Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   838 / 850
(#) vadmalna válasza Taki33 hozzászólására (») Máj 21, 2007
Nagyon szépen köszönöm , ezzel sok időt sporoltál meg nekem
(#) Taki33 hozzászólása Máj 21, 2007
A nyákrajzot nem sikerült átkonvertálnom pdf-be de csatolom Eagle brd-be, plusz egy anyaglistát, amiből én építettem meg! Ja és ezen a nyákrajzon én lehagytam a két mérőműszert és a hozzá tartozó alkatrészeket, direktbe összekötöttem a +Us-t --> +UKi-vel és a –US-t --> –Uki-vel és persze emiatt kihagytam az R23, R24, C11-es alkatrészeket!
Sok sikert az építéshez!
(#) vadmalna válasza Taki33 hozzászólására (») Máj 21, 2007
A nyákrajzot én is megköszönném, párszor már meg akartam építeni de mindig félbemaradt.
(#) Taki33 válasza bundyland hozzászólására (») Máj 21, 2007
Nincs mit, egyébként az eredeti kapcsolási rajzban van egy hiba, amit a csatolt képen bejelöltem! Az eredeti nyákrajzot átterveztem a mostani alkatrészekhez, mert így kisebb és gusztusosabb lett! Ha kell, felteszem pdf-be!

Kep.jpg

(#) bundyland válasza Taki33 hozzászólására (») Máj 21, 2007
Szia Taki33!

Köszönöm ! Bevallom van pár homályos pont benne, és biztos akartam lenni a jóságában, mielőtt
megépítem, utána rajzolom a nyákot, nem kis munka.

Köszi mégegyszer!
(#) szabi83 válasza PCB hozzászólására (») Máj 20, 2007
Idézet:
„Akkor nézd meg: tap.kép”

-8v 0.5A +8v 4A
és itt hol a szimmetria :no:

Idézet:
„A rajzon viszont nincs ott az a kondi :no:
(képen jelöltem miről van szó)”

nyákra viszont került..

Idézet:
„Kimenetre kellene tenni biztosítékot mert 1.5A feletti terhelésre az LM317 -nek vége.”

érdekes 2.14Anál 14V melett semm volt baj az IC -vel, bizti nélkül.

Idézet:
„Azt csak halkan jegyzem meg, hogy nem szimmetrikus trafóból badarság szimmetrikus tápot csinálni, ha az nem csak IC-k tápja.”

, badarság persze, ki hogy nézi..

(#) PCB válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 20, 2007
Szia !

Idézet:
„egy szekunderből, hogyan csinálod meg a szimmetrikus egyenirányítást, dióda-híddal ilyet még nem láttam”

Akkor nézd meg: tap.kép

Idézet:
„mivel lm337 és lm317 adatlapból fésültem össze...”

Megnéztem az adatlapot, hogy jól emlékszem-e ... jól :yes:

kép: lm317

A rajzon viszont nincs ott az a kondi :no:
(képen jelöltem miről van szó)

Idézet:
„nekem nem kell áramkorlát és 1.5A is elég”

Kimenetre kellene tenni biztosítékot mert 1.5A feletti terhelésre az LM317 -nek vége.
És nem 2A -es biztit mert az jó esetben is 2.3A-nél szakad el először.

Szóval nem a trafót kell védeni, hanem az IC-t :yes:

És valóban kedves vagyok

Azt csak halkan jegyzem meg, hogy nem szimmetrikus trafóból badarság szimmetrikus tápot csinálni, ha az nem csak IC-k tápja.

Üdv!
(#) Tom025 hozzászólása Máj 20, 2007
Sziasztok!

Régóta szeretnék egy labortápot építeni, de nem akármilyet, hanem kettőset, +/- feszt adót. Ilyen kapcsolást még nem találtam, és nem gondoltam hogy két egyforma táp sorbakötve működhet. Köszönöm Süginek az ötletet! Viszont ez a megoldás csak akkor működik, ha két külön trafóról, vagy szekunderről megy a két táp, ugye? A kapcsolások elkészítésével nem lesz problémám, csak ez a kérdésem.

Üdv, Tom
(#) szabi83 válasza PCB hozzászólására (») Máj 20, 2007
Kedves PCB!

Idézet:
„1, Nem ártani a kétutas helyett egy dióda-híd”

egy szekunderből, hogyan csinálod meg a szimmetrikus egyenirányítást, dióda-híddal ilyet még nem láttam

Idézet:
„2, 240 Ohm-al párhuzamosan a diódának akkor lenne szerepe ha a 240 Ohm-al sorba lenne egy kondi.
Akkor ez a dióda lenne a kisütőkör, igy nem látom minek a dióda.”

mivel lm337 és lm317 adatlapból fésültem össze... nem én találtam ki a diódát a 240ohm mellé :yes:
adatlapban ez van rá:
Idézet:
„while D2 protects against output short circuit for capacitors discharging.”

Idézet:
„3, Az LM317HV is csak 1.5A -t tud”

nekem nem kell áramkorlát és 1.5A is elég

Üdv :pias:
(#) PCB válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 20, 2007
Szia !

Három észrevételem lenne a rajzhoz.

1, Nem ártani a kétutas helyett egy dioda-hid

2, 240 Ohm-al párhuzamossan a diodának akkor lenne szerepe ha a 240 Ohm-al sorba lenne egy kondi.
Akkor ez a dioda lenne a kisütőkör, igy nem látom minek a dioda.

3, Az LM317HV is csak 1.5A -t tud

Üdv !
(#) iamrob válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 20, 2007
Köszi a pontot!
(#) Taki33 válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 20, 2007
Köszi a gyors választ és a rajzot, akkor lehet, hogy megcsinálom, ha szerinted működőképes a dolog!
(#) szabi83 válasza Taki33 hozzászólására (») Máj 20, 2007
készülőben van még mindig 1-2 hét és talán végzek vele.. táp rész, az már kész végülis csak mással van némi gond és hát kicsit férre raktam..

csatolom:nezze:

tap-mod.jpg

(#) Taki33 hozzászólása Máj 20, 2007
Szia Szabi83! Feltettél egy kettős tápot, Ezt!
A kérdésem hogy te, megépítetted-e mert lehet, hogy megépítem, ja és a diódák milyen típusúak?
(#) Taki33 válasza bundyland hozzászólására (») Máj 20, 2007
Szia Bundyland! Én megépítettem és nagyon korrekt, elsőre tökéletesen működik, csak ajánlani tudom!
(#) X Sügi X válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 20, 2007
Mekkora galibát tud okozni egy sz...ros kis szigetelőgyűrű! Nem figyeltem és a 2N3055-ös tranyóknál az egyik szigetelő gyűrűt rossz helyre tettem! (Mind a kettőnél..)
iamrob: Thx!
Most már csak egy a probléma, hogy az egyik tápnál folyamatosan világít a led, de sztem ez már részletkérdés, mivel működik rendesen!

Frankye! Megköszönném, ha iamrob-nak dobnál pontot, ő állt legközelebb a megoldáshoz.. Köszi!
(#) X Sügi X válasza Frankye hozzászólására (») Máj 20, 2007
Pont ezen gondolkoztam, csak kicsit másképpen..
Egy trafóról megy a két táp, csak külön tekercsekről, és arra gondoltam (még nem néztem meg), hogy a két tápnál nem egyformán kötöttem be a tekercs kezdő és végpontjait. De sztem ez nem lehet akkora probléma..
(#) Frankye válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 20, 2007
Próbáld meg, hogy a két trafó közös pontját cseréled! Nekem egyszer hasonló helyzetben bejött!
(#) X Sügi X válasza iamrob hozzászólására (») Máj 20, 2007
Ez sem megoldás, ugyanis erre pont vigyáztam, hogy galvanikusan le legyenek választva egymástól. :no:
(#) iamrob válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 20, 2007
Ha a két táp közösítésekor terhelés nélkül is hibásan működik, akkor a tápok nem teljesen függetlenek galavanikusan.
Ehhez elég akár egy-egy digitális feszmérő a két oldalon, amelyek azonos tápról járnak. Vagy esetleg a trafók szekunder oldala a 230-as földön vannak...
(#) X Sügi X válasza tbence3 hozzászólására (») Máj 20, 2007
Próbáltam, de semmi... :no:
Majd holnap én is jobban nekiállok.
Pedig sürgős lenne..
(#) tbence3 válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 19, 2007
Lehet hogy nem tesz jót, nem szereti a táp hogy nem egyenlő a két oldalon a fesz. pórbáltad már kiegyenlíteni a két oldalt? Mind a két oldal állíts be pl 8-8 V-t Holnapra megálmodom a megoldást ha sikerül
(#) X Sügi X válasza tbence3 hozzászólására (») Máj 19, 2007
Nem párhozamosan, hanem sorosan kötöttem...
Itt egy skicc:

Skicc.JPG

A trafó elbírja egyszerre a ketőt? Párhuzamosan kötötted rá?
(#) X Sügi X válasza tbence3 hozzászólására (») Máj 19, 2007
Ez a PCB által tervezett táp, itt fent van a topicban, vhol az elején.

a problémám az, hogy megépítettem a tápot, 2-szer, és müködik is mind a kettő tökéletesen külön-külön.

De ha összekötöm őket, pl. egy erősítő meghajtására, hogy középmegcsapolásos tápot hozzak létre, nem müködik. Az egyiken maximumig lehet állítani a feszültséget, a másikon maximum 4-5 Voltig. És mind a kettő átlép áramgenerátoros üzemmódba, tehát a ledek világítanak.

Ezek szerint nem működik normálisan. De mi lehet a gond?
Tudsz adni vmi infót róla?
(#) X Sügi X hozzászólása Máj 19, 2007
Vuáááá!

Nem megy duálban a tápom! Valaki segítsen plzzz! Nagyon kellene! :no:
(#) tbence3 válasza very hozzászólására (») Máj 19, 2007
Persze! Te leszel az első!
Ha van elég nagy nyákom akkor holnap meg is csinálom
(#) very válasza tbence3 hozzászólására (») Máj 19, 2007
én is tervezem a megépítését... csak még nem jutott rá időm.. majd azért számolj be ha kész hogy milyen lett......
(#) tbence3 válasza very hozzászólására (») Máj 19, 2007
Ez az!! Köszi szépen! Holnap akkor csinálom is!
Következő: »»   838 / 850
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem