Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobabicikli áramtermelésre?
Lapozás: OK   1 / 4
(#) Villanypasteur hozzászólása Dec 13, 2008 /
 
Mágnesesen fékeződő szobabriga átalakítható-e egyszerűen áramtermelésre? Természetesen úgy, hogy az eredeti funkiója megmaradjon. (dupla haszon!)
(#) moltam válasza Villanypasteur hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Ha a "kerekére" egy dcmotort pl akkus csavarozóét rászereled hogy hajtsa is mivel a dc motor visszafelé is működik a kimenetén ott lesz a fesz.
(#) Macsek71 válasza Villanypasteur hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Szalagfékest alakítottunk át elektromosra :
Kisteherautó generátorát hajtva, azt terhelve egy nagy ellenállással..
(#) Last_Scout válasza Villanypasteur hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Te nem tudom mekkora "áramtermelés"-re gondoltál, de szerintem ne számíts valami sokra...
De mindenesetre generátor felhasználása nélkül nem úszod meg, az meg szerintem nem tartozik az egyszerű kategóriába.
(#) Villanypasteur válasza Last_Scout hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Természetesen kis teljesítményt lehet produkálni emberi erővel (kb 50-100W), ezt csak rövid időre lehet fokozni kb. 300 wattra. így ennél többre nem is gondoltam. A burkolat alá még nem tekintettem, így nem ismerem szerkezetileg a szobabringám. A kérdés: csak tekercseket felhasználva (és persze a bringa belső mágnesét) kialakítható egyszerűen egy áramtermelő eszköz?
(#) Topi válasza Villanypasteur hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
Idézet:
„kialakítható egyszerűen egy áramtermelő eszköz?”


Igen, de a mondat két része ellentétben áll egymással.
(#) Villanypasteur válasza Topi hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
Melyik mondat melyik része?
(#) zolika59 válasza Villanypasteur hozzászólására (») Dec 15, 2008 /
 
Szerintem nézz szét a szélgenerátoros topicban.
(#) Villanypasteur válasza zolika59 hozzászólására (») Dec 15, 2008 /
 
Napok óta azt búvom Egyébként már leszedtem volna a szobabringa borítást, de olyan igazi "örökre vasalva" fílingje van... a szegecseket ugye csak roncsolással lehet eltávolítani. Szerkezetileg lennék kiváncsi, hogy milyen módon fékezi(k) a mágnes(ek) a lendkereket.
(#) kobold válasza Villanypasteur hozzászólására (») Dec 15, 2008 / 4
 
Nem láttam még ugyan ilyen bicajt, de járműveken már nem egy elektromágneses retarderrel találkoztam, a kulcsszó valószínűleg itt is az örvényáram. Ha egy vezető anyagból készült lemez előtt forgó mágneses teret keltesz (mindegy, hogy a lemez áll és a mágnesek forognak, vagy fordítva), akkor a lemezben feszültség indukálódik, de a lemez zárt vezető, így az indukált feszültség örvényáramot eredményez. Ennek az örvényáramnak lesz egy mágneses tere, melynek iránya (a Lenz-törvény értelmében) olyan, hogy az őt létrehozó hatás ellen akar dolgozni, magyarul fékezni próbálja a feszültséget indukáló mágneses tér változását, azaz az eredeti forgást. Az, hogy mennyire erős a fékező hatás, elég jól beállítható a mágnesek és a lemez közti távolsággal, biciklinél még a röpsúlyt is el tudom oda képzelni. Ha én terveznék ilyen bicajt, a mágnesek állnának (a falra szerelve), és a lemez forogna előttük, mert így a centrifugális erők nem terhelik a mágneseket, egyszerűbb forgórészt gyártani (egy sima korong) stb. Ekkor viszont energiát nem igazán célszerű kiszedni belőle, mert a forgórészről kellene csapolni, az meg - már csak a kontaktok miatt is - macerás, nincs értelme otthon csúszógyűrűs-szénkefés eszközt gyártani pár 10 W időszakos kinyeréséhez.
(#) Villanypasteur válasza kobold hozzászólására (») Dec 15, 2008 /
 
kösz kobold, a topicot csupán elméleti sikon nyitottam, az a pár 10 watt valóban nem éri meg a fáradozást (bezzeg ha a levehető energia egy nagyságrenddel nagyobb volna... )
(#) sniperx válasza Last_Scout hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Ezzel vitatkoznék kicsit, ha szabad.
Miért generátor?
Egyszerű, régi autókban használt dinamó, és kész.
Nem kell gerjesztés, csak hajtani, és már jön is a villany belőle. Árban sem tétel már, mivel sehol nem használják szinte ezeket már. (inkább bontót keresni, ahol van)
A kivett teljesítményt belezavarni egy 12-24V-os fűtőbetétbe(párszáz wattos elég), és máris nyertél vele.
Minél többet tekersz, annál előbb megtérül.
(#) kobold válasza sniperx hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Pont ott nem kellene fűteni, ahol teker... Ott úgyis meleg lesz Meg aztán bármivel alakítja vissza a mozgási energiát elektromossá (a hatásfok kérdését meg sem említve), pár percig lehet, hogy le tudna adni komolyabb teljesítményt, de utána úgyis lógó nyelvvel ülne a bicajon, és már ki is hűlt a talán felizzott fűtőszál.
(#) bbalazs_ válasza Villanypasteur hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
En annak idejen pont errol filoztam, hogy hova lesz a fekezeskor betett energia. Szetkaptam az otthoni magnesfekest, van rajta egy kb 10kilos kerek, azt hajtja szijjal. Egy eros magnest kozelit vagy tavolit a bowden, az erossegallitaskor.

A kerek erdemben nem melegedett 2 oras kimerito tekeres utan sem. Vegulis kiszamoltam hokapacitas, tomeg, teljesitmeny alapjan es elkeserito, hogy milyen keves munkat tudunk vegezni.....
(#) Villanypasteur válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Én ilyen téli időben szoktam bringázni szobailag (közben egy kis filmnézés), és ezek a menetek 40-50 percesek a 8-as skákán 4-es, 5-ös fokozatnál. Leszálláskor a műanyag burkolatot megfogva határozottan melegnek érződik (saccra 35 fok). Ami ugye igy első olvasatra nem is olyan kevés. Igaz persze, hogy a menet negyedétől már nem kell fűteni
(#) jimmy47 válasza Villanypasteur hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Szia !
Nemrégen léptembe erre a lapra, ahogy lapoztam a fórumban a kérdéseket, megláttam a tiedét is. Szerintem arra, mégeben nem voltszó az én elméletemről. Pl: A biciglire, felraknál egy autó generátort, és töltenéd vele az akkumlátort. Persze, úgy ahogyan összevan kötve a gépkocsiban is. Mikor a városban keveset járkálsz, vagy lemerülőben van, nem használnád a 220-as konjektort a z akkumlátortöltőt, te töltenéd fel a biciklivel.
Üdv : JIMMY
(#) Dancsi12 hozzászólása Feb 4, 2010 /
 
Én gondolkodtam egy viszonylag egyszerű megoldáson. ha a szobabicikli lendkerekére ráeszkábálunk mondjuk egy autónak vagy kisteherautónak a generátorát majd azt egy inverteren keresztül egy akkumulátorra kötjük így némi energiát is fel tudnánk halmozni. A generátorból sztem ki tudunk sajtolni 12v-24v-ot amit egy átalakítóval feltornászhatunk 220-ra. Aki csak egyszer-kétszer teker egy héten annak sztem nem éri meg, de aki naponta-kétnaponta intenzíven haszálja annak tökéletesen megérné...

átalakító
(#) Dancsi12 hozzászólása Feb 4, 2010 /
 
* generátor után töltésvezérlő az aksi előtt (sry elgépeltem)
(#) pucuka válasza Dancsi12 hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Egyszer azért elmehetnél egy konditerembe, és ott megmérhetnéd, hogy hány W -ot tudsz "biciklizni"
(#) Stewe válasza pucuka hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Én csináltam terheléses EKG-t, a 250Ws már nem kis játék, tartósan csak talán egy CRT-s TV és egy kis háttérvilágítás üzemeltetéséhez elég egy átlagos magyar felhasználó lendülete... nem biztos, hogy megéri a beruházást. )
(#) Stewe válasza Stewe hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Összehasonlításként: a ló nevű állat egyezményes teljesítménye, 1 LE = 735,49875 W tehát egy ló is meggebedne, ha egyszerre kéne meghajtani csak két asztali PC-t is... Egy ember nem tud tartalékolható energiát termelni.
(#) Crystalheart válasza Stewe hozzászólására (») Szept 13, 2010 /
 
Nem erre való az akkumulátor?

Lehet, hogy egy közművesített községben nem sokat ér, de pár száz Watt egy kies pusztán egy tanyában, vagy éppen kempingezéskor, esetleg világvégekor igen jól tud jönni. Pláne, hogy egy laptop 20-40W-ot fogyaszt, ez a lényeg. Tehát ilyen tekintetben vajon érdemes? Nem gyártanak direkt erre kihegyezett áramfejlesztő szobabicikliket?

A lóra kitérve, tehát egy egylovas malomból avanzsált generátor már néhány óra alatt képes volna egy okosan kigondolt teljes ház áramfelvételét fedezni akkor is, ha semmiféle áramellátást nem biztosítunk. (Ledlámpák, laptop, stb.) A lovat pedig be lehet tanítani a felügyelet nélküli körözésre is.
(#) Stewe válasza Crystalheart hozzászólására (») Szept 13, 2010 /
 
De arra való. Én azt állítom, hogy csak kísérletezésre lehet alkalmas egy kerékpárral hajtott generátor, de arra nem jó, hogy számottevő energiát raktározzunk el sportolás közben. Egy órán keresztül 150Ws-nál sokkal jobb teljesítménnyel nem lehet számolni, ami már egy asztali PC működtetéséhez is kevés, pedig még nem számoltunk az áramfejlesztés 60, a tárolás 80%-os hatásfokával.
(#) macska44 válasza Stewe hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Sziasztok,

én arra gondoltam, hogy összekötöm a TV-t a szobabiciklivel, és csak akkor tudnánk TV-t nézni, ha közben tekerünk.
Kérlek ne nevessetek ki, programozó vagyok, és az elektronikához nem értek, nem tudom, mennyi teljesítmény kell egy TV üzemeltetéséhez. Ráadásul még a kábelvevő boxot is üzemeltetni kell egyidőben. Van egy mágnesfékes szobabiciklim.
1. Reális az, hogy erről a bicikliről meghajtom a fenti két készüléket?
2. Ha igen: házilag megvalósítható?
3. Ha igen, igen: HOGYAN?

Csak még egyszer, hogy ne legyen félreértés: NEM a villanyszámlát szeretném csökkenteni, hanem arra szeretném rávenni családom tagjait (köztük magamat is), hogy tekerjenek, miközben TV-t néznek.
(#) Bassmester válasza macska44 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Szia!
Az biztosan megoldható, hogy egy generátort hajts a szobabringával és egy inverter segítségével 230V-ot csinálj a tv készülék számára. Ha pl 100W-ot eszik a tévé, akkor a villamos és mechanikus veszteségeket is figyelembe véve, mert ugye semmi nem megy 100% hatásfokkal, minimum 200W-ot kéne folyamatosan kitekerni a bringából, ami szerintem elég fárasztó lenne
(#) macska44 válasza Bassmester hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Nyau.
Honnan lehet azt megtudni, hogy mennyit eszik a TV? És Box?
Esetleg egy "kondenzátor"-ral tartalékolni lehetne az "energiát" (bocs, ha nem adekvátak a kifejezéseim), és előre lehetne tekerni?
(#) Bassmester válasza macska44 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Vau
Vannak ilyen konnektoros fogyasztásmérő műszerek (én a Bricostore-ban vettem), melyekkel a legegyszerűbben tudod megmérni az egyes fogyasztók felvett teljesítményét.
Kondenzátorral csak rövid ideig lehet energiát tárolni, inkább akkumulátorral lenne érdemes ilyen célra puffer blokkot építeni, de akkor már töltés szabályzó is kéne hozzá ami szintén növelné a vezsteségeket és a szükséges izomerőt.
(#) Gafly válasza macska44 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Na ez már másutt is felmerült. Amint mondta már Bassmaster is, a TV közvetlen működtetése gyakorlatilag kizárt. Ugyanakkor lehet például akár egy reed relével, vagy bármilyen más mozgás/forgás érzékelővel és újrainditható időzitővel Bővebben: Link hálózati kapcsolót késziteni. Ameddig teker, addig van áram. Ha nem teker, 1..5 perc után kikapcsol...
Mondjuk nem leszel tőle népszerű azt lefogadom
(#) Bassmester válasza Gafly hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Itt sima, utcai bringával és dörzshajtással forgatnak generátort és mérik a leadott wattokat. Kemény...
(#) pucuka válasza Bassmester hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Hát igen, és inaszakadtával tudnak biciklizni százegynéhány W -ot, és rögtön abba is hagyták.
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem