Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   211 / 262
(#) potyo válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 27, 2010
Idézet:
„Nagyobb sebességnél a negatív táp fele húzás is megoldható egy npn tranzisztorral egy másik modemvezérlő jel vonalának felhasználásával. A jelszint konverzióhoz egy inverter és egy második pnp tranzisztor is kell. A kimeneten a két kollektor közé célszerű egy kis ellenállást is betenni.”

Ez már nagyjából ott van, mintha egy MAX232-t betenne az ember...
(#) Hp41C válasza lidi hozzászólására (») Ápr 27, 2010
Szia!

Működik... Több készülékben használtam fel, mind kifogástalanul működik.... A kondi nem kell, helyette az adó pnp tranzisztor kollektor ellenállása egy (a PC-n kimenet) a kommunikációban nem használt modemvezérlő jel vonalára mehet. (Egy dióda a föld felé jó szolgálatot tehet, ha a kábel nincs csatlakoztatva).
Nagyobb sebességnél a negatív táp fele húzás is megoldható egy npn tranzisztorral egy másik modemvezérlő jel vonalának felhasználásával. A jelszint konverzióhoz egy inverter és egy második pnp tranzisztor is kell. A kimeneten a két kollektor közé célszerű egy kis ellenállást is betenni.
(#) mpisti válasza guliver83 hozzászólására (») Ápr 26, 2010
Bocsi,hogy csak most válaszolok, de vasárnap pihent a számítógépem. A 3,2mm-es alu pálcához kell kb. 140-150A . Tehát minimum 180-200A -es inverter szükségeltetik a tekintélyes hegesztőáram miatt. A lakatos kollégáim hegesztődinamóval szokták az eltört alu dolgokat meghegeszteni,amíg nem volt inverter a műhelyben. Amióta van, a dinamó csak leltári kacat.
A mi inverterünk üresjárási feszültsége és karakterisztikája átkapcsolható(FRONIUS) De egyébként 92V az üresjárási feszültsége. A dinamóé pedig 70V.
(#) 187BodyGuard válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 25, 2010
Köszi szépen!
Ez volt az alapkapcsolás: 8W-os Fénycsőinverter
Aztán én még terveztem bele egy kis fojtást, nagyobb tranyót használtam és nagyobb trafót. Terveztem bele szűrőáramkört is!
(#) Ződfülű válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 24, 2010
Szia!

Pontosan, kicsit túl kell tervezni a beépített teljesítményt, hogy elérd a saját fogyasztásodhoz képest a nulla értéket. Sok vita megy róla, hogy létezik-e ez, mert ugye a rendszer használati díjakat így is kiszámlázzák, de ha meg többletet termelsz, akkor ki kell váltani külön adószámot, mint magánszemély, hogy eladhasd nekik. Ez a része még kialakulóban van...

Vegyük az alap működést: az inverter csak akkor indul be, ha a hálózaton mért érték eléri a 180-230V Ac-t, és ha van teljesítmény, vagy csak kellő nyitó fesz a Dc bemenetén. Ez a hálózat lehetne - tételezzük fel - egy külön hálózat, mert pl. lekapcsoltad a főkapcsolót, és meg van fizikailag szakítva a fázis, és nula.
Ha pl. egy Ups-t ilyenkor a fázisra raksz, és bekapcsolod, elvileg akkor ugye van egy oldalról betáplálásod a leválasztott saját otthoni hálózatodba. Ezt ugyanúgy méri az inverter, és ha van bejövő Dc ( szélturbinából, Napelemből, stb ) akkor elvileg elkezd felterhelni a belső hálózatodra.
Elméletileg így közvetlenül ellátod a fogyasztokat, és a fogyasztás / termelés arányában a fogyasztok onnan szívják el a betáp áramot - UPS, vagy SMA inverter, ahonnan többet tud kapni. Mintegy párhuzamos kapcsolásnál. Kérdés, hogy az Ups-t milyen bekötéssel alkalmazod, mert az meg ha érzékeli, hogy van betáp, leold, hogy megvédje az is magát. Tehát ki-be fog kapcsolgatni mindkét inverter, áram meg nuku. Kivéve, ha nem fázis megszakítással van bekötve... Tehát elvileg ezzel megoldható lenne, és így tudnál levenni a hálózatodról egy 230V 12A-es akkutöltőd üzemeltetni az akkuk töltésére, csak ugye hatalmas veszteségek árán.
Ugyanez elvileg megoldható aggregátorral is, csak kérdés van-e értelme...

FONTOS! Ha ilyet bütykölsz, akkor biztosítani kell, hogy le legyél választva fizikailag a külső, közcélú hálózatról, mert ugye az inverter védelmi funkcióját kijátszottuk.
(#) jozefboi hozzászólása Ápr 24, 2010
Üdv mindenkinek.

Adott egy LG FLATRON W1934S lcd monitor. A gondom a következő: ki-be kapcsolgat, a power led-el együtt. A jelenség még annyi, hogy az lg embléma is látszik középen, míg felvillan, Annyit már utánaolvastam, hogy a táp/inverter a gond okozója nagy valószínűség szerint, ami ugye egy panelon van.Nos.Kondik nincsenek kicsattanva, felpúposodva, szemmel látható égési/sérülési nyomok sincsenek. A panel alján van pár smd alkatrész is, meg pár kis ic, de sérülési nyomok itt sincsenek. A kérdésem a következő lenne a szakértőktől: mi lehet a probléma, mert 1-2 szerviz honlaapján ugyanez a hiba tipikus hibaként van feltűntetve, 8-9 ezres javítási díjért, tehát valami nem nagyon speciális probléma lehet, hanem valami általánosabb jellegű. Olyan tanácsot szeretnék kérni, hogy mit mérjek meg szerintetek műszerrel? Elvileg diógák, ellenállások rendben vannak, az smd-k is, bár kondikat csak szemre néztem meg, nem műszerrel. Képet mellékeltem. Elvileg van kapcsolási rajzom is, de ic-k mérésében nem vagyok teljesen otthon.
(#) Ződfülű válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 24, 2010
Szia Pudding!

Abszolult jogos a kérdés, és amint azt már említettem is, a visszatáplálásnál ugyanúgy elkérik az alapdíjakat, és a sok lehúzós kis rejtett költségeket, mondván, hogy "használod a rendszert".
Sőt, még azt is aláíratják a termelőkkel, hogy ármakimaradás esetén, mivel ilyenkor nem termelhetsz ( mert leold az inverter ) ők nem tartoznak neked semmiféle kártérítéssel a termelés kimaradásáért.

Hiába, ez még mindig nem a német színvonal, ez magyarország, de legalább már ezt elértük, hogy lehet visszatáplálni.
Bízom benne, hogy idővel ezen feltételek jobbak lesznek, bár a kilátások elég gyengék, a mai politikai helyzetet nézve.

Németországban pl.-ul komoly harcot folytatott a német kormány annak idején az E-on és más szolgáltatok ellen, hogy igenis dupla áron vegyék vissza a zöld áramot, mint amennyiért a fogyasztóknak eladják az áramot.

Én abból a szempontból preferálom ezt a termelést, mert a hatásfoka sokkal jobb, mint az akkumálotoros rendszeré, egy fajta elméletben, ebben a szemszögből nézve nincs veszteség a termelői oldalon, ha a hálózat befogadja. Viszont akkor mit ér az egész megújulós áramtermelés, ha nem vagy Önálló? Merthogy ez lenne a cél.

Visszatérve a kérdésre, a villanyszámla sok rejtett humbuk, " himi-humi" költséget tartalmaz, amit egyszer valakik, valamikor, okosak, politikusok és lobbisták keresztül vittek az agyonkorupált parlamentünknek nevezett színházunkban, anélkül, hogy tudtunk volna.
Gyakorlatilag ránk, fogyasztókra terhelik a hálózati villamos áram szállítás veszteségeit is, valamint az átláthatatlan adókkal teli tűzdelik a számlát, vagyis ránk hárítják az őrájuk kirótt adónemeket is.
Ebből tartják fenn az apparátusukat, és erre megy rá a lobbi. Ez ugyanolyan, mint amikor a t***@es bankok az adósra terhelik a valutaárfolyam változásokat, veszteségeket, ami nekik is fájna...

Mehet az ember a fogyasztó védelemhez, le se tojják...

De sajna mégis le kell nyelni, mert megszavazták, átvitték, becsempézték, ott van a listán, tételesen.
Aki tesz ellene, és elér eredményt, annak kezet csókolok.

Ennyi a véleményem, mélyebben ne menjünk bele, így se sikerült még egy állami megbízást kapni, ( az elmúlt 8 év alatt ), és már így is túl sokat politizálok, hobbielektronikás, és egyben telepítő- kereskedő létemre. Lehet csak túlságosan komolyan veszem a magyar józan paraszti eszemet, és ezért válaszolok ennyire őszintén, dehát ez van a kérdésed válaszának hátterében. Szerintem-
(#) Stewe válasza moltam hozzászólására (») Ápr 23, 2010
Vagyis inverter, trafó egyenirányító... csak mert van otthon pár tranzisztor? Én itt most feladom.
(#) fpali53 válasza truebaba8 hozzászólására (») Ápr 23, 2010
Én ezt a megoldást javaslom neked.
http://elektronika.vatera.hu/egyeb_muszaki_cikkek/egyeb_muszaki_cik...6.html
Nálam kivállóan működik.
(#) kadarist válasza mrbini hozzászólására (») Ápr 22, 2010
Szia!
Egy megoldás: Bővebben: Link Itt találsz ilyen átalakító kapcsolást nagy áramra.
Egy másik:
Bővebben: Link
Topic a HE-n: Bővebben: Link
Egy jó nagy áramú: Bővebben: Link
(#) Cavalier válasza levaitamas hozzászólására (») Ápr 20, 2010
Ha van több trafód, próbálj bele másikat, vagy az inverter két ellenállásának módosításával tudod változtatni a kitöltését, feljebb írtam, hogy kell számolni. Az is lehet, hogy túl nagy a freki a trafónak, ha az 555 időzítő kondiját megnöveled, akkor is lehet, hogy jobb lesz.
(#) wtc válasza balogh hozzászólására (») Ápr 19, 2010
Szia!
Szerintem a legegyszerűbb hogyha párhuzamosan kötöd és 12V-ból csinálsz 230V-váltót inverter segítségével.
invertert lehet venni meg építeni is, a vaterán olcsón vannak pl : ez
Üdv!
(#) ColT válasza muabid hozzászólására (») Ápr 16, 2010
Hello!

A rossz inverter neked kell?
Megvenném!
(#) mnorb hozzászólása Ápr 15, 2010
PWB-IV90110T tipusú az inverter panel. Típusszám se nagyon van ráírva a trafóra:S Lehet ilyet vhol kapni?
(#) didyman válasza mnorb hozzászólására (») Ápr 15, 2010
Máskor a következőt tedd:
-Keress csavarokat a csúszásgátló gumi/műanyagtappancsok alatt.
-If failed, fogj egy rongyot, csavard bele 2-3x a tápot és tedd valami keményre, az oldalára (a forrasztás felfelé néz egyik oldalon így).
-Kalapáccsal üsd meg ne túl brutálisan. Az első reccsenésnél szedd ki a burokból és kézzel szedd szét.

Ha zajt kelt, annak sok oka lehet, szűrők be vannak ültetve rendesen? Snubbler alkatrészei helyükön vannak? Földelt konnektort kíván és abba is van dugva?
inverter szeret zajongani, de nem árt szétszedni és forraszokat javítani, sokszor okozza aktív alkatrészek pusztulását a repedezett, KH-s forrasz.
(#) robi1962 válasza apa70 hozzászólására (») Ápr 15, 2010
Szia Apa!

Ird le a pontos tipusát a tévének légyszi.Megpróbálom beszerezni a doksiját.Ha tudsz chassis számot az is sokat segítene.Szerintem egy inverter miatt nem kéne kihajítani ezt a gépet.
Megjegyzem azért,hogy ez egy időzített bomba aminél csak idő kérdése,hogy mikor produkál végzetes hibát.
(#) krissz555 válasza feri44 hozzászólására (») Ápr 12, 2010
Mivel 15-20A-es trafó még akkor sem kicsi ha torroid, megaztán nehéz is! Annyit tudok javasolni ha ekkora trafót nem tudsz szerezni, hogy mérd ki az erősítőben az inverter (DC-DC konverter) mekkora feszültséget ad az erősítőnek és célszerűbb szerintem közvetlen az végfokot táplálni kihagyva a konvertert és két szekunderes vagy középmegcsapolásos trafót szerezni +- X Voltos tápot csinálni neki! Ezáltal a hatásfok is jobb lessz. Az inverter úgy sem dolgozik 100%-os hatásfokkal!
(#) didyman válasza zsotya hozzászólására (») Ápr 9, 2010
Van egy egyszerű RS tároló rajza kicsit feljebb két inverterrel. A bal oldali gombot fogod, és nem testre, hanem a megelőző inverter bemenetére kötöd. A 100nF-os kondit esetleg (ez késleltetést ad két gombnyomás között) 1µF-ra cseréled, az előtte lévő ellenállatot 100k-ra, a felül lévőt pl. 10k-ra és kész.
(#) muabid hozzászólása Ápr 9, 2010
hello

nekem is van egy F-S lcd monitorm és az a bajom hogy ha jo szögböl nézem akkor a képet látom de nincs háttér villágitásom nem akar világitani.a panel amelyiken rajta van az inverter ugy néz ki mint ami a 3.oldal körül van egy srácnak.
ugy kaptam hogy nem kapcsol be,szét szedtem és a kondikat ki cseréltem amik vannak benne.6darabot.
arra tippelek hogy valamelyiket el nézhettem és az értéke vagy passzolok.

fsp043-2pi01 ez a sorszám van rajta gondolom valami serial vagy azonosito lehet mert ha a google-ba be irom képeket ad ki belöle de nem találok kapcs rajzot se semmit.aki tud annak help
(#) SKY válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 7, 2010
Igen, sebességmérő lesz, a frekvencia alapján, a LE lábak össze lehet kötni a resettel, vagy mindenképp késleltetni kell a jelet? A késleltetésnek elég annyi idő, mint pl. 1-2 inverter sorosan kötve? Én úgy gondoltam, hogy lenne a jel és a tízszeresen leosztott frekvenciája az egyesek és tizesek kijelzéséhez, és egy referencia jel, ami resetel, viszont én a resetelést a 4518-asban gondoltam, de akkor az had fusson folyamatosan, és a resetelés a 4511-esben történjen? Így egyszerűbb multiplexálni a két kijelzőt, vagy maradjon a resetelés is a4518-asban és akkor független frekvenciával, lehetne kapcsolgatni a két kijelzőt?
(#) pudding1 válasza janman hozzászólására (») Ápr 7, 2010
2100-as invertert akartam eredetileg, de nem volt raktáron és csak 1 hónap múlva lett volna, de a lényeg az volt hogy potom 20.000ft-al lett drágább a 2500-as ugy hogy ennyit megért. Elvileg még bővithető a rendszer. Most 10db suntec 36V-os monokristályos panel van fen Ha bővíteni akarom akkor ez az inverter elvisz 12db ilyen sorba kötött panelt vagy 2x7db-ot párhuzamosan. Az eonos levelezés nem vészes csak kicsit időigényes, kb 1-1,5 hónap alatt lemegy, a macera inkább helyi jellegű lehet, pl. felént még nem terveztek ilyet és nem tudták mit kell felszerelni a feltételek teljesítéséhez. (nálunk pl. ragaszkodtak a túlfesz védelemhez minden fázisra + a földre is, meg kellett leválasztó relé, kismegszakítók, stb, de máshol ez nem biztos hogy mind kell.)
A monokristályos panelokat cirka 30 éve gyártják, az élettartamuk még nem tisztázott ugyanis az elsők is még mindig működnek. Az amorf panelekre szokták írni hogy kb 10-év az élettartamuk azoknál reális lehet a 8-10 év utáni kipurcanás.(igaz ezek sokkal olcsóbbak is mint a mono és a poli panelek)
(#) janman válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 7, 2010
Gratulálok, jól néz ki! Szándékozol még napelemet feltenni? Az inverter miatt kérdem, mert ennyi napelemhez már láttam SB1700-t passzítani. EON-nal történt ügymenetről írjál légyszi', mert pont ma beszéltem egy kollégámmal, hogy Neked éppen folyamatban van a hálózatra tápláló rendszer kiépítése. Kiváncsi vagyok mennyire volt nehéz vagy könnyű a csata az áramszolgáltatóval. A napelemek egyébként milyen típusúak? Lehet, hogy írtad már, de akkor elkerülte a figyelmemet.
Termelési adatokat majd a honlapodon keresztül lehet nézni?
Tájolás a tetőrésznek ahova feltetted a napelemeket mekkora, és a dölés is érdekelne, persze csak ha publikus.
Egyenlőre ennyi
(#) pudding1 hozzászólása Ápr 7, 2010
Befejeztem a hálózatra tápláló rendszer kivitelezését, már csak egy óracsere és indulhat a móka. Napelem 1800W, inverter sunnyboy 2500.
(#) pudding1 válasza Tirex hozzászólására (») Ápr 7, 2010
Nálam is volt olyan 12V-os inverter ami 13,5 felett az istennek sem indult, úgy hogy lehet a túltöltöttség is az ok.......
(#) Tirex válasza lehar hozzászólására (») Ápr 7, 2010
Sajnos akkor az hiszem valóban az inverter feküdt meg, mert terhelés semmi nincs rajta és úgy sem indul, csak 5-6 másodpercig. Néha tovább. Eddig úgy 43V-nál szokott lekapcsolni az akkuk túlmerülésének elkerülése végett. Most meg 62V-on van a pakk és nem indul.
(#) Cavalier válasza dizi hozzászólására (») Ápr 6, 2010
Itt van egy ilyen megoldás, egy osztóval vissza lehet csatolni a feszültséget, és egy tranzisztorral lehúzni az 555 IC 5. lábát, ha elérte. Lehet rátenni egy kondit is az 5. láb meg a test közé, akkor lesz egy kis ideje lezárni a tirisztornak, a kisütés és a tranzisztor lezárása után nem indul azonnal az inverter.
Ezt a kapcsolást ugyanúgy lehet alkalmazni az eredeti rajzzal, csak a kimeneti földet meg a 12V testet össze kell kötni(, vagy optocsatolót használni).
(#) Cavalier válasza dizi hozzászólására (») Ápr 6, 2010
Ha esetleg azt a rajzot csatolnád, amit eredetileg feltöltöttem, ott ránagyítva látszanának a szövegek is...
ITT van ni.

A dióda azért kell oda, hogy szélesebb tartományban lehessen változtatni az inverter kitöltését. Erre azért volt szükség, mert volt olyan trafó, ami túl nagy kitöltésnél kevesebb mint fél másodperc alatt felnyomta a feszültséget, és volt, hogy begyúltott a tirisztor akkor is amikor nem kellett volna. Persze a korrekt megoldás az lenne, ha érzékelném, hogy fel van töltve, és kikapcsolni az invertert, de az egyszerűbb megoldást választottam. Fogyasztás szempontjából is jobb, ha kisebb a kitöltés, és kb. 1 másodperc alatt éri el a kívánt feszt, akksiról nem mindegy. Na és ha túl erős az inverter, akkor meg nem zár le a tirisztor, mert már kisütés után is kap akkora áramot, hogy nyitva maradjon.
(#) Router válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 5, 2010
Igen az CCFL dolgot jól látod, igyekeztem érthetően rajzolni. Ha más nem akkor marad az univerzális inverter...

Sajnos muszáj megbontanom az LVDS kábelt mert tök más a két panel kiosztása így a két kábelből kell egyet tákolnom. A sonyban elég hosszú (kb. 40cm) kábel volt és ennek a fele is elég lesz bőven. Hátha a hossz csökkentésével nem szed össze annyi zajt. Megpróbálom minél jobban árnyékolni.
(#) Ricsi89 válasza Router hozzászólására (») Ápr 5, 2010
Persze hogy lekapcsol, amikor a túl nagy áramfelvétel miatt letilt az inverter. Egyébként pont ilyen kialakítású nekem is a tv, mint neked a mirai. Mivel a Sonyban kétszer olyan hosszú csövek vannak, így más a feszültségigénye, amit a kisebb inverter sajnos nem tud ellátni. A sony invertere hibás, vagy miért akarod a másik inverterét rákötni?
(#) tepizoli válasza ReFi hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Szia!
Ha van kézügyességed és türelmed még azt is meg szokták csinálni hogy átalakitják ledesre a háttérvilágitást és akkor nem kell inverter sem.
Következő: »»   211 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem