Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   44 / 79
(#) Gafly válasza szamóca hozzászólására (») Feb 20, 2016
Becsülöm a hozzállásodat
Ámbár ízekre szednek majd, én személy szerint
(#) Tonybacsi válasza szamóca hozzászólására (») Feb 20, 2016
Én is "feliratkoznékl" !

Mint érdekesség:

A jó "öreg" QUD405.
Két sztereó példány lapul a polcomon. Mindkét dobozban csak az erősítő panelek találhatók. A tápegység - csereszabatosan - egy külön dobozban foglal helyet. Az egyik a 90-es évek elején készült, többször kellett végtranzisztort (is) cserélni benne, ezért némileg eltérnek egymástól (2N3442, és 2N3773 végrtanyók).

A másik egy "Urban-féle" egységcsomagból épült BD249/250 vég párossal. Ebben minden, a zacskóban kapott alkatrészekből lett beforrasztva.

A tápegység mindig ugyan az.
A hang nem...nagyon nem...
(#) Robin2 válasza szamóca hozzászólására (») Feb 21, 2016
Végre egy szakember, aki szájkarate helyett csinál is valamit. Várom az eredményt.
(Arra azért kiváncsi leszek, hogy ha esetleg a "nemhívők" számára meglepő eredmény születik, akkor mit fognak ide "boritékolni"?)
(#) hapro válasza szamóca hozzászólására (») Feb 21, 2016
Mi terved, hogy fog zajlani a teszt, amivel a szubjektív tényezőket ki lehet zárni?
(#) (Felhasználó 46585) válasza hapro hozzászólására (») Feb 21, 2016
Kizárni? A szubjektív tényezőket? Ebben a sportban pont az a lényeg, hogy mindenkinek más hang tetszik. Szép az, ami nekem tetszik, vagy másképp megfogalmazva, amit hazavinnék.

Egyébként, ki lehet zárni, de akkor visszajutunk oda, hogy elég a műszeres mérés...
(#) hapro válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 21, 2016
Igen, pont ezért kérdezem, mert onnantól meg az egész kísérletnek nincs értelme, mert az lesz a végeredmény szubjektív tényezőkkel, amit a kísérletező szeretne. Onnantól nem egzakt a többi ember számára. Amire én gondolnék az valami többszörösen vak teszt sok résztvevővel. De csak érdekel Szami hogy szeretné elvégezni a tesztet.
(#) Ge Lee válasza szamóca hozzászólására (») Feb 21, 2016
Ezt a tesztet én is előre borítékolom, mert már kipróbáltam. Egy másik fórumon leírta valaki a lényeget, persze rögtön jöttek utána vagy öten, hogy az úgy nem lehet.
Pedig úgy van. Nincs olyan hogy csodaalkatrész. Az eredő hangkép nem attól lesz jó hogy több ezer Ft-os kondit teszel bele, és nem attól lesz rossz, hogy 40Ft-osat. Attól lesz "jó" vagy "rossz", hogy az alkatrészek összessége milyen eredő hangképet fog produkálni. Tehát könnyen előfordulhat az az eset, hogy egy adott helyről kiveszed a méregdrága alkatrészt, beleteszed helyette az olcsót, és azzal fog "jobban" szólni.
Nem véletlenül van az, hogy amikor megpróbálnak lemásolni egy méregdrága, jó hangúnak tartott gyári erősítőt, akkor az lesz a végeredmény, hogy egyáltalán nem úgy szól mint ahogy azt várták. Hiába ugyanaz a kapcsolás, ha teljesen más gyártójú, más típusú alkatrészek kerültek bele. Leírták előttem hogy ez még egy egyszerű Quad 405 esetén is így van, és valóban, ezt is csak megerősíteni tudom.
Pont ez az oka annak, hogy nem lehet kijelenteni egy adott alkatrészről hogy az biztosan jó lesz, a másikról meg hogy az biztosan rossz, hanem tökölni kell velük, csereberélni, hallgatózni. Az olyanok szerint akik azt mondják hogy az alkatrészeknek "nem lehet más hangjuk", és egyformán fog szólni a két erősítő teljesen más alkatrészkészlettel is, azokról egy dolgot lehet tudni biztosan, hogy ezt soha az életben nem próbálták ki. Nem is fogják, mert sokkal könnyebb bebújni a műszaki érvek mögé, és műszakilag megindokolni hogy az miért is nem lehet úgy.
(#) hapro válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 21, 2016
Ez izgalmas téma, esetleg megoszthatnád a tapasztalataidat ezeken kívül ha van még, engem érdekel.
Mert különbség márpedig van. És pont van a mondat végén, de hogy jobb vagy rosszabb lesz az más kérdés. Egy saját esetre emlékszem amikor egy végfok végtranzisztorait jóval drágább, márkásabbra cseréltem, és a hangja borzalmas lett számomra. Majd vissza került az eredeti olcsó, és máris békét kötöttünk egymással.
(#) CIROKL válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 21, 2016
Osztom a véleményed ! Ez a téma már egy lerágott csont nincs mit tárgyalni róla , csak az újszülöttnek lehet érdekes!
(#) szamóca válasza hapro hozzászólására (») Feb 21, 2016
Ha elkészül, én Imire, meg Rád, meg a "főnökhaveromra" gondoltam. Ti lennétek a tesztelők.
Ha kiderül, hogy mind hallunk változást, akkor egyértelműen kijelenthetjük, hogy igen hölgyek urak, van hangbéli különbség az alkatrészek között. A kinek melyik, miért tetszik majd, na az egy más kérdés, az tényleg szubjektív. Ha azonban még ebben is megegyező véleményre jutnánk, akkor ebből is levonhatóak lesznek bizonyos következtetések.
(#) steelbird válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 21, 2016
Egyetlen alkatrész cseréjén okulva megerősítem az általad leírtakat.
Adott egy Harman Kardon asztali cd lejátszó, amiben tönkrement a kapcsitápban a pufferelkó. A HK mindig is tudott valamit, amit sok más készülékgyártó nem. Nem véletlen, hogy Ottala is tervezett nekik készüléket.
Szóval... kondit kicserél, a "vacak" távol-keleti 47u helyett egy jó minőségű, tv -k kapcsitápjában használt, békebeli 105 fokos Philips kondit betesz...
Másnap rámírt a srác (gyerekkori haver, "vájtfülű"), hogy nem jó a cd játszó. Erőtlen, dinamikátlan, lassú a hangja, mintha egy olcsó, vacak kommersz D/A -s cd készüléket hallgatna (tudatosan választotta ezt a HK -t, Amerikából rendelte). Tudja, milyen volt a hangja, de ez nem az..
Kinéztünk néhány Panasonic, Long Life kondit neki, hosszas keresgélés után kettőt megrendeltünk bele. Egy kisimpedanciásat és egy tápegységbe ajánlott, nagyáramú tipust. Mikor megjöttek az alkatrészek, kipróbáltuk mindkettőt. Vaktesztet csináltam vele, nem tudta, mikor melyik van benne. Rögtön mondta, melyikkel milyen a hangja. A kisimpedanciással (én ettől vártam a "csodát") magasban dúsult, de nem volt elég kemény mélye (az eredeti gyári, általa megszokott hanghoz képest), a nagyáramú kondival meg első hangok után fülig ért a szája, azt kapta vissza, amit szeretett volna. Sőt.. pár napos tesztelgetés után azt írta, hogy ez sem teljesen olyan, mint amit eddig hallott, de ez jobban tetszik neki.
Egy kis energiaigényű készülék hálózati pufferelkójáról volt szó, ami elvileg ilyen markánsan nem befolyásolhatná a hang karakterét. Engem nagyon meglepett ez az eset. Igenis, vannak emberek, akiknek átlagon felüli hallásuk van és olyat is meghallanak, amit mások egyáltalán nem és igenis, egy alkatrészen is múlik egy erősítő, vagy bármi más elektronikai készülék hangja.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2016
(#) hapro válasza szamóca hozzászólására (») Feb 21, 2016
Ahaaa. Megtisztelő! Megtalálsz, állok elébe.
Csak hogy érdekes legyen a téma, épp most dobozolok két darab tök egyforma fejhallgató erősítőt, az egyiket Low ESR ELKO-kal szereltem a másikat meg direkt olyannal amit itthon találtam, minden más alkatrésze tök egyforma...csak a saját kíváncsiságom kedvéért.
(#) szamóca válasza hapro hozzászólására (») Feb 21, 2016
Főként az a kísérlet tárgya, hogy hallunk-e egyáltalán változást. Másrészről kíváncsi vagyok arra, hogy a drágább valóban annyival jobb-e. Egy négyforintos, mezei, Thai, szénréteg, Royalohm, és egy hetvenötszörös árú, háromszáz forintos Allen Bradley, vagy egy kétszázötvenszer annyiba kerülő Mills ellenállás ár-értékarányára is kíváncsi leszek, az esetleg tapasztalt változás tükrében.
(#) Simon mondja válasza szamóca hozzászólására (») Feb 21, 2016
Ez tudjátok milyen? Egy alumínium, és egy szénszálas karosszériát akartok összehasonlítani úgy, hogy levan fényezve. Ránéztek, és megmondjátok mennyivel gyorsul. Lehetne mérni. De nem ezt.
Kitudja, hogy amit látok zöld, az ugyanaz amit te látsz zöld. Zöldnek hívjuk, de lehet mindkettőnknek más zajlik le agyban, más a zöld.

Ezek privát dolgok. Mint az alsónadrág. Felesleges kifordítani. Jólmutat, mint a viagra.


Szamóca.: A hasonlat jó. Mindegy, hogy hallásra, vagy látásra gondolkozol. A női ideál - mindenki átlagának a közepe.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2016
(#) szamóca válasza Simon mondja hozzászólására (») Feb 21, 2016
A hasonlatod nem jó, de mindegy is.
(#) Simon mondja válasza szamóca hozzászólására (») Feb 21, 2016
Nemtudom milyen adatokat szeretnél majd kőbevésni, de mindenekelőtt a saját füledet is próbára kellene tenned. Ugyanazokat a kritériumokat figyelembevéve. Nemtudom hogyállsz orvosi berendezések terén, de az húzósabbnak ígérkezhet. Nincsmeg semminek az általános közepe. Előbb aztkellene megállapítani.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2016
(#) szamóca válasza Simon mondja hozzászólására (») Feb 21, 2016
Már azt se tudom miről beszélsz.
Úgy érzem, mi nem igazán tudunk, és megvallom, nem is nagyon akarok Veled diskurzust folytatni a továbbiakban.
(#) Simon mondja válasza szamóca hozzászólására (») Feb 21, 2016
Figyelj. Itt nem velem diskurálsz, hanem ez egy fórum. Itt mindenki ötletel mindenkivel. Én írtam egy véleményt. Ez már lerágott csont, ahogy előttem is írták. Lehet ezen pörögni, mint a trambulinon. Imre, meg a "Főnökhaverod nekünk nem "eatalon. Nem azért, mert nem tiszteljük, hanem nemtudjuk mihez kötni. Lehet velem nem beszélni. - ráadásul nemis kérdeztél, minek szólok bele. Csak fura, hogy nincs egy olyan téma, hogy - mérjük meg a fülünk, kinek mi a "szép. Csajokból van. Mindenki tudja magának, hogy 40% csipke, 60% mittudomén. Fülbe kellene előbb megtalálni az etalon. Lásd Studiomonitor gyártók. Én nem valamifelé diskurálni. Nekem most épp múló halláskárosodásom van. Nem hallom a magasat. Józsi meg vonatsínek mellett nőtt fel. Ez nonszensz.
(#) hapro válasza Simon mondja hozzászólására (») Feb 21, 2016

Vannak a segítő emberek, és azok akik úgy segítenek, hogy akadályokat tesznek ki elénk, amiket megoldva többek lehetünk.
(#) Simon mondja válasza hapro hozzászólására (») Feb 21, 2016
Ha tetszik egy sound, minek változtatni. Ha változtatsz, minek más véleményét kérni.
Ha etalont keres az ember, akkormeg miért nem a fület méri?. Ez olyan mint a stereo szemüveges 3d. Sose nemlesz jó a filmen felvett anaglyph, mint amit PC-n szerkesztenek. Ebből következik, - Szkóppal jobb minden zaj.

Ezt sose lehet kimérni, ha nincs közös pont. Ami a fül.


(Ha lenne igény rá, ráakasztok valakire páciensmonitort, EKG-t, hogy 20 kilóhertz felett miváltozik.. 100 ember átlaga megmondja, hogy hol buzeráljuk a felharmonikust.) Mindent kellene mérni, és minden közepét. Itt mindenki hallaná ugyanazt. Onnan lehetne "tuningolni".
Ezazamisoselehetséges.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2016
(#) szamóca válasza hapro hozzászólására (») Feb 25, 2016
(#) Karesz 50 válasza szamóca hozzászólására (») Márc 2, 2016
Engem is érdekel ennek a szubjektív tesztnek az eredménye, akkor is, ha szubjektív
(#) Karesz 50 válasza szamóca hozzászólására (») Jún 19, 2016
Még mindig várom ennek a "kísérletnek" az eredményét. Lehet tudni róla valamit? Elkészült a két változat? Vagy nem publikus? (Hátha a Simon már nem mond semmit Titkon ebben bízom.)
(#) Orbán József válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 19, 2016
Simon már 4 hete nem mond semmit... ... itt legalább is.
(#) Karesz 50 válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 19, 2016
Valahogy túléljük...
(#) szamóca válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 19, 2016
Szia! Nos melóban annyi túlóra szakadt rám, hogy minden hétvégém foglalt (emberhiány). Most meg műtét után vagyok éppen. Egyébként az alkatrészek megvannak hozzá. (pár kondi kivételével) A panelt kell megterveznem olyanra, hogy a nagyméretű dolgok beültethetőek legyenek. Mert felhívták a figyelmemet privátban arra, hogy a "vezetősávok hossza, más elrendezése is beleszól a hangba". A tápegység az közös lesz, (váltható) tehát annak a hangra gyakorolt hatása kilőve. Deszkamodellben gondolkodom, mivel ez csak kísérleti jellegű projekt.
Csak legyen időm végre...
(#) steelbird válasza szamóca hozzászólására (») Jún 19, 2016
Műtét után lábadozni kell, nem dolgozni.
(#) szamóca válasza steelbird hozzászólására (») Jún 19, 2016
Azon vagyok!
(#) Karesz 50 válasza szamóca hozzászólására (») Jún 19, 2016
Értem. Mielőbbi gyógyulást kívánok neked! Attól féltem feledés homályába merült a teszt, esetleg a kétkedőkkel nincs kedved vívni tovább és emiatt inkább nem beszélsz róla.
Hát, igen... a nyáknak is van sajnos "saját hangja", majdnem annyi, mint magának a kapcsolásnak.

Akkor érdeklődve és kitartással várunk tovább. (Talán fogalmazhatok többesszámban.)
(#) szamóca válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 19, 2016
Köszi! Van benne egy kicsi abból is amit írtál, mármint a másokkal való csatározás lehetőségének a kerülése, de leginkább az időhiány, ami részben az asztalosság felé kezdődő vonzódásnak is köszönhető.
Következő: »»   44 / 79
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem