Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   135 / 565
(#) BarnaPili válasza mpisti hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Volna egy ilyen gép építésére esély házi körülmények között is?Gondolok itt a trafók speciális kialakítására,illetve a vezérlésre.Gondolom ezeket már valami mikroprocesszor vezérli.
István
(#) erdgab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Szerintem jók az értékek.Mihez viszonyítva nőtt az áramfelvétel?
(#) Ricsi89 válasza erdgab hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Ha nem számít ez a kis eltérés, akkor jó. Eddig még csak labortápról próbálgattam a vezérlést, akkor ugyanennyi feszről kb 170mA volt, most meg 200mA. Lehet most a más tekercselés miatt is ilyen, vagy nem pont úgy lett összerakva a trafó. Hétvégén, vagy jövő hét elején talán már eljutok addig, hogy próbakész állapotban legyen. Már csak pár apróbb dolog kell, meg persze összeépíteni az egészet egy géppé.
(#) mpisti válasza BarnaPili hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Szia!
Az általam ismert gép nem processzor vezérlésű, bár 16 db IC-t tartalmaz. De mindegyik sima mezei digitális és analóg IC . Semmi extra alkatrész, Az IGBT első generációs 75A-es típus, a főáramkör kialakítás -szerintem- fantasztikusan ötletes, hiszen 2 db 75 A-es IGBT modullal tud 100 % Bi-vel 360A-t ! Jelenleg van nálam ilyen gép javításon, ha sikerül vásárolnom elfogadható áron egy új fényképezőgépet a régi (rossz)helyett , akkor teszek fel néhány képet az érdekesebb technikai megoldásokról. Egyébként az előző hsz.-ben leírt tulajdonságok ehhez a géphez tartoznak.
(#) BarnaPili válasza mpisti hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Kíváncsian várjuk.A 360 A nekem már kicsit sok,de ha lesz egy hajógyáram,oda biztos kell ennyi.
István
(#) mpisti válasza BarnaPili hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Azért azt tudni kell, hogy ezt a gépet a '90-es elején fejlesztették, tehát amatőr viszonyok mellett ma,ha valaki eléggé rámenős, kellő szakmai ismerettel rendelkezik, -és van elég pénze-,simán után építheti, -nyilván csak abban az esetben ha lát benne fantáziát. Azt nem szabad elfelejteni,hogy ezt a gépet a "fiókból" nem lehet megépíteni, erre be kell ruházni, nem kevés pénzt. Csak a két IGBT modul kb. 50000 Ft, ha eredeti példányt építenénk be. De a paraméterei-tapasztalatból mondom- fantasztikusak. Nem véletlenül használták több mint 10 évig egy általam ismert cégnél a legkényesebb hegesztési feladatok elvégzésére és hegesztéstechnológiai oktatási célokra.
(#) Tubi56 válasza mpisti hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

megvan a teljes kapcsi rajzod erről a gépről?
(#) mpisti válasza Tubi56 hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

Szia Sanyi!
Igen,megvan. De a legnagyobb baj,hogy a rajz csak az alkatrészek azonosítószámát tartalmazza, az értékeket nem. Télen talán lesz rá időm, akkor beazonosítok minden alkatrészt, és az értékeket melléírom. Az a tervem hogy építek egy ilyen gépet főképpen azért,hogy lássam a reprodukálhatóságát házi körülmények között.
(#) (Felhasználó 46585) válasza mpisti hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

Hm... azért beszéljük meg előtte az IGBT kérdést. Hátha van olcsóbb és jobb megoldás is. Télen én is be leszek zárva, legfeljebb rövidebb lesz a téli álmom...
(#) mpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

OK! Örülök egy profi szakértő partnernek. Az eredeti IGBT típusa: MG75Q2YS11 Toshiba Ezt jó lenne helyettesíteni.
A főtrafó szétbontását és adatainak felvételét is megoldom valahogy.
(#) sbali hozzászólása Okt 6, 2010 /

Sziasztok!
Megvan valakinek a genesis 134 es hegesztő inverter kapcsolási rajza? Remek darab és szeretnénk tovább használni, de elromlott és a javítása csak a teljes kapcsolási rajzzal oldható meg.
Előre is köszönöm a segítséget!
Sándor Balázs
(#) erdgab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

Biztos,hogy jól tekerted meg azt a trafót,menetirányok STB. stimmelnek (?),mert nem értem mitől nőtt meg az áramfelvétel.
(#) erdgab válasza sbali hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

Én sajna még egy képet sem találtam róla,esetleg tudnál valamit mutatni,külseje,belseje hogy néz ki,hátha jobban be lehetne azonosítani.
(#) dobo válasza mpisti hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

Húúú kis brutál gép lehet ez a hegesztő.
Találtam az ebay-en 100 dolcsiért ingyen postával ilyen Igbt.
Ha valakinek kell.
(#) mpisti válasza dobo hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

Szia!
"Találtam az ebay-en 100 dolcsiért ingyen postával ilyen Igbt."
Küldd el a linkjét légy szíves! Lusta vagyok megkeresni. :nyes:

Kicsit hosszú a link

Bővebben: Link
(#) Cavalier válasza dobo hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

Nem pont ugyanez a típus, de hasonló paraméterű nagy kocka IGBT-k elő szoktak fordulni olyan 20 dolcsi körüli árban, keress rá az IGBT-re, és rendezd sorba price+shipping szerint.
(#) mpisti válasza dobo hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

Köszönöm szépen a fáradozásodat.
A probléma az vele hogy használt, ezért nem szívesen költenék rá 100 dollárt.

Oké csak érdekességképpen szóltam
Piszokul érdekel a masina mert készülök eggyet építeni a sógoromnak és ő versenyszerű hegesztő és bele van bolondulva az Amperokba.
(#) Freedomocska válasza mpisti hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

Szia Pisti . 50 A-es 1200V-os modul nem jó ? Igaz kisebb teljesítményű de jóval olcsóbb !
(#) mpisti válasza Freedomocska hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

Szia!
Szerintem ha 250-300A-nál több nem kell,akkor elég lehet. Az általam említett gép 400A-es ,és -mint ahogy az IGBT típusából is kitűnik-, 75A-es típussal állítják elő ezt a magas teljesítményt. A gyári adat szerint az áramforrás 16,6kVA teljesítményű. És ezt nem kettő, hanem egy trafóval állítja elő. Ha lesz fényképezőgépem újból,akkor teszek fel képeket róla.

Annyira felcsigáztad az érdeklődést hogy hamarosan küldünk neked egy fényképezőt
(#) erbe válasza BarnaPili hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

Off: Hajógyár? Oda kicsi.
Súlyatér, 2 db 2000A-es Kjellberg. 2 db 1200A ESAB fedőporos, 1 db orosz 1000A váltakozóáramú !!! fedőporos, tucatnyi ESAB 400A CO2, dinamók... Mindez már '76-ban.
(#) BarnaPili válasza erbe hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

OFF: 3 évet lehúztam egy német hajógyárban,de nem figyeltem a hegesztő áramforrásokat.Megdöbbentő energiákat fektetnek be...Mi egy kis pirossal (Knut) dolgoztunk,ha kellett.Tartók etc..
ON.
(#) erbe válasza BarnaPili hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

Off: 25 mm-es lemezt kigyökölve 12 m hosszban összevarrogatni már kell egy kis szufla.
Helyenként ugyanezt el kellett végezni kézzel fej fölött.
(#) Ricsi89 válasza erdgab hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Szerintem jó a trafó. Majd ha hazamegyek, akkor megnézem, bár jónak kell lennie. Egyébként kicsit sípolt is az első indításkor a trafó. Lehet, hogy csak nem jól van összerakva a mag.
(#) mpisti válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Szia!
Ha füllel hallható volt a sípolás akkor nem trafó összerakási problémád van,hanem a lemágnesezés nem megfelelő. Bár nem követtem a fórumon,hogy milyen gépet építettél meg, de azt tudom,hogy ha az inverter sípoló hangot ad,akkor a snubber körben keresendő a hiba. Ha a főtrafót kellő szilárdsággal nem rögzítetted össze,akkor úgyis megeszi a kapcsolótranzisztorokat, mielőtt belelendülnél a hegesztésbe. :kalap:
(#) Ricsi89 válasza mpisti hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Ez még csak a meghajtó trafó, ami sípolt picit, de megmozgattam a magot és elmúlt. A főtrafó még nincs beüzemelve.
(#) Tubi56 válasza mpisti hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Idézet:
„Szia Sanyi!
Igen,megvan. De a legnagyobb baj,hogy a rajz csak az alkatrészek azonosítószámát tartalmazza, az értékeket nem. Télen talán lesz rá időm, akkor beazonosítok minden alkatrészt, és az értékeket melléírom. Az a tervem hogy építek egy ilyen gépet főképpen azért,hogy lássam a reprodukálhatóságát házi körülmények között.”

Bocs, hogy csak most reagálok!
Érdekes lenne tudni ennek a gépnek az ismérveit és persze a kapcsolást is! Már csak azért is, mert ennek a gépnek az alapján akár kisebb teljesítményű gépet is lehetne produkálni és nem is lenne drága otthoni használatra 100%-on működtetve!
(#) guliver83 hozzászólása Okt 7, 2010 /

Heló!
Úgy látom, vannak új fejlemények.
Itt egy két IGBT CM100DY-24NF 1200V 100A

QM500HA-H Bővebben: Link
Siemens BSM 300 GA 100 D
és ezekhez elég jó áron hozzá lehetne jutni, ha alkalmazható.
Ha tervezitek a nyákokat számítógépen, akkor mindenki csináljon egy külön meghajtóra biztonsági mentést, mert úgy jártok mint én!!!
Megterveztem SMD-vel a panelokat, hogy minél kisebb helyen elférjen a vezérlő és a táp rész és a gépem megadta magát.
Következő: »»   135 / 565
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem