Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsoló üzemű tápegység bekapcsolás késleltetése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) bano86 hozzászólása Márc 7, 2013 /
 
Sziasztok!
Egyből a lényegre térnék egy szonda tápegységét kell megterveznem ami áramgenerátoros, a felszíni egység tápegysége 120mA 120V-ot tud ebbe kell beleférnem. A feladat lényege hogy fel kell töltenem egy kondit 40V-ra 20mA-el és a 40V legyen a kapcsoló üzemű táp bemeneti feszültésge amiből 6V-ot csinálok. kondinál lévő 40V-t Ubuffer-re felhuzom és ezt a feszültséget kellene figyelnem egy schmitt triggerrel ami a kapcsi táp EN lábára van kötve,ezzel kellene a kapcsoló üzemű tápot bekapcsolnom. Tehát ha feltöltött a kondi 40V-ra akkor kapcsoljon be a táp.
Na már most az EN láb ponált tehát 2 schmitt triggert kell bekötnöm egymás után, engem a számolás része érdekelne illetve egy grafikon a billenésről. Linkelek egy kapcsolást, javaslatokat kérnék illetve véleményeket!Köszi előre is.

psu.pdf
    
(#) _vl_ válasza bano86 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
Jelen verzióban a kondi 40V-ját rávezeted a 74HC14-re, amitől az ki fog purcanni (Vcc feletti feszültséget nem kötünk az IC-kre).
Neked valami olyan megoldás kellene, ami a kondin levő feszültséget egy osztóval leosztja, és ezt figyeled. A gond ott kezdődik, hogy mennyire pontosan akarod figyelni a 40V-ot, ugyanis egy Schmitt-trigger nem alkalmas konkrét fix feszültségszint pontos vizsgálatára (a kapcsolási szint sok paramétertől függ). Erre a célra lehet használni valamilyen komparátort, esetleg lehet használni egy NE555-be épített komparátort (ez olcsó és könnyen beszerezhető), vagy lehet használni egy TL431-es sönt szabályzót (ez még olcsóbb, és szintén könnyen beszerezhető). Én ez utóbbit használnám.
A kapcsolásban amúgy pl. nem értem a 74HC14-ek kimenetén levő 1k+1k feszültségosztót. Az oda minek?
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
(#) bano86 válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
Értem,hát igazából pontosan kéne figyelni a 40V-ot. Az valóban felesleges de ezt gyors dobtam össze switcher proban és azt nem vettem ki. A TL431-el hogyan gondoltad a 40V figyelését, tudnál dobni róla a schematicot esetleg?
(#) Sebi válasza bano86 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
Első gondolatom a "miért kell megvárni a 40V-ot" ? Sok paraméter függ a 6V-on szükséges (kivehető) áramtól.
A kapcsolóüzemű tápok saját maguk is tartalmaznak - többnyire - alacsony tápfesz figyelést - ezt is lehetne használni. A kérdés végülis a 40V pontos figyelése lenne?
Talán az a cél, hogy felszínről lehessen indítani a tápot? És ha van egy pontos komparátor, ami dönt a bekapcsolásról 40V-nál, mikor legyen a kikapcsolás? (hiszterézis)
Az általad választott IC gyári adatlapjának 14-15. oldalán tárgyalja a megoldásokat...
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
(#) _vl_ válasza bano86 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
Igazából tisztázni kéne, hogy mit is lenne a cél. Az IC adatlapjából pl. kiderül, hogy az EN láb önmagában is használható minimum bemeneti feszültség ellenőrzésére, csak egy ellenállásosztó kell oda.
(#) bano86 hozzászólása Máj 4, 2013 /
 
A tápegység a felszínről indítható a fenti táp 150V 150mA-t tud, a szonda miatt áramgenerátoros a táplálás amit I/U átalakítóval átalakítok van egy Cbuffer amit 40V-ra feltöltök és ha a kondi elérte a 40V-ot akkor ez a 40V a kapcsi táp bemenő feszültsége amiből 6V-ot csinálok. Majd a 6V-al feltöltök egy 10000µF kondit amit az adott időpillanatban egy fettel rásütök egy ellenállásra amíg melegedni fog(fűtőszálra).
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2013
(#) motorload hozzászólása Márc 10, 2014 1 /
 
Hello!

Segítség kellene nekem, egy 12v-os relé késleltetett indításához. Kb. 10 mp -es késéssel kellene behuznia aztán húzva maradnia. Előre is köszönöm, ha valakinek van ötlete.
(#) Belkovicslaci hozzászólása Jún 11, 2022 /
 
Azt szeretném kérdezni tőletek TDA7294 hídba kapcsolt erősítőtt kapcsoló üzemü táppal működtetnék kell e azt külön még pufferelni. 2x35v ról menne? Köszön előreis a válaszaitok!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem