Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   79 / 79
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 27, 2019
Természetesen egy 0,5%-os torzítás az "AB" osztályú csövesnél nem sok. De emlékszem Karesz félhullámúnak nevezett erősítőjének kapcsolására. Részleteket mellőzve, a két félhullámot külön erősító állítja elő. Itt nagyon fontos a pontos együttfutás. Sajnos ez a topológia válogatás, trimmelés nélkül nem után építhető. Kicsit olyan, mint ha egy DAC ellenállás létrát kellene diszkrét elemekből összehozni.
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Aug 27, 2019
Értelek, nekem is valami hídkapcsolás rémlik abban. Na de én nem is kértem a rajzát hogy után építhessem. Már megint ez a fránya előítélet, műveleti erősítőre hajazó dolgokat láttam benne, nem is egyet... Azt meg én inkább mellőzöm ha lehet.
(#) Bartos77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 27, 2019
Hát én például biztos nem jöhetek azzal, ugyanis tőlem egész biztosan nem hallottál semmit, amit én raktam össze...

A B100-hoz tegyük hozzá, hogy az nem erősítő, hanem csak egy buffer. Egy alkatrész csupán, mint pl egy 5532-es műveleti erősítő is egy alkatrész csupán. Ezért nem lehet összevetni egy erősítővel, hogy milyen a hangja, stb. A B100 eredetileg hibrid erősítőkhöz kitalált kimeneti buffer volt. Például lehet hozzá csinálni beag AE211 végfokot és egy megfelelő arányú (pl 2:1) csatoló trafóval meghajtani a B100-at. Vagy lehet csinálni elé PCL86SE-t és azzal meghajtani, ha valakinek ilyen PCL86SE-re van gusztusa. Nekem mondjuk nem hiányzik ezeknek a hangja, így én nem csinálok elé ilyeneket, de semmi elvi akadálya ennek sem.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2019
(#) Bartos77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 27, 2019
Hát azért vannak ellentmondások a hozzászólásodban...

Annó, amikor a B100 végű HTA és a BDW-s HTA-t összehasonlítottad, nem azt írtad, hogy csak kicsit volt jobb a B100 végű HTA. A hozzászólásodból igen komoly, nagy különbség jön le.

Később, amikor a BDW-s HTA30 feljavítása szóba került és ajánlottam a csatoló kondik cseréjét, akkor a 2 db kondenzátor cseréjével sikerült is felhozni a HTA30-at a B100 végű HTA szintjére (vagy elég közel ahhoz).
Akkor ezek szerint egyetlen alkatrész cseréje mégiscsak képes nagy különbséget okozni az eddigi hozzászólásaid alapján alátámasztva...
(Tapasztalataim szerint a kicsatoló kondi nem annyira egetverően számít, szóval megelőlegezem, hogy az az 1 darab bemeneti csatoló kondi csinált ekkora különbséget).

És akkor ezek után beírsz olyat, hogy "füllentés" szerinted az, amikor valaki azt állítja, hogy egyetlen alkatrész cseréje csinálhat nagy változásokat...

Egyszer próbáltál ilyet, azt már az is mekkora különbséget csinált...

Másrészt meg miből gondolod azt, hogy ez a plafon, hogy ennél is nagyobb különbséget nem okozhat egy alkatrész cseréje? De okozhat bizony. Van amikor ilyen eset történik. Persze nem az a jellemző, hogy 1 alkatrész miatt überdrasztikusak a változások, de néha azért igen.

(Másrészt gondolj bele: a hozzászólásod szerint akkor a HTA30 kapcsolással is baj van, ha egy kondenzátor ekkora változást okozott benne...)

Vagy nem ez történt? Utólag visszavonod? Akkor kezeljem inkább "fenntartásokkal" ezentúl, amit leírsz?
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2019
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 27, 2019
Ezekre a fránya opampokra én is úgy gondoltam mindig, mint Te a csövekre (és én a csövekre), egészen addig, mígnem egyszer hoztak javításra egy Yorkvill AP4040-et. Ekkor hirtelen sutba dobtam az előítéleteimet és azóta ha a kapcsolás azt igényli bátran beledugom az opampot.
Persze Te látatlanban (hallatlanban) tudod, hogy ez eleve nem szólhat jól - én meg hosszú ideje valami miatt egész kellemesen elvagyok vele.
(#) Ge Lee válasza Bartos77 hozzászólására (») Aug 27, 2019
Természetesen, az én írásomat is ugyanolyan fenntartásokkal kell kezelni mint bárki másét, hiszen én sem vagyok különb a többi embernél.
Amit akkor az első benyomásról írtam, az kicsit becsapós volt, mert megszívattam magam, hogy hogyan azt le sem merném írni akkora blama (volt ugye 1 és 2, és mindenképpen azt hallottam volna jobbnak ami az 1-es helyen volt, hogy miért most lényegtelen). Szóval volt különbség, de közel sem akkora mint amit előszörre hallottam. És igen, teljesen minimális, éppen csak alig észrevehető különbséget okozott egy egy alkatrész cseréje másmilyenre, közel sem eget verőt, ahogy arról egyesek beszámolnak, növelvén az olvasottságot, felkeltve a figyelmet, vagy fene tudja mi okból (feltűnési viszketegség?). Szóval amit nemrég írtam a 10-6 meg a 8,1 viszonyáról azt ugyanúgy tartom most is.
És tévedsz, mert ezt én 20 éve játszom, nem tegnap jutott eszembe, illetve nem tegnap tűnt fel először ez az alkatrész csereberélősdi.
Teljesen megértem, hogy Te ebből mindig a sajátodat szeretnéd jobbnak kihozni (hiszen így működik az ego). Én ilyet nem akarok, egyrészt mert a HTA-t nem én terveztem, én csak után építettem, másrészt ebben mindig igyekeztem objektív maradni, mert ugye nekem teljesen mindegy hogy a tiéd lesz a jobb, az enyém, vagy Pistikéé, vagy akármelyik gyártóé, mert: nekem egyedül a végeredmény a lényeg, nem pedig az hogy ki tervezte. Szóval nekem ez kicsit sem presztízs kérdés. Épp ellenkezőleg. Pont azért mentem bele haverom kérésére ebbe a bészázósdiba is, mert amit olvastam, az alapján, mondom na, lehet hogy én is kidobom majd a HTA-t, és lesz egy kétmillás gyárival felérő hangú erősítőm. Nem lett, illetve nem dobtam ki a HTA-t sem, mert nálam kb. teljesen egy szinten voltak, egyikre sem lehetett azt mondani hogy sokkal jobb hangú lenne mint a másik. Ha meg már kb. egyformán állnak azon a bizonyos skálán, akkor nyilván ezt tartom meg, aminek sokkal egyszerűbb a felépítése, a tápja, kevesebb az alkatrész benne, meg ott vannak még az egyéb előnyei, koppanás, meg a DC védelem a csatolókondi által.
(#) Bartos77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 27, 2019
Van egy olyan megérzésem, hogy a 211-el is egy ilyen műszaki blama lép fel. Túl hamar írtál túl kemény dolgokat megint. A monóban szóló, kiszáradt kondis, izzó anódú erősítő, hibás potikkal, ki tudja, mit művel. "Még így is átjön..."

Lehet, hogy egy 15%-os működési hiba miatti torzítás jön át, vagy a rossz hangszín poti, stb miatti 20dB-es mély kiemelés. (Hallottam ilyen erősítőt, hát nekem nagyon nem ilyen benyomásaim keletkeztek vele...)

Valamint az is gyanús, hogy azt írtad, volt egy másik beag erősítőd, amiben hót ugyanez a végfok volt, azt annak meg nem volt jó hangja.

Úgy érzem már megint előre iszol a medve bőrére...

Mi van, ha a hangfalaidnak, vagy a lejátszó berendezésednek van műanyag hangja, nem a HTA-nak és szegény HTA csak megmutatja az igazságot? A hatalmas torzítású, hibásan működő csöves meg egy olyan torzítást csinál, ami elsőre, hangsúlyozom, csak elsőre, rövid távon becsap... De mondjuk esetleg jól működve már nem fog ilyet generálni...
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2019
(#) Bartos77 hozzászólása Aug 27, 2019
Hát azért most ellent kell mondjak neked akkor... Én bizony régóta játszok az alkatrészekkel. Régóta tapasztalom a hangi hatásukat. Azt kell mondanom, hogy igen, bizony okoznak nagy különbséget. Eget verően nagyot. Ez az, amit rendszeresen tapasztalok. Nem érdekel, ki miben hisz, én ezt tapasztalom. Persze az eget verően nagy hatás egy db alkatrésztől ritka jelenség, de van rá példa, azért néha szokott egy darab alkatrésztől is nagyon durva, egetverően nagy minőségi romlás, vagy javulás bekövetkezni. Pláne a nem egytől...
(#) Bartos77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 27, 2019
Egyébként egy másik fórumtárs is végzett összehasonlítást az épített HTA30-a és a B100-végű HTA között. (Mondjuk abba a B100-ba tényleg minden olyan, ami bevált)

Idézem:

Idézet:
„kb egy egy órát hallgattam mindkét meghajtót.
elsö blikkre a hta hideg precíz, forszírozza a közepeket. jó sztereó, de nem válik le a hangszórókról.
a budha viszont sokkal melegebb hangú, hallgathatóbb elég jó térleképzés, viszont a közepe mosottabb kevésbé részletező, kicsit nekem a csöves hangzást idézi. a mélyei nagyon szépek, kerek legördülő, betölti a teret.
a hta és a hta 30 köszönő viszonyban sincs egymáshoz. vagy az én után építésem szar, vagy a hta 30 nem illeszkedik a rendszerembe, talán azért is van a szekrénybe. nehéz a b100-t leváltani
a tücsök valahol a kettő között van jó a térleképzése leválik a hangszórókról. ha a mélyei olyanok volnának mint a budháé...
de így is az marad egyelőre.
még v4re leszek kíváncsi. majd csinálok neki panelt. ott mik a kritikus alkatrészek?
Gy.”



Nála például hatalmas volt a különbség. Valami okozza ezt a különbséget a HTA30 és a B100-al épített HTA között. Ha nem az alkatrészek, megépítés, akkor vajon mi a rossebb lehet az?
(#) Ge Lee válasza Bartos77 hozzászólására (») Aug 27, 2019
Megmondom én. Nem azokat az alkatrészeket tette a HTA-jába ami a gyáriban van!
Hozzáteszem én sem, meg a B100-ba sem, de még így is a B100 indult nagyobb előnnyel, mert abban viszont az összes félvezető, meg úgy összességében az alkatrészek 80%-a az amit küldtél.
Tehát ha innen indulunk, akkor a HTA-mnak valami nagyon pocsék hangja kellene legyen, hiszen szinte egyetlen alkatrésze sem az amit a gyártó tett bele. Nekem nem tűnik pocséknak, sőt. Csak hát nem tud olyat, amit az a csöves meg igen. Mondhatni a HTA egy jó erősítő, ami nem úgy színezi a hangot ahogy én azt szeretném. Amivel nincs semmi baj, tuctucra továbbra is az marad.
Aztán ha mégsem jön össze ez a csöves dolog, akkor meg építettem életemben egy csöves erősítőt is...
Részemről itt le is zárom, mert egy beszélgetésnek (pláne vitának) egyféleképpen lehet csak vége, ha valamelyik fél abbahagyja.
(#) Bartos77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 27, 2019
Csak a félvezetőket küldtem. Meg pár furatszerelt ellenállást.

Megszámoltam a fényképen és 22db kondenzátorban tér el a te építésed. És ezek csak a kondik. Azt meg csak remélem, hogy nem VIK gyártányú SMD ellenállások kerültek bele....
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2019
(#) Moderátor hozzászólása Aug 28, 2019
Ugye nem kell ismét figyelmeztetnünk a topic látogatóit, hogy a trollkodást, szétOFF-olást, értelmetlen vitákat mindenki szíveskedjék mellőzni?!
(#) Moderátor hozzászólása Aug 29, 2019
Úgy tűnik, nem értenek egyesek a szép szóból, ezért takarítottunk, és amíg lecsillapodnak a hangulatok, pihentetjük a témát.
Következő: »»   79 / 79
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem