Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Ha ég rajta a power-LED, akkor szerintem nem a táp, hanem az inverter rossz. (Nincs háttérvilágítás->nincs kép).
Hali !
Kaptam egy működésképtelen Gateway 2000 NOMAD 425SXL-t. A benne lévő LCD típusa: LM64N675. Az lenne a kérdés valakinek van-e valami adatlapja v bármi, semmit se találtam a barátommal guglival ![]() Szétszedve látni hogy a fénycső inverterének a fekete a GND a szürke meg gondolom a +. 5V kell neki vagy mennyi, szerintetek? Nem nagyon akarom elfüstölni.. Illetve a kérdés ha csak ráadom a feszt, begyújtja a fénycsövet vagy kell neki valami enable signal v mi, ugyanis az inverter nyákjára rá van drótozva 1 kis nyák amin fényerö meg kontraszt potik vannak. Meg egy kapcsolo ami asszem hogy a kijelzöt invertálhatja talán, de nem esküdnék meg. Az adatkábele meg 15 eres, kék fehér erek felváltva illetve 1 db piros valahol közép fele. Nem tudom milyen jel mehet.. sztem nem lvds de ki tudja !? ![]() Ha valaki bármiben tudna segíten nagyon megköszönném ![]() Edga'r
Nyitottak az ajtóK!
Napkollektor már van melegvízre. VAn még biológiai szennyvíztisztító és lesz talán az idén esővízhasznosítás. Gondolkodom még a hőszivattyúban is. A most épülő házunkban már alacsony hőfokú fűtésrendszert (fal- és padlófűtést) építünk ki. Később napelem is szóba jöhet, de előbb ezt a nyavaját kell belőni. A saját munkában sincs hiány, csak az elektronika egy kicsit fehér folt a számomra. Az Alet egyébként egy korrekt cég. A rendszerem egyébként számlával négyszáz volt. 1000W/48V generátor, 12m-es oszlop, 4X100 Ah akku, átapcsoló állomás, tölt. vez., inverter. Persze mindez szép, csak nem nagyon működik. Egyébként levettem az inverter burkolatát, de nem láttam semmit, ami utalna a pukkanásra. Most abban is bizonytalan vagyok, hogy a töltésszabályzó is sérült-e esetleg. Az előbb néztem a saruknál 53V-ot mértem. Ha levettem a töltőt aaz akkuról, akkor 65 V-ra is felpörgött az aktuális szélnél. A szabályzás azonban nem kapcsolt be. Jelent ez valamit? Majd megkérdezem, hogy milyen gyártmány az inverter, habár azt mondják abban sem minden bóvli.
Hi!
Szeretnék egy gyors kis technikai segítséget kérni tőletek. Adott egy kis TFT modul, ami 12V (pontosabban 8-16V) betápról megy, és kompozit video jelet fogad. Továbbá lehet rajta persze szabályozni a fényerőt, kontrsztot stb. Jelenleg a lényeg az, hogy csináltam egy panelt, amin rajta van a 12V betáp, amiről megy az inverter, illetve az abból előállított 5V-al potikon kersztül szabályozva vannak a kép tuljadonságai (az előbb emlitett kontraszt stb ... ) . Továbbá van rátéve a panelre egy s-video bemenet (erre van szükség a video jel küldő egység miatt) aminek a "2 video jele egyesítve van egy 470 pF-os kerámiakondival" igy adja a kompozit jelet ... a kérdésem a következő: hogyan lehetne megoldani, hogy ne szedjen össze zajokat a cucc, ugyanis a kép "remeg" és picit zajos is ... esetleg leárnyékolni a video részt a panelen, vagy valami szűrő IC , szűrőkondi egyebek? Légyszi irjatok valami okosat rá nekem ... ja és egyszerű legyen, valamint könnyen beszerezhető .. na jó igy már lehet sokat kérek... ![]() Az áramkörröl annyit, hogy végtelen egyszerű, jelenleg a PC 12V-járól üzemel, és az 5V -ot L78S05CV állítja elő, onnan az 5V-al közvetlen van szabályozva 1 k-s trimmer potikkal a megfelelő képtulajdonság ... emellet a panelon fent van az svideo in csati, utána a kondi, mindez egy "külön területén a nyáknak" ... az össz info/betáp egy szalagkábelen megy a TFT modulra ...
Összedobtam egy kapcsolási rajzot! Az volna a kérdésem, hogy az inverter tranzisztornak milyet használjak, és az előtét ellenállás mekkora, és még hogy ebben az áramkörben kell e a BD249 elé előtét ellenállás, és ha igen akkor mekkora? Bár gyanítom mintkét tranyó básisához kell ellenállás! Ja és ha találtok hibát légyszi szóljatok! köszi!
![]()
Hát ebben a kapcsolásban a T1 tranzisztor nem mint "meghajtó", hanem mint "inverter" szerepel. Célja, hogy az 555 állandó értékű kondi kisütő impulzusa, ne kioltsa a ledeket, hanem felvillantsa. (Ebben a kapcsolásban, csak a felvillanások sűrűsége fog változni, a felvillanások ideje nem.
- Amúgy a 2.2kohm igen soványka, ha a 2N3055-nek 50 bétát számolunk, akkor sem éri el a kollektor árama a 300mA-t. Ha a terhelés ennél több, nyugodtan lehet csökkenteni a 2.2kohm-ot. - 3A-es Led meghajtás esetén nem számíthatunk 30 bétánál többre, tehát a bázisáramnak 100mA-nek kell lenni. Így az ellenállás már 100ohm-ra adódik (most már 2W-os kell). - Így a T1-et is célszerű cserélni, pld BD139-re. 50-es bétával számolva, a bázisárama 2mA. Tekintve, hogy az 555 kimenete nem megy fel egész a tápra (kb. 10V). A T1 bázis ellenállása így 4,7kohm-ra adódik. - A 2N3055-öt mindenképpen egy kis hűtőbordára kell szerelni. (kb. 1W hő fog benne keletkezni) - A Darlingtonnak, mindig nagyobb a szaturációs feszültsége (0,6..0,8V míg sima tranzisztornál kb. 0,2V), tehát nagyáramú meghajtásnál jobban is füstöl! Kapcsoló üzemben akkor már jobban jár az ember egy IRFZ44-es Fet tranzisztorral. (100...300Ft) Annak kb. 30milliohm a nyitott csatorna ellenállása, így még talán hűtés sem kell neki (3A kb. 300mW) Szóval, a meghajtók méretezésnél, valami hasonló módon kell gondolkodni. üdv! proli007
Egy ilyen rendszer gazdaságosságárol beszélni nagyon sokat lehet.De ha komolyan gondolod a témát akkor mindenképpen ,,,,bövitened,,,,kell.A szélgenerátor nagyon jó ugy ahogy van,csak a tárolo egység és az inverter jelent gondot.Az inverter kimenöfesz stabilizálására tippet csak az elvi kapcsolási rajz ismeretében adhatnék.De,maga az invertered kimenő teljesitménye igen kicsi ezért is javasolom egy min 2,2 kwattos beszerzését,csak arra ügyelj hogy ha lehet legyen szinuszos,és föleg a kimenöfesz legyen gyárilag lestabilizálva.Erre vannak magyar-ón. is erre szakosodott cégek,a netten könnyü elérni öket,itt a hobbi elektronikában is találsz jó sok linket,csak olvass vissza.Ja,még valamit:a kinai cuccoktol OVAKODJ!!!!Erre személyesen ráfáztam.
A problémád igen ismerös.Elsőre az inverterre koncentrálj.Irod hogy kb 1kw az inverter teljesitménye,ez 56v ra(48 névleges) igen kicsi,de ez a kissebbik gond,a nagyobbik hogy az invertered kimenő feszültsége nincs leszabályozva(stabilizálva).A többi gondot csak ez után kellene megoldanod.Nekem amig nem szereztem egy gyári 2,2kw_os stabilizált kimenetű invertert nagyon hasonló gondjaim voltak.Ami a generátor töltés szabályozását illeti sajnos nincs elég használható adatom,mijen renszert használsz.Egyébként csüggedésre nincs ok, lassanként belejössz,türelem kérdése az egéssz.
![]()
Úgy akarom hogy a hálózati feszből csinálok 12 voltot. Azzal a 12 voltal menne az akutöltés és arról menne az inverter. A hálózati feszt nem engedném át.
Nem akarok rellét csak ha van áram akkor a pc tápról megy az inverter meg az akutöltés. Ha nincs áram akkor csak akuról megy az inverter.
Ismerős a helyzet!
A tőltés szabályzó (gyári) nálam is tönkre ment 7812 elszolta magát ezért 70 V felett kapott a 48Vos inverter ami a töltés szabályzó javítása után első terhelés nélküli bekapcsolás után pukkant,de szerencsére azt is sikerült megjavítani. Fel a fejjel!
Megpróbálok pontosítani, habár azóta már ismét zajlott az élet. 1000W-os az inverter, 2,5-es vezetéken viszem kb. 15 m-en a mérőórához ahol betápláljuk az állomással a rendszerbe. Talán relé kapcsol át. VAlami német kütyű. A próba idején TV, 20W-os neon, kazán keringető szivattyú üzemelt.
Délutánig a mosás és sütés idején szünetelt a rendszer. Újra akartam indítani (terhelés nélkül), egy pukkanás és némi amperszag. Az inverter KO. Mivel a töltésszabályzó egyben van az inverterrel, ezért nem tudtam eldönteni hogy az is megsérült-e. MA megjött a szél és bizonytalan lettem, valami nem gömbölyű. Rámérve a töltésszabályzó a sarunál 52 v-ot mutatott. Ha levettem, akkor a szél függvényében felpörgött, volt hogy 70 V fölé, a szabályzás pedig nem indult be, pedig tegnap 64 körül indult és lekorlátozta 56-ra. Mit tudtok erre mondani? Lassan kezd a faxom tele lenni az egésszel. Hónapok óta kínlódom. Van ennek értelme? Köszi a segítséget!
Szia!
ettől azért sokkal többet kéne tudni az egészről.....hogy valami jól félrevezető tanácsot adjunk itt közösen... ![]() milyen fogyasztok, mliyen vezeték milyen táx,mekkora inverter, hogyan kapcsol stb...... ![]() az utólső mondatra: IGEN HA......ugrál a fesz. csúcsok vannak rajta ... illetve ha többszor oda vissza kapcsol.. A kapcsi tápokat óvd ettől. / Sz.gép, video . CD, TV / ![]()
Ezt írták a doksiban:
Idézet: „Ennek köszönhetően a C-MOS áramkörben a P-MOS FET és az N-MOS FET sohase kerül egyszerre bekapcsolt állapotba.” Csakhogy ez egyáltalán nem igaz, mivel a pFET vezérlő feszültsége (Ugs) a +12 V és a gate között jelenik meg, ezért amikor a gate-ek pont félúton vannak, akkor mindkét FET a tápfesz felét kapja vezérlő feszültségként, tehát mindkettő nyitva van. Csak azért nem okoz ez bajt, mert elég rövid ideig (kb. 10 us-ig) áll ez fönt. Azért én nem csinálnék ilyet. Idézet: „ott az jön ki, hogy...” Hát igen, a papír mindent elbír. Valójában ez nem számítás volt, hanem saccolás. Egyébként is elég sok butaságot leírt (lefordított) a srác azon az oldalon. Az árak sem igazak amiket írt. Pl. 150/300 W-os inverter valójában 15000-ért kapható, és az sokkal korrektebb. A kaszkád számítása alapvetően hibás, a gyakorlatban szinte nem is működne az áramkör.
Sziasztok!
Ismételten a kedves szakértői Látogatók segítségét kérem! Lassan alakulnak a dolgok. Az 1000 W-os generátor dolgozik, szépen tölti az akummulátorokat. A harmadik töltésszabályzó már működik is, úgy ahogyan a nagy könyvben megírták. 63-64 V feszültségnél lekorlátoz. Ma bekötöttünk egy 12 A-os hálózati átkapcsoló állomást, ezzel gyakorlatilag már használni is tudjuk a befogott áramot. Az első alkalmazásnál a következőt tapasztaltam: - a kapcsolások során pillanatnyi áramszünet alakult ki a váltás (relé) ill. az inverter felfutása miatt (gondolom ez nem küszöbölhető ki) - inverteres tápláláskor az állomás reléje egy közepes frekvenciájú hangot ad, de ugyenez a hang a gázgazánnál és a nyomtatónál is hallható volt, amely a lakáson belül már zavaró. Valószínűleg ez az elektromágneses zaj zavarja a TV-t is. lehet-e ezzel valamit kezdeni? HA van valamiféle zajszűrő, akkor ez hol szerezhető be? - nagyobb terhelés esetén az iverter egyszerűen leold, majd újra kell indítani. Van-e valami lehetőség arra, hogy valamiféle teljesítmény figyelés is történhessen és a határérték esetém a rendszer automatikusan váltson? Szeretném azt is megtudni, hogy a kölönböző elektromos berendezéseink sérülhetnek-e? Köszönöm a segítségeteket.
hello!
Ehhez mit szóltok? 220/2*10V-os trafóval kb 240 jön ki, nem? http://www.relic.9cy.com/Pretvaraci/2N3055x4_12V-220V_inverter.jpg
Mint az előzőkben irtam összeraktuk a 877-es Pic-el készült riasztót. Olyan sokmindennel nem voltam megelégedve,hogy nekiálltunk a sógorommal áttervezni az egészet és egy gyakorlatilag teljesen új programot irni, mert annyi hiányosságot kellene kiküszöbölni, ami egy kisseb belenyúlással lehetetlen.
Amit a legkomolyabb hiányosságnak tartottunk az a 24 - órás biztonsági zónának a hiánya. Legalább 1 olyan zóna kell ami a riasztó kikapcsolt állapotában is müködik,de jobb ha kettő van. Ezt megoldottuk. A másik a particiók hiánya. Ha van több partició akkor azokhoz hozzá lehet rendelni zónákat igy könnyebben áttekinthető lehet főleg családi házaknál az esetleges külső objektumok védelme. Ezt is megoldottuk. A harmadik, hogy csak egy késleltetett zónát lehetett definiállni. Ez szintén nem jó hiszen lehet különbejáratú garázs vagy hátsó ajtó ahol esetleg több késleltetett zóna kellhet amit külőnálló particióhoz lehet rendelni. Ezt is megoldottuk már. A negyedik, hogy nem volt külön szerviz és külön felhasználó menü. Ez azért fontos mert sok esetben ha a felhasználóra bizzuk a partició kiosztást, biztonsági zóná kiosztást stb....Akkor az idősebbek és a műszaki antitalentumok az első adandó alkalommal mindent el fognak nyomkodni rajta amit csak lehet ezáltal könnyen elképzelhető hogy leválasztanak védendő részeket a rendszerről. / Több esetben találkoztam ilyenekkel gyári riasztóknál is / Nagyjából itt tartunk. Terveink között szerepel még az automata riasztás élesités időre, DCF 77-es modullal az óra beállitása, ami azért kell mert I2C buszos memóriába szeretnénk az eseményeket loggolni. Ezenkivül egyenlőre nem sok ötletünk van annak megvalósitására,hogy a riasztó ne csak vezeték szakadásra hanem rövidzárra is jelezzen. Ez megoldható bemeneti oldali komparálással de az mindjárt alkatrésztemetővé tenné a bejáratot. Zónánként 2 müveleti erősitő, + inverter esetleg optocsatolós leválasztás. Ezt szeretném elkerülni és valamilyen más módon megoldani, ha van valakinek valami ötlete akkor azt ne tartsa magába. Ezenkivül még a mobil illesztésre is gondoltunk a későbbiek során de ez még a jövő zenéje. Van még egy dolog amin gondolkozunk, az a tasztatúra problémája. 4 X 4-es mátrix taszt elég nehezen beszerezhető, viszont vannak gyári riasztótasztatúrák amiket lehetne használni azok viszont mar digit elektronikával kiegészitett tasztok és nem tudjuk milyen protocoll szerint kommunikállnak a központtal. Ha erről van infója valakinek azt megköszönnénk. Ha megoldható ez a fajta kommunikáció akkor az nem csak azt jelenti, hogy egy szép tasztatúrával lehetne szerelni a cuccot hanem azt is hogy a tasztot kiszolgáló 8 lábból maradna még egy pár láb amit egyéb extra funkcióra fel lehetne használni. Egyenlőre itt tartunk.
Na megmérem pontosan mennyit ad az az inverter pontosan ki mert csak elmondásból tudom!Szóval ha eléti a 14V-ot akkor elég 2x7812 szerinted?11,5V még elmegy igaz határeset!
![]() ![]() ![]() ![]()
Mivel ez az egy csatlakozási lehetőség van csak :no: Szétszedni nem lehet mindegyik gépet mivel állandóan másik van és ez a csatlakozás áll rendelkezésre mindegyiken (szivargyújtó) Mi lenne ha pufferelnék az inverter után nem árt az neki
![]()
Szia!
másképpen csinálnám ,,,,, A hütőből gázosat kell beszerezni 230/12/ gáz igaz ezek 60 l -k viszont bármilyen hőforrással mennek petróleum lámpa / gázlámpa / bunsen égő. A gyári 230V-os ha nem energiatakarékos akkor 170-250 W ha igen akár 400 W-s a motor sima négyszög inverter házi LC szűrövel /9500-----12000 Ft+ a szürő 2000 / Tv... milyen ált. megy 24,,28 Vról / ha nem az előző inverter elviszi szűrő nélkül is ! max 90,,,120W /lcd,,plazma más esett...! / fúrógép nehezebb ügy 140,,,,160 V egyenről / nincs fordulatszab. / Az akku töltéshez kell 1 aggregát esetleg akkor kell fúrni ez adhat melegvizet + fűtés rásegitést is ![]()
Szerintem a generátorát át lehet tekercseltetni 230v-ossá. Az inverter jó ötlet csak véleményem szerint egy kicsit drága játék. Valószínüleg az áttekerést olcsóbban megúszod.
Ezek talán szebb képek. Nemsokára készül a teljesen "lámpás" erősítő
![]()
Hali mindenkinek! Gondoltma egyet és meg szeretném építeni EZT
az invertert. Valaki megépítette már? És ha igen milyen tapasztalatai voltak, vagy esetleg működik-e egyáltalán? Ha müxik, akkor mekkora trafó kéne neki? Esetleg EZ vagy esetleg EZ ? Ha valaki válaszolna, azt megköszönném, HALI radiomano
Hegesztőnek nagyon gyengus lenne,meg a jelleggörbéje sem olyan ami kivánatos. Max Co védőgázas hegesztésre lehetne átalakitani,de kellene az előtolóegység +vezérlés igy is csak karosszériamunkákra lehetne használni esetleg. Vagy szükségáramforrásként lehetne hasznositani. Akkutelep töltése hálózatkimaradás esetén +inverter=230V.
hi szerintem hogy ha eléggé
értessz az elektronikához akkor csináld eszt meg http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/olcso_12-220V_inverter.html :yes: a boltban egy 500-w os invertet 13000-ft ![]()
Hát, azt hiszem egy cipőben járunk t. Albrecht, nekem is van egy kísértetiesen hasonló Fujitsu-Siemens laptopom, meg se nyikkan.
De én már kijavítottam egy hibáját, egy melegedő IC-t, mely zárlatos lett egy SMD-s 74HCT14-től (hex inverter). Kérrel kitapogattam az áramkört. De még valami van vele, mert nem indul. De ha kapsz valami forró tanácsot, vagy rájössz valamire, okvetlen írj, engem is érdekel! Ami tudok, illetve nem tudok, hogy mi történt a laptoppal. Egy biztos, a táprészével is van valami, mert egy pici dióda zárlatos, és cseréje után se oldódott meg a probléma. Egyszerűen nem tudom bekapcsolni. Türelem, türelem, tapasztalatot terem.
persze. Nekem így néz ki. LED-es tesztel kijött minden érték. A végére kell az inverter.
Mivel hajtod a csöveket : sima fojtó, vagy inverter?Hol vetted a csöveket?
Hello, ellenőrizd a tranzisztort, esetleg forraszd át az inverter panelt.
12-ből, 110V/60Hz ...a trafót, a bemeneti egyenhez alakitani.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |