Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   218 / 262
(#) Thowra válasza gyuszóka hozzászólására (») Jan 11, 2010
Üdv!
Meg kellene lesni, hogy a jumperek hova vannak kötve.
Valószínű, hogy a PT* ic első néhány lábára. A PT* ic k végzik a jel feldolgozását. Az RX modul minden jelet vesz ami a neki tetsző frekin jön (garázsajtónyitó, csengő, kocsiriasztó távirányító...). A te (jelen esetbe relét kapcsoló) értelmes jeledet ki kell keresni a sok jelből, erre van az a PT* ic pár. Az ic k címének azonosnak kell lenni (egy nyelvet beszéljenek). Ha a jumperek az adón és a vevőn egyaránt a PT* ic re mennek akkor nyertünk, csak anyi a dolog, hogy mindkét oldalon azonosan legyenek beállítva. A másik két ic: 4013 az egy flip-flop (1 jelre bekapcs, másikra kikapcs), a másik egy HEX inverter.
velük egyelőre nem kell foglalkozni, ők a reléket intézik.
Nézd meg hova mennek a jumper tüskéi és, hogy a pt* hány lábúak.
(#) Kera_Will válasza andraswizard1 hozzászólására (») Jan 11, 2010
Bővebben :

Ez egy 1 ellenütemű digitális erősítő.

A bejövő jelet IC1A invertálja ... elválasztja az előző fokozattól , tehermentesíti a meghajtó port lábat .

IC1B :

mint inverter van használva , ezáltal lesz ellenütemű a rendszer. Mivel előtte lévő jelet is visszük tovább és az általa invertált jel további fokozatra kerül.

IC1C és IC1D : BUFFER

Mivel párhuzamosan vannak kapcsolva akkor a kimeneti terhelhetőségük növekszik "teljesítmény" erősítőnek foghatóak fel a NEGÁLT jelúton.

IC1E IC1F : BUFFER
Hasonlóan mint az előző 2 kapu csak ezek a PONÁLT (értsd : nem negált (nagyon leegyszerűsitve a fogalom magyarázat) ) jelutat erősítik.

C1 : DC leválasztást biztosít nem fogja egyen feszültség a sugárzó piezzóját folyamatosan feszíteni.

(#) szkrep válasza Takikaa hozzászólására (») Jan 10, 2010
Inkább így:
R1=2kOhm
R2=1kOhm
C=0,01uF

Ha kihagyod R2-t, a kitöltési tényező 100%, vagyis folyamatosan magasan van a láb.
Boltban természetesen a konkrét típust kérd, a TSOP 4836-ot!
Ezt az előállított frekit nem kapja meg a flipflop! Semmi köze hozzá. Ez kizárólag egy infraledet villogtat, hogy érzékelje annak a fényét ez a tsop cucc. Ha érzékelte, alacsonyra vált a lába, ami egy lemenő él, és az megy be a flipflop órajel lábára, aminek hatására ő kapcsolgat.
Szimulátorban (de csak ott) kösd tápra a 3-as láb előtti inverter bemenetét, és egy kapcsolóval kösd földre! Elvileg ha zárod a kapcsolót, akkor állapotot vált az égő a kimeneten, és úgy is marad a következő gombnyomásig.
(Én egyébként az egészből annyit tudok 100% biztosan, hogy az 555 kapcsolással modulált led fénye működtet egy tsop4840-et, mert azt megépítettem, és működött. A kapcsolás többi része pedig jó kell, hogy legyen, ha többen azt mondták...)
(#) StMiklos válasza StMiklos hozzászólására (») Jan 8, 2010
Szevasz!
Találtam itt egy linket, ez itt egy inverter, ezután jön még a frekiváltó.. Alkudni biztos lehet, vannak nem szinuszosak is, azok max. féláron vannak..
http://victron.webshop.co.hu/index.php?Oldal=adatlap&Id=termek_1411....1.jpg
Üdv: StMiklos
(#) pucuka válasza treven hozzászólására (») Jan 8, 2010
Üdv!
Idézet:
„menne.Mekkora napelem és akksi ill.inverter kéne hozzá.”

Kb 120 W (100 W + hatásfok)
De evvel nemigen fogsz egy szobát (talán egy jól szigetelt kutyaólat fűteni).
Egy normál méretű, normál kivitelezésű házban a szobát kb 2 - 4 kW al tudnád (télen) kifűteni.
(persze a fűtésre használt teljesítmény (energia) erősen függ a szoba hőveszteségétől, amit a belső és külső hőmérséklet különbsége, és a hőszigetelése határoz meg).
A 100 W esetleg egy hűvösebb nyári napon lesz elég.
(#) treven hozzászólása Jan 8, 2010
sziasztok,arra gondoltam hogy egy 100watt teljesítményű fűtőszálal(12v vagy 230v)melegítem a vizet egy db radiátorban (kb8liter)ami a szobám fűtésére elég,ez persze non-stop menne.Mekkora napelem és akksi ill.inverter kéne hozzá.
(#) Tubi56 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 8, 2010
Mutasd a hő védelmet! hot start, arc force, antistick áramköröket hozzá, ami már a másik verzióhoz megvan!
A nagyobb inverter gyártók közül mondj néhány példát amik teljes hidas gépeket építenek! Inkább jellemző a Mos fet-el ritkább esetben IGBT-vel épített fél hidas áramkörök! És legyen nagyobb önbizalmatok már! Mert nem rosszak azok a gépek amiket mi is építünk!
A teljes hidas gép is nagyon jó...sőt! De az még a részünkről fejlesztésre vár! ma még befér egy cigis dobozba, de mire minden meg lesz hozzá addigra nagyobb lesz a doboz igénye ..ez biztos!
(#) mpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 8, 2010
Már megbocsáss,de azt hiszem félreértettük egymást. Az,amit én az általad idézett szövegben az ESR-ről leírtam, az igazából csak az inverter működése szempontjából tartottam fontosnak leírni. A cos fi-re vonatkozó megállapításomat fenntartom, mégpedig azért, mert a véleménykülönbség köztünk az inverterbe beépített kondenzátorok összkapacitása és az inverter terhelhetősége közti összefüggés mentén alakult ki.
Ezt te írtad:
"Ezek a kondik 3...5 A effektívet bírnak ki, felette már melegedni kezdenek. Ha túl kevés a kondi ( illetve túl nagy áram folyik át rajta ) akkor esetleg felrobban... nem túl jó. Szóval két kondi eléggé határeset."
Tehát ha több kondit építek be, az egyes kondikra jutó töltő-kisütőáram kisebb lesz. Emiatt a terhelés következtében kevesebb töltésmennyiséget veszít egy-egy kondi, tehát kevesebbet is kell pótolni ahhoz,hogy a hálózati feszültség csúcsértékét elérje. Ez számomra azt is jelenti,hogy ha üzem közben kisebb a különbség a kondenzátortelep kapocsfeszültsége és a hálózat csúcsfeszültsége között,akkor kondenzátortelep töltésére a hálózat felől kevesebb áram szükséges.Tehát a hálózatból felvett áramnak nagyobb része fordítódik "hasznos munkára". A berendezés a hálózatból az adott munkához szükséges energiamennyiséget mindenképpen felveszi,de ha tárlókondenzátor kapacitása kevesebb,akkor a hálózatot több illetve magasabb csúcsértékű felharmonikus árammal terhelem,mintha magasabb kapacitású kondenzátortelepet alkalmaznék.Ezt én így tartom logikusnak, ha nem így van akkor rád vár a feladat,hogy kiokosíts. Valamikor úgy tanultam,hogy az erőművek által előállított látszólagos teljesítménynek a munkára fordított része a hatásos teljesítmény ,a veszteség pedig a meddő teljesítmény, -nagyon leegyszerűsítve. Ha egy gyártó ráírja a gépének az adatlapjára hogy cos fi=0,98, akkor én ezt az adatot nem felharmonikusok meg hálózatot terhelő zaj szempontjából fogom értékelni,hanem úgy hogy a berendezésbe befolyó feszültség és áram közötti fáziskülönbségről kaptam egy egzakt viszonyszámot. Ez a viszonyszám arra enged következtetni,hogy a gép teljesítménytényezője egész jó. Azaz-nagyon leegyszerűsítve- az erőműnek nem kell sokkal több energiát előállítania számomra,mint amit munkára akarok fordítani.
(#) fuxi válasza zolee99 hozzászólására (») Jan 7, 2010
sziasztok!
nem tudom menyire tartozik ide de nekem olyan inverter kellene amely eltud látni egy frekiváltót amely egy kb. 4 kW-os motort el tud hajtani és mind ez 2 vagy 4 aksiról menne nem tudom lehetséges-e ez. a frekiváltónak 400v egyen vagy váltó áram kell. előre kösz a segítséget
(#) mpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 7, 2010
Szia Katt!
Nagyon köszönöm az információkat a különféle teljesítménytényezőket illetően, de bevallom neked töredelmesen, eddig csak egyféle cos fi-t ismertem, és az a cos fi azt döntötte el,hogy mennyi energia alakul hasznos munkává és mennyi haszontalan hővé abból a szinuszos villamos energiából amit az áramszolgáltatótól megvásárolunk.. Elnézést az egyszerű fogalmazásért, de tudod ez egy HOBBIelektronikai fórum ahol a gépépítők egy része pusztán kedvtelésből, vagy csak azért hogy kipróbálja a képességeit-azaz hobbiból épít gépet, több-kevesebb sikerrel. Tudom mi az aktív PFC azt is tudom, hogy ma már egyetlen gyártó sem gyárthat(na)enélkül magas kapcsolási frekvenciával működő azaz a hálózatot páratlan számú felharmonikussal megterhelő berendezést. Ennek ellenére építenek, mert első a bevétel. Azok a gyártók akik ezt komolyan veszik, nem gyártanak 40-60 ezer forintos invertereket. Hobbiból építő amatőrök pedig egyhamar nem is fognak. AZ ESR-el kapcsolatban nem azt állítottam,hogy csak és kizárólag a kapacitástól függ,ez számomra is világos, csak azt írtam hogy az inverter kapcsoló fokozatát tápláló egyenáramú körben szereplő kondenzátorok összkapacitásának igenis van köze ahhoz,hogy mekkora az eredő ESR értéke. AZ elkó-MP kondi összehasonlítása ebben a kontexusban értelmetlen. Ugyanis MP kondenzátort soha nem láttam még ilyen alkalmazásban energiatárolásra használni.Véleményem szerint egy inverternél az elkók elsődleges célja az adott feladathoz szükséges energiamennyiség biztosítása akkor is,amikor a hálózatnak nullátmenete van, azaz az inverter nem állhat meg néhány ms-ra a nullátmenet környékén. Abba most ne menjünk bele,hogy a feszültségnek vagy az áramnak a nullátmenetére gondolok(cos fi).Az egyenáram simasága szerintem attól függ,hogy az adott kondenzátor terhelés hatására egységnyi idő alatt mekkora töltésmennyiséget veszít, illetve ennek a töltésmennyiségnek a pótlására mennyi időre van szükség. A sületlenségek írásáról nekem az a véleményem, hogy az ami neked az elektronika területén triviális , lehet hogy Erdgab kollégának a saját szakterületén ugyanúgy triviális. (remélem nem orrol meg érte amiért Őt hoztam példaként, ugyanis róla pontosan tudom hogy nem villamos végzettségű szaki). Természetesen maximálisan tiszteletben tartom a szakmai kvalitásodat,örülök , ha valaki igyekszik a dolgokat a helyére tenni, de ha lehet,ne azon a módon,mint ahogy a terminál fórumon szokás. A tanár se hülyézi le a tanulót,ha valamit nem jól tud, hanem ellátja helyes információval(legalább is régebben ez volt a szokás).Tehát arra kérlek,ha időd(és kedved)engedi, javítsd csak ki a helytelen megállapításokat,információkat jó tanár módjára, azaz a hibás információról mondd el hogy hol sántít, és add meg a helyes információt mellé.
Üdvözlettel: Major István
(#) erdgab hozzászólása Jan 7, 2010
Csak megjegyezném,hogy ilyen gépekben,mint a heg.inverter is,a 0,5µF/w az általánosan elfogadott ,javasolt, minimum érték.Eltérni persze el lehet,de ............ ,mindenki maga tudja.
(#) somtibi válasza Alkatel hozzászólására (») Jan 6, 2010
Amint szóba kerűl egy házilag kivitelezhető STIRLING motor, azonnal mindenki profi forgácsoló munkára, nagynyomású hélium töltésre hivatkozva azonnal kedvét szegi a barkácsolni vágyóknak.

Én már régen gyűjtöm az adatokat, doksikat, tapasztalatokat, és szerintem nem erről az oldalról kell megközelíteni a dolgokat.

A STIRLING motor működése rendkívűl egyszerü, rengeteg konstrukció létezik,működik. Régen sem tudtak 30-40 bár nyomáson megfelelő tömítést készíteni, még is létezett a STIRLING motor.Sőt, a fejlődő országokban egyre több egyszerű, szalma vagy bármi mással működtetett motor üzemel, őket sem érdekli a hatásfok, fő az, hogy hajtja a gépeiket.

Én most akarok elkészíteni egy kisméretű modelt, a későbbi méretezés céljából. Ha beválik, úgy a háztartás villamos energia ellátás besegítésére, valamint a hűtővizét használati melegvíz készítéséhez szeretném hsználni.A motor alacsony hőfokon, sima levegő munkagázzal működne. A hőforrás egyenlőre vegyestüzelésü kazán, később apriték vagy más biomassza üzemü lenne. De mivel alacsony hőfoku, akár napkollektor is használható.

Ez a konstrukcó viszont nagy méretű, nehéz,lassú fordulatu gép, a hatásfoka is jóval alatta marad a korszerü motorokénál.

Viszont ha van hely, van hulladék hő (Pld kazánból származó melegvíz, kémény, egyszerü napkollektor), szeretünk barkácsolni, ugyan kit érdekel az alacsonyabb hatásfok? Az is több a semminél. Ha tudjuk tárolni a megtermelt villamos energiát, (Akkumulátor,+ inverter, vagy 12v-os világítási rendszer) rá tud segíteni a lakás energia ellátására.

Egy korábbi hozzászólásomban azért feszegettem az elektronika használatát, mert ezek a motorok csak akkor képesek a jobb hatásfokra, ha tudjuk szabályozni. Az rendben van, hogy a motor fordulata és nyomatéka a hőmérséklet külömbségtől függ. De ha kicsi ez a külömbség, a motor pld. el sem indúl. Ha tudom állítani pld, a munka dugattyú löketét, kűlső indítást használok, már forog is. Igaz, a teljesítmény is kissebb, de mégis forog, termel.

A napelemek még iszonyú drágák, hatásfokuk és élettartamuk egyenlőre alul marad még egy ilyen egyszerű motorénál is.
És még egy érdekesség:

Ha a STIRLING motor tengelyét forgatjuk, hűteni kezd!
(Igy működnek a kriogén hűtők, -250 C fok alatt! Persze ez már korszerű, több fokozatú, nagy nyomású technológia.)

Szerintem érdemes volna foglalkozni vele. Mindenkit bíztatok a kutatásra, tanulásra. (Google a mi barátunk!)

(#) dokidoki válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Jan 6, 2010
Szia!
A kapcsolás nekem is tetszik, (én is kiagyaltam a felhasználási területét) de szerintem a dinamikus terhelést rosszul reagálná le. Ahhoz már komolyabb verzióban és szabályozottan kell megcsinálni, mint pld. Skorié . Ennek ez egytranyósnak van egy izmosabb változata, fénycsövet hajt, valószínűleg át lehet építeni úgy, hogy a teljesítménye nem sokat csökken, de a betápja és a kimenőfeszültsége a kívánt lesz.
Lehet, hogy ez lesz a következő projekt, úgyis most a low_design a menő nálam. Ehhez van majdnem mindenem a fiókokban.
Ez a fénycső inverter a RT ÉK 2000 évi 126. oldalán kezdődik, 6Wattos kivitelben.
(#) pudding1 válasza sprofan hozzászólására (») Jan 5, 2010
Nem drága ennyiért, és minden elmegy a trapéz inverterről is, csak a tv, meg az audio berendezések hangjában lesz hallható egy zavaró ciccegés, de amúgy más gond nincs vele. A flex-ből azért vigyázz mit kötsz rá mert indításkor egy 650W-is kisflex is is többet venne fel mint 1000W. Ilyenkor letilthat az inverter. (Megoldás, dugj rá egy 50 méteres hosszabbítót, és simán indul a ketyere, nem tilt le ez inverter )
(#) sprofan válasza pudding1 hozzászólására (») Jan 4, 2010
Egy gyors kérdésem lenne, 1000W-os új, de nem szinuszos inverter 9900Ft -ért drágának számít? Direkt napelemes rendszerekhez lakókocsiba, vagy otthoni használatra való. (Bár érdekes hogy nem szinuszos, mégis a kis papírkáján az van hogy flex, fúró vagy dekopír is működtethető róla, én eddig úgy tudtam hogy azok ezen nem mennek)
(#) pudding1 válasza tbence3 hozzászólására (») Jan 3, 2010
Ha a poli és a mono cella között vacilálsz, akkor nem tudok segíteni. Egyszer az egyik egyszer a másik volt olcsóbb. Amiket én vettem ott a cellák között sem méretben sem teljesítményben nem volt különbség. Én 3,9W körüli cellákat veszek és ha hálózatra akarok táplálni akkor ehhez kell ragaszkodnom, mert a panelokat sorba kell kötni a visszatápláló inverter miatt, így a leggyengébb panel áramerőssége lesz az egész sor áramerőssége.
(#) sior48 válasza pudding1 hozzászólására (») Jan 3, 2010
BUÉK Mindenkinek!

Végigolvastam a topikot, és sokan kérdezik, hogy milyen rendszerekkel, milyen eredményekre számíthatnak. Íme egy megvalósúlt erőmű: napi, havi, éves eredményei.

Bővebben: Link

Ez egy 30KW-s napelemes rendszer, ha jól tudom 150 db KYOSERA 200 panelekből amelyet 3 db 10KW-s SUNNY boy inverter illeszt a hálózatra. A rendszer Szentendrén üzemel, és tudomásom szerint nem napkövető, de D-i fekvésű 35 fokos dőlésszögű rendszer.
Ennek adataiból jó közelítéssel lehet következtetni mondjuk egy 2KW-s rendszer adataira.
(#) pudding1 válasza tbence3 hozzászólására (») Jan 3, 2010
2db 2000W-os sw szinkron inverter üzemel, és ha van elég áram akkor az egész ház napelemről vagy szélgenerátorról megy, ha kevesebb az áram (főleg téli időszakban) akkor csak a 2 hűtőszekrény. Tegnap pl. majdnem 7kWh. jött le 24 óra alatt. A részleteket megtalálod a honlapomon, a címe pedig az adataimnál van.
(#) erbe válasza somtibi hozzászólására (») Jan 2, 2010
A Stirling motor semmiféle külső szabályzásra nem szorul. A fordulatszám a hőmérséklet különbségtől és a terheléstől függ.

Megújuló energiák eddig is jelen voltak a fórumon.
Napelem, szélerőmű építése, generátor építése, inverter, stb.
(#) karvolt válasza Saggitarius hozzászólására (») Jan 2, 2010
Köszönöm a segítséget.
Csak azért akartam össze kötni őket mert ahol használom ott nincs áram, ezért napelemmel szeretnék elő álítani 12v-ot amit inverter segítségével 220v-ra alakítók.A párhuzamos kötésre azért gondoltunk, hogyha több aksit kötünk össze akkor az invertert több ideig tudjuk használni mint csak egy aksival és a töltés is könyebb lenne( ez megoldható: Ha a lemerült aksit kicseréljük egy feltöltötre,ez eléggé kellemetlen főleg hogyha sötét van.De töltésnél is macerás mert mindig figyelni kéne a feszültségszabályzót hogy mikor van feltöltve,és mikor lehet tölteni a következőt)
Tudsz valamot javasolni ere a problémára?(próbáljak meg beszerezni még egy 100 Ah munka aksit és ugy párhuzamossan kötni?)
(#) skorpio01 hozzászólása Jan 1, 2010
:wave: Sziasztok! Új regisztráltként engedjétek meg, hogy Boldog, békés Újesztendőt kívánjak mindenkinek.
És mindjárt segítséget, tanácsot is kérjek:
Kigondoltam, hogy EL-fólia megvilágításő küszöbvédőt teszek az autómba.
Vásároltam EL fóliát .

http://www.plastform.hu/vfolia.htm

Vettem invertereket.

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMVZNVVZWV...ZPUT09

http://kepfeltoltes.hu/view/100101/inverter_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Összeraktam. Sikerült. Világít.
De a próbánál (üzem közben zenét hallgattam) a
közelben lévő + fütyülést is adott a zene alá.
Tartok tőle, hogy az autóban is fütyülni fog.
Kérdésem: - Milyen (nem túl bonyolult módon) tudnám ezt a füttyöt elhallgattatni. Nem az EL kikapcsolására gondoltam.
Előre is köszönöm a tanácsokat.
(#) baloghzoli1 válasza pr telecom hozzászólására (») Dec 31, 2009
Bocsi,csak most olvastam,de elsö menetben szerintem motort próbálj cserélni ha van rá modod mert a 2 pólusú(2850/min) motoroknak kicsi az inditó nyomatékuk.Én egy 1440 vagy 960 Ford.körülivel próbálkoznék.Valszeg kevesebb levegöt termel de jobban indul.Az inverterrel pedig jártam ugy hogy háromfázisról tökéletessen indult mikor rá kötöttem az invertert nem akart indulni mert inditásra nem tudja azt a nyomatékot leadni mint ha a 3f hálozatra kötöd.A vége annak is motor csere 2polusról 4-re +inverter beépités lettEgyébként az inverter tipusa ami neked kell
Omron 3G3MV-AB040Nézd meg az árát csak ülj le elötte Bővebben: Link
(#) Pareck hozzászólása Dec 30, 2009
Sziasztok...

82 darab 1200mcd SMD led szerintetek elég egy 19-es szélesvásznú LCD monitor háttérvilágitásához ???
41 alul, 41 felül és 120 fokos a sugárzási szöge a ledeknek tehát sztem elég jó csak a fényerősséget találom kevésnek
Azért jutottam a ledekig mert az illető akitől szereztem a monitort már rossz fénycsövekkel menette nemtudom hogy hogyan és kipurcant az inverter meg a megvilágitással kapcsolatos többi cucc is...lyukas 4böl 3 neon és égett alkatrészek vannak az inverter panelján.....
Előre is köszi
(#) didyman válasza kadarist hozzászólására (») Dec 29, 2009
Értem. Akkor az inverter vezérlőjébe bekötött brightness vezeték csak véletlen kerülhetett oda . A kontraszt megy az LCD vezérlésre, a fényerő az az inverter dolga.
(#) mate_x hozzászólása Dec 28, 2009
Üdv!
Építettem egy villogót 555-tel csak az a problémám, hogy a T1-kb. 3 másodperc a T2 pedig 0.6 másodperc,
nekem pedig pont fordítva kellene, de a segédprogramok közötti program szerint ezt nem lehet megcsinálni(legalábbis a próbálgatásaimmal nem sikerült). Tudom hogy egy inverterrel meg lehetne oldani, de ezt jelzőfénynek szánom egy távirányítós helikopterre, hogy sötétben is lehessen látni, és az az inverter-ic plusz súly lenne.
Erre esetleg van valami más megoldás, vagy maradjak az inverternél? A választ előre is kösz.

Üdv.: mate_x
(#) gyuszuSS válasza Mumtaz hozzászólására (») Dec 28, 2009
Semmit nem jelent az az átmérőkülönbség.
A hossza a legfontosabb.
Egyébként a hq-nál inverter is kapható, ami két csövet tud táplálni,nem egészen 1000 Ft-ért.

Én is vettem 4 db-ot a 350 mm hosszúból,de még nem építettem be.

Egyébként ha Sininél kell egy napot várni rá akkor ő is a hq-tól szerzi be-szerintem.

gyuszuSS
(#) potyo válasza gabi20 hozzászólására (») Dec 28, 2009
Idézet:
„Kipróbáltam a 4011-es IC-t 5V-al táplálni,úgy tökéletesen működött.”

Akkor szerinted mégis mi lehet a probléma? Vagy szintillesztés kell közéjük, ami lehet egy egyszerű tranzisztoros inverter, vagy pedig használj 74LS07-et, ami nyitott kollektoros kimenetű. Attól függ, mit akarsz a kimeneten csinálni.
(#) gabi20 hozzászólása Dec 28, 2009
Üdv mindenkinek! Adott egy 4011-es IC (4x2 NAND),
az IC-t 12V-al táplálom.Továbbá adott egy PIC mikrovezérlő.A NAND kapukból invertereket alakítottam ki úgy,hogy a NAND kapuk 2 bemenetét összekötöttem.
A mikrovezérlő egyik kimenetét rákötöttem egy 4011 ből kialakított egyik inverterre.

A problémaám az lenne,hogy amikor a PIC kimenetét billegtetem ( 0-5V között),az inverter kimenetén állandóan 12V jelenik meg,egyáltalán nem reagál a bemeneti változásokra.

Kipróbáltam a 4011-es IC-t 5V-al táplálni,úgy tökéletesen működött.

Az inverterekből egyébként egy komplementer erősítőt építettem T4016 -os ultrahangos adó számára,aminek szüksége van 12V-ra,tehát a 4011-est 12V-al kell táplálnom.

Valaki tudna segíteni?
(#) kadarist válasza Mumtaz hozzászólására (») Dec 28, 2009
Rakj bele LED-sort. A fehér LED-ek színhőmérséklete megegyezik a fénycsőével. Persze nem az inverter kimenetére kell kötni, hanem az inverter tápjára (24V körül).
(#) didyman válasza Mumtaz hozzászólására (») Dec 28, 2009
MINDET cserélni KELL. Az eltérő állapotú csövek miatti szórás önmagában elegendő az inverter lassú elhalásához. Bár vélhetően páronként vannak közös trafóról járatva, de akárhogyis, nem jó dolog asszimmetrikusan terhelni.
Következő: »»   218 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem