Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Nem a spektrummal lesz a baj. Az energiatakarékos égő, bizony villog, a benne levő inverter frekvenciájával, a fototranzisztor meg bőszen követi. Próbáld meg a fototranzisztor jelét egyenirányítani, és ezzel vezérelni a kapcsoló tranzisztort. Azért a természetes napfényre kapcsolnia kellene.
"az inverter módosított szinuszos."
Ez annyit jelent, hogy "nem szinuszos". ![]() A normál hosszú fénycsövek előtt fojtó van, ami egészen másképp viselkedik a nem szinuszos jelekre, mint a szinuszosra. Kompakt fénycsővel nem lehet semmi gondod.
Tegnap meg vettem a HQ-s 1700W-os inverteremet. Rendben viszi az 1200W-os fűtőszálat, de (mivel a garázst is rá kötöttem) a neoncsöveket nem hajlandó kigyújtani. Mi lehet ennek az oka? Valami zizegést hallok a kapcsolóból mikor fel kapcsolom. A sima izzók égnek rendesen. A fúrógép, a sarokköszörű és a dekopirfűrész megy róla simán. Ja, és az inverter módosított szinuszos.
Most látom hogy az nem is kapu hanem sima inverter. Akkor 4049 IC a megoldás.
Hello!
Természetesen így van. Csak egy hazárd (amennyiben itt a jelek egyidejűségi hibájára gondolunk) akkor az, ha számít abban amit épít. Mert pld. ha egy Led-et, relét vezérel, akkor a kutyát nem érdekli. Ha számláló van mögötte, akkor biztos katasztrófa. De bármi okozhat hazárdot, egy inverter, vagy egy kapu, de egy darab drót is. Ezért írtam, hogy nem az IC-ben van a hazárd, hanem annak alkalmazásában. Egyébként az OE és INH nem kimondottan erre találták fel, sokkal inkább az órajelet.. De szerintem ezt mi ketten ne ragozzuk, mert az csak tracsi-pacsi lenne. Egyébként csak azért írtam, ne hogy az a kényszerképzet legyen, hogy az IC nem jó, mert "hazárdos". üdv! proli007
Igen igazad van, a problema az, h nem csak 1 laptoprol van szo es nincs kedvem mindegyikhez elkesziteni a megfelelo kutyut:|.
Ezert kellene egy megfelelo inverter.
A töltési áramot is mérhetem úgy, hogy egy Ampermérős multimétert kapcsolok sorba?
A töltésvezérlő overcharged led-je villogott, leválasztottam az akksit és 13.5V-on állt. Az a hiba is fenn áll, hogy a 2. aksi aminek nem tudom a kapacitását, nem volt feltöltve, csak párhuzamosan rákötöttem a másikra, ezért biztos leszívta a másikat. Viszont most két napja, együtt töltöm őket, fogyasztó rákapcsolása nélkül, így is feltöltődhetnek? Vagy ha esetleg különböző kapacitásuak, akkor mindig merítik egymást? Nagyon jó a képlet a tényleges üzemidő számításra, de ennél többet nem tudok kihozni az aksikból a töltésvezérlő és az inverter védőáramkörei miatt. A kapcsolóra mondjatok valamit, hogy ellenállás vagy nem?
Sziasztok!
Hosszas google-zás és fórum olvasgatás után úgy döntöttem felteszem kérdéseimet, remélem tudtok segíteni. Van egy napelemes rendszerem, mely valamiért nem jól működik: Napelem: 40W Rövidzárási áram kb: 2A Akkumulátorok: 1db 7Ah-s ólomzselés 12V, 1db XAh-os 12V (Egyforma méretűek, jó eséllyel azonos kapacitásúak, párhuzamosan kötve ![]() Töltésvezérlő: max 7A Fogyasztok összesen: 14W Az akksik töltési idejét én így számoltam: (7Ah*1.4)/2A=4.9h/1db Az akksik üzemidejét: (13.5V*7Ah)/14W=6.75h/1db (Feltételeztem, hogy 1db aksi teljesen feltöltött) Ezzel szemben 1 maximum 2 órát működik és lekapcsol a rendszer. Hiba lehet e, hogy az invert és arra kötött fogyasztók elé egy kapcsolot kötöttem be, ami 220v-os és egy izzó van benne. Arra gondolok, hogy zárt állapotban ellenállásként viselkedik és emiatt hamarabb lemeríti az akksit, vagy az inverter alsó határértékét előbb eléri, ezáltal lekapcsol a rendszer, pedig az aksiban még 12.2V-van terheletlenül.? Vagy az aksi üzemidejének számolása csak akkor igaz, ha 0-ra lemeríthető lenne? Akkor hogyan számolom ki a 13.5-11.7 volt közötti üzemidőt? Hu lehet kicsit hosszúra sikeredett, de ha mindenki egy kicsit segítene nekem....
Természetesen igazad lehet, hogy használnak GSM jammert, de szerintem csak akkor ha megkönnyítik a dolgukat pl. az "XY security" matricákkal. Ez remek útmutató ahhoz, mivel készüljenek fel a lopásra
.A logikát sosem értettem miért hívják fel a figyelmet az autóban található védelmi eszközökre. A legjobb, ha nincs matrica, nincs villogó, semmi. Az én áramköröm egyszerű, a GPS TX-e, egy tranzisztoros inverteren megy a PIC-re, ami folyamatosan olvassa a "$GPRMC" mondat értékeit. Ha van műhold, átszámolja a csomót km/h-ba, ha nincs, akkor a hétszegmenses kijelzők pontjait futófényszerüen lépteti. Sajnos a modul ami kéznél volt, nem tudja a "$GPVTG"-t, ezért kell átszámolnom a csomót, és nem ad TTL szintű jelet, emiatt kell a szintillesztő inverter egy tranzisztorral(MAX232 helyett). Ahogy elnézem én eléggé kezdeti fázisban járok a Te kapcsolásodhoz képest .
Sajnos ezt a formátumot én sem tudom megnyitni és még lehet,hogy sokan mások sem szerintem aki tudja mellőzze,sima kép formátum is megfelel itt.
Amúgy szerintem is 556-l van építve az egyik fele az impulzust adja a tirisztornak a másik fele pedig az inverter tranzisztorának adja a jelet.
Bocs, nem dct , hanem dtc144. http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/D/T/C/1/DTC144EF.shtml De lehet sima tranyóval is, csak ezzel kényelmesebb, mert benne van a bázis ellenállás. Tul képpen egy nyitott kollektoros inverter, ezért felhúzó ellenállás kell !
Amúgy az invertáláshoz elég egy hex inverter? Mondjuk a 74ls04?
Sziasztok. Most regisztráltam így ezeken az oldalakon teljesen új vagyok. A témához csak annyit tudok mondani, hogy 380/220 nem azt takarja amire gondoltok. A 380v-os motoroknál 3 tekercs van míg a 220v csak 2. 380-nál a csillagpnton keresztül 2 tekercs sorba van kötve a szaban végekre kerül a 380 v, tehát egy tekercsre 220v jut. Ha a 380v helyére 220v kerül akkor értelem szerüen csak 110v/tekercs lesz a feszültség. A tekercselés szegmens kialakítás miatt a motor teljesítménye így az eredeti pl 1kw helyet kb 400w-ra csökken. Ilyen gond megoldására van egy jó, bevált lehetőség az-az 220/380 inverter. Ára kb 60000ft.
Szia!
A hiányzó alkatrész biztos, hogy kondi. Felülnézetből a jobboldali láb egy másik kondi negatív lábára megy, a másik 2 összezárt láb pedig a jobb felső sarokban lévő IC (talán 74541-es buffer, ha jól látom) 14. lábához, ami a tápellátása. Ide szerintem elég lehet egy 100 µF-os kondi. A reléknél lévő tranzisztorokat mindenképp mérd ki, kiforrasztva, ha nemjó valamelyik, csere. Ha mindkettő jó, a középső IC-t cseréld ki mégegyszer (74HC14? - inverter), az kapcsolja a tranzisztorokon át a reléket. Ezek az IC-k 5V-ról üzemelnek, mérd meg nem-e kapnak többet/kevesebbet. Bár fesz-stabot nem látok a panelen, hacsak nem a hátulján az a "fekete-doboz" lenne az.
Sokkal olcsóbb és biztonságosabb venni egy használtat (a szükséges trafóhoz is csak így juthatsz hozzá
).A topik első oldalán van rajz APC Back UPS-ekhez. De ezeket nem elég a rajz alapján összerakni, be kell kalibrálni, amihez ismerni kell az akkuk, a töltőelektronika és az inverter viselkedését is. Ehhez nem "valamelyest" kell érzék, hanem vérprofinak illik lenni. Ha mégis az építés mellet döntesz, alaposan járj utána a dolgoknak. Már egy 12V/7Ah-s akku is hatalmas energiát tárol, óvatosan bánj vele. A 230V veszélyeire gondolom nem kell figyelmeztetni.
Szia! Köss rá egy külső monitort első körben a hiba kiszűrése érdekében.. Ha azzal megy akkor valószínű inverter vagy fénycső a gond. Ha azzal sem meg akkor egy teljes áramtalanítás és bios reset nem ártana első körben (a bios RTC elemet is ki kell venni egy fél órára)
Szia. Ez nem tudom, milyen bemérés, ahol a bemenő fesz nincs megadva - már ne haragudj...
Ha van türelmed kivárni, s kellőképpen lemeríted vele az akkudat, lemegy az majd 200V környékére is, mielőtt lekapcsol. Mégsem lesz a neve attól 200V-os inverter.Az írásmódoddal kapcsolatban már Inhouse mindent leírt, úgyhogy kapd össze magad! Továbbá légy kedves ezt az irritatív stílust mellőzni, főleg a fórum nagy tudású, köztiszteletnek örvendő és segítőkész tagjaival szemben.
220V-os eszközök már nem igazán kaphatóak, legalábbis forgalmazni nem lehetne őket. Mivel annak idején az inverter ritka volt, mint a fehér holló, abból is inkább már csak 230V-os lehet. Az, hogy te mit mérsz egy dolog, az inverter is lehet szinuszos, kvázi szinuszos, négyszög, meg a kínai tudja mi még...és ebből mit mér a piaci multiméter az meg egy másik...
Mivel nagyon lezseren írsz, és ez egy szakmai fórum, meg ugye felnőtt és iskolázott emberek vagyunk, valamint nem jelezted, hogy diszlexiás vagy, kicsit figyelj oda jobban... Üdv Inhouse
Szia!
Keress olyan tranzformátort, aminek két szekunder tekercse van - egy kb 9V @ 2A és egy 12-14V @ 1.5A. A primer mindegy - nem lesz használva, csak szigetelt le jól. Az inverter táplálja a 12-14V-os tekercset, a szivattyút kösd a 9V-osra...
Ötletadó kapcsolás: 20W 12-120V simple inverter project. Ez egy szinuszos 50-60 Hz-es kapcsolás. Egy 12/9 V-os trafóval közvetlenül is táplálhatod a szivattyúdat, vagy az előbb említett trafós feszültségcsökkentéses módszert is bevetheted.
Szia olvastam a szivatyuddal kapcsolatos irasod.
Én a következöt csinálnám,12vos invertert parezer forintért lehet kapni ami 12v-bol 220at csinal,a kimenö 220 volthoz egy olyan adaptert csatlakoztatni ami nem egyeniranyyitja a 9 voltot tehat csak ac-z csinal. ezzel meglenne a 9 volt ac Lehet olyan invertereket kapni mik renddkivül kicsi hatásfokkal dolgoznak. A kérdés csupán az mekkora ,a szivatyud amper felvétele 9acén, egy oltsó 12voltos inverter kb 150w telejsitményig terhelhetö,egy adapter watt felvétele alapban nemsok ,de a rákötött terhelés már számit,de szerintem ez igy megolgható lenne,nekemis van inverterem s egy 14aperorás aksival egy 120wattos tv kb 2óra müködés,de gondolom a 9ac voltos szivagyud nemeszik enyjit .
Az inverterhez nem értek, de miért nem használod egyszerűen egy 9V-os trafóról?
230VAC-->letranszformálás-->Egyenirányítás, simítás-->inverter-->9VAC helyett 230VAC-->9VAC egy pár lépés megtakarítható... oda-vissza alakítás után nem lenne túl jó a hatásfok sem. Bővebben: Link
Sziasztok,
Van egy kis szivattyúm, ami sajnálatos módon 9V AC-ről (50Hz) működik. Ezt egy 12 V-os DC rendszerről szeretném meghajtani, maximális áramfelvétele 2A. Elég sok inverteres topicot elolvastam a témában és azt tapasztaltam, hogy kis motorokhoz illetve szivattyúkhoz nem ajánlják a négyszögjelet előállító invertereket. Sajnos eszközök híján nem tudom kipróbálni, hogy mit kezdene a szivattyú a négyszögjeles 9 V-tal, ezért gondoltam arra, hogy talán jobb volna egy szinusz jelet előállító inverter elkészítésének mikéntjével foglalkozni. Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e valakinek tapasztalata, esetleg kapcsolási rajza a probléma megoldására. Köszönettel: hmazsa
Tisztelt fórumozók!
Megoldást keresek az alábbi problémára: Van egy békebeli Czechoslovakia gyártmányú, DK321 tip. dízelmotor hajtású hegesztő dinamó (adattáblákat csatoltam) Szeretném áramfejlesztésre is használni, tehát 220V/380V áramra átalakítani a dinamo feszültségét, ( inverter?) vagy egyéb megoldás? Előre is köszönöm a válaszokat!
Tisztelt fórumozók!
Megoldást keresek az alábbi problémára: Van egy békebeli Czechoslovakia gyártmányú, DK321 tip. dízelmotor hajtású hegesztő dinamó (adattáblákat csatoltam) Szeretném áramfejlesztésre is használni, tehát 220V/380V áramra átalakítani a dinamo feszültségét, ( inverter?) vagy egyéb megoldás? Előreis köszönöm a válaszokat!
Szia. Amit te keresel annak inverter a neve. Igy nézz utánna és biztos, hohy találsz kapcsolásokat, még itt HE-n is.
Üdv! Segítségeteket szeretném kérni egy inverter építésben gyújtáshoz 12Voltos akksiról aarom, hog 200-300Voltot álltson elő.mi kell hozzá kapcsolái rajz esetleg ha van nyákterv! Olyat szeretnék ami megbízható "soha" nem hagy cserben!
Hello!
Nem egészen értem amit írsz. Jó lenne tisztázni néhány dolgot. - Most ténylegesen melyik rajzot készítetted el? - Miért hagytad ki (és melyik) bázisellenállásokat? - Egyáltalán a tranzisztoroknál most áramgenerátor van, vagy csak inverter. (Tehát a Led előtét ellenállása az emitterben, vagy a kollektorban van? De ne adj a PC-ről bemenőjelet. Az IC 5. lábán 0V-ot, míg a 6/7. lábán 3V-ot, és a 7. lábán, 1,75V-ot kell mérni. Így minden Ledsornak sötétnek kel lenni. Amíg ez nincs így ne menj tovább. Vezérlés nélkül, adj az IC 5. lábára egyenfeszültséget 0..3V-ig. A Led-eknek szép sorban ki kell gyulladni. üdv! proli007
Szia, igen 12-ről megy, vannak olyan erősítő modulok, amelyek valamilyen DC-DC konvertert is tartalmaznak, de véleményem szerint azok elég halott próbálkozások, érdemben legalábbis, az igazi teljesítmény növekedést az autóerősítőkben alkalmazott inverter használatával lehet elérni, de ilyet autós fejegységekbe nem igen építenek.
A 75w-ra vonatkozólag, biztos hogy nem DIN szerinti szinuszos kivehető teljesítményt jelöl, 0,1% torzítás mellett, inkább valami műterheléssel kikényszerített és a vásárló megtévesztésére szolgáló mérések adatai kissé idealizálva.
Fűtőszálnak biztosan jó lesz. Ahhoz még az inverter része sem kellene. Egy DC/DC konverter nem lenne elegendő?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Ha van türelmed kivárni, s kellőképpen lemeríted vele az akkudat, lemegy az majd 200V környékére is, mielőtt lekapcsol. Mégsem lesz a neve attól 200V-os
Továbbá légy kedves ezt az irritatív stílust mellőzni, főleg a fórum nagy tudású, köztiszteletnek örvendő és segítőkész tagjaival szemben.