Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Nem mondtam még hogy hogyan lehet?!
Ha még erről a rajzról van szó, akkor: Elvileg ha jól tévedek P1 szabályozza a feszültséget. Tegyél rá például egy fetet, és a nyomógombos vezérlő áramkör kimenetét pedig kösd a fet gate-jére. Így ha lekapcsolod a kimenetet akkor a fet söntöli a potit. De ha ezt teszed, akkor én a helyedben biztos ami biztos bekötnék egy ellenállást P1-el sorba. Vagy egy trimmert (is), és akkor egyben be lehetne állítani a maximális kimenő feszültséget is. Ha nem világos valami akkor szólj és rajzolok!
Szuper!
De ha még nem vágtad le a vezetékek végét és elég hosszú, akkor még tekerhetsz rá 3-4 menetet úgy hogy mégegyszer végigtekered. Én is így csináltam, annál jobb minnél több a menet. De így is tökéletes!
Értem akkor beteszek egy 27R/2W olyat tudok szerezni, és már megcsináltam a kisebbik tekercset a albortápba remélem jóleszz, ellenőrizd csak le
Jobb lenne az áteresztő tranzisztort kapcsolni, de azt nem tudom, hogy hogyan kellene megoldani, ezért maradt a relés megoldás.
Dehogy baj!
Leírtam a működési leírásban, hogy az az ellenállás a kimeneten lévő zajt osztja le, mivel a vele párhuzamosan kapcsolt induktivitás a hasznos egyenáramú jelösszetevő számára rövidzárat képvisel. Nyugodtan betehetsz 18 Ohm-ot vagy 22 Ohm-ot, de az se lenne baj ha akár kétszer ekkorát tennél be a helyére. Ennek az alkatrésznek az értéke nem annyira lényeges. Akár még kisebb teljesítményű ellenállást is betehetsz, de azért az 1-2W inkább legyen meg.
Ez így jó, működni fog. De én kihagynám a relét és elektronikusan kapcsolnám a kimenetet, mechanika nélkül.
Hello Attila!a labortáp alkatrészlistájába van egy ellenálás ami 20R/2W, na most az a gond hogy én 20R most nemtudok beszerezni csak 22Rvagy 18R az baj lenne ha kicsit nagyobb lenne vagy kisebb? nemakarnám elcsifitani azzal hogy szériába összekötöm, ja és ezeket csak nagyobb watt ban tudom beszerezni gondolom az sme baj? minnél nagyobb annál jobb, a minimum az legyen 2W, jólmondom?
A nyomógombos DC kapcsolóra megvan a megoldás, a hővédelmet egyenlőre kihagytam a kapcsolásból.
szervusz. nemtudom ha ezek jók-e. Attila madj eldönti. van n eekm itthon egy ilyen pár, és ha valameik jó, akkor az odaadom ha kell
hát induktivitásmérőm nincsen ez a gond és egy olyan ketyere drága
azt valahogy kilehet számolni a menetek számával meg hosszával talán valahogy igy, amugy most tanuljuk a kiszámitását
Nem, az nem elég hogy úgy néz ki! Ezt már mondtam...
Idézet: „És azt a légmagos tekercset mire lehet rátekercselni? pl facséve vagy micsoda?” Pontosan. Akármire rátekercselheted, amiről utána le tudod húzni. Mondjuk egy góliát elem, vagy valami ilyesmi. Ha van induktivitásmérőd akkor jó lenne azért megmérni hogy mekkora induktivitást sikerül összehozni.
én 400ast használok de csak nagyobb nyákoknál szokott meghajlani és ezek normál minőségüek, nemtudom hollehet a hiba nade ha ez is elfog hajlani akkor előmelegitem és ugy teszem majd rá
És azt a légmagos tekercset mire lehet rátekercselni? pl facséve vagy micsoda? amuyg a Kép2 -őn látható mag olyan van nekem is ha azzal meglehtne oldani akkor nemgond. hát majdnem uyg néz ki
Nekem még soha nem hajlott meg nyák a vasalástól.
Régi rossz minőségű bakelit nyákról láttam már hogy a vasalás miatt levált a réz. Normális minőségű nyákot kell használni. Óvatosabban és finomabb csiszolóvászonnal csiszold és akko nem fog eltűnni a réz. Én 320-as csiszolóvászont használok.
Ha semmiképpen sem tudsz magot szerezni, akkor akár azt is megteheted hogy jó vastag vezetékből ami elbírja az áramot tekerhetsz egy légmagos tekercset is. Kb 30uH-t még így is talán össze lehet hozni. Legyen annyi menet amennyit csak tudsz, mondjuk 40-50 menet.
De egyébként a Lomexben van jó mag, csak az nem toroid kivitelű, ezért nem akartam mondani. Igazából lehet azt is használni csak az a baj, hogy az olyan mint amik a PC tápokban vannak és rondán nézne ki ha a panelba lenne drótozva. De ha ez neked nem gond... Ez a mag az E42-es.: Kép1 Kép2 Kép3
Hát én tudom hoyg egyforma én megfigyeltem csak hát ennek nemláttad a függőleges panel hátlapja eléggé csunya és hát én inkább átcsinálom azt a kis pénzt rászánom mert én sokáig akarom használni. az átépitése kb 2000 Ft. volt nekem az a hiba a vasalásnál nemtudom volt e neked , hoyg elkezdtem vasalni és amikor elért egy bizonyos hőfokot akkor meghajlott egy kicsit a nyák és a szélei elmosódtak. És még valami.: hoygha sokáig vasalom akkor felléphet az ahiba hogy felvállik a réz a nyákról? ez egyszer történt meg azért mert régebbi falyta nyákot használtam és tul sokat dörzspapiroztam és hát megvéknyult a réget.
Köszi!
De szerintem ne add fel azt az áramkört! Egy csomó idő és energia amíg új panelokat készítesz és átülteted bele az alkatrészeket. Az az áramkör is hibátlanul fog működni, mert hiba nincs benne! Az oldalamon jelenleg publikálttól csak annyiban tér el, hogy feszmérés esetén a panelmérő kijelzése csak három digites, és hogy a panelmérő hitelesítése kicsit nehezebb, mert a trimmerekre nagyobb osztásarány van bízva és mert a két trimmer egymástól függenek. Emellett abban az áramkörben amit te megépítettél, még a kimeneti szűrő nem a panelra van tervezve. Amúgy teljesen ugyan az az áramkör. ha megnézed a weboldalamon mostmár fennt lévő képeket, akkor a legutolsó 2-3 képen látszik működés közben az a példány amit a sulimnak építettem és amit te is összeraktál.
Hát Attila gratulálok a szép eredményekhez, ez szememben egy profi munka. Elhatároztam ,hogy átépitem a tiéd szerint az ujjszerint mert ez televan hibákkal és hogyha igy bekapcoslnám még a végén tönkremenne valami inkább ujbólkezdem, Ha a REF198GP -t tudnám helyettesiteni a tranyóval akkor már csak a 100uH tekercs hiányoza az egész labortápból.
Köszi az eddigi segitségeket. Remélem még majd számithatok rád
A weboldalamon frissítettem a szöveget és tettem fel egy halom fényképet illetve mérési eredményt is.:
http://pa-elektronika.fw.hu/ Majd ha egyszer sok időm lesz akkor az itt lévő cikket is frissítem.
Igen, mert te a 29. paneltervű áramkört építetted meg, abban pedig ez az osztó pont máshogy néz ki.
Neked R40-et kell kicserélned 6,8k-ra, R22-t pedig 1k-ra.
Annyira nem fontos, mostmár benne hagyhatod őket. De az előszabályozónál cseréld ki, főleg a Ci-t!
igen, megnéztem de te valami R36 elenálllást irtál hogy kikel cserélni, de én azt nemtaláltam sehol sem a kapcsolában, lehet csak én vagyok vaki?
a kondihoz mit szólsz jólesz helyettesiteni?
Jó akkor!
És a vízszintes panelon írtad hogy cseréljem ki a kondikat fóliára, ugyanezt kéne a függőlegesen is? Mert mostmár megvannak a fólia kondik a 470nF-ost és a 4,7µF-est kivéve?
Nah figyi,akkor ha jó a kisebb kondi is akkor van nekem otthon(igaz kicsit böhöm),de 2µF-es!!
Az jó? És talán MKS! Rakok fel képet mindjárt! Nah itt van!
Az elkó a legroszabb oda. Pontosan a legkevésbé jó. Mindenképpen valami fóliakondit kellene odatenni, még akár annak árán is hogy nem 4,7u hanem mondjuk csak 1u. A legeslegjobb persze továbbra is az MKS kondi lenne. De a lényeg hogy valami fóliakondi legyen és ne elkó.
Nézz be a "Labortápegység készítése" topikba, ott lerajzoltam hogyan kell helyettesíteni TL431-el.
Ne itt offoljunk.
Nha nekem mondom egy elkó van ott!
4,7µF/50V talán de lehet hogy 63V! Az jó lenne oda? Mert itt Miskolcon amekkora város olyan rossz,alig volt ami kell,a felét keresztapám vette meg Pesten, a többit meg itt próbáltam vagy otthoni cuccok voltak! Így pl ilyen kondit sem kapok sehol! De akkor az az elko nem jó?
Azt a kondit nem tudom hogy milyen. De jó lesz oda, bár az MKS kondi lenne a legjobb. Nagyon sok múlik ezen a kondin. Nálam egyenesen megtáltosodott a szkópon a jel ettől a konditól.
Nekem ILYEN kondi van ott. 7,2x7,2x13mm a mérete.
Forrasztanám én szívesen,de az a baj hogy kolis vagyok,így sajna csak hétvégén jutok a közelébe!
De nembaj,mert ha kiszámolod az ellenállások értékét,akkor azokat is mertudom venni majd! még az zavar,amit privátban is leírtam,az a kondi a schottkynál! |
Bejelentkezés
Hirdetés |

azt valahogy kilehet számolni a menetek számával meg hosszával talán valahogy igy, amugy most tanuljuk a kiszámitását 
a kondihoz mit szólsz jólesz helyettesiteni?