Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   250 / 258
(#) fongab válasza Józsx2 hozzászólására (») Okt 21, 2007
Én most tekertetem egy fűkasza motort álló és forgó részt 7500Ft. (azért nem csináltam, mert a forgórészt ki kell egyensúlyozni)
És azért írtam, nem lenne egyszerűbb, a dinamót át tekerni? Mert akkor az akkumulátort, égőket, feszszabályzót, és a gyújtó trafót cserélni kell. De nem kellene keresni helyet a inverternek, ami a hűtő bordák miatt elég nagy lenne, és a alkatrészek rázkódása is gond lesz majd, és a vízről ne is beszéljek.
Elvileg bármelyik 12V/230V/150W lehet használni, csak a trafón a 12V-ra adott menetszámot felezni, a vezeték vastagságot növelni, a 230V adott menetszámot 16-od részére választani, és a vastagságát növelni. A kapcsoló FET, vagy tranzisztor áramát ~24A kitolni és kész.
Árba az inverter, ha egyébként nem cserélnél, akkumulátort olcsóbb. Hosszú távon, márt nem vagyok biztos benne. Több meghibásodási, lehetőség.
(#) ferci válasza Józsx2 hozzászólására (») Okt 21, 2007
Írd be a keresőbe, hogy "inverter", találsz 50 oldalt, olvasd végig és ha semmi jó nincs, akkor szólj... de nem lesz egyszerű.
(#) Józsx2 hozzászólása Okt 20, 2007
Sziasztok !

Szeretném a segítségeteket kérni egy 6V-ból 12-14,5V feszültség előállítására alkalmas inverter építésében. Eléggé kezdő vagyok a témában ,ezért szívesen fogadok bármilyen segítséget(esetleg komplett kapcsrajzot is )

Válaszokat előre is köszönöm !

Ui.: Tudtok ajánlani az elektronika támakörébe tartozó könyvet ?
(#) Pixi válasza ferci hozzászólására (») Okt 19, 2007
Sztm van benne inverter, de ha a BD243-ból jó volt a C akkor ebből is jó lesz a C, mert mindegyik C-s 100 volt körül van!
Amúgy nekem itthon van BD249, vagyis ennek kértem és TIP35C-t kaptam! Ennek a párja a TIP36C?
Meg ugye az erölködőben is a gyári tranyók TIP41C és TIP42C!
(#) ferci válasza Pixi hozzászólására (») Okt 19, 2007
Azt tudnod kellene, hogy az erősítőd konkrétan miről megy.... csak a 12 voltról vagy van benn inverter, 2 x akárhány volt. A C-s biztos elég, hi.........
(#) Gabriell1 hozzászólása Okt 15, 2007
Sziasztok.
Teljesen új vagyok itt. Viszont van egy kis problémám az Philips Lcd Tv-mel kapcsolatban. Szintén az a bajom,hogy nincs háttérvilágitás de amugy van hang és kép is ha oda tartok egy lámpt szemböl akkor látszik minden. Egyszer egyszer néha kivilágosodott de már nem csinálja. Elvittem szervizbe azt mondták dobjam ki mert gazdaságtalan a javitása. Hát ez nem igazán tetszett. Szétszedtem egészen a vékony kis neon csövekig aztán összeraktam de az invertert nem tettem vissza bele. Ugyan ugy müködik van hang és sötét kép is. Hogyan tudnám azokat a kis neonokat begyujtani? Vagy valami más megvilágitási megoldást rá? A tipusa : Philips 32PF5520D/10 és az inverter száma T315XW01V9 köszönöm a segitséget.
(#) Parázs Gábor válasza espi36 hozzászólására (») Okt 14, 2007
Szerintem 12V ból nem foksz 50W-t kihozni.Kellene valami inverter amivel 12V-ból elöálitasz pl:+-30V-ot.
(#) jahui válasza bazzeg hozzászólására (») Okt 7, 2007
Szia !

A megoldást nem a Te problémádra nem tudom, csak írom, hogy 80-100W-ot stabilan hogy szoktam előállítani 24V-on..

Irány csehszlovákia, "SOL" típusú 75*110cm-es 24V-os napelemből veszel 2-öt. Darabja kb 110.000-ből kijön. Hozzá egy korlátozó/töltőt ~30.000. 2db 115Ah meghajtó akksit (nem indító - autóba valót), ez 30.000 /db körül van itthon is. Kb 2-3 évenként megdöglenek ezek az akksik is.

Rövidzárba napsütésban 11-12 A-is tud a napelem, a két akksi bírja 1-2 napig hajtani a 220V-os 100W-os invertert napsütés nélkül is. Erre pedig azt kötsz, amit akarsz.

Az inverter megint külön tudomány, egy automata (annyit termel mindíg, amennyi fogyasztás van) 25.000 környékén kapható. Persze teszkóba van 2990-ért is...

Oda akartam kijukadni, hogy a Conrad aranyárban - (ha nem gyémánt) lévő, de semire sem jó "napeleme"-ről 70W-ot nem tudsz leszedni.

Tartóval, kábelekkel együtt 400-500.000 ból megúszhatod.

Meg ne haragudj, nem az ötletedet fikázom, hanem a napelemet. Üdv.
(#) ferci válasza bazzeg hozzászólására (») Okt 7, 2007
Halott ötlet.
Kondikat hiába raksz rá, ha nincs miből töltés-utánpótlás.
inverter kellene a +/- - hoz meg állandó napfény, aztán jó lenne egy gyenge akkutöltéshez....

A modulod még közepes kivezérlésnél is többet eszik, mint amit a napelemek tudnának wattot.
(#) Georgee válasza king1 hozzászólására (») Okt 7, 2007
Ha érdekel a kapcsim akkor dobom ez működik 100%ra Neon inverter... Én is megtoldottam a vezetéket kb 2 méterrel, nekem frankón működik...
(#) eraviscus válasza lehar hozzászólására (») Okt 7, 2007
Kedve Lehár!
Köszi a választ, amit jó szívvel olvastam. Egy másik fórumon valaki ezt írta:

"Sajnos, nem lehet hasznosítani. A keletkező alacsony feszültséget elkezdenéd terhelni, használhatatlan értékre esne, vele együtt a fordulatszám is. 40 Volt körül esetleg 20-50 wattot már ki tudnál venni belőle. Ha a 48 voltos mellett tartanál 1 12 voltos alrendszert, amiről pl. direktben megy a világítás, annak egy kapcsolóüzemű töltővel tudnál 1-5 amperes töltőáramot biztosítani a nagy töltő megszólalása előtt. Van értelme?
Amikor a 48 voltot (~57,6 Volt töltőfeszültséget) eléri, akkor sem tölt egyből 1000 wattal, a töltőáram a fordulattal, szélerővel szép lassan kúszik felfelé. 1000 wattot az üzemi szélsebességnél (14 m/s?) éri el és a max. szélsebességig (25-27 m/s) tartja, ahol lekorlátoz, befékez."

Mit szólsz ehhez?
Egy kisérletet már végeztem. Autó izzót működtettem a rendszerről. Sajnos csak egy 21 W-os áll rendelkezésemre. Meglepetésemre már néhány voltnál müködött. Szerintem nem lehet olyan elenyésző a teljesítmény.
Egyébként az ajánlott inverter hol tudnám a legkedvezőbb áron beszerezni és kb. mi lehet az ára.

Köszi a segítséged!
(#) king1 hozzászólása Okt 6, 2007
Hello
Arról szeretnék érdeklődni hogy van egy dupla 30 cm-es Revoltec márkáju neonom, és ehez van egy fekete doboz ha jól tudom inverter a neve.
Na a kérdés ez lenne hogy mi történne ha erre a kettő neon helyett 4-et kötnék ?
Mert volt még egy ilyan dupla neonom csak annak a doboza tönkre ment viszont a neon meg jó.
Ja és ha a neoncsövek vezetékét toldani próbálom akkor nem világít utána a neon.
Lehet hogy valami különleges vezeték kell hozzá ?
A segítséget előre is köszönöm.
(#) patexati válasza fongab hozzászólására (») Okt 5, 2007
Köszi megpróbálom összehozni ez a primér szabályzást mert tetszik nem baj ha dúrva mert kis töltőm van ez ahhoz kéne ha 150-200Ah-akkukkat kell töltenem ne legyek meglőve (mezőgazdasági gépek) és ráérek figyelni a töltést !Beállítom a megfelelő Ampert azt ha lejár a töltési idő kikapcsolom az a lényeg,hogy nagy legyen a töltőáram és ezt szerintem ezzel lehetne leg olcsóbban kihozni!Az inverterre azért gondoltam ,hogy beleépítem mert találtam egy egyszerűt mi 500W-ot tud és sima 220/12v-os trafó kell hozzá!A kapcsolást a bikára megoldanám egy nagy teljesítményű forgókapcsolóval mi rendelkezésre áll és összelegózok belőle a megfelelő kapcsolásokhoz egy egyedit ez nem gond mert ez a szakmám!Az invertert pedíg egy mágneskapcsolóval gondoltam összehozni mit a sima 220 vezérelne (kap 220-at töltö-bika,nem kap 220-at inverteren van alapban Szóval a kötözgetés nem okoz problámát Mihelyt lesz egy kis fölös pénzem rendelem is a cuccokat!Átnézem a linkelt rajzodat majd tüzetesebben és megpróbálok kapható alkatrészeket behelyettesíteni legtöbb pénzt az inverter rész visz de kell mert előfordul sokszor,hogy kéne és szerintem az a két volt a szekunder oldalon nem befolyásolja annyira a működést nem spéci elektronikához inkább fúrógép és egyéb kissebb gépekhez kéne!Jól jönne télen is ha áramkimaradás van mivel a központi fűtésünk csak akkor műxik ha van delej és előfordult már több órás kimaradás is!Köszi a választ rá fogok állni a projectre hamarosan!Tényteg egy fúrógép szabályzása nem tenné meg kisseb átalakításal?
(#) valve válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 4, 2007
Szia,..

Na itt vagy ket megoldas a problemadra,.. Az egyik 100w os inverter 12v rol 220v ra,.. Leiras kapcsrajz, minden egyeb szamittasi adatok, (atalakithato tobb`szaz wattra),.. A masik egy 500w os inverter, ezt en is megepitettem es otthon van, muxik is, aztszem meg kep is van rolla itt a hobbielektronika ki mit epit,..
(#) Istike88 válasza alex.taylor hozzászólására (») Okt 3, 2007
szerintem ez jobb lenne neki: Bővebben: Link
de tényleg nem fognak örülni neki a moderátorok!
(#) garamik hozzászólása Okt 2, 2007
Hello!

Újabb kérdéseim lennének TFT monitor ügyben.

1.Ma elkezdtem méregetni a panelen és egy érdekes dolgot tapasztaltam.
Ha a panelban lévő TL494 IC 1-es lábára mérek akkor a következő történik.Folyamatosan 0V-ot mutat a műszer de olyan 3mp múlva eszetlenül elkezd valami sípolni a panelen.
Azt szeretném kérdezni hogy hogyan tudnék megbizonyosodni arról hogy az IC működik e rendesen.
Én odáig jutottam hogy a tápot megnéztem rajta, azt kap rendesen.

2.Egy másik alternatívaként szétszedtem egy régi laptop-ot és abban találtam egy inverter elektronikát.
Csővel mindennel.
Ezt a csövet szeretném begyújtani a saját elektronikájával csak az a gond hogy én nagyokos mielőtt szétszedtem a szerkezetet elfelejtettem megnézni melyik csatlakozón mi megy így nem fogom tudni bekötni.
5 vezeték megy a panelra és elképzelésem sincs melyiken kap tápot és mennyit.Gondolom a vezetékek szinei nem mérvadóak így vissza kell fejtenem a vezetősávokat.Azért lenne jó ez a panel mert akkor a fényerőszabályzás is megoldható lenne valahogy szerintem.
Ha valakinek van 5-lete hogyan lehet egyszerüen megtudni a bekötését ne kíméljen.

Üdv
(#) Gipszi Jakab 2 válasza Gipszi Jakab 2 hozzászólására (») Okt 2, 2007
Helló minenkinek !
Az elmúlt időkben elég sokat kutakodtam e téma iránt

Akit érdekele van egy magyar oldal hol egy igen érdekes inverter megoldás van :

A figura kicsit furcsa de biztos jó szaki

Imégyen a link :

http://fenykapu.free-energy.hu/pajert/index.htm?FoAblak=../pajert1/...t.html

Gipszike
(#) garamik hozzászólása Okt 1, 2007
Szerintetek ezeknek az adatoknak lehet valóságalapja?

17.0" LCD
Diameter(mm): 2.1
Lenght(mm): 374
Lamp Voltage (VL Vms):1500
Lamp Watts (At 5maARMS):5.6
Starting Voltage(Typ.Vms):1900
Intensity(Cd./m2):39900
CCFL's typically run at around 117Khz

Mert ha igen akkor a monitorhoz nem kell más mint egy 1500Voltos 117Khz-es inverter
Bár ezt a starting voltage-ot nem igazán értem.

Link:http://lcdrepair.net/backlightpurchase.html
(#) garamik hozzászólása Okt 1, 2007
Sziasztok!

Valaki nem tud szerezni valami infót (inverter feszültség,frekvencia,áram)erről a TFT kijelzőről:
a TFT hátoldalán lévő matricákon ezek vannak:
PV170LCM
C01P
M170ES-P01
PROVIEW TECHNOLOGY
COMPANY LIMITED

Ez van a Yakumo 17"-os monitorban és ma kipróbáltam egy inverterrel (12V-os PC Neon)de csak halványan világít a háttérvilágítás.
(#) ReFi hozzászólása Okt 1, 2007
Nah vettem egy ilyen UV lámpát:

CCFL lámpa

Ez PC moddinghoz valo, tehát a Molex csatlakozobol volt kivezetve az inverterenek a tapfesz.
Sebaj rádugtam PC-re bekapcsoltam es ment az UV, aztán az UV helyere radugtam aTFT-t es gyonyoruen mukodott az is
Ahogy neztem a molex csatin a sarga vezetekre volt kotve ami ha jol tudom a 12V. Mondom franko mert a Tv is 12V -os adapterrel megy.
Át szereltem hogy a TV-bol kapja a tápot, bekapcsoltam és elfüstölt az inverter
Polaritast ellenoriztem ok. Nem ertem mit cseszhettem el....
(#) garamik hozzászólása Szept 30, 2007
Sziasztok!

A cég ahol szervízesként dolgozom kb. 2 éve vásárolt 20db Yakumo 17'' TFT-t és most sorra kezdenek bedögleni, mindegyik ugyanazzal a hibával.
Bekapcsolás után kb. 2 másodpercig van kép majd a háttérvilágítás eltünik róla de kép továbbra is van.
Szerintem valami inverter hibája lehet,de sajnos nem igazán értek az ilyenekhez.Nincs valakinek valami 5-lete merre induljak el.
A TFT panelre a vezérlésen kívűl megy még 4 csatlakozó amik a háttérvilágítást vezérlik.Ezek kimenetét megmértem és amikor jó akkor van fesz. amikor elsötétedik akkor nincs kép.
Ja szervízbe már küldtük de természetesen nem javíthatóként selejtezésre javasoltként jött vissza mind.
Én selejtként megvenném őket pár 100 forintért ha javítható lenne.
(#) ReFi válasza Mate78 hozzászólására (») Szept 27, 2007
Hohóó, köszi.
Eszerint 860V-os 52kHZ-es jel kell neki és 6mA-rt zabal
Van valakinek ilyen inverter kapcsolasa 12Vrol?
(#) Mate78 hozzászólása Szept 27, 2007
Itt az LCD adatlapja,a 8.oldalon van hogy milyen inverter kell a csőhöz.Ez alapján már megtalálod.
Remélem segíthettem,sok sikert!

üdv
(#) Mate78 válasza ReFi hozzászólására (») Szept 27, 2007
Hali!

Ha az LQ080V3DG01 típusú (sharp) TFT panel van benne,akkor jó eséllyel meg tudom mondani neked,hogy milyen inverter kell hozzá.Ebből meglesz hogy milyen feszültség,és milyen áramerősség kell a csőnek.Lehet még invertert is tudok szerezni,de ha nem akkor is már jó eséllyel után tudod építeni,ha esetleg nem sikerül beazonosítani a vezérlő IC-t.

Üdv.
(#) titi válasza ReFi hozzászólására (») Szept 26, 2007
Hali!
Szerintem kezd azzal, hogy megnézed, az inverter rész megkapja-e a megfelelő tápot.
(bár most olvastam vissza, azt írtad melegszik, akkor biztos)
Aztán nézd meg, hogy D1 jó-e?
Mérd ki a tekercseket, nem szakadt/zárlatos valamelyik?
Szerintem kondikat is ellenőrizd/cseréld. Nézd meg a C7-et is.
Persze az is lehet, hogy az IC szállt el.
Egyébként biztos javítható. A kérdés az, mi a hibás, és mennyibe kerül?
Egyébként konkrétan mi melegedett?
(#) bujdi1 hozzászólása Szept 26, 2007
Sziasztok! Ahogy végig olvastam az egész topicot arra gondoltam mi lenne ha az ember venne egy agregátort (benzines) 1Kw-os folyamatosan 600W-ot bír minden elektronikával fel van szerelve + még van benne egy inverter is és ezt összekombinálva egy szélkerékkel szerintem elég jó teljesítményt lehetne elérni. Árban annyira nem is rossz egy ilyen agregátor 25ezerben megáll de van 3Kw az már húzós 65. Szerintetek ezzel a megoldással jobb teljesítmény érhető el mint 1 autó generátorával? Vagy az agregátornak nagy nyomaték kell amit nem bírna el a szélkerék?
(#) ReFi hozzászólása Szept 25, 2007
Nah hétvégén elővettem.

Ez a display van benne ahogy sejtettem:
Display

Teszek fel pár képet a beléről.
Az első a készülék látható kibontva
A tobbin pedig aza valami ami az inverter lehet.
(#) Stadi válasza sany hozzászólására (») Szept 24, 2007
74LS20 4 Ft a Lomexnél (és van is).

Helyettesíteni úgy (is) lehet, hogy összerakod kapuáramkörökből a 2 db. 4 bemenetű NAND kaput. Pl. 2x3 db. AND kapu és 1-1 db. inverter.
(#) ferci válasza seventeen hozzászólására (») Szept 23, 2007
Kezdj el gondolkozni, mikor, mennyit, hogyan hajtasz és
mennyi töltésre lesz szükséged.
6-7 voltnál nehéz lenne tölteni, akkor kell külön egy pici inverter is erre a célra, hi...
A rajz bal oldalán van egy áramgenerátor, kb. 50 mA, ami 15-16 voltnál kezd el
igaziból töltögetni.
A jobb oldali rész pedig ennél az értéknél leáll. Lehet finomítani, ill. áramértéket
változtatni (180 és 82 ohm).

Kell még egy IC ide, mert a +/- IC-je ugyebár az akku (+)-ról üzemel.
Ha félsz a túltöltéstől, a maradék IC-fél (1., 2., 3. láb) felhasználható az akku lekapcsolására.
Ugyanígy jó lenne a kis sebességnél való töltés beállitásra is ( 8-11 volt puffer ). Megrajzolom majd, ha szükséges valamelyik.

Abban az esetben, ha a kapocsfesz mégsem éri el terhelve az általad leírtakat, módosíthatod
mindkét kört, nem probléma...

Természetesen van még sok megoldás.
(#) deguss válasza Norberto hozzászólására (») Szept 19, 2007
Ha az inverter romlik el, általában, de csak általában és nem mindig, enyhén, a megszokottól erőssebb hangon hallható sípolás észlelhető. Két monitorral is volt dolgom, ami ilyet produkált. Egyik sem az enyém volt, csak szívességből javítottam őket. (Egyiket sikerült is )
Következő: »»   250 / 258
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem