrőt szeretnék-e, ezért nem tudom, hogy az általad vásárolt az-e.

Nálam pont a frekvenciatűrő kondik oldották meg a hibát (kondi csere után is kikapcsolt a fénycső, és a megoldást frekvenciatűrő kondik oldották meg).

Pont a barnulás miatt gondoltam a FET-ekre, mert ahogy nézem onnan indul ki. Esetleg Weller pákával a barnulások környékén a forrasztásokon menj át.

Feszültséget csak bekapcsolt állapotban tudsz mérni. év=érintés védelem Figyelj oda rá, mert a fénycsövek gyújtófeszültsége 2000V körül van.
(#) marcusletric hozzászólása Feb 3, 2010 /
 
szal a FET-ek a 8 lábú IC-k lennének... ezzel is okosodtam. THX
a 2kV sztem se barátságos, természetesen figyleni fogok rá.
nah holnap go elektro bolt, beviszem a nyákot, kérek frekitűrő kondikat, kicserélem őket, lehet a 2 IC-nek is nekiugrok...

u.i.: Kézremegés ellen nem tudtok valamit?
(#) mcg hozzászólása Feb 4, 2010 /
 
Sziasztok,
Nekem is van egy Fujitsu-Siemens C19-3 monitorom, és nekem is karácsony környékén szállt el a tápja, tünetek: se LED-fény, se feszültség. Nagy nehezern sikerült szétszednem (alul volt 4 csavar, és egy órába tellett, mire rájöttem, hogy a képernyő körüli szürke takarókeretet hátrafelé kell csúsztatni kb. 4 mm-t a hátlapról, mert körmös a rögzítése.) Ezután már a táppanelt könnyű volt kikapnom. Szemrevétel alapján elkók azonnal gyanusak lettek, és rövid mérés után kiderült hagy az egyik 4606-os FET nálam is elszállt. Úgy látszik ezt a panelt óramű pontossággal tervezték, a neten körbekerestem a táppanel típusára: 860-ALZ-M713W-F. Sok cikket ugyan találtam, kapcsolási rajz viszont meg sehol. Valahol megemlítették, hogy típushibás, erre kíváncsi lettem, és nekiálltam a panel áramköri rajzának, amely el is készült. Ebből azonnal kiderül típushibának helye sehol, viszont a profi megtervezésnek annál inkább, valóban az elkók a frekik és a nem megfelelő hűtési viszonyok miatt 4-6 év alatt kiszáradnak, e miatt elszáll primer kapcsolófreki és az 5 V kontrolja, aztán a szekunder oldali nyers 13.8 V szépen meg is szalad. Miután azok az elkók 25 V-osak, sorban fel is adják a szolgálatot, eldurranva sorra zárlatosak is lesznek. Erre persze a kapcsoló üzem védelme letilt. Nos a táphiba másik fő baja maga a CCFL-ek, amelyek véges üzemórájúak és fokozatosan zárlatba átmenve megeszik az inverterek trafóit (tipikus a szekunder köri menetzárlat). Nekem szerencsére egyelőre csak az elkók szálltak el, így máig tudom a monitort élvezni, miután elkó csere (bár igaz a 400V-os puffer elkót nem cseréltem) és a hibás FET helyére magam tettem nálunk is kapható, jóval olcsóbb alkatrészt, amellyel azóta is tökéletesen működik a monitor. Javaslom az AO4606 DUALFET helyett az Si4539DY is bőven megteszi (kapható a Lomexben, Bp-en, 200 Ft alatti áron). Azt tapasztaltam, hogy a legtöbb monitor tápja hasonló áramköri felépítésű, úgyhogy használjátok a mellékelt kapcsolási rajzot a szervizekhez sok szeretettel. MCG
(#) yas válasza marcusletric hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Mielőtt a FET-eket megvennéd, nézd meg a típusát. pl az AO4606 nehezen beszerezhető és iszonyú drága (2-3000 Ft/db) Mint ahogy MCG is említette van olcsóbb alternatíva. Én az IRF7319-et vettem szintén 200 Ft/db körüli áron. Valahol írták, hogy nem pont ugyan az, de jó lesz helyette. Azóta is működik.
FET-ek kiforrasztásához ajánlom ón szippantó használatát, különben elég nehéz lesz kiforrasztani.

MCG köszönjük a segítséget és a kapcsrajzot :worship:
(#) djkovi hozzászólása Feb 7, 2010 /
 
Sziasztok nekem is van 1 Fujitsu-Siemens monitorom és a tápja vagy a csö tápegység adtameg magát megy kb5-10 percig és elsötétül a képernyö ha kihuzom a hálozati dugot várok 1 percet utánna megint müködik 7 percet tud valaki segítteni hogy hol keressem a hibát
elöre is köszönöm a segitséget a tápegység tipusa 860-ALZ-M713W-F.


üdv.:djkovi
(#) kadarist válasza yas hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Az AO4606 beszerezhető, és nem is drága (annyira):Bővebben: Link
(#) ivicz válasza mcg hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Szasztok,

Köszönjük a kapcsolási rajzot. Szép munka volt, Kúper ügynök

Szóval azt mondod, hogy a bajt megelőzendő érdemes cserélni a kondikat, függetlenül attól, hogy működik a monitor? Meg a FET-eket?

ivicz
(#) mcg válasza ivicz hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
A kapcsolási rajzot illetően szívesen adtam közre.
Ha a tápegységgel bármilyen gond volt (feszültség kimaradás a monitor üzeme közben, a monitor lekapcsol 1-2 s után, nincs LED fény, nincs semmi feszültség a Scaler illetve a CCFL-ek felé, akkor az elkók cseréje biztos hogy szükséges. Ha normálisan működik a monitor, és nincs semmi gond üzem közben, akkor nem szükséges semmit sem tenned. A FET-ek csak úgy nem szállnak el. Ha szeretnéd a monitorod hosszútávon üzemeltetni, akkor szerintem 5 évente javasolt az elkók cseréje. (Bár ennyi idő alatt inkább az emberek vesznek már egy újabb típusú készüléket, amely az új technikai szintnek megfelelő szolgáltatásokkal és jellemzőkkel rendelkezik.)
Érdemes azért átgondolni, hogy kb. 500 Ft karbantartási költséggel gyakorlatilag adhatsz újabb pár évet a monitorodnak. Javasolt a kondik cseréjekor azokat azonos feszültségtűrésűre cserélni (primer puffer elkó 400V, szekunder körben ált. 25V-osak), hogy újabb baj esetén inkább előbb ezek menjenek zárlatba, minthogy a félvezető elemek égjenek el, lehetőleg 105 °C-ost és frekvenciatűrő változatút.
Nem említettem a CCFL világítócsöveket, ezekről azért annyit érdemes tudni, hogy az üzemidejük kb. 20000-50000 üzemóra, utána sajna ezek kiégnek, menthetetlenül cserélendők. Ha ezek a lámpák közül valamelyik elszáll, akkor szinte biztos, hogy az inverter is meghibásodik valahol. (tipikus a kimenő trafók tekercszárlata túlmelegedés miatt, FET-et zárlata, rosszabb esetben az inverter PWM IC-je is elszállhat (FET-ek Gate köri zárlata esetén az IC kimeneti erősítő tranzisztorait is zárlatba húzhatja, ami miatt az IC túlhevül és leég.) Menetzárlatos inverter trafót újra cserélni, szinte lehetetlen, ezért a megadott áttételek alapján lehet újtatekercselni őket, viszont érdemes a letekeréskor megszámolni a menetek számát, mert a rajzon lévő adattól eltérő is lehet. Jó CCFL inverter trafó szekunder oldali ohmos ellenállása tipikusan 700 Ohm illetve efelett kell, hogy legyen, ez alatti gyanús.

Érdekes módon a kapcsoló üzemű tápegység primerköre ritkán hibásodik meg (általában az ott lévő VDD tápszűró elkó kiszáradása miatt a 8 lábú PWM IC nem kap megfelelő nagyságú tápfeszt, ez itt kb. 8V, és emiatt az egész táp bizonytalanul működhet).

MCG
(#) Muzulman válasza lanti hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Idézet:
„lanti írta:
Üdv minden olvasónak! A bibi a szokásos 1 mp felvillan a háttér van kép és lesz sötét . Az invertert egy Tl1451 vezérli , ez egy dual pwm .Az egyik cső nem gyújt be mert kiégett egy fél marék alkatrész OK ez idáig nem gond 2 6 amperes npn tranyó egy P-MosFEt két .. na várjunk csak ! A P-Mos-t sajnos nem tudom mivel lehet helyettesíteni !Valahogy a sima P-mos nem jó helyette ! Az eredeti típusa D10PF06 amit tettem helyette az 2SK525 megy a pilács megy de nem kapcsol le sohasem ! Ez igy nem jó azt tudom valami ötlet ? Vélemény ?”


Szia, nekem pont egy ilyen "felszereltsegu" monitorral van gondom. Sikerult a hibat megtalálni? Nekem is a klasszikus 1mp-es világítás a probléma.
(#) ivicz válasza mcg hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
MCG,


igen, volt gond a táppal, decemberben, ide is megírtam (#577397). Két púpos kondit kicseréltem benne, de egy FET-en durva égés/füstölés nyom van, nyilván kimúlt. Ehhez képest azóta megy vidáman a monitor, persze azóta álmatlan éjszakáim vannak emiatt. Szóval inkább szívesen megelőzném a bajt. A monitor meg már vagy 6 éves.

ivicz
(#) mcg válasza ivicz hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Üdv ivicz,
Az összes elkót ki kell cserélned, valószínű, hogy ha 2 púpos volt a többi kapacitása is már lecsökkent a kiszáradás miatt, és csak idő kérdése, mikor fut meg megint a tápfesz.
Az elfüstölt FET-et azonnal cseréld ki (valamilyen olcsóbb lábkompatibilis típusra: IRF7319, Si4539, stb.), valószínű, hogy a tranzisztorok Gate szigetelése még nem szakadt át, viszont a tokban a FET-ek D-S átmenete zárlatos (méghozzá úgy, hogy kb. mérhetsz rajta valamilyen ellenállásértéket, mondjuk kb. 500-1000 ohmot, és emiatt még nem égett le még az ellenoldali FET). Ha megy a monitorod, azt jelenti, hogy a full-bridge meghajtókörben a FET zárlata miatt csak félperiódussal megy az inverter trafó kihajtása, úgy látszik a CCFL cső így is képes volt begyújtani, mert ha nem, akkor az áramvédelem azonnal leoldott volna. Viszont az is igaz lehet, hogy elszállt valamelyik CCFL csöved, és a cső átment zárlatba (nem feltétlenül a fénycső szállt el, lehet, hogy csak a hozzávezető vezeték szigetelése hibásodott meg, és testzárlatot kap), így a kimeneti oldalon csak 1 fénycső ég. Ha van műszered, mérd ki már a FET-eket (és a CCFL csatlakozókat a fémházhoz képest is vizsgáld meg), a korábban feltett kapcs. rajzon megtalálod a lábak számozását. Szintén javasolt a kimenő trafó szekunder tekercsének ellenőrzése is. A hibás FET-et mindenképpen el kell távolítani, idő kérdése, mikor fogja a másik FET is feladni, illetve, ha a Gate-ek is átmennek zárlatba, utána a PWM IC (BIT3193) is leéghet.
(#) djkovi válasza kadarist hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Szia küszönöm válaszod és segitségedet még annyit szeretnék kérdezni hogy a csövek tesztelését szabad e ugy leprobálni hogy eggyenként széthuzom a csövek csatlakozoját és ugy bekapcsolom a monitor 4 alkalommal válaszod elöre is köszönöm.

üdv.:djkovi
(#) kadarist válasza djkovi hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Az a baj, hogy akkor végképp nem fog kellő áram folyni és akkor azért tilt le a vezérlés. Persze egy időre felvillan azért.
(#) lanti válasza djkovi hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Van egy trükkje a dolognak de nagyon rövid ideig szabad csak megcsinálni ! Az ic méri az átfolyó áramot ez tiszta sor ha -+ belül van OK mehet a ínvértér ha kilóg lekapcs mindent. tehát kösd át a védelmet azt az ic adatlapján megtalálod egy kondi ra emlékszek 10 u F talán? és egy kis időre mennie kell mindennek. Veszélyek , leég a még jó rész is , megolvad az LCD borítása a cső eldurranik .
(#) kadarist válasza lanti hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Egy másik "trükk" a kimeneti fojtó átblokkolása egy 100 ohm körüli ellenállással. Akkor meg több áram folyik a csőbe.
(#) djkovi hozzászólása Feb 8, 2010 /
 
Sziasztok köszönöm a sok segitséget.

üdv.:djkovi
(#) sitju hozzászólása Feb 11, 2010 /
 
Sziasztok!

Az én Samsung 940N monitorom is villogással kezdte, aztán egyre büdösebb lett. Először csak gyantaszagú, aztán égett vas. Szétszedés után láttam egy tekercset ami megfeketedett, most már azt is, hogy az az egyik inverterhez tartozik, ami külön egységet alkot
Feltöltök egy képet a tápról, és érdekelne, hogy mit tudok vele kezdeni? A tekercsen kívül mit érdemes még cserélni? Lehetséges, hogy az lcd panel is hibás, és amiatt ment tönkre? A monitor amúgy még most is működőképes, csak villog néha és füstöl

IMG_3319.jpg
    
(#) kadarist válasza sitju hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Szia!
Első körben a tekercset cseréld (trafó). Ha nem lesz jó ettől, akkor a kapcsoló-FET-ek is tönkrementek, őket is ki kell cserélni.
(#) sitju válasza kadarist hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
jó, kicserélném, ha tudnám, hogy mit tegyek be helyette. google nem hozott fel semmit, mikor beírtam az alkatrészen látható számokat. Gondolom nem muszáj ugyanolyat, de nem értek hozzá annyira, hogy helyettesítő alkatrészt találjak, ami még a nyákba is beleillik.
(#) kadarist válasza sitju hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Dobj be egy univerzális invertert! A lap alján csövet is találsz.Bővebben: Link
(#) sitju hozzászólása Feb 11, 2010 /
 
Szóval, ha jól értem, a feladatom:
- venni egy ilyen univerzális invertert
- rákötni valahova a táp kimenetére de az inverter elé (nem tudom még, hogy ez hol van)
- az inverter kimenetére kötöm a tft fénycsöveit.

ennek az eredménye, hogy egyel több panel lesz a monitorban, ezért valószínűleg nem fogom tudni összerakni

Jól látom? Vagy tévedek valahol?
(#) lanti válasza sitju hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Egyáltalán nem vészes! Egy kis barkácsolást igényel mert a régi inverter alkatrészeket ki kéne szedni nehogy galibát csináljanak ! Ic fet-ek stb ezeket forraszd ki de írd rá mi hol volt a panelra, 1. láb stb !

Az inverter bekötése majdnem triviális ha univot veszel akkor van neki adatlapja is bekötéssel kis odafigyeléssel és a tápok polaritáshelyes bekötésével sima ügy!

A fénycsövek csatijai szabványosak ezzel sem lesz gondod !

Én példám, vettem egy másik monitort aminek az LCD-je törött volt típusa se egyezett és kifűrészeltem az invertert a rosszból meg a jóból is mini drill-el a felfogatás bajos lett volna 1csavart tudtam beletenni ami fogta az inverter panelt de a gyufásdoboz és a meleg ragasztó valamint a szilikon ragasztó segített ,így 3 e Ft volt az inverter csere és azóta van egy 22 colos HP monitorom ! Megérte ugye?
Következő: »»   6 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem