Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Tessék a fájlok, ez az eredeti, szerintem ezt építsd meg először, aztán lehet tunningolni, de azt már lehet ezzel a nyákkal is, mert gomndolom több kimeneti tranyót akarsz bele, meg más r7-et...
Itt van a rendes nyákterv is, meg a tökrözött is, ha vasalod a nyákot. meg a forrás. remélem összejön. üdv
Szia!
Köszi szépen, végigolvastam , és hát én is az ujraépítés mellett döntöttem, mivel az ott leírtaknak megfelelőek voltak a feszek.
Szia
Én megépítettem ezt a tápot, tökéletesen működik, igaz csak másodszorra. ugyanazt csinálta mint amit neked....én hosszú hibakeresgélés után sem találtam meg a hibát, ezért mégegyszer megépítettem..a második kapcsolás már tökéletesen ment. azt ajánlom hogy olvasd végig a beszélgetésemet Stanford kollégával, innentől, nekem nagyon sokat segített. Először is a tápeszeket nézd meg, +32-33V; -5.6V, aztán a reerenciafeszültséget U1 6-os lábán kb 11V...szóval olvasd végig, mi végighámoztuk a dolgot. üdv
Én nem építettem meg ezt a tápot ,de úgy látom ez három fő részből áll az U3- felelős az áram limilért ,a U1 -egy stabil referencia feszültséget állít elő ,hogy a szabájzás stabilan tartsa a kimenő feszültség , az U2-pedig szabályozza a kimenő feszültséget a szelep tranyókon. Meg kellene nézned ,hogy mindent jó helyre ültettél be és jók e a tranzisztorok !,de lehet hibás a U3 as TL082 -es is .
Az miért van, hogy világít az áramorlát led?
Hát az valóban nem.
Átkötöm, megnézzük, h mi lesz. egyébként köszi!
ott vannak az értékek a lap alján kigyűjtve
Nem, nem az ott leírt alkatrészlistát használom, hanem a kapcsrajz szerintit, mivel csak 24 voltos trafom van, valamint nem tudtam rendeleni a TL081-es IC erősebb változatából. Gondoltam ez már egy javított, tehát működnie kellene (elvileg
). Hát ezért választottam!Ráadásul jórész bontott cuccokból építettem, meg lehet, h . a T1 se jól van bekötve :no:
A raját megtalálod a www.electronics-lab.com/project/power /003 oldalon ,igaz ott mincs értéke az alkatrészeknek ,de valamire csak jó lesz .
Sikerült már valakinek jól megcsinálni ezt a tápot ? /nem a 24V-os kapcsolást módosítani, hanem azt, amit angelero linkelt/ . Én is ezt szeretném megépíteni, és jó lenne valami bíztatót hallani.
Angelero, te az ott linkelt alkatrészlistát használtad, és 30VAC trafóról ment?
akkor hova kellene kötnöm?. köszi a választ :yes:
Bocs. de tényleg egyre több az információ, egyébként el szoktam olvasni aztán kérdezek, de így volt biztosabb (meghát valóban kényelmesebb is
)
Sziasztok ! a T1 tranzisztorod emiterje az áramkorlát rossz oldalán van ! A te rajzod szerint . Remélem megoldódik a problémád .
Szia !
Te is kiválasztottad a kényesebbet. Kicsit visszaolvasol már volt egy kinlódás ezzel. Üdv!
Sziasztok!
Megépítetem ezt a kapcsolást:http://sala.sallala.hu/elektronika/szab_dc_tapegyseg/kapcsrajz_eagle1.jpg de nem müxik mert állandóan világít az áramkorlátot jelző dioda és csak 0.1 voltot ad ki állandóan. Legyen szíves aki tud segítsen! Előre is köszi!
Kösz!!!!!.
akkor azt hiszem külön tápot építek :zavart1:
Ha ennyire erőlteted akkor: ez attól függ, hogy hogyan táplálod a műszert, adsz e -5V ot az IC 26-os lábára. Én nem tökölök, DC-DC konverter minden műszer elé, 555-tel, galvanikusan leválasztva, nem egy nagy dolog, cserébe viszont korrekt a műszer tápja, nem lehet gond, ha valami félresikerül.
Az előzmény annyi volt, hogy két labortáp volt, két feszmérő műszerrel, a két műszer tápja közös volt, ami le volt választva a tápegység tápjától...a műszer meghalt... Utóirat: ha gáz van azt a kijelzőn láthatod, elhalványodik, hülyeséget mutat... ne erőltesd!
Hello, én megépítettem, de csak annyi "tuninggal", hogy a kimeneti tranzisztor meghajtóját cseréltem erősebbre, mert igencsak melegedett (el is lőttem vagy 3-at). Jól működik, meg vagyok vele elégedve...A feszültség referenciáján épp lehetne még javítani, pl egy 723-assal.
S itt egy ötlet: Nekem nagyon hasznos volt az, amikor a túláramjelző diódával párhuzamosan egy bármiféle hangkeltő eszközt raktam, igy HALLOM a művelet közbeni túláramot, sokkal könnyebben észreveszem a hibát. (természetesen áramgenerátoros üzemmódban ez kikapcsolható). Ez a "hangkeltő eszköz" nálam egy zenélő képeslapból kitermelt kínai csoda lett, igy túláram esetén: Silent night!...Nagyon kellemes ![]() Másik ötlet: Az is igaz, hogy melegszik (naná!) Egy bimetált raktam a bordára, amely a tápfeszt megszakítja, a bimetállal párhuzamosan egy led, ami a túlmelegedést jelzi. S egy harmadik: Kicsi a feszültség? Ja! Én középnullás kivitelben készítettem el, s egy kapcsolóval válthatok, hogy magukban legyenek, +- al összekötve (középnulla), vagy sorba legyenek kötve, igy némi kompromisszummal 60V közeléig juthatok. (ez nem túl korrekt megoldás!!) S végül a kollégáktól kérdezni is szeretnék, hogyan lehetne a kapcsolást úgy átalakítani, hogy a túláram szabályzás visszahajló karakterisztikájú (is) legyen?
Hello
Valaki megépítette a 0-30V tápegység tuningolt változatát? Van egy jó nagy 30VAC trafóm és nem is kellene sok alkatrészt vennem. Mielőtt hozzáfogok gondoltam rákérdezek van-e valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata. Erről van szó
Sziasztok! az lenne a kérdésem, hogy ha építek egy ICL7107-tel megépített voltmérőt és egy másikkal árammérőt, akkor azokat lehet ugyanarról a tápról működtetni?. Ez lenne a szimmetrikus táp:
tap.JPG (11.73 KB) Előre is köszi!
Szia!
Persze, ha csak az áramkorlát miatt választottad ezt a kapcsolást, akkor esetleg még megnézhetnél párat, amibe szintén van áramkorlát, de nem kell bele még egy trafó. (valahol az általad belinkelt, és a bundyland által ajánlott között van bonyolultságban/átláthatóságban) pl.: A PCB kolléga által rajzolt darab, vagy amit én is megépítettem, és vagy 3 oldallal hamarabb kocsgab002 is utánépített (ezek 3A-esek) üdv.
Szia!
Na ezért mondtam, hogy egy kicsit jobban írd körül az igényeidet, mert így akár az összeset felsorolhatnánk, ami csak a hobbielektronika oldalán felmerült táp. (egyébként sokkal többet tud, de helyhiány miatt nem részletezném, hogy mégis mennyivel. A legfontosabbak: -van benne áram korlát -Nagyobb teljesítményű -Jobban be lehet állítani a szabályozását stb. ) Ezért viszont azzal fizetsz, hogy a benne lévő aktív elemeknek esetleg más tápellátás kell, mint ami a táp kimeneti ága (pl.: 12 V a szabályozó IC-nek, ez a második trafó) üdv!
Nagyonszépen kösz, de ez mivel tud többet pl. ennél az egyszerűnél?
Egyébként ami nem tetszik, minek ebbe 2 trafó?
Szia !
A #87333 ban levo tapot megepitettem es hibatlan, ajanlom figyelmedbe! |
Bejelentkezés
Hirdetés |

, és hát én is az ujraépítés mellett döntöttem, mivel az ott leírtaknak megfelelőek voltak a feszek.
)