Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infra LED kérdések
 
Témaindító: zoli93, idő: Jan 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 4
(#) proba válasza Qwert76 hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Bocs lehet hogy tévedek, de az adó ledek csak hullámhosszban térhetnek el. A 38 ,36,33 Khz az csak a jel modulációja, és erre az általad vevőnek beépített "infravevő" van hangolva (ezekből van több féle).Ha teljesen taníthatót akarsz akkor vagy infratartományú fototranzisztort kellene használnod (de szerintem ezzel megszívod mert az analóg rész is elég bonyolult volt a régi vevőkben) vagy egy csomó Hangolt vevőt raksz bele és ezeket figyeled.(bár a régi vidi TV így is kifogna rajtad mert az impulzus távolsággal kódolt.10/100/200/300 mikroS)
Én ha lehetne választani olyan készüléket csinálnék amely minden gombjára számítógéppel egy adatbázisból kiválasztott kódot generálna.
Én gondolom a kódoló ick -ből nincs olyan sok fajta ,elég lenne a típust tudni,meg az adott funkcióhoz tartozó kódot.Csak sajnos ezt az adatbázist nem tudom hol lehet megtalálni.
(#) Qwert76 hozzászólása Máj 20, 2008 /
 
Nagyon köszönöm a választ!
Az a helyzet hogy régi dolgokhoz nem lenne használva, ez biztos. Ha jól értelmezem a dolgot akkor elvileg valami foto tranzisztor vagy akár dióda? is megfelelhet erre a célra. Ekkor talán elé kellene rakni egy infra szűrőt is ? Az infra adó diódákat párhuzamosan kapcsolva az adó rész is működhetne esetleg minden frekin?
(#) proba válasza Qwert76 hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Az adó led biztosan tudja , hiszen a leadott kódot te határozod meg,a 38/36/33 Khzt az AVR -nek kell előállítani.(elvileg elég egy led vagy sorba kettő ,vagy te minden hullámhosszon sugározni akarsz?)
A vevőnek meg lehet kellő jelalak formálás után az adó led is jó lehet (legalábbis teljesen szembefordított távirányítóval egy led 10-20 mV kitérést produkál a szkópon -a kódok kinézhetők bár a vivőt még nem láttam benne- Azért kisérletezhetsz mással is lehet találsz érzékenyebbet. )
Ami még buktató lehet némely távirányító egy két parancs után csak ismételd az előző parancsot kódot küld.
Azt sem tudom az AVR mennyire fogja tudni megkülönböztetni a vivőfrekiket vételkor ( nem biztos hogy ehez elég gyors) közben még a kódot is figyelni hát..?

(#) proli007 válasza Qwert76 hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Hello!

Nem igazán értem, hogy a melegvizet, miért kell feltalálni? Nem látom értelmét a dolognak. :no:

Meglepő, hogy azt mondod, hogy egy 38kHz-es működik, miközben nekem az jön le, hogy a lényegi részét nem érted a dolognak.

Az infra dióda, az csak világít egy szűk fényspektrumban. A vevő tranyók-diódák legnagyobb érzékenységi sávja is ebbe a hullámhossz tartományba esik, bár az messze nem olyan szűk, mint az adó.

A 38...KHz-eknek ehhez semmi közük nincs. Az adat modulálja a fényerőt, ki-be kapcsolgatva a Led-et. De hogy könnyebben erősíthessük, ezért még az adatbiteken belül, még egy (szaggató) moduláló frekvenciát is használnak adott esetben. Ezt szelektíven véve, növelhető, a jel-zaj viszony a vevőben, és a külső fényből eredő zajok elmyomása is jelentősen nő.

De ennek az infra led hullámhosszához semmi köze nincsen! Ott csak az a lényeg, hogy az adó, olyan hullámhosszon adjon, amit a vevő képes venni. Más a helyzet, ha a vevőbe a szelektív áramkör már be van építve. Ahhoz nem férsz hozzá. De egy BPW41-el bármilyen moduláló freki-kód vehető. A jelfeldolgozása már a Te illetve az AWR dolga lehet.

Az infra szűrő, csak a vevőt mentesíti a látható tartományba eső zavarjelektől, mert a vevő azt is látja.

Idézet:
„Az infra adó diódákat párhuzamosan kapcsolva az adó rész is működhetne esetleg minden frekin?”


Ennek fényében, ennek a kérdésnek semmi értelme nincs!

Vagy csak Én vettem valamit rosszul azaz nem elég szélessávúan? Amúgy az adó diódákat legfőképpen sorba szokták kötni, de csak azért, hogy a sugárzási szög növekedjen, így nem kell annyira célozni a vevőt.

üdv! proli007
(#) Skip hozzászólása Máj 20, 2008 /
 
Sziasztok!
van nekem egy infra sensorom (3 lábú) és az a szitu vele hogy az infra fényre a kimenet lemegy 0 V ra rendesen de a sima lámpa fénynél is ha nagyon világos van körülötte! Ezt vmivel ki lehet küszöbölni?
mégegy ha már itt vagyok: ha megszaggatom a LED et akkor érzékénenyebb lesz rá?
köszönöm: Skip
(#) Qwert76 hozzászólása Máj 20, 2008 /
 
Hello!
Igen, igaz kicsit homályos volt ez az infra dolog számomra. Elnézést érte!
Szóval akkor már vili a dolog.
A BPW41 számomra így teljesen megfelelő is.

Az adó diódákat sem igazán ismerem hogy azok mennyire szélessávban hasznáhatók. Tehát ha Pl.: 32Khz-en vagy 40Khz-en szeretnék valamit vezérelni, akkor van e olyan szélessávban működő dióda? vagy minden frekire kellene 1-nek lennie? Esetleg egy típusban tudnátok e segíteni?
(#) Qwert76 hozzászólása Máj 20, 2008 /
 
Elnézést kérek, látom már kaptam rá választ! Köszönöm!
(#) proba válasza Qwert76 hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Az adó modulációt bármelyik led tudja.A ledeknek a 0 Hz-től kb 400-500 khz ig kellene tudni (ld274). Ebbe a tartományba a 38 Khz ,ami szerintem nálad a max, bőven belefér.
(#) Qwert76 válasza proba hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Rendben, nagyon szépen köszönöm!
Így már világos a dolog számomra...

(#) proli007 válasza Skip hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Szia!

Az előző hozzászólásomban szinte ott a válasz.
A vevő dióda elé egy infra szűrő van építve, melynek pont az a célja, hogy csökkentse a külső fény behetását. (ez sok esetben maga az érzékelő burkolata (háza).

Ha megszaggatod a Led áramát, akkor a vevőben a zavaró fény mint analóg jel fog jelentkezni, a szaggatott infra, pedig mint az analógra ráültetett "váltakozó feszültség". Tehát továbbiakban, nem az egyenáramot kell felerősíteni, hanem a váltót, majd azt egyenirányítani, és akkor hozzá jutsz az eredeti információhoz.

Természetesen a beeső zavaró fény változtatni fogja a fotovevő munkapontját, ami végsősoron söntöli a hasznos jelet is. (Így ha pofán világítod, akkor is "megfullad" a vevő)

üdv! proli007
(#) Skip válasza proli007 hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
köszönöm proli!
azon gondolkodom, hogy ha a vevő sensort mondjuk egy kis darabka karton papírral körbe kicsit még letakarnám hogy csak a szemből jövő infra fényt érzékelje, mert ugye most ilyendomború a "pofája" és oldalról jövő fény is zavarhat... aztán majd kiderül hogy mennyivel jobb a dolog. majd még lehet lesznek idióta kérdéseim ha megakadok a dologgal kapcsolatban
köszönöm: Skip
(#) Qwert76 hozzászólása Máj 22, 2008 /
 
Hello!

BPW41 bekoteserol nincs veletlenul rajza valakinek? AVR-hez lenne kotve. Amit en talatam a neten, az a tema sajnos nem egeszen volt alkalmas erre.
(#) Qwert76 hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Találtam egy kapcsolást. BPW41.
Ezt elvileg használhatom tanítható AVR (infra) veőnek?

bpw41.png
    
(#) proli007 válasza Qwert76 hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Hello!

- Meg van jelölve, le van csapva a katódjánál a kabátja. De ki is mérheted mint egy diódát, csak ne világíts bele közben. Üzem közben záró irányban van bekötve.
- Ha Te csak pár centiről világítasz bele "tanítás közben", lehet nem is kell elé semmi, csak az az egy ellenállás a föld felé, és mehet a procira. (De ha akarod megmérem.)

üdv! proli007
(#) Qwert76 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Hello!
Nagyon szépen köszönöm!
Igen csak pár centiről elég számomra ha belevilágítok a tanítás idejére.
Sajnos itthon nincs BPW41 én nem tudom megmérni. Ha megtennéd hogy megméred számomra, nagyon örülnék neki!
Én csak a jövő hét közepen megyek Bp-re és a nyákot szeretném kimarni még a hétvégén.

Üdv.: Qwert76
(#) Skip válasza proli007 hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
az infra ledeknek mekkora az áramfelvétele? megegyezik a sima ledekével? vagy tipusra válogatja?
(#) proli007 válasza Skip hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Hali!

Meg kell nézni katalógusban, de általában többet tudnak. Általában nem 20, hanem 200mA-esek. De statikusan nem érdemes fűteni őket. Ha impulzus üzemben mennek, ott akár a 2A-t is elérheti a csúcsáram. Ezért a "vivőfreki" átvitele mellett, célszerű csak impulzus csoportokat átvinni, hogy a hőt képeslegyen időben leadni. Szóval a disszipációját is érdemes figyelembe venni, hogy hány mW-ot képes a levegőbe kipumpálni.
Persze a választható megoldás attól függ, hogy mire szeretnéd alkalmazni.

üdv! proli007
(#) Skip válasza proli007 hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
akkor ezért furcsáltam a dolgot... az igazság az hogy egyszerű érzékelőt szeretnék készíteni.(infra fény szenzorba bele és ha közötte vmi van akkor nem jut el és a sensor kimenetén megjelenik 5 volt azt onnantól kezdve meg jöhet akármi <-ez az egyszerű elképzelésem!) aztán szgép tápról 5 volt ról 150 ohm soros ellenállással próbálkoztam és 2 centinél messzebbre nem tudtam elvinni a ledet amit folymatos üzembe használtam. Áram generátorral kéne meghajtanom szted? vagy impulzus üzembe 5 Voltról vmi csekély ellenállással(vagy esetleg anélkül) lenne jobb?(23A-t bír a táp szal folyamatos hajtásba kéne elé ellenállás csak itt meg bibi hogy nincs meg a nyitó fesz és a max áram )a villogtatás frekvenciája olyan néhány kHz en megfelelő lenne monyuk 50%-os kitöltési tényezővel?
a gond az hogy nem tudok semmit a ledről se nyitó feszt se áramot(Távirányítóból van... de majd HEstore ról fogok rendelni)
Köszönöm : Skip
>
(#) proba válasza Skip hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
A sima távirányítók a hozzájuk való vevővel 4-5 métert is tudnak .Ezekben a led az elemet (3v) direct egy tranzisztoron max 10 Ohm megkapják (igaz impulzus üzembem modulálva) .Én ha ilyet építenék akkor egy 3X Khz val modulált jellel hajtanék egy ledet ,vrvőnek meg egy gyári infravevőt használnék.Ilyen érzékenyet valószínű nehéz lenne építeni.
(#) proli007 válasza Skip hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Hello!

Teljesen egyetértek, Proba véleményével.

A Led a mit a távrángatóból szedtél ki, teljesen megfelel. Csak impulzus üzemben kell hajtani. De a távrángatóban, ottvan a tranyó, ellenállás, amivel zargatták az neked megfelelő.
Vevőnek, meg komlett erősítővel egybeépített infravevő van már. Neked, mindössze, valami monostabil multi kell, ami áthidalja a jelben szüneteket. (ennek időzítését, ahhoz kell megválasztani, hogy milyen gyors változásokat szeretnél maximum érzékelni.)

Amúgy az 5-6 méter távolság a rángatónál, a processzor hibajavító technikájának is köszönhető.

A hatótávolság, optikával, is növelhető, akár a vevő és az adó előtt is. Csak a célzás lesz problémásabb. Távrángatóban, pont az a cél, hogy minnél kevésbé legyen irányérzékeny. De itt...

üdv! proli007
(#) Skip válasza proba hozzászólására (») Máj 25, 2008 /
 
köszi mindkettőtöknek a héten kipróbálom majd
(#) wg_kezdo hozzászólása Jún 30, 2008 /
 
Van egy SFH 5110-36 Fotodióda + szűrő 36kHz kütyüm. Ha jól értem akkor ehhez az adónak 36Khz-en villogtatott infra lednek kell lennie?
Mivel tudnék ilyet létrehozni? esetleg egy 555-el vagy azzal nagyon körülményes beállítani?
(#) tektonic válasza nagyagyas hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
egy kamerás telefon kell hozzá meg az infraled v. távirányíto a telót a led felé teszed miközben fényképezőre van állitva és akkoeór a telóba
látod hogy a lednek fehér fénye van ha jó
(#) proba válasza wg_kezdo hozzászólására (») Júl 1, 2008 /
 
Szerintem jónak kellene lennie.
(#) Tom-ee hozzászólása Szept 16, 2008 /
 
sziasztok.

Egyik haverom megtalált, hogy lenne neki egy kis problémája. Van egy 5.1-es házimozi rendszere, ami távirányítható. A gondja az, hogy bizonyos okok miatt a vevő olyan helyen van - nem tudom, hogy konstrukciós, vagy berendezési hiba folytán - hogy az adó jeleit csak 1-2 méterről látja. Így viszont felesleges maga a távirányító. Azt szeretné, ha kivezetném a késülék tetejére a vevőt, vagy legalábbis egy jó méteres drótra tenném, hogy a távirányító számára "láthatóbb" helyre kerüljön. Mit javasoltok:
- Vegyünk egy másik vevőt, és párhuzamosan kössem be
- Avagy az eredetit forrasszam ki és drótozam be?
Melyik a kivitelezhető, melyik a jobb? Előre is köszi
(#) proba válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Ha egyébként elég érzékeny akkor a sógorom egy tükröt szerelt a szoba megfelelő pontjára így gond nélkül működött az egyébként eltakart videó.
A másik módszer egy infra átjátszó építése.(régen a CORA-ban láttam egy vevő (gondolom szélessávú) egy erősítő meg egy infraled a készülék elé.
Amit én infrásan kihosszabbítottam az egy beltéri volt,ott kivettem a vevőt építettem hozzá egy, két tranzisztoros vonalmeghajtót igaz ez 10.. méterre kellet (szoba-padlás).Abszolút értéktelen volt ezért csináltam így.
A készülék vevője mellé nem tennék másikat mert szerintem zavarnák egymást a visszaverődések miatt.
(#) Tom-ee válasza proba hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Idézet:
„A készülék vevője mellé nem tennék másikat mert szerintem zavarnák egymást a visszaverődések miatt.”

Logikusan hangzik, nemtom mért nem jutott eszembe. És a másik megoldás? (hogy drótokon kivezetni; nem tudom mennyit akar rá költeni, de gondolom semennyit, ha úgy is megoldható)
Ha ez nem járható, tudsz ilyen átjátszóhoz kapcsolást adni?
(#) proba válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Én nem próbáltam átjátszót építeni soha ,csak láttam egy kész szerkezetet a CORa-ban,és tetszett.
Én egy infravevő tranzisztorral /diódával/leddel meg egy ,egy vagy két tranzisztoros HF erősítővel próbálnék építeni valamit.(sávszélessége legalább 50-60 k azért legyen.)
Szerintem a dróton kivezetés 1-2m ig talán működne max egy 20-100K ellenállás a vevő kimenete meg a plusz közé.
(#) Tom-ee válasza proba hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Sztem 1m bőven elég lesz neki, bár még nem láttam semmi konkrétat. Ellenállás mindenképp kell?
(#) proba válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 17, 2008 /
 
Nem ,csak ha bizonytalan lesz esetleg segíthet.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem