Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Ezzel is kipróbáltam(a neten találtam). De nem megy. Valaki tudna segíteni?
;TMR2 INICIALIZÁLÁSA CLRF T2CON ;STOP TMR2, 1:1 el!osztó, 1:1 utóosztó CLRF TMR2 BSF STATUS,RP0 ;bank1 CLRF PIE1 ;periféria IT-k tiltása BCF STATUS,RP0 ;bank0 CLRF PIR1 ;periféria IT jelz!bitek törlése MOVLW b'1110010' ;utóosztó 1:15, el!osztó 1:16 MOVWF T2CON ;TMR2 kikapcsolva BSF T2CON,TMR2ON ;TMR2 indítása ;TMR2 figyelés pollinggal T2_TULCS_TESZT BTFSS PIR1,TMR2IF ;túlcsordult? GOTO T2_TULCS_TESZT BCF PIR1,TMR2IF ;túlcsordult, jelz!bit törlése ![]() ![]() ![]()
Bocsi, elszúrtam, a fordítás alatti linken van az eredeti szöveg, itt:
http://www.kolumbus.fi/ari.torpstrom/pinouts_.htm Vagyis: Dell Axim [Pinout] [Problem] Correction to my previous post. After further investigation of the Dell Serial Cable, it is apparent that the Axim does provide power for the serial port. However, the port circuitry (the Sipex IC in the bulge in the cable) is powered down except when there is a valid RS232 signal on Pin 4 (CTS) of the DB9 connector. This would usually be the DTR signal from the attached device--the commport of a PC in the case of synching, or hopefully a similar signal from a GPS receiver. Unfortunately, many of the GPS receivers that use a serial connection do not have an RS232 signal on Pin 4. For those devices that do not provide +3v to +11 volts or -3v to -11 volts on pin 4, they will not turn on the Axim's serial port, and therefore won't communicate with it. In such cases, an appropriate voltage must be 'patched' in so that it can communicate with the Axim. [Solution] I would like to pass along some info that I have discovered in trying to make a connection between my Axim and Magellan/Tripmate GPS receivers. What I have found is that the serial port on the AXIM needs to have a valid RS232 signal on Pin 4(CTS) of the Dell Serial Cable. This signal takes the port out of a power down condition. When using the Serial Cable for syncing with a desktop, the DTR signal on the desktop commport does the job. Neither the Delorme Tripmate nor the Magellan Colortrak supply a signal on that pin, therefore they do not communicate. However, I tried two things that worked. First, I patched a 9 volt battery from Pin 4(CTS) to Pin 5 (ground). This works. Using VisualGPS, I can monitor the satellite signals on the AXIM. Second, I tried connecting Pin 3(RxD of the AXIM serial port--or TxD from the GPS port) to Pin 4 of the AXIM connector. Even though there might be data flowing from the GPS to the AXIM, the chip in the cable of the AXIM doesn't care which logic state the line is in, and therefore takes the serial port circuit out of powerdown. Communications between the GPS and the AXIM work fine with this hookup as well. Conclusion: a valid RS232 signal is needed on Pin 4 of the Dell Serial Cable to activate the port. (Someone else on this forum identified the chip as a Sipex SP3243ECA. I found a data sheet for the chip, and the above suggestions are consistent with the operation of the chip.) Ui.: a webfordítást én is elrettentésnek szántam.
Uhh, köszi!
Az RB megszakítás így már megy.(Ez minden más megszakítás esetén így van? vagy csak az RB4-7 lábakon lévő jelváltozásra?) Ami a másik progit illeti, a azért raktam a 125-öt a temp-be hogy egy 0 tartalmú reg-ből kivonval, ezt növelem, akkor túlcsordulásig pont 125-öt kell számolni. Nem? Ami a bank0-1et illeti. Jogos, benéztem. De ezt leghamarabb kedden tudom kipróbálni, mert ezt a problémát a másik gépemen felejtettem. Ezért szórakozok most az RB megszakításokkal. És köszi megint, látszikhogy kened vágod kisujból GRAT
no akkor:
ORG 0 NOP TEMP EQU 0x23 BCF STATUS,RP1 BSF STATUS,RP0 ez a bank1-et jelöli ki CLRF TMR0 ;TMR0 ---> bank0 -ban van CLRF INTCON BSF STATUS,RP0 ;bank1 CLRF TRISD BSF OPTION_REG,T0CS ;KULSO ORA BCF OPTION_REG,PSA ;ELŐOSZTÓ TMR0-HOZ BSF OPTION_REG,PS2 ;ELŐOSZTÓ BITEK 1-128 BSF OPTION_REG,PS1 ; BCF OPTION_REG,PS0 ; BCF STATUS,RP0 ;bank0 CLRF PORTD CLRF TEMP START COMF PORTD,1 ;világít CALL VAR_TULCS ;vár COMF PORTD,1 ;nemvilágít CALL VAR_TULCS ;vár GOTO START a start részt én maszkolással csinálnám pl.: led portd 2-n van akkor movlw b'00000100' iorwf portd,f ;be kapcs call var_tulcs movlw b'11111011' andwf portd,f ;kikapcs többet nem látok.
légvonal(connections), aztán autoroute. csak 2 pontot köthetsz így össze, nem tervezi meg az egészet. ha nem megy neki, akkor kiírja, hogy not found.
Akkor kösd föl a gatyát, mert ezt más nem fogja neked megcsinálni. Az USB specifikációt megtalálod a www.usb.org oldalon. A Microchip oldalán találsz példaprogramokat, pl. van USB-n COM portot emuláló firmware PIC 18F kontrollerre, meg Application note-ok, meg ilyesmik.
Amúgy meg szerezz be egy FT232BL chipet, USB-re dugva COM portként megjelenik a gépen, és azt programozva a kimenetein (RTS, DTR) tudod kapcsolgatni a ledeket.
Hello! Az a baj, hogy csak angolul van meg
![]() Idézet: „Enhanced Other Networks (EON) Most RDS tuners are now fitted with the EON facility, which offers the ability for local stations to 'break into' a national station's broadcast for the duration of a Traffic Announcement. When listening to a BBC national station, such as BBC Radio 3, EON will tell the radio about any traffic bulletins being broadcast by BBC stations in the local area. The radio would switch to the local BBC radio station for the travel bulletin, then back to the national station when the bulletin had finished. For example, when travelling through Oxford whilst BBC Radio 2 is tuned-in, the radio will switch to BBC Radio Oxford for any travel bulletins, with the TA function switched on. This feature is not usually implemented on commercial radio stations, such as Classic FM. While a proportion of the RDS datastream is used to provide programme and contact information for Classic FM, a small amount is classed as an "Additional Services Licence". This spare capacity on the RDS is used by Itis Holdings to provide a RDS-TMC (Radio Data System-Traffic Message Channel) service, using Classic FM's RDS. Cars fitted with the necessary electronics are able to decode this information and it is used to provide navigational and traffic information. The EON feature will work even if a cassette or CD is being played; the CD or tape will be interrupted by a local or national travel bulletin if 'EON' is lit in the radio's display.”
Üdv!
Megcsináltam az ujratalepítést, de legelőször is bepipáltam mindent meg hagydtam a saját helyére települni. De a hibaüzenet továbra is él: MPLINK 4.1, Linker Copyright (c) 2006 Microchip Technology Inc. Error - processor types do not agree across all input files. Errors : 1 BUILD FAILED: Mon Apr 09 20:33:47 2007 Ezt az üzit kapom. Amugy hogy tudok a c progimból hex et csinálni? A próba kedvéért tudnátok nekem egy kis egyszerű progit küldeni a mit beégetnék, mndjuk hogy villogjon a LED az RB1-en? Köszi, Üdv!
Mert a PIC-en belül! hardveresen a belső memória (ahol a regiszterek találhatóak) 4 úgynevezett "bank"-ra oszlik...egyik bankban lévő regiszter tartalmát nem lehet csak úgy módosítani, ha épp a másik "bankban vagy".
Egy egyszerű példát tudok erre mondani, ami világossá teszi az egészet: "Tegyük fel, hogy van egy füzeted, amiben van 4 db lap. Namost lapozás nélkül a harmadik vagy akár a második lapra nem tudsz írni, és arról nem is tudsz olvasni sem!" Ugyanez játszódik le a PIC-ek esetében is. A STATUS regiszter RP0 és RP1 jelű bitjei pedig ezt a lapozási műveletet végzik.
Első kör megvolt, jön a második
![]() Thanks for contacting Creative Technical Support. With regards to your enquiry, I understand that the Volume Control Unit of your Inspire T5900 may not be working properly. Try adjust the volume with the control knob, does the sound fluctuate a lot irregularly.
Üdv újfent!
Köszi, igen azt ki is szoktam választani, de ha van mondjuk egy szűz 18F452-őm akkor abba hogy tudom neki azt mondani hogy akkor most égesd be a progit amit a képernyőn látok? És még valami. Gondoltam az alapoktól kezdek és ezt a próbaprogit lefuttattam de kaptam egy hibát: /* Compile options: -ml (Large code model) */ #include #pragma config WDT = OFF void main (void) { printf ("Hello, world!\n"); while (1) ; } Konkrétan ezt a hibát:Error - processor types do not agree across all input files. ez mit akar jelenteni? azt értem hogy nem ért egyet valami bemeneti fájl-al vagy ilyesmi, de konkrétan mi a baja? És még egy nem kell kinevetni, de lehet hülyeséget fogok kérdezni ![]() Na asszeme gyenlőre kifogytam a kérdésekből ![]()
A fenti hsz.-emben linkelt LCD szimulátor szerintetek tud busy flag-et ellenőrizni?
Mert szerintem nem. Ugyanezen az oldalon megtalálható utasítás szerint: Checking the Busy Flag To check the state of the busy flag and read the address counter -Set R/W Pin of the LCD HIGH(read from the LCD) -Select the instruction register by setting RS pin LOW -Enable the LCD by Setting the enable pin HIGH -The most significant bit of the LCD data bus is the state of the busy flag(1=Busy,0=ready to accept instructions/data).The other bits hold the current value of the address counter. *This is a 1-micro-second instruction. Ezzel az utasítással is hibaüzenetet írt ki...
Ezt írja:
Clean: Deleting intermediary and output files. Clean: Deleted file "Weller.ERR". Clean Warning: File "D:\Új mappa\Weller.o" doesn't exist. Clean: Done. Executing: "C:\Program Files\Microchip\Third Party\PICC\Ccsc.exe" "Weller.c" +FH +DF +LN +T -A +M +Z +Y=9 +EA *** Error 18 "D:\Új mappa\Weller.c" Line 7(10,21): File can not be opened not in "C:\PROGRA~1\MICROC~1\THIRDP~1\PICC\devices\p18f258.h" not in "C:\PROGRA~1\MICROC~1\THIRDP~1\PICC\drivers\p18f258.h" not in local "D:\Új mappa\p18f258.h" *** Error 128 "C:\PROGRA~1\MICROC~1\THIRDP~1\PICC\drivers\math.h" Line 34(1,13): A #DEVICE required before this line 2 Errors, 0 Warnings. Halting build on first failure as requested. BUILD FAILED: Mon Mar 12 17:15:19 2007
ha filebol es fileba nem is, de az mplab sim-el tudod szimulani a mukodest, csak fel kell toltened egy csomo adattal...
menj a Debugger->MPLAB SIM-re, valaszd ki majd Debugger->Stimulus->New workbook... ott ertelemszeruen kitoltod, majd futtatod... esetleg ha megnezed hogy hogyan menti el a workbookot, es hasznalhato a formatuma, akkor megnyitod pl notepaddal, es beleszerkeszted az adataid, az A/D eredmenyeket sztem a register injectionnal kellene valahogy, de meg nem probaltam... ki kellene ismerni
TopSwitch GX család valamelyik darabja megfelel a céljaidnak. Kapcsolási rajz van az adatlapokban, és az app. note-okban.
http://www.powerint.com/PDFFiles/top242-250.pdf http://www.powerint.com/PDFFiles/an29.pdf http://www.powerint.com/PDFFiles/an30.pdf http://www.powerint.com/PDFFiles/an32.pdf http://www.powerint.com/index.html Trafó méretezésére is van appnote: http://www.powerint.com/PDFFiles/an18.pdf De nekem van egy jobb app. note-om -rá (csatolom, mert már nem tudom honnan szedtem le).
A megoldás szerintem végtelen egyszerű; körbe kéne nézni a COMF utasítás portáján! Ezt írja az adatlapban:
"The contents of register 'f' are complemented. If 'd' is 0 the result is stored in W. If 'd' is 1 the result is stored back in register 'f'." A szabványos utasításformátum pedig: COMF regiszter, amit komplementálni szeretnél, d >>> ahol d egy 2 bites érték. Ha 0 az értéke, akkor a komplementált tartalom a W regiszterbe íródik. Ha d értéke 1, akkor abba a regiszterbe írja vissza az eredményt, amiről adott esetben szó van. Szerintem ez lehet talán a hiba. Én azt nem tudom, hogy nálad a COMF parancsban a NAGY F betű mit jelent?
Van egy PIC 16F628A mc-m. van hozzá egy ledsorom, melynek minden ledje a PORTB egy-egy lábára csatlakozik. Mepróbáltam fel és le kapcsolni ezeket a led-eket, azonban van egy kis problémám: az RB1 és RB3 lábakon lévő LED-ek nem akarnak reagálni.
Az RB1-en lévő led folyamatosan világít, az RB3-as folyamatosan nem világít. Segítsen, akinek van valami ötlete. A kód, amely a villogtatásért lenne felelős: LIST P=PIC16F628A #INCLUDE __CONFIG _PWRTE_ON & _MCLRE_ON & _BODEN_OFF & _LVP_OFF & _WDT_OFF & _INTOSC_OSC_NOCLKOUT ORG 0X0000 GOTO START ORG 0X0004 START BSF STATUS,RP0 ;bank1 CLRF TRISB BCF STATUS,RP0 ;bank0 CLRF PORTB LOOP BCF STATUS,RP0 ;bank0 CALL INVERTLED CALL DELAY1S GOTO LOOP INVERTLED COMF PORTB,F RETURN (A "CALL DELAY1S" egy rutin, ami csak a W regisztert írja, tehát azzal nem hiszem, hogy gond lehet).
Az 500 mA os áramfelvételről: A Configuration Descriptors utolsó byte ja (Maximum Power Consumption in 2mA units) fogja mutatni az áram igényt:
bMaxPower defines the maximum power the device will drain from the bus. This is in 2mA units, thus a maximum of approximately 500mA can be specified. The specification allows a high powered bus powered device to drain no more than 500mA from Vbus. If a device loses external power, then it must not drain more than indicated in bMaxPower. It should fail any operation it cannot perform without external power. De szerintem ez eléggé tudományos válasz volt, szerintem ne szaladjun ennyire előre.
Köszi az ötletet!
De most megint lenne egy kérdésem! Felraktam az MPLAB 7.51-est és az mcc18 demóját (18demo.exe), de sajnos valamiért nem tudok fordítani. A Project wizardban megadtam az mcc könyvtárban levő eléréseket, de nem akar működni. Fordításkor ezt írja ki: Error - could not find file 'c018i.o'. A .lkr fájlban van rá hivatkozás, de nem értem miért nem találja meg. Vagy más lehet a baj? Mit nem állítottam be? ![]() Előre is köszi! Üdv.
Kedves Lagyna és BBatka!
Olvassátok el ezt: http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_amplifier Kedvetekért rázoomolok a lényegre: " D does not stand for "digital" " Innét kezdve olvassátok végig. Definiáljuk a digitális erősítőt úgy, hogy digitális a bemeneti illetve kimeneti jel. Ha már van digitális modulátorod a fokozatok között, ok, az más. Pl. egy szigma-delat konverter. De itt nem erről van szó! A kapcsolóüzemű tápegység is D-oszályú erősítő, ha belegondosz. Csupán az átviteli tarománya 0 Hz, azaz DC. Ott sincs szó digitális működésről. Lehet, hogy van benne PIC, ami a PC-vel kommunikál, stb. De annak megint nincs köze a D -osztályú működéshez. Köszi a tanácsot: "nézd meg a képleteket" Ez igazi megmondó duma! Meggyőztél, megmagyaráztad észérvekkel a mondandód! Igaz rá a mintavételezési tétel. És? Rengeteg mindenben felfedezheted még ezt a törvényszerűséget (A/D átalakítótól kezdve FM csatorna kiosztás, QPSK sávszélessége, stb.) Ettől még nem lesz digitális! Üdv!
A rajzod nagyon jó, így működik, egyidőben csak egy sor van bekapcsolva.
A karaktergenerátorról: választhatsz, hogy a karaktermintákat tároló programrészben 1 byte a karakter 1 sorát v. oszlopát jelenti. A fenti mátrix szerint kényelmesebbnek tűnik, ha minden sor 1 byte. A folyamatos úsztatás viszont oszloponkénti byte tárolással kényelmesebb. Azt is te döntöd el, hogy fix szélességű (oszlopszámú) v. arányos (proporcionális) karaktereket használsz, lásd "i" <> "m" szélesség különbség. Amikor én arányost használok, minden karakternek 1 byte-on tárolom az oszlopszámát is. PIC: a képet a folyamatos multiplexelés miatt valami ramban fel kell építeni és tárolni. Az adott példában ha egy oszlop 1 byte, akkor min. 90 byte ram kell. Ez elfér egy PIC-ben, legfeljebb több bank-ben. Igazi, nagyméretű, sok effektet tudó mátrixhoz külső RAM kell, gyors hozzáféréssel (pl 70 nsec 128K statikus RAM), adat és címbusszal, de ez is hozzáerőszakolható egy PIC-hez, nekem működik egy 16F877+SRAM konfiguráció 4096, 2 színű pixellel.
Szerintem is teljesen felesleges túl sok energiát fektetned a hardver részbe. Egy valamire való cracker amúgyis egy jó nagyot nevet,
![]() Amit te akarsz az tényleg csak arra jó, hogy a lámákat egy mellbevágó meglepetés érje, húúú de profi. ![]() Abban az esetben jó volna, ha senki sem férhetne hozzá sem a hardhoz (ez modjuk nyílván való egy védett mikrovezérlőnél, smart kártyánál...), sem a szofthoz, mint pl egy bank autómata...
Végigolvastam mindent, amit csak felleltem a PIC-ről. Egyszerűen fantasztikus dolgokra képes!
![]() Egész belelkesültem azoktól a lehetőségektől, amire a PIC-cel képes lehetek... ![]() Amennyire lehet, az SMD tokot hanyagolnám, azt nem egyszerű se beültetni, se programozni (tok)(mármint, ha jóra gondolok) De azért szerintem ha valaki megnézi a és rájön, hogy PIC, úgy sincs 1xű dolga a visszafejtéssel. Ahogy azt dpeti megmondta ![]() Tényleg egy keresztkérdés. Ha minden PIC-t fel kell programozni előre, akkor hogy oldják ezt meg a pók (nem DIP tok) chipeknél??? Természetesen elismerem, hogy igazad van, más képességek kellenek feltörni egy programot és mások megírni. De nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem a nemzeti bank adatbázisát védeném... (Persze, ha nagyon jól sikerül akkor közössen eladjuk nekik is a licenc jogokat jó pénzért, nem? ) ![]() ![]() ![]()
Modom egy normálisat:
Móriczka koncert előtt elő veszi a hegedűtokját. Kinyitja és meglátja benne az apja gépfegyverét. El kezd röhögni. A többiek kérdik: - Mit keres ez itt Móriczka? - Hát apámé. De megnézném a fejét a bank előtt a hegedűmmel. ![]() ![]() - Hogy hívják a hajlékony kisbabát? - Flexi Bilis
nekem siman lefordult...
inditsd el az MPLAB-ot (ne az assemblert) Kattints a Project->Project Wizard-ra.. valaszd ki a PIC16F628A-t utanna a microchip MPASM toolsuitet irj be egy project nevet, meg csinalj neki egy konyvtarat (megfelelo hosszal) utanna meg keresd ki az a.asm-et, katt az Add gombra, jelold be mellette a negyzetet (ez odamasolja), majd megint next, es keszen vagy. Utanna Project->Build All és ennyi... Warningokat kiir (register in operand not in bank 0. Ensure that bank bits are correct.), de ez nem baj, inkabb csak emlekeztetes, hogy nezd at a kodot, hogyha mas bank-ban van a regiszter, akkor valts oda (de meg annyira nem intelligens, hogy megnezze, hogy odavaltottal-e)
Algoritmusokban gazdag szép napot mindenkinek!
![]() íme a tamagochi algoritmusa pascalban: Program tamagochi; uses kutya,macska; var i,élet:byte; kaki,pelus_kicserél,szorakozás,szorakoznak:boolean; const jóllakottság=255; temetö=kerepesi; sír=28/22; Begin élet:=20; Repeat felkelni; nyávogni for kaja; for i:=1 to jóllakottság do enni; if kaki=true then sírni until pelus_kicserél; if pelus_kicserél=true then kaki:=false else begin sírni_tovább; élet:=élet-1; end; szorakozás:=true; if not(szorakoznak) then begin sírni; élet:=élet-3; end else inc(élet); until élet=0; gotoxy(temető,sír) writetext('Asztalaviszta Tamagochi'); End. Idézet: „Lehet, hogy bebillen az FERR bit.” Na, ezt viszont nem értem, amit erre ír az adatlap: An adjustment may be indicated when the USART begins to generate framing errors or receives data with errors while in Asynchronous mode. Framing errors indicate that the system clock frequency is too high – try decrementing the value in the OSCTUNE register to reduce the system clock frequency. Magyarul akkor lehet framing error (FERR bit), ha az órajel túl gyors. Hogy a fenébe lehet túl gyors??? Szerintetek ennek van értelme? Vagy ez csak a belső oszcillátorra vonatkozik?
I called TechSupport (they are right here in Dublin where I live) and they don't have any info on that pin-layout. They suggested try it out using an Ohm-meter, bud did/could not say how.
I have the same speakers, but they are still (brandnew) in the box until after I redecorate my office at home. Opened up the remote (was in a box underneath the woofer) and could establish that the metal hull of the din-plug is not connected to anywhere in the remote. Looking at the plug from above, you see a plastic square and 6 pins in a circle. Starting from the right of that square I arbitrarily number the pins 1 thru 6. Pin 1 Power in. Pin 4 Power out (has power when on/off switch is ON) Pins 2 and 3 are "Volume" control Pins 5 and 6 are marked "Balance" between "R" (left on the remote) and "F" (right on the remote (I would assume this is a Fader rather than a balance) I could not figure out how the pairs 2/3 and 5/6 should be exactly, but all you need to do is connect them to a potentiometer and you will know immediately. Inside there are a number of resistors, but I can't see how they connect nor what values they are. Hope this helps. Valteri ezt én is megtaláltam ![]()
Van egy jó kis univerzális DC/DC konverter IC, a 78S40: http://lc.fie.umich.mx/~ifranco/DATASHEET/control_fuentes_conmutada...40.pdf
Na jó, talán nem a legkorszerűbb fajtából való, mivel legalább 20 éves ![]() A datasheet-ben van app. note Step-Upra is, csak a feszosztót kell megméretezned 19V- ra. A referencia 1,25V-os tehát, ugy kell csinálni, hogy 19V-on pont 1,25-re osszon. A többi az adatlapon. ![]()
Eszembe jutott, az így megírt programokra szokták azt mondani, hogy C nyelven írt pascal programok. Bár én Delphiben sem írok a logikai változónál ilyet, hogy
if a=true then..., hanem if a then..., vagy if (not a) then Viszont gondolkodtam, és lehet, hogy a felkiáltójeles módszer fordítótól függően kisebb és gyorsabb kódot eredményez, hiszen ha egyenlőségjel van, akkor össze kell hasonlítani az egyenlőségjel két oldalán levő értéket, aminek hatására a W tartalma biztosan felül lesz írva, valamint egy plusz XORLW vagy XORWF utasítás is kerül a kódba. A felkiáltójeles módszernél viszont csak egy "MOVF reg, F" kell, ami nem írja felül a W tartalalmát, és még gyorsabb is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |