Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Igen,láttam 100w-t is,de most találtam itthon napelemet (1,2V)-os lehet solar lámpából nem tudom mit lehetne vele kezdeni,de ha ennek a segítségével lehetne 220-t csinálni,nagyon örülnék így nem lenne gond a fogyasztással.
Szerintem mindenképpen kellene 12V-os inverter,de kéne egy 1.2V-ból 12V-t csináló inverter is,vagy van olyan ami 1.2V-ból azonnal 220-at csinál?
Nem bukta, mert nem az egész inverter megy a stabkockáról, csak a vezérlés.
24V -ról működik, 300W-os (elméletben).
Nem néztem át alaposan, de ez már használhatóbb. Bővebben: Link
Viszont arra nem gondoltok, hogy ez a stabkocka max ha jól emlékszem 1.5-2A visel el, az inverter pedig magában, terhelés nélkül is simán elfűti ezt a teljesítményt. Szóval ez alapból bukta, esetleg más kapcsolással kéne próbálkozni, szétnézek, találok-e valamit.
valaki tud erről az inverterről mondani nekem valamit? DELTA DAC-08B031
annyit sikerült már kiderítenem, hogy elég sok lcd-nél használják, de azt még nem, hogy melyik láb hogyan csatlakozik (milyen jel kell neki). van nálam egy n35bs1 laptop, amiben ez az inverter van, és valószínűleg ez döglött meg, de mielőtt kicserélem párezer forintért, jó lenne leellenőrizni, hogy egyáltalán a bemeneten megkapja-e a szükséges feszültségeket. (kap 21-22V-ot, meg testet, meg egyik lábon 3.6V-ot, de kérdés, hogy miket kellene kapnia) ha máshogy nem megy, akkor marad a megoldás, hogy egy sima moddingos fénycső inverterével fogom meghajtani a háttérvilágítást, de jó lenne az eredeti ![]() szóval, ha valaki tudna nekem jelszintekkel segíteni, az jó lenne. (és igen, megtaláltam ezt az oldalt is, de ott úgy tűnik nem ehhez az inverterhez van a lábkiosztás, mivel 21-22V-ot kap, nem 12-t)
Jelenleg csak távlati tervként szerepel nálam a diag, mivel nincs most saját szekerem. Valószinűleg valami megbízható, elterjedt tipust fogok venni használtan, ekkor jöhet szóba a tipusspecifikus verzió megvalósítása. Addíg maradnak a bármely kocsiból könnyedén kinyerhető paraméterek ( seb., ford., temp. stb. ). Ha komolyan akar az ember foglalkozni vele, úgyis be kell szerezni a Bosch KTS-t... Ahhoz elég 1 lepukkant asztali PC - mivel inverter mindíg van a kocsimban - és még a hifi is bővíthető vele multimédiás irányba, szinte ingyen. A kivetítés viszont érdekes dolog, az tényleg feldobja az összképet. Szerintem a ledes verzió főként azért jobb, mert nagyobb számjegyeket tudsz megjeleníteni alapból, nem kell nagyítani, olcsóbb is és nem generál akkora adatforgalmat, mint 1 grafikus lcd. Torzításra nem feltétlenül van szükség, ha nem a szélvédő leggörbébb sarkában akarod látni. Én egyszerűen oldanám meg: digitenként 2-3x7 db 10 mm-es led, és ha nagyon maximalista vagy, a korrekciót a ledek pozícionálásával el tudod végezni. A fordulatszámot is rá tudnád 1 ledsorral applikálni. A helyedben 2 színű ledekből csinálnám a számkijelzést, az további funkcióval bővíthetné a cuccot: pl. egy előre beállított sebesség felett átválthatna más színre. Az egészet süllyesztve bedobozolnám, hogy a ledek saját fénye ne zavarhasson a vezetésben, majd nemes egyszerűséggel fektetve felragasztanám a műszerfalra. Természetesen a program megírásakor ügyelni kell a számok megfelelően tükrözött megjelenítésére. Zárójelben tenném hozzá, hogy a Conrad is forgalmaz valami hasonlót, ötletgyűjtés miatt azt is érdemes lenne megkuksizni. Közben megjött val.színű a progid, köszi szépen. A "kivetítőhöz" pedig sok sikert!
Azzal ba... ki vele, hogy csináltam egy visszacsatolást az egyik szek. körről . Valamit elrontottam és megszaladt a tápláló inverter. Elselyén lessz egy nagy repcsis buli (bográcsozás sbt )akkor találkozok az ötletgazdával.Gyere át a minden ami modellre.
4 db a gépben?? én vevőakkunak is ötöt rakok. Nincs benne motor??Amugy terepen fesz emelő tápot ,vagy olyan töltőt használok amiben benne van a fesz emelő inverter.Laptop tápom van +L 200 as IC vel készitett fesz és áramgenerátor.
Tudom, hogy korábban énis kardoskodtam a DCC mellett. Építettem is két dekódert már, és 1 vezérlőt. Bár mozdonyban még nem próbáltam ki.
De most nekem is szöget ütött a fejembe, hogy lehetne másképp is. A következőre gondoltam: hasonloan a dcc hez a jel egyben a táp is, de én sima RS232 re gondoltam. Csak egyirányú átvitel, a vezérlőtől a mozdony felé. Ez azért tetszene, mivel lehetne használni a pic hardveres usart-ját, és pwm-jét. Nem kellene ügyelni a pontos időzítésekre, igy magasabb szintű nyelven lehetne irni a dekóder programját, nem csak asm ben. Ami gondot okozhat, a jel levétele: mert dcc nél a polaritás mindegy, mivel a bitek ideje különböző. De rs232 nél fontos a jel polaritása is. Arra jutottam, hogyha nem akarjuk manuálisan kapcsolgatni a mozdonyon hogy menetirány szerint melyik szálról vegye a vezérlő jelet, akkor kell egy vezérelhető inverter. Ha a pic nem vesz értelmezhető jelet egy ideig, akkor polaritást vált az RX lábon egy külső XOR kapuval. Szoftveres usartal talán nem is kell külső IC, de ez nem annyira szimpatukus megoldás. Ha mégis szükséges lenne a viszirányú kommunikáció pl. programozáskor, akkor lehetne villogtatni a mozdony lámpáját, és optoval levenni a soros jelet.
Csak jelzem:
Fenn van az inverter kapcsolás a másikon.
öcsém
![]() ha tényleg szükség van arra a 18000n/m re, akkor ahoz hogy 1µF os kondit 400V ra töltsük 2,33ms alatt, 68,58~70W os inverter kell!!! ugy jön ki hogy Q=C*U=I*t I=C*U/t --> P=C*U^2/t C = az energiatároló kondi kapacitása U = a töltési végfesültség I = a töltőáram (áramgenerátoros töltést feltételezve) ez elég dúrva primeráramot igényel: kb 6A-t 2,333ms ideig. A kérdés, hogy az akku ki tud e adni ilyenimpuzuszserű áramot?
Mondom én,hogy izmos az az inverter....
Azért a 18000n/min nem kevés....
Milyen moci ez? De hogy a kérdésre is válaszoljak: az a~ 2.3ms bizony kevés,izmos inverter kell...
Szia!
Idézet: „Nincs külön szintillesztés. PLC 24V kimenő jele megy az optóra, az meg kapcsol a Shift regiszternek 5V-okat. ” Hát maga az opto adj a szintillesztést, hiszen a PLC kimenete 0/24V a TTL bemenete 0/5V. Idézet: „Mit értesz hiszterézises bemeneti tagon, meg mi lenne a szerepe az integráló tagnak? ” Fercivel egy órajelre jár az agyunk. ![]() Az integráló tagnak a szerepe, az esetleges zavarjelek kiszűrése. A hiszterézises inverter, meg növeli a zavarsávot, és vissza állítja a jel meredekségét. (Ezt akkor is alkalmaznám, ha nem használnák integráló tagot.) Idézet: „Hogy gondoltad a megfeleő számú léptető órajel számolását? És hogy történne az IC törlése? Ha törénik egy adatkiküldés, akkor utána törlődik, vagy ha nem is törlődik, akkor Q0-ról kezdi a következő adat beolvasást, shiftelést. ” Megrajzolnám mire gondoltam, csak értelme nem volna, ha azt mondod, hogy "már kész a panel meg megvan az IC". Egyébként, az -SHCP jeleket számolnám és megnézném, hogy az adatátviteli idő alatt, eléri-e a 16-ot. Ha nem, akkor hibás az adatsor. Mivel nem lehet egyszerűen törölni a shift regiszter, 16db nullát léptetnék be. Tehát a SI vonal alacsony állapotában, 16db órajelet generálnák az -SHCP bemneten. Persze ez egy kalap IC-t jelentene plusz ban. Így továbbra is fenntartom a véleményem, hogy ha adatellenőrzést is szeretnél, azt nem érdemes diszkrét elemekből építeni. Amúgy az adatátvitel biztonságát, Én úgy oldanám meg a helyedben, hogy visszaolvasnám a PLC-re a kivitt adatot, és ha egyezik, csak akkor másolnám be a kimenetre. (persze nem ezzel az IC-vel) akkor a PLC eldönthetné, mi legyen. (A jó öreg ECHO!) Egyébként eldönthető, hogy a 16db kimenet milyen állapotot vegyen fel, ha az adatátvitel hibás? (Amúgy Szilvának igaza van, gondold át a regiszter működését. Mert hozzászólásaid alapján az látszik, hogy nem tiszta. Mert ilyen nincs hogy innen kezdi, meg onnan kezdi. Ez egy FiFo regiszter, ez csak taszigálja a jelet befelé, az órajel ütemében.) A PLC működtető diagramját közre adhattad volna, akkor kiderült volna a segítőknek néhány dolog, pld. hogy mit teszel rosszul a vezérlésnél. (Azt pld. figyelembe vetted, hogy a kimeneteit kb. 100msec-onként írja megés egyszerre, ha jól emlékszem?) Ha optocsatolót alkalmazol, akkor miért kell közösíteni a tápfeszt? Akkor egy sima feszültségosztó egy zénerrel is megtette volna. De jó az opto, csak a földelések kialakítását (vezetékelés-táp) ki kell agyalni. Bocs, ha számodra triviálisakat írok. üdv! proli007
Az a helyzet,ha a szikra idejére nem állitod le az invertert akkor a begyújtott tirisztor feleslegesen terheli,ráadásul ha az inverter a tirisztor tartóáramánál nagyobb áramot képes szolgáltatni akkor az nem képes kikapcsolni. Ezért is volt neked csak egy szikrád.
Egyébként meg :óráslupe,és jó adag türelem! Volt amit szó szerint morzsányi darabokban szedtem szét,de nem használtam semmiféle löttyöt,nem is ment tönkre egy alkatrész sem.
kedden megyek a szerelőhöz, megnézem a lendkereket, ha nem húz sok elögyujtást a peremív, megpróbálom samara modul +elötéttranzisztor, vagy optocsatoló+ wartburg kistrafó(kis áramfelvétel) összefércelni(már régebben csináltam ilyet és bejött) aztán nyugodt körülmények közt lassan lehet bontogatni az eredetit. Egyszer már dobtam acetonba honda dio inverteres gyujtást(daytona racing cdi) szétnyomta az acetun a trafot mint a sz@rt.Különben minden inverteres gyujtás oszcillátorát letiltják a gyujtás idejére? Multkor valahol láttam feltéve egy linket ahol uc3845-tel volt egy inverter, de a feszültségvisszacsatoláson kivül semilyen tiltás nem volt.Hogy is van ez? Ha megtalálom a linket, mad felteszem...
Szevasztok. Szétbontottam egy amerigo márkáju 50 köbcentis négyütemü robogó(kinai!) gyujtomodulját egy motorkerékpárszerelő kérésére, mivel nem tud a nagyker sem rendelni ilyet. A szerelő elmondta, hogy a blokk Honda jellegű. A csati 4 kivezetéses, és gerjesztőfeszültség helyett 12V-ot kap.Szétszedtem egy bizonyos szintig, és látszik is az inverter trafója.Kiderülr, hogy a z inverter tranzisztor(TIP41C) emitterellenállása szakadt. Rétegellenállás, bele tudtam mérni a közepéig (a beleköszörült spirál egy pontján volt elfüstölve) kb. 1 ohmra saccoltam. Be is indult az inverter(kb230V-ra töltötte a kondit, de csak egy szikrát produkál inditozás után. Rájöttem, hogy azért, mert a tirisztor bekapcsolva marad, és az invertert folyamatosan terheli.Az egy szikra után erőteljesen sipol is az inverter. Találkozott már valaki ilyesmivel?
Az ilyeneket inverterrel hajtják meg, bár amit én vettem 2 napig birta majd megadta magát, ezek után terveztem magamnak 1et, de van már egy ilyesmi téma!!!! PC neon inverter....
Sziasztok.Tudnátok segíteni??az alábbi kapcsolás megépítve csak 110 V-ot produkál.
Mi lehet a gond vele?? köszi előre is köszönöm a válaszokat. 555 inverter Diagram
Egyenáramú motort már nem szokás tirisztorral szabályozni, jóval egyszerűbb áramkörök építhetők mosfettel. Használd a keresőt!
Szinkron vagy aszinkron motor? Háromfázisú motoroknál sem tirisztort alkalmaznak manapság, hanem mosfetet vagy igbt-t. De ez nem olyan egyszerű mutatvány mint az egyenáramú motornál. Frekvenciaváltó néven ismerik az ilyesmit, és inkább célszerű megvenni. A 12/24V-230 átalakításhoz meg inverter kell. Van is itt az oldalon a kapcsolások között ilyesmi, talán épp 500W-os. --------------------------------- Nekem a kérdéseid alapján elég kezdőnek tűnsz. Az egyenáramú motort megoldani nem gond, de a másik két feladat üzembiztosra, jó hatásfokkal - és hogy ne legyen egy maréknyi eldurrant félvezető a hátad mögött - nem egyszerű megoldani.
Hello!
Tudom hogy nem tartozik szorosan a témához, de nekem van egy grafikus LCD-m ami EL háttérvilágítással rendelkezik. Ehhez kéne nekem inverter. Van itthon egy kék hidegkatódcsöves moddingcuccom aminek elszált a tápja. A tápba egy tranzisztor és szerintem egy kondi halt meg, ezeket kicserélve müködni fog elvileg. A kijelzőmnek 100v ac és 400Hz kell. Erre annyi van irva(a tápra) hogy 94 V. Ha ezt rákötném akkor mi történne? Előre is köszi a segítséget!
Sziasztok! Sly : én is megépítettem csak fet-et használtam és a pozitív feszt a tekercs kapta a negatívat meg a fet kapcsolgatta rá. A trafót én saját magam készítettem el primer asszem 20 menet volt a szekunder meg vagy 600 körül minden réteg jól elszigetelve egymástól. A vasnak egy monitor légréses magját használtam, de próbálkozásaim során pc-táp trafóval is tökéletesen működött, és az áramkör nem kényes a trafóra. Egyedül egy problémám volt hogy a FET iszonyatosan melegedett de egy 2k-s heli trimmert tettem egyik ellenállás helyére és azzal gyönyörűen lehet szabályozni a felvett áramot/fényerőt és így mindenki csak belövi a fénycső teljesítményére és kész. Habár ez nem a legjobb megoldás, gondoltam egy félhidas inverter megoldásra IR fetmeghajtóval... de most a maxim félhídas ic-jével akarok próbálkozni
![]()
Köszi a segítséget.
Alakul a dolog,már csak a PC-n lévő inverter csatlakozó típusát kell megtudnom. Írok a kínaiaknak,akiktől a PC van. ![]() üdv.
Üdv mindenkinek! Lenne egy nagyon fontos kérésem!
Van egy ferrit magos transzformátorom. A típusa INF111200, és ennek kéne az adatlapja! A képen látható, kis inverter, egy régi scannerben lakozott! (nemtudom mienben, mert úgy kaptam romokban) A képen az látszik hogy egy 36W-os fénycsövet nagyon könnyen meghajtott ! (kondenzátor effektus) Az áramkör 210-250mA -t vett fel, 8,4V volt mellett! (ja azért nem az eredetit használtam mert az el volt törve, és sajnos így kaptam!) Esetleg aki megtalálja hozzá, az adatlapot annak küldök egy kapcsirajzot a kütyüről, meg persze akinek kell. Nagyon egyszerű megépíteni, nagyon kevés áramköri elemet tartalmaz, és kicsi a fogyasztása is!
Sziasztok!Megépitettem itt a hobbielektronikán közzétet cikkben szereplő 12voltról működő neon invertert amit Topi irt.A kapcsolás működőképes igaz sokat keresgéltem ideális "kis sárga inverter trafó" után ahogy azt topi leirta de sehol sem találtam ijent a üzletekben nemis hallottak róla.Találtam egy szerintem nagyon jó megoldást miszerint vettem egy 1.5voltos ceruzaelemmel működő gázgyujtót amibe van egy kis elektronika és egy magasfeszültségű transzformátor na én ezt a transzformátort tettem bele az inverterbe és jó is lett a baj csak annyi hogy elég gyengén világit a neon amit rákötöttem(20watt).Ha 12-voltról táplálom és teljesen feltekerem a 10k-s potit akor szép erős a fénye de viszont ilyenkor az 555-ös melegszik de nagyon mivel ugye sok neki a feszültség... Mit tehetnék ilyenkor? Valaki tud megoldást?Várom a válaszokat!Köszi mellékelem a kapcsolást is!
![]()
Keress melegedő alkatrészt, nekem bevált. Egy inverter szállt el, egy 74HCT04-es. Kicseréltem, de még valami mindig nem jó, a LED felvillan 1 mp-re a gomb lenyomása után, de semmi más nem történik. Tápról táplálom.
Nem kap visszajelzést, hogy minden táp rendben lenne? Mit mondtok, mi produkálhat ilyet?
Úgy gondolom, hogy ez az inverter egy kicsit komolyabb, és leirás is van hozzá, de nyák nincs. ez a gond. valakinek nincs ehhez a kapcsoláshoz, egy nyák?
Ha tényleg Romániában is sikerrelszeretnél ,,,versenyezni,,, ,akkor első sorban a kapcsolodó komponensekben érhetsz el komoly sikereket.Föleg szigetrendszerű üzemmodban.Itt a jelenlegi trend,amire valaki is ad valamit,a következő: elsősorban az áramforrás,napelemek+szélturbina,kb 2 Kw,fele,fele arányban+ a kapcsolodó töltésvezérlés,az egész 48volton.Tárolóegységek : 4, 8, 12, db180-220A/Ora/12volt-os akkuk.Kimenöegységek,inverter,2,2-4,5Kwattosak,STABILIZÁLT kimenettel,230voltra.Ujjabban egyre jobban nő az igény a 4,5 Kwattos,stabilizált inverterekre.Szélgenerátort egyenlöre nem nagyon veszik,inkább házilag készitenek(egyesek tákolnak).Viszont például igen nagy az igény a jóminőségű széllapátok,szettek iránt.Ugyszintén nagyon keresettek a 10x10x50mm-es neodym mágnesek.Ezenkivül még nagyon sok, ehhez kapcsolodó árucikk.Ha az ilyen igényeknek elébe tudsz menni,szerintem máris nyert ügyed van.Persze közben az árakra is jó lessz odafigyelni.Üzlet nyitáshoz ajánlanám Marosvásárhelyt,esetleg Kolozsvárt.
Jut eszembe, mondjuk az is közrejátszik a dologban, hogy amíg magyarországon átlagban, a szélméréseink alapján, átlagos helyen, 3,5-5 m/s átaggal szokott fujdogálni a szellő, addig Szlovákiában Dobsinán ennek a kétszerese, fent a hegyen. Természetes, hogy egy ilyne helyre megéri befektetni néhány millió forintot, mert egyértelmű, hogy ütemesen meg fog térülni a beuházás, itt megbízható forrás lesz a szél. Volt már példa rá, hogy kimentünk pl. egy faluba, ahol a bácsi a kertjébe szeretett volna egy efféle berendezést, de a maga a falu olyan szépen szélárnyékban volt...(meg volt olyan kérdés is, hogy értem én, hogy a levegő nyomáskülönbsége, de hogy lesz abból áram)...Meg tudni kell azt is, hogy bármelyik beruházásnál legalább akkora hányada a torony mechanika kültséggel, talazattal, veszítőzsinórokkal, mint maga a turbina, és legalább mégegyszer annyi az akkumlátorok, inverter, esetleg vezérlés összesen. Tehát kinézel egy turbinát, annak az árát szorozd meg hárommal és kb. annyiból fog menni a rezsó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |