Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   170 / 219
(#) mikldesign válasza dean01 hozzászólására (») Nov 4, 2018 / 1
 
Gondolom csak ugratni akarsz a hozzászólásoddal, hiszen hangmérnökök, és vad audiofülek kimutatták, hogy valóban az emberi fül csak max 20Khz környékén hall, azt is csak ifjúkorban, ami nálam már a múlt de az ultraszonikus hangoknak vannak harmonikusai is, aminek a hiányát viszont bizonyítottan meg lehet hallani, pedig elméletileg a hallástartományon kívülre esik. A mélyhangok hiányát pedig a testünk érzi, mert nem csak füllel hall az ember, ez pedig szintén tény. Hallottál harangot (nagyot) közelről szólni? Van olyan mélyhangja, amit nem is hallani, de a tested belerezonál. A nagyfelbontású felvételek is természetesen felül vágva vannak 80Khz körül, az SACD pedig 40 Khz körül, de csak a magassugárzók védelme érdekében. Persze megértem, hogy mindenkinek a maga CD játszója erősítője hangfala a legjobb. De bocsáss meg, ha azt merem mondani, hogy ha Neked a JLH végfokod 6000µF al ad kielégítő(nek) tűnő mélyet, akkor az átviteli láncban nálad valahol komoly hiba van. Vagy a megpiszkált CD játszód frekimenetével van gond, vagy a hangfaladdal. Nekem egy HS280-as hangfalam van, jobbára Jazz felvételeket hallgatok, és nagyon élvezem, ahogy a bőgő brunnyog, és a dobseprő hallkan suhan a bőrön. Ezt a régi nagy orion erősítőm nem hozta le ilyen módon. Pedig csak 4700µF van a kicsatolóban, az is egy darab, és még az MKT kondit sem tettem be
(#) mikldesign válasza adapter hozzászólására (») Nov 4, 2018 / 3
 
Részben tudok rá magyarázatot. Az egész hátterében az eladhatóság koncepciója áll. Az átlag zenehallgatónak a vacak hangrendszerén egyszerűen jobban szebben szólónak tűnik, ha a felvételt kissé megzengetik, ezzel mintha fényesebbé teresebbé tennék a felvételeket. A fülnek jobban tetszik. Ugyanez az oka annak is, hogy a szórakoztatózenei felvételeket dinamikailag komprimálják, összenyomják. A halkabb, kisebb dinamikályú részeket erősítik, a dinamika túltengésben lévőket pedig elnyomják. A végeredmény: zajosabb környezetben jobban hallható mű. Pl. gépjárműben. Azok a studiók azonban amelyek audiofil felvételeket készítenek, pl. 2L, Linn, Telarc, esetleg előadóművészek akik igényesek a hangzásra pl. a Pink Floyd, Mark Knopfler, Roger Waters kereken tiltják az ilyen manipulációkat. De azt hiszem, ezek a témák nem ennek a topicnak a profiljába tartoznak, javasolnám, hogy zárjuk is le a témát.
(#) dean01 válasza mikldesign hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Van 2200 uf is mélyem ,csak 4400 uf már elegendőnek tűnik a cd lejátszóm tökéletes mert van itthon másik az gyári és azzal is ugyazazt csinálja ,a mélyem érzéketlenebb 3 db-el mint a közepem ,mindig is kevesebb volt a mély ,most lesz hangsugárzó csere
(#) mek-elek válasza mikldesign hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Bocsi, de én csak azt írtam, hogy jobban szól és a többi számomra mellékes.
(#) Baxi válasza mikldesign hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Szia, megoldottam a hosszabb vezeték kérdését .(Nekem sem tetszett)
Viszont eredetileg a tranyok kollektorai a csavaron keresztül kapcsolódtak az áramkörhöz. Iszonyat hangja volt a cuccnak. Most kapott vezetéket a csavarok tejesen elvannak szigetelve az áramkörtől.
Szerintetek a csavar okozhatta a hibát a hangzásban, vagy beképzelem magamnak s mástól szűnt meg a fémes hangja, bár a mély még most is EQ-t igényel.
(#) mikldesign válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Valóban jobban szól. Egyetértek. Csak ehhez nagyon de nagyon sok pénz kell, ami ugye nincs.
(#) dean01 hozzászólása Nov 4, 2018 / 1
 
Kipróbáltam a kimeneti csatolókondit 1 darabból,mivel 4 db 2200uf volt párhuzamosan kötve és sokan mondták hogy ez így nem jó,Tapasztalatom : Aki ezt állította igaza volt észre vehető a változás főleg a közepeknél pontosabban szólnak a hangszerek, Én is tanulok nincs mese
(#) Baxi válasza Baxi hozzászólására (») Nov 5, 2018 / 1
 
Megszűnt a "hiba".
A nyákon a véktranyók bázisainak a vezetőit "lecseréltem" árnyékolt vezetékre.

Névtelen.jpg
    
(#) reloop válasza Baxi hozzászólására (») Nov 5, 2018 / 1
 
Szia! Ha ezek után is találsz hibát a hangjában, mutasd be, lehetőleg képi formában a NYÁK-tervedet! Nincs rendjén, hogy ilyen mérvű beavatkozásokra volt szükséged.
(#) Orbán József hozzászólása Nov 5, 2018 /
 
Időtlen idők óta látok olyan munkákat, amikor valami újat, véletlenül sem bevált és gondosan megtervezettet "utánoz" valaki, mert ő ugye, ügyesebb. Ami előfordulhat.
Több száz áramkört és sokfélét készítettem eddigi életem során, mégsem estem soha kísértésbe, hogy egy eredeti QUAD405, Alexander, vagy egy ránézésre is kiválóan tervezett JLH nyákot újratervezzek...
Így aztán elestem mindannyiszor attól a sikerélménytől, amikor úrrá tudtam volna lenni a saját balfácánkodásam okozta hibákon - hosszú és gondatlanul vezetett föld, jelsávok, kábelkorbácsokkal bekötött végtranyók, stb...
Maradtam az alkatrészek kiválogatásánál, tápok gondos kivitelezésénél.
Az is igaz, nekem a jó hangzás és brumm mentes készítmény is jó.
(#) Orbán József hozzászólása Nov 5, 2018 /
 
Amit merek nyugodt szívvel ajánlani, bombabiztos.
A téma képei között "Fényharcos" néven az állomány.
Sallangmentes kivitel, megbízható.
A saját kivitelben a kicsatoló 3300µF//3.3µF/10nF. Bemeneten 470nF.
Végtranyók BDY 73. A látott hűtőborda mellett a hátlap 4mm alu lesz a szögalu és a hűtőborda között.
Még egy gondolat: Egy idő után, minőséget célzó összeállításnál jönnek a márkás összekötő kábelek, aljzatok, potméterek...
Ezzel szemben a csillároknál is bevált nyákos sorkapcsokkal szerelt végfokok. Kínai is csinálja, ők pedig tudnak valamit...
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2018
(#) Baxi válasza reloop hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Szia, itt lesznek a nyáktervről készült képek. Az 1.0 is megvolt építve, aminek szép hangja volt. Viszont a vezetékek nem tetszettek, ezért készült el a 2.0. Ami viszont hangzásban semmi köze nem volt az elő JHL-hez. Inkább egy TDA - hangját hozta.
Én pedig nem szeretem más munkáit másolni, inkább csinálok sajátot. Aminek vannak buktatói, lásd mint most is, de ez a DIY, szerintem
(#) Orbán József válasza Baxi hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Idézet:
„Az is igaz, nekem a jó hangzás és brumm mentes készítmény is jó.”

Igen, amíg a "másolásig" eljut az ember, elég sok bilit elkészít, aminek belül van a füle.
Csak jóindulatú vélemény: az 1.0 és a 2.0 is olyan. Csak így tovább, egyszer csak sikerül.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2018
(#) Aladdin25 hozzászólása Nov 6, 2018 /
 
Sziasztok szerintetek ha ebből a nagy bordából vágók 100x250mm-es darabot a két vegtranzisztornak 2n3055 elég lesz a mostani borda ventillátorral van ellátva.
(#) Moszkvai válasza Aladdin25 hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Szia! Ne haragudj, de ha nem használsz írás jeleket vagy nem megfelelően használod, akkor nem értjük, hogy kérdezed vagy csak mondod amit írtál.
(#) Aladdin25 válasza Moszkvai hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Szia. Igazad van elnézést kérek. Kérdeztem volna és rosszul is tettem fel nem 2db hanem 4db tranzisztor. A két pár végfok panel egyben.
(#) Orbán József válasza Aladdin25 hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Ha arról a bordáról van szó,l amit fogsz, vékonynak gondolom felfekvő, hőfelvevő részt, ugyanolyan vastagnak tűnik, mint a bordák. Vagy valami ragasztóval van egy nagyobb alaplappal összerakva?
(#) Aladdin25 válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Szia. Nincs ragasztva csak még nem takarítottam le, egyben van 20x36cm az egész 6mm vastag a felfekvő felületnél. Ebből gondoltam kivagni a hátlapra egy 10x25cm darabot és felrogziteni rá. A hátlap is alumínium 2mm az aljával és tetejével együtt. Jelenleg cpu hűtőborda van rajta de szerintem ez jobban tudná a hőt elvezetni. A szög profil amin ülnek a tranzisztorok 5mm vastagok.
(#) Orbán József válasza Aladdin25 hozzászólására (») Nov 7, 2018 / 1
 
Akkor elégséges. Ne akard "agyonhűteni" a tranyók ca. 60 Celsiuson dolgoznak jól, - a borda ennél persze hidegebb lesz - tehát melegednie kell a jó hangzáshoz.
(#) Aladdin25 válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Köszönöm szépen a segítségét, valószínű hét vége felé megcsinálom és beszámolok mit sikerült alkotni.
(#) reloop válasza Baxi hozzászólására (») Nov 7, 2018 / 1
 
Szia! Az alapvető hiba a bemenet és a kimenet közelsége. Azokat mindig a lehető legtávolabb helyezzük el egymástól, hogy ne jöjjön közöttük létre parazita csatolás. Mivel azonos fázisban vannak, pozitív visszacsatolással számolhatunk, ami oda nem illő jelet állíthat elő, rosszabb esetben gerjedést okoz.
A sorban a testvezetés következik. Pár perccel hosszabbítaná meg a tervezést a csillagpontos rajzolat, de látom erre senki nem veszi a fáradságot, pedig nagyon megérné. A táptól jövő testvezeték forrpontjától feltétlen külön sávon kell vezetni a végtranzisztort, a Zobel-tagot és tápszűrőt (ha van a NYÁK-on). Szintén ebből pontból kell indítani a jelföldet! A bementi csatlakozó testpontját nem köthetjük az első arra bóklászó testvezetőre, az ideális helye a jelföldön belül is a visszacsatolás kondenzátorának a lába.
A JLH torzítását melegen ajánlott sávszűkítő tag/tagokkal csökkenteni. Hood két helyen avatkozott be. Vagy azokat építsd be, vagy a második tranzisztor C-B közé köss 27-33 pF-os kondenzátort!
Vannak még apró, de mellőzött részletek. Típushibának számít, az egyik végtranzisztorról megy a kimenet, a másikról meg a visszacsatolás, mintha a köztes vezetősávnak nem lenne ellenállása. A helyes módszer, a végtranzisztorokat összekötő szakasz azonos pontjáról hozni mindkettőt.
Melyik állna hozzád közelebb? A 2.0-t kijavítani amennyire lehet, vagy elkészíteni a 3.0-t? Szívesen támogatlak mindkettőben.
(#) mikldesign válasza Aladdin25 hozzászólására (») Nov 7, 2018 / 1
 
Hát szerintem kissé sovány az a borda, vagyis vékony. Pont most épíek egy JLH t, 1.6A nyugalmival, én oldalanként ekkora bordát használok. Egy óra után a borda 62 C.
(#) Orbán József válasza mikldesign hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Idézet:
„Egy óra után a borda 62 C.”

Erről van szó.
Idézet:
„Ne akard "agyonhűteni" a tranyók ca. 60 Celsiuson dolgoznak jól”
(#) mikldesign válasza Baxi hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Érdemes Reloop Úr észrevételeit megfogadni. Amikor a magam tervén dolgoztam, mindazokat az észrevételeket megfogadtam, amit javasolt. Nem is volt gond az elesztessel. Hallgass Rá.
(#) Kovidivi válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Egyetértek. El kell dönteni, hány fokon akarjuk tartani a tranzisztorokat. A JLH melegen szól jobban, mindenki ezt mondja. Akkor legyen a borda meleg. a keletkező hő 30V*1.6A, vagyis 48W. Ha túl jó bordát használunk, a tranzisztor se lesz 50fok-nál melegebb. Ha kicsit, akkor 80fok-os lesz. Ki lehet próbálni, hogyan szól jobban, ahogy melegszik a borda, változik a hang? Lehet nem hall a hallgató semmi változást. Tesztelni kell. Az én JLH-m bordája 50fokC körül volt, éppen lehetett fogni. Pohár teát akartam melegen tartani rajta, de ahhoz meg kevés volt
(#) mikldesign válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Lehet hallani változást a hang karakterben' de nem drasztikus. Valahogy kifényesedik a hangja, szerethetőbbéválik. De nem egetrengető, bár azt megfigyeltem, hogy amikor nekikezdek zenét hallgatni, előtte egy fél órával bekapcsolom, hogy melegedjen. Hidegen valahogy nem tud lekötni.
(#) mek-elek válasza mikldesign hozzászólására (») Nov 8, 2018 /
 
Nem bántásként, mert szép munka, szerintem az a puffer csillagpontos kötéssel "szebb" azaz jobb lenne.
(#) Baxi válasza reloop hozzászólására (») Nov 8, 2018 /
 
Legyen a 3.0
(#) mikldesign válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 8, 2018 /
 
Még semmifele kötés nincs, a mechanikai szerelés zajlik. Akondik vannak csak parhuzamositva. A terv persze a csillagpont, ahogy az elödei is azok.
(#) reloop válasza Baxi hozzászólására (») Nov 8, 2018 /
 
Fektessük le az alapokat! Milyen tranzisztorokat építenél bele, mekkora a tápfeszültséged és hány ohmos hangsugárzót fogsz rákötni?
Következő: »»   170 / 219
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem