Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   834 / 850
(#) kocsgab002 válasza angelero hozzászólására (») Jún 28, 2007
Tessék a fájlok, ez az eredeti, szerintem ezt építsd meg először, aztán lehet tunningolni, de azt már lehet ezzel a nyákkal is, mert gomndolom több kimeneti tranyót akarsz bele, meg más r7-et...
Itt van a rendes nyákterv is, meg a tökrözött is, ha vasalod a nyákot. meg a forrás.
remélem összejön.
üdv
(#) angelero válasza kocsgab002 hozzászólására (») Jún 26, 2007
Szia!
Köszi szépen, végigolvastam , és hát én is az ujraépítés mellett döntöttem, mivel az ott leírtaknak megfelelőek voltak a feszek.
(#) kocsgab002 válasza angelero hozzászólására (») Jún 26, 2007
Szia

Én megépítettem ezt a tápot, tökéletesen működik, igaz csak másodszorra. ugyanazt csinálta mint amit neked....én hosszú hibakeresgélés után sem találtam meg a hibát, ezért mégegyszer megépítettem..a második kapcsolás már tökéletesen ment. azt ajánlom hogy olvasd végig a beszélgetésemet Stanford kollégával, innentől, nekem nagyon sokat segített. Először is a tápeszeket nézd meg, +32-33V; -5.6V, aztán a reerenciafeszültséget U1 6-os lábán kb 11V...szóval olvasd végig, mi végighámoztuk a dolgot.
üdv
(#) hátor válasza angelero hozzászólására (») Jún 26, 2007
Én nem építettem meg ezt a tápot ,de úgy látom ez három fő részből áll az U3- felelős az áram limilért ,a U1 -egy stabil referencia feszültséget állít elő ,hogy a szabájzás stabilan tartsa a kimenő feszültség , az U2-pedig szabályozza a kimenő feszültséget a szelep tranyókon. Meg kellene nézned ,hogy mindent jó helyre ültettél be és jók e a tranzisztorok !,de lehet hibás a U3 as TL082 -es is .
(#) angelero válasza hátor hozzászólására (») Jún 26, 2007
Az miért van, hogy világít az áramorlát led?
(#) angelero hozzászólása Jún 26, 2007
Sajna így is ugyanaz a hiba áll fenn
Hát az valóban nem. Átkötöm, megnézzük, h mi lesz. egyébként köszi!
És a Q1 emitere a z R7 -es ellenáláson ?
Nos, néztem de ugyan az
(#) kerteszsasa válasza hátor hozzászólására (») Jún 26, 2007
ott vannak az értékek a lap alján kigyűjtve
(#) angelero válasza kerteszsasa hozzászólására (») Jún 26, 2007
Nem, nem az ott leírt alkatrészlistát használom, hanem a kapcsrajz szerintit, mivel csak 24 voltos trafom van, valamint nem tudtam rendeleni a TL081-es IC erősebb változatából. Gondoltam ez már egy javított, tehát működnie kellene (elvileg ). Hát ezért választottam!
Ráadásul jórész bontott cuccokból építettem, meg lehet, h . a T1 se jól van bekötve :no:
A raját megtalálod a www.electronics-lab.com/project/power /003 oldalon ,igaz ott mincs értéke az alkatrészeknek ,de valamire csak jó lesz .
(#) kerteszsasa válasza angelero hozzászólására (») Jún 26, 2007
Sikerült már valakinek jól megcsinálni ezt a tápot ? /nem a 24V-os kapcsolást módosítani, hanem azt, amit angelero linkelt/ . Én is ezt szeretném megépíteni, és jó lenne valami bíztatót hallani.
Angelero, te az ott linkelt alkatrészlistát használtad, és 30VAC trafóról ment?
akkor hova kellene kötnöm?. köszi a választ :yes:
(#) angelero válasza PCB hozzászólására (») Jún 26, 2007
Bocs. de tényleg egyre több az információ, egyébként el szoktam olvasni aztán kérdezek, de így volt biztosabb (meghát valóban kényelmesebb is )
(#) hátor hozzászólása Jún 26, 2007
Sziasztok ! a T1 tranzisztorod emiterje az áramkorlát rossz oldalán van ! A te rajzod szerint . Remélem megoldódik a problémád .
(#) PCB válasza angelero hozzászólására (») Jún 26, 2007
Szia !

Te is kiválasztottad a kényesebbet.
Kicsit visszaolvasol már volt egy kinlódás ezzel.

Üdv!
(#) angelero hozzászólása Jún 26, 2007
Sziasztok!
Megépítetem ezt a kapcsolást:http://sala.sallala.hu/elektronika/szab_dc_tapegyseg/kapcsrajz_eagle1.jpg
de nem müxik mert állandóan világít az áramkorlátot jelző dioda és csak 0.1 voltot ad ki állandóan. Legyen szíves aki tud segítsen!
Előre is köszi!
(#) angelero válasza Medve hozzászólására (») Jún 25, 2007
Kösz!!!!!. akkor azt hiszem külön tápot építek :zavart1:
(#) Medve válasza angelero hozzászólására (») Jún 25, 2007
Ha ennyire erőlteted akkor: ez attól függ, hogy hogyan táplálod a műszert, adsz e -5V ot az IC 26-os lábára. Én nem tökölök, DC-DC konverter minden műszer elé, 555-tel, galvanikusan leválasztva, nem egy nagy dolog, cserébe viszont korrekt a műszer tápja, nem lehet gond, ha valami félresikerül.

Az előzmény annyi volt, hogy két labortáp volt, két feszmérő műszerrel, a két műszer tápja közös volt, ami le volt választva a tápegység tápjától...a műszer meghalt...

Utóirat: ha gáz van azt a kijelzőn láthatod, elhalványodik, hülyeséget mutat... ne erőltesd!
(#) angelero válasza angelero hozzászólására (») Jún 25, 2007
na?
(#) Medve válasza kerteszsasa hozzászólására (») Jún 25, 2007
Hello, én megépítettem, de csak annyi "tuninggal", hogy a kimeneti tranzisztor meghajtóját cseréltem erősebbre, mert igencsak melegedett (el is lőttem vagy 3-at). Jól működik, meg vagyok vele elégedve...A feszültség referenciáján épp lehetne még javítani, pl egy 723-assal.

S itt egy ötlet: Nekem nagyon hasznos volt az, amikor a túláramjelző diódával párhuzamosan egy bármiféle hangkeltő eszközt raktam, igy HALLOM a művelet közbeni túláramot, sokkal könnyebben észreveszem a hibát. (természetesen áramgenerátoros üzemmódban ez kikapcsolható). Ez a "hangkeltő eszköz" nálam egy zenélő képeslapból kitermelt kínai csoda lett, igy túláram esetén: Silent night!...Nagyon kellemes

Másik ötlet: Az is igaz, hogy melegszik (naná!) Egy bimetált raktam a bordára, amely a tápfeszt megszakítja, a bimetállal párhuzamosan egy led, ami a túlmelegedést jelzi.

S egy harmadik: Kicsi a feszültség? Ja! Én középnullás kivitelben készítettem el, s egy kapcsolóval válthatok, hogy magukban legyenek, +- al összekötve (középnulla), vagy sorba legyenek kötve, igy némi kompromisszummal 60V közeléig juthatok. (ez nem túl korrekt megoldás!!)

S végül a kollégáktól kérdezni is szeretnék, hogyan lehetne a kapcsolást úgy átalakítani, hogy a túláram szabályzás visszahajló karakterisztikájú (is) legyen?
(#) kerteszsasa hozzászólása Jún 25, 2007
Hello
Valaki megépítette a 0-30V tápegység tuningolt változatát? Van egy jó nagy 30VAC trafóm és nem is kellene sok alkatrészt vennem. Mielőtt hozzáfogok gondoltam rákérdezek van-e valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata. Erről van szó
(#) angelero hozzászólása Jún 24, 2007
Sziasztok! az lenne a kérdésem, hogy ha építek egy ICL7107-tel megépített voltmérőt és egy másikkal árammérőt, akkor azokat lehet ugyanarról a tápról működtetni?. Ez lenne a szimmetrikus táp:
tap.JPG (11.73 KB)
Előre is köszi!

tap.JPG

(#) pet válasza Stanford hozzászólására (») Jún 20, 2007
Kösz megkeresem.
(#) Stanford válasza pet hozzászólására (») Jún 20, 2007
Szia!

Persze, ha csak az áramkorlát miatt választottad ezt a kapcsolást, akkor esetleg még megnézhetnél párat, amibe szintén van áramkorlát, de nem kell bele még egy trafó.

(valahol az általad belinkelt, és a bundyland által ajánlott között van bonyolultságban/átláthatóságban)

pl.: A PCB kolléga által rajzolt darab, vagy amit én is megépítettem, és vagy 3 oldallal hamarabb kocsgab002 is utánépített (ezek 3A-esek)

üdv.
(#) pet válasza Stanford hozzászólására (») Jún 20, 2007
Kösz, ha lesz időm megpróbálom ezt.
(#) Stanford válasza pet hozzászólására (») Jún 20, 2007
Szia!

Na ezért mondtam, hogy egy kicsit jobban írd körül az igényeidet, mert így akár az összeset felsorolhatnánk, ami csak a hobbielektronika oldalán felmerült táp.

(egyébként sokkal többet tud, de helyhiány miatt nem részletezném, hogy mégis mennyivel. A legfontosabbak:
-van benne áram korlát
-Nagyobb teljesítményű
-Jobban be lehet állítani a szabályozását
stb.
)
Ezért viszont azzal fizetsz, hogy a benne lévő aktív elemeknek esetleg más tápellátás kell, mint ami a táp kimeneti ága (pl.: 12 V a szabályozó IC-nek, ez a második trafó)

üdv!
(#) pet válasza bundyland hozzászólására (») Jún 20, 2007
Nagyonszépen kösz, de ez mivel tud többet pl. ennél az egyszerűnél?
Egyébként ami nem tetszik, minek ebbe 2 trafó?
(#) bundyland válasza pet hozzászólására (») Jún 20, 2007
Szia !

A #87333 ban levo tapot megepitettem es hibatlan, ajanlom figyelmedbe!

Következő: »»   834 / 850
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem