Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   219 / 262
(#) Mumtaz hozzászólása Dec 27, 2009
Az lenne a kérdésem, hogy ezeknek a CCFL csöveknek van külön típusa is? Vagy mindegy, milyet veszek? darab-darab, csak monitorba való, megfelelő hosszúságú legyen?

Tehát van különbség 2 darab 390mm hosszúságú között, ami miatt az inverter ugyanúgy letilt, még ha teljesen új fénycsőről is legyen szó?

Azért kérdem, mert lehet, hogy holnap elugrok a HQVideo-ba venni egyet.
(#) zoly15 hozzászólása Dec 27, 2009
Ha már CCFL, akkor én is megmutatom a régebbi alkotásomat. Nekem egy inverter a művem. 2X 75Cm-es CCFL csövet hajt. A trafó gyári.
A kapcsolás a jó öreg TL494-re épül.
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 27, 2009
Hello!
Jaj elnézést! Most vettem észre, hogy a "Reset" Led-et az inverter másik végére kell tenni..
üdv! proli007

Voksolo.png

(#) Riggs válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 26, 2009
Igazad van, figyelmen kívül hagytam az akkumulátoros táplálást ahol szinte "nincs" áramkorlát. Bizony sajnos letilt az inverter. Mert ugye csak napelemeknél maga a napelem az "áramkorlát". Szerintem nem egyszerű elektronikus úton esetenként több száz ampert korlátozni.
(#) pudding1 válasza Riggs hozzászólására (») Dec 26, 2009
"A 12/230V-os inverter kimenetét egyenirányítod......már táplálhatod is a sb invertert(ha tud fogadni 300V egyenfeszt)."
Ilyenkor milyen terheléssel megy az inverter?(12/230V) Maximumon? Vagy egyszerűen letilt?
Ha jól sejtem ez ugyanaz az eset amit kicsit korábban boncolgattunk: "(#585520) Dzsos"
Ha esetleg talált valaki gyári megoldást a bemenő áram lekorlátozására, sikítson rám!
(#) Riggs hozzászólása Dec 26, 2009
Érdekes kérdés viszont a védőföldelés használata. Műszerész műhelyben előírás a leválasztó transzformátor használata, mivel ilyenkor bármelyik vezető érintése nem okoz áramütést (kivéve ha egyszerre fogod meg a két szálat). Így én nem látom értelmét az inverter egyik kivezetésének földelését sem (szigetüzemről beszélek, a hálózatra táplálás az más). Átkapcsoló állomásnak viszont szigorúan mind a két vezetőt le kell választani átkapcsoláskor, a védőföldelést ( a házét) pedig nem szabad kapcsolgatni, megszakítani stb...
A fi relé használata pedig mindig előnyös, földelés nélkül is működik.
(#) Riggs válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 26, 2009
A 12/230V-os inverter kimenetét egyenirányítod, vagy ha bele mersz nyúlni akkor a nagyfrekvenciás trafó utáni pufferkondiról már táplálhatod is a sb invertert(ha tud fogadni 300V egyenfeszt).
(#) army hozzászólása Dec 25, 2009
Sziasztok. Van olyan egyenáramú generátor ami 125v-nál nagyobb egyenáramot termel?
Van 12 db. 175W-os napelemem, ami Sunnyboy 2100Tl inverterrel hálózatra táplál. Szélkereket is szeretnék mellé de a SB2100TL bemenő feszültségéhez DC input=125-600V
van irva. Tehát csak egyenáram mehet bele. Vagy váltóáramú generátor kell a szélkerékhez, és azt egyenirányítani az inverter előtt?
(#) tamkov válasza pipi hozzászólására (») Dec 25, 2009
SW600 és SW1200-as típus van. A földelés nem az óránál van, valószínűleg a belső kismegszakítónál, így a nulla is ott lehet földelve ha van, utána megszakítva a nullát, már nem lesz földelve. Viszont továbbra is kérdéses hogy tudok-e használni fi-relét, ha tilos a nullát földelni? Illetve minek a földelés ha földfüggetlen az áramforrás? (Egy másik inverter útmutatójában meg azt olvastam, hogy tilos földelni, a fogyasztók földelését meg kell szüntetni). Bár lehet túlbonyolítom, eddig is megvoltunk fi-relé nélkül és az eon felől továbbra is így lesz...
(#) pipi válasza tamkov hozzászólására (») Dec 25, 2009
Érdekes kérdés. Ha az inverter mindkét kimenete független a test-től, áramütés akkor következhet be, ha 2 készüléked zárlatos, az egyik az egyik a másik a másik kimenethez, és a két készülék házát érinted meg. Ennek kicsi a valszinűsége. Én az inverter egyik kimenetét (kinevezett nulla) egyesíteném a védővezetővel (csak egy, a legelső ponton), és tennék fi relét, igy már egy készülék testzárlat esetén is megszólal a fi relé. Az más kérdés hogy valódi FÖLDelést is kiépítenék-e. Az is kérdés hogy kizárólag sziget üzem van, vagy átkapcsolós.
Sajnálatos tény hogy sok, pl. kapcsitápos készülékben mindkét vezetéken kondi van a védőföld felé, ami fesz.osztót képezhet (vagyis a PC háza "félvillanyon" lebeg) ha nics védővezeték kiépítve. Ha van egy testzárlatos készüléked, és hozzányúlsz a PC-dhez (pl usb csati bedug ...) kész egy kisebbfajta áramütés.

Boldog karácsonyt!
(#) tamkov hozzászólása Dec 24, 2009
sziasztok,
az index fórumon már kaptam segítséget erbetől,
de van amire még nem kaptam választ. Talán itt tud valaki segíteni:
Sziget üzemben az inverter után van-e értelme rakni fi-relét ha a nulla nincs földelve?

Üdv, Tamás

U.i.:
Boldog Karácsonyt kívánok én is mindenkinek!
(#) foxi63 válasza SKY hozzászólására (») Dec 23, 2009
Szia!
A képlet: u*10000/ (4*B*A*f)
U= alkalmazott feszültség
B = a vasmag gerjesztése Tesla (0.25-0.3) A= vaskeresztmetszet cm2 f =frekvencia Hz
a frekvencia 75kHz is lehet, és ha egy uj csévetestet csinálsz, amibe belefér a 2 db E mag, akkor elvileg 4* teljesítmény is kijön a vasmagból.Légréses trafó nem jöhet szóba.

színusz inverter rajz nincs elfelejtve..
(#) erbe válasza Dzsos hozzászólására (») Dec 23, 2009
Soros ellenállással nem lehet inverter teljesítményét korlátozni. Ill. nem célszerű. Ha jó az inverter, van beépített teljesítménykorlát. Ha nincs, akkor nehéz kívülről visszafogni.
Egy lehetőség, elétenni egy Step-down konvertert +áramfigyelést és ha túllépi a megengedett bemenő áramot, belép a Step-down. Addig meg folyamatosan nyitva lehet a tranzisztora.
(#) Dzsos hozzászólása Dec 23, 2009
Sziasztok Ismét egy kis segítség kellene,várom az ötleteket.Szereztem egy 300Wattos hálozatra visszatápláló invertert ami 12Voltbol táplál a hálozatra.Napelemeknél egyszerű lenne a bekötés ,mert max 300Wp napelemet kötnék rá és már mehetne is.A szélkereknél viszont akksit használok igy stabilizálom a feszt,de az aksibol pillanatnyilag többet is kivehetek,mint 300W aminek nem örülne az inverter,tehát korlátozni kellenne az átfolyó áramot.Ami nekem elsőre eszembe jutott az a soros ellenállással való korlátozás ,dehát ekkora teljesítményű ellenállás az nem piskota.Valakinek valami használható ötlete?Elöre is köszi!
(#) vottokar válasza Tubi56 hozzászólására (») Dec 22, 2009
Azért nem tudtad, mert nem vertem nagydobra. (meg nem olvastad eddig az adatlapom)
inverter ügyben meg még igenis lehet alkalom, hogy összefussunk. Mindig örülök az alkalomnak, hogy tanulhassak nálam tapasztaltabb kollégáktól. Bár van géplakatos végzettségem is, de pálcával maximum a jobbminőségű "gányolásig" jutottam el. Ez az egész inverter építés is inkább villamos építés ügyileg keltette fel a fantáziámat. Ha az ember fia jópár év kihagyás után épít valami komolyabbat, akkor az legalább érdekelje és hasznos is legyen a ház körül. (de jó, hogy mostanság készülök visszaköltözni a panelrengetegbe.. )
(#) ampervadasz_82 válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 22, 2009
Idézet:
„PNP tranzisztor emittere pozitiv potencialon van es ehhez kepest negativ fesszel nyitjuk. Ha az inverter kimenete alacsony, kinyitja a tranyot es a kollektoron megjelenik a feszultseg.”

Ezek szerint az alap működést sikerült megértenem, én is így gondolkodtam. És ebből indultam ki azzal a gondolatmenettel, hogy mivel a PNP tranzisztor negatív, az NPN pedig pozitív potenciálra nyit az emitterhez képest, akkor ha felcserélem a kettőt, az NPN tranzisztor az inverter magas kimenetére nyitna. Tehát pont az ellenkező működést produkálná, mint a PNP. Tehát gondolatom szerint így pontosan ugyan azt a működést produkálná az inverteres IC az NPN tranzisztorral, mint a 7407-es IC (ami ugye nem invertál) a PNP tranzisztorral. Hol a hiba ebben a gondolatmenetben?
(#) vilmosd válasza ampervadasz_82 hozzászólására (») Dec 22, 2009
Hali
Az inverterek max kimeno feszultseget lezart kimenetnel adjak meg. Ha az inverter max kimenofesze 7 V, akkor lezart allapotban nem adhatsz ra tobb feszt. A MCLR fesz 13.5 V tehat a kimenet atut es a PIC MCLR laban allandoan ott lesz a 13.5 V.
A PNP tranzisztor emittere pozitiv potencialon van es ehhez kepest negativ fesszel nyitjuk. Ha az inverter kimenete alacsony, kinyitja a tranyot es a kollektoron megjelenik a feszultseg. Nem tudom hogy gondolod ide a NPN tranyot.
Udv Vili
(#) kadarist válasza aflmor hozzászólására (») Dec 22, 2009
Szia!

Voice inverterrel lehet "kódolni" a hangfrekis sávot. A mély hangok magasak lesznek, a magasak meg mélyek.Bővebben: Link Természetesen a vevő oldalon vissza kell állítani az invertált hangfrekis sávot.

A goglibe be kell írni, hogy "voice inverter" vagy "voice scrambler" vagy ezek kombinációját.
(#) Tubi56 válasza vottokar hozzászólására (») Dec 22, 2009
Akkor már nem is kell nagyon válaszolnom!
Egyébként miért nem tudtam, hogy ajkai vagy? Azon kívül, hogy csak most néztem meg az adatlapod és a képed! Akár találkozhattunk is volna már személyesen egy kis megbeszélésre inverter ügyben!?
Na mindegy ami késik nem múlik!
(#) guliver83 hozzászólása Dec 22, 2009
Itt lehet kapni munkakábelt.
Bővebben: Link
(#) Kocska válasza didyman hozzászólására (») Dec 21, 2009
Majd meglátom lesz e a helyi boltban. Kivettem 2db ot egyet a tápból (1000µF 25V) ezen nem látszik tényleg semmi. Viszont ami az inverter részen vannak (150µF 25V) azoknak púpos az alja.... Ha minden jól megy holnap veszek bele.
(#) Collector válasza net105 hozzászólására (») Dec 19, 2009
Trafó semmilyen, legfeljebb inverter.. de ezt inkább az amatőr kérdéseknél tedd fel, nem idevaló témakör.
(#) proli007 válasza mtomihun hozzászólására (») Dec 19, 2009
Hello!
Hát akkor nem csoda, ha nem működött. A 40106 6db inverter, a 4093, meg 4db, NAND kapu..
A rajzokon mindenhol jó IC van feltüntetve, csak a szövegben írtam rosszul, mert pont egy ilyen áramkörön dolgoztam..
üdv! proli007
(#) Adamyno hozzászólása Dec 19, 2009
Sziasztok!

Néztem a témákat, de nem találtam ilyet, csak pár hasonlót, de konkrét megoldás sehol nincs. Van egy olyan problémám, hogy van egy eeepc-m, és annak a töltője elhalálozot.

12V 3A

Nem nagyon van pénzem újat venni, de vannak itthon alkatrészek, van egy 19V 3,42A-s töltőm, gondoltam, hogy rárakok egy 12V-os stabilizátort, aztán megoldódik a dolog, de nekem csak 1 és 2A-es stabic-m van, nem tudom, hogy egyáltalán létezik-e 3A-s.

Vagy ha a feszültséget egy ellenállással is e tudnám tornászni 12V-ra, akkor az úgy is jó lenne, csak valaki segíthetne kiszámolni, mert rég tanultam már ilyet

Ez lenne a konnektoros megoldás. Szeretnék autó szivargyújtóról is egy töltőt csinálni hozzá, csak hiába van stabilizátorom, ha mondjuk az autó ad 13 voltot, akkor az IC még nem ad semmit tudtommal, mert csak ~14V felett stabilizál... valami ilyesmire emlékszem. inverter nem kell szerintem, mert a feszültség viszonylag jó lenne, ha nem ingadozna

Meg azt nem tudom, hogy egyenirányítani kell-e még, vagy az már egyen, ami a szivargy-ból jön?

Köszi a válaszokat!
(#) phantomka hozzászólása Dec 19, 2009
Csináltam 2 képet az UPS-ról, hátha valakinek mond valamit. Az merült fel bennem, hogy ez elvileg a 12V-os aksiról áramszünet esetén visszatáplál 220V-ot, ennek az "inverter"-ét nem lehetne használni?
Lehet hülyeség, csak eszembejutott.
Sajnos az aksival még nem jutottam sehova, de ha minden igaz év elején kapok egy autóaksit is, 10Ah-st, kicsit nehezen indítja a kocsit, emiatt cserélik, nekem meg tökéletes lesz.
Az aksinak levettem a fedeleit, és elég száraznak tűnik, a felirataiból nem sokmindent tudtam meg, fel kellene vizeznem mielőtt bármit is megpróbálnék vele?
(#) attrax válasza kisdever hozzászólására (») Dec 18, 2009
volt ilyen gondom.Az inverter nem gyújt be.A feteket egy kis smd ic hajtja meg az szokott rossz lenni de való igaz,hogy az elkok is okzhatják.Az inverter meg azért nem gyújthat még be,mert a 2db inveretertrafó (vagy egyik )menetzárlatos.Ha 3 évnél több a monitor akkor kuka.
(#) cimopata válasza SKY hozzászólására (») Dec 17, 2009
Először is a pontok egyáltalán nem hoznak lázba

Én is csináltam volna már ilyet, csak annyi mindent akarok csinálni, hogy szinte semmit sem csinálok.

Másodszor, kezdésnek legyen 400V-od a 24 vagy 48V-ból, amivel majd lehet kísérletezgetni.
Az inverter 2 külön modulból fog állni, így mehet külön panelre a kettő.
Én a helyedben nem keverném a 24/48V átváltást.

Szinuszgenerátornak jó lesz amit linkeltél.
(#) Kocska hozzászólása Dec 17, 2009
Sziasztok van egy fujitsu siemens Scaleoview c19-3 900P monitorom. Tönkrement szétszedtem, az inverter egyik kapcsoló fetje volt zárlatos. Az eredeti: 4606 BD469H ez helyett vettem bele IRF7319 et. A vezérlőpanelen volt egy 220µF 16V kondi mai púpos volt, csere. Ezután összerak., kipróbál, örül, de csak félpercig mer kijött a működtető füst. Szét szereltem, zárlatos az IRF7319 Trafók primer ellenállása azonos, Szekunder eltér egy kicsit. Valami ötlet, mit nézzek meg rajt? Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) cobra111 válasza Mikeemn hozzászólására (») Dec 17, 2009
Azt esetleg nem nézted meg, hogy az inverter oldalon az elkok nem púposak, ha nem akkor sajna fénycsövesek.
(#) mpisti válasza vottokar hozzászólására (») Dec 17, 2009
Igen, igazad van, a Tubi és Erdgab volt az, aki az építés és a beüzemelés tapasztalatait önzetlenül megosztotta itt a fórumon mindenkivel. Azt hiszem ez a hozzáállás volt a döntő sok elektronikát kedvelő fórumlakónak abban,hogy belevágjon a hegesztőinverter építésbe.
Ezért csak köszönet és hála nekik.
Következő: »»   219 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem