Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   241 / 258
(#) kobold válasza gabep hozzászólására (») Aug 16, 2008
Nem inverter az, hanem három bemenetű NAND-kapu, egy inverternek egy bemenete van. Csak a funkciója inverter, a bemenetek összekötése miatt.
Kijavítottam a rajzodat, átkötögettem picit, na meg tettem bele csomópontokat is, mert úgy érthetőbb, mi mivel van összehuzalozva. Ha át tudod variálni ilyenre, akkor működni fog, az SWA, SWB, SWC kimeneteket sorban egyesével kapcsolgatja.
Még annyit: a D bemenetek egy léptetőregiszterben mindig úgy vannak kötve, hogy az n. lépés kimenete egyben az n+1. lépés bemenete is, vagyis a rajz alapján IC2A Q-ja az IC2B D-je is, stb.

szamlalo2.sch

(#) gabep válasza kobold hozzászólására (») Aug 16, 2008
Úgy pörög, mintha cset (igen, nem chat) lenne!
Most szóltak, hogy ebéd, úgyhogy .....
Igen én is írtam, hogy azt nem értem, hogy CLK és az 'A'-t vezérlő Q miért van kötve.
Szerintem az IC2B D-re szerette volna az alkotó kötni.
Az IC3B (inverter?) az IC2A D-n van, nincs köze az órajelhez.
(#) kobold válasza gabep hozzászólására (») Aug 16, 2008
Csak egy megjegyzés: az inverter kimenete össze van kötve az órajelek vonalaival, ez így oké. De miért van összekötve az IC2A regiszter Q kimenetével is? Amikor magasra vált az inverter, de a flip-flop még nem billent át a késlekedés miatt, az a vonal ott tökéletes rövidzárat jelent. Biztos, hogy így néz ki a panelon is?
(#) proli007 válasza googa hozzászólására (») Aug 15, 2008
Hello!

A NOT az egy egyszerű inverter. CD40106 SN7404...

üdv! proli007
(#) Pizzus válasza skynetpro hozzászólására (») Aug 13, 2008
Üdv

Érdekes tapasztalataim vannak ezzel kapcsolban.
Vettem PC moddingos csövet és annak a meghajtójával megy a háttérvilágítás. Közben beszereztem egy másik invertert, ami ugyan nem ugyanaz volt, de a meghajtó ic ugyanaz a tipus.
Azzal az inverterrel nem volt tökéletes, nagyon zizegett,de miután a rossz inverter tekercsét átültettem bele, megjött a fény. (nem csoda, az új inv. szekunderének ha jól emlékszem 660ohm az ellenállása, az eredetié pedig csak 540 ) Most már csak az vele a gond, hogy túlmelegszik, és lekapcsol. Hála a hővédelemnek még nem ment tönkre, de ez így nem megoldás. A tekercs előtti kondi és a dual FET nagyon melegszik (túlterhelés?) Már olvastam máshol, hogy szinte minden inverter igényel 12V-ot. Nekem egyik vezetékből sem jön annyi. Lehet hogy a FET azért melegszik mert csak 5V-ot kap és így több áram halad rajta?
Mégegy érdekesség. A nem belevaló inverter tekercsét rákötöttem a moddingos inverter trafó helyére, és úgy is működött a világítás de ez már nagyon gányolás.
Szóval még mindig keresem a legoptimálisabb megoldást....
(#) skynetpro válasza Pizzus hozzászólására (») Aug 12, 2008
Hello,

dettó ugyanez a baj, mint az előzőeknek: felvillan, aztán semmi. Cső nélkül ez is szikrázott egyett de most is pont anniyra működik, mint eddig :yes: - egy-két másodpercig

az inverterre jó sok kábel megy, nem tudom hogy a világítás jelet nem kapja meg (nem valószínű) vagy az inverter rossz (a fentiek alapján valószínű)

lehetne-e fehér világító fóliára cserélni az egész világítócsöves cuccot? van annak fénye?

lehetne-e egy saját 700-800V-os nagyfrekis trafóval üzemeltetni? szóval egy 555-tel csinálnék mondjuk 100khz-et, rázavarnám egy fetre és ezt egy ferrites trafóra...

bocs, hogy a másik témába is beküldtem ezt, de úgy érzem, hogy itt jobb helye van...
(#) skynetpro hozzászólása Aug 12, 2008
Üdv!

Hasonló problémánk van: van egy tft monitor és bár szépen beindul a háttérvilágítás amikor bekapcsol a monitor, de a logo eltűnésekor kialszik. kép van utána is, csak hát sötét.
Nem tudom hogy melyik kábelen kapja a kapcsoló jelet az inverter, mert kb. 10 szál megy az inverter panelra és mindegyik szép színes... :no: smd alkatrészek... hogy lehetne rájönni, hogy melyik az? nincs szkópom sajna.

át kellene kötni, hogy ha táp van, akkor világítson és kész. mert valószínűleg szar a vezérlése.

esetleg világító fóliával helyettesíteni a gyári világítást?
(#) szabicrs hozzászólása Aug 12, 2008
Üdvözletem mindenkinek! Van egy laptopom, lcd megvilágítási problémával. Az inverter kimenetén nem igazán tudok mérni semmit, illetve mértem már rajta 2,5v váltó áramot is, de nem ment a neon. A neont másik inverterre rákötve ott ment. Az inverteren a biztosíték renben van, illetve a tekercs némely lábán tudok mérni 5v-ot. Elég amatőr vagyok, tudna valaki segíteni, hogy hol kezdjem a hibakeresést? Előre is köszi.
(#) Pizzus hozzászólása Aug 7, 2008
Üdv

Még mindig az inverterrel kapcsolatban. Olvastam előző hozzászólásokban, hogy 12V-ot kell hogy kapjon az inverter. Namármost nekem egyik lábon sem kap, elképzelhető, hogy celéh az 5V vagy akkor nekem is a gép belsejében kéne kutakodnom, hogy azon az egy lábon miért nincs semmi?
(#) trudnai válasza mammut hozzászólására (») Aug 6, 2008
A 7406-os az inverter is, a 7407-es az pedig csak driver. Ha a szoftverben at lehet allitani, hogy invertalt, akkor lehet hasznalni azt is. Amugy amig nincs kapcsolas addig ne dontsd el, hogy milyen alkatreszket hasznalsz Ja, a masik, hogy sok helyen lehet venni alkatreseket postan rendelve is - pl a HEstore-ban is.
(#) Pizzus hozzászólása Aug 5, 2008
Sziasztok

Laptop kijelzőjének az inverterével kapcsolatban kérek segítséget. Bekapcsoláskor felvillantja a csövet, aztán rögtön lekapcsol és úgy is marad.
Egyébb inverterrel próbálva a cső működik. Próbáltam, hogy lekapcsoltam a kijelzőt majd vissza, de akkor már nem villant fel.
Mértem a feszt a csatlakozó lábain, és 5.4V-ról megy az inverter. Egy OZ962G ic-vel dolgozik.
Valakinek van valami tippje, hogy hol kezdjek a hibakereséshez?
(#) proli007 válasza sziszkaRE hozzászólására (») Aug 4, 2008
Hello!

Sokkal jobban látszik!
A RESET áramkörbe, betennék egy 7414-es invertert (van belőle bőven és akkor persze a kondi/ellenállást is meg kell fordítani) Sokkal szebb, ha az RC tag egy schmittes bemenetre csatlakozik, és korrektebb, ha az inverter hajtja meg a három bemenetet.

Egyébként nem tudom mi a célod ezzel az áramkörrel, de én mivel csak előlre számlálsz, (mert ha visszafelé számlálnál, egy előre beállítható számtól akkor nem) szükségtelen az előre feltölthetős oda-vissza számláló áramkör. Én biztos valami CMOS használnék, pld. 4518-at és 4511-eket. De másik topikban (valami festékpuskához) már átrágtuk magunkat egy számlálón, ami MC14553 és MC14543 IC-vel készült. Ez három digites, és megoldja a kijelző multiplexálását is. Szerintem sokkal egyszerűbb, és talán még olcsóbb is. (Mikrocontrollert nem számítva)

Persze gyakorlásnak kitünő, amivel itt végig nyáladzunk.

üdv! proli007
(#) Dudus válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 3, 2008
Ok.

Hasznos, mert az ábrák szépen szemléltetnek, a megfogalmazott kritériumok ma is igazak.

Azonban egyrészt a hozzávalók világpiaci ára miatt másrészt a hegesztéstechnológiák változásai miatt nem éri meg trafós megoldást csinálni. Ma már az Inverteres megoldások amik korszerűnek és olcsónak számítanak. AC hegesztés állítható balance-szal pl. ALU-hoz, nagyfeszültségű ívgyújtás, letapadásgátlás....stb. -> ezekhez inverter kell.

Én még hegesztődinamóval tanultam az ívhegesztést bevonatos elektródával. Otthonra a mai napig megfelelő lenne a ház körül, ha nem lenne olyan böszme nagy.
(#) proli007 válasza sziszkaRE hozzászólására (») Aug 3, 2008
Hello!

- A háló, most tényleg nem zavar, de még így is elég rosszul látom a számokat. Egy fórumtárs ajánlására, már PNG-re konverálom a rajzot, így sokkal élesebb lett. (nem tudom ez nálad lehetséges-e)
- Egy bináris számláló, a kettő hatványai szerint számol. 1-2-4-8 tehát a frekvenciát, mindig felezi. Itt valószinüleg az a probléma, hogy az IC CLK bemnetén a tárolók előtt egy inverter van. Így az IC felfutó élre billen, míg a belső tárolók lefutóra. Ha invertálod a következő számláló bemnetét, akkor a problémának meg kellene szűnni. (Persze jó így is ahogy van)
- A kapcsolással már csak az a gondom, hogy tápfeszültség bekepcsolásakor nincs "reset" jel. Azaz bekapcsoláskor, a számlálók elvileg tetszőleges állapotot vehetnek fel. Vagy is, nem biztos, hogy az első osztás 4 lesz, illetve a kijelző bekapcsoláskor nullát fog mutatni. (Előfordul, hogy a számlálók-tárolók úgy vannak kialakítva, hogy még is rendelkeznek alapállapottal. Pld. CD4013-nál, bekapcsolás után, Q kimenet mindig nulla, de sehol nincs deklarálva. A 191-et még/már nem használtam sehol.) Én a helyedben 192-őt használnék, az dekádikus számlánc, és Clear bemenete is van.

Gondolom, ez üzemóra v. munkadarab számláló lesz valahol, és ott talán probléma lehet.

üdv! proli007
(#) keri hozzászólása Aug 3, 2008
Látszik milyen olcsó az inverter manapság, mert bedöglött a fórum

Nekem is van egy inverterem, de ez nekem nem elég.
Jó volna ha tudná az érintés mentes gyújtást.

Azt tudom hogy a gyári trafón 5-7kV-t durrantanak rá szabályos időközönként amíg meg nem indul az áram, ez még nem is bonyulult mert fogok egy autó gyújtótrafót és ott a szikra, de autó trafót nem köthetek rá mégsem, mert a diódák nem bírják az 5-7kV-t.
Kimenetére nem tehetek nagyfesz trafót, mert legalább 100menet kéne a szekunder oldalon, ekkora átmenő árammal pedig ez már problémás.

Valaki tudja hogy csináják gyárilag ezt?
Egyéb ötlete van valakinek?
(#) Robi válasza Robi hozzászólására (») Júl 31, 2008
Most hirtelen ránézve a kapcsolásra, a resetelés teljesen hibás. Ehhez AND kapu kéne a t1 és t2 kollektorára kötve. Így ha egyik irányba kitartottan villog, közben indexelek másik irányba, akkor újra indul a számolás. Viszont az egyik elkót ki kéne sütni.
A t3 t4 helyett meg egy inverter kellene.
Lassan ott tartok, hogy könnyebb lenne PIC-cel csinálni, de nem ez a célom.
(#) ferci válasza Nekem-8 hozzászólására (») Júl 31, 2008
Az inverter csak +hatásfokromlás és energia pazarlás lenne az amúgy is kevésből... használd csak az említett melegítődet kis ventivel, ha nincs benne.
(#) Nekem-8 válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 31, 2008
A túltöltés / lemerülés védelem megoldva, pár ezerért lehet venni 12V -ost vagy 24-est, és van olyan is ami "hibrid" és lehet rá kötni napelemet és szélgenerátort is. Ennyivel is "okosabb" lettem. Még a konvektorral nem vagyok előrébb...nem tudom legyen még egy inverter (trapéz vagy szinuszos?) és arra tegyek egy 220V-os verziót (választék korlátlan) vagy keresgéljek tovább valamiféle autós- kamionshop-ban akkus melegitők után.... de szerintem az nemigen fog adni elég hőt, hogy "rásegítésnek" csúfoljuk...
(#) proli007 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Júl 28, 2008
Hello!
Semmi különös. Sima LS TTL bemenet. Egy CMOS kapu, vagy inverter meg tudja hajtani. Az meg a bemenetén "megeszi" a CDS ellenállást, egy felhúzó 100kohm-al.
üdv! proli007
(#) miklosch hozzászólása Júl 27, 2008
Valaki már megépítette a mellékletben szereplő invertert? Ha igen, fel tudna világosítani, hogy érdemes-e utánépíteni, és mire kell figyelni? Jobban szerettem volna PWM vezéreltet készíteni, de nem találtam sehol ilyen inverter kapcsolást, úgyhogy ennél maradtam. Esetleg valaki tud linket adni PWM inverterről?
(#) budavaril válasza hard hozzászólására (») Júl 24, 2008
Bocs de ezt Te írtad nem?
Idézet:
„Udv
Probald meg az izzos modszerel hogy jo e a tap.Ved ki a sorimeno tranyot es a colector laba helyere tegy egy 100w izzot,a masikat meg tap testre.Ha izzik az izzo,90%hogy jo a tap.”

Így csináltam..
Ezt pedig nem igazán értem:
Idézet:
„mivel nincs benne a sorkimeno tranyo,azt ved ki”
Ha nincs bent, akkor honnan vegyem ki???
Az izzós verziónál az izzóra értettem, hogy nem csinál semmit, viszont a hangszórók és a táp inverter trafója ugyanúgy pattogott.
(#) budavaril hozzászólása Júl 23, 2008
Sziasztok!
A problémám a következő:
Adott egy ORION T1430 MTX nevű TV Apám kikapcsolás nélkül standby állapotban kitépte a konnektorból, átvitte a másik szobába,és ott már nem indult. Standby led sem világít, a hangszórókból ütemes halk pattogás hallatszik. A kapcsoló üzemű tápra gyanakodtam először, cseréltem ic-t, és fet-et, csak kicsit elkapkodtam. Ugyanis az inverteren nem mértem feszt úgy hogy lekötöm a "terheléseket"
2db fesz jön ki az inverter trafójáról, az egyik egy 1A os diódán megy egy LM317-re, valószínű az csinálja a kisfeszt, aztán arról még egy 7805-ös stabkocka gondolom az ic-k tápja is. A másik egy 5A os diódán megy a sorkimenőre. Ha ezt lekötöm, akkor halk sipolások,és sokkal ritkább kattogások mellett 11V körüli érték jön ki az LM317-nek, de a táp így is kapcsolgat ki-be.. A sorkimenő tranyója kimérve jó. Lehet a sorkimenő elszállt??
Előre is köszi a válaszokat!
(#) zoly15 hozzászólása Júl 23, 2008
Sziasztok!
Valaki nem tudna feltenni ehhez az EL fóliához való inverter rajzot?

üdv
(#) trudnai válasza cpumaster hozzászólására (») Júl 23, 2008
Szia cpumaster,

Persze, hogy nem mindegy, ket mas funkcioju IC ez, miert is mukodne? Olyan mintha egy diesel mozdonyra rakotned az aramot es nezed nem forgatja meg a motort - utana meg keresed melyik henger sult be, pedig csak mast tettel bele... 7404 hex inverter a 7407 meg buffer driver ha jol tevedek.

Megmondom oszinten nem tudom mi van nalad, meregetni kellene, hogy milyen feszultsegek vannak, asszem van valami diagnosztika is amikkel a PGD PGC-t lehet lemerni de ezt azt hiszem masok jobban tudjak nalam

12V-os stab kockabol kijohet 13.5 ha pl van a kozepso laba "alatt" ket dioda sorba kotve, ami 2x750mV-tal megemeli a szintet...
(#) mex válasza Collector hozzászólására (») Júl 22, 2008
Nem alkalmas. A bevonatos fogyóelektródás ivhegesztő (akár inverter,akár hagyományos) jelleggörbéje eső tipusú,neked pedig egyenes kell.

Persze lehet kapni átkapcsolható jelleggörbéjűt is,de ez drágább,kommersz tipusban nem is nagyon van.
(#) proli007 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Júl 22, 2008
Hello!

Nem tudom melyik kapcsolás működésére gondolsz a kérdésedben. De..

A TCA-nak az adatlapján látható a belső felépítése. Egy "műveleti erősítőből", és egy "inverter" tranyóból áll. A műveleti erősítő pozitívan vissza van csatolva, és a bemenete a tápfeszültségből leosztott "referencia" feszültséget kapja. Így egy feszültség komparátor van kialakítva. A komprálási feszültség és a hiszterézis értékét a tápfesz befolyásolja. Az adatlapon látható is, hogy a tápfesz %-ban van megadva értékeik.

Az NE555-nél hasonló a helyzet. Csak itt a komparátor kissé korrektebb megldású. Az áramkörben található, egy RS tároló, melynek a Qnegált kimenete van kivezetve. Belül van három 5kohm-os ellenállásból álló feszültség osztó. Így belső referenciaként, a tápfeszültség 1/3-ada és 2/3-ada áll rendelkezésre. A két referencia feszültséget hasomlítja össze a bemenettel a két műveleti erősítő, és billenti az RS tárat. Ha a 6. láb feszültsége magasabb mint a tápfesz 2/3-ada, akkor Set vezérlése van a tárolónak (a Qnegált kimenet L szintű lesz). Ha a 2. láb feszültsége alacsonyabb mint a tápfesz 1/3-ada akkor, akkor Reset vezérlése lesz a tárolónak (a Qnegált kimenet H szintű lesz). Tekintve, hogy a két bemneti láb (2-6) összekötött állapotban van, a bemneti feszültség változására, mint "hiszterézises komparátor" működik az áramkör. Ha a bemneti feszültség 2/3-ad tápfesz felett van, a 3. láb L szintű lesz, és mind addig ott is marad, míg a bemeneti jel le nem csökken a tápfesz 1/3-ada alá. (és szintén ott marad, míg újból el nem éri a 2/3-ad feszültséget. A tranzisztor a kimenetre azért kell, mert a TCA kapcsolása "nem fordít fázis", (azaz, ha a bemenet magas, akkor a kimenet is magas szintű) az 555 viszont igen. Valamint az 555-nek nem szakadt kollektoros a kimenete.

üdv! proli007
(#) berkigyuri válasza titi hozzászólására (») Júl 20, 2008
Hali.titi. 8 ohm-mal terhelem sajna csak 20V DC-m van de ez gyári LITEON inverter 6A-t simán bír.Úgy ahogy mondtad azt csinálja,hogy kb:4 sec múlva elkezd halkulni és torzítani míg teljesen el nem halkul de abba a 4 másodpercbe nagyon királyul tisztán,szépen szól hangos mint állat(240W-os hangszóróval).Nem teccik neki a 20V? szerezzek valahonnan 25-öt?
(#) (Felhasználó 5837) válasza Riggs hozzászólására (») Júl 18, 2008
Üdv!

Én arra gondoltam, hogy amit a generátor előállít 120V-ot "letranszformálnám" 48 V-ra ami ugye 4 akksi ra megfelelne.
Akksiból valami nagyobbat ( 150Ah ) választanék, az már eléglenne kb 1kW -ra.
( Az már szerintem annyira elég lenne hogy a család tv, szám.gép, +pár világítóberendezés energiafelvételét biztosítsa. )
Utánna pedig invertálnám a 48V-ot 230V AC -re.

Egyébbként a teljes, eredeti szélgenerátor szett:
* FD3.2-2000/120 típusú 2000W-os szélgenerátor
* N3000/120 tipusú 3000VA-es inverter / UPS
* 10 db 12V/120Ah zárt savzselés akkumulátor

Br.:1.256.400,- Ft lenne.

T.: Márk
(#) (Felhasználó 5837) hozzászólása Júl 18, 2008
Hy!

Mi a véleményetek a mellékelt szélgenerátorról?
(A generátor 504.000Ft + 155.000Ft a csőoszlop, feszítő kötélzet.)

Szerintetek megépíthető házilag a hozzávaló inverter, hálózati inverter, és mekkora akkumlátorokat ajánlanátok hozzá?

Üdv: Márk

szélgen.pdf

(#) idlob válasza AMD hozzászólására (») Júl 18, 2008
Akkor kell venni egy olyan hálózati töltőt, ami tölti. Aztán innét két út lehet:
Gyári inverter egy akkuval. (Egyszerűbb kivitelezni, de drágább, nagyobb, hatásfoka kisebb.)
Szétkapni a töltőt, megnézni mekkora fesz. van a trafó után és oda bekötni egy megfelelő akkut.
Az akku kapacitását nem árt egy picit túlméretezni. Én valami ólomakkut használnék, méretben ugyan nagyobbak, de olcsók és egyszerű tölteni őket (konst. fesz + nem annyira érzékeny a túltöltésre)
Következő: »»   241 / 258
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem