Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1 / 79
(#) highand hozzászólása Aug 12, 2009
Meggyőződésem, hogy az audió eszközök összekötésére használt vezetékeknek és a belső vezetékezésnek van "saját" hangja.

Szívesen olvasnám itt mások tapasztalatát erről.
(#) retrocarder válasza highand hozzászólására (») Aug 12, 2009
Sziasztok...Na ez egy érdekes dolog lehet! Kíváncsi leszek mit írtok ti...
(#) Zoli_bácsi válasza highand hozzászólására (») Aug 12, 2009
Én úgy használom a hangrendszereimet, hogy igen jó minőségű, nem olcsó VASTAG vezetékekkel kötöm össze a berendezéseket. Ilyenkor minimális a bevitt kábelzaj.
(#) Action2K válasza highand hozzászólására (») Aug 12, 2009
Érdekes téma! Sokunknak más és más a véleménye róla. Van akinek teljesem mindegy milyen "spagóca" van bekötve, van aki (mint én is) bizonyos ésszerűségek határáig mérlegem, hogy mi kerüljön oda, s van aki még az űrtechnikai tisztaságú, az átlag emberek havi jövedelmét meghaladó árral rendelkező kábellel sincs megelégedve.
Ennyit kezdésnek. Aztán ha van mit pro és kontra reflektálnom, akkor nem fogom vissza magam.
(#) highand válasza Action2K hozzászólására (») Aug 12, 2009
Hello

Vitaindítónak leírom, mire emlékszem nagy vonalakban.

Először is én a Tv-ből átvett "szellemkép" kifejezést szeretem használni analóg módon. Ugye abból is lehet egy, ami kemény, vagy több ami alig látszik, de elmos mindent...

Szóval:

A nagyon vékony vezetékeknek részletező de harsány a hangja.

A Litze olyan amilyennek kinéz, puha, összemosódó magasakkal, bizonytalan sztereóval, mosott mélyekkel.

A vastag kemény vezeték feszes, pontos, de a nem tökéletes erősítőket nagyon forszírozza.

Az audió kábelek vagyon változatosak, azokat szokták szeretni, aminek feszes a közép magasa, és meleg a mélye.

Szerva ott.
(#) pl13 válasza Action2K hozzászólására (») Aug 12, 2009
A madzag is ugyanúgy a rendszer része, aként is kell kezelni, de mivel csak egyetlen részlet, nem pótolja a tervezést, ha az alapoknál hibázik valami, nem hozza helyre...
(#) VRubenX válasza highand hozzászólására (») Aug 12, 2009
Igen, ez tényleg egy érdekes téma lesz. Nálam a sima párszaz forintos vezetékek megteszik és semmi alpzaj sincs pedig 230V-os vezetékek mennek melletük, sőt a tv-t a számítógéppel plusz a műholdvevőt ( video + audio) 4 eres kábellel sima egyszerű SAL vezeték kb 5 méter hosszan végigmegy a padláson megint csak 230-as kábelek mellet plusz a 4db RCA csatlakozó amin ez a 4 ér végződik az meg belemegy a konnektor dobozába mondván mert belefért beleraktam és semmi zaj vagy rossz képminőség.
(#) highand válasza pl13 hozzászólására (») Aug 12, 2009
Viszont kompenzálásra, végső hangbeállításra jó. Én installálásnak nevezem.

Egy komplett rendszernek erősen meg lehet változtatni az összképét ezzel.
(#) highand válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 12, 2009
Igen ezt én is szeretem, de az érces hangú cucc, még markánsabb vele.
(#) Norberto válasza highand hozzászólására (») Aug 12, 2009
Én csak annyit tudok most hozzáfűzni, hogy sokaktól olvastam, a CAT-5 vagy CAT-6 UTP kábelre esküsznek. Mennyiben lehet igazuk? Valóban el lehet értelmes minőséget érni ezekkel?
(#) highand válasza Norberto hozzászólására (») Aug 12, 2009
Azt tapasztaltam, hogy ha 0,3-0,5 kvadrát szigetelt kábelből összefog az ember 4-6 eret, akkor a kapott hang a legtöbb cuccal, a többség számára nem kellemetlen!

Az UTP kábel megfelel ennek. A teflon szigetelésűekkel jobb az eredmény.
(#) pl13 válasza highand hozzászólására (») Aug 12, 2009
Kétélű, mert ha pl. hangsugrárzóról van szó, normális esetben beletervezik a készítők, és akkor nem igazán szabad hozzápiszkálni, másrészt utólag lehet igazítani valami alig észrevhető finomságban a hangján.

De hogy erősen változna az összkép, az sztem nehezen jön össze, viszont egy vakteszten erősen kétséges, hogy akár viszonylagos biztonsággal is felismernék a madzagok változásait a hallgatók.

Magyarul az eb nem errefelé van el-földelve.
(#) pl13 válasza Norberto hozzászólására (») Aug 12, 2009
Attól függ mire használod. Nagy energiák továbbítására pl. elég bajosan alkalmas, hacsak nem párhuzamosítasz addig, míg elfogadható nem lesz a soros ellenállása.
(#) karpi hozzászólása Aug 12, 2009
Szerintem nagyjabol tevhitek terjesztese kommersz erdekekbol.

Egy kabelnek, vonalnak, drotpar parhuzamossan, ossesodorva ,arnyekolva,stb.. impedanciaja van ,
rovid huzal/kabel eseten ez audio -ban nem nagyon hat semmire .
Hosszu kabelek eseten mar problemak vannak ,Audio-ban 600 Ohm-os vonalakat hasznaltak pld. egy osztott hangosito berendezes hangszoro-rendszerehz es altalaban 100V-os vonal kimenetrol hajtottak meg hogy majd egy egy kulon transzformatorral illesszek a hangszorokhoz.

Rovid tavolsagon nincs nagy erzekelheto hatasa a kabeleknek.

De pld. hosszu mikrofon kabelnel mikrofonnal hasznalva 250 Ohm mikrofon impedancian a hangszin -magashang veszteseg en kivul nem nagyon lehetett eszrevenni valtozast .

5;6;10 m-es gitar/hangszer kabeleket meregetve "spektrum analizator" -al a kabel hatasa valahol jol a hangsav vegen erezheto ( amit nem hallasz meg ).

Elsosorba a kimenet -bemenet impedancia adaptalas a fo problema a kabelen kivul .

Egy illeszto fokozattal majd hogy eltuntetheto egy hoszu kabel hatasa ( mikrofon, gitar ).
Az audio mixerek kimenete mar eleve kisimpedancias-vonal kimenet ami jol birja az utanna kovetkezo hosszu arnyekolt kabelt ami a vegerositohoz kapcsolodik.

Egyetlen tapasztalatom a kabel impedancia /vesztesegek /torzitas eseteben egy 60m-es 600 ohm-os vonallal tortent mikor egy tranzisztoros erosito kimenetere rakotottm es a kabel vegere a hangszorot , nem csak halk volt hanem szornyu torzitott .A kabel mint egy szuro mukodott es frekvencia - csoportonkent fazistolasokat vitt be az atvitelbe ami egy szornyu zagyvasagot muvelt.

A regi analog telefonvonalaknal a duplex erosito "ismetlo" alomasoknal faziskorrekciokat is eszkozoltek az ilyen torzitasok kompenzalasara .

vegul is csinaltam ket transzformatort 100 V -ra emeltem a kimenofeszultseget majd a hangszoronal vissza 20 V-ra ,es gyonyoruen szolt .
Itt ne neztem a hangkep szuper tisztasagat csak hogy jol es hangossan szoljon.

ha el is fogadjuk hogy a kabeleknek van halhato /erezheto hatasa a hangsavon belul akr se erdemes egy 100$-os cucchoz 300$-os kabelt venni .

Elsosorban a berendezzes kell csucstehnologia es minosegu legyen ehez lehetne fantazalni a jobb kisebb vesztesegu es zaju kabelekro ( oxigenszegeny rez " orientalt rezsecskekkel " stb finomkodasok ).
A "skin" hatas az a magas,mar radio, frekvenciakon jelenik meg ,audioban nincs eszlelheto hatasa.

Gondolom analog-jelavitelre egyik legjobb kabel tipus a

TV kabel ( a szuper jminosegu fajtaja ) ezen gyonyoruen atmegy a szinesTV tobb csatornan is 400 MHz -ig is , gondolo ilyen minoseg eleg audioba is.
(#) Norberto válasza pl13 hozzászólására (») Aug 12, 2009
Idézet:
„egy vakteszten erősen kétséges, hogy akár viszonylagos biztonsággal is felismernék a madzagok változásait a hallgatók”


Egy icipicit én is így érzek.
(#) Action2K válasza highand hozzászólására (») Aug 12, 2009
Idézet:
„Szerva ott.”
Nos. Ami azért lényeges, hogy a vezeték ellenállása minél kisebb legyen. Ez egyrészt azért, hogy a teljesítmény ne itt vesszen el, hanem dolgoztassa csak a hangsugárzókat. Másrészt a nagy dinamikus jeleket, ideértve a mélyeket, ne csillapítsa.

A nagyobb távolság (2-3m felett) esetén, én mindig csavart érpárt használok a "szellemkép" kialakulásának a csökkentése érdekében. Persze ebben az esetben már nem annyira HiFi rendszer a cél. Itt már van, hogy 50m-es kábelt kell alkalmaznom, jó pár száz Watt átvitelére. Persze, a legjobb az lenne, hogy ha az erősítő lenne arrébb, s az oda menő vonali jel lenne hosszú kábelen. De itt pl. az anyagi részét nézve, s mérlegelve, olcsóbb 2*50m 4 eres kábel, mint 2*2 végfoktorony.

Az UTP kábel szerintem is jó lehet, bár még nem próbáltam. A 8 érből 4-4 eret összekötve, pláne ha a sodrottakat párhuzamosítjuk, akkor jó zajszűrésűt kaphatunk. Ami a kérdéses, hogy mekkora teljesítményig jó. Ámbár a szobai néhány wattos szenei műélvezéshez tuti elégnek kell lennie. Viszont az is kérdéses, hogy azon a 2m-en mennyi hallható zajt tud összeszedni.

Annak örülök, hogy az eddigi hsz-ek nem arról szólnak, hogy az ilyen, meg olyan cég, arany, meg ezüstnikkel x tízezer forint/m-es kábele jó csak.
(#) hadnagyakos hozzászólása Aug 12, 2009
Én bemenetnél a dupla árnyékolású mikrofonkábelre esküszök!
(#) highand válasza karpi hozzászólására (») Aug 12, 2009
No, eléggé sommás a véleményed, talán udvariatlan is, hiszen szándékot is feltételezel.

Én azt mondom, nem lehet nem hallani, bár megmagyarázni nem tudom én sem.

Mindenesetre műszaki érvek alapján nem foglalkozni vele, biztosan kisebb erőfeszítést kíván, mint utána járni.

Hangsúlyozom, nekem nincsen szándékom megbántani senkit, remélem te sem bántódtál meg.
(#) highand válasza pl13 hozzászólására (») Aug 12, 2009
Én azt tapasztaltam, hogy a hangszóró átkábelezése biztonságosan felismerhető hatású, ha olyan valaki csinálja, akinek már elég gyakorlata van abban, hogy milyen hanghoz mit érdemes beletenni.
(#) pl13 válasza Action2K hozzászólására (») Aug 12, 2009
Idézet:
„Az UTP kábel szerintem is jó lehet, bár még nem próbáltam. A 8 érből 4-4 eret összekötve, pláne ha a sodrottakat párhuzamosítjuk, akkor jó zajszűrésűt kaphatunk. Ami a kérdéses, hogy mekkora teljesítményig jó. Ámbár a szobai néhány wattos szenei műélvezéshez tuti elégnek kell lennie. Viszont az is kérdéses, hogy azon a 2m-en mennyi hallható zajt tud összeszedni.”


Nem is a zaj, meg a wattok a kérdésesek, hanem az, hogy néhány tized ohm többlet már eléggé el tudja hangolni a hangsugárzót, és a jelenlség kis DF-el megáldott erősítőknél még intenzívebben jelentkezik
(#) Action2K válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 12, 2009
De miért is? Hisz egy szimmetrikus kábelbekötésnek elég jelentős zajvédelme van. De mégis kell, mert a mobilok és egyéb nagy teljesítményű, nagyfrekvenciás cuccoknak elég nagy (erős) alharmónikusai vannak. Ezek már komolyan betudnak zavarni.
(#) hadnagyakos válasza Action2K hozzászólására (») Aug 12, 2009
Nagyon meg vagyok elégedve a hanggal. A telefon egyáltalán nem hallatszik bele. A számítógépnél sima árnyékolatlan kábel van, na annál minden belezavar, még a sima DC motor is.
(#) highand válasza karpi hozzászólására (») Aug 12, 2009
"A kabel mint egy szuro mukodott es frekvencia - csoportonkent fazistolasokat vitt be az atvitelbe ami egy szornyu zagyvasagot muvelt."

Kifejtenéd, hogy pontosan hogyan érted ezt? - esetleg egy Bode diagramon.
(#) highand válasza Norberto hozzászólására (») Aug 12, 2009
Gyakorlat kell hozzá, csak úgy, mint megkülönböztetni bekötött szemmel a poharak ízét.
(#) pl13 válasza highand hozzászólására (») Aug 12, 2009
Általánosságban nem lehet kijelenteni. Ilyen szinten Csak adott esetről konkrét változtatások ismeretében lehet bármi lényegeset megállapítani.

Idézet:
„a hangszóró átkábelezése biztonságosan felismerhető hatású, ha olyan valaki csinálja, akinek már elég gyakorlata van abban, hogy milyen hanghoz mit érdemes beletenni.”

Ez viszont elég értelmetlen. Nem azért, mert hangszórót nem kábelezhetünk át, csak hangsugárzót(ugyanis a hangszóróban az egyetlen huzal a cséve és a kivezetősszál), hanem azért mert ilyen homályos fogalmakkal mint valamilyen "hanghoz" valamilyen kábel, elég merész dolog dobálózni, hiszen ettől sokkal bonyolultabb rendszerről van szó, a próbálgatások és ráérzések alapján kiválasztott madzagokból leszűrt tapasztalat és a közben szerzett gyakorlat meg semmit sem ér, ha valaki nem tudja, mit miért csinál. Főleg úgy, hogy a mérésekre vonatkozó körülményeket teljesítő teszten eddig még nem sikerült bizonyítani a dolgot.
Erre célozgattam eddig egészen finoman.
(#) highand válasza pl13 hozzászólására (») Aug 12, 2009
Nézd, tény, hogy visszamérni a hatást nem sikerült, de a hangdobozon belüli kábelezést átkábelezni nem nagy dolog.

Anno sokan megtették, voltak vaktesztek is. Én nem szeretek arról vitatkozni, hogy lehet-e hallani, mert csak arról vitatkozunk, hogy te mit tudsz meghallani és mit én.

Mindenesetre a dolog tanulható, több embert is ismerek, akik hasonlóan skeptikusak voltak mint te, de idővel megváltoztatták a véleményüket.

Nem azt kérem, hogy mostantól az én véleményemet fogadd el, hanem azt, hogy tartsd tiszteletben.
(#) hadnagyakos hozzászólása Aug 12, 2009
Elég kapós téma lett!
(#) highand válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 12, 2009
No most mosolygok magamban. Anno még a BKV-ből "szereztünk" telefonkábelt, olyan piros-kék tömör nem sodrott fajtát.

Nagyon sok ember ezt hallotta a legjobbnak, de borzasztó tud lenni vasárnapi takarításkor.

Örülök, hogy ma is találni olyat, aki ezen a véleményen van.
(#) pl13 válasza highand hozzászólására (») Aug 12, 2009
Idézet:
„Nézd, tény, hogy visszamérni a hatást nem sikerült,”


Fura, mert nekem igen. Szóval ha ilyen a többi tényed is... akkor nem tudom mit kéne tiszteletben tartanom rajta.


Idézet:
„voltak vaktesztek is. Én nem szeretek arról vitatkozni, hogy lehet-e hallani”

A vaktesztek szerint nem. De épp az előbb írtam, hogy a tesztekre vagy egyéb tapasztalati úton történő információszerzésre ugyanazok az alapelvek vonatkoznak, mint a mérésekre. ÉS ezek betartása nélkül nem nagyon lehet figyelembe venni a teszteket. Igen könnyű befolyásolni az eredményt és a tisztaságot, még akkor is ha nem ez a célod.
(#) highand válasza pl13 hozzászólására (») Aug 12, 2009
OK, menjünk bele.

Az erősítők hangja között lehet különbség? - hallasz különbséget? - csak mérés alapján előre sorrendbe tudod állítani őket? - egy JLH és egy TDA beállítható pontosan egyforma freki és fázis menetre a hangfrekis sávban, egyforma ki és bemenő impedanciával és mégis bárki fel fogja ismerni, melyik-melyik.

Miért hivatkozol arra, hogy a vakteszteken nem hallottak különbségeket? A mi vaktesztjeinken ki volt ott, mert ott hallottunk és szerintem ma is hallani tudom.

A dolog hasonlít arra amit a Discovery-n láttam. Ott egy csapat idióta, azt akarta bebizonyítani, hogy egy kardot nem lehet elkapni és megállítani puszta kézzel. Sok-sok pénzzel és fáradsággal építettek egy tökhibás dinamikai modellt és azután büszkén kihúzták magukat, amikor a modell nem tudta megcsinálni.

Holott az egész koncepció eleve rossz volt, de nekik megbocsátható, mert amerikaiak voltak.
Következő: »»   1 / 79
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem