Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   23 / 850
(#) Laci66 hozzászólása Márc 26, 2023
Sziasztok!
Sok éve használok egy kis tápegységet ami (uA723 + 2N3055) 3-33V-ig szabályozható és 1A-t ad le.
Most szeretnék készíteni 2 db nagyobb terhelhetőségűt 4-5 A-eseket amit szükség esetén kettős tápként is használhatnék. Valami egyszerűre gondoltam, nem olyan profi cuccokra mint amilyeneket itt a fórumon láttam. A lényeg hogy minél kevesebbe kerüljön, ezért ha lehet meglevő alkatrészekből építkeznék. Tehát ami van hozzá: 300VA-es trafó 24V/4A, ill. 24V/6A szekunderekkel, 7A-es diódahidak,
4700µF/40V-os elkók, uA723 IC-k, és egyéb apróságok. A mellékelt kapcsolást néztem ki a NYÁK terv miatt, viszont 2 db 2N3055 helyett 1db 2N5038-at tennék bele (ez van itthon) ha szólóban elboldogulna 4-5A árammal. A véleményeteket kérném és segítséget az átméretezéshez amennyiben beletehető az 5038. Ja, és a 2N4037 mivel helyettesíthető?
Előre is Köszönöm a segítséget!
(#) scooby_ válasza jpocok hozzászólására (») Márc 25, 2023
Nekem egy régóta bevált kapcsolás, itt a doksija: Bővebben: Link
Érdemes ebben a formában megépíteni. Sok javításon esett át. A kimeneti értékek széles határok között változtathatóak. Minden további nélkül kiegészíthető valamilyen előszabályzóval is akrá.
(#) Suba53 válasza robis01 hozzászólására (») Márc 25, 2023
Megnézted a pdf-et?
Ez a doku nem a 30V/3A labortáphoz tartozik, amit Tóth kolléga mellékelt.
(#) robis01 válasza toth1996 hozzászólására (») Márc 25, 2023
És itt van a dokumentáció.
(#) toth1996 válasza toth1996 hozzászólására (») Márc 22, 2023
Megvan )))

labortáp.jpg

(#) jpocok hozzászólása Márc 22, 2023
Mindenkinek köszönöm az értékes válaszokat az Edison14-féle labortáppal kapcsolatban! Ideje tovább nyomozni a megfelelő kapcsolás után.
(#) toth1996 válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 22, 2023
Idézet:
„Ilyen például a Pioneer - Proli007 - Alkotó által közzétett 0-30V/0-3A táp is.”

Ezt valaki becsatolná kérlek
Érdekelne engem is.
(#) Suba53 válasza jpocok hozzászólására (») Márc 22, 2023
Maga a toroid tökéletes lehet labortáp számára, de nem ehhez a kapcsoláshoz.
A TL081 abszolút maximális tápfeszültsége +/-18V, ( 36V )
A 30V egyenirányított, pufferelt feszültsége meg terheletlenül 42V körül van.
Ez eleve sok, de a kapcsolásban a műveleti erősítő negatív tápfeszültsége -5,6V, amit egy zeneres stab ad. Vagyis az összes tápfesz 48V körülire adódhat, és ehhez még hozzájöhet a hálózati feszültség szórásából adódóan, akár +10-20%
Vagyis ez a trafó ehhez nem jó.
Válassz olyan kapcsolást, ahol a szabályozó erősítőknek a tápfeszültsége nem a teljes táp, hanem abból leosztott, zenerrel, vagy stabbal kialakított alacsonyabb fix tápfesz.
Ilyen például a Pioneer - Proli007 - Alkotó által közzétett 0-30V/0-3A táp is.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2023
(#) tufatofu válasza jpocok hozzászólására (») Márc 22, 2023
Körültekintően kell megépíteni bármit is, mert a szép paneltervek ellenére sok a kiforratlan kapcsolás amit "mókolni" kell, hogy használható legyen valamennyire. Gee Lee tette közé egyszer, egy Elektoros kapcsolás alapján a saját megvalósítását(már nem emlékszem a nevére) az általa tervezett nyáktervvel komplett. Emlékeim szerint, megépítve egyedül azzal nem volt semmi gubanc, barkácsolás nélkül hozta a tőle elvártakat, több megépített áramkör viszont nem. Ne tévesszen meg a bőség zavara, mert sok az v1..2...100..a..b..x.. stb. verzió, ami nem biztos, hogy beváltja a hozzáfűzött reményeket sok ráfordított plusz idő és energia nélkül. Ez nem azt jelenti, hogy nincs használható köztük, de érdemes odafigyelni még építés előtt.
(#) robis01 válasza jpocok hozzászólására (») Márc 22, 2023
Sajnos nem úszható meg az olvasás. Itt elég jól össze vannak foglalva az alap ismeretek megtestesülés

Kezdheted itt is a válasz keresést: Egyenirányítás

Vagyis ha az alkatrészek elviselik a magasabb tápfeszt amit rá engednél akkor működhet. De ott van még az is hogy szinte duplájára emelnéd az áramot. Már a leírásban is írja hogy 3A-nál fűtenek a végtranzisztorok (ezért is duplázta meg), nagyobb 5,6A-nál ezek számának növelésével is számolni kell. Ekkora áramnál már ajánlott a ventilátoros hűtés is, aminek a tápellátását szabályozását is bele kell kalkulálni a projektbe.

Analóg 3A műszer felbontása kb. 100mA, 30V-os felbontása pedig 1V, ezzel is érdemes számolni.

Ha teheted érdemes elgondolkodni Pioneer / Alkotó labortápján. Sokan megépítették, (többek közt én is) és használják megelégedve. Ha elakadsz az építésben nagyobb eséllyel kapsz hozzá segítséget, tekintve hogy sokan használják.

Üdv
(#) scooby_ válasza toth1996 hozzászólására (») Márc 21, 2023
Lehet, de akkor a kimenő feszültséged is kevesebb lesz, 1-2V-tal mint a zéner maximális feszültsége. Ennek a tápnak elég sok hátránya van ami a kivezérelhetőségét illeti. Én inkább javasolnék egy "lebegő" tápot. Van itt a forumon is komplett dokumentáció róla. Elméleti síkon a paraméterei a végtelenségig felhúzhatók.
(#) toth1996 válasza Lamprologus hozzászólására (») Márc 21, 2023
Hu basszus most vettem észre hogy írtál..
Ahogy van időm megírom.

Fentebb említett kapcsolásba tl081 et nem lehet stab kockákkal stabilizálni igy rá lehetne kötni 24v AC-t.
Ez járható?
(#) vision61 válasza jpocok hozzászólására (») Márc 21, 2023
Szia!

Idézet:
„1.) Megépíthetem-e Edison14 tápegységét egy 30V/5,6A toroid transzformátorral? Ő határozottan 25V-os típust ír. Biztos, hogy csak az jó hozzá?”

Ez gyakorlatilag ugyanaz, amit egységcsomagban is megrendelhetsz Aliról, ... és még sok egyéb helyről.
Már az AC 25 V-os feszültség is sok lehet a TL081-nek, ha a hálózati feszültség megemelkedik.
(#) Ge Lee válasza jpocok hozzászólására (») Márc 21, 2023
Biztos alapos oka van a választásodnak, de azért én csak megkérdem, hogy miért nem építesz inkább egy lpsu-t?
(#) jpocok hozzászólása Márc 21, 2023
Sziasztok!

Kérlek, ne várjátok, hogy átböngésszek 830 oldalnyi hozzászólást! Ezért inkább kérdezek.

Szeretnék egy 30V/3A-es labortápegységet építeni. Nekem nagyon tetszik Edison14 készüléke, de tőle nem tudok kérdezni, mert már 26 hónapja nem jelentkezett be.

Tehát két kérdés:

1.) Megépíthetem-e Edison14 tápegységét egy 30V/5,6A toroid transzformátorral? Ő határozottan 25V-os típust ír. Biztos, hogy csak az jó hozzá?

2.) Feltétlenül analóg műszereket szeretnék használni, amelyek 30V, illetve 3A végkitérésűek. Ezeknek a beépítéséhez kérek segítséget (esetleg valami Móricka-rajz, vagy hasonló)!

Fáradozásotokat előre is köszönöm!
(#) Lamprologus válasza toth1996 hozzászólására (») Márc 16, 2023
Mekkora a feszültség a trafón, és a puffer kondin az 1A-es terhelés esetén?
(#) toth1996 válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 11, 2023
Képen nem az az érték amit írtam de a valóságban 3300 uf.
(#) merlingerin válasza toth1996 hozzászólására (») Márc 11, 2023
Szia! Milyen táp ez? Mert ha valami kaocsolóüzemű használt valami, akkor kimeneti puffer száradása pont ilyen eredményhez vezet.
(#) toth1996 válasza ferci hozzászólására (») Márc 11, 2023
Szia.
Kevesebb öhm 3300 uf
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2023
(#) Gafly válasza ferci hozzászólására (») Márc 11, 2023
Ki fenét érdekli mellesleg az a pár(tized) volt.
(#) ferci válasza toth1996 hozzászólására (») Márc 11, 2023
Szia!

Normális, ha lehetne tudni a puffert.
Nem írtad, mekkora .. a te esetedben legalább 4.700 µF mehet a graetzre.
Ott is tudsz picit emelni, ha schottky diódákból rakod össze.
(#) toth1996 hozzászólása Márc 11, 2023
Sziasztok.
Van egy tápegységem ami terheletlenül 21v de amikor be terhelem kb 1 amperral -1.7 akkor kb 17.5 le esik és nem tudok többet kicsikarni .
Ilyenkor nagyobb buffer kondival javítható picit vagy a trafó ennyit bír ?
AC 16v 3 amperes az ág . (Papíron)
Rá mérve 18 v itt csak a két drót van

Vagy ez így normális ?
(#) mlaci989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 6, 2023
Pontosan. 100Hz Érdekes még probáltam egy 2,2uf bipoláris kondival is eltünt a gerjedés.
(#) Ge Lee válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 6, 2023
A második képeden 10ms-osak a hullámok vagyis ott már az egyenirányítás mászik át a kimenetre.
(#) mlaci989 válasza Skori hozzászólására (») Márc 6, 2023
Értem.
Ráraktam 1, majd 3,3uf os fóliakondit. Kissé csillapította és széthúzta a színuszt.
Ezután megpróbáltam egy 22uf elkót nem értem de jó lett. Más 723 as rajzokon láttam 47uf elkót a kimeneten. Lehet nálam kevés volt az a 4,7 mikró. Lényeg hogy megszünt a zaj. 4 amperos terhelésen kb 2,5-3mV ot hullámosodik a kimenet.
Első fotó 1V 200mA, második 4A 11,8-9V.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2023
(#) Skori válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 6, 2023
Az a 4,7µF elektrolit kondi, 1MHz-en semmit sem ér, ezért kérdeztem a fóliát.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2023
(#) JZoli válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 6, 2023
Az áram-szabályzó potin nincs gerjedés véletlenül? Lehet ott kellene szűrni a jelet, hogy ne jusson tovább.
(#) mlaci989 válasza Skori hozzászólására (») Márc 5, 2023
4,7uf elektrolit kondi meg egy 100n kerámia van a kimeneten.
(#) Skori válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 5, 2023
Kimenetre bekötött néhány µF-os fóliakondival is gerjed?
(#) mek-elek válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 5, 2023
Én raknék alájuk szigetelőlapot, és földelném a bordát.
Következő: »»   23 / 850
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem