Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Pontosítsunk egy kicsit !!
A motor folyamatosan megy, áttételekkel 10 percenkén mozdul annyit, hogy leguruljon a golyó... vagy elektronika számol-indit 10 percenként 1 golyónyi elmozdulást. Első esetben motorcsere... másodikban meg lehetne próbálni másik áramkört összedobni. esetleg még : 230v50HzAc-> 12-24-x VDc ->inverter 110V60HzAc Ez használható más távoli cuccokhoz is.
Na akkor részletesebben: Az inverter a képernyő mögé volt építve, nyilván az inverter kapta a tápot a gépről, hogy az hogyan, mikor kapcsolta, mittudomén, nem is érdekelt, (szerintem most a topiknyitót sem), ráraktam a 12v-ot és világított a két cső! Ha van az inverteren enable, akkor rátérünk arra is.
Idézet: Honnan? Az inverterről? „Amiket én bontottam, azoknál külön két vezetéken kapta a tápot a háttérfény.” Az inverter, meg az alaplapról. Ami csak jel esetében éled. Mert ha nem, akkor a gép kikapcsolt álapotában is világítana a cső, így akár a végkimerüléséig is...
én megterveztem a bináris -> 7szegmens kódolót, csak marha sokat kellene vele vacakolni... (persze pic nélküli megoldásról van szó)
végül arra az eredményre jutottam, hogy 0..9 számokat valamelyik bcd-s 7szegmensen kijelzővel rakatom ki, míg a maradék számokat sima és és or kapukkal össze lehet hozni. ez a két darab hétszegmenses kijelző esetében két bcd 7segm vezérlő ~50Ft/db, pár switch, két inverter (mivel csak olyat találtam, ami 6db-ot bír negálni), és kb. 16 és meg 8 vagy kapu két xor-ral megfűszerezve. cirka 400Ft-ből meglesz az egész, ha egyszer nekiállok megcsinálni. és akkor nincs se pic, meg se programozás, lényegileg a ledes megoldás van csak átkonvertálva 7szegmensre ![]() tehát a lényeg, hogy ráhagyom a számok konvertálását egy már erre kitalált cuccra, a maradékot meg ha kell, akkor kirajzolom a saját logikai áramkörömmel... (tudom egyszerűbb lenne programozni, de ahhoz kellene egy égetőt is készítenem, aztán neki kellene állnom megtanulni pic-et programozni...)
A MAX232 vel kapcsolatban lenne kérdésem. Van benne 4 db illesztő/inverter. Ezek közül 2 smidth triggeres a másik kettő nem. Mindegy hogy az RX/TX vonalakat melyikre kötöm? A másik hogy ha a teljes soros vonalat illeszteni szeretném, tehát a többi lábat is (DTR, DSR, CTS, RI...stb) akkor gondolom több MAX232 kell. Kérdés hogy indokolt e ez, vagy elég csak az RX/TX vonalat illeszteni?
köszi Klassz lett az inverter! Hol adják ennyiért a mérőműszereket?
Köszönöm a linket.Átfutottam rajta, találtam egy "200 w-30 Voltos inverter" t pont tl494 el.Jó rajz , de nem tudom mi a két fet szerepe ami a negativ ágat kapcsolja.Megoldott a tuláramvédelem is.Elfogadom megoldásnak.___De a szivem megfálydult ,mert találtam ott mérésadat regisztrálót ,telemetrikus kütyüket ,variokat amire régen fáj a fogam, de sosem lessz pénzem rá.
Égegyszer köszi a gyors segitséget:pittyu
Jaja....
Voltam én is ilyen valamikor. Vettem egy ezeréves ISA-s bővítőkártyát 300 HUF-ért a helyi zsibogón, mert volt benne egy 74HC14-es inverter. Akkor még fogalamam nem volt hogy mi az IC mit is csinál valójában. De ott volt a rajzon, így be kellett szerezni. A sors furcsa fintora hogy amit építettem vele Irda port soha sem működött. A tanulópénzt meg kell valamikor fizetni.
Sziasztok!
A próblémám tárgy egy 1,2KW-os 12Vdc-230Vac készítő inverter. A baja, hogy 12Vdc helyet 24Vdc-re kötöték. PM-A-1200AP-12-es tipusú a kérdésem, hogy valakinek nincs-e ilyen invertere vagy esetleg rajza róla? Külsöleg semmi nem látszik rajta csak, hogy nem műkszik! A javítást nehezíti, hogy a gyártó az IC-kről lekaparták a feliratott.
A nyitófeszültség 0,6V - 0,7V körűli érték, és nem károsodik ha magasabbat kap. Az hogy mennyi a megengedett max. a tranyó adatlapjáról nézheted meg.
Az Ucb és az Ube értékek-nél. Idézet: :nemtudom: „És az inverter?”
Heló!
Úgy tudom, hogy kb. 700mV körül kapcsol át a tranyó. De hat többet kap akkor károsodik? És az inverter?
Hello! Szerintem ha a monitor tápellátsát is meg akarod oldani, akkor kikerülhetetlen az inverter készítése. Egyébként itt az oldalon is van egy jó kis inverter, teljes leírássalBővebben: Link
Egy könyvben olvastam nemrég
(Szittya Ottó: Digitális és Analóg Technika Informatikusoknak I. 304-335oldal. ) h. az értékes hogikai szint lehet H és L szint is. A H aktívszint a pozitív logilásnak, míg az L akvív szint a negatív logílásnak felel meg. S megpróbálom levezetni a gyakorlatban a kérdést. X1. X2. ÉS. Pozitív logika L. L. = L L. H. = L H. L. = L H. H. = H X1. X2. VAGY. Negatív logika ----------------------------------------------- X1. X2. VAGY. Pozitív logika L. L. = L L. H. = H H. L. = H H. H. = H X1. X2. ÉS. Negatív logika ----------------------------------------------- X1. X2. NAND. Pozitív logika L. L. = H L. H. = H H. L. = H H. H. = L X1. X2. NOR. Negatív logika ----------------------------------------------- X1. X2. NOR. Pozitív logika L. L. = H L. H. = L H. L. = L H. H. = L X1. X2. NAND. Negatív logika ----------------------------------------------- X1. X2. ANT. Pozitív logika L. L. = L L. H. = H H. L. = H H. H. = L X1. X2. EKV. Negatív logika ----------------------------------------------- X1. X2. EKV. Pozitív logika L. L. = H L. H. = L H. L. = L H. H. = H X1. X2. ANT. Negatív logika ----------------------------------------------- S ÍGY Ha a pozitív és negatív logikát ötvözzük, akkor diódákkal is kialakítható lessz (elméletileg) a BCD - 7szegmenses dekóder. De szerintem 4 inverter (A BDC tagadására.) akkoris kelleni fog Diódás kapcsolásnál könnyű belebonyolodni az atív logikai állapotokba.
Szerintem az inverter nem túl gazdaságos hiszen 12 - > 220 aztán a pc táp 220 -> 12 v 5v stb... inkább ilyesmit kéne csinálni
aszem magyar oldalon is láttam de most nem találom ez a kocsi 12-14 voltjából közvetlenül állítja elő az atx minden feszültségét, aszem még olyan is van benne hogy ha leállítjuk az autot vagy alacsony az akku fesz kikapcsolja az atx-es gépet. sajnos kapcsolási rajzot nem tudok adni de hátha segít.
Bővebben: Link
Talán ez működik!
Szerintem egy 12V-->240V inverter a megoldás(bár eléggé lehúzná az aksit)
ok, szóval a lényeg, hogy van egy logikai áramkör, amiben csak NAND kapuk és inverterek szerepelhetnek.
Semmi IC nincs megadva, csak az a feladat: milyen IC-ket használjunk, amiben elegendő NAND kapu van, és hány inverter kell. TTL-re ezek alapján az jött ki,hogy 74LS10,74LS00, és 74LS04. Mivel annyi NAND kapura és inverterre volt szükségem, amennyi ezekben az IC-k ben található. Na de mi van, ha CMOS áramkört kell építeni, melyik IC-k ben található ennyi NAND és inverter. Szóval a bemeneteik száma a lényeges, és hogy hány darab kapu vagy inverter van bennük. Remélem így már érthető, bocs, életemben előszőr foglalkozok IC-kkel, halvány gőzőm nincs róluk, olyanokat írtok itt, amikről életemben nem is halottam. Ennyire nem kell belemennem, hogy huzalozás, nyák, stb, csak a megfelelő számú kapu és inverter a lényeg. Köszi egyébként az eddigi segítségeket!!!
Hát én nem tudom mi értelme van..
Ha van egy jo nagy 1500W invertere,és esetleg kidobja az ülést és berakja a helyére hütöszekrényt.majd vág egy ablakot rá hogy kilásson akkor király! Szerintem baromság.Kivitelezhetö elméletileg,de tul sokba kerül egy ilyen inverter,és sokkal töbet enne az auto is. Én nem fognék bele.
Szerintetek ez az inverter működőképes?
Itt a HE-n lévő 555-ös segégprogival kipróbáltam, és elég érdekes frekvencia jött ki. Üdv.
Na itt van: 74HC259
Ha a következő képpen kötöd be, akkor multiplexerként működik és nem kell inverter: MR=0 LE=0 D=1 üdv! proli007
Akkor udsz mondani egy olyan IC-t, amibe van egy pár inverter?
Direkt nem válaszként írom...
Általában szakirodalomból szedem a dolgokat, munka közben szükséges... a pro-és kontra dolgok ismertek, max. mérlegelni kell. Tudom, hogy nem szép, stb... , de azért mutatom:egy kis inverter drain-hullámformája csupaszon és 22n-47 ohm-mal. Van különbség...
Én is próbáltam földre kötni, de úgy sem működött, elvben szerintem a második inverter többszörösen visszacsatolt sávszűrő, mely ez esetben helyesen van beállítva 1,8 kHz körüli frekvenciára, ezért van R5-ön keresztül földelve.
Számolt adatok: R4=100k R5=0,22k R6=330k C3=C4=10n ----------> F=1869,945Hz Gain=1,65 Q=19,386 (Programmal számoltam.)
A topic legelső oldalán van egy link egy ilyen csengőhöz, az alapján nagyon egyszerű. A vevő ad egy jelet, ha detektálta az adót, a rajzon ez az SR5272-L4 OUT lába. A JS-913 játssza majd le a hangot, valószínűleg (nem néztem utána) akkor, amikor 0-ra húzzuk a 6, 7, vagy 8-as vonalát, ezért lehet köztük az inverter. A lényeg az, hogy a meglévő csengőn meg kell keresni ugyanezt a vezérlő ágat, a hangszórót meghajtó áramkör ki is jöhet a helyéről, és a helyére kell tenni egy olyan áramkör vezérlő bemenetét, ami majd a számítógép bekapcsológombját elektronikusan áthidalja. Csak példaként itt egy kapcsolás időzítővel, a rajzi értékekkel 1.1 mp-ig meghúzza a relét egy lefutó jelt követően, a relé érintkezőit meg rá kell kötni a gomb érintkezőire. Persze, tetszés szerint más áramkör is szóba jöhet, csak lényeg, hogy ne a vevő IC kimenetével kapcsoljunk közvetlenül, meglegyen valamennyi tartás (ami itt kb. 1 mp), meg utána "el is engedjük a gombot", ahogy kézi bekapcsoláskor szokás.
Ha valaki bátor, az alaplapról a gombra menő két vezetékből egyik a test, a másikat oda kell húzni, szóval akár egy invertált kimenet közvetlenül is indíthatná a gépet, csak én nem szeretek ilyet direktben az alaplapra tenni.
Az a gyanúm, hogy az IC tönkrement. Ez egy egyszerű inverter. Ha a bemenetén 0 van, akkor a kimenetén 12V és viszont. Ha nem ez a helyzet, akkor vége. De azért nézd át mégegyszer, nehogy az új is elszálljon!
Idő közbe meging bedöglött a TV-m, de most ugy néz ki hogy nem az inverterrel lesz a baj.
Hibajelenseg: gyenge háttérvilágítás. Nincs multim és most nem tudom kimérni hogy meg kapja-e az inverter a 12v-ot.
Sziasztok.
A kis neonokat hogyan tudnám begyujtani nincs valami univerzális inverter? Mert a csövek jók felvilan mikor kihúzom a konektorból.
Hali!
Azt nem is mondtam, hogy ez még nem aktuális. A szünetmentes itthon van (sz.géphez, routerhez), de az a gép, amiben az új táp van, az máshol. Bár asszem kelleni fog oda is egy szünetmentes, mert mindig rosszkor jön az áramszünet. Tehát idővel, de sor kerül a megvalósításra. Akkor majd beszámolok. Hmm, ha már itt vagyok... Gondolkodtam azon, hogy jó lenne elkészíteni a kapcsolásokban szereplő invertert, amit használhatnék akár a "szabadtéri motorszerelésnél" is (hosszabbítók alkalmazása nélkül), és talán jó lenne számítógép táplálására is. Vagy ez reménytelen ötlet? Nem tolerálná a gép? Illetve ha relével váltanék a hálózati táplálás és a szünetmentes között, akkor a relé átbillenési ideje alatt bekapcsolva bírna maradni a gép? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Diódás kapcsolásnál könnyű belebonyolodni az atív logikai állapotokba.
Ennyire nem kell belemennem, hogy huzalozás, nyák, stb, csak a megfelelő számú kapu és