Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Induktív terhelés kapcsolása
Lapozás: OK   1 / 1
(#) hape60 hozzászólása Feb 2, 2008 /
 
Helló! Van egy kapcsolás, aminél kb 200V DC-re töltött kondenzátort relével kapcsolnak rá egy kis ellenállású toroid trafóra, szekunderjén megjelenő feszültségugrást ponthegesztésre használják. A kapcsolás működik, de a relé érintkezője -nyilvánvalóan- rövid időn belül beég.
Van-e valami más megoldás a relative nagy DC feszültség induktiv terhelésre kapcsolására?? Ötleteket várok!
(#) gulyi88 válasza hape60 hozzászólására (») Feb 2, 2008 / 4
 
szerintem tirisztornak hívják, amit keresel

kell valami nagy böszme ruszki, azt meg is van oldva...

csá
(#) kobold válasza hape60 hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
Szerintem tirisztorral. Nagy feszültségű, nagyáramú darabokat is viszonylag olcsón lehet kapni.
(#) hape60 hozzászólása Márc 14, 2008 /
 
Sziasztok!
A kapcsolás tényleg működik tirisztorral. A kérdésem az, hogy ha egy feltöltött kondenzátort sütök rá (tirisztoron keresztül) egy toroid trafós induktivitásra, kell-e a tirisztornak valami védelem, vagy elég, ha csak nagyáramú a jószág.( A kondin a feszültség a bekapcsolás után megszűnik.)
(#) Sebi válasza hape60 hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Nem. Már egy 16A-es tirisztor is képes 250A körüli rövid csúcsáramok elviselésére. Adatlapokban benne van még az ismétlési idő is (ahogy emlékszem).
(#) bandras válasza hape60 hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
A kondin a kapcsolás után megszűnik a feszültség, majd kisvártatva az áram is, ettől a tirisztor kikapcsol és lehet újratölteni a kondit... Nem igazán kell védelem.
Üdv
(#) hape60 válasza bandras hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Kösz, én is így gondoltam, de "bérmunka" , nem szeretném, ha reklamálna a megrendelő...
(#) Gibs0n hozzászólása Márc 15, 2009 /
 
Sziasztok! Nekem is a témában lenne kérdésem, igaz más eszközzel kapcsolatban. Siemens LOGO programozható relével oldottam meg egy hidraulikus prés vezérlését. A kimenetek 5 A-t bírnak, a mágnesszelep tekercse 26 W-os. 24 V-on üzemel a gép ez ugye kb 1 A-t jelent. Ja és van a szeleppel párhuzamosan kötve egy 7 W-os izzó. Tehát kicsit több mint 1 A. A probléma az, hogy nagyon ham,ar beégett az érintkező. azt tudom, h RC taggal lehet védeni az érintkezőt, de nem tudom méretezni. egyébként érdekel minden más megoldás is. Egyenlőre lerelézem az érintkezőt, hogy legalább ne a kis LOGO panelt kelljen cserélni.
(#) gulyi88 válasza Gibs0n hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Szerintem köss be egy diódát (pl 1N4004..) a mágnesszelep tekercsével párhuzamosan (zárt relé esetén záróirányba nézzen a dióda)(közel a mégnesszelephez).
És ha még így is szikrázik, akkor egy párszáz nF/ kb200V fólia/MKP kondit tegyél párhuzamosan a reléd érinkezőivel, lehetőleg minnél közelebb.
(#) l48 válasza Gibs0n hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Az esetek többségében szoktam egy cserélhető nagyobb áramú jelfogót, mágneskapcsolót tenni és még ebben az esetben is célszerű használni az előbb leirt védelmeket. Az esetenkénti javitást is megkönnyiti.
(#) Gibs0n válasza l48 hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Köszi a tippet mindkettőtöknek, meg fogom próbálni, egyébként már raktam nagyobb áramú relét, most az kapcsolja a mágnes szelepet. Amíg lesz dióda, vagy kondi ez is megteszi.
(#) joker89 hozzászólása Dec 2, 2015 /
 
Üdv! Remélem nézi még valaki. A problémám a következő lenne. Egy 12V 90W- os villanymotort szeretnék relével kapcsoltati a sajátja helyett, mert mindig elolvad a bizti műanyag része, a szál nem szakad meg csak a műanyag olvad el szép lassan és ezt zeretném kikerülni. A helyzet az, hogy itthon omron g5le-1-vd relém van. Ezzel megoldható lenne e?
(#) Peter65 válasza joker89 hozzászólására (») Dec 2, 2015 / 1
 
Üdv!
Egy kicsit több infó kellene. Mekkora a biztosító névleges értéke? Meg lehet tudni, hogy miben van ez? Milyen reléje van a motornak, ami helyett másikat szeretnél használni?
Elsőre nekem furcsa, hogy egy biztosító kimelegedését egy relé kiváltásával szeretnél megoldani. Miért gondolod, hogy egy relé kiváltása miatt kevésbé melegedne az olvadóbiztosító?
(#) joker89 válasza Peter65 hozzászólására (») Dec 2, 2015 /
 
Ez egy trakor fűtőmotorja lenne. 16A-es bizti van benne, de az még egyszer sem pattant el viszont a műanyag teste már sokszor. A mostani működése csak egy kapcsoló és előtte bizti. Na ezen most megint el kell gondolkozzak, hogy hogyan is gondoltam ezt.... Hja igen, Szóval úgy terveztem, hogy, ami eddig ment a motorhoz az lett volna a relé kapcsoló oldala, a motort pedig direktre kötöttem volna, de most, hogy keresztbe kérdeztél így viszont biztosítás nélkül maradna a motor.
(#) joker89 válasza joker89 hozzászólására (») Dec 2, 2015 /
 
Mostmár jobban belegondolva halva született ötlet lehet, mert csak addig gondoltam, hogy így tehermentesítve lenne az eddig melegedő áramkör.
(#) Bakman válasza joker89 hozzászólására (») Dec 2, 2015 /
 
A biztosítékfoglalatot cseréld ki egy másik, izmosabb típusra.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2015
(#) joker89 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 2, 2015 /
 
Rossz lehet a kontakt és emiatt melegedne?
(#) joker89 hozzászólása Dec 3, 2015 /
 
Amúgy ha már itt vagyunk, valaki elmondhatná, hogy hogyan kell méretezni a védelmet (dióda, RC tag) pl.: egy motor vagy egy izzó esetében, mert mindenhol csak azt olvasom, hogy kell a védelem, meg méretezni, csak azt nem írják sehol, hogy hogyan kell csinálni...
(#) pucuka válasza joker89 hozzászólására (») Dec 3, 2015 /
 
Egy kis tudomány, elengedhetetlen, hogy a kérdésedre választ kapj. Az áramkör kikapcsolásakor keletkező áramot kell kiszámolnod, mert erre az áramra kell méretezni a kapcsoló eszköz védődiódáját. Ez lehet a kapcsoló eszközön magán, fordított polaritású dióda, vagy az induktivitáson. Relé kontaktus estén ezt ívoltó áramkörnek hívjuk, egy kondenzátor, és ellenállás soros kapcsolásából áll, ez nem engedi a túl gyors áram kialakulását.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2015
(#) joker89 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Nagyon köszi a választ! Az ívoltó áramkörnél, hogy kell, vagy mihez képest kell számolni? Hogy mekkora a kapcsolt feszültség, vagy a névleges áramfelvétel? Vagy csak hasraütés szerűen, hogy 'na ez elég nagy, megfogja, ami nem kell'?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem