Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   776 / 848
(#) miklosch válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 13, 2008
Szerintem ha a D1 így van bekötve, akkor nem védeni fog, hanem zárlatot fog okozni, és a kimeneten majdnem mindig 0,6V lesz...
(#) Attila86 válasza Csaplar hozzászólására (») Júl 13, 2008
Üdv.!

Bocs, hogy eddig nem rajzoltam meg neked amit ígértem, de eddig nem igazán volt időm rá. De most megrajzoltam, itt van:
Bővebben: RAJZ

Amit küldtél .brd, azzal kapcsolatban nem tudok sokat segíteni neked. Hiszen az csak egy brd, kapcsolási rajz nincs hozzá! Így fogalmam sincs hogy mi mi a nyákterven.
Maximum annyit tudok mondani hogy felejtsd el az autoroutert. Mert ez a huzalozás így elég csúnyácska, sokkal szebben is meg lehetne oldani, ráadásul egy oldal is elég lenne. Emellett ez a nyákterv furatgalván nélkül nem megépíthető.
(#) proli007 válasza FREDDI hozzászólására (») Júl 11, 2008
Hello!
Ha csak a rajz a gondod, kapard le valamire és tedd fel, megrajzolom.
üdv! proli007
(#) FREDDI válasza Doncso hozzászólására (») Júl 11, 2008
És ugye stabilan üzemel. Ezen még nem kellett potit cserélni mert megugrik a fesz, most már a kimenet is elég jó (ugye a "hegesztőkábel" hatásos), a kapcsolóval együtt 2A-nál az az 50mV esés az jő. És nem véletlen ez a kapcsoló sem, ebben meg lehet bízni. A szépség nem minden, sőt! Ugye ismerős az hogy "szép szép de hiába szép, ha az egész egy ratyi..." Hát a dobozt pedig műszerkeret mérethez van hajlítva, minden oldal 2mm-es alulemez, én gyártottam a dobozt. Egyébként dobozt akkoriban is lehetett kapni, de ez a "fiókból" készült. A hálózati csati is bontott, a biztosítékfoglalat szintén, a kapcsolók szintén. A trafó unitra centeré (2db), 50W/db. De ez nem melegszik üresen, és a terhelést is bírja. Már írtam, hogy ezt rövidre lehet zárni 2A-ral és otthagyni két napra, semmi baja nem lesz, legfeljebb melegszik (kb. ugy 90W). Tehát a méretezés nem mindegy. + védelme nincs (hőfok), bár nagyon egyszerű lenne tenni bele, pld a trafora meg a bordára. Ha valaki vesz nekem 100C-os patront (mini kapcsoló) pesten és elküldi akkor lesz benne (kifizetem).

Na előástam a rajzát, de át kell rajzolni (módosítások). Sajnos nem tudom mivel lenne a legegyszerűbb (ezt már egyszer kérdeztem!, válasz nem volt). Letöltöttem a PCB123-at, de nem tetszik (modjuk tudom használni, nem ez a gond). Nem tudom hogyan lehet kivenni a rajzot jpg-ben stb. A piros vonalakon sem tudtam változtatni (zavar), színeket kéne változtatni a vonalaknál és nem tudom stb. Már a tranyótábrát is szerkesztettem mert az eredeti az hm... :eek2:

Ha rajzot szeretnétek mostanában segítsetek, nehogy már én dolgozzak ezért is. Tehát vagy tíz éve nem készítettem panelt (ami kellett azóta kézzel megrajzoltam), tehát nem ismerem a tervezőprogikat. Jöhetnek a tanácsok, priviben hogy ne teljen a topic feleslegesen. Skype van ha az kényelmesebb, msn one (és nem is lesz).
(#) Doncso válasza FREDDI hozzászólására (») Júl 11, 2008
Nekem nagyon tetszenek ezek a régebbi tipusu dolgok, nagyon szép munka főleg azért mert 20 évvel ezelőtt amihez hozzá lehetett jutni egy amatőrnek, ugye akkor még nem nagyon volt vasalós nyáktechnika, meg kinyomtatom az előlapot-technika , illetve válogatok a sok száz kapcsoló tipusból, a dobozokról nem is beszélve, abból kellett megoldani ami van, ezért .
Nekem nagyon tetszik, főleg, hogy mái napig üzemel a kis cucc.
(#) FREDDI válasza FREDDI hozzászólására (») Júl 10, 2008
A múltkor közöltem méréseket a tápról, és a panelon ugyan pontos volt a fesz, de ez a kimenetre nem került át már ilyen pontosan. De segítettem ezen is! A régi megoldásban 1,5mm2-es kábelek mentek a kapcsolóhoz és csavaros kötéssel ment át a kapcsolóra. Ezen kívül a feszültségérzékelés sem ment ki a kapcsolóra, tehát nem volt vonali szabályozás sem (rosszul emlékeztem).

Megszüntettem a kapcsoló csavaros bekötését, forrasztva lettek rá a kábelek, és a feszültségérzékelést is kivittem a kapcsolóig. A vezeték vastagsága kb. 12mm2-re nőtt. Minden ág 3db régi vastag koax árnyékolóharisnyából van párhuzamosan. A 4-es saru a kábelból van kialakítva (átszúrod kúpos valamivel, 4-es tengely bele és fogóval kilapítani szépre majd forrasztás). A régi vezeték (kék a képen) jól látható, az + szabályzás visszavezetése a panelra. A másik ágat sajnos (mivel a - is előre lehetne hozni) nem sikerült áthozni, mivel a panel nem úgy van tervezve, ahhoz már sokat kellett volna alakítani a panelon.

Jelenleg 4A-on áll a maximális áram beállítása (5A felett is használtam már). Tartósan 2,5A-ral rövidrezárva bírja órákig is, ez felett már csak rövidebb ideig használható (túlterheléses üzem, korlátozott használat).

Az új bekötéssel a kimenetre is mértem feszültségeket. Most 10,4V 2A terhelésre mindössze 50mV-ot csökken a kimeneti fesz a kimeneti csatlakozón. Ebből 30mV (2x15mV) a kapcsolón esik, 10mV-ot a 723 okoz (régebbi mérések, a topicban feljebb), tehát a kivezető kábeljeim összesen (mindkét ág, ebből a + csak 5 cm, mivel a kapcsolónál van a feszültségérzékelés) csak 10mV esést okoznak. Na ezért tettem be azt a vastag kábelt. A képen a kábel mellett egy 5mm-es fúró van, hogy látni lehessen a kábel vastagságát.

Mértem egyet 7,5V 3A-en is, a kimeneti feszültség esése 70mV a terheletlenhez képest. Ez még mindig 1% alatt van, szerintem belefér a labortáp fogalmába.

Nem felejtettem el a rajzokat sem, amit ígértem. Be kell szkennelnem vagy újra kéne rajzolni, mert kézi rajz. A tungsramos adatlapokat is szkennelni akarom pdf-be. Sajnos nem sok időm van, de azért majd igyekszem (biztosan megcsinálom, de türelem addig).

Üdv FREDDI

Szerk: Visszanéztem a képeket. A Táp7 képen a panelon látszólag vékony a fóliázat. A kép jobb szélén a két nagy forrasztás a tápkondi, ez alatt van a három soros ellenállás (2 tranyó + közös). A vezetékek közvetlenül a panelba az ellenállások és a kondi mellé vannak forrasztva, tehát a fóliázat teljesen ki van véve a nagy áramok vezetéséből. De ez meglátszik a panel kimeneti pontjain mért 10mV feszültségcsökkenésen is 2A terhelésre.

Táp9.gif

(#) FREDDI válasza FREDDI hozzászólására (») Júl 10, 2008
Itt a többi kép is róla.
(#) FREDDI válasza Doncso hozzászólására (») Júl 10, 2008
Sziasztok!

A napokban készítettem néhány képet a korábban említett 20 éves tápomról, kicsit viharvert és öreg de működik, rengeteget szolgált már. Kijavítottam a kikapcsoláskori feszültségugrást (220 kikapcs). Magára a panelra ezt annak idején már rátettem, de mindig elhalt a tranyó mert hiányzott egy dióda (nem tűnt fel hogy az is kéne oda) most kijavítottam ezt is. Akkoriban nem láttam még rajzot a kimeneti fesz tiltásáról 723-ra, ugy hogy ezt nekem kellett megoldani. A méretei: 20x20x10cm, + a kezelőszervek. Az 1 kép nagyjából mérthelyes 100% képméreten nézve a monitoron.
(#) Pulyka válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 10, 2008
Helló

Igy gondoltam a párhuzamos kötést,ahogy a képen be van karikázva
(kép csatolva)
a jobb oldali tápIC az eredeti a tervezett párhuzamosan "kötött" pedig a bal oldali...
(#) proli007 válasza mex hozzászólására (») Júl 10, 2008
Szia!
És tegyük hozzá, hogy így az életben nem lehet nullától szabályozni!
üdv! proli007
(#) mex válasza mex hozzászólására (») Júl 9, 2008
Nameg forditva is van a led kötve...
(#) mex válasza papy hozzászólására (») Júl 9, 2008
Hello. Az R5 mekkora értékű? Elvileg 2.5 A-os korláthoz 0.264 ohm tartozik. Ezt kellene először megnézni.
Másodsorban az áteresztőtranzisztornak a hűtőfelülete megfelelően nagyra van méretezve a rövidzárban létrejövő~80W disszipációhoz?

Az a leddel soros 3.3ohm nem kiloohm akar lenni?
Egyáltalán hol lehet ilyen rajzot találni?
(#) papy hozzászólása Júl 9, 2008
Sziasztok,
mi a vélemény erröl?
kellene valami megoldás arra,
hogy ne zabálja a tranyót,
ha rövidzárt kap.

DSC00048.JPG

(#) Doncso válasza FREDDI hozzászólására (») Júl 9, 2008
Naná, hogy érdekel, kiváncsian várom.
(#) Csaplar válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 9, 2008
Hali!

Itt van az eddig rajzolt táp projekt (Eagle-ben)!

Ha nem túl nagy kérés rá tudnál nézni? Esetleg ebben kijavítani a hibát, amennyiben nem túl hosszadalmas?

Várom válaszodat!

Köszönettel:
Zoli
Nem akarok nagyon problémás lenni, de ha nem túl nagy kérés, rajzold le légyszíves, nehogy elrontsam!

köszi!
(#) Attila86 válasza Csaplar hozzászólására (») Júl 9, 2008
Egyszerű!
A tápegységednek 4db kimenete van. 4db negatív és 4db pozitív pont. Egyszerűen megfogod és a 4db pozitívat összekötöd egymással. Utána pedig összekötöd a negatívakat egymással. Így a végén csak 1db negatívod és 1db pozitívod lesz, ez lesz a kimenet.
A 4db táp kimeneti feszültségét pedig pont ugyan akkorára kell beállítanod.

De ha így sem érthető akkor lerajzolom szívesen.

Üdv.!
Szia!

Megköszönném, ha az egyértelműség kedvéért be tudnád nekem rajzolni!

Köszönettel:
zoli
(#) Attila86 válasza Pulyka hozzászólására (») Júl 8, 2008
Üdv.!

Nyugodtan párhuzamosan kötheted őket, csak pontosan ugyan akkorára kell beállítani a kimeneti feszültségüket, különben kiegyenlítő áramok folynak köztük.

Üdv.: Attila
(#) FREDDI válasza Doncso hozzászólására (») Júl 8, 2008
Nemsokára jövök az UA 723-as táppal ha érdekel, ezt fel lehet engedni 5A ra is, és 0V-tól megy, ezen kívül áramkolátos is. Persze nagy trafo és hűtőborda az kell hozzá mert analog, de a másikhoz is!
(#) Doncso válasza Pulyka hozzászólására (») Júl 8, 2008
Hát, hogy őszinte legyek valahol láttam egy rajzot arról, hogy a stabokat hogyan kell párhuzamosan kötni, de ott volt azért még egy két alkatrész, pontosan azért mert a gyártási szórás miatti külömbségekből addódóan nem egyforma terhelést kapnának a stabok, azért irom le ezt mert szerintem nem ilyen egyszerü ebben az esetben sem, de javitsanak ki a nálam okosabbak ha tévednék, én így gondolom. Nyilván müködni fog a dolog de nem vagyok biztos benne hogy ez igy "szőrén" jót tesz az LM-eknek.
(#) Pulyka válasza Doncso hozzászólására (») Júl 8, 2008
Legyen akkor szabályozható tápegység kapcsolási rajz

de gondolom nem fog semmi se történni,ha két azonos típusú tápIC-t párh. kötök,azáltal duplázodik a terhelhetőség
mert ha nem igy lenne gondolom írtad volna
meghát ez kb ugyanolyan mint egy folyó
ha kiszélesítjük,több vizet is eltudunk vezetni ...

csak hát szerettem volna tudni,hogy biztosan fog-e müködni,hogy potyára ne készitsek nyákot,de majd "pókhálóban"
(#) M.Béla válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 8, 2008
Jesszus tényleg köszi az észrevételt
(#) Doncso válasza Pulyka hozzászólására (») Júl 8, 2008
Azért ezt már végképp ne nevezzük "labortápnak" mert jön Attila és jól ledorgál.
(#) szabi83 válasza M.Béla hozzászólására (») Júl 8, 2008
Idézet:
„on - off”

OFF, az két ef
(#) M.Béla válasza M.Béla hozzászólására (») Júl 8, 2008
Bocss
(#) M.Béla hozzászólása Júl 8, 2008
Sziasztok!
Meg szeretném mutatni a labortápomat amit a napokban fejeztem be.
Egy ismert kapcsolást használtam fel, a nyákrajz is szinte az eredeti kissebb módosításokkal.
A táp a következőket tudja:4x30V(mivel végülis ez 4db panel),4A, teljes hídban 120V DC.
Folyamatos fesz szabályozás és persze áramkorlát.
Nagyon örülök neki hogy végre késsz és működik is, szerintem a műhelyem leghasznosabb kelléke lett...

Képek itt

Mért kell, felrakni a képeket kétszer?? --szabi83
(#) Pulyka hozzászólása Júl 8, 2008
Hi

Találtam végre egy megfelelő labortápot,aminek a szabályozható feszültsége,és a terhelhetősége is "megtetszett"!
viszont hozzá való trafót nem találtam.(a feszültség még haggyán,de olyan erőset is találni...)
Ezért kénytelen voltam másik labortáp után nézni,és gondoltam valamire:
///Labortáp csatolva///
Ezt már teszteltem is,és tudom,hogy müködik(a kapcsolást)
Mi lenne ha kettő! darab tápic-t ősszekötnék párhuzamosan,és 2 db lm 350-est párhuzamosan kapcsolva lehetne terhelni MAX! 6 A-rel a kapcsolást?
(vagy egy kis ráhagyással 5 A-rel)
a feszültség maradna!

Megvalósitható???
épp a napokban kaptam az ötletet a "2N3055 hűtése" topikban

Köszi
Üdv:Tompóó
(#) Attila86 válasza Csaplar hozzászólására (») Júl 8, 2008
R15, R16 és D4 közös pontja, közvetlen!
Ma már nem biztos hogy fórum-közelbe kerülök, de ha még mindig nem világos akkor holnap lerajzolom neked.
(#) Csaplar válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 8, 2008
Akkor mi megy a p4 csuszkájára?
Következő: »»   776 / 848
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem