Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Izzó villogtatás zenére
Lapozás: OK   1 / 1
(#) gege95 hozzászólása Júl 23, 2012 /
 
Sziasztok! Innen a hobbielektronikáról megépítettem egy egyzserű kapcsolást, ami ütemre villogtat ledeket. Egyetlen tip31 / BD241C vezérli a ledeket.
a gond az, hogy hiába van 12V/2A -al meghajtva, a kimeneten szinte semmi áramerősség nincs. Tehát 12V-os izzót hiába kötöm rá, nem villan fel. Hogyan lehetne a kimeneti teljesítményét növelni? Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Gyimate válasza gege95 hozzászólására (») Júl 23, 2012 /
 
Hello!

Esetleg nem tudnád belinkelni a kapcsolási rajzot, mert ennyi információból elég nehéz kideríteni, hogy mi a hiba, de valószínű, hogy előtét ellenállás van bekötve a ledek elé, és ez korlátozza le az izzó áramát is. Esetleg nincs jól beállítva a BD241-es munkapontja. Sok hiba előfordulhat.

Üdv
(#) gege95 válasza Gyimate hozzászólására (») Júl 23, 2012 /
 
Itt van a kapcsolási rajz -LINK-
annyi módosítással, hogy a ledek elött van egy előtét ellenállás.

Illetve több ilyen tranyó van párhuzamosan kötve, külön kimenetekkel, csak a jel bemenetük közös, és egy hangerőszabályzó panel, amivel igazából az érzékenységét állítom.
(#) Gyimate válasza gege95 hozzászólására (») Júl 23, 2012 /
 
Próbáld meg ezt a kapcsolást, ez sokkal érzékenyebben reagál majd a bemenő jelre. A belinkeltel az a baj, hogy nem képes eléggé kivezérelni a tranzisztort. Az én megoldásomban darlingtonba vannak bekötve a tranzisztorok.
(#) gege95 válasza Gyimate hozzászólására (») Júl 23, 2012 /
 
Rendben, holnap kipróbálom. jók hozzá a BD241 es tranzisztorok? vagy vegyek a kapcsolási rajzon szereplőeket? Mert az a baj, hogy itt nemigen van a boltban nagy választék. Illetve itt akkor a "VF1" a jel+ és a "VF2" a jel- lábja?
(#) Gyimate válasza gege95 hozzászólására (») Júl 23, 2012 /
 
Igen, jó hozzá, csak a szimulátorban nem találtam BD241-es tranzisztort, csak 139-est. A VF1 illetve VF2 pedig a bemenet. A csatlakozó földje az a táp negatív pontjához csatlakozik, úgy ahogy írtad.
(#) gege95 válasza Gyimate hozzászólására (») Júl 23, 2012 /
 
Rendben, akkor holnap megépítem, veszek halom ellenállást, és meglátjuk. Köszönöm szépen a segítséget, aztán meg majd írok
(#) gege95 válasza gege95 hozzászólására (») Júl 24, 2012 /
 
Na indulok a boltba, de lenne még egy kérdésem, hogy meg lehet valahogyan oldani azt, hogy 220V os szines égőket villogtassak vele? Vagy van ahhoz valami egyszerű kapcsolási rajz?
(#) Gyimate válasza gege95 hozzászólására (») Júl 24, 2012 /
 
Szerintem a 230V-al ne játszadozz még, először legyél tisztában az alapokkal és egyelőre még csak kisfeszültségű áramköröket építs. A hálózati fesz nem játék! Szerintem lehet kapni 12V-os színes izzókat is, de arra figyelj oda, hogy a tranzisztor jelentősen fog melegedni, amit már hűteni is kell! Még arra is figyelj oda, hogy ne lépd túl a tranzisztorok maximális áramát, mert azt nem tolerálják.
(#) Gabó válasza gege95 hozzászólására (») Júl 24, 2012 /
 
Szerintem se játsz a 230al! Vegyél szines ledeket és azzal is meg leszel elégedve! ŰNa meg a fogyasztása és az élettartama is jóval hosszabb.
(#) gege95 válasza Gyimate hozzászólására (») Júl 24, 2012 /
 
nem lett jó a kapcsolás, ugyanúgy gyenge a kijövő áramerősség. pedig kipróbáltam előtétellenállások nélkül is, úgy sem volt jó. egy nagyon picit villog, de éppen hogy látni közelről, hogy az izzószál pislákol.
(#) Gyimate válasza gege95 hozzászólására (») Júl 24, 2012 /
 
Hello!

Pontosan milyen tranzisztort használsz az 1. fokozatban? Ha kevesled ezt a fényerőt, akkor köss be még egy tranzisztort a mostani első elé, ugyan olyan módon, ha nem világos akkor lerajzolom. Esetleg a csatolókondi értékét növeld meg 100µF-ra. Mennyire vagy járatos az elektronikában? (csak azért kérdezem, hogy mennyire legyek részletes, és hogy milyen megoldásokat adhatok neked)
(#) gege95 válasza Gyimate hozzászólására (») Júl 24, 2012 /
 
BD 241C mindkettő, hát alap dolgokat tudom nagyjából.
Ha az első tranzisztort mienre tudnám még cserélni?
(#) Gyimate válasza gege95 hozzászólására (») Júl 24, 2012 / 1
 
Az első tranzisztornak egy kisebb BC547-es is megfelelne, ezzel jobban világítana, mert jobb az erősítése, viszont ha van még egy BD241-esed, akkor rakj bele még egyet, úgy, ahogy a jelenlegi első van bekötve, vagy az 1. tranzisztor collectorát ne az égő után kösd, hanem a telep + sarkára, így is növekednie kellene a fényerőnek (a rajzon BC549-el jelölt tranzisztorra gondolok).
(#) gege95 válasza Gyimate hozzászólására (») Júl 24, 2012 /
 
remélem van itt a boltba BC547. kipróbáltam az első BD241 collector lábára rátettem közvetlen a +12V ot, erősödött a fényerő egy picit, viszont nagyon melegszik akkor a tranzisztor.
(#) Gyimate válasza gege95 hozzászólására (») Júl 26, 2012 /
 
Hello!
Sikerült beszerezned a BC547 - 549-es tranzisztort? A BD241-el az a baj, hogy kicsi az erősítése, és nagy bázisáramot igényel, amit a hangkártya nem tud kiadni, ezért nem villog az izzó rendesen, míg a BC547-esnek nagy az erősítése, és ezt már rendesen kitudja vezérelni a hangkártyát. Mellesleg a BD241-et hűteni kell rendesen, mert ha izzót kell, hogy villogtasson, akkor elég nagy áramok folynak keresztül a tranzisztoron, és a fölös teljesítményt el kell fűtenie.
Üdv
(#) hevtam hozzászólása Ápr 27, 2014 /
 
Még elég kezdő vagyok!!
Azt tudom, hogy 4db led-et 12v-tal és egy TIP31-es tranzisztorral + jack dugóval be lehet dugni a számítógépbe és az zenére fog villogni! Vagyis ilyen: Bővebben: Link
De meg lehet-e ezt csinálni ezt egy reflektorral, ami 220v-ról működik?? Mondjuk nagyobb tranzisztorral, vagy hogy?
(#) uniman válasza hevtam hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Hello!
Pl. így, de ha kezdő vagy, akkor a 230V-al (nem 220V már több éve!) még nem kéne foglalkoznod, mert életveszélybe kerülhetsz...
(#) hevtam válasza uniman hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Bocs, de ennél egyszerűbb nincs?
Vagyis nem lehet megoldani olyan egyszerűen mint a ledekkel?
Nekem nem kellene a hangokat kiszűrni, hogy melyik magas, meg melyik mély, csak egy síma reflektor ami villog a zenére!
Köszi!
(#) uniman válasza hevtam hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Hello!
Itt van egy "diszkóvillogó".
(#) Massawa válasza uniman hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Nem egyszerübb és biztonságosabb az adott esetben a LEDeket egy-egy Solid State Relay-vel helyettesiteni. Az arra van kitalálva ( kapcsolgatni a 230V-s fogyasztokat)?
(#) hevtam válasza Massawa hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Ezt légyszíves kifejtenéd bővebben?
köszi!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem