Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   222 / 262
(#) cimopata válasza foxi63 hozzászólására (») Nov 22, 2009
Heló

Nem feltétlen kell 24-48V
12V-ból lehet csinálni egy trafóval 1kW-t.
Párhuzamos kapcsolásban az áramokat elosztva pedig úgy lehetne többszörözni ahogyan akarjuk.

Csak kell egy külön áramkör ami figyeli mindegyik inverter 400V-os kimenetén az áramot és úgy állítja finoman be a feszültséget, hogy mindegyikből egyenlő áram follyék.
(#) demcar hozzászólása Nov 21, 2009
Üdv mindenkinek.

Én a neten találtam egy elvileg 3000W-os inverter, mit szóltok hozzá?

Itt a link: http://images.google.sk/imgres?imgurl=http://www.qsl.net/dg5sga/300...um%3D1
(#) icserny válasza kotla hozzászólására (») Nov 20, 2009
A fényképezőgép kinézetű ikonra kattintva kilistáztathatod a topik ábráit. Azt hiszem, hogy a tieddel azonos kapcsolást is láttam (amivel gondja volt valakinek), de hasonlónak tűnik az Oshonsoft égetője, ami többeknek bevált. Valószínűleg át tudod alakítani olyanra. Kritikus lehet az inverter IC típusa, s lehet, hogy másik programmal (Oshon vagy Winpic) is meg kell próbálni.
(#) durkonorbi válasza Riggs hozzászólására (») Nov 19, 2009
Mennyire éri meg építeni szinuszos invertert, ami pl. kw-os nagyságrendű? Mert én pl. vettem egy olyan UPS-t, ami szinuszos, hidegindul, tud külső akkukról dolgozni, és teljesítményben ohmikusra 2kw a névleges, induktívra olyan 1400-1500W ... bár én nem használom, sőt ha tetszik vkinek meg is veheti annyiért amiben nekem volt- elnézést nem reklámnak szántam, inkább gondolatébresztőnek !!!

Visszatérve a kérdésre: ez már ugye egy okos, öndiagnosztikával bíró, bejáratott gyári darab, és én pl. 30-ért vettem ... ennyiből kihozható egy hasonló szinuszos inverter...? Illetve ekkora teljesítményre hány voltos akkupakkot érdemes csinálni - mert ehhez a UPS-hez ez adott: 48V kell neki ...
(#) Riggs hozzászólása Nov 19, 2009
Néhány hozzászólással ezelőtt feltettem egy oldal címét, ahol feszültségkétszerező kapcsolás volt. Ha egy kicsit jobban körülnéz az ember van egy szinuszos inverter is ott. Teljes a rajz, csak a leglényegesebb dolog nincs kivesézve, az pedig a nagyfrekvenciás trafó. Nem lehetetlen igy sem utánépíteni, csak tudni kéne ferrittrafót méretezni...
(#) delmur82 hozzászólása Nov 19, 2009
Üdv!

Otthon a szélgenerátorom akku pakkra dolgozik. Rá van kötve egy sima olcsó 350W - os inverter de elég csúnya négyszög jelet ad ki. Az induktív fogyasztók (trafók stb...) eléggé zúgnak róla. Korábban vettem egy kis UPS - t. Arról ment a számítógépem. Az is olcsó kis vacak volt de arról nem zúgtak a fogyasztók. Valaki azt mondta hogy azért nem mert abban a fetek a trafóra dolgoztak, ezáltal a jelalakot alakította kicsit a trafó és szebb lett. Az a kérdésem hogy van e ebbe valami? És hogy működhetne e az hogy mondjuk a mostani inverterre rákötök egy 1:1 - es trafót és akkor a jelalakom szebb lesz?
(Elnézést ha nem közvetlenül szeles kérdés de ahhoz kapcsolódik)
(#) zombre válasza mpisti hozzászólására (») Nov 18, 2009
Az amit láttál ott valóban hűtő borda volt de az csak bele volt dobálva a pc házba .Anyag csoportosítás tologatás mit hova stb.
Abba lesz építve az inverter . A ludas alatta van .
tudom miért akadt le a rajz mert a szkenerhez nem találtam használható drivert. Kis türelmedet kérném . Valamit kitalálok rá. Ha mást nem akkor fényképezés lesz a vége .
(#) factory válasza bbb hozzászólására (») Nov 17, 2009
Már nem nagyon bízom abban, hogy a nec 1810 lcd monitor életre kel. Sajnos senki sem tudott segíteni, hiába a sok fénykép, melléklet. Nem kínlódom tovább, este megy az elektronikus hulladék gyűjteménybe.
(Amennyiben szerencsém van, még érkezhet egy ötlet az inverter hibával kapcsolatosan. ÍGy a későbbiekben még a vaterára is felkerülhet 1 Ft-ért. De nem ez a reklám helye )
(#) StMiklos válasza vpmail hozzászólására (») Nov 16, 2009
Szevasz!
Azt gondolom, a páraszenzor kalibrálása Nálad nem igazán érdekes, ha van bármiféle állíthatóság, azt a komfortérzetednek megfelelően fogod "tekergetni", beállítani, a %-os érték ismerete nem is fontos.
Fordulatszámszabályozás: split klímák átmeneti időszakban történő üzemeltetésekor elterjedten használják a Triakos /fázishasításos/ szabályzót nyomás vagy hőmérsékletvezérelt jeladóval a kondenzátor ventillátorának fordutszámszabályozására, az inverteres klímák természetesen más ár és minőségi kategóriába tartoznak, ott helyből benne van az inverter, mint frekvenciaszabályzó elem.
Ha van jeladód, nyugodtan házasíthatod a szabályzóval, motormelegedés kérdése, meddig lehet lemenni a fordulattal, van esélyed alacsonyabbra is.
Csak maga a szabályzó alkatrészigénye egy potival szabályozva nem haladja meg az 500Ft.-ot, próba!
Való igaz, hogy a fordulatszám csökkenése olyan hangokat is eredményezhet, ami normál fordulatnál és forgórész tömegénél fogva nem is jelentkezik, ezt jelentősen befolyásolja a tengelyhelyzet is.
Megint csak: próba! Mi csak elméleti fejtegetésekbe tudunk bocsátkozni, olykor különböző eredménnyel.

Üdv: StMiklos
(#) factory válasza pipi hozzászólására (») Nov 16, 2009
Szeretném megkérdezni, hogy a nec lcd monitor inverter hibával kapcsolatosan, tudtok valamit mondani? A képeken sajnos közelebbről sem látni elszenesedett ic-t, kifolyt kondit. Minden hozzászólának örülök. Köszönöm
(#) vargaba hozzászólása Nov 15, 2009
az oldal egyáltalán nem veszélyes, hacsak nem fájdalmasan nagy hülyeség van ott leírva
itt az oldal "tartalma":

2x55W-os autóerősítő Philips TDA1562-es IC-vel

Autóba tervezett erosítőnél a legnagyobb problemát az alacsony tapfeszültség okozza. A 12V-os akkumlátorfeszültség még hidkapcsolású erösítővel is csak meglehetősen csekély kimenőteljesítményt tud biztosítani. Ennek áthidalására a gyári autóerősítőkben inverteres feszültségátalakitást használnak, melynek segítségével megemelik a tapfeszt a megfelelő szintre. Sajnos az inverter egyben zavarforrás is, és bonyolultabbá teszi az erősitő kapcsolását. További problema a házi készitésnél az inverterben alkalmazott ferritmagos transzformator vasmagjának beszerzése, és annak korrekt méretezése.

Az itt bemutatott kapcsolás a Philips TDA1562Q IC-jével készült. A Philips mérnökei más oldalrol közelítették meg a problémát, és megoldásnak ezt a H-osztélyunak nevezet tokot tervezték. A tok ugynevezett "Supply lift" áramkört tartalmaz, melynek segítségével a kimeneti feszültségcsúcsoknál a szükséges többletfeszültséget a tokhoz kapcsolt két darab nagykapacitású kondenzátor biztosítja.

A TDA1562 jellemző adatai:

Tápfeszültség 8..18 V
Bemeneti impedancia 150 kOhm
Kimeneti impedancia 4..8 Ohm
Sávszélesség 20...20000 Hz
Kimenőteljesitmény 55 W (THD = 0.5%)
70 W (THD = 10%)
Max. disszipált teljesítmény 60 W
Erősítés fix 26 dB
Bemeneti érzékenység (Zout = 4 Ohm, Pki= 55 W) 750 mVeff
Beépitett védelmek hömegfutás, rövidzár, koppanás
Egyéb diagnosztika kimenet (hő és rovidzár védelem, nincs terhelés, THD>10%)

A tokokat szigetelve szereljuk a hűtőbordára. A hűtőfelület legyen legalább 2000 cm2 felületü (a két tokra együtt). Ha ventilatort is használunk, akkor ennek fele is elegendő.
csatolom a kapcsolási rajzot meg egy képet is a cuccról

erről lenne szó. Remélem jó valamire. Mivel nem olcsó a megépítése, ezért előbb tájékozódni szeretnék! Minden hasznos tanácsot szívesen fogadok!

(#) mpisti válasza Thomas10100 hozzászólására (») Nov 15, 2009
Azért nem nagyon találni, mert ahhoz egy szinkron egyen, illetve váltóirányító kell a szekunder körben.
Ahhoz hogy valaki egy ilyen gépnek nekiálljon,először tapasztalatot kell szerezni egy hagyományos inverter építésében. Szerintem azok,akik egyszer építettek sima inverteres hegesztőt, előbb-utóbb építeni fognak vagy AC/DC kivitelűt is, vagy inverteres Co hegesztőt. Mindkettő másfajta vezérlést igényel mint a hagyományos inverter.
(#) r3pl4y válasza kadarist hozzászólására (») Nov 15, 2009
Hello!
Rendben ez igy nem tünik túl komolynak és megoldhatatlannak se... lehet tudni, hogy hol keressem ezt a kondit? azon kívül, hogy az inverter-tápegységben?

Mert akkor megpróbálnám kicserélni ezt...
(#) kadarist válasza r3pl4y hozzászólására (») Nov 15, 2009
Szia!

Az inverter-tápegységben kondenzátor-kiszáradás történt . Sajnos gyakori probléma.
(#) néci hozzászólása Nov 13, 2009
Sziasztok!
Egy GERICOM TV (de ugyanezt használja Grundig ,Beko stb) tápegységében pár alkatrész hanyatt dobta magát ami az inverter részét látja el.
Mivel füstbe mentek nem tudom beazonositani ill. tipusát leolvasni ha ebben tudnátok segiteni
R11,talán 10 Ohm
R20,talán 120 Ohm
Q4, ?
Q13, ?
IC3,
Jobb esetben a rajzot sem vetném meg vagy valami elérést de ha lenne bontott az sem rossz igaz igy elmaradna a sikerélmény.

Üdv
(#) zozi83 válasza Tubi56 hozzászólására (») Nov 11, 2009
Köszönöm válaszod, inverter mérésekhez kellene, a melóhelyemre venni valami szkópot. Olcsó is legyen, meg azért használható is ilyen munkához. Köszi még egyszer is!
(#) Tubi56 válasza zozi83 hozzászólására (») Nov 11, 2009
Köszi az elismerést! Erről a szkópról annyit mondanék, hogy, ha ilyen munkákhoz akarod használni mint az inverter, akkor elég!
(#) mpisti hozzászólása Nov 11, 2009
Sziasztok!
Valaki nem tudna kisegíteni az EPS TOPTIG160HF AWI inverter időszabályzó kártya rajzával?
Sürgősen szükségem lenne rá, ne kelljen megint rajzolgatnom. Köszönettel: mpisti
(#) factory válasza gyuszuSS hozzászólására (») Nov 11, 2009
Szeretnék segítséget kérni.

nec 1810 tft monitorral kapcsolatban.

Sajnos hasonlóan a (hobbielektronika)a fórumban engem is a szokásos inverter hiba köszöntött.

Bekapcsolás után, 1 másodpercig tökéletes a kép, utána semmi (de a tft zöld ledje folyamatosan világít)

Mivel nem szerettem volna kidobni a monitort (édesanyámé), elvittem szerelőhöz. Megállapították, hogy az egész inverter panelt cserélni kellene. a ccfl csövek jók. (De 8-9 éves tft-nél ez pénzkidobás. Nem éri meg.)Mivel sok nec tft javítottál, szeretném megkérdezni, hogy inveter hiba esetén, milyen problémák forultak elő. VAlószínű, hogy itt is tranzisztor, mehetett tönkre, vagy tekercs menetzárlatos? Nem tudom, hogy szkóppal bemérte-e a szerelő, mielőtt azt mondta, hogy szerinte kuka. Várom válaszod. Minden hozzászólásnak örülök. Köszönöm
(#) pudding1 válasza Riggs hozzászólására (») Nov 9, 2009
Télen még az enyém sem ér szinte semmit.....túl sok a borult idő. Persze lehetne ezzel is valamit kezdeni, de a sok napelemhez sok akku kell, azok meg nehezebben töltődnek fel úgy hogy nagyon sok olyan nap van amikor elvileg töltődnek az akkuk, de kivenni nem tudok belőle mert az inverter még nem kapcsolt vissza. Egyébként az inverterem 11,3V-on kapcsol ki ami szerintem pont jó érték ahhoz hogy elég sokat ki lehessen venni az akkuból, de ne túl sokat ahhoz hogy az akkuk sokáig megmaradjanak.(Ahogy lekapcsolt az inverter , a pakk visszaáll kb.11,5-11,6V-ra)
Mivel keveselltem a termelt áramot de sokalltam a panelek árát, most elkezdtem a saját paneleket készíteni. Kissé macerás játék, de kb 1/3-os ,1/4-es áron tudom kihozni a gyárihoz képes. (Remélem az újévre már be lesz üzemelve az első és sikerül úgy megcsinálni hogy hosszútávon megbízható legyen.)

DSCF2503.JPG

(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Nov 9, 2009
Ja még annyit hozzá, hogy ez a mostani 130 Amperre korlátozott inverter már 50KHz-en megy! E 65 trafó! A primérje 30db 0.35mm-es CuZ huzal! Olyan teljesítmény jött ki belőle, hogy a potira kötött max áram 510 Ohm-os ellenállását 2.5K-ra kellett cserélni, hogy 130 Amper legyen! Baromi erős lett! A gép a poti középállásánál már leadta a 130-at!
Ennek annyi hátránya lett, hogy az elektróda leragadásvédelem csak 60 A-ra korlátoz vissza az 510-2.5k ellenállás csere miatt! A korábbi gépeknél 510-820 Ohm-nál ez 30A volt!
(#) Ricsi89 hozzászólása Nov 9, 2009
Nekem a Philips Lcd tv magától állítja a fényerőt a képi tartalomnak megfelelően. Ha túl sok a világos, akkor lentebb veszi, így nem "égeti" ki az ember szemét este tv-zés közben a túl világos kép.
Amúgy meg tényleg sokat fogyaszt a háttérvilágítás. Hozzám hibásan került a tv, megnéztem az inverter adatlapját és ha jól emlékszem, akkor 24V-os tápfesz mellett valami 3A-t kajált. Na az nem semmi. Most univerzális inverterekkel hajtom a csöveket, amik fele annyit vesznek fel és mindezt 12V-ról. Szóval spóroltam rendesen. Viszont a táp is sokat fűt, meg a proci is. :yes:
(#) zolti válasza Riggs hozzászólására (») Nov 8, 2009
Úgy látom te nanyon ott vagy a toppon !Nekem egyenlőre egy 150w os inverter üzemelteti a lakásban a fénycsöveket.Nappali, fürdő,gyerekek szobája,vc,számitógép szoba,konyha... egy 45 ah aksi(ólom) hajtja az invertert. Most hogy hamarabb sötétedik fél 5 től 11 ig bíja.Utánna becsipog a mélykisütési csipcsirip.az aksi utántöltését éjszakai árammal oldom meg.időkapcsoló stbJa szerinted egy haományos ólomaksi menyi túltöltést bír ki?Most akarom ciklikus normális munkaaksira cserélni.
Neked mennyibe fog fájni összesen?
(#) proli007 válasza c27 hozzászólására (») Nov 8, 2009
Hello!
Hát ez egy döglött dolog.. Az inverter árából egy tucat mocit vehetsz. :yes:
üdv! proli007
(#) c27 hozzászólása Nov 8, 2009
Akkor vagy szerzek egy 400Hz-es invertert vagy kilökhetem? Csak úgy érdeklődésképp nem tudjátok, hogy mennyi egy ilyen inverter hozzá? Még az nem teljesen tiszta, hogy 3x220V-al megy vagy 220V és kondi? (Bár ha drága az inverter akkor mindegy küldöm a vashulladékba.)
(#) c27 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2009
Á most látom, hogy a másik oldalon is jött hozzászólás. A fűtőtest valószínű 220V-os mivel az egész egy lemezdobozban volt és arra 220V volt ráírva, de a fűtőtest nincs meg csak a motor meg a befúvó venti. Ezért éreztem, hogy a 3x220V az jó lehet.
A 400 Hz az elég sok és annyit meg nem hiszem, hogy megér a motor, hogy egy inverter vegyek hozzá. De ha azt nézzük akkor az 50Hz az 8-ad annyi akkor 675-öt fordulna 50Hz-en és az nagyjából reális ahhoz amit most fordul.
(#) Freedomocska hozzászólása Nov 8, 2009
Érdekes a három NTC melett lévő kék szinű hatalmas varisztor valamint úgy látom a két hűtőborda között mintha két főtrafó lenne -- lehetséges ez ? Valamint a főpanelon felül minden négy felé van osztva akkor ez teljes hidas inverter lenne ?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Dzsos hozzászólására (») Nov 7, 2009
Hasonlót tervezek öreg napjaimra. Majd ülök a mini vezénylőben és számolom a kWh-kat...

Igen, visszatáplálni csak akkor lehet, ha nemcsak azonos frekvenciával, hanem azonos fázishelyzetben van az inverter kimeneti feszültsége a hálózathoz képest. Egyébként, az egész úgyanúgy működik, mint a szinkrongenerátoros (forgógépes ) elrendezés. Tehát a fáziszög és a kimeneti feszültség változtatásával lehet szabályozni, hogy wattos, vagy meddőteljesítményt tápláljon vissza a hálózatba az inverter. Nyílván, csak a wattosért fizetnek, pedig sok helyen szükség lenne meddő visszatáplálására is, mert sok helyen nincs meddőkompenzálás a fogyasztókon, tehát azt is pl az EON-nak kell bizosítania. Tehát ezek a kisteljesítményű erőművek cosfi=1-gyel járnak. ( A villanyóra is csak a wattos teljesítményt méri, a meddőre külön van óra. )
Az nem világos, hogy egy trafón keresztül miért nem lehet visszatáplálni? Egy trafón az energia ide-oda megy! Az csak elnevezés kérdése, hogy melyik tekercset nevezzük primernek.

Egyébként, nem csak inverterrel lehet visszatáplálni, hanem inverter üzembe vezérelt egyenirányítóval is... Ehhez viszont mindenképpen kell a hálózati feszültség is, mert szigetüzemben nem megy. A tirisztorok kommutációjához szükséges kapacitív jellegű energiát a hálózatból veszi.
(#) pipi válasza Mumtaz hozzászólására (») Nov 7, 2009
próba cseresznye, információnak jó lehet, de mivel más az égési feszültsége, és árama, az inverter akárhogy viselkedhet
(#) Mumtaz válasza pipi hozzászólására (») Nov 7, 2009
Fénycsöveim vannak itt, amik fehérek, de a pontos származásukat nem tudom, hogy miből bontották ki őket.
PC moddoláshoz való fénycsövem is van, aminek az inverteréről ezek a fénycsövek működtek.

Esetleg az célra vezető lehet, ha csak próbaképpen a zizegő fénycső helyére bekötök egy ilyen fénycsövet? gondolok itt arra, hogy azok a fénycsövek stabilan működnek, míg a zizegős esetleg nem. De ez a fénycső gondolom, hogy más jellemzőkkel bír áramfelvételileg, ami miatt az inverter ugyanúgy letilt.

Vagy esetleg más helyettesítő szóba jöhet csak a teszt idejére?
Következő: »»   222 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem